Blaas Het Huis Omver met de Wifi-Speakers!

Luca Nowak

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

10 min. leestijd

Blaas Het Huis Omver met de Wifi-Speakers!

Als je dacht dat draadloze speakers niet verder gingen dan een Bluetooth-verbinding, dan heb je het mis! Er zijn ook speakers waarvan je via wifi geniet zonder verlies van geluidskwaliteit.

Zeg dus vaarwel tegen het kabelnest achter je tv-kast of je bureau, want na het lezen van deze top 5 ben je klaar voor de aankoop van bijvoorbeeld de Naim Mu-so QB 2nd Gen.

#1 Naim Mu-so QB 2nd Gen
Dé beste wifi-speaker van 2024

Onze score: 9,9

Naim Mu So Qb 2nd Gen Bovenaanzicht 768x855

Voor een stevige prijs krijg je wel wat, zoals een innovatieve positionering van de speakers, een weelde aan aansluitopties en smart assistant-compatibiliteit!

Samenstelling: 1 speaker
Formaat: Middelgroot (15 - 25 cm)
Streaming: Apple Music, Google Play Music, Spotify, vTuner

Multi-room: Ja
Ingebouwde microfoon: Nee
Smart home: Apple HomeKit, Google Assistant

#2 Sonos One
Beste koop wifi-speaker van 2024

Onze score: 9,2

Sonos One Vooraanzicht

Een financieel toegankelijker alternatief vind je hier. Dit model klinkt tevens steengoed, en stemt ook nog eens het geluid af op de akoestiek van de kamer waarin hij staat!

Samenstelling: 1 speaker
Formaat: Middelgroot (15 - 25 cm)
Streaming: Deezer, Google Play Music, Juke, Napster, Qobuz, Rdio, Spotify, Tidal, iTunes

Multi-room: Ja
Ingebouwde microfoon: Ja
Smart home: Amazon Alexa, Google Assistant

De 5 beste wifi-speakers in een oogopslag

 1. Naim Mu-so QB 2nd Gen - Dé beste wifi-speaker met als enige nadeel het indrukwekkende prijskaartje.
 2. Sonos One - Een voorbeeld van een geweldige prijs-kwaliteitverhouding.
 3. KEF LSX II - De beste wifi-speakerset. Deze worden namelijk in paren verkocht!
 4. JBL Charge 5 Wifi - De beste draagbare wifi-speaker, speciaal voor degenen die niet stil kunnen zitten.
 5. Samsung HW-S60B - De beste wifi-soundbar voor onder je tv.

Wat zijn wifi-speakers?

Net als met een Bluetooth-speaker, speel je met een wifi-speaker(set) je muziek draadloos af. Over het algemeen worden wifi-speakers als de betere van de twee gezien wat betreft geluidskwaliteit.

Waarom? Het bereik is groter en stabieler. Met één apparaat bedien je daarnaast meerdere luidsprekers tegelijk en luister je in elke kamer naar iets anders (als je wilt). Dit is ideaal als je in verschillende kamers verschillende geluidsbronnen wilt beluisteren, zoals de radio, je console, enzovoorts.

Een nadeel is dat wifi-speakers soms alleen werken met de app die je van het luidsprekermerk krijgt. Daardoor is het niet bij alle speakers mogelijk om bijvoorbeeld muziek direct vanuit Spotify op je telefoon via wifi te beluisteren.

Daarnaast zijn wifi-speakers niet zo draagbaar als de meeste Bluetooth-speakers. Op deze regel bestaan echter uitzonderingen, zoals je in deze top ook gaat merken. 👀

Deze voor- en nadelen kunnen echter nogal onderling verschillen. Ik zet daarom de beste wifi-speakers voor verschillende doelgroepen hieronder op een rijtje.

De beste wifi-speakers, gedetailleerd.


Samenstelling: 1 speaker
Formaat: Middelgroot (15 - 25 cm)
Streaming: Apple Music, Google Play Music, Spotify, vTuner
Multi-room: Ja
Ingebouwde microfoon: Nee
Smart home: Apple HomeKit, Google Assistant

De vorige versie van de Mo-su QB was al geweldig, maar Naim heeft zichzelf overtroffen met deze update. Zijn uiterlijk is niet veel veranderd, maar dat hoeft dan ook niet: het is een stylish stuk hardware dat in geen enkele kamer misstaat. Die prachtige draaiknop is nog steeds te vinden bovenop de speaker, maar nu is hij ook nog eens verlicht.

Naim Mu So Qb 2nd Gen Op Een Blauw Kastje

Het is echter wat er binnenin gebeurt dat ertoe leidt dat deze draadloze luidspreker zo uitzonderlijk is. Verwijder het rooster en je vindt een drieweg stereoluidsprekercombinatie met geüpgrade en geoptimaliseerde midrange- en bass drive-units.

De enkele basdriver stuurt geluid direct naar voren terwijl de tweeters en midrange-drivers naar buiten zijn gericht voor een bredere spreiding en een ruimtelijker geluidsbeeld.

De algehele presentatie is krachtig, maar gestroomlijnd. Basgewicht en low-end punch worden met precisie geleverd, maar deze Mu-so Qb verkiest nooit het één boven het ander; hij blijft continu in balans.

Er zijn dan ook vele manieren waarop deze speaker voller klinkt dan hij uitziet. Waar eens alles een beetje ingesloten voelde, werkt de Mu-so Qb 2nd Gen volgens een motto van openheid.

Er zit een luchtigheid in het geluidsbeeld; die schuine drivers verspreiden het geluid zeer effectief met behoud van de focus van de kern van de muziek.

Echter weet deze speaker ook hoe hij om moet gaan met geluiden die juist wél aan de een of de andere kant van het spectrum zitten. Zo gromt hij moeiteloos mee met dreunende gitaar riffs en schakelt in een mum van tijd over op de dromerige tweede movement van Vivaldi's cello concerto.

Mu So Qb 2nd Gen Bediening

Naast geluid is ook connectiviteit echter belangrijk. Gelukkig is ook daar geen gebrek aan: binnenin de speaker bevindt zich het nieuwe streaming platform van Naim dat in drie jaar tijd door de ingenieurs van het bedrijf is ontwikkeld.

Je kunt er tevens voor kiezen om de afstandsbediening te gebruiken, maar ik ben persoonlijk voorstander van het gebruik van de app.

Dankzij de uitgebreide reeks functies die hierin zijn opgenomen, is er geen gebrek aan andere streamingopties. Er is nu een ingebouwde Chromecast en Apple AirPlay 2 naast Bluetooth voor het streamen vanaf een apparaat, evenals Spotify Connect, Roon Ready, internetradio en Tidal, de laatste met een gratis proefperiode van 90 dagen. 

De bijgewerkte Naim app is ook je ticket naar een high-end multi-room systeem met ruimte voor vijf Naim streaming producten. Je moet hiervoor echter wel eerst nog minstens één extra Naim speaker kopen.

Wat we goed vinden:

 • Je waant je met deze éne speaker al in een concerthal​
 • Het Naim streaming platform stroomlijnt het hele proces waardoor je snel aan de gang kunt​
 • Wordt ook geleverd met afstandsbediening​

Wat we minder goed vinden:

 • Het was mooi geweest als deze speaker ook in een set leverbaar was

Samenstelling: 1 speaker
Formaat: Middelgroot (15 - 25 cm)
Streaming: Deezer, Google Play Music, Juke, Napster, Qobuz, Rdio, Spotify, Tidal, iTunes
Multi-room: Ja
Ingebouwde microfoon: Ja
Smart home: Amazon Alexa, Google Assistant

Als je op zoek bent naar een strak ontworpen, buitengewoon goed klinkende wifi-speaker voor een vriendelijkere prijs, zul je geen beter alternatief vinden dan de Sonos One.

Sonos One op houten kastje

Deze biedt het beste van het multi-room luidsprekerplatform van Sonos en het smart home vermogen van zowel Amazon Alexa als Google Assistant. Daarmee is hij het toppunt van connectiviteit.

Je wilt je favoriete nummer van Spotify horen? Het enige wat je hoeft te doen is vragen! Wil je dat elke speaker in de bovenverdieping hetzelfde liedje speelt? Groepeer ze samen via de Sonos-app en je hebt binnen enkele minuten een feestje.

Hoewel in deze lijst krachtigere en duurdere luidsprekers staan, is de Sonos One voor de overgrote meerderheid van de mensen de beste hedendaagse oplossing.

Zet In My Mind van Dynoro op en de Sonos One geeft een echte energie en kracht aan het geluid. De bas van het nummer heeft een behoorlijke kick en drijft de energie van het nummer aan. 

Het is een indrukwekkende hoeveelheid vermogen van zo'n kleine luidspreker. De luidspreker gaat zelfs bewonderenswaardig goed om met gecompliceerde muziekstukken. Dat komt deels doordat de Sonos One zijn geluidsweergave aanpast op de akoestiek van je kamer! Hiervoor gebruikt hij zijn ingebouwde microfoon.

Pain van The War on Drugs klinkt hierdoor helder ondanks de verschillende lagen instrumenten die door het nummer heen circuleren. Ik voelde me niet 'verdwaald' in deze verschillende lagen juist omdat de speaker rekening hield met het feit dat mijn kamer nogal echo-gevoelig was.

Dat gezegd hebbende: de luidspreker biedt niet de geluidsscheiding die een paar stereoluidsprekers biedt met de manier waarop de muziek in een enkel kanaal wordt geperst.

Echter doet hij goed werk voor zijn grootte en prijs, en natuurlijk verbetert zijn vermogen om te worden gekoppeld met meer Sonos-luidsprekers zijn geluid nog verder.

Wat we goed vinden:

 • Biedt verrassend veel power voor een enkel speakertje​
 • Past de geluidsweergave aan op de akoestiek van je kamer​

Wat we minder goed vinden:

 • Je kunt enkel en alleen via wifi verbinden met deze speaker​

Samenstelling: 2 speakers
Formaat: Middelgroot (15 - 25 cm)
Streaming: Apple Music, Deezer, Qobuz, Spotify, Tidal, TuneIn
Multi-room: Ja
Ingebouwde microfoon: Ja
Smart home: Google Assistent

De LSX heeft vele bronnen waarvan je gebruik zult willen maken. Via ethernet of wifi kun je vanuit de KEF Stream-app muziek luisteren.

KEF - LSX II Wireless Stereo Speakers op een bureau

Hieronder vallen Spotify en AirPlay 2. Terwijl de LSX-hoofdluidspreker de oude RCA- en USB-aansluitingen van de LSX-luidspreker links laat liggen, bieden de optische en 3,5 mm aux-ingangen van de LSX-hoofdspeaker de mogelijkheid om tv's en draagbare apparaten aan te sluiten.

Terwijl de subwooferuitgang de mogelijkheid biedt om meer lage tonen toe te voegen aan het systeem.

Dan nu het belangrijkste onderdeel: hoe klinkt hij?! De LSX trotseert de wetenschappelijke logica van kleinere drivers en boxen niet, maar dat voelt hier niet als een tekortkoming – zeker niet aangezien het geluidsbeeld nóg groter is dan dat van zijn naaste rivaal, de bovengenoemde Naim Mu-so.

Je hoeft alleen maar het serene drum- en gitaarduo van Nick Cave's Jubilee Street te horen om te weten dat deze KEF wifi-speakers, om teksten uit het nummer te lenen, "practice what they preach."

Het hoorbare assortiment van gitaarnoten samen met de gevarieerde nadruk op elke toon is te danken aan de transparantie van de LSX.

Het zit hem overigens niet alleen in de hoeveelheid detail die de speakers blootleggen, maar ook de dynamische discretie die het levert. De plaatsing van de kristalheldere zang wordt niet minder in acht genomen dan de klokken die er subtiel naast luiden.

Witte KEF LSX II-speakerset van de voor- en achterzijde

Bovendien is ook timing van essentieel belang bij elk soort Hi-Fi apparatuur. Ook dit heeft de LSX goed onder de knie, ongetwijfeld mede dankzij de kenmerkende 'Music Integrity Engine' van KEF, welke digitale signaalbewerking regelt.

Ik schakel hiervoor over op de Ljósið van Olafur Arnalds, en de LSX zet zichzelf weer neer als een echte aanrader.

Het geluid is soepel en strak genoeg om het pianospel een mooie weelderigheid te geven, maar inzichtelijk genoeg om het wisselende gewicht op de toetsen en de lichte grofheid van de begeleidende viool te laten horen. De LSX voert me dan ook met gemak door het hele nummer heen!

Wat we goed vinden:

 • De KEF LSX II wordt als duo geleverd: zo vul je je kamer pas écht met muziek​
 • Het geluid is helder, goed getimed en strak, waardoor ook details goed hoorbaar zijn

Wat we minder goed vinden:

 • Deze speakers zijn niet compatibel met smart assistants

Samenstelling: 1 speaker
Formaat: Middelgroot (15 - 25 cm)
Streaming: Apple Music, Google Play Music, YouTube, iTunes
Multi-room: Nee
Ingebouwde microfoon: Nee
Smart home: —

De markt staat bol van de draagbare Bluetooth-luidsprekers in de sub €200-klasse, maar ze hebben niet allemaal de handige functies van de JBL Charge 5 Wifi, zoals een oplaadhouder en draadloos streamen via wifi of Bluetooth. Plotseling lijkt een groot deel van die concurrentie weg te smelten... 🔥

Close-up van de JBL Charge 5 Wifi met op de achtergrond een aantal mensen

Laten we beginnen met het geluid: de Charge 5 biedt een aangename gelijkmatige verdeling van het geluid, waar in de kamer ik ook sta. Ik besloot All For Us van Labrinth en Zendaya te spelen om deze kwaliteit verder te verkennen.

Het levert een heel open geluid, met veel ruimte voor de woedende drums en zang als het nummer op snelheid komt. Het gospel op de achtergrond klinkt verrassend alomvattend terwijl de synthesizer de geluidsaanval leidt zoals bedoeld.

Hoewel de versterker natuurlijk ingebouwd zit, heeft deze kleine speaker nog net niet de kwaliteit van actieve speakers, maar het geluid klinkt simpelweg, gewoon goed.

Het is echter wel duidelijk dat de Charge 5 niet is bedoeld voor nadrukkelijke trebble. De hoge vocals in dit nummer zijn iets gedempter, waardoor er een meer op Hi-Fi gericht, gebalanceerd geluidsprofiel ontstaat.

Gezien de geringe afmetingen van deze luidspreker is dat een moedige zet, maar de bas van de Charge 5 wordt meer benadrukt dan veel van de concurrentie en past bij wat JBL zijn 360-graden Pro Sound noemt.

Degenen die de voorkeur geven aan iets meer op de hoge tonen gerichte, speels-klinkende speakers kunnen het gevoel hebben dat het de JBL Charge 5 aan enthousiasme ontbreekt, maar het hangt er uiteindelijk van af of je de voorkeur geeft aan een breder, verfijnder en uitgebreider geluid, of aan energie en kracht dwars door de midden- en hoge tonen heen.

Qua connectiviteit zit je ook goed: je maakt via wifi of Bluetooth verbinding met deze speaker. Met de Google Home app (voor Android en iOS) maak je verbinding met het apparaat. En via de JBL One-app (teven voor Android en iOS) stel je de speaker in en kun je hem ook bedienen.

Je gebruikt echter ook AirPlay 2 via de Apple Home app op je iOS apparaat. Muziek streamen is een eitje: link je Spotify-account aan bijvoorbeeld de Google Home app, en je kunt met voice commando's aan de slag, hoewel enkel via de aangesloten apps.

Je kunt verder ook gebruik maken van Tidal, maar dan alleen via AirPlay 2 en Chromecast.

Wat we goed vinden:

 • Formaat wilt bij deze speaker niks zeggen: je krijgt topgeluid dat in je palm past​
 • De speaker heeft een hoop connectiviteitsopties

Wat we minder goed vinden:

 • Mensen die van meer treble houden zullen iets minder blij zijn met dit model​

Samenstelling: 1 speaker
Formaat: Groot (60 - 70 cm)
Streaming: Spotify, Deezer, Tidal, Amazon Music, TuneIn and Pandora en meer
Multi-room: Nee
Ingebouwde microfoon: Nee
Smart home: Amazon Alexa, Google Assistant, Samsung SmartThings

Samsung HW-S60B sounbar op een tv-meubel onder een tv

Ben je een filmfanaat? Zoek dan niet verder: je treft in deze wifi-soundbar namelijk de mooiste balans tussen prijs en kwaliteit.

Om te beginnen omvatten de aansluitingen van de S60B omvatten naast wifi en Bluetooth een 4K-geschikt HDMI-loopthrough-systeem, optische en extra audio-ingangen en een uitgang voor het toevoegen van een optionele subwoofer.

Een tweede HDMI-ingang was misschien leuk in een ideale wereld, maar je kunt altijd meerdere audiobronnen via de audio-uitgangsopties van je tv naar de soundbar sturen als dat nodig is.

Dan nu de hamvraag: hoe klinkt hij?! Om te beginnen bij het afspelen van films: de omvang en de intensiteit van het geluid uit de HW-S60B levert een krachtige soundtrack die uitstekend is voor een driekanaalssysteem, vooral wanneer je kiest voor de surround-modus.

Deze breidt die de hoogte en de breedte van het geluidsveld tot een fantastische muur van geluid. Dit geldt ook bij het beluisteren van muziek met vocalen –  en dit alles zonder dat het geheel ten koste gaat van deze vocalen en zonder zware bastonen overrompelend te laten klinken.

De omvang van het geluid van de S60B wordt aanzienlijk versterkt door een basuitbreiding die zó indrukwekkend is, dat het moeilijk te geloven is dat het afkomstig is van een enkele speaker. Het geluid stuitert van de muren in een denkbeeldige surround sound opzet. Wat voor tovenarij is dit, Samsung?!

Wat we goed vinden:

 • De surround modus levert een ware muur aan geluid​
 • Aan connectiviteitsopties geen gebrek: van HDMI- tot wifi en Bluetooth, je kunt alle kanten op​

Wat we minder goed vinden:

 • Het was mooi geweest als er een subwoofer was meegeleverd​

Koopgids

Wat de beste koop is, ligt aan een aantal factoren. Iedereen is anders en heeft andere prioriteiten. Zo ook verschillen de kamers waarin mensen hun wifi-speakers zetten. Om de beste wifi-speaker dus te kiezen, moet je dus aan een aantal dingen denken.

Smart of slimme functies

Onder andere de bovengenoemde Sonos One is een van de meest populaire slimme luidsprekers op de markt, en er komen er steeds meer uit. Denk aan de JBL Charge 5 Wifi.

Spraakbesturing is bij modellen als deze de eenvoudigste manier voor gebruikers om hun muziek te bedienen. Dit is al een heel eind onderweg in het vervangen van handmatig bediende apps.

Naast het aansturen van muziek of video's die gespeeld worden, geef je speakers met geïntegreerde smart functies ook andere commando's. Je vraagt bijvoorbeeld naar het weer, stelt herinneringen in en stelt berichten samen.

Afhankelijk van andere aangesloten domotica, bestuur je ook deze met stemcommando's. Ben je dus het type dat graag zijn hele huishouden met elkaar integreert, let dan vooral op de aanwezigheid van een microfoon en ingebouwde smart assistenten!

Amazon Echo Dot Met Smartphone En Toetsenbord Op Wit Bureau

App-ondersteuning

Dit gezegd hebbende: let erop dat de wifi-speakers waarin je geïnteresseerd bent, je favoriete muziek en audio-apps ondersteunen. De meeste wifi-speakers ondersteunen Tidal en Spotify, maar controleer dit eerst nog eens om hier zeker van te zijn.

Staat je muziek opgeslagen in iTunes, Google Play Music of Amazon Music? Met een Sonos (bijvoorbeeld) is het nog steeds prima mogelijk om via deze apps je muziek te beluisteren, maar andere producten bieden mogelijk deze ondersteuning niet.

Compatibiliteit met smartphones

Zorg dat je gekozen speaker werkt met je telefoon(s) of tablet(s). Bijna al deze producten zijn compatibel met zowel Android als iOS, maar op verschillende niveaus.

Zo werkt het Trueplay-tuningsysteem van Sonos alleen op iPhones, niet op Android-toestellen. Dit betreft echter een onderdeel van de programmering, niet het hele product. Loop dus goed de productomschrijving na als je je wifi-speaker wilt bedienen met je telefoon.

Multiroom audio

De mogelijkheid tot een multiroom opzet is één van de beste eigenschappen van wifi-speakers. Dit is de capaciteit om je muziek via verscheidene sprekers tegelijkertijd af te spelen en is iets dat niet gemakkelijk met Bluetooth kan worden gedaan.

Als dit écht van belang is voor jou, zijn de producten van Sonos een prima keuze. Deze werken altijd samen, net als de MusicCast van Yamaha en de SoundTouch-producten van Bose, om er maar een paar te noemen die het niet tot onze top 5 gered hebben. Je gebruikt ze ook als boekenplank-speaker, mocht je dat willen.

Wil je een thuisbioscoop-ervaring opzetten? Overweeg dan een goede AV-receiver. Deze brengt jouw kijkervaring naar een hoger niveau. Wil je juist rauw, eerlijk geluid horen? Kies dan voor een studiomonitor. Deze is ideaal wanneer je bijvoorbeeld zelf muziek produceert.

Kortom: kijk altijd goed naar de specificaties en omschrijving van de wifi-speaker waar jij je oog op hebt laten vallen!

Sonos One Op Houten Kast Tussen Twee Planten

De beste wifi-speakers

Wifi-speakerBeste voorBeoordelingProductpagina
Naim Mu-so QB 2nd GenAll-roundgebruik9,9Bekijk hem hier
Sonos OnePrijs-kwaliteit9,2Bekijk hem hier
KEF LSX IIDual-speaker set-ups8,9Bekijk hem hier
JBL Charge 5 WifiMobiliteit8,4Bekijk hem hier
Samsung HW-S60BOnder je tv7,6Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

⭐️ Welke wifi-speaker is het beste?

Dat ligt eraan waar je naar op zoek bent. De algehele beste wifi-speaker is wat ons betreft de Naim Mu-so QB 2nd Gen, terwijl de Sonos One de beste koop is. Op zoek naar iets draagbaars? Bekijk dan de JBL Charge 5 Wifi, terwijl voor tv-liefhebbers de Samsung HW-S60B de beste kandidaat is.

⭐️ Hoe werkt een wifi-speaker?

Wifi-speakers zijn alleen afhankelijk van de sterkte van het wifi-signaal en kunnen worden bestuurd door de meeste slimme apparaten die zich op hetzelfde netwerk bevinden. De wifi-speakers worden aangesloten op één hoofdsysteem, wat betekent dat dit systeem uitbreibaar is en overal in huis muziek kunt afspelen.

In dit geval controleren slimme apparaten de luidsprekers, maar de muziek wordt verstuurd vanuit je muziekcollectie of gestreamd vanaf het internet. Dit betekent dat telefoongesprekken of andere toepassingen het afspelen van je muziek niet onderbreken.

Bovendien, in tegenstelling tot Bluetooth-only-speakers, hebben wifi-speakers een manier om gegevensbestanden te comprimeren die de kwaliteit van de audio niet verliezen. Hierdoor kunnen deze speakers bestanden met een hoge resolutie (Hi-Res) afspelen.

Conclusie

Zoals ik inmiddels heb laten zien, bestaat voor iedereen een passende wifi-speaker. Natuurlijk bestaan er veel meer wifi-speakers van prima kwaliteit dan de 5 die je hier vindt, maar dit is onze greep uit wat in Nederland beschikbaar is en wat ik zelf vol vertrouwen durf aan te raden.

Heb jij zelf nog andere suggesties, of ben je van plan een van de bovengenoemde speakers te kopen? Laat het ons hieronder weten in een reactie!

Was dit artikel behulpzaam?