Met de Beste Mifi-Router ben je Altijd en Overal Online

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

6 min. leestijd

Met de Beste Mifi-Router ben je Altijd en Overal Online

Ik ben graag onderweg, of het nu een korteafstandstrip of een langeafstandsvlucht is. Jij ook? Het nadeel is dat je tijdens het reizen afhankelijk bent van je mobiele hotspot, of onveilige en trage openbare wifi-netwerken. De beste mifi-router is een draagbare router waar je je eigen regels voor aanhoudt.

Erg handig voor op reis! In dit artikel leg ik je uit waar je op moet letten bij het kopen van zo'n apparaat en staan bovendien de 5 beste mifi-routers van dit moment overzichtelijk voor je op een rij. We beginnen hieronder met de beste 3!

Orbic Speed 5G UW Mobile

Orbic Speed 5G UW Mobile

array ( )

Jetpack 8800L

Jetpack 8800L

array ( 0 => (object) array( 'store' => 'Amazon.nl', 'url' => 'https://www.amazon.nl/dp/B09D8R26YM', 'price' => 14.98, 'tag_line' => 'Op voorraad', ), )

Bekijk de laagste prijs
TP-Link M7350 V4 4G LTE

array ( )

Mifi-router koopgids: hoe maak je de beste koop?

Een mifi-router is een compacte en draagbare router waarmee je buitenshuis een wifinetwerk opzet. Zie het als een router voor onderweg. Check hieronder waarop je moet letten als je op zoek gaat naar dit handige apparaatje. Wil je een router voor thuisgebruik? Zoek dan liever naar een goede wifi-router met een goede wifi-antenne en ga je internet vergelijken!

Simkaart

Met alleen de aankoop van een mifi-router ben je er nog niet. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een router voor Ziggo of de beste mesh-router, heb je voor een mifi-router een simkaart nodig. Hiermee maakt het verbinding met het netwerk. Dit kan zowel een normale simkaart als een micro- of een nano-simkaart zijn.

Blijf je in de Europese Unie, dan kun je daar bij een Nederlandse provider een mobiel data-abonnement voor afsluiten of een prepaid simkaart kopen. In 2017 kwam er een einde aan roamingkosten en betaal je in elk land binnen de EU hetzelfde tarief. Ga je op reis naar een land buiten de EU, dan moet je daar plaatselijk een simkaart voor regelen.

Hoewel je in principe elke simkaart in een mifi-router kunt gebruiken, is het het beste om een data only-simkaart te gebruiken. Dit soort simkaarten komen namelijk alleen met internet en niet met belminuten of sms-berichten, waar je bij een mifi-router toch niets aan hebt.

simkaart aan een vishaak

Ondersteuning landen buiten EU

Zelfs als je een lokale simkaart koopt, kan het alsnog voorkomen dat je mifi-router buiten de EU niet werkt. Zeker in bijvoorbeeld de Verenigde Staten en Oost-Azië kan dit voorkomen omdat het netwerk daar anders is.

Ze gebruiken andere frequenties voor hun mobiele netwerken.1WorldTimeZone (n.d.) 'GSM World Coverage Map and GSM Country List.' Check daarom altijd of het model het netwerk in het land waar je de mifi-router gebruikt ondersteunt.

3G, 4G of 5G?

Er zijn zowel routers met ondersteuning voor 3G als 4G en 5G. Om gebruik te maken van 5G, heb je naast een router die dit ondersteunt ook een compatibele simkaart nodig.

Het aanbod van 5G-routers is nog niet heel groot, maar wordt steeds groter, terwijl 3G-routers juist steeds schaarser zijn. De kans is dus groot dat je uitkomt bij de beste 4G-router.

Snelheid

De up- en downloadsnelheid wordt uitgedrukt in megabit per seconde (Mbps, Mbit/s). Dit geeft aan wat de maximale snelheid is voor het down- en uploaden van bestanden, en is mede afhankelijk van 'welke G' de mifi-router mee werkt: 3G, 4G of 5G.2Ackerman Security (n.d.) '3G vs. 4G vs. 5G: What’s the Difference?' Kort gezegd: hoe hoger dat cijfer, hoe hoger de maximale up- en downloadsnelheid en dus hoe sneller je verbinding.

De meeste mifi-routers halen minstens 150 Mbps. Nieuwere high-end modellen overleggen een hogere downloadsnelheid, maar met 150 Mbps heb je doorgaans genoeg voor de lichtere browse-activiteiten, zoals social media en YouTube. Enorme bestanden downloaden kan wat langer duren als de mifi-routers snelheid niet hoger ligt.

De snelheid die je router bovendien overdraagt aan je verbonden apparaat, wordt bovendien voor een groot deel bepaald door de wifi-standaard. Dit is best een ingewikkeld verhaal, maar het is goed om te onthouden dat 802.11n, -ac en -ax op dit moment de nieuwste standaarden zijn. Laatstgenoemde is nóg beter dan eerstgenoemde.

Single-band, dual-band of tri-band

Sommige routers werken alleen op de 2,4GHz-band. Dit noemen we een single-band-router. Andere routers werken op zowel een 2,4GHz-band als een 5GHz-band. Dit zijn dual-band-mifi-routers. Dan zijn er ook nog tri-band-mifi-routers. Deze routers hebben één 2,4GHz-band en twee 5GHz-banden. Een 5GHz-band is sneller, maar heeft wel een minder ver bereik.

Een 5GHz-band is vooral noodzakelijk als je meerdere apparaten tegelijkertijd wilt aansluiten en/of je een mifi-router wilt die toekomstbestendig is en hogere snelheden overlegt, dan wel over kortere afstanden dan 2,4 GHz. Daarnaast is de 5GHz-band beter geschikt om te gamen, mocht je de goede gaming-router voor onderweg willen.

Als je die zaken minder belangrijk vindt of je vooral aan netwerkbereik hoge eisen stelt, is het de doorgaans hogere prijs misschien niet waard.

macbook met internetsnelheid op het scherm

Dual-sim

In een mifi-router met het predicaat dual-sim is er plek voor – zoals de naam al doet vermoeden – twee simkaarten. Dat houdt in dat je er simkaarten van twee verschillende providers in kunt doen.

Mocht het netwerk van de een uitvallen of storingen hebben, dan kun je altijd terugvallen op het netwerk van de ander.

Accuduur

Op reis heb je niet altijd de mogelijkheid om op te laden, dus is een lange batterijduur zeer van belang. Minstens 10 uur is aan te raden, zodat je mifi-router normaal gesproken in ieder geval een dag meegaat.

Hoelang de mifi-router daadwerkelijk meegaat, hangt daarnaast af van hoe intensief je hem gebruikt.

Ingebouwde firewall

Een voordeel van een mifi-router is dat het veiliger is dan de meeste openbare wifinetwerken. Een ingebouwde firewall biedt nog een extra stukje veiligheid. Dit houdt schadelijke verbindingen van buiten tegen, waardoor hackers geen kans meer hebben.

Verbindingsmogelijkheden

Sommige mifi-routers bieden ook de mogelijkheid om een ethernet-kabel aan te sluiten en op die manier een stabiele internetverbinding in werking te stellen. Een mifi-router met een usb-poort kun je bovendien ook als powerbank gebruiken.

De 5 beste mifi-routers onder elkaar

1. Orbic Speed 5G UW Mobile

1. Orbic Speed 5G UW Mobile

Belangrijke specificaties:

De Orbic Speed 5G UW Mobiele Hotspot is een veelbelovende toevoeging aan de mobiele Wi-Fi hotspot arena, die hoge snelheid connectiviteit en naadloze prestaties biedt. Met een prijs van $299,99 positioneert het zichzelf als een sterke concurrent op de markt. Het ontbreken van klantbeoordelingen laat ruimte voor speculatie, maar de how-to videohandleiding voor installatie, koppeling en opladen is een geruststellende functie die wijst op gebruiksvriendelijke functionaliteiten. Het staat echter voor een zware concurrentiestrijd op de markt, zoals benadrukt door The New York Times' Wirecutter, die de Verizon Inseego Jetpack MiFi 8800L aanprijst als de beste algemene Wi-Fi hotspot en de T-Mobile Inseego 5G MiFi M2000 als de beste 5G Wi-Fi hotspot.

De opvallende functie van de Orbic Speed 5G UW Mobiele Hotspot is de 5G mogelijkheid, wat belooft om razendsnelle snelheden te leveren voor connectiviteit onderweg. Dit sluit aan bij het zich ontwikkelende landschap van technologie, waar 5G de nieuwe standaard wordt voor draadloze connectiviteit. Naarmate de technologie volwassener wordt, neemt de vraag naar 5G-compatibele apparaten toe, waardoor de Orbic Speed 5G UW een tijdig product is. De grondige evaluatie van 5G hotspots door de Wirecutter benadrukt verder het belang van deze functie en bevestigt dat de toekomst van connectiviteit ligt in 5G technologie.

Bij het beoordelen van de Orbic Speed 5G UW is het belangrijk om stil te staan bij de woorden van de Wirecutter, "De Verizon Inseego Jetpack MiFi 8800L wordt geprezen om zijn prestaties." Deze erkenning onderstreept de noodzaak voor de Orbic Speed 5G UW om de prestatienormen van zijn concurrenten te evenaren of te overtreffen. Hoewel het ontbreken van klantbeoordelingen inzicht in zijn prestaties in de echte wereld beperkt, hinten de technische specificaties en 5G mogelijkheid van het product naar een veelbelovende gebruikerservaring.

Ondanks zijn potentieel staat de Orbic Speed 5G UW Mobiele Hotspot voor een stevige strijd in een zeer competitieve markt. De aanbeveling van de Verizon Inseego Jetpack MiFi 8800L en de T-Mobile Inseego 5G MiFi M2000 door de Wirecutter benadrukt de zware concurrentie in de arena. In het licht hiervan moet de Orbic Speed 5G UW superieure prestaties, betrouwbare connectiviteit en een concurrerend datatarief bieden om een plekje voor zichzelf te veroveren.

Tot slot, de Orbic Speed 5G UW Mobiele Hotspot belooft een state-of-the-art 5G mobiele Wi-Fi hotspot te zijn. Zijn belangrijkste kenmerken, zoals 5G mogelijkheid en een gebruikersvriendelijk installatieproces, positioneren het als een concurrent op de markt. Echter, het staat voor de uitdaging om zijn prestaties en betrouwbaarheid te bewijzen tegen gevestigde concurrenten. Terwijl het 5G-landschap blijft evolueren, heeft de Orbic Speed 5G UW de kans om zich te vestigen als een toonaangevende keuze voor gebruikers die snelle, on-the-go connectiviteit zoeken.

Voordelen Orbic Speed 5G UW Mobile
  • 5G-mogelijkheid voor snelle connectiviteit
  • Gebruiksvriendelijk installatieproces
Nadelen Orbic Speed 5G UW Mobile
  • Felle concurrentie van gevestigde concurrenten zoals Verizon Inseego Jetpack MiFi 8800L en T-Mobile Inseego 5G MiFi M2000
  • Gebrek aan klantbeoordelingen beperkt inzicht in prestaties in de echte wereld

2. Jetpack 8800L

De Verizon Jetpack MiFi 8800L valt op als een eersteklas mobiele hotspot, met een uitgebreide set functies en hoogwaardige Wi-Fi en mobiele specificaties. Met ondersteuning voor maximaal 15 verbonden apparaten en een batterijduur van 24 uur, is het een veelzijdige en betrouwbare optie voor gebruikers onderweg. Het opvallende kenmerk van het apparaat is de Qualcomm X20 modem, die verbeterde LTE-snelheden levert en wereldwijde LTE-banden ondersteunt. "De royale set functies en hoogwaardige Wi-Fi en mobiele specificaties maken de MiFi 8800L tot een topkeuze voor een mobiele hotspot," zoals opgemerkt in een review van dongknows.com.

Een van de belangrijkste highlights van de 8800L is het 2,4-inch touchscreen voor eenvoudig beheer van instellingen, een USB-C poort voor het opladen van andere apparaten, en het hosten van opslag. Het beschikt ook over een beveiligd Wi-Fi netwerk, ingebouwde GPS, VPN-client en standaard routerinstellingen. Bovendien ondersteunt het LTE-prestatiecategorie Cat-18 met een maximale theoretische snelheid van 1200 Mbps down en 150 Mbps up, waardoor het een krachtpatser is op het gebied van connectiviteit. Zoals rvmobileinternet.com benadrukt, heeft het apparaat verschillende firmware-updates ontvangen, wat wijst op een toewijding aan voortdurende verbetering en optimalisatie.

De MiFi 8800L wordt gepositioneerd als een ontgrendeld apparaat, maar werkt het beste met Verizon in de VS, en biedt een naadloze gebruikerservaring voor Verizon-klanten. De wereldwijde LTE-bandondersteuning draagt bij aan zijn aantrekkingskracht voor gebruikers die internationale connectiviteit nodig hebben. Bovendien verbetert de ondersteuning voor USB-tethering de veelzijdigheid, waardoor gebruikers hun mobiele verbinding kunnen delen met andere apparaten. Zoals benadrukt in de reviews, maken de prestaties van het apparaat, uitgebreide set functies en consistente firmware-updates het tot een opvallende keuze in de categorie mobiele hotspot.

In vergelijking met zijn tegenhangers blinkt de MiFi 8800L uit in het bieden van een uitgebreid pakket aan functies, waaronder een gebruiksvriendelijke interface, wereldwijde LTE-bandondersteuning en hoge snelheid LTE-prestaties. Hoewel er andere mobiele hotspots op de markt zijn, onderscheidt de combinatie van geavanceerde technologie en gebruikersvriendelijk ontwerp van de 8800L zich. Potentiële gebruikers moeten echter weten dat optimale prestaties gekoppeld zijn aan Verizon, waardoor het minder geschikt is voor gebruikers van andere providers.

Al met al is de Verizon Jetpack MiFi 8800L een overtuigende keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een krachtige mobiele hotspot met een scala aan functies. Zijn uitzonderlijke LTE-snelheden, wereldwijde LTE-bandondersteuning en gebruikersvriendelijk ontwerp maken het tot een topconcurrent in zijn categorie. Niettemin kan de afhankelijkheid van Verizon voor optimale prestaties en compatibiliteit een beperking zijn voor sommige gebruikers. Desalniettemin maken zijn algehele functieset en prestaties het tot een sterke concurrent in de mobiele hotspotmarkt.

Voordelen Jetpack 8800L
  • Ondersteuning voor maximaal 15 verbonden apparaten
  • Hoge-snelheid LTE-prestaties
  • Wereldwijde LTE-bandondersteuning
Nadelen Jetpack 8800L
  • Afhankelijkheid van Verizon voor optimale prestaties en compatibiliteit
3. TP-Link M7350 V4 4G LTE

Belangrijke specificaties:

4. EE 4GEE WiFi Mini mobile

4. EE 4GEE WiFi Mini mobile

Belangrijke specificaties:

5. T-Mobile 5G Hotspot

5. T-Mobile 5G Hotspot

Belangrijke specificaties:

Veelgestelde vragen over mifi-routers

Hoe werkt een mifi-router?

Een mifi-router werkt met een simkaart met mobiele data. De simkaart maakt verbinding met het netwerk van de provider van de simkaart. Het werkt in die zin hetzelfde als je smartphone. In de router zit bovendien een wifi-zender die automatisch een draadloos netwerk opzet.

Welke simkaart heb ik nodig voor mijn mifi-router?

Zowel prepaid simkaarten als exemplaren met een abonnement werken in een mifi-router. Het beste is om een data only-simkaart te gebruiken. Hier krijg je geen sms- en/of belbundel bij. Dat is ook niet nodig, aangezien je met een mifi-router niet kunt bellen. Daarnaast kan het per mifi-router verschillen of er een normale of een micro- of nano-simkaart in moet. Bekijk daarvoor de productspecificaties.

Zijn er mifi-routers met accu?

De meeste mifi-routers hebben een ingebouwde accu. Als je deze modellen oplaadt (meestal met micro-usb oplader of usb-c oplader), kun je ze gebruiken zonder dat er stroom in de buurt is. Er zijn ook mifi-routers met een vaste stroomaansluiting, maar die zijn minder handig voor op reis.

Waarom krijg ik geen verbinding met mijn mifi-router?

Er zijn hier meerdere mogelijke oorzaken voor. Waarschijnlijk dien je eerst roaming aan te zetten. Dit regel je door de sim in een telefoon te doen en bij de instellingen roaming aan te zetten of via de app of website van je provider. Een andere mogelijkheid is dat je de simcode eraf dient te halen.

Welke mifi-router moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste mifi-router. Zo kun jij de beste keus maken.

 Orbic Speed 5G UW MobileJetpack 8800LTP-Link M7350 V4 4G LTEEE 4GEE WiFi Mini mobileT-Mobile 5G Hotspot
Type dataverbinding
Dual-sim
Type simkaart
Max. downloadsnelheid
Accuduur
Wifi-banden

Conclusie

Een mifi-router is een ontzettend handig apparaat als je vaak onderweg internet. Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel weet waar je op moet letten als je op zoek gaat. Hieronder vind je nogmaals de beste modellen van dit moment. Laat je weten welke mifi-router jouw favoriet is?

Heb je daarnaast nog vragen of ideeën over wat besproken moet worden, laat het ons dan hieronder weten!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen