ProtonVPN-Review: een Sterke Europese Tegenstander

Luca Nowak

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

13 min. leestijd

ProtonVPN-Review: een Sterke Europese Tegenstander

Op zoek naar een VPN-dienst en heb je je oog op ProtonVPN en hun verscheidenheid aan abonnementen laten vallen? Dan is het wel belangrijk dat je je goed inleest in wat je krijgt – of voor niks, of voor een bepaalde maandelijkse toezegging. In deze ProtonVPN-review krijg je hier meer inzicht in!

Niet veel tijd? Dit is de belangrijkste informatie.

Onze score: 8,5

protonvpn logo

Met deze VPN krijg je toegang tot een reeks aan abonnementen. Deze variëren in prijs van € 0 per maand tot € 9,99,- per maand, met alle verwachte gevolgen voor de functionaliteiten van dien: hoe meer je betaalt, hoe beter ProtonVPN werkt – al dan niet samen met hun overige diensten.

Het bedrijf is gebaseerd in Zwitserland. De robuuste privacywetten van dit land komen de privacy van de gebruikers zonder twijfel ten goede. Daarnaast werkt ProtonVPN voor een groot deel met hun eigen servers. Zo houden ze zelf de controle in handen over hun netwerken.

Verder biedt ProtonVPN alle functionaliteiten die je verwacht van een goede VPN-provider. Je kiest uit verscheidene VPN-protocollen, je gegevens worden met AES 256-bit-encryptie versleuteld en, indien je een betaald abonnement neemt, staat het je vrij om deel te nemen aan P2P-verkeer en buitenlandse Netflix-content te deblokkeren.

Bezoek ProtonVPN

Over ProtonVPN

ProtonVPN is hetzelfde Zwitserse bedrijf dat achter ProtonMail – de populaire versleutelde e-maildienst – zit. Het bedrijf heeft een respectabel netwerk van 1741 servers. (Even ter vergelijking: sommige VPN-diensten hebben richting de 6000, zoals NordVPN en ExpressVPN.) De servers die ProtonVPN echter wel heeft, zijn mooi verspreid over 64 landen.

Afhankelijk van het soort abonnement dat je neemt, ga je tussen de 1 en 10 gelijktijdige verbindingen aan met de dienst. Laten we daarom ook maar meteen ingaan op welke abonnementen er zoal beschikbaar zijn.

Wat we goed vinden:

 • Gratis abonnement is heel degelijk (mediumsnelheden)​
 • Deblokkeert Netflix met betaalde abonnementen
 • Bijzonder gebruiksvriendelijke, intuïtieve VPN-client​
 • Enorme nadruk op privacy en veiligheid​

Wat we minder goed vinden:

 • P2P- en TOR-ondersteuning is minimaal​
 • Alleen Amerikaanse, Duitse en Japanse Netflix kan worden gedeblokkeerd​

Dit is belangrijk voordat je een VPN-service koopt

Tijd om er wat dieper in te duiken! 🤿

1. Prijzen en functionaliteiten

Tarieven

Je krijgt bij ProtonVPN de optie om apart per maand af te rekenen, maar je krijgt stevige korting als je een tweejarig abonnement neemt. De prijzen die ik hieronder bespreek zijn dan ook gebaseerd op gebruik op jaarbasis. Ik stel de flexibiliteit hiervan overigens wel op prijs:

 • Een gratis abonnement; dit spreekt voor zichzelf.
 • € 4,99 per maand voor een tweejarig abonnement; in totaal € 59,88 per jaar.
 • € 5,99 per maand voor een eenjarig abonnement; in totaal € 71,88 per jaar.
 • € 9,99 per maand voor een enkele maand; in totaal € 119,88 per jaar.

Aan keuze geen tekort! De betaalmethoden zijn voor de meesten onder ons prima: je kunt betalen met creditcard, PayPal, online bankieren en Bitcoin. Daarnaast kun je – indien je een bestaand account hebt – ook contant betalen.

De redenen waarom ik dat afraad mogen duidelijk zijn, hoewel dit voor degenen die hun cash flow graag anoniem willen houden dit een uitkomst kan bieden.

Ben je uiteindelijk niet tevreden? Dan kun je gebruikmaken van hun dertig-dagen-geld-terug-garantie, maar ik voorzie niet dat dit nodig zal zijn.

vpn macos main screen 1920x1080

Functionaliteiten

Met het gratis abonnement maak je verbinding met servers in 3 landen (Nederland, Japan en de Verenigde Staten) met 1 apparaat. Hierbij valt de verbindingssnelheid in de zogenaamde medium speed-categorie.

In tegenstelling tot veel andere gratis abonnementen, kun je onbegrensd verbinden met de VPN. Het is niet zo dat je na x-aantal GB aan data-transfer, je geblokkeerd wordt tot de volgende maand. Daar komen we straks op terug!

Met het Plus-abonnement maak je verbinding met alle servers met 10 apparaten. De verbindingssnelheid voor dit abonnement valt ook in de zogenaamde High speed-categorie, je mag de dienst gebruiken voor P2P-verkeer én je krijgt toegang tot Plus-Servers, TOR-Servers, Secure Core en Secure Streaming.

Alle abonnementen – dus ook het gratis abonnement – krijgen verder toegang tot de volgende handige features:

 • Een op firewall gebaseerde kill switch voorkomt dat je IP-adres en DNS-verzoeken worden blootgesteld in het geval dat om welke reden dan ook de verbinding met je VPN-server wordt verbroken.
 • Ad-blocking-software.
 • DNS-lekpreventie. Hoe goed dit werkt, zie je straks. Stay tuned!
 • IJzersterke 256-bit AES-encryptie.

Andere VPN-diensten bieden echter nog meer aan – en soms nog voor een lagere prijs ook. Zo krijg je bij CyberGhost de optie om een dedicated IP-adres aan je abonnement toevoegen tegen een meerprijs van € 5,- en bij NordVPN wordt anti-malware-software meegeleverd. Beide VPN-diensten bieden met hun abonnementen naar onze mening net wat meer bang for your buck dan ProtonVPN. 💸


2. Privacy

Servers en locaties

ProtonVPN is gebaseerd in Genève in Zwitserland en runt zijn servers op zijn eigen netwerk. Op het moment heeft deze dienst 1741 servers verspreid over 64 landen. Het gratis abonnement begrenst je toegang tot 3 landen (Nederland, Japan en de VS).

Dat is erg weinig, maar beter dan niks. Er zijn immers weinig VPN-diensten die een gratis abonnement hebben, laat staan met grenzeloze bandbreedte. Bij Windscribe krijg je bijvoorbeeld toegang tot servers in 10 landen, maar wordt je wel een bandbreedtegrens van 10 GB per maand opgelegd.

Je vindt de servers zoals gebruikelijk vooral in enkele Europese landen en Noord-Amerika. Toch kun je ook servers vinden in bijvoorbeeld Australië, Nieuw-Zeeland, Singapore, Hongkong, Rusland, Rusland, Brazilië, Costa Rica en India. Ook landen met een strenger internetbeleid zijn terug te vinden, zoals je ziet.

ProtonVPN menu laat zien hoeveel servers in hoeveel landen zijn en met hoeveel snelheidscapaciteit

Je maakt met de Plus-abonnementen verbinding met alle servers, inclusief de geliefde Secure Core-servers.

Secure Core-servers zijn het geld meer dan waard, vooral als je je in een land begeeft waar het internetverkeer sterk gereguleerd wordt of als je een TOR-achtige ervaring wilt hebben.

Secure Core-servers voegen namelijk een extra sprong toe in de VPN-tunnel. Zo kun je bijvoorbeeld vanuit Nederland verbinding maken met de VS via IJsland, of met Japan via India. Je leest de uitgebreide uitleg bij ProtonVPN zelf.

Logbeleid

Doordat het bedrijf in Zwitserland gebaseerd is, profiteer je als gebruiker van de enorm sterke privacywetten van dit land. Zodoende reageert ProtonVPN alleen op verzoeken om informatie van een goedgekeurd Zwitsers gerechtelijk bevel, hetgeen ook vereist dat de persoon tegen wie het onderzoek is ingesteld op de hoogte wordt gebracht. 

Dat staat in schril contrast met de praktijk van bijvoorbeeld de VS, waarbij nationale veiligheidsbrieven naar VPN-diensten gestuurd worden, informatie geëist wordt en verhinderd wordt dat de VPN-dienst dit verzoek openbaar maakt.

Maar goed: al zou ProtonVPN verplicht worden om op een verzoek te reageren, dan nog zou deze alleen je log-intijden kunnen verstrekken. Dit alles is uitstekend vanuit het oogpunt van privacy en veiligheid.

Zo is het bedrijf ook blij om je te laten weten dat het zich aan een zero-logs policy houdt, wat op zijn beurt weer bevestigd is door een onafhankelijke audit.

De definitie van een zero-logs policy verschilt tussen verschillende VPN-diensten. Het bedrijf geeft op de website heel duidelijk aan wat zijn logbeleid is: "ProtonVPN is een VPN-dienst zonder logboeken. Wij volgen of registreren uw internetactiviteiten niet en kunnen daarom deze informatie niet aan derden doorgeven."

Session logging vindt nagenoeg niet plaats. Het bedrijf bewaart alleen de tijdstempel van de laatste succesvolle inlogpoging. Dit wordt overschreven bij de eerstvolgende inlogpoging, dus hij geeft alleen de laatste sessie weer.

ProtonVPN koppelt je account verder aan een e-mailadres wanneer je je aanmeldt, maar je kunt hiervoor makkelijk een e-mailadres onder een andere naam voor aanmaken. Het bedrijf stelt voor om ProtonMail te gebruiken als je liever volledig anoniem wilt blijven.

ProtonMail inbox dark mode

In totaal worden de volgende gegevens bewaard:

 • je e-mailadres;
 • je betaalgegevens (indien van toepassing);
 • je laatste inlogpoging;
 • gegevens die je in support tickets deelt.

Deze data wordt alleen onderling met Proton Technologies AG (moederbedrijf) en ProtonMail (zusterbedrijf) gedeeld. Verder wordt in het privacybeleid het volgende gezegd:

Wij zullen de beperkte gebruikersgegevens waarover wij beschikken alleen openbaar maken wanneer een Zwitserse rechtbank daarom verzoekt met het oog op het voorkomen, onderzoeken, opsporen of vervolgen van strafbare feiten of de uitvoering van strafrechtelijke sancties, inclusief de bescherming tegen en het voorkomen van bedreigingen van de openbare veiligheid.

Rechterlijke bevelen moeten worden goedgekeurd door de Kantonale Rechtbanken van Genève of het Zwitserse Federale Hooggerechtshof. Volgens de Zwitserse wetgeving is het verplicht om het doelwit van een verzoek om gegevens te melden op de hoogte te brengen, hoewel een dergelijke melding van de autoriteiten kan komen en niet van het bedrijf.​

Transparency report

Er is nog een bonus te vinden in de transparency report die rapporteert over 'opmerkelijke juridische verzoeken' en wat hiermee gebeurd is.

Op het moment van schrijven, komt het recentste verzoek uit Januari 2019 en verklaarde ProtonVPN dat "omdat we niet over IP-informatie van klanten beschikken, we de gevraagde informatie niet konden verstrekken en dit is uitgelegd aan de verzoekende partij."

Samengevat lijkt ProtonVPN een uitstekende privacykeuze, vooral als je in gedachten houd dat het bedrijf onlangs een onafhankelijke audit heeft laten uitvoeren, waaruit blijkt dat het bedrijf geen informatie zou kunnen verstrekken, zelfs als het dat wilde. 👌


3. VPN-protocollen

Over VPN-protocollen kan ik kort en bondig zijn: ProtonVPN geeft je de mogelijkheid om OpenVPN (UDP en TCP) te gebruiken op je Windows en Linux-apparaten. Daarnaast maak je op macOS, iOS en Android gebruik van IKEv2/IPSEC én WireGuard.

 • OpenVPN geniet bij velen de voorkeur, omdat het een open-sourceprotocol is. Dat betekent dat iedereen met een beetje kennis het protocol kan verbeteren, samen met de rest van de gemeenschap.
 • IKEv2/IPSEC is iets stabieler en sneller dan OpenVPN, en biedt het voordeel dat het automatisch opnieuw verbindt als de verbinding opeens wegvalt.
 • Wireguard is een relatieve nieuwkomer. Hierbij komt veel minder code kijken, wat het een lichtgewicht protocol maakt dat ultrasnel functioneert.

Alle clients – oftewel apps via welke je verbindt – maken daarbij gebruik van AES 256-bit-encryptie, 4096-bit-RSA-sleuteluitwisseling, HMA-SHA384-message-authentication en Perfect Forward Secrecy.

Dat betekent dat een hacker 2^256 pogingen zou moeten doen om de sleutel van een versleuteld datapakket te vinden en dat áls dit al lukt, de rest van je gegevens buiten dit specifieke datapakket toch veilig blijven, omdat elke sleutel slechts eenmalig wordt gebruikt.

IP- en DNS-lekken

Bij een IP- of DNS-lek wordt je identiteit meteen blootgelegd aan je ISP, de overheid (indien deze meekijkt) of een ander kwaadwillend individu die een oogje in het zeil houdt. Daarom is het ook niet geheel onbelangrijk dat een VPN-dienst zulke lekken weet te voorkomen.

ProtonVPN wordt dan ook geleverd met DNS Leak Prevention welke, zoals verwacht, DNS-;ellemvoorkomt. Ook Web-RTC-lekken (web real-time communication) worden hiermee voorkomen.

Tenminste, dat is de bedoeling. We hebben wederom de resultaten van een aantal verschillende websites – onder andere IPleak.net en Browserleaks.com – verzameld.

Uit elk van deze tests kwam naar voren dat de DNS Leak Prevention van ProtonVPN doet wat het belooft: er zijn geen DNS-, IP- of Web-RTC leaks gevonden. Kortom: wees gerust, want ProtonVPN heeft wederom een laag beveiliging ijzersterk in elkaar gezet!


4. Snelheid en prestaties

Up- en downloadsnelheden

Up- en downloadsnelheden zijn ook niet geheel onbelangrijk. Voordat ik je de gemiddelde resultaten van verschillende testpogingen laat zien, is het handing om te onthouden dat mijn resultaten niet per definitie gelijk zullen zijn aan die van jou.

Er zit waarschijnlijk verschil zitten tussen jouw hardware, verbindingssnelheid en andere externe omstandigheden en dat van mij. Neem mijn resultaten dus met een (klein) korreltje zout. 🧂

Bovendien zou het gratis abonnement minder snel zijn omdat ProtonVPN verwacht dat het veel gebruikers zal hebben die zich in slechts 3 servers zullen begeven, terwijl de betaalde abonnementen sneller horen te zijn, omdat ze toegang hebben tot meer servers die minder snel overbelast zijn.

 • Bij gebruik van een bekabelde verbinding zonder VPN behaalde ik een gemiddelde downloadsnelheid van 203 Mbps en uploadsnelheid van 98 Mbps met een ping van 2 ms. 
 • Bij een verbinding met een Nederlandse server viel een gemiddelde downloadsnelheid van ± 175 Mbps en een uploadsnelheid van ± 85 Mbps met een ping van 66 ms te behalen.
 • Bij een verbinding met een Amerikaanse server (Miami) viel een gemiddelde downloadsnelheid van ± 25 Mbps en een uploadsnelheid van ± 52 Mbps met een ping van 173 ms te halen.
 • Bij een verbinding met een Japanse server viel een gemiddelde downloadsnelheid van ± 16 Mbps en een uploadsnelheid van ± 6 Mbps met een ping van 233 ms te halen.

Deze specifieke servers zijn ook beschikbaar voor het gratis abonnement. Dit is geen al te drastische vermindering van de downloadsnelheid voor een gratis abonnement! Hoe verder weg van huis je een server zoekt, hoe langzamer de verbinding wordt, maar dat is te verwachten.

Ik verwacht echter dat snelheden bij een verbinding met een van de gratis servers snel zullen zakken op tijdstippen waar veel gratis gebruikers tegelijkertijd verbinding maken. Hoe dan ook wil ik benadrukken dat het gratis abonnement tóch verrassend indrukwekkende snelheden biedt ondanks de beperkte servers.

P2P

ProtonVPN is er vrij duidelijk over: P2P-verkeer is toegestaan, maar alleen met een betaald abonnement. De reden die hiervoor gegeven wordt is dat "[...] P2P de serverlast zou verhogen als gevolg van torrenting en dit zou meer druk op [ProtonVPN] zetten, waardoor [ProtonVPN] uiteindelijk niet in staat [zou] zijn om de gratis accounts te subsidiëren met geld dat via betaalde accounts binnenkomt." Dat is – wat mij betreft – best begrijpelijk.

Je ziet op de eerder genoemde serverlijst welke servers precies P2P-verkeer toestaan:

menu geeft weer waar protonvpn's plusservers toe in staat zijn
De landen met twee pijltjes ernaast, bevatten P2P-servers.

Het aantal P2P-servers is sinds onze eerste review drastisch toegenomen, wat het bedrijf mooi staat!

Wil je de Secure Core-servers overtreffen, dan heeft ProtonVPN ook enkele TOR-servers. Hiermee verbindt je ook zonder gedoe met de TOR-browser (The Onion Router), om je internetverkeer nog verder te anonimiseren.

Netflix

Dit is waar het onderscheid tussen de gratis en Plus-abonnementen écht duidelijk wordt. Met een gratis of Basic abonnement ben je niet in staat om buitenlandse Netflix-content te bekijken. Sterker nog: geolocked content op welke site dan ook blijft achter slot en grendel tot je op een Plus-abonnement overstapt.

Uit verschillende tests blijkt dat deze servers wel werken, maar content soms (of misschien zelfs vaak) nogal langzaam laadt. Dat is een groot minpunt als je een VPN met name wilt gebruiken om buitenlandse content te deblokkeren. 

Daarnaast kun je met ProtonVPN alleen de Duitse, Japanse en Amerikaanse Netflix content bekijken. Als je dus zin hebt in een Spaanse dramaserie of per sé wilt gieren om Jandino's grappen terwijl je op vakantie bent zonder 10 minuten kwijt te zijn aan laadtijden, kun je je heil beter bij een andere VPN-dienst zoeken. 


5. Gebruiks- en klantvriendelijkheid

ProtonVPN kan gebruikt worden op Windows, macOS en Linux. Ze zien er allemaal strak en modern uit. Vooral op Linux is dit een welkome verandering: voorheen moest je alles via de gevreesde commandoregel instellen! 😬

Zelf vind ik de donkergrijze achtergrond met de paarse accenten ook erg fijn om naar te kijken. Loensen zodra je de app opent na zonsondergang is dus gelukkig niet nodig!

Fijne bonus: je krijgt na de eerste keer in te loggen meteen een tour door de app (indien je dat wilt). Zo weet je meteen waar je de belangrijkste functies/instellingen kunt vinden binnen de client. Je krijgt meteen te zien waar je de kill switch, DNS-lekpreventie en je profielen instelt.

Profielen zijn vooral erg handig als je voor een bepaalde activiteit een favoriete server of protocol hebt. Deze profielfunctie werkt als een ongewoon krachtig favorietensysteem. Dit kan net zo eenvoudig zijn als het maken van een profiel dat verbinding maakt met een specifieke server in New York (bijvoorbeeld omdat die je Netflix content snel weet te laden), maar er zijn veel meer opties.

protonvpn profielenpagina

Je maakt ook verbinding met de snelste server in een land of een locatie, kiest misschien een willekeurige server om de kans op tracking te verkleinen en selecteert de beste P2P- of TOR-vriendelijke server.

Hoewel de interface er op het eerste gezicht uitziet als die van een NASA-computer, is het eigenlijk heel simpel: alles wat je nodig hebt, is links te vinden. Zo zie je de Secure Core-toggle, de Connect/Disconnect-knop, hoe vol de server is, en de optie om een profiel in te stellen.

Daarnaast zou zo'n NASA-computer niet op speelse wijze de vlag van het land waarmee je verbonden bent laten zien. 😉

Aan de rechterhand zie je een wereldkaart waarop je kunt zien met welke locatie je verbonden bent. Ook krijg je wat extra gegevens te zien, zoals de snelheid van je verbinding, up- en download volume en hoelang je verbonden bent. Overigens kun je dit deel van de client ook invouwen, zodat je alleen het linker deel van de interface overhoudt.

Van server wisselen is ook een fluitje van een cent. Je vindt het land van de server waarmee je wilt verbinden in de lijst aan de linkerkant, klikt erop en je wordt automatisch verbonden met de beste server in die regio. Je kunt de lijst ook per land uitbreiden om specifieke serverlocaties te selecteren.

Mobiele apps

De mobiele Android- en iOS-apps volgen hetzelfde thema. De ProtonVPN Android- en iOS-apps zien en voelen aan als de desktop-client, met een zeer vergelijkbare kaartweergave, landenlijst en favorieten-achtig profielsysteem. Zelfs de instellingen hebben vrijwel identieke opties en controles.

Het enige belangrijke verschil is dat de apps het IKEv2 protocol gebruiken in plaats van OpenVPN, maar dat is niet zo erg: IKEv2 is snel en veilig.

Router, tv, console en smart tv

Op Android TV en Amazon Fire TV kun je ook terecht bij ProtonVPN! Je hoeft enkel de app te downloaden via de Google Play Store of de algemene zoekfunctie, en de instructies op je beeldscherm te volgen.

protonvpn mobiel dashboard met een serverlijst

Helaas heeft ProtonVPN vooralsnog geen toegewijde software voor je gaming-console, dus als je per se online wilt gamen op je console via een VPN-verbinding, moet je je heil bij een alternatief zoeken. Dat, of je moet ProtonVPN op je router installeren. Het bedrijf biedt namelijk wel firmware voor verschillende routers toegevoegd.

Ter vergelijking: ExpressVPN en NordVPN hebben ook apps voor consoles en smart tv's. In vergelijking met deze diensten voelt ProtonVPN – in dit opzicht – dus als een product dat nog niet helemaal af is.

Klantvriendelijkheid

Laten we bij de basis beginnen: ProtonVPN heeft net als veel andere VPN-diensten een soort databank met tutorials en andere relevante troubleshooting-artikelen. Deze variëren sterk in hoe diepgaand ze zijn, en ik merk dat ze sinds onze eerste review ook aardig zijn uitgebreid. 💯

Kun je het antwoord op je vraag dus niet vinden tussen alle artikelen? Dan moet je een support ticket aanmaken. Jawel, dit moderne bedrijf gebruikt deze behoorlijk verouderde methode nog steeds.

Hoewel we hier geen probleem mee zouden hebben als er ook een livechat beschikbaar was, is dit vooralsnog niet het geval. Dat is nogal jammer, aangezien het de snelheid uit de communicatie haalt.

Je kunt een supportformulier invullen en je probleem uitleggen. Dit is beperkter dan gehoopt: er is geen mogelijkheid om bestanden (schermafbeeldingen, logs, enzovoorts) toe te voegen, maar een testvraag leidde wel tot een nuttig antwoord binnen ongeveer 12 uur. Deze reactietijd is vergelijkbaar met veel andere diensten.

Waarmee ProtonVPN veel andere diensten overtreft, is het feit dat ze de gebruikelijke copy + paste- of geautomatiseerde reactie achterwege laten. Je wordt niet snel meteen naar een artikel in hun database gelinkt; je wordt meteen als gewaardeerde klant bejegend.


ProtonVPN-alternatieven

NordVPN – Beste all-round VPN

NordVPN is een in Panama-gebaseerde service die een alom bekende reeks VPN-diensten te bieden heeft. Met toegang tot 5000+ servers verspreid over 59 landen en NordVPNs dubbele encryptie, hoef je niet verder te zoeken als je op zoek bent naar een écht totaalpakket voor een vriendelijke prijs.

Ga naar NordVPN →

ExpressVPN – Beste VPN voor snelheidsduivels

ExpressVPN is een VPN-dienst gebaseerd in de Britse Maagdeneilanden, waar het bedrijf niet verplicht is om gebruiksdata van hun abonnees op te slaan. Deze VPN-dienst biedt daarnaast meer dan 3000 servers aan in 94 landen op 160 locaties. Daarnaast krijg je een razendsnelle verbinding. Met ExpressVPN ben je dan ook gegarandeerd van kwaliteit.

Ga naar ExpressVPN →

Conclusie – ProtonVPN-review

ProtonVPN is duidelijk hard aan de weg aan het timmeren. Het is wellicht nog niet de beste VPN, maar de nadruk in die zin ligt dan ook op 'nog'. De dienst belooft bewonderenswaardige veiligheid en biedt daarnaast een van de beste gratis abonnementen die ik tot nu toe heb gezien onder VPN-diensten.

Hoewel het app-aanbod en de databank nog uitgebreider kunnen, zijn de ervaringen met wat wél beschikbaar is uitermate positief.

Ga naar ProtonVPN →

Was dit artikel behulpzaam?