De Beste Slimme Koelkast: Zinnig of Onzin? ❄

Wayne Koers

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

10 min. leestijd

De Beste Slimme Koelkast: Zinnig of Onzin? ❄

Wat als je koelkast je kon vertellen of de deur nog open staat of dat het ijs bijna op is? Wat als je hem zou kunnen vragen of je meer eieren of melk nodig hebt terwijl je in de supermarkt bent? Dit is – afhankelijk van het merk en model – allemaal mogelijk met een slimme koelkast! 🧠

Helaas is het aanbod in Nederland vooralsnog echter ietwat schaars. Om je toch op weg te helpen, vind je in dit artikel een top 3.

Wat is een slimme koelkast?

Een slimme koelkast is een koelkast die onder andere is uitgerust om bij te houden welke producten er in de koelkast worden geplaatst. Dit kan een goede koel-vriescombinatie zijn, maar ook een Amerikaanse koelkast. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende modellen. De beste wijnklimaatkast valt hier niet onder, maar is eigenlijk onmisbaar wanneer je een wijn-enthousiast bent.

Afhankelijk van de functies die in de koelkast zijn ingebouwd, kun je bijvoorbeeld je smartphone gebruiken om te zien wat er in de koelkast zit, maar ook notities en agenda-items verzenden en ontvangen die op het scherm van de koelkast verschijnen, en zelfs waarschuwingen krijgen als de deur van de koelkast open blijft staan.

Gezien het feit dat de slimme koelkast zich echter nog grotendeels in de experimentele fase bevindt, is dit onderdeel van hedendaagse domotica nog steeds volop in ontwikkeling.

#1 Samsung Family Hub (RS6HA8891B1/EF)
Dé beste slimme koelkast van 2024

Onze score: 9,2

Samsung Family Hub RS6HA8891B1/EF vooraanzicht

Dit is zonder twijfel het model dat in staat is de meeste twijfel weg te nemen.

Toch vergeten even in de koelkast te kijken voor je de deur uitging? Of wil je je agenda als vanouds op je koelkast hangen? Dan is dit hét model voor jou.

Formaat: 178 x 91,2 x 71,6 cm (HxBxD)
Inhoud: 389 l (koelen); 226 l (vriezen)
Energieklasse: E

No frost: Ja
Camera: Ja, 1 stuk
Max. geluidsniveau: 36 dB

De 3 beste slimme koelkasten in een oogopslag

 1. Samsung Family Hub (RS6HA8891B1/EF) - Dit is het slimste kind van de klas onder de slimme koelkasten. Is budget geen punt, dan is dit model degene waar je in wilt investeren!
 2. LG GSJV90BSAE - Voor de beste balans tussen prijs en kwaliteit, deurkoeling en intuïtieve app ga je voor dit model van LG
 3. Liebherr CNsfd 5703-20 - Wil je toch een beetje op je beurs letten, dan is deze Siemens een uitermate goede keuze. Hierbij krijg je veel voor weinig!

Wat kan een slimme koelkast?

Dat hangt af van het model. In de basis doen ze nuttige dingen als het sturen van een melding naar je telefoon als de deur open blijft staan of als het ijs bijna op is, of datumregistratie zodat voedsel dat snel bederft goed kan worden gecontroleerd.

Sommige modellen sturen zelfs waarschuwingen naar hun eigen scherm of een e-mail naar jou wanneer het voedsel een punt bereikt waarop het wellicht over de datum is.

Neem echter eens de Family Hub van Samsung. Dit is de uitgebreidste, functierijkste koelkast met een scherm waarmee je onder andere zelfs de volgende dingen kunt doen:

 • De inhoud van de koelkast bijhouden en eten bestellen
 • Je kalender bijhouden
 • Notities achterlaten
 • Recepten opzoeken
 • Televisie kijken
 • Muziek  afspelen 
Hoe weet een slimme koelkast welk eten moet worden aangevuld?

Dit is zowel afhankelijk van het merk en model van de koelkast als van de informatie die beschikbaar is op de voedselverpakkingen. Als een product een RFID-label heeft, herkent een koelkast die RFID-labels kan scannen dit automatisch.

Als dit niet het geval is, kun je de producten ook handmatig invoeren. Verder staan bepaalde modellen je toe om zelf vanaf je smartphone op afstand in de koelkast te kijken door middel van ingebouwde camera's.

De beste slimme koelkasten, gedetailleerd.


Formaat: 178 × 91,2 × 71,6 cm (HxBxD)
Inhoud: 389 l (koelen); 226 l (vriezen)
Energieklasse: E
No frost: Ja
Camera: Ja, 1 stuk
Max. geluidsniveau: 36 dB

Als het doel van Samsung was om de meest moderne koelkast op de markt te creëren, dan is de missie volbracht.

Samsung Family Hub RS6HA8891B1/EF inhoud koelkast

Er is echt niets anders zoals de de Family Hub Koelkast te vinden. Met 21,5 inch van hoek tot hoek is de touchscreen van de Family Hub de overduidelijk ster van de show en biedt hij een speciaal keukencommandocentrum. 🎛

Formaat is echter niet een maatstaaf van kwaliteit. We zijn allemaal gewend geraakt aan vlotte, responsieve touchscreens op onze telefoons, dus is het redelijk om hetzelfde te verwachten van een koelkast met touchscreen van deze prijs.

Hoewel de bediening hier nog steeds niet zo soepel en snel verloopt als op een high-end tablet, vond ik dat de aanraakbediening op het scherm van de Family Hub goed genoeg aanvoelde voor iets wat je waarschijnlijk toch niet 24 uur per dag gebruikt.

Het nadeel van deze ingebouwde tablet is dat je geen van de vooraf geïnstalleerde apps eraf kunt halen (maar je kunt ze wel naar het tweede scherm slepen). Hopelijk staat een toekomstige update dit wel toe. Ik laat bijvoorbeeld geen muziek streaming apps vanaf een koelkast lopen als ik een set goede wifi-speakers in huis heb staan!

Via de SmartThings app voor Android of iOS synchroniseer je de koelkast verder met verlichting en andere SmartThings-switches. Ook synchroniseer je bijvoorbeeld je agenda of je boodschappenlijstjes. Stel je boodschappen lijst samen in de keuken en open hem vervolgens op je telefoon in de supermarkt. Dit soort efficiëntie stel ik zelf altijd erg op prijs.

Het is zelfs mogelijk om je smartphone scherm te casten naar het koelkastdisplay en om je telefoon via Bluetooth te verbinden wat het mogelijk maakt om handsfree via de koelkast te bellen! Dat zijn ook wat handigheden die ik erg waardeer.

Nog efficiënter is het feit dat deze koelkast zelf bijhoudt wat je mee moet nemen uit de supermarkt – zolang het etenswaar het bovengenoemde RFID-label heeft. Heeft het dit niet, dan moet je zelf een oogje in het zeil houden.

Ook geeft de koelkast je de mogelijkheid om de houdbaarheid van de producten toe te voegen. Je krijgt dan een seintje wanneer het product over de datum dreigt te gaan.

Tevens gebruik je de app om in de koelkast te kijken zonder de deuren te openen. Hij bezit namelijk een camera met een ultragroothoeklens. Dit is op zich erg handig, maar als je bijvoorbeeld onder in de lades wilt kijken, zul je toch de deur even open moeten doen.

De koelkast voert naast dit alles ook zijn basisfuncties uitermate goed uit. Hij is bijzonder ruim met een netto inhoud van 614 liter. De gehele inhoud wordt gekoeld door middel van Samsungs Twin Cooling Plus-technologie. Door het gebruik van twee aparte koelsystemen – één voor het koelgedeelte en één voor het vriesgedeelte – blijft je eten langer vers.

Wat we goed vinden:

 • Deze koelkast is extreem ruim​
 • De synchronisatie tussen de koelkast en je telefoon is erg handig​
 • De optimale temperatuur wordt zowel in het koel- als het vriesgedeelte bewerkstelligd door Samsungs Twin Cooling Plus-technologie​

Wat we minder goed vinden:

 • Hoewel de camera erg handig zijn, moet je voor eten in bepaalde plekjes de deuren toch openen​
 • Vooraf geïnstalleerde apps zijn niet te verwijderen

Formaat: 179 × 91,3 × 73,5 cm (HxBxD)
Inhoud: 419 l (koelen); 219 l (vriezen)
Energieklasse: E
No frost: Ja
Camera: Nee
Max. geluidsniveau: 36 dB

Deze slimme koelkast van LG ligt qua functies en prijs tussen de eerdergenoemde Samsung Family Hub en de Liebherr in, alhoewel het net iets dichter bij de eerdergenoemde Samsung Family Hub ligt.

LG GSJV90BSAE koelkaast met openstaande deuren - inhoud

Laten we weer beginnen met de smart-functies: dit model heeft om te beginnen dan wel geen tablet en geen camera, maar heeft wel een aantal andere slimme functies. Zo link je de koelkast – en vele andere LG-apparatuur – aan je smartphone via de LG ThinQ-app (voor Android en iOS) en heeft de koelkast stembesturing.

Heel handig allemaal, maar de eerder genoemde basisfuncties zijn bij elke koelkast het belangrijkste. Ten eerste heb je een totale netto inhoud van 635 liter. Dit is wat mij betreft een behoorlijke hoeveelheid, vooral gezien de koelkast ook beschikt over een water- en ijsblokjesdispenser.

Minstens even belangrijk is de koelfunctie echter. Mede dankzij LG's zogeheten door cooling blijft de temperatuur constant. Doordat de temperatuurschommelingen geminimaliseerd worden, blijft vers etenswaar zoals groente en fruit niet per se langer houdbaar, maar wél langer lekker.

Tevens wordt de inhoud van de koelkast sneller gekoeld. Volgens LG gebeurt dit maar liefst 32% sneller dan wat vergelijkbare competitie weet te bereiken. De precieze gegevens waarop LG dit baseert zijn voor mij niet toegankelijk, maar ik durf ervan uit te gaan dat er een kern van waarheid in de sales pitch van LG zit.

Het is hierbij natuurlijk wel belangrijk dat je de koelkast niet om de haverklap opent. Hij moet de kans krijgen om ook daadwerkelijk te koelen.

Met de zogeheten FRESHBalancer selecteer je tevens wat je in de laden koelkast legt. Je kiest tussen groente, fruit, vlees of vis. Vervolgens zorgt de koelkast ervoor dat de ideale vochtgraad voor het product dat in de desbetreffende lade ligt wordt behouden. Zo weet je zeker dat je fruit niet melig wordt en je vlees niet in zijn eigen sappen ligt te weken.

Ik vind het zelf ten slotte wel ietwat jammer dat hij geen camera of ingebouwde tablet heeft, maar dat had de prijs ook weer een stuk opgevoerd. 💰

Wat we goed vinden:

 • Via de app stel je zaken in zoals de temperatuur of verschillende koelmodi​
 • Door cooling minimaliseert temperatuurschommelingen​
 • Met een simpele schakelaar waarborg je de ideale vochtigheidsgraad voor je fruit, groente en vlees of vis​

Wat we minder goed vinden:

 • Verder niet veel slimme functies; je krijgt geen camera of tablet​

Formaat: 201,5 × 59,7 × 67,5 cm (HxBxD)
Inhoud: 268 l (koelen); 103 l (vriezen)
Energieklasse: D
No frost: Ja
Camera: Nee
Max. geluidsniveau: 36 dB

Met deze koelkast tref je een mooie balans tussen prijs en kwaliteit. Voor fractie van de prijs van de bovengenoemde Samsung-ster krijg je een model dat de basisfuncties prima uitvoert – met daarnaast nog wat leuke slimme extra's.

Laten we weer beginnen met de smart-functies: dit model heeft om te beginnen dan wel geen tablet, camera's of water- en ijsblokjesdisender, maar wel wat slimme eigenschappen. Zo verbindt je de koelkast met wifi met behulp van de SmartDeviceBox en stel je de koelkast in vanaf je telefoon en krijg je een seintje als iemand de deur heeft opengelaten.

Liebher CNsfd 5703-20 inhoud

Zonder de SmartDeviceBox regel je te temperatuur en overige instellingen via de touchscreenbar aan de binnenzijde van de koelkast.

De koelkast bevat allerlei handige instellingen om zich te optimaliseren aan de omstandigheden. Naast de No Frost-technologie en het open-deur-alarm, is het bijvoorbeeld mogelijk om twee compartimenten in de koelkast op een andere temperatuur in te stellen.

Ook kun je een CleaningMode aanzetten, waarbij de koelkast wel uitschakelt, maar de lichten blijven branden. Nog wat handige modi zijn de PartyMode en de HolidayMode.

Dit eerste activeert functies zoals SuperCool en SuperFrost. Deze functies optimaliseren en stabiliseren de temperatuur in omstandigheden waarbij de deur vaker en langer geopend wordt. Na 24 uur keert de Liebherr automatisch terug naar de normale modus.

Dit tweede schakelt overbodige functies uit zoals de ventilator en SuperCool-functie en de koelkast regelt zijn temperatuur tot +15 °C. Dit bespaart elektriciteit en voorkomt onaangename geurtjes. De temperatuur van de vriezer blijft daarbij wel hetzelfde als de vooraf ingestelde temperatuur.

De koelkast heeft nog meer soortgelijke functies en modi die het leven net wat makkelijker maken, maar misschien wel nóg belangrijker zijn de basisfuncties. Allereerst heeft de koelkast een netto inhoudt van 271 liter. Dit is wat aan de kleine kant, maar past goed bij de afmetingen van dit model.

De Liebherr beschikt daarnaast over een koolstoffilter. Deze onttrekt de luchtjes en bacteriën uit de lucht, waardoor de koelkast langer fris blijft ruiken.

Alles samengenomen, kan de koelkast niet concurreren met de nummer één en twee in deze lijst, maar als je de prijs overweegt, biedt de koelkast behoorlijk wat fijne (smart)functies en dat maakt dit de beste budget slimme koelkast!

Wat we goed vinden:

 • De SmartDeviceBox maakt het mogelijk om via een app zaken in te stellen als de temperatuur of verschillende koelmodi​
 • De koelkast heeft behoorlijk veel verschillende instellingen om zich optimaal aan te passen aan de omstandigheden

Wat we minder goed vinden:

 • Verder niet veel slimme functies; je krijgt geen camera of tablet​
 • Geen water- of ijsdispenser​
 • Om de koelkast te bedienen via een telefoon, ben je genoodzaakt om de SmartDeviceBox aan te schaffen

Koopgids

Bij de aanschaf van een koelkast, of die nu wel of niet slim is, moet je op een aantal zaken letten. Denk aan het energielabel, de inhoud van de koelkast en de afmetingen. Om je te helpen de juiste keuze te maken bij de aanschaf van een slimme koelkast, vind je hieronder een aantal belangrijke tips.

Energieklasse

Natuurlijk is het slim om hier aandacht aan te besteden. We raden je aan om te kiezen voor een koelkast met op zijn minst een A++-label. Hoewel het niet standaard is voor slimme koelkasten, is dit label vaker te zien bij slimme koelkasten dan bij niet slimme koekasten, dus dat zou niet al te moeilijk moeten zijn.

Dit is niet alleen om een beetje te besparen op je energierekening, maar ook om de aarde te ontzien. Daar willen we toch allemaal ons steentje aan bijdragen? 🌱

Afmetingen en locatie

Vooral slimme varianten zijn vaak moeilijker om naderhand in te bouwen. Idealiter bouw je deze dan ook in terwijl je keuken wordt gebouwd.

Lukt dit niet of wil je je bestaande keuken simpelweg upgraden, meet dan nauwkeurig de nis op waarin deze moet passen – of de anderszins vrijstaande ruimte waarin je hem wilt zetten.

Modellen met een ijs- en/of waterdispenser horen tevens te worden aangesloten op een waterleiding. Ben je hier zelf toe in staat? Top! Heb je twijfels? Laat dan een vakman langskomen om je te helpen.

Netto-inhoud

De belangrijkste vraag hierbij is: hoeveel eten koop je per week? Zoek een koelkast die niet te klein is, maar zeker ook niet te groot. Een koelkast die te groot is neemt alleen maar ruimte in beslag en heeft ook een negatieve invloed op je energierekening.

Slimme functies

Helaas worden nieuwe koelkasten steeds vaker standaard als "slim" of "smart" bestempeld, terwijl dit lang niet altijd klopt. Lees en controleer dus altijd alle functies van de koelkast voor de aankoop.

Wat een slimme koelkast 'slim' maakt is een verbinding met het internet. De mate van hieraan verbonden functies is afhankelijk van het merk en het model. De bovengenoemde Samsung Family Hub is bijvoorbeeld van alle gemakken voorzien, van een camera tot een ingebouwde tablet van 21" waarop je je boodschappenlijst ter plekke samenstelt. Deze wordt vervolgens gesynchroniseerd met de bijbehorende app.

De nummer drie in deze lijst – de Liebherr CNsfd 5703-20 – is daarentegen wat bescheidener ingericht. Hij heeft noch een camera noch een touchscreen, maar je kunt hem wel synchroniseren met een app op je smartphone. Hiermee check en fine tune je in dit geval enkel zaken als de temperatuur.

Samsung Smartphone

Mogelijke koppelingen

Over synchronisatie gesproken: als je een slimme koelkast koopt, ga ik ervan uit dat je gebruik wilt maken van de synchronisatiemogelijkheden.

Het is hierbij van belang dat je ook nagaat dat de bijbehorende apps compatibel zijn met jouw toestel. Heb je meer slimme apparatuur in huis, zoals een goed slim deurslot? Dan is het al helemaal handig als je deze via eenzelfde app kunt bedienen, zoals Apple HomeKit of Google Home.

Nu komt het tegenwoordig gelukkig niet vaak voor dat apps incompatibel zijn met bepaalde telefoons. De meeste mensen met smartphones hebben immers een Android- of een iOS-toestel. 📱

Mogelijke nadelen

Een van de eerste nadelen waar je mee te maken krijgt als mogelijke eigenaar van een slimme koelkast is dat er een behoorlijk prijskaartje aan slimme koelkasten hangt: je bent al snel tussen de €750 en €3000 kwijt voor deze nieuwe technologie.

Daarnaast wordt er op dit moment weinig tot geen voedsel op de markt gebracht met een RIFD-label. Daardoor moet je de inhoud van je smart fridge vooralsnog (grotendeels) zelf bijhouden.

Ten slotte hebben onderzoekers van Safety Detective ontdekt dat het vooralsnog makkelijk is voor hackers om in te breken in slimme koelkasten. Hiermee kan de temperatuur van je koelkast op afstand worden aangepast. Nu kun je je natuurlijk afvragen hoe groot de kans is dat jou dit overkomt als particulier...

De beste slimme koelkasten

ProductBeste voorBeoordelingProductpagina
Samsung Family Hub (RS6HA8891B1/EF)All-roundgebruik8,9Bekijk hem hier
LG GSJV90BSAE Prijs-kwaliteit8,4Bekijk hem hier
Liebherr CNsfd 5703-20Kleinere budgets7.8Bekijk hem hier

Conclusie

De slimme koelkast is een innovatief stukje technologie die vooralsnog in zijn kinderschoenen staat. Met al zijn functionaliteiten in gedachten, durf ik er echter van uit te gaan dat we deze koelkasten gaandeweg in steeds meer huishoudens zullen gaan terugvinden.

Wat denk jij? Zijn slimme koelkasten zinnig of onzin?

Was dit artikel behulpzaam?