De beste WiFi speakers op de markt in 2020

Sonos Play:1

Laatst geüpdatet op:

Als je dacht dat draadloze speakers niet verder gingen dan een bluetooth verbinding, dan heb je het mis! Er zijn ook speakers waarvan je via wifi kunt genieten zonder verlies van geluidskwaliteit. Dus, zo'n wifi speaker – wat is het en welke varianten hiervan raden wij aan?


Ga er even lekker voor zitten, want wij gaan de beste wifi speakers voor je op een rijtje zetten!

Een wifi speaker: de Sonos Play:1

Voordat we beginnen: wat is een wifi speaker eigenlijk?

Net als met een bluetooth speaker, kun je met een wifi speaker (of speakerset) je muziek draadloos afspelen.  Over het algemeen worden wifi luidsprekers als de betere gezien van de twee wat betreft geluidskwaliteit.


Waarom? Het bereik is breder en stabieler. Met één gadget kun je meerdere luidsprekers tegelijk bedienen en kun je in elke kamer naar iets anders luisteren. Ideaal dus als je in verschillende kamers verschillende muziek wil beluisteren.


Een nadeel is dat wifi speakers soms alleen werken met de app die je van het luidsprekermerk krijgt. Daardoor is het niet bij alle speakers mogelijk om bijvoorbeeld muziek van Spotify op je telefoon direct via Wi-Fi te beluisteren. Daarnaast zijn wifi speakers niet zo draagbaar als de meeste bluetooth speakers.


Deze voor- en nadelen kunnen echter nogal onderling verschillen. Wij zetten daarom de beste wifi speakers voor verschillende doelgroepen hieronder op een rijtje.


Top 5 beste wifi speakers

Sonos Play:1

5. Sonos Play:1 - Voor het kleine budget

Sono's Controller app bezit een zo uitgebreide mogelijke muziekspelers als je zou kunnen hopen, met onder andere Tidal, Spotify en Pandora, plus TuneIn Radio voor toegang tot duizenden internetradiostations. Daarnaast kun je natuurlijk ook nummers die zijn opgeslagen op je lokale netwerk plukken van bijvoorbeeld een NAS-drive.

Da's heel handig, natuurlijk, maar hoe klinkt deze ± €180,- dure wifi speaker? Nou, het geluid is net zo zwaar en solide als we ons van voorgaande versies herinneren, met veel vermogen en kracht voor een kleine luidspreker. Hij is stevig genoeg om zich vast te klampen aan volle drumbeats, maar tegelijkertijd ook gedisciplineerd genoeg om complexe ritmes strak aan te houden.

De zang steekt boven de top uit met een uitgesproken helderheid en dynamische expressie: de Play:1 werpt de vocalen in de schijnwerpers.

Aan beide zijden van het middenbereik ontbreekt het niet aan controle: de bas is strak en krachtig, de hoge tonen zijn gedetailleerd en verfijnd. Het is een open, cleane en evenwichtige luisterervaring en een die net zo blij is met het wegpompen van Bloc Party als Banquet, de band die deze song heeft gemaakt.

De Play:1 laat maar al te graag merken dat ritmische trouw niet achterblijft. Zo houdt zijn behendige, atletische houding de levendige toetsencadans in de cover van Blinded by the Light door Manfred Mann's Earth Band, het cimbaal-tikkende galop precies en punctueel bij.

Je kunt zien en horen dat Sonos maar één ding in gedachten had toen de engineers het sonische karakter van deze wifi speaker construeerde: plezier. Wie kan daar nou "nee" tegen zeggen? Nou, wellicht degenen die graag gebruik willen maken van Alexa van Amazon. Hier komen we nog op terug...

Samsung soundbar

4. Samsung HW-MS650 - Voor de filmfanaat

De aansluitingen van de MS650 omvatten naast wifi en bluetooth een 4K-geschikt HDMI loopthrough systeem, optische en extra audio-ingangen en een uitgang voor het toevoegen van een optionele subwoofer. 


Een tweede HDMI was misschien leuk in een ideale wereld, maar je kunt altijd meerdere audiobronnen via de audio-uitgangsopties van je tv naar de soundbar sturen als dat nodig is.

Super dat deze zoveel opties heeft wat betreft aansluitingen, maar hoe klinkt deze soundbar van nog geen €350?! Nou... het is gewoon de beste all-round single-body soundbar voor deze prijs!

We zeggen all-round omdat hij niet alleen geschikt is voor het luisteren van typische muziek, maar ook voor het kijken van films.


Om te beginnen bij het afspelen van films: de omvang en de intensiteit van de HW-MS650 Soundbar levert een krachtige soundtrack die uitstekend is voor een driekanaals systeem - vooral wanneer je kiest voor de Surround-modus.


Deze breidt die de hoogte en de breedte van het geluidsveld tot een fantastische "muur van geluid" - zonder dat dit alles ten koste gaat van de vocalen en zonder zware bastonen overrompelend te laten klinken.


De omvang van het geluid van de MS650 wordt aanzienlijk versterkt door een basuitbreiding die zo indrukwekkend is dat het moeilijk te geloven is dat het afkomstig is van een enkele speaker. Wat voor tovenarij is dit, Samsung?!

3. Sonos One – De beste van zijn formaat

Als je op zoek bent naar een strak ontworpen, buitengewoon goed klinkende aangesloten luidspreker onder de €250, zul je geen betere luidspreker vinden dan de Sonos One. Deze biedt het beste van het multi-room luidsprekerplatform van Sonos en het smart home vermogen van zowel Amazon Alexa als Google Assistant (in tegenstelling tot de Play:1). Daarmee is hij het toppunt van connectiviteit.

Je wilt je favoriete nummer van Spotify horen? Het enige wat je hoeft te doen is ervoor vragen! Wil je dat elke speaker in de bovenverdieping hetzelfde liedje speelt? Groepeer ze samen via de Sonos-app en je hebt binnen enkele minuten een huisfeestje. 

Hoewel er hieronder krachtigere (en duurdere) luidsprekers staan, is de Sonos One voor de overgrote meerderheid van de mensen de beste oplossing in 2019.

Zet In My Mind van Dynoro op en de Sonos One geeft een echte energie en kracht aan het geluid. De bas van het nummer heeft een behoorlijke kick en drijft de energie van het nummer aan. Het is een indrukwekkende hoeveelheid vermogen van zo'n kleine luidspreker.

De luidspreker gaat zelfs bewonderenswaardig goed om met gecompliceerde muziekstukken. Pain van The War on Drugs klinkt helder ondanks de verschillende lagen instrumenten die door het nummer heen circuleren.

Dat gezegd hebbende: de luidspreker biedt niet de geluidsscheiding die een paar stereoluidsprekers biedt met de manier waarop de muziek in een enkel kanaal wordt geperst. Echter doet hij goed werk voor zijn grootte en prijs, en natuurlijk verbetert zijn vermogen om te worden gekoppeld met meer Sonos-luidsprekers zijn geluid nog verder.

2. Naim Mo-su - Voor het grootste geluid

Er is weinig dat de Mo-su niet aankan. Naim heeft bijna elke streamingmethode in de mix en zijn multi-room capaciteiten opgenomen. Zo kun je  nummers van een grote verscheidenheid aan apparaten afspelen. Wifi, Bluetooth, AirPlay, Spotify Connect, duizenden internetradiostations en nog meer opties zijn allemaal beschikbaar.

Fysieke ingangen zijn onder andere een USB-poort, een optische ingang, een 3,5mm analoge ingang, een ethernetpoort die naast de ingebouwde wi-fi zit, verborgen onder het apparaat met het stopcontact om de kabels uit het zicht te houden.

Of je nu een iOS- of Android-apparaat, MacOS of Windows laptop hebt, deze Naim kan overal op aangesloten worden.

Nu komt de grote vraag: klinkt de Mo-su goed? Kortom, ja. Alle 'style over substance' opmerkingen kunnen van tafel geveegd worden, en je hoeft je niet af te vragen of de Mo-su zijn prijskaartje van ± €1000 waard is.


De kracht achter het geluid van de Mo-su is verbazingwekkend. Het drijft alle nummers aan met een zeker gevoel voor ritme, rijke details en een flinke dosis diepe, rommelende bassen die je zelden vindt bij een draadloze speaker.


De Mo-su blaast met grenzeloze energie en enthousiasme door de nummers heen. Noten stoppen en beginnen met uiterste precisie, instrumenten worden nauwkeurig en samenhangend ingedeeld en stiltes tussen noten hebben een impact.


De omvang van het geluid is dan ook enorm. Het vult een grote luisterruimte gemakkelijk met zijn stijgende dynamiek en het luchtige geluidsveld is even breed als hoog en diep. Een veeleisend nummer als Time van Hans Zimmer toont de dynamische kracht van de Mo-su: de geleidelijke opbouw is voelbaar gespannen.


Er is ook een verbluffend niveau van subtiele details. Hoge tonen zijn helder, open en hebben precies de juiste hoeveelheid beet. Het geluid van de Mo-su heeft geen te scherpe randen en de strakke baslijnen zijn gecontroleerd en vol textuur.


Onze enige opmerking is dat een lichtelijk rigide karakter zijn kop opsteekt als het volume hoger wordt gezet. Detail en ritme worden niet opgeofferd, maar het geluid verstijft wel een beetje.

1. KEF LSX - De meest alomvattende geluidservaring

KEF heeft zijn meermaals bekroonde LS50 draadloze streamingsysteem (± €1900,-) gekrompen in zowel maat als prijs. Het resultaat hiervan is de KEF LSX van ongeveer ± €1200,-.


De LSX heeft vele bronnen waarvan je gebruik zult willen maken. Via ethernet of wifi kun je vanuit de KEF Stream-app muziek luisteren. Hieronder vallen Spotify en AirPlay 2.

Terwijl de LSX-hoofdluidspreker de oude RCA- en USB-aansluitingen van de LSX-luidspreker links laat liggen, bieden de optische en 3,5 mm aux-ingangen van de LSX-hoofdspeaker de mogelijkheid om tv's en draagbare apparaten aan te sluiten, terwijl de subwooferuitgang de mogelijkheid biedt om meer lage tonen toe te voegen aan het systeem.

Dan nu weer het belangrijkste onderdeel: hoe klinkt hij?! De LSX trotseert de wetenschappelijke logica van kleinere drivers en boxen niet, maar dat voelt hier niet als een tekortkoming – zeker niet gezien het feit dat het geluidsbeeld nog groter is dan dat van zijn naaste rivaal, de bovengenoemde Naim Mu-so.


We hoeven alleen maar het serene drum- en gitaarduo van Nick Cave's Jubilee Street te horen om te weten dat deze KEF wifi speakers, om teksten uit het nummer te lenen, "practice what they preach." Het hoorbare assortiment van gitaar noten, samen met de gevarieerde nadruk op elke toon, is te danken aan de transparantie van de LSX.


En dan overigens niet alleen in de hoeveelheid detail die het opgraaft, maar ook de dynamische discretie die het levert. De plaatsing van de kristalheldere zang wordt niet minder in acht genomen dan de klokken die er subtiel naast komen.


Bovendien is ook timing van essentieel belang bij elk soort hi-fi apparatuur. Ook dit heeft de LSX goed onder de knie, ongetwijfeld mede dankzij de kenmerkende "Music Integrity Engine" van KEF, welke digitale signaalbewerking regelt.


We schakelen hiervoor over op de Ljósið van Olafur Arnalds, en de LSX zet zichzelf weer neer als een echte aanrader. Hij is soepel en strak genoeg om het pianospel een mooie weelderigheid te geven, maar inzichtelijk genoeg om het wisselende gewicht op de toetsen en de lichte grofheid van de begeleidende viool te laten horen. De LSX voert ons zodoende gemakkelijk door de duur van de track.


Welke wifi speakers zijn het meest geschikt voor mij?

Dat ligt aan een aantal factoren. Hierbij kun je denken aan:

  • Zoek je een smart/slimme wifi speaker? Onder andere de bovengenoemde Sonos One is een van de meest populaire slimme luidsprekers op de markt, en er komen er steeds meer uit. Spraakbesturing is de eenvoudigste manier voor gebruikers om hun muziek te bedienen, en het is al een lange weg gekomen in de richting van het vervangen van apps.
  • Dit gezegd hebbende, let erop dat de wifi speakers waarin je geïnteresseerd bent, je favoriete muziek en audio-apps ondersteunen. De meeste wifi speakers ondersteunen Pandora en Spotify, maar controleer dit eerst nog eens om hier zeker van te zijn. Staat je muziek opgeslagen in iTunes, Google Play Music of Amazon Music? Met een Sonos (bijvoorbeeld) is het nog steeds prima mogelijk om via deze apps je muziek te beluisteren, maar andere producten bieden mogelijk minder dan perfecte ondersteuning.
  • Zorg ervoor dat je gekozen speaker werkt met je telefoon(s) of tablet(s). Bijna al deze producten zijn compatibel met zowel Android als iOS, maar op verschillende niveaus. Zo werkt het Trueplay-tuningsysteem van Sonos (dit betreft een onderdeel van de programmering, niet het hele product) alleen op iPhones, niet op Android-toestellen. Loop dus goed de productomschrijving na als je je wifi speaker wil bedienen met je telefoon.
  • Biedt het systeem een multi-room ervaring? De multi-room is één van de beste eigenschappen van wifi speakers. Het is de capaciteit om je muziek via verscheidene sprekers tegelijkertijd af te spelen en is iets dat niet gemakkelijk met bluetooth kan worden gedaan. Als dit van belang is voor jou, zijn Sonos producten een prima keuze. Deze kunnen altijd samen werken, net als de MusicCast van Yamaha en de SoundTouch-producten van Bose, om er maar een paar te noemen die het niet tot onze top 5 gered hebben.

Kijk hoe dan ook altijd goed naar de specificaties en omschrijving van de wifi speaker waar jij je oog op hebt laten vallen!

Wifi speakers van KEF LSX

Conclusie

Zoals we inmiddels hebben laten zien, bestaat voor iedereen een passende wifi speaker. Natuurlijk bestaan er veel meer wifi speakers van prima kwaliteit dan de 5 die wij hier genoemd hebben, maar dit is onze greep uit wat in Nederland beschikbaar is – en wat wij zelf vol vertrouwen durven aan te raden.

Heb jij zelf nog andere suggesties, of ben je van plan een van de bovengenoemde speakers te kopen? Laat het ons hieronder weten in een reactie!

Deel dit bericht!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *