Wat is Wifi 6? Dat Ontdek je Hier!

Wayne Koers

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

8 min. leestijd

Dag bufferen, hallo supersnel surfen: Wifi 6 is hier!

Wat is Wifi 6? Dat Ontdek je Hier!

Wifi 6 is de nieuwste en snelste manier om draadloos te internetten. Stel je voor: je hele gezin is online, van smartphones, een 85 inch tv tot laptops, en toch blijft je internet razendsnel. Dat is wat Wifi 6 doet. 💻📱🖥️

Wifi 6 is niet alleen sneller dan de vorige wifi, maar het werkt ook beter in huizen waar veel apparaten tegelijk verbonden zijn. Ben je benieuwd of wifi 6 voordelen voor jou heeft? Lees dan snel verder, dan ontdekken we samen wat wifi 6 precies is en hoe het jouw online-ervaring kan verbeteren!

Wat is wifi 6?

Wifi 6 is de nieuwste versie van wifi. Het is slimmer en sneller dan wifi 5. Het zit vol met nieuwe technologieën die ervoor zorgen dat je verbinding met het internet efficiënter en beter is.

Stel je een drukke voetbalwedstrijd voor met duizenden fans die allemaal hun telefoon gebruiken. Of denk aan je eigen huis, waar iedereen tegelijk op internet wil. Met wifi 6 blijft je internetverbinding sterk en snel, zelfs in deze drukke situaties.

Wifi-naamgevingen

Tot voor kort werden wifi-generaties aangeduid met een geheimzinnig naamgevingsschema waarbij je moest begrijpen of 802.11ac beter is dan 802.11n, en dat 802.11n sneller is dan 802.11g.

Om dat op te lossen, heeft de Wi-Fi Alliance besloten om de wifi-generaties te hernoemen met eenvoudige versienummers. Wifi 802.11ac werd wifi 5. De nieuwste generatie, voorheen 802.11ax genoemd, is nu wifi 6.

Als je bijvoorbeeld een wifi-router hebt en je gebruikt één apparaat, zoals je laptop, dan is je internetsnelheid soms wel 40% sneller dan met de oudere wifi 5. Klinkt goed, toch? Maar hoe doet wifi 6 dit allemaal?

Het komt neer op iets wat we 'efficiëntere gegevenscodering' noemen. Dit betekent dat wifi 6 meer informatie verstuurt en ontvangt over dezelfde radiogolven die we al gebruiken voor wifi.

Het is alsof je een grotere en snellere snelweg hebt voor je gegevens. En de chips in je apparaten die deze signalen verwerken, zijn nu krachtiger, zodat ze al deze extra informatie aankunnen. Kortom, wifi 6 is als een turboboost voor je internetervaring thuis en op drukke plekken!

Hoe presteert wifi 6 in drukke netwerkomgevingen zoals appartementencomplexen?

In drukke omgevingen zoals appartementencomplexen presteert wifi 6 uitstekend. Het vermindert interferentie van andere netwerken en zorgt voor een stabielere verbinding, zelfs als veel apparaten tegelijkertijd online zijn. Dit maakt het ideaal voor dichtbevolkte gebieden.

Hoe snel is wifi 6?

Wifi 6 heeft een maximumsnelheid van 9,6. Dat is meer dan de 3,5 Gb/s van wifi 5. Deze maximale snelheden haal je in praktijk niet thuis. 1Cable.co.uk 9 (n.d.) 'Worldwide broadband speed league 2023' Het voordeel van deze hoge snelheid is dat meer apparaten van het netwerk gebruik kunnen maken voordat het netwerk overbelast raakt.

Download en upload snelheidstest op een smartphone

Op de 5 GHz band begint de snelheid van wifi 6 bij 1,2 Gb/s (1200 Mb/s) voor elke verbinding. Als je een 2x2 verbinding hebt, betekent dit dat je wifi twee antennes gebruikt om signalen te sturen en twee om te ontvangen.

Met deze opstelling kan je snelheid oplopen tot 2,4 Gb/s. Maar als je een 4x4 verbinding hebt, met vier antennes voor zenden en vier voor ontvangen, loopt de snelheid zelfs op tot 4,8 Gb/s. Dat is echt heel snel!

Dus, hoe meer antennes je wifi heeft, hoe sneller de verbinding. Met 4x4 communiceert je wifi tegelijk met vier apparaten, zoals je telefoon, laptop, tablet en tv. Dit betekent dat als iedereen thuis tegelijk op internet zit, het internet nog steeds snel blijft.

Welke frequentiebanden worden ondersteund door wifi 6?

Wifi 6 ondersteunt zowel de 2,4 GHz als de 5 GHz frequentiebanden. Dit betekent dat je kunt kiezen tussen een breder bereik op 2,4 GHz of hogere snelheden op 5 GHz, afhankelijk van je behoeften. Het is ideaal voor zowel korte afstanden met veel dataverkeer als voor langere afstanden met minder intensief gebruik.

Wat zijn de voordelen van wifi 6?

Wifi 6 biedt hogere snelheden, verbeterde efficiëntie en een betere prestatie in omgevingen met veel apparaten, wat ideaal is voor moderne, drukke huishoudens en kantoren.

Dankzij geavanceerde technologieën zoals OFDMA en MU-MIMO kan wifi 6 meerdere apparaten tegelijkertijd efficiënter bedienen, wat resulteert in minder netwerkvertraging en betere algehele prestaties. Hieronder leg ik meer uit over de technische voordelen van wifi 6.

Wifi 6 focust op het netwerk

In plaats van het verhogen van de snelheid voor individuele apparaten, is wifi 6 gericht op het verbeteren van het netwerk wanneer een aantal apparaten is aangesloten. Dat is een belangrijk doel, want nu hebben we gemiddeld enkele wifi-apparaten, maar binnen enkele jaren is dat misschien wel gemiddeld 50!

Deze extra apparaten belasten je netwerk. De nieuwste routers, zoals de beste mesh-router of een goede gaming-router, die wifi 6 ondersteunen, hebben enkele voordelen vergeleken met routers van de vorige generatie.

Wifi 6 introduceert een aantal nieuwe technologieën om te helpen de problemen te verminderen die zich voordoen wanneer je tientallen wifi-apparaten op een enkel netwerk plaatst: OFDMA en MU-MIMO

Laptop tablet en smartphone in beeld

Hoe werken technologieën zoals OFDMA en MU-MIMO in wifi 6?

OFDMA (orthogonal frequency division multiple access) maakt het mogelijk om met één transmissie gegevens af te leveren bij meerdere apparaten tegelijk. Het zorgt voor efficiënter dataverkeer door meerdere datastromen tegelijk te verzenden en te ontvangen.

Wifi 6 deelt dan zijn draadloze signalen in meerdere brokjes van perfecte grootte op en kan daardoor tegelijkertijd meer apparaten met verschillende wifi-specificaties voeden en ze allemaal tevreden houden – zonder te vertragen.

MU-MIMO, wat staat voor multi-user, multiple input, multiple output, is een andere technologie die men al gebruikt in moderne routers en apparaten, maar wifi 6 zorgt voor een upgrade. MU-MIMO staat meerdere gebruikers toe om tegelijkertijd hoge snelheden te ervaren.

Een router is dan in staat om met meerdere apparaten tegelijk te communiceren, in plaats van uit te zenden naar het ene apparaat, en dan het volgende, en dan het volgende. Samen houden OFDMA en MU-MIMO de verbindingen sterk, zelfs als steeds meer apparaten om gegevens vragen. 💪

Wifi 6 verbetert de batterijduur van je apparaten

Een andere nieuwe technologie in wifi 6 stelt apparaten in staat om de communicatie met een router te plannen, waardoor hun antennes minder lang aan hoeven te staan om signalen te zenden en naar signalen te zoeken. Dit zorgt voor een lagere belasting op de batterij van je apparaat, waardoor de batterij langer meegaat.

Dit is allemaal mogelijk dankzij een functie genaamd TWT, target wake time, waarmee apparaten hun communicatie met het netwerk efficiënter plannen, wat leidt tot minder energieverbruik en dus een langere batterijduur. ⏱️

Dat geldt niet voor alle apparaten in je netwerk, want je laptop bijvoorbeeld heeft constant internettoegang nodig, dus het is onwaarschijnlijk dat hij veel gebruik maakt van deze functie (behalve wanneer je hem in de slaapstand zet 😴).

Deze functie is meer bedoeld voor kleinere wifi-apparaten die al weinig stroom verbruiken en die alleen af en toe hun status hoeven te updaten. Denk aan kleine sensoren in huis die zaken als lekkages controleren of smart home-apparaten die je het grootste deel van de dag niet gebruikt.

Smart home app op smartphone

Goede beveiliging: de beveiligingsprotocollen van wifi 6

De grootste beveiligingsupdate van wifi noemt men WPA3, ook bekend als wifi protected access 3 (de derde iteratie van een beveiligingscertificeringsprogramma ontwikkeld door de Wi-Fi Alliance).

WPA3 maakt het moeilijker voor hackers om wachtwoorden te kraken door ze voortdurend te raden, en het maakt sommige gegevens minder bruikbaar, zelfs als hackers erin slagen ze te bemachtigen.

Om certificering te ontvangen voor een wifi 6-apparaat van de wifi Alliance, is WPA3 vereist, dus de meeste wifi 6-apparaten bevatten deze sterkere beveiliging. Zo blijf je veilig op het internet, vooral bij het versturen van gevoelige informatie.

Wat is wifi 6E?

Net als je denkt dat je dat allemaal wel snapt, komt er iets met de naam wifi 6E. Het is geen nieuwe versie van het wifi-protocol zoals wifi 6, maar eerder een speciale aanduiding voor wifi 6-apparaten die zijn uitgerust om uit te zenden in de onlangs geopende 6 GHz-band, iets wat routers voorheen niet konden.

Meestal leeg, behalve voor nooduitzendingen, is die 6 GHz-band meer dan twee keer zo breed als de 5 GHz-band eronder, met genoeg bandbreedte voor maximaal zeven niet-overlappende 160 MHz-kanalen.

Als je in een drukke buurt woont met veel wifi-signalen, is het de moeite waard om naar Wifi 6E te kijken. Wifi 6E maakt gebruik van een nieuw frequentiebereik, bovenop de twee die we al gebruiken.

Zelfs als je apparaten die nieuwe frequentie niet ondersteunen, kun je ze wel gebruiken voor je wifi-versterkers.k Dit zorgt voor een speciale verbinding naar deze versterkers en kan je internetverbinding verbeteren. Dit is natuurlijk alleen nuttig als je wifi-versterkers nodig hebt.

BillDStrong, op reddit

Met andere woorden, als de 2,4 GHz band een snelweg met één rijstrook is en de 5 GHz band een snelweg met drie rijstroken, stel je de 6 GHz band dan voor als een glimmende, nieuwe supersnelweg met zeven rijstroken, en alleen 6E-apparaten krijgen toegang tot de oprit. Op dit moment betekent de 6 GHz-band nog heel weinig voor het gemiddelde thuisnetwerk.

Heb ik wifi 6 nodig?

Wifi 6 maakt je internet sneller en beter als je veel apparaten hebt. Heb je een groot gezin? Gebruiken jullie veel telefoons en computers tegelijk? Dan biedt wifi 6 zeker voordelen. Wifi 6 is vooral fijn voor huizen met veel internetgebruik, dus hoe meer je online bent en hoe meer apparaten je gebruikt, hoe groter de kans dat je voordeel hebt van wifi 6.

Woon je alleen of met weinig mensen? Gebruik je niet veel apparaten? Dan merk je misschien geen groot verschil. Upgraden tot wifi 6 is dan minder hard nodig. Overweeg dus in hoeverre je al tegen de limieten van je wifiverbinding aanloopt.

Heb ik een nieuwe router nodig om wifi 6 te gebruiken?

Heb je een nieuwer model telefoon, laptop of spelconsole? Die zijn uitgerust met de nieuwste wifi-versie. Als je al apparaten hebt die klaar zijn voor wifi 6, dan is het wel handig om een router te hebben die wifi 6 ondersteunt. Zo kun je optimaal gebruik maken van de snelheid en mogelijkheden.

Als je huidige router geen wifi 6 ondersteunt, zul je de voordelen van wifi 6 niet echt merken, zelfs als je veel wifi 6-apparaten hebt. Moet je dan direct naar de winkel rennen? Niet per se. Als je nu geen problemen hebt met je internet of niet veel nieuwe apparaten hebt, hoef je niet direct een nieuwe router te kopen.

Als je telefoon, tablet of ander apparaat wifi-6 ondersteund, kun je voorlopig nog steeds een wifi 5-router gebruiken. De snelheid zal dan lager zijn, en veel van de geavanceerde functies zullen uitgeschakeld worden.

Bekijk hier de beste routers →

Als je huis vol staat met slimme apparaten die verbonden zijn met wifi en je merkt over een paar jaar dat ze trager worden, dan kan een upgrade naar een wifi 6-router een goed idee zijn. Zo blijft je internet snel en betrouwbaar, ook als je veel apparaten tegelijk gebruikt.

Heb je inmiddels al een nieuwe router op het oog of net eentje binnen gesleept, vergeet dan niet de wifi-naam te veranderen om je netwerk veilig te houden! En bedenk, Alle wifi 6-routers, of het nu een Ziggo-router of mifi-router is, ondersteunen wifi 5-apparaten. Geen zorgen dus, als je nog oudere apparaten hebt.

Conclusie: Wifi 6 – sneller en beter

Wifi 6, een evolutie van de vorige wifi-standaard, brengt aanzienlijke verbeteringen in snelheid, efficiëntie, en netwerkcapaciteit. Het is speciaal ontworpen om te voldoen aan de groeiende vraag naar snellere en betrouwbaardere draadloze verbindingen in onze steeds meer verbonden wereld.

Met geavanceerde technologieën zoals OFDMA en MU-MIMO, is wifi 6 niet alleen sneller, maar ook beter in staat om meerdere apparaten tegelijkertijd te bedienen, waardoor het ideaal is voor huishoudens met veel apparaten.

Bovendien draagt het bij aan een langere batterijduur van apparaten en biedt het verbeterde beveiliging met WPA3. Terwijl wifi 6 een grote stap vooruit is, hangt de noodzaak van een upgrade af van je huidige netwerkbehoeften en apparatuur.

Ziezo: al je vragen over wifi 6 zijn beantwoord. Toch nog vragen of opmerkingen? Dan hoor ik graag van je! 🙋‍♂️ En vergeet niet het formulier hieronder in te vullen, zo laat je weten of dit artikel je geholpen heeft.

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen