Met de Beste Qled-tv heb je Kleurrijk en Helder Beeld

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Met de Beste Qled-tv heb je Kleurrijk en Helder Beeld

Als je op zoek bent naar een televisie waarbij de kleuren van het scherm spatten, zit je met een qled-tv goed. Wat zijn de beste qled-televisies die op dit moment in de virtuele schappen liggen? En waar let je allemaal op als je op jacht gaat naar een nieuw exemplaar? Dat lees je in dit artikel!

Samsung QE55Q67B 55 inch 4K zwart

Samsung QE55Q67B 55 inch 4K zwart
Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
Smart TV platform: Tizen
Beeldverversing: 50 Hz
Nieuw energielabel: F
HDMI: 3
Bekijk op Bol.com

CHiQ L32H8CG 32 inch Google black

CHiQ L32H8CG 32 inch Google black
Schermdiagonaal: 32 inch (81 cm)
HDMI: 2
Bekijk op Bol.com

Samsung QE55Q70B 55 inch 4K grijs

Samsung QE55Q70B 55 inch 4K grijs
Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
Smart TV platform: Tizen
Beeldverversing: 100 Hz
Nieuw energielabel: G
HDMI: 4
Bekijk op Bol.com

Qled-televisie koopgids: hoe maak je de beste koop?

Qled staat voor quantum dot light emitting diode en is een innovatieve technologie van techgigant Samsung uit 2017. Je kunt het zien als led in een nieuw jasje. Qled-tv's maken nog steeds gebruik van een led-scherm, maar dan met een toegevoegde quantum dot-laag.

Die quantom dots (nanokristallen) zijn gunstig voor de beeldkwaliteit. Qled-tv's worden gekenmerkt door een intense en realistische kleurenweergave en een hoge helderheid. Het prijskaartje zit over het algemeen tussen een led tv en een oled-tv in.

Heb je besloten voor een qled-televisie te gaan, maar vind je het lastig om je weg te vinden in het huidige aanbod? Neem dan de onderstaande koopgids eens door!

Samsung of een ander merk?

Qled is het paradepaardje van tech-fabrikant Samsung. Er zijn ook een paar andere fabrikanten die tv's met qled-schermen verkopen, zoals TCL and Hisense, maar je zult in je zoektocht naar een qled-tv al snel bij Samsung uitkomen.

Dit betekent echter niet dat LG-tv's vergeten moeten worden. Deze zijn ook zeker het overwegen waard, al kom je qled bij deze tv's zelden tot niet tegen.

Samsung-tv's maken gebruik van het eigen smart tv-platform: Tizen, een van de gebruiksvriendelijkste platforms. Alle bekende apps zitten hierop. Als je voor een qled-tv van TCL of Hisense kiest, komt dat met een ander smart tv-platform.

Andere bekende platforms voor smart tv's zijn Android en WebOS. Sommige goedkopere tv's hebben een eigen basisplatform. Hou er rekening mee dat deze tv's met hun eigen afstandsbediening worden geleverd en hoewel je, als deze kwijtraakt, een universele afstandsbediening kunt gebruiken, je raakt veel functies kwijt.

tv in boekenkast

Formaat

Er zijn al qled-tv's met schermen van 32 inch en dit loopt op tot wel 85 inch. Welk formaat je kiest, is heel persoonlijk. Het hangt er maar net vanaf wat je budget is, hoe groot de ruimte is waarin je de televisie zet en wat de afstand vanaf je bed of bank is. Een kleine tv is soms de beste keuze.

De regel voor een fijne kijkafstand is dat je ongeveer tweemaal het aantal centimeter dat de tv groot is aanhoudt. Een televisie met een scherm van 50 inch is bijvoorbeeld 127 centimeter, dus de ideale kijkafstand is dan zo'n 254 centimeter.

Neo-qled

In 2021 introduceerde Samsung een nieuwe en verbeterde qled-variant: neo qled. Het grootste verschil is dat deze tv's gebruikmaken van mini led in plaats van led. Dit zorgt voor een nóg hoger contrast dan 'normale' qled. Hier moet je vooralsnog wel diep in de buidel voor tasten.

Resolutie

De resolutie bepaalt hoeveel pixels op het televisiescherm passen. Men drukt dit uit in het aantal pixels horizontaal en het aantal pixels verticaal. Hoe hoger de resolutie, hoe scherper het beeld is en hoe meer details je ziet. Bij televisies kom je voornamelijk de volgende resoluties tegen:

  • HD Ready: 1280 x 720 pixels
  • Full HD: 1920 x 1080 pixels
  • 4K: 4096 x 2160 pixels
  • 8K: 7680 x 4320 pixels

De meeste televisies in het huidige aanbod hebben een 4K-resolutie. Soms maakt men ook nog onderscheid tussen 4K en 4K UHD, hoewel deze twee termen ook veel door elkaar worden gebruikt.

'4K' verwijst hierbij naar een cinematische standaard, en '4K UHD' naar een standaard voor thuisgebruik. De eerste is voor een thuisinstallatie niet alleen moeilijk haalbaar, maar ook overdreven. Degenen die onderscheid maken, beschrijven 4K UHD als 3840 x 2160 pixels.

Hoe dan ook: een groter het formaat van het scherm, hoe belangrijker de resolutie. Je ziet de 8K-resolutie dan ook vooral bij grotere televisies met een scherm van minstens 55 inch. Met de beste 4K-tv kun je de komende echter prima mee vooruit.

Verversingssnelheid

De ververssingssnelheid bepaalt hoe vloeiend de televisie de beelden weergeeft. Het wordt aangeduid in Hertz (Hz). Een tv met een ververssingssnelheid van 50 Hz laat 50 beelden per seconde zien.

Is de verversingssnelheid te laag, dan heb je daar mogelijk last van als de beelden snel bewegen. Dit zorgt mogelijk voor een minder vloeiende weergave. 120 Hz is zeer toekomstbestendig en op een game-tv een mooie bonus, maar aan 60 Hz heb je de komende tijd ook nog zeker genoeg.

HDR

Bijna alle moderne tv's hebben ondersteuning voor één of meerdere HDR-formaten. HDR staat voor high dynamic range en zorgt voor een breed kleurenbereik en gedetailleerd en realistisch beeld.

HDR10 is de meest gangbare variant. Nagenoeg alle HDR-tv's kunnen hiermee overweg. Dit formaat maakt nog gebruik van statistische metadata. De beeldinstellingen zijn voor een volledige film/serie geoptimaliseerd en niet voor per scène.

Er zijn ook HDR-formaten die gebruikmaken van dynamische metadata en dus geoptimaliseerde beeldinstellingen voor elke scène hebben: Dolby Vision en HDR10+.

Omdat HDR10+ een standaard van Samsung is (en Panasonic), zie je dit HDR-formaat vooral terug op qled-tv's. Amazon Prime Video heeft hier ondersteuning voor. Dolby Vision is (nog) niet beschikbaar op Samsung-tv's. Dat is jammer, want dit wordt ondersteund door Netflix.

voeten voor tv met netflix-logo op scherm

Connectiviteit

HDMI-poorten gebruik je voor het aansluiten van randapparatuur als een tv-ontvanger, spelcomputer of een blu-rayspeler. De meeste tv's hebben drie of vier HDMI-poorten en dit is doorgaans ook het minimum dat je nodig hebt.

Nieuwere televisies zijn uitgerust met een HDMI 2.0-poort. Deze HDMI-versie biedt ondersteuning voor content met een hoge resolutie, zoals 4K. Tegenwoordig er ook een nieuwere versie: HDMI 2.1. Een HDMI 2.1-poort is nog geen must, maar wel handig voor de toekomst.

HDMI 2.1

HDMI 2.1 is bijna drie keer zo snel als HDMI 2.0. Hierdoor ben je in staat 4K@120Hz te bekijken in plaats van 4K@60Hz. Je hebt hierboven al gelezen hoe belangrijk de verversingssnelheid is voor je kijkervaring!

Daarnaast kijk je met zo'n kabel in de toekomst ook 8K-video's (wanneer dit eenmaal beter beschikbaar is).

Als je een draadloze koptelefoon wilt aansluiten, kijk dan of de tv Bluetooth heeft. Ook een usb-poort is prettig: hiermee sluit je een usb-stick of een externe harde schijf aan. Dit geeft je de mogelijkheid om video's, foto's of andere bestanden op het televisiescherm te laten zien.

Vrijwel alle moderne televisies zijn smart tv's. Dit houdt in dat er ingebouwde wifi aanwezig is. Hiermee verbind je je tv met het internet. Wil je een extra stabiele internetverbinding, dan gebruik je de ethernetpoort om je tv via een kabel met het internet te verbinden.

De 5 beste qled-televisies onder elkaar

1. Samsung QE55Q67B 55 inch 4K zwart

1. Samsung QE55Q67B 55 inch 4K zwart
Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
Smart TV platform: Tizen
Beeldverversing: 50 Hz
Nieuw energielabel: F
HDMI: 3

2. CHiQ L32H8CG 32 inch Google black

2. CHiQ L32H8CG 32 inch Google black
Schermdiagonaal: 32 inch (81 cm)
HDMI: 2

3. Samsung QE55Q70B 55 inch 4K grijs

3. Samsung QE55Q70B 55 inch 4K grijs
Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
Smart TV platform: Tizen
Beeldverversing: 100 Hz
Nieuw energielabel: G
HDMI: 4

4. Samsung QE55Q60C 55 inch 4K zwart

4. Samsung QE55Q60C 55 inch 4K zwart
Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)
HDMI: 3

5. Samsung QE55Q77C 55 inch 4K zwart

5. Samsung QE55Q77C 55 inch 4K zwart
Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)
HDMI: 4

Veelgestelde vragen over qled-televisies

Wat is het verschil tussen oled en qled?

Qled kun je zien als led in een nieuw jasje en maakt nog steeds gebruik van lcd-achtergrondverlichting, alleen dan met een quantum dot-laag. Oled is een volledig andere techniek die zonder achtergrondverlichting werkt. Elke pixel is hierbij zelf een lichtbron. Hierdoor is het contrast perfect en het scherm flinterdun.

Wat maakt qled zo bijzonder?

Bij qled-tv's is er een quantum dot-laag toegevoegd aan het led-scherm. Die quantum dots (nanokristallen) zijn wat qled tv's zo bijzonder maakt: ze zorgen namelijk voor een breed kleurenbereik en een hoge helderheid.

Wat is neo-qled?

Neo-qled is een nieuwe en verbeterde qled-variant die Samsung in 2021 introduceerde. Deze techniek maakt gebruik van mini-led in plaats van led, wat vooral zeer gunstig is voor het contrast.

Welke qled-televisie moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste qled-televisies. Zo kun jij de beste keus maken.

Type koptelefoonMaximale batterijduurIntroductiejaarWater/zweet bestendigBluetooth versieProduct gewichtDiameter drivers
1JBL Tune 760 NC ZwartOver-ear50 uur2021NeeBluetooth 5.0235 g
2JBL Tune 760 NC WitOver-ear50 uur2021NeeBluetooth 5.0235 g
3JBL Tune 710BT ZwartOver-ear50 uur2021NeeBluetooth 5.0220 g
4JBL Tune 760NC blauwOver-ear50 uur2021NeeBluetooth 5.0235 g
5Sennheiser HD 350 BT witOver-ear30 uur2020NeeBluetooth 5.0238 g

JBL Tune 760 NC Zwart

Type koptelefoon: Over-ear

Maximale batterijduur: 50 uur

Introductiejaar: 2021

Water/zweet bestendig: Nee

Bluetooth versie: Bluetooth 5.0

Product gewicht: 235 g

JBL Tune 760 NC Wit

Type koptelefoon: Over-ear

Maximale batterijduur: 50 uur

Introductiejaar: 2021

Water/zweet bestendig: Nee

Bluetooth versie: Bluetooth 5.0

Product gewicht: 235 g

JBL Tune 710BT Zwart

Type koptelefoon: Over-ear

Maximale batterijduur: 50 uur

Introductiejaar: 2021

Water/zweet bestendig: Nee

Bluetooth versie: Bluetooth 5.0

Product gewicht: 220 g

JBL Tune 760NC blauw

Type koptelefoon: Over-ear

Maximale batterijduur: 50 uur

Introductiejaar: 2021

Water/zweet bestendig: Nee

Bluetooth versie: Bluetooth 5.0

Product gewicht: 235 g

Sennheiser HD 350 BT wit

Type koptelefoon: Over-ear

Maximale batterijduur: 30 uur

Introductiejaar: 2020

Water/zweet bestendig: Nee

Bluetooth versie: Bluetooth 5.0

Product gewicht: 238 g

Conclusie

Wat alle goede qled-tv's gemeen hebben, is dat ze voor een zeer kleurrijk en helder beeld zorgen. Zoals je hebt kunnen lezen, zitten er echter ook aardig wat verschillen tussen verschillende modellen.

Ik hoop dat dit artikel je helpt om een keuze te maken tussen de beste qled-tv's! Hieronder vind je de 5 beste modellen nog eens op een rij. Welke is jouw favoriet? Laat het vooral weten!

Was dit artikel behulpzaam?