De Beste Kleine Tv is Compact, maar Scherp

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

De Beste Kleine Tv is Compact, maar Scherp

Groot, groter, grootst lijkt tegenwoordig het motto als het om televisies gaat, maar de beste kleine tv is helemaal zo gek nog niet: hij is goedkoop, energiezuinig en perfect voor kleinere ruimtes. In dit artikel help ik je met de aankoop van een compacte televisie. Bekijk eerst de top drie met de beste kleine tv's van dit moment en lees daarna verder in de koopgids. 📺

CHiQ TV LED L32G5W, 80 zwart

CHiQ TV LED L32G5W, 80 zwart
HDR: Nee
Type scherm: LED-LCD
Schermdiagonaal: 32 inch (81 cm)
Maximale resolutie: HD Ready
Smart TV platform: Basis Platform
Beeldverversing: 50 Hz
Nieuw energielabel: F
HDMI: 2
Bekijk op Bol.comBekijk op Bol.com

CHiQ 32-inch Android 11 TV black

CHiQ 32-inch Android 11 TV black
HDR: Ja
Type scherm: LED-LCD
Schermdiagonaal: 32 inch (81 cm)
Maximale resolutie: HD Ready
Smart TV platform: Android TV
Beeldverversing: 50 Hz
Nieuw energielabel: G
HDMI: 2
Bekijk op Bol.com

HKC HV24 TV 24 inch zwart

HKC HV24 TV 24 inch zwart
HDR: Nee
Type scherm: LED-LCD
Schermdiagonaal: 24 inch (61 cm)
Maximale resolutie: HD Ready
Smart TV platform: VIDAA U
Beeldverversing: 50 Hz
Nieuw energielabel: F
HDMI: 3
Bekijk op Bol.com

Beste kleine tv koopgids: hoe maak je de beste koop?

De televisiewereld is voortdurend aan verandering onderhevig. Logischerwijs maakt dat het lastig om op de hoogte blijven van alle laatste innovaties en wellicht weet je ook niet wat alle termen exact inhouden. Daar ga ik je in de onderstaande koopgids mee helpen!

Wat is een kleine tv en waarom zou je hiervoor kiezen?

Niet iedereen beschouwt hetzelfde formaat als een kleine tv, maar over het algemeen worden alle televisies met een schermdiagonaal van 32 inch of minder als klein gezien.

De voornaamste reden om voor een kleine tv te kiezen ligt voor de hand: je hebt weinig ruimte tot je beschikking. Een comfortabele kijkafstand is ongeveer 2,4 keer het schermdiagonaal in centimeters. Stel: je kiest voor een televisie van 32 inch, oftewel: 81,28 cm. Dan is de ideale kijkafstand bijna twee meter.

Wellicht is de televisie bedoeld voor de slaapkamer, kinderkamer of keuken en wil je daar simpelweg geen joekel van een apparaat neerzetten. Daarnaast kan je budget een rol spelen. Natuurlijk hangt het ook af van het merk en de specificaties, maar over het algemeen geldt: hoe groter, hoe duurder.

Schermtechnologie

Veruit de meeste kleine tv's hebben een led-scherm, wat staat voor light emitting diode. Bij deze schermtechnologie wordt er gebruikgemaakt van ledlampjes als achtergrondverlichting, die de kristallen in het lcd-scherm verlichten.

Een andere mogelijke schermtechnologie is qled, een afkorting voor quantum dot light emitting diode. Die is echter een stuk minder prominent in het aanbod aanwezig.

Qled is een innovatie van techgigant Samsung. Je ziet deze technologie dan ook vooral terug bij Samsung-tv's, al zijn er ook een aantal andere merken die ervan gebruikmaken. Je kunt qled zien als led in een nieuw jasje. Qled-tv's scoren punten met een hoge helderheid en een intense en realistische kleurenweergave.

Hoe zit het met oled?

Oled staat voor organic light emitting diode en is een techniek die zonder achtergrondverlichting werkt. Elke pixel is hierbij zelf een lichtbron. Het grote pluspunt van deze technologie is dat het contrast verbluffend is en de schermen flinterdun zijn.

Helaas zijn er momenteel nog geen oled-tv's met een formaat van 32 inch of kleiner. Led-tv's zijn overigens op sommige vlakken nog steeds superieur: ze doen het bijvoorbeeld beter in sterk verlichte ruimtes.

Smart tv-platform

De meeste moderne televisies zijn smart tv's. Dit zijn televisies die verbonden zijn met het internet. Hierdoor heb je toegang tot online inhoud als Netflix en Amazon Prime. Welbekende smart tv-platforms bieden een uitgebreid assortiment aan apps, terwijl basisplatforms zich beperken tot de populairste diensten.

De bekendste smart tv-platforms zijn Android, Tizen en in mindere mate WebOS. Deze drie worden over het algemeen alledrie beschouwd als zeer gebruiksvriendelijke platforms en de verschillen hiertussen zijn miniem.

tv laat netflix-logo zien

Beeldschermresolutie

De beeldschermresolutie is het maximale aantal pixels (beeldpuntjes) dat een televisie weergeeft, zowel horizontaal als verticaal. In principe zorgt een hogere resolutie voor een scherper beeld en meer details, maar het hangt wel af van het formaat in hoeverre dat zichtbaar is.

Ik noemde hierboven al een aantal voordelen van een kleine tv. Daar komt er nog eentje bij: de beeldschermresolutie is veel minder belangrijk dan bij een grotere televisie. Het verschil tussen de verschillende resoluties is minder merkbaar op een klein scherm.

De meestgebruikte resolutie voor kleine tv's is HD Ready (1280 × 720 pixels). Als je budget het toelaat, ga dan voor Full HD (1920 × 1080 pixels). Een hogere resolutie levert geen extra voordelen op.

4K (4096 × 2160 pixels) is tegenwoordig de gouden standaard in de televisiewereld, maar dat geldt enkel voor grotere televisies. Er zijn vooralsnog nauwelijks 4K-tv's met een formaat van 32 inch of kleiner op de markt. Kies minstens voor een 40 inch tv als je je zinnen hebt gezet op 4K, maar liever groter.

Zelfs 8K (7680 × 4320 pixels) is in opkomst, maar dat is enkel van toepassing voor televisies met een behoorlijk formaat. 8K wordt pas bij een 55 inch tv relevant.

Verversingssnelheid

De verversingssnelheid geeft men weer in Hz (Hertz) en duidt aan hoe vaak het beeld zich per seconde ververst. Bij kleine tv's is 50 Hz gebruikelijk. Dit houdt in dat het beeld zich 50 keer per seconde ververst.

Hoe hoger de verversingssnelheid, hoe vloeiender het beeld. Dit uit zich vooral bij snel bewegende beelden. Denk bijvoorbeeld aan actiefilms, sportwedstrijden en games. Veruit de meeste fervente gamers zoeken hun heil echter in een grotere televisie – dat is een stuk comfortabeler gamen.

HDR

HDR staat voor high dynamic range en is een techniek die zorgt voor een breed kleurenbereik en realistisch en gedetailleerd beeld.

Er zijn verschillende varianten van HDR. De meest gangbare variant is HDR10, die gebruikmaakt van statische metadata. Dit houdt in dat de beeldinstellingen voor de volledige film of tv-serie zijn geoptimaliseerd.

HDR10+ en Dolby Vision maken gebruik van dynamische metadata en optimaliseren de beeldinstellingen per scène. Nog een stukje geavanceerder dus. Deze HDR-varianten zijn vooralsnog niet zeer gebruikelijk bij kleine tv's.

Energieverbruik

Zuinig met energie omgaan is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor de planeet. Hoe energiezuinig een televisie is hangt af van verschillende factoren. Het formaat is er daar een van, dus dan zit je met een kleine televisie in ieder geval al goed.

Daarnaast gaan sommige televisies zuiniger om met stroom dan andere. Elke televisie is verplicht aan te geven hoe energiezuinig het is door middel van een energielabel. Dit loopt van A tot en met F.

A+, A++ en A+++

A+, A++ en A+++ zijn oudere labels. Vanaf maart 2021 mag er geen plus meer gehanteerd worden én zijn de regels strenger geworden. Daardoor zijn apparaten die voorheen een A-label kregen, nu ingedeeld bij een lagere klasse.

witte kinderkamer met kleine zwarte tv

Connectiviteit

Voor het aansluiten van randapparatuur zijn bepaalde aansluitingen nodig. HDMI-aansluitingen zijn sowieso een must, het liefst minstens drie. Hiermee sluit je bijvoorbeeld een spelcomputer, blu-rayspeler of tv-ontvanger aan.

Kijk ook even om welke versie van HDMI het gaat. Nieuwere toestellen hebben HDMI 2.0 – dit ondersteunt inhoud met een hogere resolutie. HDMI 2.1. is soms ook al aanwezig. Dit is vooralsnog niet noodzakelijk, maar wél toekomstbestendig.

Sommige kleine tv's hebben een HDMI ARC-ingang voor het aansluiten van een soundbar of een ander geluidssysteem. ARC staat voor een audio return channel: je stuurt het geluid via de tv terug naar het aangesloten apparaat en hebt daarom maar één kabel en één afstandsbediening nodig om het volume en dergelijke te regelen.

Met een usb-poort sluit je een usb-stick of een externe harde schijf aan. Dit geeft je de mogelijkheid om afbeeldingen en video's op de televisie af te spelen.

De draadloze connectiviteit is minstens zo belangrijk. Als de televisie een smart tv is, houdt dat in dat er wifi aanwezig is en dat een internetverbinding zelfs nodig is om alles uit het slimme besturingssysteem te halen. Zonder internetverbinding, kun je geen apps downloaden of content streamen. Met een ethernetverbinding zorg je voor een nóg stabielere en snellere internetverbinding.

Bluetooth is ook zeer handig: dit laat je bijvoorbeeld verbinden met een draadloze koptelefoon. Sommige tv's hebben een 3.5mm-aansluiting, zodat je een bedrade koptelefoon kunt aansluiten.

Local dimming

Local dimming is een techniek die in bepaalde scènes delen van de led-achtergrondverlichting dimt of uitschakelt. Hierdoor worden de donkere delen van je scherm extra donker en geniet je van een zeer fraai contrast. Dit komt de algehele beeldkwaliteit ten goede. Er zijn meerdere vormen van local dimming:

  • Bij full-array zitten de lampjes in zones achter het paneel en worden ze afzonderlijk gedimd. Hoe meer zones, hoe nauwkeuriger de lichtweergave en hoe beter het contrast.
  • Mini-led is de opvolger van full-array en de laatste innovatie op het gebied van local dimming. Door het gebruik van meer kleine lampjes is de dimming nog preciezer.
  • Back-lit lijkt op full-array, maar dan met minder lampen. De donkere delen worden mooi donker, maar de heldere delen zijn niet zo helder als bij full-array.
  • Bij edge-lit zitten de leds aan de randen van het scherm. Hierdoor kunnen de schermen dun blijven, maar er is wel kans op vervormingen.
  • Oled-tv's hebben geen achtergrondverlichting, maar hebben van zichzelf een mooi contrast door het gebruik van zelfuitstralende pixels.

Design

Tot slot wil het oog ook wat. Alhoewel de meeste televisies nog steeds traditioneel zwart zijn, zijn er ook kleuren als wit, zilver of multicolour verkrijgbaar. Er zijn tegenwoordig ook tv's verkrijgbaar die op een schilderij lijken als ze uitstaan, waardoor ze naadloos opgaan in je interieur. Je bepaalt zelf welke kunst de tv toont.

De 5 beste kleine tv onder elkaar

1. CHiQ TV LED L32G5W, 80 zwart

1. CHiQ TV LED L32G5W, 80 zwart
HDR: Nee
Type scherm: LED-LCD
Schermdiagonaal: 32 inch (81 cm)
Maximale resolutie: HD Ready
Smart TV platform: Basis Platform
Beeldverversing: 50 Hz
Nieuw energielabel: F
HDMI: 2

2. CHiQ 32-inch Android 11 TV black

2. CHiQ 32-inch Android 11 TV black
HDR: Ja
Type scherm: LED-LCD
Schermdiagonaal: 32 inch (81 cm)
Maximale resolutie: HD Ready
Smart TV platform: Android TV
Beeldverversing: 50 Hz
Nieuw energielabel: G
HDMI: 2

3. HKC HV24 TV 24 inch zwart

3. HKC HV24 TV 24 inch zwart
HDR: Nee
Type scherm: LED-LCD
Schermdiagonaal: 24 inch (61 cm)
Maximale resolutie: HD Ready
Smart TV platform: VIDAA U
Beeldverversing: 50 Hz
Nieuw energielabel: F
HDMI: 3

4. Sharp Aquos 32BI2EA 32inch HD-ready zwart

4. Sharp Aquos 32BI2EA 32inch HD-ready zwart
HDR: Nee
Type scherm: LED-LCD
Schermdiagonaal: 32 inch (81 cm)
Maximale resolutie: HD Ready
Smart TV platform: Android TV
Beeldverversing: 50 Hz
Nieuw energielabel: F
HDMI: 3

5. CHiQ H8C 32 inch Full black

5. CHiQ H8C 32 inch Full black
HDR: Ja
Type scherm: LED-LCD
Schermdiagonaal: 32 inch (81 cm)
Maximale resolutie: Full HD
Smart TV platform: Android TV
Beeldverversing: 50 Hz
Nieuw energielabel: G
HDMI: 2

Veelgestelde vragen over kleine tv's

Waarom zijn er geen kleine oled-tv's?

Hier zijn meerdere mogelijke redenen voor. Waarschijnlijk heeft het grotendeels te maken met het feit dat de oled-technologie hogere kosten met zich meebrengt, terwijl de voordelen niet gigantisch zichtbaar zijn bij kleine tv's. Bovendien verwachten consumenten bij kleinere tv's ook een kleiner prijskaartje.

Hoeveel inch heeft de kleinste tv?

Bij veel (online) winkels begint het televisie-aanbod bij een schermdiagonaal van 22 inch.

Wat is de ideale kijkafstand voor een kleine tv?

Als de kijkafstand 1,5 tot 2 meter is, kies je het liefst voor een kleine tv. Een comfortabele kijkafstand is ongeveer 2,4 keer het schermdiagonaal in centimeters. Bij een televisie van 32 inch (81,28 cm) is de ideale kijkafstand dus bijna 2 meter.

Welke kleine tv moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste kleine tv. Zo maak jij de beste keus!

HDRType schermSchermdiagonaalMaximale resolutieSmart TV platformBeeldverversingNieuw energielabelHDMI
1CHiQ TV LED L32G5W, 80 zwartNeeLED-LCD32 inch (81 cm)HD ReadyBasis Platform50 HzF2
2CHiQ 32-inch Android 11 TV blackJaLED-LCD32 inch (81 cm)HD ReadyAndroid TV50 HzG2
3HKC HV24 TV 24 inch zwartNeeLED-LCD24 inch (61 cm)HD ReadyVIDAA U50 HzF3
4Sharp Aquos 32BI2EA 32inch HD-ready zwartNeeLED-LCD32 inch (81 cm)HD ReadyAndroid TV50 HzF3
5CHiQ H8C 32 inch Full blackJaLED-LCD32 inch (81 cm)Full HDAndroid TV50 HzG2

CHiQ TV LED L32G5W, 80 zwart

HDR: Nee

Type scherm: LED-LCD

Schermdiagonaal: 32 inch (81 cm)

Maximale resolutie: HD Ready

Smart TV platform: Basis Platform

Beeldverversing: 50 Hz

Nieuw energielabel: F

HDMI: 2

CHiQ 32-inch Android 11 TV black

HDR: Ja

Type scherm: LED-LCD

Schermdiagonaal: 32 inch (81 cm)

Maximale resolutie: HD Ready

Smart TV platform: Android TV

Beeldverversing: 50 Hz

Nieuw energielabel: G

HDMI: 2

HKC HV24 TV 24 inch zwart

HDR: Nee

Type scherm: LED-LCD

Schermdiagonaal: 24 inch (61 cm)

Maximale resolutie: HD Ready

Smart TV platform: VIDAA U

Beeldverversing: 50 Hz

Nieuw energielabel: F

HDMI: 3

Sharp Aquos 32BI2EA 32inch HD-ready zwart

HDR: Nee

Type scherm: LED-LCD

Schermdiagonaal: 32 inch (81 cm)

Maximale resolutie: HD Ready

Smart TV platform: Android TV

Beeldverversing: 50 Hz

Nieuw energielabel: F

HDMI: 3

CHiQ H8C 32 inch Full black

HDR: Ja

Type scherm: LED-LCD

Schermdiagonaal: 32 inch (81 cm)

Maximale resolutie: Full HD

Smart TV platform: Android TV

Beeldverversing: 50 Hz

Nieuw energielabel: G

HDMI: 2

Conclusie

Er is meer dan genoeg om op te letten als je op zoek gaat naar een nieuw tv, zoals de resolutie, connectiviteit, schermtechnologie en het energielabel. Hopelijk ben je nu klaar om op jacht te gaan naar de beste kleine tv.

Wat is jouw favoriete kleine tv? Of gaat jouw hart juist sneller kloppen van een gigantische televisie als een 85 inch tv? Schrijf ons gerust een bericht! 🖊️

Was dit artikel behulpzaam?