De Beste Slimme Koelkast: Zinnig of Onzin?

Witte keuken met Samsung smart koelkast

Laatst geüpdatet op:

Wat als je koelkast je kon vertellen of de deur nog open staat of dat het ijs bijna op is? Wat als je hem zou kunnen vragen of je meer eieren of melk nodig hebt terwijl je in de supermarkt bent? Dit is – afhankelijk van het merk en model – allemaal mogelijk met een slimme koelkast! 🧠

Helaas is het aanbod in Nederland vooralsnog echter ietwat schaars. Om je toch op weg te helpen, heb ik een top 3 voor je opgesteld.

Table of Contents

Wat is een slimme koelkast?

Een slimme koelkast is een koelkast die onder andere is uitgerust om bij te houden welke producten er in de koelkast worden geplaatst.

Afhankelijk van de functies die in de koelkast zijn ingebouwd, kun je bijvoorbeeld je smartphone gebruiken om te zien wat er in de koelkast zit, maar ook notities en agenda-items verzenden en ontvangen die op het scherm van de koelkast verschijnen, en zelfs waarschuwingen krijgen als de deur van de koelkast open blijft staan.

Gezien het feit dat de slimme koelkast zich echter nog grotendeels in de experimentele fase bevindt, is dit onderdeel van hedendaagse domotica nog steeds volop in ontwikkeling.

Top 3 Beste Slimme Koelkasten

Samsung Family Hub
(RS68N8941B1/EF)

Samsung RS68N8941B1:EF Family Hub vooraanzicht
Beste slimme koelkast
4.7/5
 • Veel toekomstbestendiger dan deze koelkast wordt het niet: er zit namelijk een ware tablet verwerkt in de rechterdeur waarmee je notities maakt, je agenda synchroniseert en zelfs TV mee kijkt
 • Deze koelkast sluit je op een waterleiding aan om de ijsklontjes- en waterdispenser te gebruiken
 • De software van de tablet mag nog wat meer verfijnd worden

Formaat: 178 x 91,2 x 71,6 cm (HxBxD)
Inhoud: 383 l (koelen); 120 l (vriezen)
Energieklasse: A++

No frost: Ja
Camera: Ja, 3 stuks
Max. geluidsniveau: 39 dB

LG Door Cooling
(GBB72MCUFN)

LG-GBB72MCUFN-vooraanzicht
Beste koop
4.5/5
 • Deze koelkast heeft een app waarmee je moeiteloos zaken zoals onder andere de temperatuur op afstand instelt
 • De inhoud wordt gekoeld vanuit de deur, waardoor een constante temperatuur wordt onderhouden
 • Heeft geen hendel waar je de deur makkelijk mee openmaakt

Formaat: 203 x 59,5 x 68,2 cm (HxBxD)
Inhoud: 277 l (koelen); 107 l (vriezen)
Energieklasse: A+++

No frost: Ja
Camera: Nee
Max. geluidsniveau: 36 dB

Siemens iQ500
(KG56NHX3P)

Siemens KG56NHX3P Schuin vooraanzicht
Beste midrange slimme koelkast
4.5/5
 • Dit model gebruikt een camera waarmee je zonder de deur te openen kunt zien wat je nog in je koelkast hebt
 • Met Siemens Multi-Airflow technologie komt de koelkast snel weer op temperatuur nadat de deur geopend is
 • De bigBox-indeling in de vriezer maakt de indeling ietwat onhandig

Formaat: 193 x 70 x 80 cm (HxBxD)
Inhoud: 400 l (koelen); 105 l (vriezen)
Energieklasse: A++

No frost: Ja
Camera: Ja, 2
Max. geluidsniveau: 42 dB

Wat kan een slimme koelkast?

Dat hangt echt af van het model. In de basis kunnen ze nuttige dingen doen zoals het sturen van een melding naar je telefoon als de deur open blijft staan of als het ijs bijna op is, of datumregistratie zodat voedsel dat gevoelig is voor bederf goed kan worden gecontroleerd.

Een slimme koelkast kan zelfs waarschuwingen versturen naar zijn eigen scherm of je een e-mail sturen wanneer het voedsel een punt bereikt waarop het wellicht over de datum is.

Neem echter eens de Family Hub koelkast van Samsung. Dit is de meest uitgebreide, functie-rijke koelkast met een scherm waarmee je onder andere zelfs de volgende dingen kunt doen:

 • De inhoud van de koelkast bijhouden en eten bestellen
 • Je kalender bijhouden
 • Notities  achterlaten
 • Recepten  opzoeken
 • TV kijken
 • Muziek  afspelen 
Een slimme koelkast van Samsung

De 3 Beste Slimme Koelkasten op een Rij

#1 Samsung Family Hub (RS68N8941B1/EF) – Beste slimme koelkast

Formaat: 178 x 91,2 x 71,6 cm (HxBxD)
Inhoud: 383 l (koelen); 120 l (vriezen)

Energieklasse: A++
No frost: Ja

Camera: Ja, 3 stuks
Max. geluidsniveau: 39 dB

Als het doel van Samsung was om de meest moderne koelkast op de markt te creëren, dan is de missie volbracht. Er is echt niets anders zoals de de Family Hub Koelkast te vinden.

Met 21,5 inch van hoek tot hoek is de touchscreen van de Family Hub de overduidelijk ster van de show en biedt hij een speciaal keukencommandocentrum. 

Formaat is echter niet een maatstaaf van kwaliteit. We zijn allemaal gewend geraakt aan vlotte, responsieve touchscreens op onze telefoons, dus is het redelijk om hetzelfde te verwachten van een koelkast met touchscreen van deze prijs.

4.7/5

Hoewel de bediening hier nog steeds niet zo soepel en snel verloopt als op een high-end tablet, vond ik dat de aanraakbediening op het scherm van de Family Hub goed genoeg aanvoelde voor iets wat je waarschijnlijk toch niet 24 uur per dag zult gebruiken.

Het nadeel van deze tablet is dat je geen van de vooraf geïnstalleerde apps eraf kunt halen (maar je kunt ze wel naar het tweede scherm slepen). Hopelijk staat een toekomstige update dit wel toe. Ik zal bijvoorbeeld geen muziek streaming apps vanaf m’n koelkast laten lopen als ik een set goede WiFi-speakers in huis heb staan!

Via de SmartThings app voor Android of iOS synchroniseer je de koelkast met verlichting en andere SmartThings switches. Ook synchroniseer je bijvoorbeeld je agenda of je boodschappenlijstjes. Stel je boodschappen lijst samen in de keuken en open hem vervolgens op je telefoon in de supermarkt. Dit soort efficiëntie stel ik zelf altijd erg op prijs.

Nog efficiënter is het feit dat deze koelkast zelf bijhoudt wat je mee moet nemen uit de supermarkt – zolang het etenswaar het bovengenoemde RFID-label heeft. Heeft het dit niet, dan moet je zelf een oogje in het zeil houden.

Tevens gebruik je de app om in de koelkast te kijken zonder de deuren te openen. Hij bezit namelijk drie camera’s. Dit is op zich erg handig, maar als je bijvoorbeeld onder in de lades wilt kijken, zul je toch de deur even open moeten doen.

De koelkast voert naast dit alles ook zijn basisfuncties uitermate goed uit. Hij is bijzonder ruim met een netto inhoud van 593 liter. De gehele inhoud wordt gekoeld door middel van Samsungs Twin Cooling Plus-technologie. Door het gebruik van twee aparte koelsystemen – één voor het koelgedeelte en één voor het vriesgedeelte – wordt je eten langer vers gehouden.

Voordelen

 • Deze koelkast is extreem ruim
 • De synchronisatie tussen de koelkast en je telefoon is erg handig
 • De optimale temperatuur wordt zowel in het koel- als het vriesgedeelte bewerkstelligd door Samsungs Twin Cooling Plus-technologie

Nadelen

 • Hoewel de camera's erg handig zijn, zul je toch voor eten in bepaalde plekjes de deuren moeten openen
 • Vooraf geïnstalleerde apps kunnen niet worden verwijderd

#2 LG Door Cooling (GBB72MCUFN) – Beste koop

Formaat: 203 x 59,5 x 68,2 cm (HxBxD)
Inhoud: 277 l (koelen); 107 l (vriezen)

Energieklasse: A+++
No frost: Ja

Camera: Nee
Max. geluidsniveau: 36 dB

LG GBB72MCUFN met deur open
4.5/5

Met deze koelkast tref je een mooie balans tussen prijs en kwaliteit. Voor fractie van de prijs van de bovengenoemde Samsung ster krijg je een model dat de basisfuncties prima uitvoert – met daarnaast nog wat leuke slimme extra’s.

Om met dit laatste te beginnen: dit model heeft dan wel geen camera’s, maar wel een aantal andere smart functies. Zo link je de koelkast – en vele andere LG apparatuur – aan je smartphone via de LG ThinQ app (voor Android en iOS).

Je vraagt je misschien af wat je hiermee zoal kunt als er geen camera’s aanwezig zijn. Nou, de app stuurt je een notificatie als je bijvoorbeeld de deur open laat staan. Tevens heb je altijd zicht op de temperatuur van de koelkast en kun je de koelkast in verschillende modi zetten.

Denk hierbij aan een “afwezig”-modus of een vakantiemodus. Ervan uitgaande dat je de koelkast leeg hebt gehaald, kun je hiermee veel energie en dus geld besparen.

Heel handig allemaal, maar de eerder genoemde basisfuncties zijn bij elke koelkast het belangrijkste. Ten eerste heb je een totale netto inhoud van 384 liter. Dit is wat mij betreft een heel respectabele hoeveelheid, vooral gezien hoe slank dit model eigenlijk is.

Minstens even belangrijk is de koelfunctie echter. Mede dankzij LG’s zogeheten door cooling blijft de temperatuur constant. Doordat de temperatuurschommelingen geminimaliseerd worden, blijft vers etenswaar zoals groente en fruit niet per sé langer houdbaar, maar wél langer lekker.

Tevens wordt de inhoud van de koelkast sneller gekoeld. Volgens LG gebeurt dit maar liefst 32% sneller dan wat vergelijkbare competitie weet te bereiken. De precieze testresultaten zijn voor mij niet toegankelijk, maar ik durf er van uit te gaan dat er een kern van waarheid zit in de sales pitch van LG.

Het is hierbij natuurlijk wel belangrijk dat je de koelkast niet om de haverklap opent. Hij moet de kans krijgen om ook daadwerkelijk te koelen.

Met de zogeheten FRESHConverter selecteer je tevens wat je in de laden koelkast legt. Je kiest tussen groente, fruit, vlees of vis. Vervolgens zorgt de koelkast ervoor dat de ideale vochtgraad voor het product dat in de desbetreffende lade ligt wordt behouden. Zo weet je zeker dat je fruit niet melig wordt en je vlees niet in zijn eigen sappen ligt te weken.

Ik vind het zelf ten slotte wel ietwat jammer dat er geen water- en ijsdispenser te vinden is, maar dat had de prijs natuurlijk ook weer een stuk opgevoerd. 💰

Voordelen

 • Via de app stel je zaken in zoals de temperatuur of verschillende koelmodi
 • Door cooling minimaliseert temperatuurschommelingen
 • Met een simpele schakelaar waarborg je de ideale vochtigheidsgraad voor je fruit, groente en vlees of vis

Nadelen

 • Verder niet veel slimme functies; je krijgt geen camera of tablet
 • Geen water- of ijsdispenser

#3 Siemens iQ500 (KG56NHX3P) – Beste midrange slimme koelkast

Formaat: 193 x 70 x 80 cm (HxBxD)
Inhoud: 400 l (koelen); 105 l (vriezen)

Energieklasse: A+
No frost: Ja

Camera: Ja, 2
Max. geluidsniveau: 42 dB

Deze slimme koelkast van Siemens ligt qua functies en prijs mooi tussen de eerdergenoemde Samsung Family Hub en de LG Door Cooling in. Laten we weer beginnen met de smart functies: dit model heeft om te beginnen dan wel geen tablet, maar hij heeft wél twee camera’s. Deze maken elke keer dat de deur gesloten wordt een foto van de inhoud van het koelgedeelte.

Deze foto’s worden automatisch gesynchroniseerd met de HomeConnect app, welke voor iOS en Android beschikbaar is. Naast dat je de gesynchroniseerde foto’s bekijkt, pas je hier ook zaken zoals de temperatuur aan. Je krijgt ook een melding als de deur nog open staat of – indien je dit zo instelt – als de temperatuur aangepast moet worden om je eten langer vers te houden.

Siemens KG56NHX3P met de deuren open
4.5/5

Dit laatste “voelt” deze slimme koelkast aan door zijn freshSensor. Hierbij wordt ook de buitentemperatuur in acht genomen. Zonnestralen die direct op de koelkast vallen verwarmen de boel immers ook!

Wat hierbij onder andere erg handig bij is, zijn de hyperFresh Plus 0°C-laden. Deze zijn standaard twee tot vier graden koeler dan de rest van de koelkast, waardoor bijvoorbeeld verse vis nóg langer vers blijft. Daarbij kun je ook de vochtigheidsgraad regelen zodat deze lades in principe helemaal aanpasbaar zijn aan de behoeften van jouw etenswaar.

Daarnaast krijg je ook nog een superhandig flessenrek en in de vriezer de bigBox. Of je dit laatste echter handig vindt, is afhankelijk van je wensen. Aan één kant is het fijn dat hier grotere dingen in passen, zoals een hele kip, maar zelf had ik liever twee losse lades gehad zodat ik mezelf een boel gegraaf kon besparen.

In totaal leidt dit alles tot een een ruime, respectabele netto inhoud van 501,5 liter. Hier ben ik zelf zeer over te spreken. Als finishing touch had ik echter rond dit prijspunt wel graag een ijs- en/of waterdispenser gekregen.

Voordelen

 • Camera's zijn erg handig; hiermee bespaar je energieverlies aan het openen en dichtdoen van je koelkast
 • De app is ietwat spartaans maar heeft toch meerwaarde door de toegang tot allerlei instellingen en push notificaties
 • De hyperFresh-laden zijn helemaal ingericht op het langer houdbaar houden van je verse producten

Nadelen

 • Het bigBox-compartiment kan al snel rommelig worden
 • Geen ijs- en/of waterdispenser.

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Bij de aanschaf van een koelkast, of die nu wel of niet slim is, moet je op een aantal zaken letten. Denk aan het energielabel, de inhoud van de koelkast en de afmetingen. Om je te helpen de juiste keuze te maken bij de aanschaf van een slimme koelkast, vind je hieronder een aantal belangrijke tips.

Energieklasse

Natuurlijk is het slim om hier aandacht aan te besteden. We raden je aan om te kiezen voor een koelkast met op zijn minst een A++-label. Dit label is vaak te zien bij slimme koelkasten, dus dat zou niet al te moeilijk moeten zijn.

Dit is niet alleen om een beetje te besparen op je energierekening, maar ook om de aarde te ontzien. Daar willen we toch allemaal ons steentje aan bijdragen? 🌱

Afmetingen en locatie

Vooral slimme varianten zijn vaak moeilijker om naderhand in te bouwen. Idealiter bouw je deze dan ook in terwijl je keuken wordt ingebouwd.

Lukt dit niet of wil je je bestaande keuken simpelweg upgraden, meet dan nauwkeurig de nis op waarin deze moet passen – of de anderszins vrijstaande ruimte waarin je hem wilt zetten.

Modellen met een ijs- en/of waterdispenser horen tevens te worden aangesloten op een waterleiding. Ben je hier zelf toe in staat? Top! Heb je twijfels? Laat dan een vakman langskomen om je te helpen.

Netto inhoud

De belenagrijkste vraag hierbij is: hoeveel eten koop je per week? Zoek een koelkast die niet te klein is, maar zeker ook niet te groot. Een koelkast die te groot is neemt alleen maar ruimte in beslag en heeft ook een negatieve invloed op je energierekening.

Slimme functies

Helaas worden nieuwe koelkasten steeds vaker standaard als “slim” of “smart” bestempeld, terwijl dit lang niet altijd klopt. Lees en controleer dus altijd alle functies van de koelkast voor de aankoop.

Wat een slimme koelkast “slim” maakt is een verbinding met het internet. De mate van hieraan verbonden functies is afhankelijk van het merk en het model. De bovengenoemde Samsung Family Hub is bijvoorbeeld van alle gemakken voorzien, van camera’s tot een ingebouwde tablet van 21″ waarop je je boodschappenlijst ter plekke samenstelt. Deze wordt vervolgens gesynchroniseerd met de bijbehorende app.

De nummer twee in deze lijst – de LG GBB72MCUFN – is daarentegen wat bescheidener ingericht. Hij heeft noch een camera noch een touchscreen, maar je kunt hem wel synchroniseren met een app op je smartphone. Hiermee check en fine tune je in dit geval enkel zaken als de temperatuur.

Samsung smartphone

Mogelijke koppelingen

Over synchronisatie gesproken: als je een slimme koelkast koopt, ga ik ervan uit dat je gebruik wilt maken van de synchronisatiemogelijkheden. Het is hierbij van belang dat je ook nagaat dat de bijbehorende apps compatibel zijn met jouw toestel.

Nu komt het tegenwoordig gelukkig niet vaak voor dat apps incompatibel zijn met bepaalde telefoons – de meeste mensen met smartphones hebben immers een Android of een iOS toestel. 📱

Mogelijke nadelen

Een van de eerste nadelen waar je mee te maken zult krijgen als mogelijke eigenaar van een slimme koelkast is dat er een behoorlijk prijskaartje aan slimme koelkasten hangt: je zult al snel tussen de €750 en €3000 kwijt zijn voor deze nieuwe technologie.

Daarnaast wordt er op dit moment weinig tot geen voedsel op de markt gebracht met een RIFD-label. Daardoor zul je de inhoud van je smart fridge vooralsnog (grotendeels) zelf moeten bijhouden.

Ten slotte hebben onderzoekers van Safety Detective ontdekt dat het vooralsnog makkelijk is voor hackers om in te breken in slimme koelkasten. Hiermee kan de temperatuur van je koelkast op afstand worden aangepast. Nu kun je je natuurlijk afvragen hoe groot de kans is dat jou dit overkomt als particulier…

Conclusie

De slimme koelkast is een innovatief stukje technologie die vooralsnog in zijn kinderschoenen staat. Met al zijn functionaliteiten in gedachten, durven we er echter van uit te gaan dat we deze koelkasten gaandeweg in steeds meer huishoudens zullen gaan terugvinden.

Wat denk jij? Zijn slimme koelkasten zinnig of onzin? Laat het ons in een reactie weten! 👇

Deel dit bericht!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *