ProtonVPN Review: een Weelde aan Abonnementen

Luca Nowak

Geschreven door: Luca Nowak

Kan het bedrijf achter het geweldig versleutelde ProtonMail ook een net zo geniale VPN-dienst leveren?

ProtonVPN Review: een Weelde aan Abonnementen

Op zoek naar een VPN-dienst en heb je je oog op ProtonVPN en hun verscheidenheid aan abonnementen laten vallen? Dan is het wel belangrijk dat je je goed inleest in wat je krijgt – of voor niks, of voor een bepaalde maandelijkse toezegging.

Niet veel tijd? Dit is de belangrijkste informatie.

Onze score: 8,5

Protonvpn Logo

Met deze VPN krijg je toegang tot een reeks aan abonnementen. Deze variëren in prijs van €0 per maand tot €24,- per maand, met alle verwachte gevolgen voor de functionaliteiten van dien: hoe meer je betaalt, hoe beter ProtonVPN werkt.

Ze zijn gebaseerd in Zwitserland. De robuuste privacywetten van dit land komen de privacy van de gebruikers zonder twijfel ten goede. Daarnaast werkt ProtonVPN voor een groot deel met hun eigen servers. Zo houden ze zelf de controle in handen over hun netwerken.

Verder biedt ProtonVPN alle functionaliteiten die je verwacht van een goede VPN-provider. Je kiest uit verscheidene VPN-protocollen, je gegevens worden met AES 256-BIT encryptie versleuteld en, indien je een betaald abonnement neemt, staat het je vrij om deel te nemen aan P2P-verkeer en buitenlandse Netflix-content te deblokkeren.

Bezoek ProtonVPN

Over ProtonVPN

ProtonVPN is hetzelfde Zwitserse bedrijf dat achter ProtonMail – de populaire versleutelde e-maildienst – zit. Het bedrijf heeft een respectabel netwerk van 1060 servers. (Even ter vergelijking: sommige VPN-diensten hebben richting de 6000, zoals NordVPN en ExpressVPN.) De servers die ProtonVPN echter wel heeft, zijn mooi verspreid over 54 landen.

Afhankelijk van het soort abonnement dat je neemt, ga je tussen de 1 en 10 verbindingen aan met de dienst. Laten we daarom ook maar meteen ingaan op welke abonnementen er zoal beschikbaar zijn.

Wat we goed vinden:

 • Gratis abonnement is heel degelijk (onbeperkte bandbreedte!)​
 • Kan Netflix deblokkeren met Plus en Visionary abonnementen​
 • Bijzonder gebruiksvriendelijke, intuïtieve VPN-client​
 • Enorme nadruk op privacy en veiligheid​

Wat we minder goed vinden:

 • P2P- en Tor-ondersteuning is minimaal​
 • Alleen Amerikaanse, Duitse en Japanse Netflix kan worden gedeblokkeerd​
 • Een aantal van de handigste functies zijn voorbehouden aan de Plus en Visionary abonnementen​

Dit is belangrijk voordat je een VPN service koopt

1. Prijzen en functionaliteiten

Tarieven

Je krijgt bij ProtonVPN de optie om apart per maand af te rekenen, maar je krijgt 20% korting als je een tweejarig abonnement neemt. De prijzen die ik hieronder bespreek zijn dan ook gebaseerd op de jaarabonnementen. Ik stel de flexibiliteit hiervan overigens wel op prijs:

 • Een gratis abonnement; dit spreekt voor zichzelf.
 • €4 per maand voor een eenjarig Basic abonnement; in totaal €48 per jaar
 • €8 per maand voor een eenjarig Plus abonnement; in totaal €96 per jaar
 • €24 per maand voor een eenjarig Visionary abonnement; in totaal €288 per jaar.

Aan keuze geen tekort, zoals je kunt zien! De betaalmethoden zijn ietwat karig: je kunt betalen met creditcard, PayPal en Bitcoin. Daarnaast kun je – indien je een bestaand account hebt – ook contant betalen.

De redenen waarom ik dat afraad mogen duidelijk zijn, hoewel dit voor degenen die hun cash flow graag anoniem willen houden dit een uitkomst kan bieden. Helaas biedt ProtonVPN geen extra voordelige twee- of driejarige abonnementen zoals veel andere aanbieders doen, maar dat mag de pret niet drukken.

Protonvpn Log In Scherm

Functionaliteiten

Met het gratis abonnement maak je verbinding met servers in 3 landen (Nederland, Japan en de Verenigde Staten) met 1 apparaat. Hierbij valt de verbindingssnelheid in de zogenaamde Medium speed-categorie.

Met het Basic abonnement maak je verbinding met alle landen (maar niet alle servers!) met 2 apparaten. De verbindingssnelheid voor dit abonnement valt in de zogenaamde High speed-categorie. Je mag de aangewezen servers gebruiken voor P2P-verkeer (indien mogelijk – hier komen we nog op terug).

Met het Plus abonnement maak je verbinding met alle servers met 5 apparaten. De verbindingssnelheid voor dit abonnement valt ook in de zogenaamde High speed-categorie, je mag de dienst gebruiken voor P2P-verkeer én je krijgt toegang tot Plus Servers, Tor Servers, Secure Core en Secure Streaming.

Ten slotte maak je met het Visionary abonnement verbinding met alle servers met 10 apparaten. De verbindingssnelheid voor dit abonnement valt ook in de zogenaamde High speed-categorie, je krijgt toegang tot dezelfde functionaliteiten als het Plus abonnement en daarnaast kun je gebruikmaken van de meest luxe versie van ProtonMail (genaamd Visionary).

Alle abonnementen – dus ook het gratis abonnement – krijgen verder toegang tot de volgende handige features:

 • Een op een firewall gebaseerde kill switch voorkomt dat je IP-adres en DNS-verzoeken worden blootgesteld in het geval dat om welke reden dan ook de verbinding met je VPN-server wordt verbroken. 
 • DNS-lekpreventie. Hoe goed dit werkt, zie je straks. Stay tuned!
 • IJzersterke 256-bit AES-encryptie.

Andere VPN-diensten bieden echter nog meer aan – en soms nog voor een lagere prijs ook. Zo krijg je bij CyberGhost de optie om een dedicated IP-adres aan je abonnement toevoegen tegen een meerprijs van €5,- en bij NordVPN wordt ad-blocking en anti-malware software meegeleverd. Beide VPN-diensten bieden met hun abonnementen naar onze mening nog meer bang for your buck dan ProtonVPN. 💸

Protonvpn Macos

2. Privacy

Servers en locaties

ProtonVPN is gebaseerd in Genève in Zwitserland en runt zijn servers op zijn eigen netwerk. Op het moment heeft deze dienst 1060 servers verspreid over 54 landen. Het gratis abonnement begrenst je toegang daarbij ook nog tot 3 landen (Nederland, Japan en de VS).

Dat is erg weinig, maar beter dan niks. Er zijn immers weinig VPN-diensten die een gratis abonnement hebben, laat staan met grenzeloze bandbreedte. Bij Windscribe krijg je bijvoorbeeld toegang tot servers in 10 landen, maar wordt je wel een bandbreedtegrens van 10 GB per maand opgelegd.

Je vindt de 1060 servers zoals gebruikelijk met name in een aantal Europese landen en Noord-Amerika. Toch kun je ook servers vinden in bijvoorbeeld Australië, Nieuw-Zeeland, Singapore, Hongkong, Rusland, Brazilië, Costa Rica en India. Ook landen met een strenger internetbeleid, zoals Turkije, zijn terug te vinden in de lijst.

Je maakt met de Plus en Visionary abonnementen verbinding met alle servers. Niet alle servers zijn namelijk beschikbaar voor het Basic abonnement (en al helemaal niet voor het gratis abonnement). De Secure Core servers zijn bijvoorbeeld exclusief beschikbaar voor Plus en Visionary abonnementen.

Secure Core servers zijn het geld meer dan waard vooral als je je in een land begeeft waar het internetverkeer sterk gereguleerd wordt of als je een Tor-achtige ervaring wilt hebben. Secure Core servers voegen namelijk nog een extra sprong toe in de VPN-tunnel: zo kun je bijvoorbeeld vanuit Nederland verbinding maken met de VS via IJsland, of met Japan via India. Je leest de uitgebreide uitleg bij ProtonVPN zelf.

Logbeleid

Doordat het bedrijf in Zwitserland gebaseerd is, profiteer je als gebruiker van de enorm sterke privacywetten van dit land. Zodoende reageert ProtonVPN alleen op verzoeken om informatie van een goedgekeurd Zwitsers gerechtelijk bevel, hetgeen ook vereist dat de persoon tegen wie het onderzoek is ingesteld op de hoogte wordt gebracht. 

Dat staat in schril contrast met de praktijk van de VS, waarbij nationale veiligheidsbrieven naar VPN-diensten gestuurd worden, informatie geëist wordt en verhinderd wordt dat de VPN-dienst dit verzoek openbaar maakt. Overigens: al zou ProtonVPN verplicht worden om op een verzoek te reageren, dan nog zou deze alleen login-timestamps kunnen verstrekken. Dit alles is uitstekend vanuit het oogpunt van privacy en veiligheid.

Zo is het bedrijf ook blij om je te laten weten dat het zich aan een zero-logs policy houdt. De definitie hiervan kan onderling tussen verschillende VPN-diensten variëren. Het bedrijf geeft op de website heel duidelijk aan wat zijn logbeleid is: "ProtonVPN is een VPN-dienst zonder logboeken. Wij volgen of registreren uw internetactiviteiten niet en kunnen daarom deze informatie niet aan derden doorgeven."

Session logging vindt nagenoeg niet plaats. Het bedrijf bewaart de tijdstempel van de laatste succesvolle inlogpoging, maar dat is alles. Dit wordt overschreven bij de eerstvolgende inlogpoging, dus hij geeft alleen de laatste sessie weer.

Protonmail

ProtonVPN koppelt je account aan een e-mailadres wanneer je je aanmeldt, maar je kunt hiervoor makkelijk een e-mailadres onder een andere naam voor aanmaken. Het bedrijf stelt voor om ProtonMail te gebruiken als je liever volledig anoniem wilt blijven.

In totaal worden de volgende gegevens bewaard:

 • Je e-mailadres
 • Je betaalgegevens (indien van toepassing)
 • Je laatste inlogpoging
 • Gegevens die je in support tickets deelt

Deze data wordt alleen onderling met Proton Technologies AG (moederbedrijf) en ProtonMail (zusterbedrijf) gedeeld. Verder wordt in het privacybeleid het volgende gezegd:

Wij zullen de beperkte gebruikersgegevens waarover wij beschikken alleen openbaar maken wanneer een Zwitserse rechtbank daarom verzoekt met het oog op het voorkomen, onderzoeken, opsporen of vervolgen van strafbare feiten of de uitvoering van strafrechtelijke sancties, inclusief de bescherming tegen en het voorkomen van bedreigingen van de openbare veiligheid.

Rechterlijke bevelen moeten worden goedgekeurd door de Kantonale Rechtbanken van Genève of het Zwitserse Federale Hooggerechtshof. Volgens de Zwitserse wetgeving is het verplicht om het doelwit van een verzoek om gegevens te melden op de hoogte te brengen, hoewel een dergelijke melding van de autoriteiten kan komen en niet van het bedrijf.​

Transparency report

Er is nog een bonus te vinden op een Transparency Report of 'Warrant Canary' pagina die rapporteert over 'opmerkelijke juridische verzoeken' en wat hiermee gebeurd is. Op het moment dat we dit schrijven, komt het meest recente verzoek uit Januari 2019 en verklaarde ProtonVPN dat "omdat we niet over IP-informatie van klanten beschikken, we de gevraagde informatie niet konden verstrekken en dit is uitgelegd aan de verzoekende partij".

Samengevat lijkt ProtonVPN een betere privacykeuze dan de meeste anderen, maar er is nog ruimte voor verbetering. VPNs zoals TunnelBear en VyprVPN hebben hun systemen publiekelijk laten controleren op privacyproblemen, waardoor de consumenten veel meer zekerheid hebben dat de bedrijven hun beloften nakomen, en we zouden graag zien dat ProtonVPN en de andere grote providers hetzelfde doen.


3. VPN-protocollen

Over VPN-protocollen kan ik kort en bondig zijn: ProtonVPN geeft je de mogelijkheid om OpenVPN (UDP en TCP) te gebruiken op je Windows en Linux-apparaten. Daarnaast maak je op MacOS, iOS en Android gebruik van IKEv2/IPSEC.

Alle clients maken daarbij gebruik van AES 256-bit encryptie, 4096-bits RSA-sleuteluitwisseling, HMAC SHA384-message-authentication en Perfect Forward Secrecy. Dat wil zeggen dat een hacker 2^256 pogingen zou moeten doen om de sleutel van een versleuteld datapakket te vinden en dat áls dit al lukt, de rest van je gegevens buiten dit specifieke datapakket toch veilig blijven omdat elke sleutel slechts eenmalig wordt gebruikt.

Protonvpn Macos

IP en DNS leaking

Bij een IP of DNS leak, wordt je identiteit meteen blootgelegd aan je ISP, de overheid (indien deze meekijkt) of een ander kwaadwillend individu die een oogje in het zeil houdt. Daarom is het ook niet geheel onbelangrijk dat een VPN-dienst zulke leaks weet te voorkomen.

ProtonVPN wordt dan ook geleverd met DNS Leak Prevention welke, zoals verwacht, DNS leaks voorkomt. Ook Web-RTC (Web-Real Time Communication) leaks worden hiermee voorkomen. Ten minste, dat is de bedoeling. We hebben wederom de resultaten van een aantal verschillende websites – onder andere IPleak.net en Browserleaks.com – verzameld.

Uit elk van deze tests kwam naar voren dat de DNS Leak Prevention van ProtonVPN doet wat het belooft: er zijn geen DNS-, IP- of Web-RTC leaks gevonden. Kortom: wees gerust, want ProtonVPN heeft wederom een laag beveiliging ijzersterk in elkaar gezet!


4. Snelheid en prestaties

Up- en downloadsnelheden

Up- en downloadsnelheden zijn ook niet geheel onbelangrijk. Voordat ik je de gemiddelde resultaten van verschillende testpogingen laat zien, is het handing om te onthouden dat mijn resultaten niet per definitie gelijk zullen zijn aan die van jou. Er zit immers waarschijnlijk verschil zitten tussen jouw hardware, verbindingssnelheid en andere externe omstandigheden en dat van mij. Neem mijn resultaten dus met een (klein) korreltje zout.

Bovendien zou het gratis abonnement minder snel zijn omdat ProtonVPN verwacht dat het veel gebruikers zal hebben die zich in slechts 3 servers zullen begeven, terwijl de betaalde abonnementen sneller horen te zijn omdat ze toegang hebben tot meer servers die minder snel overbelast zullen zijn.

 • Bij gebruik van een bekabelde verbinding zonder VPN behaalde ik een gemiddelde downloadsnelheid van 99 Mbps en uploadsnelheid van 53 Mbps met een ping van 7 ms. 
 • Bij een verbinding met een Nederlandse server behaalde ik een gemiddelde downloadsnelheid van ± 55 Mbps en een uploadsnelheid van ± 38 Mbps met een ping van 66 ms.
 • Bij een verbinding met een VS server behaalde ik een gemiddelde downloadsnelheid van ± 30 Mbps en een uploadsnelheid van ± 24Mbps met een ping van 173 ms.
 • Bij een verbinding met een Japanse server haalde ik een gemiddelde downloadsnelheid van ± 16 Mbps en een uploadsnelheid van ± 6 Mbps met een ping van 317 ms.

Deze specifieke servers zijn ook beschikbaar voor het gratis abonnement. Dit is dus geen al te drastische vermindering van de downloadsnelheid voor een gratis abonnement! Hoe verder weg van huis je een server zoekt, hoe langzamer de verbinding wordt. Dit is echter vrij normaal.

Ik verwacht echter dat snelheden bij een verbinding met een van de gratis servers snel zullen zakken op tijdstippen waar veel gratis gebruikers tegelijkertijd verbinding maken. Hoe dan ook wil ik benadrukken dat het gratis abonnement tóch verrassend indrukwekkende snelheden biedt ondanks de beperkte servers.

P2P

ProtonVPN is er vrij duidelijk over: P2P-verkeer is toegestaan – maar wel alleen met een betaald abonnement. De reden die hiervoor gegeven wordt is dat "[...] P2P de serverlast zou verhogen als gevolg van torrenting en dit zou meer druk op [ProtonVPN] zetten, waardoor [ProtonVPN] uiteindelijk niet in staat [zou] zijn om de gratis accounts te subsidiëren met geld dat via betaalde accounts binnenkomt." Dat is – wat mij betreft – best begrijpelijk.

Je ziet op de eerder genoemde serverlijst welke servers precies P2P-verkeer toestaan:

Protonvpn Standaardservers
Bij de Zwitserse server zie je de twee pijltjes staan. Dit staat voor P2P-verkeer.

Dit zijn er niet gek veel en bovendien vallen ze ook allemaal buiten de Secure Core serverlijst, maar iets is beter dan niets. Je kunt op het moment de volgende servers gebruiken voor al je P2P-behoeftes:

 • Zwitserland
 • Nederland
 • Zweden
 • Singapore

Daarnaast kun je de VPN in combinatie met Tor gebruiken met de volgende servers:

 • Zwitserland
 • Hongkong
 • De VS

Netflix

Dit is waar het onderscheid tussen de gratis en Basic abonnementen en de Plus en Visionary abonnementen duidelijk wordt. Met een gratis of Basic abonnement ben je namelijk niet in staat om buitenlandse Netflix content te bekijken. Met een Plus of Visionary abonnement lukt dit wel, maar ook niet altijd even goed.

Uit verschillende tests blijkt dat deze servers wel werken, maar content soms (of misschien zelfs vaak) nogal langzaam laadt. Dat is natuurlijk een groot minpunt als je een VPN met name wilt gebruiken om buitenlandse Netflix content te deblokkeren. 

Daarnaast kun je met ProtonVPN alleen de Duitse, Japanse en Amerikaanse Netflix content bekijken. Als je dus zin hebt in een Spaanse dramaserie of per sé wilt gieren om Jandino's grappen terwijl je op vakantie bent zonder 10 minuten kwijt te zijn aan laadtijden, kun je je heil beter bij een andere VPN-dienst zoeken.   


5. Gebruiks- en klantvriendelijkheid

ProtonVPN kan gebruikt worden op Windows, MacOS en Linux. Zoals gebruikelijk zien de Windows en MacOS versies van het programma er vrijwel hetzelfde uit, terwijl de Linux-variatie de vorm van een command centre aanneemt.

De Windows en MacOS clients zien er dan ook een stuk gebruiksvriendelijker uit. De interface is minimalistisch en simplistisch, wat ik graag zie bij een VPN-dienst. Zelf vinden we de donkergrijze achtergrond met de groene accenten ook erg fijn om naar te kijken. Loensen zodra je de app opent na zonsondergang is dus gelukkig niet nodig!

Fijne bonus: je krijgt na de eerste keer in te loggen meteen een tour door de app (indien je dat wilt). Zo weet je meteen waar je de belangrijkste functies/instellingen kunt vinden binnen de client. Je krijgt meteen te zien waar je de kill switch, DNS leak prevention en je profielen instelt.

Profielen zijn vooral erg handig als je voor een bepaalde activiteit een favoriete server of protocol hebt. Deze profielfunctie werkt als een ongewoon krachtig favorietensysteem. Dit kan net zo eenvoudig zijn als het maken van een profiel dat verbinding maakt met een specifieke server in New York (bijvoorbeeld omdat die je Netflix content snel weet te laden), maar er zijn veel meer opties.

Protonvpn Stats

Je maakt ook verbinding met de snelste server in een land of een locatie, kiest misschien een willekeurige server om de kans op tracking te verkleinen, selecteert de beste P2P of Tor-vriendelijke server, en kiest optioneel voor een verbinding via TCP of UDP.

Hoewel de interface er op het eerste gezicht uitziet als die van een NASA-computer, is het eigenlijk heel simpel: alles wat je nodig hebt, is links te vinden. Zo zie je de Secure Core toggle, de Connect/Disconnect knop, server load en de optie om een profiel in te stellen. Daarnaast zou zo'n NASA-computer niet op speelse wijze de vlag van het land waarmee je verbonden bent laten zien. 

Aan de rechterhand zie je een wereldkaart waarop je kunt zien met welke locatie je verbonden bent. Ook krijg je wat extra gegevens te zien, zoals de snelheid van je verbinding, up-en download volume en hoe lang je verbonden bent. Overigens kun je dit deel van de client ook invouwen zodat je alleen het linker deel van de interface overhoudt.

Van server wisselen is ook een fluitje van een cent. Je vindt het land van de server waarmee je wilt verbinden in de lijst aan de linkerkant, klikt erop en je wordt automatisch verbonden met de beste server in die regio. Je kunt de lijst ook per land uitbreiden om specifieke serverlocaties te selecteren.

Mobiele apps

De mobiele Android en iOS apps volgen hetzelfde thema. De ProtonVPN Android- en iOS-apps zien en voelen aan als de desktop client, met een zeer vergelijkbare kaartweergave, landenlijst en favorieten-achtig profielsysteem. Zelfs de instellingen hebben vrijwel identieke opties en controles.

Het enige belangrijke verschil is dat de apps het IKEv2 protocol gebruiken in plaats van OpenVPN, maar dat is niet zo erg: IKEv2 is snel en veilig. 

Als je toch de voorkeur geeft aan OpenVPN, wees gerust: het bedrijf laat weten dat er binnenkort OpenVPN-ondersteuning voor de mobiele apps komt. Tot die tijd geeft de VPN-dienst je ook de mogelijkheid om zelf een OpenVPN protocol in te stellen – zowel voor Android en iOS.

Protonvpn Android

Router, tv, console en smart tv

Helaas heeft ProtonVPN vooralsnog geen toegewijde software voor je gaming console of smart tv. Wellicht gaat dit in de toekomst nog veranderen; ze hebben inmiddels namelijk wel firmware voor verschillende routers toegevoegd.

Ter vergelijking: ExpressVPN en NordVPN hebben ook apps voor consoles en smart tv's. In vergelijking met deze diensten voelt ProtonVPN – in dit opzicht – dus als een product dat nog niet helemaal af is.

Klantvriendelijkheid

Laten we bij de basis beginnen: ProtonVPN heeft net als veel andere VPN-diensten een soort databank met tutorials en andere relevante troubleshooting artikelen. Echt veel artikelen lijken echter nog niet beschikbaar te zijn, en degenen die er wel zijn geven vaak advies die alleen een totale leek op weg helpen.

Kun je het antwoord op je vraag dus niet vinden tussen alle artikelen? Dan moet je een supportticket aanmaken. Jawel, dit moderne bedrijf gebruikt deze behoorlijk verouderde methode nog steeds. Hoewel we hier geen probleem mee zouden hebben als er ook een livechat optie beschikbaar was, is dit vooralsnog niet het geval. Dat is nogal jammer, aangezien het de snelheid nogal uit de communicatie haalt.

Je kunt een supportformulier invullen en je probleem uitleggen. Dit is beperkter dan we zouden hopen: er is geen mogelijkheid om bestanden (schermafbeeldingen, logs, enzovoorts) toe te voegen, maar een testvraag leidde wel tot een nuttig antwoord binnen ongeveer 12 uur. Deze reactietijd is vergelijkbaar met veel andere diensten.

Waarmee ProtonVPN veel andere diensten overtreft, is het feit dat ze de gebruikelijke copy + paste of geautomatiseerde reactie achterwege laten. Je wordt niet snel meteen naar een artikel in hun database gelinkt ; je wordt meteen als gewaardeerde klant bejegend.


ProtonVPN alternatieven

NordVPN - Beste all-round VPN

NordVPN is een in Panama-gebaseerde service die een alom bekende reeks VPN-diensten te bieden heeft. Met toegang tot 5000+ servers verspreid over 59 landen en NordVPNs dubbele encryptie, hoef je niet verder te zoeken als je op zoek bent naar een écht totaalpakket voor een vriendelijke prijs.

Ga naar NordVPN →

ExpressVPN - Beste VPN voor snelheidsduivels

ExpressVPN is een VPN-dienst gebaseerd in de Britse Maagdeneilanden, waar het bedrijf niet verplicht is om gebruiksdata van hun abonnees op te slaan. Deze VPN-dienst biedt daarnaast meer dan 3000 servers aan in 94 landen op 160 locaties. Daarnaast krijg je een razendsnelle verbinding. Met ExpressVPN ben je dan ook gegarandeerd van kwaliteit.

Ga naar ExpressVPN →

Conclusie - ProtonVPN review

ProtonVPN is duidelijk hard aan de weg aan het timmeren. Het is wellicht nog niet de beste VPN, maar de nadruk in die zin ligt dan ook op "nog". De dienst belooft enorm veel veiligheid en biedt daarnaast een van de beste gratis abonnementen die we tot nu toe hebben gezien onder VPN-diensten.

De verschillende abonnementen bieden je verder ook veel flexibiliteit; je zult niet snel te hoeven betalen voor iets dat je niet nodig hebt. Hoewel het app-aanbod en de databank nog uitgebreider kunnen, zijn onze ervaringen met wat wél beschikbaar is uitermate positief.

Ga naar ProtonVPN →

Was dit artikel behulpzaam?