Wat is een Decoder en Wat Kun je Ermee?

Remco Hanegraaf

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

3 min. leestijd

Wat is een Decoder en Wat Kun je Ermee?

Het grootste zenderaanbod, de beste beeldkwaliteit en moderne functies zoals interactieve tv: dit zijn zomaar enkele voordelen van digitale tv, maar hiervoor heb je een decoder nodig.

Wat is een decoder en hoe werkt het? Dat en meer lees je hieronder. Bekijk hieronder meteen het antwoord op de eerste vraag. ⬇️

Wat is een decoder?​

Digitale televisie werkt anders dan analoge televisie. Voor digitale televisie heb je een decoder nodig. De decoder vertaalt de binnenkomende data naar beeld en geluid, zodat je digitale tv kan kijken.

Met een decoder ontvang je tv met een hoge beeldkwaliteit en heb je verschillende interactieve mogelijkheden. Een ander woord voor een decoder is een receiver of set-top box.

Hoe werkt een decoder?

Zoals eerder genoemd verschillen analoge en digitale televisie van elkaar. Er zit een groot verschil tussen de beeldkwaliteit en de hoeveelheid zenders die je ontvangt. Het digitale signaal komt binnen in binaire waarden, dit zijn enen en nullen. De decoder zet deze binaire waarden om in beeld en geluid op je televisie.

Wat zijn binaire waarden?

Binaire waardes zijn enen en nullen. Met deze enen en nullen rekenen elektronische apparaten zoals computers, smartphones, game consoles en digitale televisies. Met een decoder zet je deze data om zodat je tv de data kan interpreteren.

Wat is een smartcard?

Een smartcard is een insteekkaart voor je decoder of tv. Aanbieders van digitale tv versleutelen hiermee het digitale signaal. Op deze kaart staan je abonnementsgegevens. Zo leest de smartcardlezer de gegevens uit en krijg je zo de correcte zenders en overige abonnementsopties.

Bij sommige providers zit de smartcard ingebouwd in de decoder. Er bestaan ook tv's waar je de smartcard insteekt via een ingebouwde conditional access module (CAM).

Wat kun je met een decoder?

Digitale televisie, samen met de beste decoder, bieden alle gemakken van het moderne televisie kijken. Zo heb je toegang tot de volgende functies:

  • Elektronische programmagids: kijk naar welk programma op welk tijdstip uitgezonden wordt. Daarnaast is ook informatie over het programma beschikbaar.
  • Interactieve tv: wat is interactieve tv? Met interactieve televisie kijk je programma's, films of series makkelijk terug, of pauzeer je ze wanneer het jou uitkomt. Ook kun je films en series bestellen.
  • Opnemen: met een decoder met ingebouwde harde schijf neem je programma's op. Denk aan een film of serie die je later terugkijkt met bijvoorbeeld vrienden.
Overzicht van verschillende te selecteren radiozenders door een decoder

Een digitale tv met decoder maakt het nog geen smart tv. Hiervoor heb je een tv nodig die je direct op het internet aansluit. Er zijn manieren om je tv smart te maken. Zo haal je het maximale uit je televisie. 📺

Soorten decoders

Er zijn verschillende soorten decoders. Zo heb je SD-decoders en HD-decoders. SD-decoders hebben een analoge aansluiting waarmee je niet kunt opnemen en geen HD-zenders mee ontvangt. Voor digitale televisie heb je altijd te maken met een HD-decoder.

SD-decoders sluit je aan met een ouderwetse SCART-kabel en tref je in de praktijk bijna nooit meer aan.

Wat zijn SD en HD?

SD staat voor standard definition en HD voor high definition. Standard definition heeft een lagere resolutie dan HD en een minder scherp beeld. Bij high definition is het beeld veel scherper. Daarnaast draagt de beste oled-tv of een goede qled-tv ook bij aan een uitstekende beeldkwaliteit.

Elke digitale televisietechniek heeft een aparte decoder. Zo heb je verschillende decoders voor digitale tv via de kabel, ether, satelliet, glasvezel of DSL. Welke vorm van digitale televisie je krijgt, hangt af van je provider.

Hoe krijg je een decoder?

Veel providers bieden een decoder in bruikleen aan. Tijdens het tv en internet vergelijken (hoeveel uploadsnelheid heb ik nodig?), of op de site van de provider vind je deze informatie.

Daarnaast zijn vooral moderne televisies uitgerust met een ingebouwde decoder. Zo kan de beste LG-tv of de beste 55 inch tv zomaar alles zijn wat je nodig hebt. Controleer dit goed!

Conclusie

Een decoder is onmisbaar voor het kijken van digitale televisie. Met de juiste decoder kijk je tv met de beste beeldkwaliteit en heb je gemakkelijk toegang tot interactieve tv. Heb je problemen met je decoder, kijk dan naar de oplossingen voor de meest voorkomende problemen.

Hopelijk zijn je vragen beantwoord en weet je wat een decoder is en doet. Bedankt voor het lezen! 😃

Was dit artikel behulpzaam?