De Beste Kindertablet Is Leuk En Leerzaam

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Ook voor de kleinsten is er een tablet.

De Beste Kindertablet Is Leuk En Leerzaam

Voor kinderen kan een tablet minstens zoveel waarde hebben, maar je wilt natuurlijk wel dat het gebruik op een verantwoorde manier gebeurt. Daarom zijn er kindertablets! Maar wat is de beste kindertablet? De 5 beste kindertablets van dit moment vind je in dit artikel, en ik vertel je uitgebreid waar je op moet letten bij de aankoop.

Dailygoods 7 roze

Dailygoods 7 roze
Besturingssysteem: Android 10
Schermgrootte: 7 inch
Opslagcapaciteit: 16 GB
Werkgeheugen (RAM): 1GB
Megapixels: 5 Megapixel
Simkaartslot: Nee
Bekijk op Bol.comBekijk op Bol.com

Achaté Kids Tab 1 roze

Achaté Kids Tab 1 roze
Besturingssysteem: Android 12
Schermgrootte: 8 inch
Opslagcapaciteit: 32 GB
Werkgeheugen (RAM): 4GB
Megapixels: 8 Megapixel
Simkaartslot: Nee
Bekijk op Bol.comBekijk op Bol.com

Samsung Galaxy Tab A7 Lite grijs

Samsung Galaxy Tab A7 Lite grijs
Besturingssysteem: Android 10
Schermgrootte: 8.7 inch
Opslagcapaciteit: 32 GB
Werkgeheugen (RAM): 3GB
Megapixels: 8 Megapixel
Simkaartslot: Nee
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

Kindertablet koopgids: hoe maak je de beste koop?

Een kindertablet laat kinderen veilig met een tablet omgaan. Dit komt doordat het bepaalde handige instellingen biedt. Het aanbod aan tablets groeit en kindertablets zijn daar geen uitzondering op. Vind je het lastig om een keuze te maken, neem de onderstaande koopgids dan eens door!

kind speelt leerspelletje op tablet

Hoe herken je een kindertablet?

Als een tablet een kindertablet is, wordt dat specifiek aangegeven. Bovendien zie je het vaak aan de kleurrijke doos en dito meegeleverde beschermhoes.

Het is ook mogelijk om een 'normale' tablet te kopen, zoals een goede 8 inch tablet, en daar een kindvriendelijke tablet van te maken door speciale apps te downloaden. Lees daarom ook ons advies over de beste tablet eens!

Ouderlijk toezicht

Kindertablets onderscheiden zich door de mogelijkheid om als ouder toezicht te houden. Denk aan het instellen van tijdslimieten en het beperken van het gebruiken van bepaalde apps en websites.

Het instellen van ouderlijk toezicht bestaat vaak uit het downloaden van een app en het invullen van je gegevens. Hoe het precies wordt ingevuld, verschilt per kindertablet.

Blauwlichtfilter

Een prettige functie die op veel kindertablets zit is het blauwlichtfilter. Dit filtert het blauwe licht van het scherm van de tablet, wat bevorderlijk is voor de nachtrust en de ogen van een kind beschermt.

Besturingssysteem

De meeste tablets draaien op Android (Google), iPadOS (Apple iPad) of Windows (Microsoft). Maar ga je specifiek voor een kindertablet, dan ben je aangewezen op Android.

Het is verstandig om te letten op de versie van Android die het model gebruikt. Zo zijn versies ouder dan Android 8.0 af te raden, omdat die bepaalde updates niet meer uitvoert, waaronder veiligheidsupdates.

Twee kinderen op de grond met een tablet

Formaat

Over het algemeen lopen tablets uiteen van 7 tot 13 inch, maar kindertablets vallen meestal in het kleinere segment. De meeste kindertablets hebben een scherm van 7 of 8 inch, zodat ieder kind het eenvoudig vasthoudt.

Er zijn echter ook kindertablets en seniorentablets met een scherm van 9 of 10 inch. Dit is vooral voor oudere kinderen geschikt. Dit geldt overigens ook voor tekentablets. De beste budgettablets zijn meestal kleiner.

Simkaartslot

In een tablet met een simkaartslot heb je de optie om er een simkaart in te stoppen en zo onderweg via 4G of 5G online te gaan. Dat is natuurlijk een groot pluspunt, maar er hangt wel een hoger prijskaartje aan. Bovendien moet je er een apart mobiel data-abonnement voor aanschaffen.

Wil je kind de tablet vooral thuis gebruiken, dan is zo'n simkaartslot misschien niet noodzakelijk. Bovendien zijn er nog steeds opties voor onderweg: via een openbaar wifinetwerk of door van je smartphone een hotspot te maken.

Meisje speelt op bed met tablet

Processor

De processor is het brein van een tablet. Die bepaalt voor een groot deel de snelheid van een tablet en hoe soepel het meerdere taken tegelijkertijd uitvoert. Hoe krachtiger de processor, hoe beter het zware taken aankan. De noodzaak van een krachtige processor hangt af van het gebruik.

Er zijn meerdere zaken waaraan je de sterkte van een processor afleest. Allereerst is dat het aantal kernen (cores) dat hij heeft. De kernen zorgen ervoor dat je tablet in staat is om te multitasken. Bij meer kernen kan de processor meer handelingen op hetzelfde moment aan.

Een andere factor om op te letten is de kloksnelheid, die wordt uitgedrukt in aantal GHz (gigahertz). Die geeft aan hoeveel berekeningen een processor per seconde uitvoert. In principe zorgt een hogere kloksnelheid voor een snellere tablet.

Werkgeheugen

Het werkgeheugen (ook wel RAM-geheugen genoemd) is samen met de processor verantwoordelijk voor de snelheid van je tablet en het vermogen om te multitasken. Het is een tijdelijke opslag voor apps die open staan, zodat deze niet continu in de grotere opslag moeten zoeken naar relevante bestanden.

De meeste kindertablets hebben 1 à 2 GB aan werkgeheugen, en dat is meer dan genoeg in dit gebruiksscenario.

Opslagcapaciteit

Je verbruikt opslagcapaciteit door apps en bestanden op je tablet te zetten. Maar ook het besturingssysteem neemt een deel ervan in beslag. Ik raad aan om voor minstens 16 GB aan opslagcapaciteit te gaan.

Soms heb je de mogelijkheid om de opslagruimte uit te breiden met een microSD-kaart. Dat is uiteraard altijd een pre!

Kinderen spelen samen op tablet voor een rij boeken op de grond

Batterijduur

Hoelang een tablet meegaat op een volle accu hangt af van je gebruik, maar ook van de tablet zelf. Zeker als je de tablet graag onderweg gebruikt (en minder mogelijkheden hebt tot opladen) is een langere batterijduur gewenst.

Het is ook handig om te weten of een tablet een snellaadfunctie heeft. Dit kom je bij kindertablets minder snel tegen dat bij een 'normale' tablet, maar dat maakt het een des te groter pluspunt als het wél aanwezig is.

Afhankelijk van de hoeveelheid ampère van de oplader en hoeveel de tablet hiervan daadwerkelijk benut, kan dit uren laadtijd wegnemen.

Camera

Wil je kind ook foto's maken met de tablet, dan is de kwaliteit van de camera een punt om op te letten. Het aantal megapixels is hier een goede indicator voor. Voor selfies is er ook een camera aan de voorkant nodig.

Het moet worden gezegd: de meeste kindertablets hebben niet de allerbeste camera. Dat is dus een punt om in overweging te nemen bij de keuze voor een kindertablet of een regulier exemplaar.

Waterdichtheid

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Het is een groot voordeel als de kindertablet stof- en waterbestendig is. Dit lees je af aan de IP-certificering. Het eerste cijfer geeft aan hoe goed een tablet bestand is tegen stof, het tweede cijfer tegen water.

Accessoires

Vaak worden kindertablets geleverd met een speciale beschermhoes. Is dat niet het geval, check dan even wat het aanbod hierin is, zodat je zeker weet er genoeg mogelijkheden zijn voor bescherming.

Andere mogelijke handige accessoires zijn een pen voor nauwkeurig werken en een carkit voor in de auto.

De 5 beste kindertablets onder elkaar

1. Dailygoods 7 roze

1. Dailygoods 7 roze
Besturingssysteem: Android 10
Schermgrootte: 7 inch
Opslagcapaciteit: 16 GB
Werkgeheugen (RAM): 1GB
Megapixels: 5 Megapixel
Simkaartslot: Nee

2. Achaté Kids Tab 1 roze

2. Achaté Kids Tab 1 roze
Besturingssysteem: Android 12
Schermgrootte: 8 inch
Opslagcapaciteit: 32 GB
Werkgeheugen (RAM): 4GB
Megapixels: 8 Megapixel
Simkaartslot: Nee

3. Samsung Galaxy Tab A7 Lite grijs

3. Samsung Galaxy Tab A7 Lite grijs
Besturingssysteem: Android 10
Schermgrootte: 8.7 inch
Opslagcapaciteit: 32 GB
Werkgeheugen (RAM): 3GB
Megapixels: 8 Megapixel
Simkaartslot: Nee

4. DEPLAY DePlay Kids Tablet Blauw

4. DEPLAY DePlay Kids Tablet Blauw
Besturingssysteem: Android 12
Schermgrootte: 10 inch
Opslagcapaciteit: 16 GB
Werkgeheugen (RAM): 2GB
Megapixels: 13 Megapixel
Simkaartslot: Nee

5. Dailygoods 7 blauw

5. Dailygoods 7 blauw
Besturingssysteem: Android 10 Go
Schermgrootte: 7 inch
Opslagcapaciteit: 16 GB
Werkgeheugen (RAM): 1GB
Megapixels: 5 Megapixel
Simkaartslot: Nee

Veelgestelde vragen over kindertablets

Wat is het verschil tussen een normale en een kindertablet?

Een kindertablet is – simpel gezegd – een kindvriendelijke versie van een 'normale' tablet. Het zorgt ervoor dat kinderen op een verantwoordelijke manier met een tablet omgaan.

Dit doet het door handige instellingen in de vorm van tijdslimieten en beperkingen. Vaak zit er ook een blauwlichtfilter op een kindertablet die de ogen van kinderen beschermt en een goede nachtrust bewaakt. Daarnaast komen kindertablets doorgaans met leuke en leerzame spelletjes en tools voor kinderen.

Kun je als ouder meekijken wat je kind doet op een kindertablet?

Het idee van een kindertablet is dat je als ouder je kind zonder zorgen een tablet kunt laten gebruiken en je niet mee hoeft te kijken. Door de instellingen weet je zeker dat je kind geen 'verkeerde' apps of websites bezoekt. En de tijdslimiet voorkomt dat het kind de tablet te lang gebruikt. Het blijft desondanks aan te raden om (regelmatig) mee te kijken.

Vanaf welke leeftijd kun je een kindertablet nemen?

Het advies luidt om te wachten tot het kind twee jaar is. Tot die tijd wordt beeldschermgebruik geheel afgeraden. Er zijn bepaalde richtlijnen voor de duur van het gebruik: maximaal 30 minuten per dag voor kinderen van 2 tot 4 jaar en maximaal een uur per dag voor kinderen van 4 tot 8 jaar.

Welke kindertablet moet ik kopen?

Dat hangt af van je wensen en budget. Om je te helpen, heb ik hieronder een handige tabel voor je met de belangrijkste specificaties van de beste kindertablets. Zo maak je de beste keuze!

BesturingssysteemSchermgrootteOpslagcapaciteitWerkgeheugen (RAM)MegapixelsSimkaartslot
1Dailygoods 7 rozeAndroid 107 inch16 GB1GB5 MegapixelNee
2Achaté Kids Tab 1 rozeAndroid 128 inch32 GB4GB8 MegapixelNee
3Samsung Galaxy Tab A7 Lite grijsAndroid 108.7 inch32 GB3GB8 MegapixelNee
4DEPLAY DePlay Kids Tablet BlauwAndroid 1210 inch16 GB2GB13 MegapixelNee
5Dailygoods 7 blauwAndroid 10 Go7 inch16 GB1GB5 MegapixelNee

Dailygoods 7 roze

Besturingssysteem: Android 10

Schermgrootte: 7 inch

Opslagcapaciteit: 16 GB

Werkgeheugen (RAM): 1GB

Megapixels: 5 Megapixel

Simkaartslot: Nee

Achaté Kids Tab 1 roze

Besturingssysteem: Android 12

Schermgrootte: 8 inch

Opslagcapaciteit: 32 GB

Werkgeheugen (RAM): 4GB

Megapixels: 8 Megapixel

Simkaartslot: Nee

Samsung Galaxy Tab A7 Lite grijs

Besturingssysteem: Android 10

Schermgrootte: 8.7 inch

Opslagcapaciteit: 32 GB

Werkgeheugen (RAM): 3GB

Megapixels: 8 Megapixel

Simkaartslot: Nee

DEPLAY DePlay Kids Tablet Blauw

Besturingssysteem: Android 12

Schermgrootte: 10 inch

Opslagcapaciteit: 16 GB

Werkgeheugen (RAM): 2GB

Megapixels: 13 Megapixel

Simkaartslot: Nee

Dailygoods 7 blauw

Besturingssysteem: Android 10 Go

Schermgrootte: 7 inch

Opslagcapaciteit: 16 GB

Werkgeheugen (RAM): 1GB

Megapixels: 5 Megapixel

Simkaartslot: Nee

Conclusie

Hopelijk weet je nu waar je op moet letten bij het kopen van een kindertablet én wat de 5 beste exemplaren van dit moment zijn. Ik heb ze hieronder nog eens voor je op een rijtje gezet, inclusief link. Laat ons weten of het is gelukt!

Was dit artikel behulpzaam?