Zo Reset Je je iPad Snel en Eenvoudig

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

4 min. leestijd

Heeft je iPad problemen? Wellicht is het resetten van je iPad de oplossing. Ontdek hier hoe je dit eenvoudig doet!

Zo Reset Je je iPad Snel en Eenvoudig

Vertoont je iPad kuren? Soms is de oplossing helemaal niet zo moeilijk en verhelpt simpelweg je iPad resetten je problemen. Ik leg hieronder het verschil uit tussen een soft en hard reset en geef alternatieve mogelijkheden om je iPad te resetten. Lees gauw verder!

Benodigdheden voor het resetten van je iPad

Iedere iPad vertoont weleens een (klein) mankement, zelfs de beste iPad. Het goede nieuws is dat je er verder weinig voor nodig hebt, behalve je iPad.

Hoe je je iPad reset, hangt af van welk model je hebt. Je vindt hieronder een aparte uitleg voor de iPad Pro en een voor de iPad en iPad Air. Voor de iPad Pro is het resetten net iets anders door het gebrek aan een fysieke thuisknop.

Benieuwd hoe je de gegevens van je iPad wist, bijvoorbeeld omdat je deze wilt doorverkopen? Om gegevens van je iPad te wissen, ga je naar 'Instellingen', kies je voor 'Algemeen' en vervolgens 'Stel opnieuw in'. Selecteer 'Wis alle inhoud en instellingen'. Hiermee verwijder je alle data en keer je terug naar de fabrieksinstellingen.

Voordelen van het resetten van je iPad

Hoewel veel mensen de iPad de beste tablet vinden, treden er soms alsnog bepaalde problemen op. Gelukkig kan een soft reset wonderen doen in bepaalde situaties:

  • Als een app vastloopt
  • Als je iPad zeer traag is
  • Als je iPad steeds crasht

Een soft reset is een eenvoudige herstart van je iPad, vergelijkbaar met het opnieuw opstarten van een computer. Het wist geen gegevens, maar kan helpen bij het oplossen van kleine softwareproblemen of vastlopers.

Een soft reset heeft mijn problemen met mijn iPad vaak opgelost. Ik kan me nog herinneren dat deze een tijd geleden telkens bleef vasthangen. Na een reset was het probleem volledig verholpen!

Stappenplan: iPad Pro resetten

Een iPad Pro heeft geen thuisknop en daarom een eigen manier van resetten. Volg de stappen hieronder, en je bent zo klaar!

Voorbereidende stap: 'Zoek mijn iPad' deactiveren

Voordat je je iPad reset, is het essentieel om de functie 'Zoek mijn iPad' uit te schakelen. Als je deze functie ingeschakeld laat tijdens het resetten, kun je problemen ondervinden bij het opnieuw instellen of activeren van je iPad. Ga naar 'Instellingen', tik op je naam bovenaan het scherm, kies 'iCloud' en schakel 'Zoek mijn iPad' uit.

Stap 1: Druk op de volume omhoog-knop

Het resetten begint door op de knop waarmee je het volume verhoogt te drukken. Hierna laat je de knop weer los.

Stap 2: Druk op de volume omlaag-knop

Daarna druk je op de knop waarmee je het volume verlaagt. Dit doe je niet gelijktijdig! Deze knop laat je vervolgens weer los.

Stap 3: Houd de aan/uit-knop ingedrukt

Aan de bovenkant van je iPad vind je de aan/uit-knop. Houd die net zo lang vast totdat het Apple-logo in beeld verschijnt.

Oudere iPad met zwart Apple-logo op wit scherm en laadbalkje

Stap 4: Je iPad Pro is gereset!

Op het moment dat het Apple-logo in beeld komt, is je iPad Pro gereset. 🎉

iPad en iPad Air resetten

De iPad en iPad Air hebben nog wel een thuisknop. Die gebruik je om de iPad te resetten. Volg de stappen hieronder om binnen een paar minuutjes klaar te zijn!

Stap 1: Houd de aan/uit-knop en de thuisknop tegelijkertijd ingedrukt

Aan de bovenkant van je iPad vind je de aan/uit-knop. Die houd je samen met de thuisknop (de ronde knop onderaan) net zo lang ingedrukt totdat het Apple-logo verschijnt.

Stap 2: je iPad is gerest

Zo simpel is het! Op het moment dat het Apple-logo in beeld komt, is je iPad gereset.

Uitvoeren van een volledige fabrieksreset

Bovenstaande stappen zijn voor een soft reset, het is ook mogelijk om een hard reset uit te voeren.

Een hard reset, ook wel bekend als een fabrieksreset, zet je iPad volledig terug naar de fabrieksinstellingen. Dit betekent dat alle gegevens, apps en instellingen worden gewist. Dit is een laatste redmiddel of doe je wanneer je de iPad doorverkoopt of aan iemand anders geeft.

Zorg dat je vooraf een iCloud-reservekopie (oftewel back-up) maakt. Hiermee herstel je later je gegevens weer.

Zo legt Callidus Auctor op Quora uit: "De gegevens die op iPhones zijn opgeslagen, zijn versleuteld met een sleutel die voor altijd wordt verwijderd zodra je ze terugzet naar de fabrieksinstellingen. Die gegevens worden overschreven door nieuwe gegevens. Dit betekent dat de gegevens voor altijd verdwenen zijn en niet kunnen worden hersteld."

Volg deze stappen voor een hard reset:

ipad pro met daarbovenop een oudere ipad

Stap 1: Ga naar de instellingen

Via het thuisscherm navigeer je allereerst naar het instellingen-menu. Daar klik je achtereenvolgens op Algemeen > Stel opnieuw in > Wis alle inhoud en instellingen.

Stap 2: De hard reset is voltooid

Mogelijk moet je nog je toegangscode of het wachtwoord van je Apple ID invoeren. Lees hier wat je moet doen als je je toegangscode niet meer weet.

Het wissen kan enkele minuten duren, afhankelijk van hoe oud de iPad is en hoeveel je erop had staan. Daarna is je iPad teruggezet naar de fabrieksinstellingen.

iPad resetten met behulp van iTunes

Als je problemen ondervindt met je iPad of als een reset via de instellingen niet werkt, kun je overwegen om je iPad te resetten via iTunes. Sluit hiervoor je iPad aan op je computer met de meegeleverde kabel.

Open iTunes, selecteer je iPad in het menu en kies voor 'Herstellen'. Dit proces wist alle gegevens op je iPad en installeert de nieuwste versie van iOS. Zorg ervoor dat je een back-up hebt van je gegevens voordat je deze methode gebruikt, zodat je geen waardevolle informatie verliest.

Conclusie

Hopelijk heb je nu een duidelijk antwoord op de vraag hoe je je een iPad reset. Zoals je hebt kunnen lezen, is het zeer eenvoudig en binnen een mum van tijd gepiept. Mocht het niet lukken, stuur ons dan gerust een bericht hieronder!

Was dit artikel behulpzaam?