CyberGhost Review: Hoe Veilig is deze Roemeense VPN?

Luca Nowak

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

14 min. leestijd

Inmiddels is deze dienst bewezen te vertrouwen.

CyberGhost Review: Hoe Veilig is deze Roemeense VPN?

CyberGhost timmert al jaren hard aan de weg, en de resultaten hiervan spreken voor zichzelf! Hij mag zich met recht een van de giganten noemen wat betreft functionaliteiten, maar werpt zijn Roemeense origine barrières op? Dat lees je hier.

Niet veel tijd? Dit is de belangrijkste informatie.

Onze score: 9,0

cyberghost logo tegen gele achtergrond

CyberGhost is een Roemeense VPN-dienst. Dit is, misschien tegen verwachtingen in, iets positiefs: Roemenië heeft geen wetten die CyberGhost verplicht gegevens te delen indien deze opgevraagd te worden. Transparantie naar zijn gebruikers toe is een stuk alomvattender: kwartaalse transparency reports en andere maatregelen zijn erop gericht om je als gebruiker op de hoogte te houden.

Hierbij krijg je toegang tot een betaald abonnement in verschillende prijscategorieën, afhankelijk van voor hoeveel tijd je vooraf betaalt. Een gratis optie krijg je niet, maar je krijgt wel een 45-dagen-geld-teruggarantie.

De apps op de verschillende platformen zien geweldig uit en zijn zeer gebruikersvriendelijk. Hierbij hoort de duidelijke onderverdeling in servers voor streaming- en P2P-doeleinden, en dan hjeb ik het nog niet over hun in-house NoSpy-servers. Je hoeft niet lang te zoeken naar een server die bij je behoeften aansluit!

Verder krijg je toegang tot de verwachte zaken: een kill switch, 256-bit AES-encryptie, verschillende VPN-protocollen, enzovoorts.

Bezoek CyberGhost

Over CyberGhost

Cyberghost is een VPN-dienst die vanuit Roemenië opereert. Het bedrijf richt zich vooral op de gebruiksvriendelijkheid van hun service en software en biedt gespecialiseerde servers aan voor onder andere streaming. Daarnaast is privacy voor hen ook een cruciaal speerpunt, zoals blijkt uit het feit dat ze geen logboeken bijhouden én enkele eigen onafhankelijke servers hebben.

Je zet bij CyberGhost met een abonnement maar liefst zeven actieve verbindingen op. 🖐️✌️ Dit is een fijn aantal voor mensen die met meerdere apparaten verbinding maken met een VPN-server – of als je een abonnement met anderen wilt delen.

Wat we goed vinden:

 • Selectie aan in-house servers​
 • Voordelig bij langdurige abonnementen​
 • Veel extra functies beschikbaar
 • Makkelijk te bedienen​ en navigeren

Wat we minder goed vinden:

 • Geen veiligheidsaudit uitgevoerd
 • Het ouderbedrijf heeft een ongunstig verleden
 • Verbindingen met verderaf gelegen servers presteren iets minder

Dit is belangrijk voordat je een VPN service koopt

Laten we er geen doekjes om winden en meteen de diepte in te springen.

1. Prijzen en functionaliteiten

Tarieven

CyberGhost's richtprijs komt neer op zo'n €9,80 per maand – maar ze geven regelmatig korting op hun diensten. Op het moment dat dit artikel geschreven wordt, kun je al een abonnement op CyberGhost krijgen voor de volgende toegankelijke prijzen:

 • € 2,11 per maand voor een driejarig abonnement; in totaal € 82,29,- per drie jaar (daarna per jaar).
 • € 3,12 per maand voor een tweejarig abonnement; in totaal € 74,88 per twee jaar.
 • € 3,97 per maand voor een eenjarig abonnement; in totaal € 47,64 per jaar.
 • € 12,65 voor een maandelijks abonnement.

Voor een extra bijdrage van € 1,15 per maand, krijg je ook toegang tot de CyberGhost Security Suite voor Windows: antivirusprogramma en hun Security Updater, welke je programma's up-to-date houdt. Voor een dedicated IP-adres betaal je vanaf € 3,75 per maand, afhankelijk van hoelang je je abonneert op deze specifieke dienst.

De betalingsmethoden die je kunt inzetten zijn toereikend, maar ogen minder alomvattend dan voorhene. Vroeger verscheen iDEAL bijvoorbeeld nog als een betaaloptie, maar die vind je nu niet meer terug op de betaalpagina. Je kunt nu betalen met PayPal, verscheidene creditcards, en cryptovaluta.

Voordat je besluit om je daadwerkelijk te abonneren, kun je de dienst een enkele dag gratis uitproberen. Daarnaast hanteren ze een 45 dagenlange niet-goed,-geld-terugbeleid. 💸 

Functionaliteiten

Voor de bovenstaande bedragen krijg je toegang tot 9.000+ servers verspreid over 91 landenNordVPN biedt ter vergelijking 5.543 in 59 landen.

Onder CyberGhosts aanbod vallen speciale servers die bedoeld zijn om geoblokkades van bepaalde websites te omzeilen, om te streamen, om je BitTorrent client mee te verbinden of om je internetaanwezigheid nog verder te anonimiseren. 👻

Verder biedt CyberGhost een aantal extra services, zoals:

 • Kill switch (welke de internetverbinding van een programma afkapt wanneer de VPN-verbinding wegvalt).
 • Ad-blocking service.
 • Force CyberGhost DNS. Deze optie dwingt je systeem om de DNS-servers van CyberGhost te gebruiken in plaats van die van je internetprovider. (Een DNS-server heeft volledige controle heeft over de toegankelijkheid van elk webadres en is dus het perfecte hulpmiddel om websites te censureren. Bij het gebruik van de CyberGhost DNS-servers vermijd je dit soort manipulatie.)
 • Een optioneel dedicated IP-adres – tegen een meerprijs tussen de € 3,75 en € 5,- per maand.  Dit is een dedicated IP-adres dat alleen aan jou wordt toegewezen met als doel om je data-overdrachten nog een extra laag bescherming te geven.
 • NoSpy-servers, oftewel de in-house servers van CyberGhost. Dit is een drastisch veiligere optie dan 'normale' servers, omdat de hardware én de locatie waarin ze gehuisvest staan volledig van CyberGhost zijn. Maandelijkse abonnees moeten hier per jaar zo'n € 60,- extra voor betalen; degenen die een langduriger abonnement afsluiten niet.
cyberghost vpn windows interface met serverlijst open

Dit laatste is vrij uniek voor CyberGhost, wat ze op het gebied van veiligheid een ogenschijnlijk voordeel geeft. Toch zijn er diensten die nog wat meer extra's bieden.

Zo geeft NordVPN bovenop het bovenstaande je toegang tot speciale Tor-servers aan, alsook een ultrasnel, eigen VPN-protocol. Die vind je hier helaas niet.


2. Privacy

Servers en locaties

Een leuke eigenschap om mee te beginnen: alle servers van CyberGhost lopen op RAM. Dit betekent dat elke keer dat de server opnieuw opstart, alle eventuele opgeslagen, tijdelijke data verdwijnt en niet meer terug te halen is. Weer een punt voor CyberGhost op het vlak van veiligheid!

Het volgende item waar je waarschijnlijk nieuwsgierig naar bent, is het aantal servers. Je kent de algemene regel wellicht wel: hoe meer servers, hoe beter. Dat is ook bij CyberGhost het geval. Je kunt er namelijk van uit gaan dat de abonnees vrij gelijkmatig zullen verdeeld zijn over de 9.212 servers die het bedrijf beschikbaar stelt.

Ook de locaties van VPN-servers is belangrijk. Hoe gevarieerder de distributie hiervan, hoe meer opties je hebt voor het spoofen van je locatie en hoe groter de kans is dat je een server vindt in de buurt van waar je toevallig bent op dat moment. CyberGhosts servers zijn dan ook verspreid over 91 landen in 115 locaties.

De distributie hiervan is ook dik in orde met een beter dan gemiddelde aanwezigheid van servers in Afrika, een continent dat vaak volledig genegeerd wordt door VPN-bedrijven. Zo is CyberGhost aanwezig in bijvoorbeeld Marokko, Kenia, Nigeria en Zuid-Afrika. Het bedrijf biedt overigens ook servers aan in Hongkong, Turkije en Rusland.

De prestaties van een VPN zijn dan wel niet direct te correleren met het aantal servers, maar je kunt er – zoals eerder gezegd – gerust van uit gaan dat je niet snel een overvolle server tegenkomt binnen CyberGhosts netwerk.

Sommige mensen maken zich zorgen over VPN-bedrijven die gebruik maken van virtuele servers, oftewel software-gedefinieerde servers. Één enkele fysieke server kan de basis voor verschillende virtuele servers zijn. Virtuele servers zijn niet per se slecht, maar ze maken sommige mensen zenuwachtig uit bezorgdheid voor waar hun gegevens belanden, of omdat ze denken dat ze worden bedrogen door hun VPN-bedrijf.

CyberGhost laat weten dat het bedrijf servers huurt in elke fysieke locatie vanuit waar de dienst wordt aangeboden. Het bedrijf zet bijvoorbeeld cyberghost venster open met optiescherm in om verbindingen met Rusland, China en India mogelijk te maken.

Uiteindelijk zijn dit soort virtuele servers niet alleen een betere keuze dan een totaal gebrek eraan, maar ook dan fysieke servers in landen zoals India. Hier gelden namelijk wél wetten die CyberGhost zouden dwingen om data te verzamelen en af te dragen.

cyberghost venster open met optiescherm

We kunnen niet verder zonder de NoSpy-servers in wat meer detail te bespreken. Zoals gezegd, zijn deze servers geheel van CyberGhost zelf. Het is geen standaardhardware die in een gehuurde en eventueel gedeelde ruimte staat: ze staan in Roemenië, in een gebouw van CyberGhost. De hardware is eveneens door het bedrijf zelf gekozen.

Wat zijn de gevolgen hiervan? 🤔 Niemand, maar dan ook niemand, behalve CyberGhost-medewerkers hebben toegang tot de fysieke servers. Ondertussen kunnen alleen abonnees zich verbinden met deze servers. De hardware wordt niet gedeeld met andere diensten, zoals nog wel eens het geval wilt zijn bij alle andere servers.

Logbeleid

Een van de hoofdzaken bij het kiezen van een VPN is hun logbeleid. Alle informatie hierover is terug te vinden in hun privacybeleid – maar het is natuurlijk veel makkelijker hier te lezen hoe het nou precies zit met het logbeleid van CyberGhost.

CyberGhost registreert geen gebruikersactiviteiten en heeft ook geen zicht op de identiteit van de klanten die verbonden zijn met een bepaalde server. Het bedrijf houdt wel toezicht op:

 • de CPU-belasting van de server;
 • het beschikbare geheugen;
 • de totale hoeveelheid gebruikte bandbreedte van de server, niet van jou persoonlijk;
 • Enkele overige metagegevens, allemaal geanonimiseerd.

Ze benadrukken ook dat ze absoluut geen winst maken op de verkoop van gebruikersgegevens aan derden.

CyberGhost heeft kantoren in Duitsland, Manilla en Tel Aviv, maar heeft zijn hoofdkantoor in Boekarest, Roemenië, en is dus actief onder Roemeens recht. De locatie van het hoofdkantoor van een VPN-bedrijf is dan ook belangrijk om je inzicht te geven in welke gegevens deze bewaart en voor hoe lang. 

De Roemeense regering en de Roemeense rechtbanken verwierpen een wetgeving die bedrijven verplicht om elektronische gegevens van hun klanten bij te houden.

CyberGhost laat weten dat zij ook, omdat ze geen persoonlijke gebruikersgegevens hebben, niet kunnen voldoen aan wettelijke verzoeken tot informatieverstrekking. Dit wordt ondersteund door het transparantieverslag van het bedrijf. Deze wordt overigens vier keer per jaar vrijgegeven!

Dit zero-logsbeleid betekent echter niet dat CyberGhost helemaal niet op je let. Ze houden namelijk een aantal anonieme gegevens bij over iedereen die op een gegeven moment inlogt op CyberGhost. Zo weten ze bijvoorbeeld wanneer je inlogt, voor hoe lang en hoe vaak per maand. Dagelijkse gegevens worden na 24 uur verwijderd; maandelijkse gegevens na een maand.

CyberGhost geeft zelf – buiten het privacybeleid om – aan de volgende gegevens van je te verzamelen:

 • Je e-mailadres. Begrijpelijk, aangezien deze is gelinkt aan je account.
 • Je betaalinformatie, om je betalingen en/of terugbetalingen goed te kunnen verwerken.
 • Cookievoorkeuren en cookies van derden om bepaalde websites vlotter te laten lopen.

Geen onafhankelijke veiligheidsaudits

Leuk, al die transparantieverslagen, maar zonder onafhankelijke veiligheids- en/of privacy-audits kom je niet ver. Idealiter publiceert een onafhankelijk instituut een grondig onderzoek van hoe veilig je gegevens daadwerkelijk zijn bij CyberGhost, zodat je er écht van uit kunt gaan dat het bedrijf zich ook aan zijn claims en privacybeleid houdt.

Voor velen is het totale gebrek aan zo'n audit een dealbreaker, omdat het wantrouwen oproept. Dit geldt naar mijn mening dubbel voor CyberGhost, omdat het moederbedrijf verre van een vlekkeloos verleden kent.


3. VPN-protocollen

Er zijn vele manieren om een VPN-verbinding te maken. OpenVPN heeft mijn voorkeur omdat deze bekend staat om zijn betrouwbaarheid en stabiliteit. Het is daarbij open-source software, wat betekent dat de code is onderzocht op kwetsbaarheden en bijzonder flexibel en stabiel is. Het nadeel is dat OpenVPN wat basiskennis vergt als je het goed wilt instellen.

CyberGhost ondersteunt OpenVPN binnen zijn Android-, macOS- en Windows-apps. Opmerkelijk genoeg gebruikt de Windows-app standaard IKEv2, wat lekker snel, stabiel en veilig is. Wel werkt dit alleen op Windows, macOS en iOS – andere apparaten ondersteunen dit protocol niet per definitie.

Daarnaast is WireGuard beschikbaar. Dit is een nieuwer protocol en is het lichtst en snelst van alle beschikbare protocollen (bij CyberGhost, in ieder geval). Toch bevindt het zich nog in een redelijk experimentele fase, dus hij is minder stabiel dan bijvoorbeeld OpenVPN.

Je data wordt verder versleuteld met een ijzersterke 256-bit AES-encryptie. Dit is dezelfde versleutelingsmethode die de CIA gebruikt om hun gevoelige data te beschermen. Het is haast onkraakbaar: het zou honderden supercomputers miljarden jaren kosten om één enkel datapakket te kunnen ontcijferen. 🔏

IP- en DNS-lekken

Het voorkomen van IP- en DNS-lekken is van cruciaal belang voor een VPN-dienst. Door de Force CyberGhost-functie in te schakelen, voorkom je dan ook dat zulke lekken optreden. De sites DNS leakDNS leak test en IP leak dienden om te verhelderen of IP- en DNS-verzoeken veilig zijn tijdens gebruik van CyberGhost.

Hoewel het er op het eerste gezicht misschien op lijkt dat er wel een DNS-lek plaatsvindt, kun je door naar het IP-adres en bijbehorende domein te kijken snel zien dat CyberGhost DNS-lekken geheel voorkomt


4. Snelheid en prestaties

Je wilt dat je VPN zo min mogelijk snelheid verliest wanneer je ermee verbonden bent. Om te kijken hoe dat zit bij CyberGhost, hebben we onze eigen resultaten op speedtest.net en die van andere partijen bekeken. We kwamen uit op het volgende:

Up- en downloadsnelheden

 • Bij gebruik van een ethernetverbinding zonder VPN valt een gemiddelde downloadsnelheid van 252 Mbps en uploadsnelheid van 99 Mbps te behalen met een ping van 7 ms.
 • Bij een verbinding met een Portugese server valt een downloadsnelheid van 212 Mbps en een uploadsnelheid van 85 Mbps te behalen met een ping van 43 ms.
 • Bij een verbinding met een Amerikaanse server valt een downloadsnelheid van 175 Mbps en een uploadsnelheid van 66 Mbps te behalen met een ping van 92 ms.
 • Bij een verbinding met een Hongkong-server valt een downloadsnelheid van 162 Mbps en een uploadsnelheid van 73 Mbps te behalen met een ping van 156 ms.

Let wel: dit is niet alleen afhankelijk van CyberGhost en de server die je kiest (de locatie ervan en hoeveel mensen ermee zijn verbonden), maar ook met de snelheid van je eigen internetverbinding en eventueel je wifi-netwerk.

Zo heb ik een abonnement van 250 Mbps aan downloadsnelheid met 100 Mbps aan uploadsnelheid in Portugal, met een glasvezelverbinding. Houd dus in gedachten wat jij zelf in huis hebt als je de snelheden van je gekozen VPN beschouwt. Denk ook aan het protocol dat je gebruikt: IKEv2 is snel, maar WireGuard is sneller.

cyberghost favorietenscherm open

P2P

Het delen van BitTorrent- en P2P-bestanden loopt prima via CyberGhost. Sommige bedrijven willen dat deze activiteiten beperkt blijven tot bepaalde servers, terwijl anderen dergelijke activiteiten beschouwen als een overtreding van de voorwaarden.

CyberGhost heeft servers die toegewijd zijn aan gebruik tijdens het torrenting, welke gemakkelijk zijn terug te vinden in het linkermenu van de desktop-programma's (Windows en macOS).

Netflix

CyberGhost heeft ook specifieke streamer servers voor het bekijken van buitenlandse content die normaliter niet toegankelijk buiten het desbetreffende land, zo ook Netflix. Hierbij kwam al snel naar voren dat je met CyberGhost absoluut het Netflix-aanbod uit andere landen kunt bekijken.

Ik moet er wel echter bij vermelden dat héél af en toe de verbinding net niet goed genoeg is om de Netflix-pagina te laden, waardoor je dus niet bij de series en/of films kunt komen. (Dit kan echter aan mijn eigen verbinding gelegen hebben, dus neem dit met een korreltje zout.)

Daarnaast is Netflix actief bezig met het blokkeren van VPNs, dus het kan heel goed zijn dat CyberGhost vandaag wel nog werkt, en morgen niet meer. CyberGhost is echter wel continu aan het werk om oplossingen hierop te vinden, welke vooralsnog prima werken. Bovendien heeft het bedrijf ontzettend veel servers, dus hier zullen er altijd wel enkele van werken!


5. Gebruiks- en klantvriendelijkheid

Gebruiksvriendelijkheid is een van de dingen waar CyberGhost echt in uitblinkt. Er zijn apps voor Windows, macOS, iOS en Android. Het gebruik op Linux is wat moeilijker; in dat geval moet je console commando's invoeren om gebruik te maken van CyberGhosts servers.

Meer hulp nodig?

Je kunt alle installatiehandleidingen terugvinden op de desbetreffende hulppagina.

Pc-applicaties

De Windows- en macOS-apps zien er in principe identiek en vrij simpel uit. Zodra je onder Connect to op het drop-down-menu klikt, en in dat lijstje weer op < More Servers tikt, krijg je de hele lijst van beschikbare serverlocaties te zien. Je krijgt tevens een menu aan de linker kant waar de soorten speciale servers te zien zijn.

Je vindt er ook instellingen voor het blokkeren van advertenties, het blokkeren van trackers en schadelijke sites. Er is ook een optie om gegevenscompressie in te schakelen en de optie om specifieke websites vrij te stellen van het gebruik van VPN.

Dat is handig voor wanneer je lokaal Netflix wilt streamen of voor elke andere activiteit die de toegang van een VPN-verbinding kan blokkeren. Dit is overigens niet hetzelfde als split tunnelling, waarmee je het verkeer van specifieke apps buiten de VPN-tunnel om stuurt.

Een dieper instellingenmenu heeft een verzameling verrassend geavanceerde beveiligingsfuncties. Je kunt bijvoorbeeld CyberGhost verbinding laten maken via een willekeurige poort, het VPN-protocol van de app wijzigen en IPv6-verbindingen blokkeren, om er maar een paar te noemen. De meeste daarvan hoeven niet aangepast te worden, maar het hebben van de optie is wel fijn.

Het gebruik van CyberGhost op een Linux-apparaat verloopt wat anders – omslachtiger. Linux-gebruikers krijgen geen intuïtieve app, maar een terminal waar je commando's handmatig in moet voeren (zoals op de onderstaande afbeelding). Het werkt wel degelijk, maar dit is natuurlijk niet zo makkelijk als een snelle muisklik.

Cyberghost Linux

CyberGhost heeft ook nog zijn eigen Google- en FireFox-extensies. Het fijne hieraan is dat ze snel toegankelijk zijn en – indien je buiten je browseverkeer geen VPN nodig hebt – alleen je browseverkeer via een VPN-server sturen.

Let wel: bepaalde ondersteuning en veiligheidsfuncties zijn alleen beschikbaar voor en/of vanuit de alomvattende CyberGhost app, zoals de kill switch en 24/7 ondersteuning.

Pc-applicaties

De uniforme vormgeving van de Windows- en macOS-apps kan ook worden teruggevonden in de Android- en iOS-apps; deze zien er ook hetzelfde uit op beide platformen. Aangezien de mobiele apps en de pc-applicaties zowel bijna hetzelfde uitzien en hetzelfde functioneren, ga ik hier verder niet heel diep op in.

Al met al durf ik te zeggen dat de mobiele apps net zo gebruiksvriendelijk zijn qua bediening en aanpasbare instellingen. Het valt goed te merken dat CyberGhost ook hier de kantjes er niet van af heeft gelopen.

Smart tv's en consoles

Je gebruikt CyberGhost ook binnen FireTV van Amazon en Android TV. In beide gevallen hoor je de CyberGhost app te downloaden en op je smart tv installeren. Als je een Fire Stick gebruikt, moet je de app daar naar toe sturen. Ook binnen deze apps verschillen zowel het uiterlijk als de functionaliteiten weinig met die van de pc-applicaties.

Inmiddels heeft CyberGhost ook apps voor de PlayStation 4 en 5 en Xbox 360, One en X ontwikkeld. Het mag dus duidelijk zijn CyberGhost een zeer uitgebreid, solide en gebruiksvriendelijk app-aanbod heeft.

Klantvriendelijkheid

Ik benoemde zojuist de 24/7 klantenservice van CyberGhost. Deze bereik je op verschillende manieren:

 • Op de website door rechts onderin op Help (het chatballonnetje) te klikken. Zet je vraag neer in de zoekbalk om wat tutorial suggesties te krijgen. Als deze je niet verder helpen, kun je op 'Live chat' drukken om in contact te komen met een echt persoon.
 • Je kunt op de website ook helemaal naar onder scrollen en op Neem contact op met support tikken om een verzoek in te dienen.
 • Je kunt ook via de Mijn account-pagina contact opnemen met support.
 • In de Windows app zie je ook een spraakballonetje staan. Tik hierop om een gesprek met support te starten.
 • Natuurlijk bereik je CyberGhost ook via social media!

Wederom een weelde aan keuzes dus! Maar goed, de kwaliteit van de klantenservice doet er ook toe. Online kom je veel positieve ervaringen tegen.

Je wordt zoals bij veel klantenservices eerst geadviseerd om een passende tutorial te lezen. Maak je echt duidelijk dat dit niet helpt, dan pas begint het daadwerkelijke gesprek. Over het algemeen reageert en handelt CyberGhost snel; je hoeft niet een dag aan je mailbox te blijven plakken in afwachting van een mailtje.

Je begrijpt echter wel dat niet alles altijd meteen verholpen kan worden; sommige dingen kunnen pas geadresseerd worden met een software-update.

Kape Tech, het ouderbedrijf

Helaas stuiten we hier op een pijnlijk probleem: het ouderbedrijf van CyberGhost: Kape Tech, voorheen Crossrider. Dit bedrijf heeft een nare geschiedenis met AdTech. Dit is een collectie aan software en overige methoden waarmee bedrijven en dergelijke online reclame maken en deze afstemmen op specifieke doelgroepen.

Dit is niet iets dat je graag in het verlengde van een VPN-dienst ziet liggen, toch? Daarbovenop heeft Kape Tech malware verspreid om browsers te hijacken en privédata te verzamelen. Daarnaast heeft het bedrijf niet alleen andere VPN-diensten overgenomen, zoals ExpressVPN en Private Internet Access, maar ook een boel sites die VPN-diensten reviewen.

Drie keer raden waar dat toe heeft geleid: de samenstellingen van de top-3-lijsten van deze sites bevatten toevallig alle VPN-diensten van Kape Tech.

Welnu, CyberGhost functioneert in de praktijk afhankelijk van Kape Tech. Toch staat het bedrijf benoemd in de privacybeleid, samen met de 'waarschuwing' dat CyberGhost enige persoonlijke data tóch met enkele ander dochterbedrijven van Kape Tech zou mogen delen.

Het is uiteindelijk een lang verhaal en ligt niet geheel binnen de scope van deze review van CyberGhost alleen, dus ik nodig je uit je in te lezen bij een andere vertrouwde bron, zoals CNET.

Hoe je het ook wendt of keert, wat mij betreft wekt het verleden van Kape Tech weinig vertrouwen op. Leeft Kape Tech zélf het privacybeleid van CyberGhost na? Dat is nog maar de vraag ... 💭


CyberGhost alternatieven

NordVPN – Beste all-round VPN

Op zoek naar de beste, alomvattende VPN-ervaring? Dan kom je bij NordVPN uit. Je haalt hier topsnelheden mee, hebt toegang tot intuïtieve apps en deblokkeert moeiteloos content die achter een geoblokkade zit.

Ga naar NordVPN →

ProtonVPN – Beste VPN met gratis abonnement

Liggen de lage prijzen van CyberGhost nog niet laag genoeg voor jouw smaak, verdiep je dan eens in ProtonVPN. Deze biedt onder andere een gratis verbinding zonder bandbreedtelimiet. Je toegang tot servers is hierbij dan wel beperkt, maar als je hier niet veel om geeft, is ProtonVPN een kijkje waard.

Ga naar ProtonVPN →

Conclusie – CyberGhost review

In conclusie durf ik te stellen dat CyberGhost een evenwichtig totaalpakket aanbiedt. Naast een weelde aan betrouwbare servers verspreid over de hele wereld, biedt deze VPN-dienst ook apps voor zo'n beetje elk denkbaar besturingssysteem aan. Je kunt met CyberGhost dan ook eigenlijk niet fout gaan. Dit is absoluut één van de beste VPN-aanbieders op het moment. 

Ga naar CyberGhost →

Was dit artikel behulpzaam?