Zie het Groots met de Beste 85 Inch Tv

Wayne Koers

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Zie het Groots met de Beste 85 Inch Tv

Niets maakt meer indruk dan een écht grote tv, en dat geldt zeker voor de beste 85 inch tv. Of je hem nu wilt voor een bioscoopachtige ervaring of je wilt het gevoel hebben dat je op de tribune zit wanneer je naar een wedstrijd kijkt, de enorme afmetingen van een 85 inch tv zorgen voor de meest meeslepende kijkervaring.

Maar vooraleer je geld uitgeeft aan zo een groot formaat, moet je er natuurlijk voor zorgen dat je er ruimte voor hebt en ver genoeg van de tv kunt zitten om er volop van te genieten, ongeveer 3 meter om specifiek te zijn. Met welke factoren je nog rekening moet houden, ontdek je hieronder! 🧐

Samsung UE85CU7100 85 inch 4K zwart

Samsung UE85CU7100 85 inch 4K zwart
HDMI: 4
Input Lag: 9.8 milliseconde
HDR: Ja
Type scherm: LED-LCD
Bekijk op Bol.com

Samsung Series 7 UE85CU7172U, 2,16 zwart

Samsung Series 7 UE85CU7172U, 2,16 zwart
HDMI: 4
Input Lag: 9.8 milliseconde
HDR: Ja
Type scherm: LED-LCD
Bekijk op Bol.comBekijk op Bol.com

Samsung QE85Q70B 85 inch 4K titanium

Samsung QE85Q70B 85 inch 4K titanium
USB: 4
HDMI: 4
Input Lag: 6 milliseconde
HDR: Ja
Smart TV platform: Tizen
Type scherm: LED-LCD
Beeldverversing: 100 Hz
Maximale resolutie: 4K Ultra HD
Bekijk op Bol.com

De beste 85 inch tv koopgids: hoe maak je de beste koop?

Hoewel ze niet zo gebruikelijk zijn als een 55 inch tv of de beste 65 inch tv, worden ook 85 inch tv's geleverd met geavanceerde functies die zich meten met de beste 4K-tv's, zoals high dynamic range (HDR) voor een geweldig contrast en kleur.

Ze zijn allemaal voorzien van slimme platforms met apps voor je favoriete streamingdiensten, zodat je geen apart streamingapparaat nodig hebt. En hoewel 85 inch tv's meestal duurder zijn dan hun kleinere tegenhangers, zoals een goede 43 inch tv of 50 inch tv, kun je soms een geweldige deal vinden die het de moeite waard maakt.

Grootte

De exacte hoogte, breedte en diepte van 85 inch tv's variëren per toestel. Een tv met led-achtergrondverlichting is iets dikker dan een superslank oled-scherm, bijvoorbeeld. Als een tv een ingebouwde soundbar heeft, voegt dat ook wat zichtbare hoogte en gewicht toe.

De Samsung QE85Q60T meet bijvoorbeeld 108,2 cm hoog, 189,6 cm breed en 6 cm diep. Houd rekening met de afmetingen als je het scherm aan de muur gaat monteren. Wanneer je de Q60T op de meegeleverde tv-standaard plaatst, springt de hoogte naar 118,6 cm en moet je rekening houden met iets meer diepte, namelijk 39,2 cm.

Beeldschermtechnologie

Oled

Dit is de duurste technologie, maar levert ook de beste beeldkwaliteit. Oled werkt met individueel verlichte pixels om diep inktzwart te leveren voor een scherper contrast en organische verbindingen voor rijkere, heldere kleuren.

Oled-panelen dragen echter nog steeds het risico van inbranden. Net als bij de oudere plasma- en projectietelevisies kan bij te lang gebruik of langdurige weergave van hetzelfde beeld een spookbeeld ontstaan en het toestel geleidelijk beschadigen. Het risico bij oled is wel veel kleiner is dan bij oudere technologieën.

Qled

Dit staat voor quantum dot led. De tv-fabrikant Samsung heeft zijn eigen qled-panelen ontwikkeld om een uitstekende beeldkwaliteit te leveren tegen een lagere prijs dan oled. De quantum dots vervangen de organische materialen die men in oled-schermen ziet, waardoor het risico van inbranden beperkter is.

Aangezien er meerdere quantum dots per pixel passen, leveren qled tv's uitstekende detaillering, een groot kleurbereik en een scherp contrast.

Led vs. lcd

Een led-tv biedt een helderder scherm met een beter contrast, een dunner paneel en een lagere warmteafgifte dan een conventionele lcd-tv. Dit komt omdat deze gebruik maakt van lichtgevende diodes voor achtergrondverlichting in tegenstelling tot de cold-cathode fluorescent lamps (CCFL's) van conventionele lcd-tv's.

Tv's met full array-ledverlichting hebben lampen die over de hele achterkant van de tv zijn geplaatst, in plaats van alleen langs de rand. Dit zorgt niet alleen voor meer helderheid, maar ook voor levensechte kleuren en een scherper contrast.

Zowel randverlichte als full array-ledschermen produceren beelden van hoge kwaliteit, maar het laatste type komt als beste uit de bus, omdat ze doorgaans meer lampen hebben dan randverlichte schermen.

Randverlicht scherm

Een ledpaneel met randverlichting bestaat uit een rij leds die aan het frame van het paneel zijn bevestigd en die horizontaal in een lichtgeleidende plaat schijnen. Deze plaat stuurt het licht naar beneden, door een diffusor in de ruimte eronder. Randverlichte panelen noemt men soms ook wel edge lit-panelen.

Schermresolutie

Full HD 1080p

Het beeld van een Full HD-scherm is 1920 pixels breed en 1080 pixels hoog. Full HD, ook wel 1080p genoemd, is in staat om een goede beeldkwaliteit te produceren, maar tegenwoordig is dit een middelmatige resolutie, en het haalt waarschijnlijk niet het maximale uit een 85 inch tv.

4K UHD

De nieuwe gouden standaard is 4K, die een verbeterde beeldkwaliteit biedt. Deze schermresolutie bevat doorgaans 3840 x 2160 pixels. De mogelijkheden van 4K omvatten HDR-ondersteuning om bijna levensechte kleur- en contrastniveaus te produceren.

8K

Veel televisiefabrikanten zijn klaar voor de toekomst met hun 8K-technologie, met 4 keer zoveel pixels als een 4K-toestel en 16 keer zoveel als een 1080p-tv. 8K-tv's zijn wel duur, en er is op dit moment zeer weinig 8K-inhoud beschikbaar, dus het is nog geen noodzaak om daar je geld aan te geven.

Groot tv-scherm aan een muur

Smart tv

Tegenwoordig is het bijna onmogelijk om een nieuwe tv te vinden die niet smart is, maar niet alle smart tv's zijn hetzelfde. Elke smart tv heeft een eigen besturingssysteem of smart platform, bijvoorbeeld Android TV, WebOS of TizenOS, met ieder zijn eigen sterke en zwakke punten.

Sommige hebben een uitgebreidere keuze aan apps, andere hebben een betere gebruikersinterface, weer andere zijn beter compatibel met apparaten van derden, enzovoorts.

Een smart tv maakt gebruik van je thuisnetwerk om streaming en services op je tv aan te bieden. Dit gebeurt via ethernet of een ingebouwde wifi-antenne. De meeste huidige tv's ondersteunen de 802.11ac wifi-standaard, maar er zijn er ook nog die de oudere 802.11n-standaard gebruiken.

Sommige van de nieuwste modellen ondersteunen wifi 6 (802.11ax), de nieuwe standaard voor supersnel draadloos internet, maar deze is nog steeds vrij zeldzaam. Bovendien moet je ook een wifi-router hebben die wifi 6 ondersteunt om hier gebruik van te maken.

Verversingsfrequentie

De verversingssnelheid verwijst naar het aantal keren dat het beeld je op het scherm ziet per seconde wordt ververst, meestal uitgedrukt in Hertz (Hz). De meest voorkomende snelheden zijn 60 en 120 Hz, hoewel sommige toestellen variabele verversingsfrequenties hebben, waarbij de tv tussen de twee wisselt, afhankelijk van waar je naar kijkt.

Een hogere verversingssnelheid betekent dat het beeld sneller wordt bijgewerkt, waardoor de beeldbeweging vloeiender verloopt en de algemene beeldkwaliteit verbetert. Dit is vooral belangrijker voor gamers, vaak in combinatie met lage input lag. De combinatie van beide zorgt voor een vloeiendere game-ervaring, vooral tijdens snelle actiescènes.

Input lag

De input lag geeft weer hoeveel milliseconden de vertraging tussen je controller en het scherm bedraagt. Hoe lager de input lag, hoe sneller de tv reageert op je acties. Streef naar 30 milliseconden (ms) of minder.

HDR

HDR (high dynamic range) is een van de meest opwindende ontwikkelingen op tv-gebied. Als HDR goed wordt uitgevoerd, verhoogt het de helderheid, het contrast en de kleuren van een tv, waardoor de beelden op het scherm meer op het echte leven lijken.

Bij HDR zie je details die anders misschien niet opvallen, van de textuur van de baksteen op een schaduwrijk voetpad tot nuances in de witte wolken in een lucht overdag. Je ziet ook helderdere, realistischere lichtvlekken, zoals de weerkaatsing van de zon op de bumper van een auto.

Koppel kijkt samen naar tv

HDR doet dit door het contrast te vergroten tussen de helderste witten en de donkerste zwarttinten die een tv produceert. Dat is waar het dynamische bereik in de naam vandaan komt.

HDR gebruikt zijn dynamisch bereik in scènes met veel zonlicht die het contrast van de tv tot het uiterste drijven, maar je zult ook de subtielere voordelen van HDR zien in scènes die minder overbelicht zijn.

Doorgaans produceren HDR-tv's levendigere, gevarieerdere kleuren dan andere toestellen. Dat komt omdat HDR vaak wordt gecombineerd met een breed kleurengamma (WCG). Standaard HD-tv's geven ongeveer 17 miljoen kleuren weer, maar die met WCG geven maar liefst tot een miljard kleuren weer.

WCG

WCG staat voor wide color gamut of breed kleurengamma. Dit verwijst naar hoeveel van de nieuwe, grotere kleurengamma's een tv weergeeft. Brede kleurengamma's omvatten een groter aantal kleuren dan wat de meeste huidige tv's weergeven, dus hoe breder het kleurengamma van een tv, hoe meer kleuren je ziet op het scherm. Deze functie is alleen nuttig voor HDR-inhoud en bij voorkeur in een 4K-resolutie.

Maar al die fantastische kleuren zie je niet elke keer als je de tv aanzet. Je moet een film of tv-programma afspelen dat is gemasterd om te profiteren van HDR en WCG. Veel streamingdiensten bieden daarom steeds meer 4K-inhoud aan met HDR.

HDR-types

Tot nu toe heb ik het over HDR gehad alsof het één technologie is, maar er zijn een paar soorten HDR, elk volgens een andere reeks technische specificaties. Maar gelukkig noemt een smart tv niet voor niets smart.

Hij detecteert automatisch het type HDR dat in de inhoud wordt gebruikt en kiest de juiste manier om het af te spelen. Als je toch de verschillen tussen de HDR-types wilt begrijpen, volgt hier een overzicht:

  • HDR10

HDR10 is een open standaard, gratis te gebruiken en alle 4K-tv's met HDR ondersteunen het. Dat geldt ook voor alle 4K Ultra HD Blu-ray-spelers en HDR-programma's. HDR10 maakt veel van de verbeteringen in beeldkwaliteit mogelijk, maar het is niet zo geavanceerd als sommige andere HDR-indelingen.

  • Dolby Vision

Sommige tv's bieden ook een ander type HDR, Dolby Vision genaamd, dat men promoot als een verbeterde versie van HDR10. Bedrijven betalen een licentievergoeding om het te mogen gebruiken.

Dolby Vision ondersteunt dynamische metadata, die de helderheidsniveaus voor een film of show scène per scène aanpast. HDR10 daarentegen gebruikt statische metadata, die de helderheidsniveaus voor de hele film of voorstelling instelt.

  • HDR10+

Dolby Vision is niet de enige die dynamische metadata gebruikt. Er is een nieuwere versie van HDR10, HDR10+ genaamd. Ook deze heeft dynamische metadata, waardoor HDR10 meer op Dolby Vision lijkt. Op dit moment wordt HDR10+ vooral ondersteund door Samsung, die HDR10+ heeft ontwikkeld.

  • HLG

HLG is het resultaat van een gezamenlijk onderzoeksproject van de BBC en de Japanse nationale omroep NHK, en is ontworpen om een handigere HDR-oplossing te bieden voor de omroepwereld dan het HDR10-systeem dat door de meeste huidige HDR-bronnen en -schermen wordt gebruikt.

HLG combineert beelden met een standaard dynamisch bereik en een hoog dynamisch bereik in slechts één videosignaal dat je kunt afspelen als SDR op SDR-schermen of HDR op (HLG-compatibele) HDR-schermen.

SDR

SDR betekent standard dynamic range. Het is de videostandaard die je tegenkomt op een non-4K-tv. Hoewel er enkele high-end SDR-televisietoestellen zijn die een uitstekende beeldkwaliteit weergeven, kunnen ze niet op tegen de contrastverhouding die HDR biedt.

  • Technicolor

Geavanceerde HDR van Technicolor is een HDR productie-, distributie- en weergaveoplossing die gebruik maakt van artificial intelligence (AI) om de beeldkwaliteit van elk HDR-formaat te maximaliseren.

Aangezien het gebruik maakt van AI stelt het content creators en broadcasters in staat resources te besparen en kosten te reduceren dankzij de sterk geautomatiseerde conversieprocessen tussen SDR en HDR.

Filmmakers op een film set

Extra factoren om op te letten bij aankoop

Aansluitingen

Bij de aanschaf van een 85 inch tv moet je ook rekening met het aantal poorten. Zoek idealiter naar een model die ten minste 3 HDMI-poorten, 2 usb-poorten en een optische audiopoort heeft. Zorg er ook voor dat één HDMI- en één usb-poort zich aan de zijkant van de tv bevinden voor gemakkelijke toegang.

Ga indien mogelijk voor de nieuwste ingebouwde HDMI-aansluitingen, met name HDMI 2.1, om compatibel te zijn met huidige en toekomstige 4K-bronnen.

De HDMI 2.1-norm is sneller dan HDMI 2.0, de huidige verbinding die door de meeste home-entertainmentapparatuur nog wordt gebruikt. De 2.0-versie verdrievoudigd bijna de bandbreedte van HDMI 2.0, met een maximumsnelheid van 48 Gb/s, vergeleken met 18 Gb/s.

Voor 4K-tv's betekent dit dat een HDMI 2.1-verbinding 4K-video verwerkt met maximaal 120 beelden per seconde.

Audio

Zelfs bij de beste 85 inch tv's krijg je waarschijnlijk niet de beste geluidskwaliteit. Dit komt vooral doordat het kenmerkende dunne profiel weinig ruimte overlaat voor grote, krachtige luidsprekers. Voor een voller en rijker geluid heb je dus een hoogwaardige soundbar of een surroundsound-systeem nodig.

De 5 beste 85 inch tv's onder elkaar

1. Samsung UE85CU7100 85 inch 4K zwart

1. Samsung UE85CU7100 85 inch 4K zwart
Smart TV: Ja
HDMI: 4
Input Lag: 9.8 milliseconde
HDR: Ja
Type scherm: LED-LCD

2. Samsung Series 7 UE85CU7172U, 2,16 zwart

2. Samsung Series 7 UE85CU7172U, 2,16 zwart
Smart TV: Ja
HDMI: 4
Input Lag: 9.8 milliseconde
HDR: Ja
Type scherm: LED-LCD

3. Samsung QE85Q70B 85 inch 4K titanium

3. Samsung QE85Q70B 85 inch 4K titanium
Smart TV: Ja
USB: 4
HDMI: 4
Input Lag: 6 milliseconde
HDR: Ja
Smart TV platform: Tizen
Type scherm: LED-LCD
Beeldverversing: 100 Hz
Maximale resolutie: 4K Ultra HD

4. Samsung QE85QN90A 85 inch 4K zwart

4. Samsung QE85QN90A 85 inch 4K zwart
Smart TV: Ja
HDMI: 4
Input Lag: 5 milliseconde
HDR: Ja
Type scherm: LED-LCD

5. Samsung QE85Q60A 85 inch 4K zwart

5. Samsung QE85Q60A 85 inch 4K zwart
Smart TV: Ja
Bediening via app: Ja
USB: 2
HDMI: 3
Input Lag: 10.2 milliseconde
HDR: Ja
Smart TV platform: Tizen
Type scherm: LED-LCD
Beeldverversing: 50 Hz
Maximale resolutie: 4K Ultra HD

Veelgestelde vragen over 85 inch tv's

👀 Wat is de kijkafstand voor een 85 inch tv?

De aanbevolen afstand voor het kijken naar een 4K-tv is 1,5 keer de diameter van de tv. Bij een 85 inch tv is de diameter 2,1 meter, dus de ideale kijkafstand van je zitplaats tot de tv is 3,1 meter.

📐 Hoe groot is een 85 inch tv?

De exacte grootte van een 85 inch tv varieert lichtjes per toestel, afhankelijk van de gebruikte technologieën. De breedte van een 85 inch tv is ongeveer 1,8 m lang met een hoogte van ongeveer 1 meter. De diameter is 85 inch, wat overeenkomt met maar liefst 2,1 meter.

🤔 Is een 8K-tv het waard?

Nog niet. 8K-tv's zijn over het algemeen vrij duur, en er is weinig 8K-inhoud beschikbaar. Als je deze mogelijkheid overweegt, is het verstandig om nog een paar jaar te wachten. Hoe dan ook, de technologie evolueert waanzinnig snel, maar op dit moment is de 4K-resolutie nog steeds een goede keuze voor een 85 inch tv.

Welke 85 inch tv moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste 85 inch tv's. Zo kun jij de beste keus maken.

HDMIHDRType schermSmart TV platformBeeldverversingMaximale resolutie
1Samsung UE85CU7100 85 inch 4K zwart4JaLED-LCD
2Samsung Series 7 UE85CU7172U, 2,16 zwart4JaLED-LCD
3Samsung QE85Q70B 85 inch 4K titanium4JaLED-LCDTizen100 Hz4K Ultra HD
4Samsung QE85QN90A 85 inch 4K zwart4JaLED-LCDTizen100 Hz4K Ultra HD
5Samsung QE85Q60A 85 inch 4K zwart3JaLED-LCDTizen50 Hz4K Ultra HD

Samsung UE85CU7100 85 inch 4K zwart

HDMI: 4

HDR: Ja

Type scherm: LED-LCD

Samsung Series 7 UE85CU7172U, 2,16 zwart

HDMI: 4

HDR: Ja

Type scherm: LED-LCD

Samsung QE85Q70B 85 inch 4K titanium

HDMI: 4

HDR: Ja

Type scherm: LED-LCD

Smart TV platform: Tizen

Beeldverversing: 100 Hz

Maximale resolutie: 4K Ultra HD

Samsung QE85QN90A 85 inch 4K zwart

HDMI: 4

HDR: Ja

Type scherm: LED-LCD

Smart TV platform: Tizen

Beeldverversing: 100 Hz

Maximale resolutie: 4K Ultra HD

Samsung QE85Q60A 85 inch 4K zwart

HDMI: 3

HDR: Ja

Type scherm: LED-LCD

Smart TV platform: Tizen

Beeldverversing: 50 Hz

Maximale resolutie: 4K Ultra HD

Conclusie

Als je woonkamer aan de grotere kant is, kun je een tv van 85 inch overwegen. Deze grote schermen zijn perfect om een indrukwekkende home cinema in te richten. Veel merken bieden tegenwoordig dit formaat en ze zijn uitgerust met tal van functies om optimaal te profiteren van je nieuwe smart tv.

Laat je me weten welk model jouw favoriet is uit onze top 5 hieronder? Bedankt voor het lezen en alvast veel kijkgenot! 👀

Was dit artikel behulpzaam?