Een slimme koelkast: zinnig of onzin?

Een slimme koelkast van Samsung

Laatst geüpdatet op:

Wat als je koelkast je kon vertellen of de deur nog open staat of dat het ijs bijna op is? Wat als je het zou kunnen vragen of je meer eieren of melk nodig hebt terwijl je in de supermarkt bent? Dit is - afhankelijk van het merk en model - allemaal mogelijk met een slimme koelkast.

Een slimme koelkast van Samsung

Wat is een slimme koelkast?

Een slimme koelkast is een koelkast die onder andere is uitgerust om bij te houden welke producten er in de koelkast worden geplaatst.

Afhankelijk van de functies die in de koelkast zijn ingebouwd, kunt u bijvoorbeeld uw smartphone gebruiken om te zien wat er in de koelkast zit, maar ook notities en agenda-items verzenden en ontvangen die op het scherm van de koelkast verschijnen, en zelfs waarschuwingen krijgen als de deur van de koelkast open blijft staan.

Gezien het feit dat de slimme koelkast zich echter nog grotendeels in de experimentele fase bevindt, is de technologie nog steeds in ontwikkeling.

Welke andere functionaliteiten bezitten slimme koelkasten?

Dat hangt echt af van het bedrijf. Neem bijvoorbeeld de Family Hub koelkast van Samsung. Dit is de meest uitgebreide, functie-rijke koelkast met een scherm waarmee je onder andere de volgende dingen kunt doen:

 • De inhoud van de koelkast bijhouden en eten bestellen
 • Je kalender bijhouden
 • Notities  achterlaten
 • Recepten  opzoeken
 • TV kijken
 • Muziek  afspelen 

Echter, de meeste andere slimme koelkasten hebben minder functies. Deze functie's zijn minder uitgebreid maar nog steeds nuttig, zoals:

 • Het sturen van een melding naar je telefoon als de deur open blijft staan of als het ijs bijna op is
 • Datum registratie, zodat voedsel dat gevoelig is voor bederf goed kan worden gecontroleerd. Een slimme koelkast kan zelfs waarschuwingen versturen naar zijn eigen scherm of je een e-mail sturen wanneer het voedsel een punt bereikt waarop het wellicht over de datum is. 

Hoe "weet" een slimme koelkast wat bijgevuld moet worden?

Dit is zowel afhankelijk van het merk en model van de koelkast als  van de informatie die beschikbaar is op de voedselverpakkingen. Als een product een RFID label heeft, herkent een koelkast die RFID labels kan scannen dit automatisch.


Als dit niet het geval is, kun je de producten ook handmatig invoeren. Verder staan bepaalde modellen je toe om zelf vanaf je smartphone op afstand in de koelkast te kijken door middel van ingebouwde camera's.

Klinkt goed! Waar kan ik zo'n slimme koelkast kopen?

Coolblue heeft een uitgebreid aanbod van slimme koelkasten waar je uit kunt kiezen. Ook bol.com is een geschikt startpunt om op zoek te gaan naar een slimme koelkast.

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een slimme koelkast?

Bij de aanschaf van een koelkast, of die nu wel of niet slim is, zijn er een aantal zaken om op te letten. Denk aan het energielabel, de inhoud van de koelkast en de afmetingen. Om je te helpen de juiste keuze te maken bij de aanschaf van een slimme koelkast, hebben wij een aantal belangrijke tips samengesteld.

 • Let eerst op de slimme functies: helaas worden nieuwe koelkasten steeds vaker standaard als "slim" of "smart" bestempeld, terwijl dit lang niet altijd klopt. Lees en controleer dus altijd alle functies van de koelkast voor de aankoop. Is het bijvoorbeeld mogelijk om de koelkast te verbinden met je smartphone? Let hier goed op, want dit kan sterk verschillen tussen modellen!
 • Kijk eens naar de energieklasse van de koelkast: natuurlijk is het slim om hier aandacht aan te besteden. We raden je aan om te kiezen voor een A+++ koelkast. Dit label is vaak te zien bij slimme koelkasten, dus dat zou niet al te moeilijk moeten zijn.
 • Afmetingen en installatiemogelijkheden: vooral slimme varianten zijn vaak niet geschikt om later in te bouwen. Let hier goed op zodat de slimme koelkast in de toekomst ook daadwerkelijk in je keuken past.
 • Bedenk daarnaast hoeveel inhoud je nodig hebt: hoeveel eten koop je per week? Zoek een koelkast die niet te klein is, maar zeker ook niet te groot. Een koelkast die te groot is neemt alleen maar ruimte in beslag en heeft ook invloed op je energierekening.
 • Controleer mogelijke koppelingen: wil je de slimme koelkast integreren in je slimme woning? Controleer dan altijd eerst de koppelingsmogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld met een Samsung smart koelkast een Samsung TV aansluiten, terwijl andere koelkasten weer met Home Connect werken.

Wat zijn mogelijke nadelen?

Ook die horen we natuurlijk te benoemen! Een van de eerste nadelen waar je mee te maken zult krijgen als mogelijke eigenaar van een slimme koelkast is dat er een behoorlijk prijskaartje aan slimme koelkasten hangt: je zult al snel tussen de €1.500 en €3.300 kwijt zijn voor deze nieuwe technologie.

Daarnaast wordt er op dit moment weinig tot geen voedsel op de markt gebracht met een RIFD label. Daardoor zul je de inhoud van je smart fridge vooralsnog (grotendeels) zelf moeten bijhouden.

Daarnaast hebben onderzoekers van Safety Detective ontdekt dat het vooralsnog makkelijk is voor hackers om in te breken in slimme koelkasten. Hiermee kan de temperatuur van je koelkast op afstand worden aangepast. Nu kun je je natuurlijk afvragen hoe groot de kans is dat jou dit overkomt als particulier...

Conclusie


De slimme koelkast is een innovatief stukje technologie die vooralsnog in zijn kinderschoenen staat. Met al zijn functionaliteiten in onze gedachten, durven we er echter van uit te gaan dat we deze koelkasten gaandeweg in steeds meer huishoudens zullen gaan terugvinden.


Wat denk jij ? Zijn slimme koelkasten zinnig of onzin? Laat het ons in een reactie weten!

Deel dit bericht!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *