Wat is Wifi 6? Dat Ontdek je Hier!

Wayne Koers

Geschreven door: Wayne Koers

Meer dan alleen hogere snelheden!

Wat is Wifi 6? Dat Ontdek je Hier!

In het afgelopen decennium zijn de opties voor draadloze connectiviteit drastisch verbeterd, waardoor ze bijna net zo goed zijn als een bekabelde verbinding, en dat wordt alleen nog maar beter in de toekomst.

De zesde generatie van wifi of wifi 6 is op dit moment een gevestigde standaard. Veel beter in het beheren van dichte, drukke netwerken met veel apparaten, en met ondersteuning voor hogere topsnelheden, is wifi 6 al prominent aanwezig in de meeste van de nieuwste smartphones en laptops.

Waar wifi 6 nog zoal in uitblinkt en wat je ervan mag verwachten, ontdek je hieronder! 👇

Een kanttekening over wifi-generaties

Tot voor kort werden wifi-generaties aangeduid met een geheimzinnig naamgevingsschema waarbij je moest begrijpen of 802.11ac veelzijdiger is dan 802.11n, en dat 802.11n sneller is dan 802.11g.

Om dat op te lossen, heeft de Wi-Fi Alliance besloten om de wifi-generaties te hernoemen met eenvoudige versienummers. Dus de huidige generatie van wifi, 802.11ac, werd wifi 5. Deze nieuwe generatie, voorheen 802.11ax genoemd, is nu wifi 6.

Je hoort de naam wifi 5 waarschijnlijk niet veel, aangezien deze al vijf jaar bestaat en pas in 2018 die naam kreeg. Voor wifi 6 zie je misschien hier en daar de 802.11ax-naam, maar bedrijven lijken grotendeels in te stemmen met het gebruik van het vereenvoudigde naamgevingsschema.

In het kort:

  • Wifi 4 is 802.11n, uitgebracht in 2009.
  • Wifi 5 is 802.11ac, uitgebracht in 2014.
  • Wifi 6 is de nieuwe versie, ook bekend als 802.11ax, uitgebracht in 2019.

Wat is wifi 6?​

Wifi 6 is de nieuwste wifi-generatie die sneller is dan wifi 5, of 802.11ac . Wifi 6 doet nog steeds hetzelfde – je verbinden met het internet –, maar met veel extra technologieën om dat efficiënter te laten gebeuren, waardoor de verbindingen sneller worden.

Naast snelheid, biedt het ook betere prestaties in overbelaste gebieden, van stadions tot je eigen huis vol apparaten. Als je een wifi-router gebruikt met één apparaat, liggen de maximale potentiële snelheden tot 40% hoger met wifi 6 in vergelijking met wifi 5.

Wifi 6 bereikt dit door efficiëntere gegevenscodering, wat resulteert in een hogere doorvoer. Voornamelijk wordt er meer data verpakt in dezelfde radiogolven. De chips die deze signalen coderen en decoderen worden steeds krachtiger en kunnen het extra werk aan.

Hoe snel is wifi 6?

Het korte, maar onvolledige antwoord: 9,6 Gb/s. Dat is meer dan de 3,5 Gb/s van wifi 5. Het echte antwoord: beide snelheden zijn theoretische maxima die je waarschijnlijk nooit haalt bij gebruik in het echte leven, buiten de ideale omgeving.

Zo bedraagt de gemiddelde downloadsnelheid in Nederland 95,6 Mb/s, wat een stuk minder is dan de theoretische maximumsnelheid. Nederland stond hiermee in 2020 op de 11de plaats, blijkt uit het onderzoek "Worldwide broadband speed league 2020" van Cable.co.uk.

Download en upload snelheidstest op een smartphone

Het feit dat wifi 6 een veel hogere theoretische snelheidslimiet heeft dan zijn voorganger, is nog steeds belangrijk. Die 9,6 Gb/s hoeft niet naar een enkele computer te gaan. Je kunt het verdelen over een heel netwerk van apparaten. Dat betekent een hogere potentiële snelheid voor elk apparaat.

Een nieuw hoogtepunt in draadloze basissnelheid

Over het algemeen heeft wifi 6 op de 5 GHz frequentieband een basissnelheid van 1,2 Gb/s (1200 Mb/s) per stream. Een 2×2 (dual-stream)-verbinding heeft een maximumsnelheid van 2,4 Gb/s, en een quad-stream (4x4) verbinding haalt maar liefst 4,8 Gb/s.

De snelheid die je behaalt is natuurlijk ook afhankelijk van het aantal aangesloten apparaten op je router. Quad-stream (4x4) zorgt voor 4 gelijktijdige datastromen, waardoor je niet in de virtuele wachtrij komt te staan als je met meerderen tegelijkertijd aan het browsen of streamen bent.

Quad-stream vs. dual-stream

De wifi 4/802.11n- en wifi 5/802.11ac-technologieën ondersteunen meerdere antennes. Een '2x2' of '4x2' in de specificatie betekent twee zend- en twee ontvangstantennes of vier zend- en twee ontvangstantennes. 

Een router met 4×4 MU-MIMO (multi-user multiple input, multiple output) heeft vier antennes waarmee hij tegelijk communiceert. Als je meerdere 4×4 MIMO-apparaten op je router aansluit, onderhouden ze allemaal tegelijk een verbinding van vier datastromen.

De 2,4 GHz band van wifi 6 heeft op papier een basissnelheid van ongeveer 288 Mb/s per stream en is in de praktijk vrij traag. In de praktijk is die snelheid ongeveer gelijk aan die van wifi 4.

Tot nu toe leveren de meeste wifi 6-routers aanhoudende snelheden van ongeveer 1 Gb/s wanneer je ze gebruikt met een 2×2 wifi 6-router. Wifi 6 biedt hiermee tot ongeveer drie keer de snelheid van wifi 5.

Een wifi 6 router is nodig

Wanneer je je telefoon, laptop en spelconsoles de komende vijf jaar vervangt, neem je nieuwe apparaten mee naar huis die zijn uitgerust met de nieuwste versie van wifi.

Er is echter één ding dat je zeker moet kopen om te genieten van wifi 6: een nieuwe router. Als je router wifi 6 niet ondersteunt, krijg je geen voordelen zien, ongeacht hoeveel wifi 6-apparaten je in huis haalt.

Bekijk hier de beste routers →

Je hoeft hiervoor niet onmiddellijk naar de winkel te rennen, maar als je huis vol staat met wifi-verbonden, slimme apparaten en die over een paar jaar traag beginnen te worden, is een wifi 6-router wel zo nuttig.

Nog meer voordelen van wifi 6

Wifi 6 focust op het netwerk

In plaats van het verhogen van de snelheid voor individuele apparaten, is wifi 6 gericht op het verbeteren van het netwerk wanneer een aantal apparaten is aangesloten. Dat is een belangrijk doel, want nu hebben we gemiddeld enkele wifi-apparaten, maar binnen enkele jaren is dan misschien wel gemiddeld 50!

Deze extra apparaten belasten je netwerk. De nieuwste routers, zoals de beste mesh-router of een goede gaming-router, die wifi 6 ondersteunen, hebben enkele voordelen vergeleken met routers van de vorige generatie.

Wifi 6 introduceert een aantal nieuwe technologieën om te helpen de problemen te verminderen die zich voordoen wanneer je tientallen wifi-apparaten op een enkel netwerk plaatst.

Laptop tablet en smartphone in beeld

Dit bereikt deze nieuwe standaard met behulp van OFDMA (orthogonal frequency division multiple access). Deze technologie maakt het mogelijk om met één transmissie gegevens af te leveren bij meerdere apparaten tegelijk.

Wifi 6 deelt zijn draadloze signalen in meerdere brokjes van perfecte grootte op en kan daardoor tegelijkertijd meer apparaten met verschillende wifi-specificaties voeden en ze allemaal tevreden houden – zonder te vertragen.

MU-MIMO, wat staat voor 'multi-user, multiple input, multiple output', is een andere technologie die men al gebruikt in moderne routers en apparaten, maar wifi 6 zorgt voor een upgrade.

De technologie stelt een router in staat om met meerdere apparaten tegelijk te communiceren, in plaats van uit te zenden naar het ene apparaat, en dan het volgende, en dan het volgende.

Samen houden deze functies de verbindingen sterk, zelfs als steeds meer apparaten om gegevens vragen. 💪

Wifi 6 verbetert de levensduur van je batterij

Een andere nieuwe technologie in wifi 6 stelt apparaten in staat om de communicatie met een router te plannen, waardoor hun antennes minder lang aan hoeven te staan om signalen te zenden en naar signalen te zoeken. Dit zorgt voor een lagere belasting op de batterij van je apparaat, waardoor de batterij langer meegaat.

Dit is allemaal mogelijk dankzij een functie genaamd TWT, target wake time, waarmee routers inchecktijden van apparaten plannen. ⏱️

Dat geldt niet voor alle apparaten in je netwerk, want je laptop bijvoorbeeld heeft constant internettoegang nodig, dus het is onwaarschijnlijk dat hij veel gebruik maakt van deze functie (behalve wanneer je hem in de slaapstand zet 😴).

Deze functie is meer bedoeld voor kleinere wifi-apparaten die al weinig stroom verbruiken en die alleen af en toe hun status hoeven te updaten. Denk aan kleine sensoren in huis die zaken als lekkages controleren of smart home-apparaten die je het grootste deel van de dag niet gebruikt.

Smart home app op smartphone

Wifi 6 betekent ook een betere beveiliging

De grootste beveiligingsupdate van wifi noemt men WPA3, ook bekend als wifi protected access 3 (de derde iteratie van een beveiligingscertificeringsprogramma ontwikkeld door de Wi-Fi Alliance).

WPA3 maakt het moeilijker voor hackers om wachtwoorden te kraken door ze voortdurend te raden, en het maakt sommige gegevens minder bruikbaar, zelfs als hackers erin slagen ze te bemachtigen.

Om certificering te ontvangen voor een wifi 6-apparaat van de wifi Alliance, is WPA3 vereist, dus de meeste wifi 6-apparaten bevatten deze sterkere beveiliging.

Wifi 6E

Net als je denkt dat je dat allemaal wel snapt, komt er iets met de naam wifi 6E. Het is geen nieuwe versie van het wifi-protocol zoals wifi 6, maar eerder een speciale aanduiding voor wifi 6-apparaten die zijn uitgerust om uit te zenden in de onlangs geopende 6 GHz-band, iets wat routers voorheen niet konden.

Meestal leeg, behalve voor nooduitzendingen, is die 6 GHz-band meer dan twee keer zo breed als de 5 GHz-band eronder, met genoeg bandbreedte voor maximaal zeven niet-overlappende 160 MHz-kanalen.

Met andere woorden, als de 2,4 GHz band een snelweg met één rijstrook is en de 5 GHz band een snelweg met drie rijstroken, stel je de 6 GHz band dan voor als een glimmende, nieuwe supersnelweg met zeven rijstroken, en alleen 6E-apparaten krijgen toegang tot de oprit. Op dit moment betekent de 6 GHz-band nog heel weinig voor het gemiddelde thuisnetwerk.

Conclusie

De nieuwe standaard, wifi 6, bouwt voort op de sterke punten van 802.11ac (wifi 5) en voegt efficiëntie, flexibiliteit en schaalbaarheid toe, waardoor nieuwe en bestaande netwerken een hogere snelheid en capaciteit krijgen.

Als je in paniek raakt door het aantal apparaten dat je moet upgraden: relax. Het is niet nodig om elk wifi 5-apparaat en netwerkcomponent tegelijkertijd te vervangen. Alle wifi 6-routers, of het nu een Ziggo-router of mifi-router is, ondersteunen gewoon wifi 5-apparaten, hoewel deze laatste op hun nominale 802.11ac-snelheden blijven werken.

Anderzijds communiceren wifi 6-apparaten nog steeds met een wifi 5-router, maar ook hier zal de doorvoer beperkter zijn en schakelen de meeste van de hierboven genoemde geavanceerde functies uit totdat ze ondersteunende apparaten vinden – maar alles op zijn tijd!

Hopelijk heb je een antwoord gekregen op je vraag: "Wat is wifi 6?" en als je nog met vragen zit, hoor ik graag van je! 🙋‍♂️

Was dit artikel behulpzaam?