Geniet van 4K-inhoud met de Beste 4K-tv

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Geniet van 4K-inhoud met de Beste 4K-tv

De beste 4K-tv is meer dan alleen een scherm met hoge resolutie. Hij biedt ook een hogere kleurverzadiging, helderheid en contrast in je favoriete programma's en films.

Tegenwoordig is zowat elke tv met een schermgrootte van minstens 32 inch beschikbaar in 4K-resolutie. Als je op zoek bent naar een scherm van 50 inch of groter, is het zelfs moeilijk om een model te vinden dat geen 4K-resolutie ondersteunt!

4K-tv's bieden alles wat je nodig hebt om programma's en films te streamen, te gamen of je favoriete video's te delen. Maar bij het vinden van een geweldige 4K-tv, gaat het om meer dan beeldkwaliteit en geavanceerde slimme functies. 🔽

Sony XR-55A80LP 55 inch 4K

Sony XR-55A80LP 55 inch 4K
Ambilight: Nee
HDMI: 4
HDR: Ja
Smart TV: Ja
Type scherm: OLED
Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)

Samsung UE43CU7172 43 inch 4K zwart

Samsung UE43CU7172 43 inch 4K zwart
Ambilight: Nee
HDMI: 3
HDR: Ja
Smart TV: Ja
Type scherm: LED-LCD
Schermdiagonaal: 43 inch (109 cm)
Bekijk op Bol.com

TCL QLED 55C643 (2023) zwart , titanium

TCL QLED 55C643 (2023) zwart , titanium
Ambilight: Nee
HDMI: 2
HDR: Ja
Smart TV: Ja
Type scherm: LED-LCD
Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

De beste 4K-tv koopgids: hoe maak je de beste koop?

Je wilt een tv die hoogwaardige prestaties en veel mogelijkheden biedt, eenvoudig is in gebruik en er uitstekend uitziet, of je nu een 4K-film of YouTube-video's bekijkt. Daarom is het belangrijk om bepaalde kenmerken goed te begrijpen.

Ongeacht je budget of de grootte van het scherm dat je wilt, hieronder vind je waar je op moet letten bij je aankoop!

Grootte en opstelling

Als je op zoek bent naar een nieuwe tv, controleer dan eerst hoeveel ruimte je hebt in je tv-hoek of -kamer. Houd er rekening mee dat tv-schermen diagonaal worden gemeten, dus als je een tv ziet met de aanduiding 65 inch (165 cm), is dat de diagonale afmeting.

In de meeste woonkamers staat een tv van 50 inch of groter prima, maar je kunt natuurlijk zo klein of groot gaan als je ruimte – en portemonnee – toelaat. Soms past een kleine tv nu eenmaal beter in je huiskamer.

Als je een tv-standaard gebruikt, zorg er dan voor dat je de afmetingen van de standaard meeneemt in je berekeningen om een goede pasvorm te garanderen. Houd er ook rekening mee dat je bij steeds meer tv's de poten aan de buitenkant monteert, in plaats van op een voet in het midden, waardoor je nog meer ruimte nodig hebt.

Als je de tv aan de muur wilt bevestigen, moet je niet wakker liggen van het gewicht van de tv, want er zijn bevestigingen voor elke tv van elke grootte en gewicht.

Resolutie

De term 4K in 4K-tv's verwijst naar de resolutie. Ondanks het feit dat 4K-tv's geen 4000 horizontale resolutielijnen hebben (in werkelijkheid zijn het er 3840), is de term 4K gemakkelijker te onthouden.

4K, ook wel Ultra HD genoemd, heeft vier keer de pixelresolutie van de vorige standaard 1080p , oftewel Full HD. Dit verschil is opmerkelijk! Beelden zijn scherper, fijne details zijn duidelijk zichtbaar, en je kunt dichter bij grotere tv's gaan zitten zonder merkbare beelddegradatie.

Tv op een tv meubel in beeld

Oled of led?

Hoewel een goede 4K led-tv een spectaculaire kijkervaring biedt, is oled veruit de beste beeldtechnologie. 4K led-tv's zijn wel minder prijzig dan oled-tv's, waardoor je misschien ruimte hebt om daarnaast een geweldige soundbar of surround sound-systeem aan te schaffen.

Maar wat zijn de specifieke verschillen tussen led en oled? Dat lees je hieronder!

Led

Led-lcd tv's bestaan uit twee hoofdonderdelen: een lcd-paneel en achtergrondverlichting. Het lcd-scherm bevat de pixels, de kleine gekleurde puntjes waaruit het beeld van een tv is opgebouwd.

Op zichzelf zijn pixels niet zichtbaar; ze hebben achtergrondverlichting nodig. Wanneer licht van de achtergrondverlichting door een lcd-pixel schijnt, verschijnt de kleur.

De 'led' in led-tv verwijst naar de manier waarop de achtergrondverlichting is gemaakt. In het verleden werd een dikkere en minder efficiënte technologie gebruikt, CCFL (cold-cathode fluorescent light) genaamd. Tegenwoordig gebruikt vrijwel elke flatscreen-tv led als achtergrondverlichting.

Niet alle led-tv's zijn echter gelijk. Er zijn verschillen in het aantal en de kwaliteit van de gebruikte leds, wat leidt tot verschillen in helderheid en zwartniveaus. Je hebt misschien wel eens de zogenaamde qled-tv gezien. Dit is een type led-tv dat gebruik maakt van quantum dots om een betere helderheid en kleur te bereiken.

Qled

Het belangrijkste onderdeel van qled is de 'q', die staat voor quantum dot, oftewel nanokristallen. Quantum dots bieden schermen een andere manier om kleur te produceren, in plaats van de gebruikelijke inefficiënte en beperkte combinatie van witte leds en kleurenfilters.

De dots in kwestie hebben een diameter tussen 2 en 10 nanometer en produceren afhankelijk van hun grootte verschillende kleuren. Het belangrijkste punt bij quantum dots is dat zij in staat zijn om meer verzadigde en nauwkeuriger gedefinieerde primaire kleuren te produceren.

Dit vermogen om minder 'verwaterde' helderheid en kleurintensiteit te leveren is de reden waarom qled steeds vaker wordt gebruikt als dé kleuroplossing voor led-tv's met een hoog dynamisch bereik (HDR).

Oled

Oled staat voor organic light-emitting diode. Oleds hebben de ongewone eigenschap dat ze zowel licht als kleur produceren uit één enkele diode wanneer ze met elektriciteit worden gevoed. Hierdoor hebben oled-tv's geen aparte achtergrondverlichting nodig. Elke pixel die je ziet, is een zelfstandige bron van kleur en licht.

De beste oled-tv is extreem dun, flexibel en heeft in sommige gevallen zelfs een oprolbaar scherm. Het grootste voordeel ten opzichte van led-tv's, is dat deze technologie veel diepere kleuren en zwarttinten oplevert in beelden.

HDR

HDR staat voor high dynamic range en is, als het goed wordt uitgevoerd, een indrukwekkende verandering in de algehele beeldkwaliteit. HDR maakt beelden levendiger en levensechter door een hogere helderheid, een hoger contrast en een breder kleurengamma.

Op zijn best is HDR werkelijk verbluffend; je wilt niet meer terug naar SDR (standaard dynamisch bereik) zodra je het in actie ziet.

Hoewel bijna alle 4K-tv's vandaag op de markt HDR-tv's zijn, zijn niet alle HDR-tv's gelijk geschapen. Er zijn grote kwaliteitsverschillen, en sommige HDR-tv's beschikken gewoon niet over de ingrediënten die nodig zijn om het meeste uit dit nieuwe videoformaat te halen.

HDR is niet één formaat, maar een verzameling van formaten: HDR10, HLG, Dolby Vision, en HDR10+ zijn de belangrijkste. Je tv moet dezelfde HDR-indeling ondersteunen die je HDR-video gebruikt, anders krijg je niet de beste resultaten.

Houd er ten slotte rekening mee dat je HDR-video moet kunnen afspelen om van de voordelen van een HDR-tv te kunnen profiteren. De grootste streamingdiensten hebben allemaal HDR-ondersteuning toegevoegd aan bepaalde 4K-films en -shows. Je kunt ook een 4K Blu-rayspeler gebruiken met HDR-ondersteuning.

Hoewel alle 4K Blu-rayspelers de standaard HDR10-indeling ondersteunen, bieden alleen specifieke modellen ondersteuning voor meer geavanceerde HDR-indelingen, zoals Dolby Vision en HDR10+.

Ambilight

Ambilight is de integratie van een ledstrook aan de zijkant van de televisie, die kleur projecteert op de muur achter de televisie. De leds veranderen van kleur afhankelijk van de actie op het scherm, dus in plaats van af te leiden, veranderen ze je kamer in een verlengstuk van een show, sportevenement of film. Een indrukwekkend en meeslepend extraatje dus!

Beeldverversing

De verversingsfrequentie van een tv is het aantal afzonderlijke beelden die per seconde weergegeven worden, uitgedrukt in Hertz (Hz).

Hoe vloeiend een tv beweging weergeeft, hangt af van de verversingsfrequentie. Als je van gamen en sportwedstrijden houdt, wil je een verversingssnelheid van 120 Hz. Voor de meeste inhoud is 60 Hz echter ruim voldoende.

Vrouw juicht bij een sportwedstrijd voor haar tv

Bepaalde soorten inhoud hebben dus meer baat bij hogere verversingsfrequenties dan andere, waarbij sportwedstrijden het voornaamste voorbeeld is.

De snelle acties in sporten als hockey of motorsport, zijn des te spannender wanneer je alle details ziet in plaats van een waas.

Films en tv-programma's vervormen soms bij het opleggen van hogere beeldverversingsfrequenties, maar maak je geen zorgen: het is gemakkelijk om deze instellingen aan te passen, zodat alles er weer uitziet zoals het hoort.

VVR

Een relatief nieuwe functie voor tv's is VRR (variable refresh rate, of variabele verversingssnelheid). Het is toegevoegd aan nieuwe modellen om ze compatibeler te maken met console- en pc-gebaseerde games die de frame rate daadwerkelijk veranderen van het ene deel van het spel naar het andere.

Gewoonlijk zijn tv's vergrendeld in een enkele verversingssnelheid (60 of 120 Hz), wat betekent dat ze niet goed omgaan met veranderingen in framerates zonder tearing te veroorzaken. Het komt erop neer dat als je van plan bent je tv te gebruiken als een game-tv, het een heel goed idee is om ervoor te zorgen dat hij VRR ondersteunt!

Tearing

De belangrijkste taak van VRR is om screen tearing te voorkomen bij het spelen van games. Tearing is een soort visuele hapering doordat de verversingssnelheid en de frame rate die het bronapparaat uizendt niet overeenkomt. Hierbij hapert het beeld op je tv en lijkt het alsof bijvoorbeeld de onderste helft en bovenste helft niet synchroon lopen.

Aansluitingen

Tv's hebben meestal een hele reeks verschillende in- en uitgangen, maar de belangrijkste om op te letten zijn de HDMI-poorten. HDMI (high definition multimedia interface) is de standaardmanier om bronnen zoals een Blu-rayspeler, spelconsole of je pc aan te sluiten op een tv.

Om je tv klaar te maken voor de toekomst, ga je best op zoek naar ten minste 3 HDMI-poorten, hoewel 4 nog beter is. Als je een soundbar of een A/V-ontvanger met je tv gaat gebruiken, zorg er dan voor dat deze HDMI ARC of bij voorkeur eARC ondersteunt. Dit is een eenvoudige manier om audio heen en weer te sturen tussen de tv en je luidsprekersysteem.

HDMI ARC vs. eARC

HDMI ARC is ontworpen om het aantal kabels tussen je tv en luidsprekersysteem te verminderen. Het audiosignaal reist in beide richtingen van en naar de luidsprekers, wat de geluidskwaliteit van het signaal verbetert.

De belangrijkste verschillen tussen ARC en eARC liggen in bandbreedte en snelheid. De verbeterde versie van het audio return channel heeft een veel grotere bandbreedte dan zijn voorganger. Als gevolg hiervan geniet je met een eARC-kanaal van de diepte van surround sound van bioscoopkwaliteit via formaten zoals DTS:X en DOLBY ATMOS.

HDMI beschrijft niet alleen hoe een poort eruit ziet, het beschrijft ook een reeks functies die deze poorten ondersteunen. Daarom zie je verwijzingen naar HDMI 1.4, 2.0b, en 2.1. Dit is belangrijk. Als je zo goed mogelijk voorbereid wilt zijn op de toekomst, ga dan voor een tv die compatibel is met HDMI 2.1.

Smart tv

Een smart tv is een tv die verbinding maakt met internet, meestal via wifi, en die naast je live tv-aanbod een hele wereld aan streamingdiensten biedt.

Smart tv met apps op het scherm

Verschillende smart tv-platforms bieden verschillende services, dus hoewel Amazon Prime Video, Disney+ en Netflix meestal beschikbaar zijn, is het de moeite waard om te controleren of de services die je het meest gebruikt zijn opgenomen in het platform waarop de tv draait.

Naast toegevoegde entertainmentinhoud bieden veel smart tv's ook slimme thuisbediening via spraakassistenten zoals Google Assistant of Amazon Alexa.

Terwijl smart tv's een paar jaar geleden alleen in het duurdere segment van de markt te vinden waren, is het nu al moeilijk om een tv te vinden zonder smart-mogelijkheden. Dat betekent dat het nog belangrijker is om er zeker van te zijn dat je er een aankoopt die aan je behoeften voldoet.

De bekendste besturingssystemen

WebOS is het besturingssysteem van LG. Het is een toonaangevend besturingssysteem voor smart tv's dankzij de gebruiksvriendelijke interface. Het besturingssysteem draait om de startbalk onderaan het scherm. Op deze balk vind je al je apps en instellingen.

WebOS is compatibel met bluetooth, wat betekent dat je gemakkelijk toetsenborden, muizen en andere nuttige randapparatuur aansluit. Het is ook compatibel met Miracast (een draadloze versie van HDMI) en biedt ondersteuning voor Alexa en Google Assistant.

Android TV is waarschijnlijk het meest gebruikte besturingssysteem voor smart tv's. Je krijgt echter geen consistente gebruikerservaring bij verschillende tv-fabrikanten. Ze geven er allemaal hun eigen draai aan. Elke televisie met Android TV heeft wel een ingebouwde Chromecast-ondersteuning.

Hiermee wordt het streamen of casten van content vanaf je Android-telefoon of -tablet een fluitje van een cent. Android TV is compatibel met Google Assistant, dus al je slimme apparaten in huis, zoals slimme lampen, luidsprekers, thermostaten, stopcontacten en nog veel meer, bedien je met je stem via je tv.

Het Roku TV-besturingssysteem heeft enkele belangrijke verschillen met de streaming stick-versie hiervan. In tegenstelling tot de andere producten in de Roku-reeks, kun je bijvoorbeeld een HD-tv-antenne aansluiten op een Roku TV en genieten van een volledige elektronische programmagids vanuit het Roku-ecosysteem.

Andere functies zijn onder meer een universele zoekfunctie, een aangepaste feed met aankomende programma's waarin je misschien geïnteresseerd bent en een privéluistermodus. Natuurlijk kun je, zoals bij alle Roku-producten, ook privékanalen installeren. Deze bieden toegang tot tv-inhoud die niet beschikbaar is in de store.

Tizen is een op Linux gebaseerd besturingssysteem. Je vindt Tizen alleen op apparaten van Samsung en het zit in alle producten van het bedrijf, waaronder tv's, camera's, ovens en airco's. Visueel ziet het besturingssysteem er goed uit. Het heeft duidelijk veel ontwerpkenmerken van WebOS overgenomen, waaronder de horizontale balk met alle apps en inhoud.

Tizen is echter niet zo intelligent als sommige van de andere besturingssystemen hierboven. Terwijl Roku bijvoorbeeld leert wat je leuk vindt en nieuwe inhoud voorstelt, stelt Tizen alleen apps voor die je al een tijdje niet hebt geopend.

De 5 beste 4K-tv's onder elkaar

1. Sony XR-55A80LP 55 inch 4K

1. Sony XR-55A80LP 55 inch 4K
Ambilight: Nee
HDMI: 4
HDR: Ja
Smart TV: Ja
Type scherm: OLED
Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)

2. Samsung UE43CU7172 43 inch 4K zwart

2. Samsung UE43CU7172 43 inch 4K zwart
Ambilight: Nee
HDMI: 3
HDR: Ja
Smart TV: Ja
Type scherm: LED-LCD
Schermdiagonaal: 43 inch (109 cm)

3. TCL QLED 55C643 (2023) zwart , titanium

3. TCL QLED 55C643 (2023) zwart , titanium
Ambilight: Nee
HDMI: 2
HDR: Ja
Smart TV: Ja
Type scherm: LED-LCD
Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)

4. Philips 55PUS7607 (2022) zwart

4. Philips 55PUS7607 (2022) zwart
Ambilight: Nee
HDMI: 3
HDR: Ja
Smart TV: Ja
Type scherm: LED-LCD
Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)

5. Samsung UE55CU7172 55 inch 4K zwart

5. Samsung UE55CU7172 55 inch 4K zwart
Ambilight: Nee
HDMI: 3
HDR: Ja
Smart TV: Ja
Type scherm: LED-LCD
Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)

Veelgestelde vragen over 4K tv's

Welke HDMI-kabel heb je nodig voor een 4K-tv?

Als je wilt dat je HDMI-kabel 4K-resolutie ondersteunt, zorg er dan voor dat het een high-speed HDMI-kabel is. Deze is gemaakt om videoresoluties van 1080p tot 4K over te brengen met een rijker kleurenpalet. Met of zonder HDR, voor 4K heb je hoe dan ook de snelste HDMI-kabel nodig.

Hoe dicht moet ik bij een 4K-scherm zitten?

De ideale tv-kijkafstand voor 4K-tv's ligt tussen 1 en 1,5 keer de diagonale breedte van het scherm. Bij een 40 inch (101,6 cm) 4K-tv bijvoorbeeld, zit je idealiter tussen de 1 en 1,5 meter van het scherm. De ideale kijkafstand van een 65 inch (165 cm) 4K-tv, ligt tussen de 1,65 en 2,5 meter.

Heeft Netflix films in 4K?

Ja, als je ervoor betaalt. Netflix heeft verschillende prijsplannen, waarbij 4K-films en tv-programma's beschikbaar zijn op het Premium-niveau. Er is al een behoorlijke hoeveelheid Ultra HD-inhoud beschikbaar is. De selectie is misschien beperkter dan de hoeveelheid HD-content, maar wordt met de dag groter.

Is qled hetzelfde als oled?

Oled en qled is niet hetzelfde. Deze laatste is gebaseerd op 'normale' led-technologie, maar maakt gebruik van een techniek waarbij zelfemitterende kwantumdots over de pixels worden gelegd. Deze zorgen voor een betere helderheid, levendigheid en kleurnauwkeurigheid. Bij een oled-tv is elke pixel die je ziet een zelfstandige bron van kleur en licht.

Moet ik wachten op 8K?

Maak je voorlopig geen zorgen over 8K. Je hebt er misschien over gehoord, en de nieuwe HDMI 2.1-standaard is ontworpen om het te ondersteunen, maar ze zijn pas over een paar jaar van betekenis voor consumenten.

Er is bovendien nog geen 8K-inhoud beschikbaar, en geen enkele grote studio of distributeur heeft tot nu toe zelfs maar gesproken over het uitbrengen van 8K-films of -programma's.

vrouw kijkt naar tv maar haar hondje naast haar op de bank

Welke 4K-tv moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget. Er zijn verschillende formaten 4K-tv's op de markt met veel verschillende specificaties. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste 4K-tv's. Zo kun jij de beste keus maken.

HDRType schermSchermdiagonaalSmart TV platformMaximale resolutieBeeldverversing
1Sony XR-55A80LP 55 inch 4KJaOLED55 inch (140 cm)
2Samsung UE43CU7172 43 inch 4K zwartJaLED-LCD43 inch (109 cm)
3TCL QLED 55C643 (2023) zwart , titaniumJaLED-LCD55 inch (140 cm)
4Philips 55PUS7607 (2022) zwartJaLED-LCD55 inch (140 cm)
5Samsung UE55CU7172 55 inch 4K zwartJaLED-LCD55 inch (140 cm)

Sony XR-55A80LP 55 inch 4K

HDR: Ja

Type scherm: OLED

Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)

Samsung UE43CU7172 43 inch 4K zwart

HDR: Ja

Type scherm: LED-LCD

Schermdiagonaal: 43 inch (109 cm)

TCL QLED 55C643 (2023) zwart , titanium

HDR: Ja

Type scherm: LED-LCD

Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)

Philips 55PUS7607 (2022) zwart

HDR: Ja

Type scherm: LED-LCD

Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)

Samsung UE55CU7172 55 inch 4K zwart

HDR: Ja

Type scherm: LED-LCD

Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)

Conclusie

De tv-markt verandert snel, zowel op technologisch vlak als wat de prijs betreft. Nieuwe soorten schermen, zoals oled-schermen, duiken meer en meer op en ultra-high definition (UHD, of 4K) vervangt de HD-standaard. Ook de hoeveelheid 4K-content wordt met de dag groter op streamingsdiensten.

De beste 4K-tv voor jouw ruimte hangt af van een aantal factoren die ik in de koopgids heb besproken. Loop deze nog eens rustig na, vooraleer je je keuze maakt. Misschien zit hij wel in de top 5 hieronder? Laat het ons weten!

Was dit artikel behulpzaam?