Je Tablet Opschonen Doe Je Zo

Nikki Veerbeek

Geschreven door: Nikki Veerbeek

Kleine moeite, grote impact.

Je Tablet Opschonen Doe Je Zo

Is je ooit zo razendsnelle Android-tablet getransformeerd tot een traag ding? Dat kan de beste tablet overkomen. Geen paniek: je hoeft nog niet naarstig op zoek naar een nieuw model. Je tablet opschonen zou zomaar eens de oplossing kunnen zijn. Hoe je dat doet, leg ik je in dit artikel uit. Lees snel verder!

Dit heb je nodig

Het goede nieuws is dat je niets extra's nodig hebt om je tablet op te schonen. Zolang jij je tablet paraat hebt, ben je good to go!

Of je nu een goede kindertablet, een budgettablet of een 8 inch tablet hebt, zolang het een Android-tablet is kun je onderstaand stappenplan volgen.

Stap 1: Start je tablet opnieuw op

Het eerste wat ik je aanraad, is om je tablet opnieuw op te starten. Althans: als je dat nog niet gedaan hebt. Hiermee schoon je je tablet niet helemaal op, maar het sluit wél actieve apps en tijdelijke bestanden.

Soms zorgt dit ervoor dat je tablet meteen weer soepel werkt en is verder opschonen niet noodzakelijk, al is een periodieke opschoonbeurt nooit een slecht idee.

Stap 2: Schoon de chache op

Na het opnieuw opstarten ga je verder met het opschonen van de cache. In het cachegeheugen slaat je tablet tijdelijke bestanden op van apps en diensten. Als apps bestanden opslaan in de cache, laden ze daarna sneller wanneer je ze weer opstart.

Zit het cachegeheugen te vol, dan wordt je tablet trager. Het weegt dan niet meer op tegen de voordelen van snel opstartende apps. Tijd om je cachegeheugen op te schonen!

Let op: de exacte stappen voor het opschonen van je cache kunnen per tablet lichtelijk verschillen. In de meeste gevallen gaat het als volgt:

 1. Ga naar Instellingen.
 2. Soms moet je Algemeen of Apparaatonderhoud selecteren.
 3. Tik op Opslag.
 4. Kies Opschonen. Eventueel moet je nog tikken op Cachegegevens > OK.
tablet op tafel met telefoon en kopje koffie

Stap 3: Verwijder apps en/of foto/video's die je niet gebruikt

Dikke kans dat er een aantal apps op je tablet staat dat je zelden tot nooit gebruikt. Zonde van de ruimte! Neem je apps eens goed onder de loep en verwijder wat je niet vaak gebruikt. Twijfel je over een app? Mocht je de app weer nodig hebben, is het altijd mogelijk om hem opnieuw te downloaden. Hang dus niet te veel gewicht aan die beslissing.

Het verwijderen van een app gaat in principe als volgt, maar kan op jouw tablet net een tikje anders zijn:

 1. Ga naar de Play Store.
 2. Klink linksbovenin op de drie streepjes.
 3. Selecteer Mijn apps en games > Geïnstalleerd.
 4. Tik op de app die je wilt verwijderen.
 5. Druk op Verwijderen en eventueel op Ok.

Heb je veel afbeeldingen en/of video's op je tablet staan? Dan is het verstandig om ook daar eens de bezem door te halen. Ga ervoor zitten en verwijs mislukte of wazige foto's/video's meteen naar de prullenbak.

Overweeg om de foto's en video's die je wel graag wilt houden op een andere plek op te slaan. Dat kan op je computer of laptop zijn, online in de cloud of op een externe harde schijf.

Stap 4: Ga terug naar de fabrieksinstellingen

De laatste en meest effectieve manier om je tablet op te schonen is het teruggaan naar de fabrieksinstellingen. Maak altijd een back-up van tevoren! Doe je dit niet, dan raak je je gegevens kwijt. Het maken van een back-up doe je als volgt:

 1. Ga naar Instellingen.
 2. Tik op Accounts > Account toevoegen > Google.
 3. Log in met je Google-account.
 4. Vul je gebruikersnaam en wachtwoord in.
 5. Ga naar Instellingen > Back-up maken en resetten > Back-up maken van mijn gegevens > Aan. 

Vervolgens reset je je tablet. Hoe je dit precies doet, hangt af van het merk, het model en de versie. Meestal gaat het zo:

 1. Ga naar Instellingen.
 2. Tik op Privacy, Back-up & herstel of SD-kaart en telefoongeheugen.
 3. Kies voor Fabrieksinstellingen herstellen.

Conclusie

Ik hoop dat je een antwoord hebt op de vraag hoe je je tablet moet opschonen en je apparaat weer heerlijk snel werkt. Is het niet gelukt? Dan mag je ons altijd een bericht sturen!

Was dit artikel behulpzaam?