Waar Staat Wifi voor?

Ruben Wildeman

Geschreven door: Ruben Wildeman

Je leest hier alles over de oorsprong van wifi.

Waar Staat Wifi voor?

Één van de grootste uitvindingen die de wereld op zijn kop heeft gezet, is wifi. Juist deze uitvinding staat voor de technologische revolutie waar de wereld inmiddels mee bekend is. Vele mensen vragen zich af wat de betekenis van wifi is, en wat het nou precies inhoudt.

In dit artikel vertel ik je meer over wat wifi is, de betekenis van wifi, wie wifi heeft uitgevonden en nog veel meer.

Dus, waar staat wifi voor?

Wifi werd eerst uitgesproken als 'waif-ie'. Het wordt nu in Nederland uitgesproken als "wie-fie". Het is een commerciële benaming voor Wireless Fidelity. De naam wifi komt namelijk van de audiowereld af, en wel van de term Hi-Fi. Hi-Fi staat voor High Fidelity. Zie je de gelijkenis?

In principe zijn dit de termen die in het dagelijks leven worden gebruikt. Iedereen in de wereld gebruikt deze term, maar eigenlijk heeft het een andere benaming. De term is eigenlijk verzonnen en heet van oorsprong de naam IEEE 802.11b. Omdat dit natuurlijk heel moeilijk in het dagelijks leven uit te leggen en uit te spreken is, wordt deze betekenis en benaming niet gehanteerd. Alleen echte vakmensen uit het technologische gebied snappen de term.

Wifi-gebruik

Wifi is het internet voor je mobiele telefoon, televisie, gaming console, tablet, laptop en/of desktop computer. Je doet er precies hetzelfde mee als dat je met een bekabelde internetverbinding doet: je kijkt het nieuws, scrolt door sociale media, gamet en streamt. Ook een smart tv of zelfs een slimme koelkast gebruikt tegenwoordig wifi.

Waar heb je nu eigenlijk wifi? Over heel de wereld zijn er miljoenen toegangspunten te vinden. Elk modern huis heeft tegenwoordig een wifi-verbinding. Voor een goede internetverbinding, heb je zodoende een goede router nodig.

Wat is een router? Een router is verbonden aan je modem – welke internet van je provider ontvangt – en zet een draadloos netwerk op. Dit zorgt er vervolgens voor dat je op verschillende plaatsen in huis een draadloze internetverbinding hebt.

Je wifi-ontvangst verbeteren is tegenwoordig pure noodzaak. Via de bovenstaande link ontdek je onze 11 tips om je wifi te verbeteren!

Dat geldt misschien vooral als het om openbare wifi gaat, zoals de gratis wifi-hotspot die je in het OV en in de steden bij bedrijfsgebouwen vindt. Hiervoor hoef je geen inloggegevens in te voeren.

Uitvinder van wifi

Wifi is niet door één enkel persoon uitgevonden. Je kunt niet in je eentje zo'n groot netwerk op de wereld brengen. Omdat Wifi door een grote groep mensen in elkaar is gezet, is het toch mogelijk om een paar uitvinders te zoeken.

In totaal zijn er vijf uitvinders die echt het idee hadden om het wifi zoals wij het kennen uit te werken: de Australische radio-astronoom John O'Sullivan met zijn collega's Terence Percival Diethelm Ostry, Graham Daniels en John Deane. Al deze knappe koppen hebben allemaal een wetenschappelijke en/of technische achtergrond.

Uithangbord Bij Een Internetcafé

Storingen

Wifi is natuurlijk een geweldige uitvinding en heeft mensen ook al heel veel geholpen. Door wifi zijn we natuurlijk veel wijzer geworden; we hebben toegang tot veel meer kennis dan voor de tijd van wifi, en we dragen ook sneller kennis aan elkaar over. Ook maken mensen sneller contact met elkaar maken door wifi, omdat bijna niemand meer afhankelijk is van ethernetkabels. Je hebt internet waar je ook bent.

Soms laat de technologie de mens echter in de steek en heeft men daar toch redelijk veel last van. Als je wifi-netwerk bijvoorbeeld eruit ligt om de en of andere reden, wordt je gedwongen om óf een kabel erbij te pakken (die je misschien nog moet kopen) of je moet ergens anders heen om openbaar wifi te gebruiken. Misschien moet je zelfs bijvoorbeeld een bibliotheek in om weer als vanouds de boeken in te duiken, wat onverwachts veel tijd kost.

Ook met andere zaken is het vervelend als er een storing van de wifi is. Denk ook maar aan grotere zaken waar wifi is. Als de wifi uitvalt vanwege een cyberaanval of een ander ernstig ongeval, kan niemand elkaar informeren over een mogelijk gevaar dat op de loer ligt. In deze zaken is wifi echter juist van levensbelang omdat je snel anderen informeert en in veiligheid brengt met een enkel berichtje.

Er zijn ook andere oorzaken waarom je wellicht slecht wifi ontvangt hebt. Als je te ver van je router zit heb je al snel slecht ontvangt. In dat geval raad ik een goede wifi-versterker of een powerline adapter aan.

Conclusie

Wifi is de laatste jaren steeds belangrijker geworden. Je gebruikt het voor alles, en je gebruikt het overal. Met de uitvinding van de wifi is de wereld anders gaan werken en denken. Er valt dan ook te spreken over een technologische revolutie.

De mensheid kan niet meer terug. Want zeg nou zelf: zou jij nu nog een paar dagen, of zelfs al één dag, zonder wifi kunnen? Oordeel zelf maar. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?