Je Tablet Updaten voor een Veiliger en Beter Werkend Apparaat

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

Je Tablet Updaten voor een Veiliger en Beter Werkend Apparaat

Of je nu een iPad of een Android-tablet hebt, het updaten ervan is broodnodig. Lees in dit artikel waarom en hoe het tablet updaten precies in zijn werk gaat. 👇

Waarom moet je je tablet updaten?

Mocht je updates weleens voor je uitschuiven, dan begrijp ik dat maar al te goed (guilty 🙋‍♀️). Toch is het écht beter om updates zo snel mogelijk uit te voeren. Het maakt niet uit of je de beste tablet of een budgettablet in huis hebt liggen, updaten is altijd belangrijk.

Dat heeft meerdere redenen:

  • De belangrijkste reden om te updaten is dat je dan beter beveiligd bent. Internetcriminelen zijn voortdurend op zoek naar beveiligingslekken in de software. Updates zijn er juist op gericht om de kwetsbaarheden te repareren, ook nog vóór er misbruik van is gemaakt.
  • Je tablet werkt beter. Bugs worden gefixt, waardoor de software beter presteert.
  • Een update komt meestal met nieuwe functionaliteiten en handigheidjes. Dit kan van alles zijn en verschilt per update, maar hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan een geüpgraded vergrendelscherm en extra emoji's.

Dit heb je nodig

Wat heb je nodig:

  • Je tablet. De manier van updaten hangt af van welke tablet je hebt, dus zorg dat je het juiste stappenplan volgt. Het gaat daarbij om een Android-tablet vs. een iPad, dus niet om andere verschillen die er in tablets zijn (denk aan een seniorentablet tegenover een kindertablet).
  • Je oplader. 🔌
  • Een wifi-netwerk. 📶
  • Optioneel: een pc/laptop. 💻

Let op!

Je moet genoeg vrije ruimte voor de update hebben. Heb je dat niet, dan zul je eerst opslagruimte moeten vrijmaken. Neem je apps bijvoorbeeld eens goed onder de loep en verwijder wat je niet vaak gebruikt.

Heb je veel afbeeldingen en/of video's op je tablet staan? Dan is het verstandig om ook daar eens de bezem door te halen of ze elders op te slaan.

Een tablet met daarop Google en in de achtergrond een wit koffiekopje

Het updaten van een Android-tablet

Android-gebruikers, opgelet! Er zijn twee manieren om een Android-tablet te updaten: via de tablet zelf en via de computer.

Via de tablet

Stap 1. Zorg dat je tablet oplaadt en verbonden is

Zorg dat je tablet tijdens het updaten aan de oplader ligt en verbonden is met een wifi-netwerk. Zo voorkom je dat je apparaat batterij en mobiele data slurpt.

Stap 2: Open 'Instellingen' op je tablet

Open Instellingen. Je vindt de app op het hoofdscherm van je tablet. Tik op het icoontje (meestal een tandwiel) om hem te openen.

Stap 3: Navigeer naar de update

Op een Samsung-tablet ga je naar Software-update en vervolgens naar Downloaden en installeren. Op overige Android-tablets tik je op Systeem > Systeemupdates.

Stap 3: Installeer de update

Als er een nieuwe update beschikbaar is, kun je die nu installeren. Zo niet, dan verschijnt de meest recente update-info.

Via de computer

Deze manier is ietwat omslachtig en daardoor – mijns inziens – minder handig, maar ik benoem hem toch maar even. Wellicht heb je een goede 8 inch tablet en vind je het prettiger om het updaten via een groter scherm te doen.

Stap 1: Ga naar de website van de tabletfabrikant

Op de website van de fabrikant zou je een pagina moeten vinden met alle updates.

Stap 2. Download de update

Download de update en de software die je nodig hebt om de update te installeren.

Stap 3: Sluit je tablet aan

Vervolgens sluit je je tablet op je computer of laptop aan met de oplaadkabel.

Stap 4: Installeer de update

Volg de stappen om de update te installeren. Hoe dit precies in zijn werk gaat hangt af van de fabrikant, maar het is meestal niet al te moeilijk.

Een tablet met daarop verschillende apps

Het updaten van een iPad

Ben je in het bezit van een iPad, dan gaat het updaten net iets anders in zijn werk.

Via de iPad

Stap 1: Zorg dat je iPad oplaadt en verbonden is

Zorg dat je iPad tijdens het updaten aan de oplader ligt en verbonden is met een wifi-netwerk. Zo voorkom je dat je apparaat batterij en mobiele data slurpt.

Stap 2: Ga naar Instellingen op je iPad

Open Instellingen. Je vindt de app op het beginscherm of in de app-bibliotheek van je iPad. Tik op het icoontje om de instellingen te openen.

Stap 3: Tik op Algemeen

Vanuit Instellingen navigeer je naar Algemeen. Je ziet dit als het goed is in één oogopslag staan.

Stap 4: Navigeer naar de update

Tik nu op Software-update. Als je iPad al op de nieuwste versie van het besturingssysteem draait, staat er iPadOS [versie]. iPadOS is up-to-date. Zo niet, dan zie je de laatste update staan. Tik op Download en installeer.

Stap 5: Volg de stappen op het scherm

Hierna is het een kwestie van de stappen op scherm volgen. Eventueel moet je de toegangscode invoeren en vervolgens tik je op Akkoord om de voorwaarden te accepteren. Tik daarna nogmaals op Akkoord.

De iPad gaat de update dan downloaden en installeren. Dit neemt enige tijd in beslag, dus je moet eventjes geduld hebben. ⏳

Via de computer

1. Sluit je iPad aan

Sluit de iPad via een oplaadkabel aan op je computer of laptop.

2. Open Finder of iTunes

Heb je een Mac die draait op macOS 10.15 of hoger, dan update je via Finder. Je selecteert de iPad in de navigatiekolom en klikt vervolgens op Algemeen.

Heb je een Windows-computer of een oudere Mac, dan update je via iTunes. Klik op de iPad-knop linksboven in het iTunes-venster en daarna op Overzicht.

3. Zoek naar een update

Klik op Zoek naar update. Is er een beschikbare update, klik dan op Werk bij. Het updaten begint. 🥳

Conclusie

Je hebt het gelezen: het updaten van je tablet is een fluitje van een cent, en brengt bovendien een reeks voordelen met zich mee. Geniet van de upgrade!

Was dit artikel behulpzaam?