Wat is de Beste Mesh-Router van Nu?

Luca Nowak

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

12 min. leestijd

Over internet in het huis, zelfs in de schuur

Wat is de Beste Mesh-Router van Nu?

Loop je de trap op naar boven en zakt je wifi-signaal meteen beetje bij beetje, of valt het zelfs helemaal weg? Dan is het tijd om een wijder wifi-net in je huis uit te werpen. Dat extragrote net(werk) creëer je met een goede mesh-router, zoals de Netgear Orbi Wifi 6. 📶

#1 Netgear Orbi Wifi 6 RBK852
Dé beste mesh-router van 2024

Onze score: 9,8

Netgear Orbi Wifi 6 Rbk852 Van Voren

Voor de beste, meest future proof internetervaring, kies je de Netgear Orbi Wifi 6 set. Het mag wat kosten, maar je bent bij aanschaf van deze apparaten gegarandeerd van het snelst mogelijke internet in jouw huis, zonder compromissen.

Wifi-standaarden: 802.11ax en ouder
Frequentiebanden: Simultaneous tri-band
MU-MIMO: Ja

Snelheid 2,4 GHz: 1200 Mbps
Snelheid 5 GHz: 4800 Mbps
Ethernetpoorten: 9

#2 TP-Link Deco M5
Beste koop mesh-router van 2024

Onze score: 9,0

Tp Link Deco M5

Wil je je wifi-netwerk door je hele huis heen verspreiden zonder dat dit je een rib uit het lijf kost? Dan is dit je match. Deze set is misschien niet zo snel als de high-end varianten in deze top 5, maar als het jou niet zozeer gaat om topsnelheden (en wel om een stabiel netwerk), dan zit je hier goed.

Wifi-standaarden: 802.11ac en ouder
Frequentiebanden: Simultaneous dual-band
MU-MIMO: Ja

Snelheid 2,4 GHz: 400 Mbps
Snelheid 5 GHz: 867 Mbps
Ethernetpoorten: 6

Check prijs op Bol.com →

De 5 beste mesh-routers in een oogopslag

 1. Netgear Orbi Wifi 6 RBK852 – Dit is dé beste mesh-router die verkrijgbaar is in de Benelux.
 2. TP-Link Deco M5 – Deze mesh-router is het beste voor mensen die de beste prijs-kwaliteitverhouding willen.
 3. Google Nest Wifi – Dit is de beste mesh-router voor huizen met veel Google Home-producten.
 4. Ubiquiti AmpliFi AFi-HD – Deze mesh-router is het beste voor de stijlbewusten onder ons.
 5. ROG Rapture GT6 – Dit model is het geschiktst voor fervente gamers.

Wat is een mesh-router?

Het is het beste wat je wifi-netwerk ooit overkomt! Een mesh-router werkt samen met satellieten. In tegenstelling tot een normale router die het wifi-netwerk vanuit één plek verspreidt, deelt een mesh-router het netwerk met de eerdergenoemde satellieten. Deze verspreiden op hun beurt het wifi-signaal weer in hun omgeving.

Het verschil tussen een mesh-router en bijvoorbeeld een wifi-versterker van een derde partij is dat een mesh-router bijna geen signaalverlies lijdt. Versterkers van derden moeten werken met een al afgezwakt wifi-signaal. Dit wordt versterkt door het apparaatje dat vaak snel tussen ontvangen en uitzenden moet schakelen voordat deze hem opnieuw uitzendt.

Mesh-routers maken verbinding met hun satellieten zowel via wifi als via ethernet. Deze laatste is uiteraard veel sneller en betrouwbaarder, maar veel mensen kiezen er toch voor om de apparaten via wifi met elkaar te verbinden. Je lijdt hierbij misschien ook aan een beetje snelheidsverlies, maar omdat de apparaten precies op elkaar zijn afgestemd, blijft dit minimaal.

Er zit wel een behoorlijk prijsverschil tussen een wifi-versterker, wifi-repeater en een mesh-router. Ben je bereid iets meer uit te geven aan een beter wifi-netwerk, maar zit je toch wat krapper bij kas? Dan raad ik je aan ook eens naar powerline-adapters te kijken.

Hou er overigens rekening mee dat je wel een goede, stabiele en snelle internetverbinding moet hebben om het meeste uit je mesh-router te halen. Ben je nog niet helemaal zeker over het abonnement dat je nodig hebt, ga dan je internet vergelijken met wat nog meer beschikbaar is!

De beste mesh-routers, gedetailleerd.


Wifi-standaarden: 802.11ax en ouder
Frequentiebanden: Simultaneous tri-band
MU-MIMO: Ja
Snelheid 2,4 GHz: 1200 Mbps
Snelheid 5 GHz: 4800 Mbps
Ethernetpoorten: 9

Deze Orbi-set van Netgear heeft één satelliet, maar je kunt ook voor een set met tot wel vijf satellieten gaan als je een groot huis hebt (met bijvoorbeeld een zolder en/of kelder waar je internet nodig hebt).

Hier hangt een stevig prijskaartje aan, maar dan heb je ook wat.

Netgear Orbi Wifi 6 In En Uitgangen

Om te beginnen is dit de meest recente versie van het Orbi-systeem. Hij heeft de snelste processor, haalt hogere snelheden en gebruikt een tweede 5 GHz-band die gereserveerd is voor backhaul, oftewel razendsnelle communicatie tussen de router en de satellieten. Zo verlies je geen snelheid door inefficiënte communicatie tussen de router en de satellieten.

Met dit alles wist ik in het hele gebouw 95% van de snelheid te behalen die ik haal als ik pal naast de router sta. 🏎 Het hoofddoel van een mesh-router – snel internet in elke hoek van je huis – bereik je dan ook moeiteloos met deze set. Vooral de wifi 6-compatibiliteit werkt hieraan mee als je clients (oftewel ontvangende apparaten) ook wifi 6 ondersteunen.

Andere high-end eigenschappen die deze topsnelheden toestaan, zijn onder andere de multi-gigabyte WAN-poort op de router die inkomende snelheden tot maar liefst 2,5 Gbps ondersteunt. Voor zakelijk gebruik is deze set dus ook geschikt.

Wat is het verschil tussen WAN en LAN?

WAN staat voor Wide Area Network, terwijl LAN voor Local Area Network staat. Deze laatste omslaat apparaten binnen je lokale netwerk die direct in verbinding met elkaar staan, zoals printers en werkstations, maar ook firewalls.

WAN omslaat daarentegen alles dat buiten het bereik van je lokale netwerk ligt, oftewel 'de rest' van het internet. Denk hierbij aan routers en internetswitches die tussen jouw lokale netwerk en de lokale netwerken van andere punten liggen. Dit omvat ook clouds en datacenters.

Maak je ook vooral geen zorgen om de set-up van dit prachtige totaalpakket. Dit wordt makkelijk gemaakt door de Orbi app voor Android of iOS, hoewel het webinterface ook makkelijk te navigeren is. Je hoeft binnen de app slechts de instructies te volgen; het wijst zichzelf allemaal uit.

Vanuit diezelfde app beheer je naderhand ook het hele mesh-netwerk. De instellingen zijn niet zo diepgaand als van de beste gaming-routers, waarin je vaak écht alle details zelf bijstelt. Hier zit echter lang niet iedereen op te wachten. De nodige basisopties zijn er in ieder geval, waardoor je wifi op specifieke apparaten pauzeert, een snelheidstest uitvoert, enzovoorts.

Wat we goed vinden:

 • Deze mesh-router levert de hoogste snelheden die je kunt krijgen
 • Compatibel met wifi 6 (802.11ax-standaard), wat ook in de toekomst topsnelheden garandeert
 • De installatie is makkelijk, zelfs voor leken
 • De app is makkelijk te navigeren

Wat we minder goed vinden:

 • Deze router-satellietset is behoorlijk aan de prijs

Wifi-standaarden: 802.11ac en ouder
Frequentiebanden: Simultaneous dual-band
MU-MIMO: Ja
Snelheid 2,4 GHz: 400 Mbps
Snelheid 5 GHz: 867 Mbps
Ethernetpoorten: 6

Tp Link Deco M5 In En Uitgangen

De prijs van deze mesh-router met zijn twee satellieten maakt dit tot de meest optie die ook daadwerkelijk goed presteert. Naast de prijs, is ook het gebruiksgemak dik in orde. Zo zit er op de Deco M5 units een enkele led in het midden die je alles laat weten over de huidige status, wat weer haarfijn in de handleiding staat uitgelegd.

Je krijgt meer informatie via de app voor iOS en Android, maar zelfs hier is de indeling vrij breed en ongedetailleerd. Over het algemeen zie je zaken als de aangesloten apparaten en de doorvoersnelheid hiervan, en instellingen voor onder andere ouderlijk toezicht. Het is simplistisch in de zin dat ook een leek het aan de praat krijgt, zonder dat hij zich als netwerkingenieur hoeft neer te zetten.

Het eerste apparaat was zodoende binnen enkele minuten geïnstalleerd en werkend, waarna de satellieten ongeveer evenveel tijd in beslag namen. De installatie is na een snelle accountregistratie simpe, omdat de app Bluetooth gebruikt om te communiceren met de Deco M5's, waardoor je niet steeds dezelfde informatie hoeft in te voeren.

Naast al het bovengenoemde krijg je twee ethernetpoorten op de achterkant van elk apparaat en een usb-c-poort die als voedingsaansluiting dient. Er zijn geen voor de hand liggende gaten voor wandmontage, maar het ontwerp is zo minimalistisch dat het geen ramp is om deze apparaten in het zicht op een boekenplank te laten liggen.

Tp Link Deco M5 Op Een Plank Naast Plant

De TP-Link Deco M5 units zijn ten slotte meer gericht op dekking dan op hoge doorvoersnelheid, hoewel de verbinding veel, veel sterker was dan wat ik eerder had. In het begin merkte ik wel een zwakke doorvoer op, maar toen de apparaten eenmaal een tijdje waren ingebed, verbeterde dit aanzienlijk.

Als je écht serieuze prestaties wilt, dan kun je de apparaten met elkaar verbinden via ethernet, waarna de M5 de beste verbinding gebruikt op basis van de beoordeling van de netwerkinfrastructuur.

Wat we goed vinden:

 • De dekking van deze mesh-router is subliem
 • Erg minimalistisch en opopvallend in uiterlijk
 • De installatie en het netwerkbeheer is makkelijk dankzij de gebruiksvriendelijke app

Wat we minder goed vinden:

 • Hij is niet spectaculair snel
 • Je kunt de router en/of de satellieten niet zomaar aan de muur hangen

Wifi-standaarden: 802.11ac en ouder
Frequentiebanden: Simultaneous dual-band
MU-MIMO: Ja
Snelheid 2,4 GHz: 400 Mbps
Snelheid 5 GHz: 1733 Mbps
Ethernetpoorten: 4

Deze matwitte, bijna steenachtige mesh-router en zijn satellieten zijn lekker onopvallend. 

Google Nest Wifi Achterkant

Het enige wat je op deze router aantreft, is een enkele, witte led die een verbinding aanduidt. Aan de onderkant vind je een stevige rubberen basis waarop twee ethernetpoorten (een WAN- en een LAN-poort) en een standaard AC-oplaadpoort zijn verborgen.

Het installatieproces vereist dat je de app op een Android- of iOS-apparaat gebruikt. Het proces is soms een beetje vaag, wat niet ideaal is, maar als je de verbinding een paar keer opnieuw probeert indien het de eerste keer niet lukt, kom je door het hele proces heen.

Het toevoegen van een Wifi Point (satelliet) na de hoofdrouter gebeurt op precies dezelfde manier. Uiteindelijk doet Nest Wifi ongeveer 90% van de set-up en het updaten zelf, wat zeer welkom is.

Wat de interface betreft, heeft de Home-app de belangrijkste zaken meegenomen, zoals het instellen van een prioriteitverbinding, het creëren van een gastnetwerk en het instellen van de ouderlijke toezicht, maar alles tot in de kleinste detail regelen lukt niet. Je kunt zo niet precies zien aan welke satelliet elk aangesloten apparaat is gelinkt en dat aanpassen.

Google Nest Wifi Onderkant

In plaats daarvan moet je aannemen en erop vertrouwen dat Nest Wifi automatisch apparaten met de best mogelijke satelliet verbindt, wat bij het vorige model niet altijd het geval was.

De nieuwe cloudfuncties van Google, die automatisch prioriteit geven aan soorten verkeer op basis van onder andere de behoefte aan bandbreedte en de fysieke positie, moeten dit compenseren, aangezien het systeem je gebruiksgewoonten leert kennen.

Uiteindelijk ben ik blij met hoe de Nest Wi-Fi presteert, maar de snelheden blazen me niet echt omver.

Er zijn zeker andere routers die nog meer uit mijn internetabonnement halen, maar deze zijn zonder twijfel lelijker en moeilijker om in te stellen. Nu we het er toch over hebben: ik vind het geweldig dat ik de wifi-snelheid kan testen door aan Google te vragen dit te doen of met een paar tikken in de Google Home-app! Zo makkelijk had het vanaf het begin moeten zijn.

Wat we goed vinden:

 • Deze mesh-router is naadloos te integreren met al je andere Google Home-producten
 • Samen met de satellieten ziet het er als een gelikt geheel uit
 • De Google Home-app is makkelijk te navigeren

Wat we minder goed vinden:

 • Het is niet het allersnelste systeem
 • Controle over de kleinste details van je wifi-netwerk krijg je niet

Wifi-standaarden: 802.11ac en ouder
Frequentiebanden: Simultaneous dual-band
MU-MIMO: Nee
Snelheid 2,4 GHz: 450 Mbps
Snelheid 5 GHz: 1300 Mbps
Ethernetpoorten: 4

Hij is aan de duurdere kant, maar dan heb je ook wat. Deze mesh-router is prachtig, met een groot lcd-scherm aan de voorkant van de router en langwerpige, beweegbare satellieten.

Ubiquiti Amplifi Afi Hd Vooraanzicht

Van de doos tot het ontwerp van de router zelf is Apple's invloed duidelijk. De doos waarin hij wordt geleverd heeft een aantal tabbladen en uitklapbare onderdelen die zeker doen denken aan de chique verpakkingen van Apple-producten. En het voelt alsof Ubiquiti echt wilt laten zien dat dit geen gewone router is.

Gezien het minimalistische ontwerp is het goed om te zien dat de router nog steeds voldoende in- en uitgangen heeft, met vier Gigabit ethernetaansluitingen voor bedrade apparaten, en een andere ethernetpoort voor je modem. Er is ook een usb-poort voor het delen van printers en opslagapparaten in je netwerk, en een usb-c-voedingspoort.

Als je de Amplifi HD inplugt, licht het scherm op en wordt je gevraagd om de app voor iOS- of Android-toestellen te downloaden. Je kunt ook het aanraakscherm aan de voorkant gebruiken voor meer opties. De app vereenvoudigt de installatie met een video die je door het hele proces leidt. Sterker nog: de app vond vrijwel direct de router. Het installatieproces was hierna zo'n beetje de makkelijkste die ik ooit heb doorlopen.

Ubiquiti Amplifi Afi Hd Op Tafeltje

Eenmaal opgezet, kon ik de Amplifi HD router uitproberen. Zelfs zonder de MeshPointHDs geïnstalleerd te hebben, vond ik dat hij een indrukwekkend bereik had. Hij bereikte zelfs de derde verdieping van het gebouw met een behoorlijke signaalsterkte. Het toevoegen van de MeshPointHDs was wederom eenvoudig. Het enige wat je hoeft te doen is ze in een stopcontact steken en even wachten tot ze in de app zichtbaar zijn.

Vanaf de app zie je de signaalsterkte, evenals kanttekeningen over hoe geschikt de locatie van de MeshPointHD is. Het gebruiksgemak van de Amplifi HD is dus meer dan goed genoeg om hem snel te installeren en vervolgens gewoon zijn ding te laten doen, waarbij hij alle hoeken van je huis op een competente manier van internet voorziet.

Als je de instellingen echter wel wilt bijstellen, dan doet de Amplifi app uitstekend werk door je te voorzien van geavanceerde netwerktools, zoals port forwarding en gastnetwerktoegang, in een eenvoudig te gebruiken interface.

Wat we goed vinden:

 • De dekking van de router alleen al is subliem
 • De router ziet erg gelikt uit
 • Het installatieproces is het makkelijkste dat ik ooit doorlopen heb
 • Netwerkbehering is ook dik in orde

Wat we minder goed vinden:

 • Je kunt vraagtekens zetten bij het ontwerp van de satellieten

Wifi-standaarden: 802.11ax en ouder
Frequentiebanden: Simultaneous tri-band
MU-MIMO: Ja
Snelheid 2,4 GHz: 574 Mbps
Snelheid 5 GHz: 4804 Mbps
Ethernetpoorten: 4

Het uiterlijk geeft al weg dat deze set bedoeld is voor gamers – for those who dare, zoals in de zijkant van iedere unit staat gegraveerd. Het is een aardig flashy uitstraling, dus daar moet je maar net van houden.

rog rapture gt6 in het wit vanaf de zijkant op witte achtergrond

Ondanks de kleine afmetingen hebben de units genoeg in- en uitgangen, waaronder de gebruikelijke één 2,5Gigabit-WAN-poort en vier Gigabit LAN-poorten. Er is zelfs ruimte voor een usb-poort per apparaat om opslagruimte, printers of een mobiel modem te verbinden.

Je stelt deze set in via de app voor iOS of Android, wat sowieso mijn voorkeur krijgt boven een webinterface – het is een stuk sneller en voor de smartphone-fanaten intuïtiever om hem zo met één hand in te stellen.

De app geeft je toegang tot Adaptieve QoS die het mogelijk maakt om prioriteit te geven aan internetverkeer voor verschillende doeleinden, parentel controls en verschillende shortcuts. Als je vooral op je telefoon op tablet gamet, kun je de router ook zo instellen dat hij hieraan voorgang geeft.

Bovendien heb je de optie de Instant-Guard-app te downloaden. Dit maakt het mogelijk dat de router – en dus ook zijn netwerk – deel uitmaakt van een eigen VPN.1Asus (n.d.). 'Routers with Instant GuardMake Free WiFi Secure, Wherever You Are !' Deze is specifiek ontworpen om de beste, snelste online game-ervaring te leveren die te bereiken is met de beschikbare bandbreedte, zonder je privacy daarvoor op te hoeven offeren.

rog rapture gt6 in en uitgangen achterop

Het fijne is dat in tegenstelling tot enkele oudere Asus-routers, en ROG maakt deel uit van Asus, indien dat niet duidelijk was, de ax-band niet enkel als link tussen de router en zijn extender (de tweede unit) dient. Heb je ax- ofwel wifi-6-apparatuur, dan profiteer je van de daarbij horende snelheden.

Dit bovenop de allernieuwste technologieën die Asus heeft ingezet bij het ontwerp van deze mesh-set, maakt dat het zo'n beetje de hoogste en stabielste snelheden leverde die ik voorbij heb zien komen in mijn onderzoek – ook buiten het gamen om. 😉

Het enige aanzienlijke nadeel dat me opvalt, maar dat niet uniek is aan enkel deze set, is dat de extender de verbinding nog wel eens iets te lang vasthoudt. Loop je weg van de extender en kom je dichter bij de router, dan kan het zijn dat je handmatig moet overschakelen naar de routers verbinding om je snelheid te behouden.

Wat we goed vinden:

 • De app biedt een geweldig intuïtieve gebruikservaring
 • Je kunt deze router tot in detail zelf instellen
 • Je krijgt topsnelheden voor je geld
 • Als je voor de gamer-uitstraling gaat, is dit qua uiterlijk de beste keuze
 • Meer dan genoeg poorten beschikbaar

Wat we minder goed vinden:

 • Het is geen subtiele router
 • De extender wilt de verbinding nog wel eens iets te lang vasthouden

Koopgids

Vanwege de eigenschappen die ik benoemd heb in de mini-reviews en hoe de specificaties er bij de webshops uitzien, heb je misschien al een paar zaken gezien waar je meer over wilt weten voor je er je zuurverdiende geld in steekt. Ik licht in deze koopgids de belangrijkste zaken uit!

Je internetsnelheid en bandbreedte

De internetsnelheid die je internetprovider levert staat bovenaan het lijstje van dingen die je in gedachten houdt. Dit is weer deels afhankelijk van het abonnement dat je hebt gekozen, en hoe het internet je huis bereikt (kabel, ADSL of glasvezel). Hierop aansluitend denk je aan de snelheid die je modem – de poort tussen het internet van buiten naar binnen – ondersteunt.

Vooralsnog zijn ac-routers voor de meeste huishoudens meer dan voldoende. Deze kunnen over het algemeen de snelheden van zelfs de indrukwekkendste internetabonnementen aan. Eerdergenoemde ax-routers die het nieuwere 802.11ax-protocol – oftewel wifi 6 – ondersteunen zijn daarom nog niet nodig.

Wél is het handig om hierin te investeren als je je netwerk klaar wilt maken voor de toekomst. Heb je een ruimer budget en steek je wat extra geld in een ax-router, dan weet je in ieder geval zeker dat je hier de komende 5 jaar geen omkijken meer naar hebt.

Netgear Orbi Wifi 6 Op Een Tafel Voor Witte Muur

Wifi-standaarden en -protocollen

De wifi-standaard geeft aan hoe snel een netwerk is. Van nieuw naar oud en dus van snel naar langzaam loopt de bestaande lijst als volgt:

 • 802.11ax, ook wel 'wifi 6' genaamd. Hiermee stijgt de maximale snelheid (op één frequentie) naar maar liefst 4800 Mbps.
  • Wifi 6E is een uitbreiding hiervan, die een ultrasnelle 6GHz-band toevoegt.
 • 802.11ad is met name bedoeld voor snelle datatransfer op zeer korte afstanden. Deze werkt dus alleen als je binnen enkele meters van de router staat, en kom je niet veel tegen op mainstream-routers.
 • 802.11ac is de populairste en vooralsnog meestgebruikte standaard. Hij haalt snelheden tot 2600 Mbps en werkt gelijktijdig op de 2,4GHz- en 5GHz-banden.
 • 802.11n behaalt een maximale snelheid van 450 Mbps. Ook deze standaard werkt zowel op de 2,4GHz- als de 5GHz-banden.
 • 802.11a/g behaalt maximaal 54 Mbps.
 • 802.11b, de eerste wifi-standaard die ooit gelanceerd is, waarmee je een verbluffende snelheid van 11 Mbps haalt. 🏎

Frequentiebanden

Wifi-routers functioneren tegenwoordig bijna allemaal op meerdere frequenties. Meestal gaat het om twee, maar je ziet steeds vaker routers die op drie banden werken voorbijkomen.

 • 2,4GHz-band: Deze band is langzamer, maar geeft een bredere dekking.
 • 5GHz-band: Deze band is daarentegen veel sneller, maar geeft een kleinere dekking.
 • 6GHz-band: Deze band is het allersnelste, maar werkt slechts op afstanden van enkele meters, en is alleen te vinden bij wifi 6E-routers.

 Hieruit volgt een snelle uitleg over single-, dual- en tri-band:

 • Single-band: Deze routers gebruiken alleen de 2,4GHz-band. Dit levert bredere dekking en lage doorvoersnelheden op.
 • Dual-band: Deze routers werken met zowel de 2,4GHz-band als de 5GHz-band, maar zijn op slechts één tegelijkertijd actief en moeten daardoor continu wisselen tussen de twee. Simultaneous dual-band routers zijn daarentegen wél op beide frequenties tegelijk actief.
 • Simultaneous tri-band: Deze routers werken gelijktijdig met een 2,4GHz- en een 5GHz-band, en daarnaast met een extra 5GHz-band, óf een 6GHz-band.
Netgear Orbi Wifi 6 Op Een Tafel Voor Witte Muur

Extra functies

MU-MIMO

Multiple Input Multiple Output (MIMO-)technologie gebruikt verschillende antennes voor het verzenden en ontvangen van maximaal acht datastromen. Dat leidt tot betere, stabielere snelheidsprestaties.

Het 802.11ac-protocol werkt hierop volgend met Multi-User MIMO (MU-MIMO-)technologie, welke is ontworpen om tegelijkertijd bandbreedte te bieden aan meerdere apparaten in plaats van opeenvolgend.

Zo hebben tot vier clients (pc's, smartphones, enzovoorts) ieder hun eigen datastroom in plaats van dat ze moeten wachten om gegevens van de router te ontvangen. Om MU-MIMO te laten werken, moeten zowel de router als de client-apparaten MU-MIMO wifi-circuits bevatten.

Raar genoeg zijn MU-MIMO-routers op grote schaal beschikbaar, maar MU-MIMO clients zijn nog steeds erg zeldzaam.

Ethernetpoorten

Zoek een router met ten minste vier 10/100/1000 (gigabit) ethernetpoorten, waarmee je verbinding kunt maken met verschillende bedrade apparaten, zoals pc's, goede NAS-servers (network attached storage) en home-automation hubs.

Als je veel grote bestanden heen en weer beweegt en een hogere doorvoersnelheid nodig hebt, kies dan een router die linkaggregatie ondersteunt. Eenvoudig gezegd maakt linkaggregatie gebruik van twee gigabit LAN-poorten voor een hogere doorvoercapaciteit (tot 2 Gbps). Dit biedt ook een fail-safe als een LAN-verbinding uitvalt en kan worden gebruikt om je netwerkverkeer te balanceren. 

Met daarnaast minstens één usb-poort sluit je probleemloos een printer of een usb-stick aan om deze vervolgens te delen in het netwerk, maar met twee poorten doe je beide dingen tegelijkertijd. Hoe meer, hoe beter dus.

Als je je wifi-netwerkgebruik wilt beheren, kies dan een router met ouderlijk toezicht, Quality of Service (QoS) opties en een gastnetwerkfunctie. Zo voorkom je dat je kind op sites voor volwassenen terecht komt, dat je belangrijkste netwerk-gerelateerde taken achteraan in de wachtrij eindigen en/of dat je hele netwerk kwetsbaar is voor de rare fratsen van je gasten.

Wifi router van achteren met poort zichtbaar

Beamforming en band steering

Het ondersteunt ook beamforming, een technologie die wifi-signalen rechtstreeks naar een client stuurt in plaats van deze in alle richtingen uit te zenden.

Automatische band steering is ook compatibel met dit protocol, waardoor de router en/of je versterker de meest efficiënte radioband selecteert op basis van het netwerkverkeer, de beschikbaarheid van de band en het bereik.

De beste mesh-routers

Mesh-routerBeste voorBeoordelingProductpagina
Netgear Orbi Wifi 6 RBK852Allround-gebruik9,8Bekijk hem hier
TP-Link Deco M5Prijs-kwaliteit9,0Bekijk hem hier
Google Nest WifiGoogle Home8,9Bekijk hem hier
Ubiquiti AmpliFi AFi-HDStijl en functie8,5Bekijk hem hier
ROG Rapture GT6Gamers8,5Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

Hoe werkt een mesh-router?

Mesh-routers maken rechtstreeks verbinding met je modem en een reeks satellieten, welke op verschillende plekken in je huis worden om voor volledige wifi-dekking te zorgen. Ze maken allemaal deel uit van een enkel draadloos netwerk en delen dezelfde SSID en hetzelfde wachtwoord, in tegenstelling tot traditionele wifi-routers met wifi-versterkers.

Conclusie

Het was een behoorlijke zit, maar je hebt het einde van dit artikel bereikt! Ik hoop dat je er iets uit op hebt gestoken – en wel op zijn minst dat er voor iedereen een geschikte mesh-router is te vinden. Laat het ons vooral even weten in wat feedback, en bedankt voor het lezen. 😄

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen