Vergroot je Kijkplezier met de Beste Decoder

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Een must have voor iedereen met een tv!

Vergroot je Kijkplezier met de Beste Decoder

Wist je dat Nederlanders gemiddeld drie uur en twintig minuten tv per dag kijken? 😮 Dat komt waarschijnlijk omdat het genotstofje 'dopamine' vrijkomt terwijl we naar dat scherm zitten te turen. Tv-kijken is dus al leuk, maar het kan nog leuker – en wel met de beste decoder!

De beste decoder verbetert de beeld- en geluidskwaliteit en biedt talloze extra opties, zoals het pauzeren, terugkijken en opnemen van al je favoriete programma’s. In dit artikel lees je over alle mogelijkheden en aandachtspunten en vindt je onze top 5. Alvast veel kijkplezier en voor nu veel leesplezier!

Quantis QE420 FTA HDTV ontvanger zwart

Quantis QE420 FTA HDTV ontvanger zwart
Type ontvanger: DVB-C
Type input/output: HDMI , Scart , Coax , USB
Tv opnemen: Ja
Opslagcapaciteit: Geen opslagcapaciteit
Tegelijk opnemen en afspelen: Nee
Live pauzeren: Ja
Ondersteunt interactieve TV: Nee
Elektronische gids: Ja
Afstandsbediening: Ja
Gewicht: 0.65 kg
Product hoogte: 3.5 cm
Product breedte: 14 cm
Product lengte: 15 cm
Bekijk op Bol.comBekijk op Bol.com

Coolstream Zee 2 Full HD zwart

Coolstream Zee 2 Full HD zwart
Type ontvanger: DVB-C
Type input/output: HDMI , Scart , Serieel (9-pin) , S/PDIF optisch
Tv opnemen: Ja
Opslagcapaciteit: Geen opslagcapaciteit
Tegelijk opnemen en afspelen: Ja
Live pauzeren: Ja
Ondersteunt interactieve TV: Nee
Elektronische gids: Ja
Afstandsbediening: Ja
Gewicht: 2 kg
Product hoogte: 7 cm
Product breedte: 24 cm
Product lengte: 30 cm
Bekijk op Bol.com

Humax IRHD5300C Kabel TV Ontvanger zwart

Humax IRHD5300C Kabel TV Ontvanger zwart
Type ontvanger: DVB-C
Type input/output: HDMI
Tv opnemen: Nee
Opslagcapaciteit: Geen opslagcapaciteit
Tegelijk opnemen en afspelen: Nee
Live pauzeren: Nee
Ondersteunt interactieve TV: Ja
Elektronische gids: Ja
Afstandsbediening: Ja
Gewicht: 1529 g
Product hoogte: 41 mm
Product breedte: 250 mm
Product lengte: 181 mm
Bekijk op Bol.com

Decoder koopgids: hoe maak je de beste koop?

Om digitale televisie te kijken, heb je een decoder – ook wel digitale ontvanger – nodig. Het digitale tv-signaal dat binnenkomt bestaat uit enen en nullen en is gecodeerd. Oftewel: je tv kan dit niet direct interpreteren.

Om deze signalen om te zetten tot beeld en geluid, zodat de tv het begrijpt, heb je een decoder nodig. De tuner in dit apparaat is cruciaal voor het omzetproces. Een decoder is hiermee in zekere zin de tolk van je televisie. 💱 Zonder decoder, geen televisiezenders.

In deze koopgids neem ik je bij de hand en neem ik alles met je door wat er te weten valt over decoders, zodat je de beste keuze maakt!

De juiste decoder voor het digitale signaal

Er zijn verschillende manieren waarop het digitale signaal binnenkomt: kabel, ether, glasvezel, satelliet of DSL. Deze signalen zijn op verschillende wijzen gecodeerd. Enkele decoders zijn voorzien van meerdere tuners en zijn daarmee geschikt om meerdere signalen te ontvangen, maar de meeste decoders kunnen enkel één signaal uitlezen.

De keuze voor de juiste decoder is daardoor afhankelijk van hoe het signaal binnenkomt. Let goed op welke tuner de decoder heeft. Je hebt de keuze uit vier soorten tuners:

  • DVB-C: voor digitale televisie via de coax-kabel.
  • DVB-T/T2: voor digitale televisie via ether.
  • IP-TV: voor digitale televisie via internet (DSL en glasvezel).
  • DVB-S: voor digitale televisie via satelliet. Een decoder voor satelliet werkt net wat anders. De mogelijkheden met de beste satellietontvanger zijn doorgaans wat uitgebreider dan met de andere ontvangers.
Achterkant van een tv decoder met verschillende aansluitingen

Smartcard

De meeste decoders beschikken over een smartcard-lezer (CI-slot). Het merendeel van de aanbieders van digitale tv versleutelen het digitale signaal met een smartcard.

Op een smartcard staan de gegevens van je afgesloten abonnement. De smartcard-lezer leest deze gegevens uit en weet zo precies welk abonnement je hebt en welke tv-zenders daarbij horen.

De enige aanbieders die geen gebruik maken van een smartcard zijn KPN en Tele2. Wanneer je digitale televisie bij een van deze twee afsluit, heeft de decoder geen smartcard nodig. In andere gevallen kun je met een decoder zonder smartcard-lezer uitsluitend vrije kanalen – zoals NPO en regionale zenders – bekijken.

SD- en HD-decoders

HD- en SD-decoders zorgen beide voor het decoderen van het digitale signaal naar beeld en geluid op je tv. Toch zit er verschil tussen.

Veel oudere decoders geven een SD-signaal door. 'SD' staat voor 'standard definition'. SD-decoders verbind je met televisie met een SCART-kabel. SD-decoders zijn niet geschikt voor het kijken van HD-tv, hebben geen opneem-functie en geen elektronische programmagids. Over de laatste twee vertel ik straks meer. 👀

Een HD-decoder verbind je met de televisie met een HDMI-kabel. 'HD' staat voor 'high definition' en overlegt beelden met een hogere resolutie dan SD. Daarmee biedt het een betere beeldkwaliteit. Het is dan wel belangrijk dat ook je tv over minstens een HD-resolutie beschikt en dat de HDMI-kabel geschikt is voor HD.

HD-decoders beschikken mogelijk over een opnamefunctie en elektronische programmagids. Daarnaast kunnen HD-decoders ook SD-kanalen weergeven. Verder is de werking van beide decoders hetzelfde.

Welke HDMI-kabel heb je nodig?

HDMI bestaat in verschillende versies:

  • HDMI 2.1 ondersteunt 4K met een verversingssnelheid van 120 Hz en 8K met een verversingssnelheid van 60 Hz en heeft een bandbreedte van 48 Gbps.
  • HDMI 2.0 ondersteunt 4K met een verversingssnelheid van 60 Hz en heeft een bandbreedte van 18 Gbps.
  • HDMI 1.4 ondersteunt 4K met een verversingssnelheid van 30 Hz en heeft een bandbreedte van 10.2 Gbps.

Wat is verversingssnelheid?

Dit verwijst naar hoe vaak een beeld zich per seconde ververst. Dit geeft men aan in een bepaald aantal Hertz (Hz). Zo ververst een scherm van 60 Hz zich 60 keer per seconde, terwijl een paneel van 120 Hz zich 120 keer per seconde ververst.

Ook aan de afkorting 'fps' (frames per second) lees je af hoeveel beelden per seconde je krijgt te zien. Of, beter gezegd: in de meeste gevallen gaat het bij fps om hoeveel beelden per seconde iets genereert. Deze afkorting vind je daarom vaak terug bij bronapparaten, zoals bijvoorbeeld decoders.

Dit verschil zie je terug in hoe vloeiend een snelbewegend beeld op het scherm verschijnt. Sportfans en gamers die graag first person shooters (FPS) spelen, hebben veel aan een scherm met een hogere verversingssnelheid. Kijk je alleen wat soaps en het nieuws? Dan is dit niet iets waar je per se bij stil hoeft te staan.

HDMI-kabels zelf hebben officieel geen versienummers. De bovenstaande versies gaan over de aansluitingen van een apparaat, zoals een decoder. Zorg ervoor dat de HDMI-kabel de bandbreedte van de aansluiting aankan. 

HDMI-kabels bestaan uit verschillende soorten:

  • Standard HDMI. Deze HDMI-kabel geeft beelden door tot een resolutie van 720p en is niet geschikt voor (Full) HD.
  • Standard HDMI met ethernet. Dit is hetzelfde als een Standard HDMI-kabel, maar dan met een extra datakanaal: het HDMI Ethernet Channel (HEC).
  • High Speed HDMI (met en zonder HEC). Deze HDMI-kabel laat een grotere data-overdracht toe en is geschikt voor zowel een (Full) HD-resolutie met 60 Hz als voor een 4K-resolutie met 30 Hz.
  • Premium High Speed HDMI (met en zonder HEC). Deze kabel is ook geschikt voor zowel een (Full) HD-resolutie als een 4K-resolutie, alleen ondersteunt deze kabel een 4K-resolutie met beeldsnelheid tot 60 Hz.
  • Ultra-High Speed HDMI. Deze HDMI-kabel is geschikt tot een 8K-resolutie. Deze ondersteunt (Full) HD  en 4k met een beeldsnelheid tot 120 Hz en 8K met een beeldsnelheid tot 60 Hz. Ook hebben alle kabels van deze soort het HDMI Ethernet Channel.

Let daarom ook goed op het type HMDI-kabel, want dit bepaalt welke resolutie je maximaal binnenhaalt.

EPG – Elektronische programmagids

Bijna iedere decoder heeft een EPG. Hiermee heb je de mogelijkheid om via het scherm van de televisie de programmering van zenders te bekijken. Je ziet hier het tijdstip waarop een programma wordt uigezonden en doorgaans ook aanvullende informatie over de inhoud van het programma.

Via de EPG wissel je van kanaal, neem je programma's op en kijk je deze terug.

Tv met elektronische prgramma gids en decoder van ziggo

PVR/DVR – Opnamefunctie

Indien de decoder een opnamefunctie heeft, is het mogelijk om vanuit de EPG een of meer programma’s op te nemen. Deze functie heet zowel PVR (personal video recorder) als DVR (digital video recorder). De decoder heeft dan in de meeste gevallen een bepaalde hoeveelheid lokale opslag om de opnames in op te slaan.

De meeste decoders maken gebruik van een interne opslaglocatie, maar er zijn ook decoders met een usb-poort waarop je een externe harde schijf aansluit om de opnames in op te slaan.

Wanneer je een decoder van je provider krijgt, kan het zijn dat je decoder geen interne opslag heeft en ook geen usb-poort, maar je toch programma’s kunt opnemen. In dat geval worden de opnames opgeslagen via je provider in een cloud. ☁️

Hoeveel opnames tegelijkertijd kunnen worden opgeslagen, hangt onder andere af van de opslagcapaciteit van de opslaglocatie. In principe geldt hierbij: hoe groter de capaciteit, des te meer opnames je tegelijkertijd op kunt slaan.

Hoeveel films en series je op kan slaan, hangt ook af van de kwaliteit van de opname. De bitrate van de uitzending bepaalt de kwaliteit ervan. Opnames met een lage bitrate nemen minder ruimte in dan opnames met een hoge bitrate.

Hoeveel uur aan opnames je precies kan opslaan per bepaalde hoeveelheid opslag, is daarom niet eenvoudig te beantwoorden, maar om je een idee te geven: je slaat tussen de 70 en 125 uur aan opnames op in een opslaglocatie met een opslagcapaciteit van 500 GB.

Veel decoders zijn tegenwoordig uitgerust met een zogenaamde twin tuner. Dit maakt het mogelijk om op hetzelfde moment het ene programma op te nemen en het andere te kijken. Als de decoder bovendien de time shift-functie ondersteunt, is het mogelijk om liveprogramma’s te pauzeren en verder te kijken wanneer je wilt.

Interactieve tv

Met interactieve tv ben je niet afhankelijk van het uitzendschema van zenders. Indien de decoder geschikt is voor interactieve tv, is het mogelijk om eerder uitgezonden programma’s terug te kijken, om programma’s die al begonnen zijn vanaf het begin te kijken en om gebruik te maken van video on demand.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit speelt een belangrijke rol in je kijkervaring. Het beeldscherm van je televisie bepaalt het beeldkwaliteit, maar ook de decoder heeft hierop invloed.

De meeste decoders van tegenwoordig zijn in staat om Full HD-beelden te zenden, maar als je een televisie hebt met een 4K-resolutie, heb je een decoder en HDMI-kabel nodig die Ultra HD (een andere naam voor '4K') aankan. Let bij de aanschaf van een decoder op voor welke resoluties die geschikt is.

Werkgeheugen en processor

Het werkgeheugen (RAM) bepaalt hoe snel de decoder data verwerkt. Een groot werkgeheugen stelt het apparaat in staat om de data snel te verwerken en om vloeiend van de ene naar de andere functie over te springen. Een klein werkgeheugen kan ertoe leiden dat de decoder sloom is of hapert, en dat zou zonde zijn. 😅

Voor alleen het kijken van tv in (Full) HD-kwaliteit is 256 MB tot 512 MB RAM genoeg. 512 MB tot 1 GB RAM is voldoende om 4K-televisie af te spelen en om programma’s op te nemen. Wanneer je 4K-televisie kijkt, programma’s opneemt en een smart-tv gebruikt, raad ik je aan een ontvanger te kopen met 1 GB RAM of meer.

Ook de processor is hierbij van belang. De processor voert het gros van het rekenwerk van de decoder uit. Zorg ervoor dat de processor minstens een kloksnelheid heeft van 1,2 GHz. Hoe hoger de kloksnelheid, hoe meer taken de processor tegelijkertijd uitvoert.

Besturingssysteem

Tv besturing met afstandsbediening

Daarnaast is ook het besturingssysteem belangrijk voor de prestaties van de decoder. Dit is de software waarmee je met de decoder communiceert.

Doorgaans is dat of Android of Linux. Decoders met Android zijn meestal wat duurder en geven toegang tot populaire streamingdiensten zoals Netflix. Een decoder met Linux is goedkoper, maar biedt vaak wat minder mogelijkheden.

Design

Last but not least... Het oog wil ook wat: tv-kijken, maar ook een mooie decoder! Het laatste wat je wilt, is dat je kijkervaring verpest wordt door een oerlelijk kastje bij je tv. Daarnaast is het ook niet bepaald praktisch als de decoder zo groot is dat je hem niet kwijt kunt.

De 5 beste decoders onder elkaar

1. Quantis QE420 FTA HDTV ontvanger zwart

1. Quantis QE420 FTA HDTV ontvanger zwart
Type ontvanger: DVB-C
Type input/output: HDMI , Scart , Coax , USB
Tv opnemen: Ja
Opslagcapaciteit: Geen opslagcapaciteit
Tegelijk opnemen en afspelen: Nee
Live pauzeren: Ja
Ondersteunt interactieve TV: Nee
Elektronische gids: Ja
Afstandsbediening: Ja
Gewicht: 0.65 kg
Product hoogte: 3.5 cm
Product breedte: 14 cm
Product lengte: 15 cm

2. Coolstream Zee 2 Full HD zwart

2. Coolstream Zee 2 Full HD zwart
Type ontvanger: DVB-C
Type input/output: HDMI , Scart , Serieel (9-pin) , S/PDIF optisch
Tv opnemen: Ja
Opslagcapaciteit: Geen opslagcapaciteit
Tegelijk opnemen en afspelen: Ja
Live pauzeren: Ja
Ondersteunt interactieve TV: Nee
Elektronische gids: Ja
Afstandsbediening: Ja
Gewicht: 2 kg
Product hoogte: 7 cm
Product breedte: 24 cm
Product lengte: 30 cm

3. Humax IRHD5300C Kabel TV Ontvanger zwart

3. Humax IRHD5300C Kabel TV Ontvanger zwart
Type ontvanger: DVB-C
Type input/output: HDMI
Tv opnemen: Nee
Opslagcapaciteit: Geen opslagcapaciteit
Tegelijk opnemen en afspelen: Nee
Live pauzeren: Nee
Ondersteunt interactieve TV: Ja
Elektronische gids: Ja
Afstandsbediening: Ja
Gewicht: 1529 g
Product hoogte: 41 mm
Product breedte: 250 mm
Product lengte: 181 mm

4. MXQ Pro 4K Amlogic S905 zwart

4. MXQ Pro 4K Amlogic S905 zwart
Type ontvanger: DVB-C
Opslagcapaciteit: 8 GB
Afstandsbediening: Ja
Gewicht: 746 g

5. Xsarius Sniper HD+ Combo V2 zwart

5. Xsarius Sniper HD+ Combo V2 zwart
Type ontvanger: DVB-C
Type input/output: USB , S/PDIF optisch , Coax , HDMI 1.4 , Voeding , F connector
Tv opnemen: Ja
Opslagcapaciteit: 256 MB
Tegelijk opnemen en afspelen: Ja
Live pauzeren: Ja
Ondersteunt interactieve TV: Nee
Elektronische gids: Ja
Afstandsbediening: Ja
Gewicht: 595 g
Product hoogte: 30 mm
Product breedte: 146 mm
Product lengte: 115 mm

Veelgestelde vragen over decoders

Een hoop informatie kan leiden tot vragen. Als dat bij jou het geval is, hoop ik dat ik ze beantwoord met de onderstaande vragen!

🔌 Wat is het verschil tussen analoge en digitale televisie? 

Analoge tv komt binnen als beeld en geluid. Digitale tv bestaat uit enen en nullen, en wordt omgezet tot beeld en geluid door een decoder. Digitale tv is duurder, maar de geluids- en beeldkwaliteit is beter, het ontvangt meer zenders en biedt meer mogelijkheden. Denk hierbij aan een elektronische gids en het opnemen en terugkijken van programma’s.

📺 Is het mogelijk om digitale televisie te kijken zonder decoder?

Sommige tv's beschikken over een ingebouwde decoder. Hiervoor is een conditional access module (CAM) nodig: een platte insteekkaart waarin je de smartcard van de provider steekt.

Zo heb je geen losse decoder nodig, maar het nadeel hiervan is dat je meestal geen mogelijkheid hebt tot opnemen, of alleen een uitzending op het kanaal waarnaar je kijkt kunt opnemen.

❓ Heb je baat aan een decoder zonder televisie-abonnement?

In veel gevallen krijg je een decoder (in bruikleen) bij het afnemen van een televisie-abonnement. Hier betaal je maandelijks voor.

Je kunt ook een decoder aanschaffen zonder een televisie-abonnement. Je kan dan enkel vrije kanalen en regionale zenders bekijken, maar dan wel in betere kwaliteit dan je krijgt via analoge tv zonder decoder. Daarnaast krijg je in sommige gevallen bij het afnemen van enkel een internetabonnement enkele zenders gratis toe.

⚡ Hoe bespaar je op het energieverbruik van een decoder?

Decoders gebruiken constant stroom, ook wanneer ze stand-by staan. Volgens Milieu Centraal loopt het verbruik per jaar op tot ruim 250 kWh. Dat kost je zo’n € 50, wat is vergelijkbaar is met het gemiddelde jaargebruik van een reguliere wasmachine!

Om energie te besparen kun je enkele dingen doen. Allereerst zijn er decoders met een eco-stand. Ook kun je de stekker eruit halen na het tv-kijken, maar dan neemt de decoder niets op. Daarvoor is er een andere oplossing: een tijdschakelaar. Hiermee stel je in op welke tijden de decoder zichzelf uitschakelt en aanzet.

Welke decoder moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste decoder. Zo maak jij de beste keus!

Type ontvangerType input/outputTv opnemenTegelijk opnemen en afspelenLive pauzerenOndersteunt interactieve TVElektronische gids
1Quantis QE420 FTA HDTV ontvanger zwartDVB-CHDMI , Scart , Coax , USBJaNeeJaNeeJa
2Coolstream Zee 2 Full HD zwartDVB-CHDMI , Scart , Serieel (9-pin) , S/PDIF optischJaJaJaNeeJa
3Humax IRHD5300C Kabel TV Ontvanger zwartDVB-CHDMINeeNeeNeeJaJa
4MXQ Pro 4K Amlogic S905 zwartDVB-CHDMINeeNeeNeeJaJa
5Xsarius Sniper HD+ Combo V2 zwartDVB-CUSB , S/PDIF optisch , Coax , HDMI 1.4 , Voeding , F connectorJaJaJaNeeJa

Quantis QE420 FTA HDTV ontvanger zwart

Type ontvanger: DVB-C

Type input/output: HDMI , Scart , Coax , USB

Tv opnemen: Ja

Tegelijk opnemen en afspelen: Nee

Live pauzeren: Ja

Ondersteunt interactieve TV: Nee

Elektronische gids: Ja

Coolstream Zee 2 Full HD zwart

Type ontvanger: DVB-C

Type input/output: HDMI , Scart , Serieel (9-pin) , S/PDIF optisch

Tv opnemen: Ja

Tegelijk opnemen en afspelen: Ja

Live pauzeren: Ja

Ondersteunt interactieve TV: Nee

Elektronische gids: Ja

Humax IRHD5300C Kabel TV Ontvanger zwart

Type ontvanger: DVB-C

Type input/output: HDMI

Tv opnemen: Nee

Tegelijk opnemen en afspelen: Nee

Live pauzeren: Nee

Ondersteunt interactieve TV: Ja

Elektronische gids: Ja

MXQ Pro 4K Amlogic S905 zwart

Type ontvanger: DVB-C

Type input/output: HDMI

Tv opnemen: Nee

Tegelijk opnemen en afspelen: Nee

Live pauzeren: Nee

Ondersteunt interactieve TV: Ja

Elektronische gids: Ja

Xsarius Sniper HD+ Combo V2 zwart

Type ontvanger: DVB-C

Type input/output: USB , S/PDIF optisch , Coax , HDMI 1.4 , Voeding , F connector

Tv opnemen: Ja

Tegelijk opnemen en afspelen: Ja

Live pauzeren: Ja

Ondersteunt interactieve TV: Nee

Elektronische gids: Ja

Conclusie

Met de meeste basisdecoder kijk je tv in SD-kwaliteit zonder poespas. Kijk je liever in HD- of 4K-kwaliteit, dan is het belangrijk dat de decoder en de HMDI-kabel dit wel aankunnen. Sta hierbij stil voor je op aanschaf overgaat!

Wil je programma's opnemen, pauzeren en terugkijken? Dan moet de decoder beschikken over PVR/DVR, de time shift-functie en klaar zijn voor interactieve tv.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar het werkgeheugen, de processor en het besturingssysteem. Kijk dan ook even of je een decoder met smartcard-lezer nodig hebt. En nóg belangrijker: zorg ervoor dat je de juiste decoder kiest voor de manier waarop het digitale signaal binnenkomt.

Al met al komt er behoorlijk wat bij kijken, maar ik hoop dat ik je goed op weg heb geholpen. Toch nog vragen of opmerkingen? Laat het me weten via het feedbackformulier. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?