CyberGhost Review: Hoe Veilig is deze Roemeense VPN?

Luca Nowak

Geschreven door: Luca Nowak

Prijs zegt lang niet alles.

CyberGhost Review: Hoe Veilig is deze Roemeense VPN?

CyberGhost timmert al jaren hard aan de weg, en de resultaten hiervan spreken voor zichzelf! Hij mag zich met recht een van de giganten noemen wat betreft functionaliteiten, maar werpt zijn Roemeense origine barrières op? Dat lees je hier.

Niet veel tijd? Dit is de belangrijkste informatie.

Onze score: 9,0

Cyberghost Logo

CyberGhost is een Roemeense VPN-dienst. Dit is, misschien tegen verwachtingen in, iets positiefs: Roemenië heeft geen wetten die CyberGhost verplicht gegevens te delen indien deze opgevraagd te worden. Transparantie naar zijn gebruikers toe is een stuk alomvattender: jaarlijkse transparency reports en andere maatregelen zijn erop gericht om je als gebruiker op de hoogte te houden.

Hierbij krijg je toegang tot een betaald abonnement in verschillende prijscategorieën, afhankelijk van voor hoeveel tijd je vooraf betaalt. Een gratis optie krijg je niet, maar het geld dat je investeert, wordt door het bedrijf gestoken in een fantastische gebruikerservaring.

De apps op de verschillende platformen zien er geweldig uit en zijn zeer gebruikersvriendelijk. Hierbij hoort de duidelijke onderverdeling in servers voor streaming- en P2P-doeleinden. Je hoeft niet lang te zoeken naar een server die bij jouw behoeften aansluit. Zoek je gebruiksgemak, dan zit je bij CyberrGhost goed!

Verder krijg je toegang tot de verwachte zaken: een kill switch, 256-bit AES-encryptie, verschillende VPN-protocollen, enzovoorts.

Bezoek CyberGhost

Over CyberGhost

Cyberghost is een VPN-dienst die vanuit Roemenië opereert. Het bedrijf richt zich vooral op de gebruiksvriendelijkheid van hun service en software en biedt gespecialiseerde servers aan voor onder andere streaming. Daarnaast is privacy voor hen ook een zeer belangrijk speerpunt, zoals blijkt uit het feit dat ze geen logboeken bijhouden.

Je zet bij CyberGhost met 1 abonnement maar liefst 7 actieve verbindingen op. Dit is een fijn aantal voor mensen die met meerdere apparaten verbinding maken met een VPN-server – of als je 1 abonnement met anderen wilt delen.

Wat we goed vinden:

 • Ruime keuze aan servers​
 • Voordelig bij langdurige abonnementen​
 • Veel extra functionaliteiten​
 • Makkelijk te bedienen​ en navigeren

Wat we minder goed vinden:

 • Prijs voor een maandelijks abonnement is hoog​
 • Redelijk snel in dagelijks internetgebruik; minder bij up- en downloaden​

Dit is belangrijk voordat je een VPN service koopt

1. Prijzen en functionaliteiten

Tarieven

CyberGhost's richtprijs komt neer op zo'n €9,80 per maand – maar ze geven regelmatig korting op hun diensten. Op het moment dat dit artikel geschreven wordt, kun je al een abonnement op CyberGhost krijgen voor de volgende toegankelijke prijzen:

 • €2,75 per maand voor een anderhalfjarig abonnement; in totaal €49,50,- per anderhalf jaar (daarna per jaar)
 • €7,99 per maand voor een halfjarig abonnement; in totaal €47,94 per half jaar
 • €11,99 voor een abonnement van een enkele maand lang

De betalingsmethoden die je kunt inzetten zijn ook veelvoudig: je kunt betalen met PayPal, SEPA Credit Transfer, Sofortüberweisung.de, iDEAL, verscheidene creditcards, en bankoverschrift. Voordat je besluit om je daadwerkelijk te abonneren, kun je de dienst een enkele dag gratis uitproberen. Daarnaast hanteren ze een 45 dagen niet goed, geld terug-beleid. 💸 

Functionaliteiten

Voor de bovenstaande bedragen krijg je toegang tot maar liefst 6.382 servers verspreid over 88 landenNordVPN biedt ter vergelijking 5.353 in 59 landen. Onder CyberGhosts aanbod vallen speciale servers die bedoeld zijn om geoblokkades van bepaalde websites te omzeilen, om te streamen, om je BitTorrent client mee te verbinden of om je internetaanwezigheid nog verder te anonimiseren.

Verder biedt CyberGhost een aantal extra services, zoals:

 • Kill switch (waarmee de internetverbinding van een programma afgekapt wordt wanneer de VPN-verbinding wegvalt)
 • Ad-blocking service
 • Force CyberGhost DNS. Deze optie dwingt je systeem om de DNS-servers van CyberGhost te gebruiken in plaats van die van je internetprovider. (Een DNS-server heeft volledige controle heeft over de toegankelijkheid van elk webadres en is dus het perfecte hulpmiddel om websites te censureren. Bij het gebruik van de CyberGhost DNS-servers vermijd je dit soort manipulatie.)
 • Een optioneel dedicated IP-adres – tegen een meerprijs van €5,- per maand.  Dit is een dedicated IP-adres dat alleen aan jou wordt toegewezen met als doel om je data-overdrachten nog een extra laag bescherming te geven.
Cyberghost Windows App

Andere VPN-diensten hebben echter nog meer te bieden. Zo biedt NordVPN bovenop het bovenstaande nog een aantal andere speciale Tor-servers aan. TorGuard heeft daarentegen weer het meest uitgebreide menu met opties, waarmee je extra gelijktijdige verbindingen, statische IP-adressen en toegang tot een 10 GB netwerk tegen een meerprijs kunt aanschaffen.


2. Privacy

Servers en locaties

Over het algemeen geldt: hoe meer servers, hoe beter. Dat is ook bij CyberGhost het geval. Je kunt er namelijk van uit gaan dat de abonnees vrij gelijkmatig zullen verdeeld zijn over de 6.382 servers die het bedrijf beschikbaar stelt.

Ook de locatie van VPN-servers is belangrijk. Hoe gevarieerder de distributie hiervan, hoe meer opties je hebt voor het spoofen van je locatie en hoe groter de kans is dat je een server vindt in de buurt van waar je toevallig bent op dat moment. CyberGhosts servers zijn dan ook verspreid over 90 landen in 112 locaties.

De distributie hiervan is ook dik in orde met een beter dan gemiddelde aanwezigheid van servers in Afrika, een continent dat vaak volledig genegeerd wordt door VPN-bedrijven. Zo is CyberGhost aanwezig in bijvoorbeeld Marokko, Kenia, Nigeria en Zuid-Afrika. Het bedrijf biedt overigens ook servers aan in Hongkong en Turkije, maar niet in Rusland waar het internetbeleid eveneens niet al te fraai is.

De prestaties van een VPN zijn dan wel niet direct te correleren met het aantal servers, maar je kunt er – zoals eerder gezegd – gerust van uit gaan dat je niet snel een overvolle server tegenkomt binnen CyberGhosts netwerk.

Sommige mensen maken zich zorgen over VPN-bedrijven die gebruik maken van virtuele servers, oftewel software-gedefinieerde servers. Één enkele fysieke server kan de basis voor verschillende virtuele servers zijn. Virtuele servers zijn niet per se slecht, maar ze maken sommige mensen zenuwachtig uit bezorgdheid voor waar hun gegevens belanden, of omdat ze denken dat ze worden bedrogen door hun VPN-bedrijf.

CyberGhost laat weten dat het bedrijf servers huurt in elke fysieke locatie vanuit waar de dienst wordt aangeboden. Het bedrijf gebruikt wel wat virtualisatie op 340 van die servers, maar de locatie van de virtuele servers is dezelfde als de locatie van de eigenlijke fysieke servers. Best redelijk, toch?

Cyberghost Windows Connection Features

Hide My Ass gaat precies de andere kant op waarbij het grootste deel van de servers virtueel is en daarbij niet samen met hun hosts geplaatst is. Andere bedrijven zijn strenger. IPVanish, Mullvad, ProtonVPN, NordVPN en Private Internet Access behoren tot de bedrijven die virtuele servers helemaal mijden.

Logbeleid

Een van de hoofdzaken bij het kiezen van een VPN is hun logbeleid. Alle informatie hierover is terug te vinden in hun privacybeleid – maar het is natuurlijk veel makkelijker hier te lezen hoe het nou precies zit met het logbeleid van CyberGhost.

CyberGhost registreert geen gebruikersactiviteiten en heeft ook geen zicht op de identiteit van de klanten die verbonden zijn met een bepaalde server. Het bedrijf houdt wel toezicht op de CPU-belasting van de server, het beschikbare geheugen, de hoeveelheid gebruikte bandbreedte van de server en andere metagegevens. Ze benadrukken ook dat ze absoluut geen winst maken op de verkoop van gebruikersgegevens aan derden.

CyberGhost heeft kantoren in Duitsland, Manilla en Tel Aviv, maar heeft zijn hoofdkantoor in Boekarest, Roemenië, en is dus actief onder Roemeens recht. De locatie van het hoofdkantoor van een VPN-bedrijf is dan ook belangrijk om je inzicht te geven in welke gegevens deze bewaart en voor hoe lang. 

De Roemeense regering en de Roemeense rechtbanken verwierpen een wetgeving die bedrijven verplicht om elektronische gegevens van hun klanten bij te houden. CyberGhost laat weten dat zij ook, omdat ze geen persoonlijke gebruikersgegevens hebben, niet kunnen voldoen aan wettelijke verzoeken tot informatieverstrekking. Dit wordt ondersteund door het transparantieverslag van het bedrijf. Deze wordt overigens vier keer per jaar vrijgegeven!

Transparantieverslag 2019

Dit zero-logsbeleid betekent echter niet dat CyberGhost helemaal niet op je let. Ze houden namelijk een aantal anonieme gegevens bij over iedereen die op een gegeven moment inlogt op CyberGhost. Zo weten ze bijvoorbeeld wanneer je inlogt, voor hoe lang en hoe vaak per maand. Dagelijkse gegevens worden na 24 uur verwijderd; maandelijkse gegevens na een maand.

CyberGhost geeft zelf – buiten het privacybeleid om – aan de volgende gegevens van je te verzamelen:

 • Je e-mailadres. Begrijpelijk, aangezien deze is gelinkt aan je account.
 • Je betaalinformatie, om je betalingen en/of terugbetalingen goed te kunnen verwerken.
 • Cookievoorkeuren en cookies van derden om bepaalde websites vlotter te laten lopen.

3. VPN-protocollen

Er zijn vele manieren om een VPN-verbinding te maken. OpenVPN heeft mijn voorkeur omdat deze bekend staat om zijn snelheid en betrouwbaarheid. Het is daarbij open-source software, wat betekent dat de code is onderzocht op kwetsbaarheden en bijzonder flexibel en stabiel is.

CyberGhost ondersteunt OpenVPN binnen zijn Android, MacOS en Windows apps. Opmerkelijk genoeg gebruikt de Windows app standaard IKEv2. De oudere L2TP en PTPP worden ook ondersteund door de Windows app, maar ik raad je aan deze protocollen te vermijden als het even kan.

De iOS app gebruikt het IPSec VPN-protocol, maar dat is niet ongebruikelijk. Apple stelt extra eisen aan apps die OpenVPN gebruiken, dus VPN-bedrijven hebben de neiging dit links te laten liggen in hun iOS-apps.

Je data wordt overigens versleuteld met een ijzersterke 256-bit AES-encryptie. Dit is dezelfde versleutelingsmethode die de CIA gebruikt om hun gevoelige data te beschermen. Het is haast onkraakbaar: het zou honderden supercomputers miljarden jaren kosten om één enkel datapakket te kunnen ontcijferen. Dus al wordt je data onderschept, en die kans is bijzonder klein, dan nog is deze beveiligd.

IP en DNS leaking

Het voorkomen van IP- en DNS-lekken is van cruciaal belang voor een VPN-dienst. Door de Force CyberGhost DNS-functie in te schakelen, voorkomo je dan ook dat zulke lekken optreden. Ik heb wederom gebruik gemaakt van de sites DNS leakDNS leak test en IP leak om te bepalen of mijn DNS-verzoeken gelekt werden.

Hoewel het er op het eerste gezicht misschien op lijkt dat er wel een DNS-lek plaatsvindt, kun je door naar het IP-adres en bijbehorende domein te kijken snel zien dat CyberGhost DNS-lekken geheel voorkomt

CyberGhost heeft overigens ook een handige pagina met nog meer handvaten voor het anonimiseren van je internetgebruik!


4. Snelheid en prestaties

Up- en downloadsnelheden

Je wilt natuurlijk dat je VPN zo min mogelijk snelheid verliest wanneer je ermee verbonden bent. Om te kijken hoe dat zit bij CyberGhost, hebben we onze eigen resultaten op speedtest.net en die van andere partijen bekeken. We kwamen uit op het volgende:

 • Bij gebruik van een ethernetverbinding zonder VPN kan een een gemiddelde downloadsnelheid van 99Mbps en uploadsnelheid van 53Mbps worden behaald met een ping van 37ms.
 • Bij een verbinding met een Nederlandse server kan een een downloadsnelheid van 60Mbps en een uploadsnelheid van 36Mbps worden behaald met een ping van 37ms.
 • Bij een verbinding met een Amerikaanse server kan een downloadsnelheid van 34Mbps en een uploadsnelheid van 11Mbps worden behaald met een ping van 192ms.
 • Bij een verbinding met een Aziatische server kan een downloadsnelheid van 4Mbps en een uploadsnelheid van 15Mbps worden behaald met een ping van 279ms.
P2P-servers

P2P

Het delen van BitTorrent- en P2P-bestanden loopt prima via CyberGhost. Sommige bedrijven willen dat deze activiteiten beperkt blijven tot bepaalde servers, terwijl anderen dergelijke activiteiten beschouwen als een overtreding van de voorwaarden. CyberGhost heeft servers die toegewijd zijn aan gebruik tijdens het torrenting, welke gemakkelijk zijn terug te vinden in het programma.

Netflix

CyberGhost heeft ook specifieke streamer servers voor het bekijken van buitenlandse content die normaliter niet toegankelijk buiten het desbetreffende land, zo ook Netflix. Hierbij kwam al snel naar voren dat je met CyberGhost absoluut het Netflix-aanbod uit andere landen kunt bekijken.

Ik moet er wel echter bij vermelden dat héél af en toe de verbinding net niet goed genoeg is om de Netflix-pagina te laden, waardoor je dus niet bij de series en/of films kunt komen. (Dit kan echter aan mijn eigen verbinding gelegen hebben, dus neem dit met een korreltje zout.)

Daarnaast is Netflix actief bezig met het blokkeren van VPNs, dus het kan heel goed zijn dat CyberGhost vandaag wel nog werkt, en morgen niet meer. CyberGhost is echter wel continu aan het werk om oplossingen hierop te vinden, welke vooralsnog prima werken. Bovendien heeft het bedrijf ontzettend veel servers, dus hier zullen er altijd wel een aantal van werken!

Netflix Op Een Laptop

5. Gebruiks- en klantvriendelijkheid

Gebruiksvriendelijkheid is een van de dingen waar CyberGhost echt in uitblinkt. Er zijn apps voor Windows, MacOS, iOS en Android. Het gebruik op Linux is wat moeilijker; in dat geval moet je console commando's invoeren om gebruik te maken van CyberGhosts servers.

Meer hulp nodig?

Je kunt alle installatiehandleidingen terugvinden op de desbetreffende hulppagina.

Pc-applicaties

De Windows en MacOS apps zien er in principe identiek en vrij simpel uit. Zodra je onder Connect to op het drop-down-menu klikt, en in dat lijstje weer op < More Servers tikt, krijg je de hele lijst van beschikbare serverlocaties te zien. Je krijgt tevens een menu aan de linker kant waar de soorten speciale servers te zien zijn.

Je vindt er ook instellingen voor het blokkeren van advertenties, het blokkeren van trackers en schadelijke sites. Er is ook een optie om gegevenscompressie in te schakelen en de optie om specifieke websites vrij te stellen van het gebruik van VPN. Dat is handig voor wanneer je lokaal Netflix wilt streamen of voor elke andere activiteit die de toegang van een VPN-verbinding kan blokkeren. Dit is overigens niet hetzelfde als split tunnelling, waarmee je het verkeer van specifieke apps buiten de VPN-tunnel kunt routeren.

Een dieper instellingenmenu heeft een verzameling verrassend geavanceerde beveiligingsfuncties. Je kunt bijvoorbeeld CyberGhost verbinding laten maken via een willekeurige poort, het VPN-protocol van de app wijzigen en IPv6-verbindingen blokkeren, om er maar een paar te noemen. De meeste daarvan hoeven niet aangepast te worden, maar het hebben van de optie is wel fijn.

Het gebruik van CyberGhost op een Linux apparaat verloopt wat anders en – naar onze mening – wat omslachtiger. Linux-gebruikers krijgen namelijk geen intuïtieve app, maar een terminal waar je commando's handmatig in moet voeren (zoals op de onderstaande afbeelding). Het werkt wel degelijk, maar dit is natuurlijk niet zo makkelijk als een snelle muisklik.

Cyberghost Linux

CyberGhost heeft ook nog zijn eigen Google en FireFox extensies. Het fijne hieraan is dat ze snel toegankelijk zijn en – indien je buiten je browseverkeer geen VPN nodig hebt – alleen je browseverkeer via een VPN-server sturen. Let wel: bepaalde ondersteuning en veiligheidsfuncties zijn alleen beschikbaar voor en/of vanuit de alomvattende CyberGhost app, zoals de kill switch en 24/7 ondersteuning.

Pc-applicaties

De uniforme vormgeving van de Windows en MacOS apps kan ook worden teruggevonden in de Android en iOS apps; deze zien er ook hetzelfde uit op beide platformen. Aangezien de mobiele apps en de pc-applicaties zowel bijna hetzelfde uitzien en hetzelfde functioneren, ga ik hier verder niet heel diep op in.

Al met al durf ik te zeggen dat de mobiele apps net zo gebruiksvriendelijk zijn qua bediening en aanpasbare instellingen. Het valt goed te merken dat CyberGhost ook hier de kantjes er niet van af heeft gelopen.

Smart tv's en consoles

Je gebruikt CyberGhost ook binnen FireTV van Amazon en Android TV. In beide gevallen hoor je de CyberGhost app te downloaden en op je smart tv installeren. Als je een Fire Stick gebruikt, moet je de app daar naar toe sturen. Ook binnen deze apps verschillen zowel het uiterlijk als de functionaliteiten weinig met die van de pc-applicaties.

Inmiddels heeft CyberGhost ook apps voor de PlayStation 3 en 4 en Xbox 360 en One ontwikkeld. Het mag dus duidelijk zijn CyberGhost een zeer uitgebreid, solide en gebruiksvriendelijk app-aanbod heeft.

Klantvriendelijkheid

Ik benoemde zojuist de 24/7 klantenservice van CyberGhost. Deze bereik je op verschillende manieren:

 • Op de website door rechts onderin op Help (het chatballonnetje) te klikken. Zet je vraag neer in de zoekbalk om wat tutorial suggesties te krijgen. Als deze je niet verder helpen, kun je op 'Live chat' drukken om in contact te komen met een echt persoon.
 • Je kunt op de website ook helemaal naar onder scrollen en op Neem contact op met support tikken om een verzoek in te dienen.
 • Je kunt ook via de Mijn account-pagina contact opnemen met support.
 • In de Windows app zie je ook een spraakballonetje staan. Tik hierop om een gesprek met support te starten.
 • Natuurlijk bereik je CyberGhost ook via social media!

Wederom een weelde aan keuzes dus! Maar goed, de kwaliteit van de klantenservice doet er ook toe. Ten eerste is het goed om te weten dat ze personeel hebben dat Engels, Frans, Duits en Roemeens spreekt. Om optimaal gebruik te kunnen maken van deze klantenservice, is het natuurlijk wel van belang dat je een van deze talen ook ten minste een beetje spreekt. 

Mijn ervaring – en die van vele anderen, gebaseerd op particuliere reviews – is in dit aspect ook positief. Je wordt zoals bij veel klantenservices eerst geadviseerd om een passende tutorial te lezen. Maak je echt duidelijk dat dit niet helpt, dan pas begint het daadwerkelijke gesprek. Over het algemeen wordt snel gereageerd en/of gehandeld naar de situatie.

Je begrijpt echter wel dat niet alles altijd meteen verholpen kan worden; sommige dingen kunnen pas geadresseerd worden met een software-update. 


CyberGhost alternatieven

NordVPN - Beste all-round VPN

Op zoek naar de beste, alomvattende VPN-ervaring? Dan kom je bij NordVPN uit. Je haalt hier topsnelheden mee, hebt toegang tot intuïtieve apps en deblokkeert moeiteloos content die achter een geoblokkade zit.

Ga naar NordVPN →

ProtonVPN - Beste VPN met gratis abonnement

Liggen de lage prijzen van CyberGhost nog niet laag genoeg voor jouw smaak, verdiep je dan eens in ProtonVPN. Deze biedt onder andere een gratis verbinding zonder bandbreedtelimiet. Je toegang tot servers is hierbij dan wel beperkt, maar als je hier niet veel om geeft, is ProtonVPN een kijkje waard.

Ga naar ProtonVPN →

Conclusie - CyberGhost review

In conclusie durf ik te stellen dat CyberGhost een evenwichtig totaalpakket aanbiedt. Naast een weelde aan betrouwbare servers verspreid over de hele wereld, biedt deze VPN-dienst ook apps voor zo'n beetje elk denkbaar besturingssysteem aan. Je kunt met CyberGhost dan ook eigenlijk niet fout gaan. Dit is absoluut één van de beste VPN-aanbieders op het moment. 

Ga naar CyberGhost →

Was dit artikel behulpzaam?