De Beste Boekenplank-Speaker is de Perfecte Aanvulling op je Hifi-systeem

Wayne Koers

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

6 min. leestijd

Uitzonderlijke audiokwaliteit in een compact systeem.

De Beste Boekenplank-Speaker is de Perfecte Aanvulling op je Hifi-systeem

Op zoek naar de beste boekenplank-speakers voor jouw audio-ervaring? In dit artikel nemen we je stap voor stap mee door de wereld van topkwaliteit boekenplank-speakers. Ontdek hoe je de ideale speakers kiest die passen bij jouw ruimte, smaak en luisterbehoeften, voor een optimale geluidsbeleving.

Wat zijn de beste boekenplank-speakers van 2024?

Dit zijn de top 5 beste boekenplank-speakers op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Waarom Wifiwijs vertrouwen? We spenderen meerdere uren het aan onderzoeken, schrijven, updaten en editen van al onze artikelen. Lees hier meer informatie over hoe een artikel tot stand komt.

Beste boekenplank-speakers van 2024

1. Edifier S1000DB Audiophile

1. Edifier S1000DB Audiophile

Belangrijke specificaties:

Als ik op zoek ben naar een uitzonderlijke luisterervaring, zijn de Edifier S1000DB Audiophile Active Bookshelf Speakers mijn absolute keuze. Met hun indrukwekkende geluidskwaliteit, veelzijdige connectiviteitsopties en krachtige near-field monitorcapaciteiten bieden deze luidsprekers een premium ervaring. Dankzij Bluetooth 4.0 en optische ingang kan ik moeiteloos meerdere apparaten aansluiten en genieten van verliesvrije audiokwaliteit. De strakke vormgeving, draadloze afstandsbediening en 120W aan studiogeluid maken ze geschikt voor diverse scenario's, zoals gaming, films en vinyl.

Volgens een recensie van Head-Fi.org worden de Edifier S1000DB luidsprekers geprezen om hun "indrukwekkende geluidskwaliteit" en "veelzijdige connectiviteitsopties." Ze bieden een "premium luisterervaring" voor audiofielen en muziekliefhebbers. Ondertussen benadrukt de recensie van HiFiReport.com de technologische vooruitgang in het S1000MKII-model, waaronder verbeterde kerntechnologieën, verbeterde hoge tonen en woofer, en ondersteuning voor aptX HD Bluetooth, wat resulteert in "24bit/192kHz digitale invoer" en verbeterde gevoeligheid. De evolutie van het vorige model toont het streven naar verfijning en verbetering van de prestaties van de luidsprekers.

De Edifier S1000DB luidsprekers hebben een prijs van $449,99 en bieden bekroonde studiokwaliteit audio met titanium tweeters en een 5,5" mid-range unit. Het schuine ontwerp voor akoestiek, meerdere invoeropties en draadloze afstandsbediening dragen bij aan de aantrekkingskracht van de luidsprekers. Sommige recensenten hebben echter een gebrek aan bascontrole opgemerkt en verbeteringen aan de afstandsbediening voorgesteld. Ondanks deze kleine nadelen worden de S1000DB luidsprekers gepositioneerd als een high-end keuze in de categorie boekenplankluidsprekers, volgens een recensie van TechGearLab. De recensie benadrukt de behoefte aan helder en onderscheidend geluid, een criterium dat de Edifier S1000DB luidsprekers duidelijk vervullen.

In vergelijking met zijn tegenhangers, zoals de Klipsch R-51PM en de Edifier R1700BT, springt de S1000DB eruit als een premium keuze, met superieure geluidskwaliteit, veelzijdige connectiviteit en een visueel opvallend ontwerp. Terwijl de Klipsch R-51PM wordt beschouwd als de beste algehele luidspreker en de Edifier R1700BT als de beste budgetoptie, vinden de S1000DB Audiophile-luidsprekers hun plek als een high-end keuze, gericht op audiofielen die premium geluidskwaliteit en moderne technologie waarderen.

Kortom, de Edifier S1000DB Audiophile Active Bookshelf Speakers excelleren in het bieden van een premium luisterervaring, met studiokwaliteit audio, veelzijdige connectiviteit en een visueel opvallend ontwerp. Ondanks enkele beperkingen zoals bascontrole en afstandsbedieningsfunctionaliteit, positioneert de algehele prestatie en features ervan als een topkeuze in de categorie high-end boekenplankluidsprekers. Met zijn indrukwekkende geluidskwaliteit en veelzijdigheid bieden de S1000DB-luidsprekers een premium audio-ervaring voor veeleisende gebruikers. 🎵

Voordelen Edifier S1000DB Audiophile
 • Indrukwekkende geluidskwaliteit
 • Veelzijdige connectiviteitsopties
 • Krachtige near-field monitor mogelijkheden
Nadelen Edifier S1000DB Audiophile
 • Gebrek aan basregeling
 • Aanbevolen verbeteringen aan de afstandsbediening

2. Triangle Borea BR03

2. Triangle Borea BR03

Belangrijke specificaties:

Aantal luidsprekers: 2
Actieve speaker: Nee
Minimale frequentie: 46 Hz
Maximale frequentie: 22000 Hz
Totaal uitgangsvermogen: 90 W
Speakersysteem: 2-weg
Woofer diameter: 6.3 Inch
Tweeter diameter: 25 mm

Ik ben erg enthousiast over de Triangle Borea BR03 boekenplankspeakers. Deze speakers zijn een geweldige keuze voor iedereen die op zoek is naar indrukwekkende prestaties en een stijlvol ontwerp. Plaatsing is cruciaal voor optimale prestaties, met een aanbeveling voor een specifieke afstand tussen de speakers en de luisterpositie, en een minimale afstand van een achtermuur. Wanneer ze correct zijn geplaatst, bieden ze een groot gevoel van schaal, indrukwekkende scheiding en gedetailleerde bassen.

De speakers hebben een 25mm zijden dome tweeter en een 16cm midrange/bass papieren driver met een tweepuntige diffuser om de dispersie van hoge frequenties te verbeteren. Volgens What Hi-Fi? "zijn hun timing en tonale balans prijzenswaardig, met een verfijnde en attente weergave," en ze passen goed bij de Cambridge Audio CXA61 versterker, met een expressief en inzichtelijk karakter. Er is echter een lichte piek in het hoog, wat merkbaar kan zijn als ze worden gecombineerd met helder klinkende elektronica.

De Triangle Borea BR03 speakers zijn ook beschikbaar als actieve boekenplankspeakers, met een Class-D versterker, 2×60 Watt RMS output, en een tweeweg basreflexsysteem met een 6.5-inch midrange/bass driver en een 1-inch EFS stof dome tweeter, om te voldoen aan diverse gebruikersbehoeften. Ze bieden verschillende analoge en digitale ingangen, waaronder Bluetooth 5.0, RCA Line-In/Phono ingang, mini-jack 3.5mm aux ingang, Optical S/PDIF, en Coaxiaal, waardoor ze veelzijdig en gemakkelijk te gebruiken zijn.

In de boekenplankspeaker categorie concurreert de Triangle Borea BR03 met andere opties zoals de Q Acoustics 3020i, JBL Stage A130, Edifier S1000MKII, en ELAC Debut ConneX DCB41. Elke optie heeft verschillende behoeften en voorkeuren, waarbij de Triangle Borea BR03 opvalt door zijn verfijnde en attente weergave, optimale prestaties wanneer goed geplaatst, en stijlvol ontwerp. Het is echter belangrijk op te merken dat de piek in het hoog een zorgpunt kan zijn voor sommige mensen, vooral wanneer ze worden gecombineerd met helder klinkende elektronica.

Concluderend bieden de Triangle Borea BR03 boekenplankspeakers indrukwekkende prestaties en een stijlvol ontwerp, waardoor ze een opvallende keuze zijn voor degenen die op zoek zijn naar een combinatie van esthetiek en kwalitatief geluid. Hoewel ze zorgvuldige plaatsing vereisen en mogelijk een lichte piek in het hoog vertonen, maken hun algehele prestaties en ontwerp ze een sterke concurrent in de boekenplankspeaker markt.

Voordelen Triangle Borea BR03
 • Indrukwekkende prestaties
Nadelen Triangle Borea BR03
 • Vereist zorgvuldige plaatsing
 • Lichte piek in de hoge tonen

3. Definitive Technology BP9080x

3. Definitive Technology BP9080x

Belangrijke specificaties:

Ik ben verheugd om de Definitive Technology BP9080x Bookshelf Speaker te introduceren, een opvallende performer in de BP9000-serie die een overtuigende mix van design, functies en audiokracht biedt. De geïntegreerde subwoofers werden geprezen om hun diepe en indrukwekkende basrespons, terwijl de ingebouwde Atmos-modules een meeslepende dimensie toevoegden aan het geluidsbeeld, wat resulteerde in een boeiende en omhullende luisterervaring. Met zijn high-performance towervorm, inclusief een 12" aangedreven subwoofer en naar voren gericht bipolar array, levert deze speaker een verbluffende diepte en ultra-lage, kamer-overschuddende bas, waardoor hij zich onderscheidt van traditionele bookshelf speakers. De ingebouwde hoogtemodule en gebalanceerd dubbel surround-systeem versterken de mogelijkheid van de speaker om een realistisch 3D-geluidsbeeld te creëren, waardoor zijn prestaties naar nieuwe hoogten worden getild.

Visueel is de BP9080x een strakke en moderne toevoeging aan elke home theater setup, die esthetische aantrekkingskracht toevoegt aan zijn al indrukwekkende audiokwaliteiten. De mogelijkheid van de speaker om een breed geluidsbeeld en krachtige bas te leveren werd benadrukt, waardoor het een ideale keuze is voor audiofielen en home theater liefhebbers die op zoek zijn naar een meeslepende en hoogwaardige audiobeleving. Het is echter belangrijk om op te merken dat het systeem een stevig prijskaartje heeft, wat een afschrikmiddel kan zijn voor sommige kopers. Ondanks dit maakt zijn uitzonderlijke audioprestaties het tot een sterke concurrent in zijn categorie.

In vergelijking met traditionele bookshelf speakers valt de BP9080x op vanwege zijn geïntegreerde subwoofers en Dolby Atmos/DTS:X compatibiliteit, wat een niveau van audiobeleving en basrespons biedt dat niet vaak wordt gevonden in deze speakerscategorie. Zijn naar voren gerichte bipolar array en 3D-geluidsbeeld capaciteiten onderscheiden hem verder van concurrenten, wat een unieke luisterervaring biedt die verder gaat dan wat traditionele bookshelf speakers kunnen bieden.

Kortom, de Definitive Technology BP9080x Bookshelf Speaker excelleert in het leveren van een meeslepende en krachtige audiobeleving, waardoor het een topkeuze is voor degenen die op zoek zijn naar high-performance audio in een strakke en moderne verpakking. Hoewel de prijs een beperkende factor kan zijn voor sommigen, maken de uitzonderlijke geluidskwaliteit en innovatieve vormgeving van de speaker het tot een overtuigende optie voor degenen die hun home audio setup willen verbeteren.

Voordelen Definitive Technology BP9080x
 • Geïntegreerde subwoofers voor diepe en indrukwekkende basrespons.
 • Ingebouwde Atmos-modules voor een meeslepende geluidsweergave.
 • Sleek en modern ontwerp voor visuele aantrekkingskracht.
Nadelen Definitive Technology BP9080x
 • Het forse prijskaartje kan een afschrikmiddel zijn voor sommige kopers.

4. Klipsch R-51PM Bluetooth

De Klipsch R-51PM Bluetooth Bookshelf Speaker heeft aanzienlijke lof gekregen, met experts en liefhebbers die zijn veelzijdige prestaties en unieke ontwerp prijzen. Met een opvallende uitstraling met hoorn tweeters en koperkleurige woofers, bieden deze luidsprekers een combinatie van stijl en inhoud. Volgens soundreviewhub.com bieden ze "een hoogwaardige geluidsweergave en flexibele plaatsing van de luidsprekers," waardoor ze een opvallende keuze zijn voor mensen die zowel esthetische aantrekkingskracht als functionaliteit zoeken. De inclusie van diverse connectiviteitsopties, zoals USB, Optisch, 3.5mm aux, phono of line input, en een sub out, zorgt voor naadloze integratie met meerdere apparaten, waardoor hun veelzijdigheid en gebruiksgemak worden verbeterd.

Een van de opvallende kenmerken van de Klipsch R-51PM is zijn vermogen om een rijk, dynamisch geluid met een lichte warme toon te leveren, waardoor diepe en krachtige basrespons wordt geboden via de "Dynamic Bass EQ," zoals benadrukt in de recensie van techradar.com. Deze eigenschap maakt de luidsprekers zeer geschikt voor verschillende scenario's, zoals het gebruik als tv-luidsprekers, waar ze uitblinken in het bieden van een breed geluidsbeeld en goede beeldvorming. Zoals de recensie van soundreviewhub.com opmerkt, bieden deze luidsprekers "uitstekende helderheid en detail in het hogere frequentiebereik zonder vervorming bij hoge volumes," waarbij ze hun vermogen benadrukken om hoogwaardige audio te leveren over verschillende genres en mediatypes.

In vergelijking met de KEF LSX-luidsprekers, neigt de Klipsch R-51PM naar een warmer, meer muzikaal geluid, waarbij ze 70% van de prestaties en functies van de KEF LSX bieden voor een fractie van de prijs, waardoor ze een aantrekkelijke optie zijn voor mensen die hoge prestaties zoeken binnen een budget, zoals vermeld in de recensie van soundreviewhub.com. Deze positionering onderstreept de waarde van de Klipsch R-51PM als een overtuigende keuze voor individuen die op zoek zijn naar een budgetvriendelijke maar hoogwaardige bookshelf speaker.

Het is echter essentieel om op te merken dat de Klipsch R-51PM Powered Speakers geen ondersteuning bieden voor hi-res audiocodecs, zoals benadrukt door techradar.com. Daarnaast, terwijl de interne phono stage als gemiddeld wordt beschreven, schakelen de luidsprekers niet automatisch uit met de tv, zoals opgemerkt in dezelfde recensie. Deze beperkingen worden echter teniet gedaan door de algehele prestaties en waarde van de luidsprekers, met name voor mensen die op zoek zijn naar een kosteneffectieve maar functierijke audio-oplossing.

In de wereld van bookshelf speakers valt de Klipsch R-51PM op door zijn unieke ontwerp, veelzijdige connectiviteit en indrukwekkende geluidskwaliteit, waardoor het een sterke concurrent is op de markt. Zijn balans tussen prestaties en betaalbaarheid positioneert het als een uitstekende keuze voor zowel audiofielen als casual gebruikers, aangezien het een overtuigende mix biedt van hoogwaardig geluid en waarde, zoals benadrukt in de recensie van soundreviewhub.com. Hoewel het enkele kleine nadelen kan hebben, maken zijn algehele prestaties en kenmerken het tot een opvallende optie in zijn categorie.

Voordelen Klipsch R-51PM Bluetooth
 • Unieke vormgeving met hoorn tweeters en koperkleurige woofers
 • Veelzijdige connectiviteitsopties, waaronder USB, optisch, 3,5 mm aux, phono of lijningang, en een sub-uitgang
 • Levert rijk, dynamisch geluid met een lichte warme toon en diepe basweergave
Nadelen Klipsch R-51PM Bluetooth
 • Ontbreekt ondersteuning voor hi-res audiocodecs
 • Gemiddelde interne phonotrap
 • Schakelt niet automatisch uit met de tv

5. Q Acoustics M20 HD

5. Q Acoustics M20 HD

Belangrijke specificaties:

Aantal luidsprekers: 2
Actieve speaker: Ja
Minimale frequentie: 55 Hz
Maximale frequentie: 22 MHz
Totaal uitgangsvermogen: 130 W
Speakersysteem: 2-weg
Woofer diameter: 130 mm
Tweeter diameter: 50 mm

Ik ben dol op de Q Acoustics M20 HD Bookshelf Speaker! Deze luidspreker biedt een uitzonderlijke geluidskwaliteit, heldere vocalen en krachtige bassen, waardoor het ideaal is voor kleinere ruimtes. Het is zelfs geprezen door Wired vanwege zijn indrukwekkende audioprestaties en aantrekkelijk design. Home Theater Hifi merkt op dat de luidsprekers prestaties bieden die vergelijkbaar zijn met duurdere modellen, maar tegen een aantrekkelijke prijs.

De Q Acoustics M20 HD wordt geleverd als actieve luidspreker met een digitale versterker en een passieve luidspreker, en biedt veelzijdige connectiviteitsopties, zoals optische audio-ingang, stereo analoge ingangen en een USB-B-slot voor het overzetten van muziek van hoge resolutie vanaf een pc, zoals benadrukt door TechRadar. Deze luidspreker excelleert in het verbeteren van tv- of thuisbioscoopgeluid, met diepte, warmte en precisie in het stereo-geluidslandschap.

De stijlvolle vormgeving en compacte afmetingen van de M20 HD worden aangevuld door een eenvoudige installatie, maar sommige gebruikers merken op dat de bassen soms overheersend kunnen zijn, zoals opgemerkt door Wired. Daarnaast kan het ontbreken van Bluetooth-connectiviteit voor sommigen een nadeel zijn, volgens Wired. Home Theater Hifi geeft aan te verlangen naar een traditionele EQ, verwijderbare roosters en een grotere kastversie, maar rechtvaardigt toch de premium van de Q Acoustics M20 HD-luidsprekers op basis van hun stijlvolle karakter. De afhankelijkheid van kabels en beperkte draadloze functionaliteit, zoals opgemerkt door TechRadar, kan een overweging zijn voor potentiële kopers.

In vergelijking met andere boekenplankluidsprekers valt de Q Acoustics M20 HD op door zijn indrukwekkende audioprestaties, stijlvol design en veelzijdige connectiviteitsopties. Het concurreert met modellen in een hogere prijsklasse en biedt vergelijkbare prestaties, zoals benadrukt door Home Theater Hifi. Echter, het ontbreken van Bluetooth-connectiviteit en potentieel overheersende bassen kunnen gebieden zijn waar andere modellen uitblinken. Voor degenen die waarde hechten aan stijl en bouwkwaliteit is de Q Acoustics M20 HD een overtuigende optie. Potentiële kopers moeten echter hun voorkeuren over draadloze functionaliteit en bassniveaus in overweging nemen.

Concluderend maakt de Q Acoustics M20 HD Bookshelf Speaker indruk met zijn uitzonderlijke geluidskwaliteit, stijlvol design en veelzijdige connectiviteitsopties. Ondanks enkele beperkingen, zoals overheersende bassen en beperkte draadloze functionaliteit, maakt zijn prestaties en esthetiek het een sterke concurrent in de boekenplankluidspreker-categorie. Voor degenen die op zoek zijn naar een combinatie van premium audioprestaties en stijlvol design, is de Q Acoustics M20 HD een overtuigende keuze.

Voordelen Q Acoustics M20 HD
 • Uitzonderlijke geluidskwaliteit
 • Duidelijke vocalen en krachtige bas
 • Veelzijdige connectiviteitsopties
Nadelen Q Acoustics M20 HD
 • De bas kan soms overheersend zijn
 • Gebrek aan Bluetooth-connectiviteit
 • Afhankelijkheid van kabels en beperkte draadloze functionaliteit

Hoe kies je de beste boekenplank-speakers?

Boekenplank-speakers zijn overtuigend in het nabootsen van de soundstage: de fysieke ruimte (studio, garage, muziekzaal) waar de opname is gemaakt. De illusie dat je daar bent met je favoriete artiest maakt een groot deel uit van de ervaring.

Ze reproduceren ook de schaal van de opname op een veel overtuigender manier, veel beter dan bijvoorbeeld een smart speaker, die de dynamiek van een uitdagend nummer veel minder goed reproduceert.

Ben je echter op zoek naar speakers die het geluid onbewerkt en op een rauwe manier weergeven, kies dan voor een studiomonitor. Ideaal voor dj's en muziekproducers.

Hieronder help ik je op weg om de beste boekenplank-speakers voor jou te vinden, door de belangrijkste zaken uit te lichten waarmee je rekening moet houden bij je aankoop! 😉

Kiezen tussen passief of actief

Boekenplank-speakers vind je in twee verschillende stijlen: passief en actief. Passieve speakers hebben geen ingebouwde versterking, wat betekent dat je ze op een versterker moet aansluiten om ze te laten werken.

De beste actieve speakers zijn een meer all-in-one-oplossing. Ze hebben een voorversterker, volumeregeling en ingangen op de speakers zelf. Actieve speakers zijn een goede optie voor iedereen die geen zin heeft in de extra kosten van meerdere componenten en een rek vol goede speakerkabels.

Het nadeel van een actieve speaker is dat het eindresultaat vastligt. Een andere versterker of DAC (digitaal-naar-analoog-converter) uitproberen om het geluid te veranderen, is niet mogelijk. Actieve speakers vereisen ook dat minstens één van de luidsprekers op het lichtnet is aangesloten.

DAC

Een DAC van hoge kwaliteit helpt om het algemene geluidsbeeld van je luisteropstelling te verbeteren en een breder, dieper luisterlandschap te creëren. Daarom is het de moeite waard om te investeren in een DAC van hoge kwaliteit om het geluid van je speakers te verbeteren, ongeacht de genres waarnaar je luistert.

Passieve speakers zijn flexibeler, omdat je kunt experimenteren met verschillende soorten versterkers, DAC's en plaatsingsmogelijkheden.

Bedrade passieve luidsprekers zijn echter wel een beetje onhandig, want je hebt immers te maken met een hoop kabels, maar ze klinken vaak ook beter. Met een aparte stereoversterker krijg je een betere geluidskwaliteit, die je met een draadloze Bluetooth-speaker of wifi-speakers niet krijgt.

Marshall speaker op een boekenplank

Grootte

Boekenplank-speakers hebben hun naam te danken aan het feit dat ze klein genoeg zijn om letterlijk op de plank van een boekenkast te passen, maar ze variëren nog steeds in grootte en gewicht. Zelf heb ik ze naast mijn tv staan. Hiervoor zijn ze uitermate geschikt, wat bij torenspeakers een heel ander verhaal zou zijn.

De afmetingen staan bij elke speaker in onze top 5 vermeld, zodat je weet wat je kunt verwachten. Meet dus op voorhand de plek die je voor ogen hebt op, zodat de speakers zeker ruimte genoeg hebben om het geluid mooi te verdelen over je ruimte!

Grotere luidsprekers staan niet gelijk aan beter geluid. Waar ze wel voor staan, is meer volume. Een groter formaat betekent meer ruimte voor het versterkingscircuit bij actieve speakers, alsook grotere drivers. Als je waarde hecht aan volume, ga dan voor een grotere boekenplank-speaker.

Kleinere speakers zijn misschien niet zo luid, maar door hun compact formaat zijn ze gemakkelijk te verplaatsen. Dit is vooral belangrijk als je wilt experimenteren met positionering voor een beter geluid.

Dat is qua flexibiliteit heel anders dan bijvoorbeeld autospeakers: deze monteer je op een vaste plaats. Ook de beste platenspeler sleep je niet van hot naar her. Het ziet er leuk uit, maar erg handzaam is het niet.

Het belang van de drivers

"Een luidsprekerdriver is een akoestische omzetter – het zet de toegepaste spanning om in beweging, wat op zijn beurt een geluidsgolf creëert.", aldus Graham Stephens op Quora.

Drivers zijn de onderdelen van de speaker die geluid produceren; over het algemeen zijn grotere drivers beter, maar hun materiaal en locatie op de speaker zijn ook van belang. Meerdere drivers is beter, want die verwerken verschillende frequenties, waardoor je muziek helderder en vloeiender klinkt.

Passieve speakers op een versterker afstemmen

Bij bekabelde passieve speakers wil je dat de versterker de juiste hoeveelheid vermogen naar de speakers stuurt. Te weinig of te veel vermogen beschadigt in sommige gevallen de speakers, of tast op zijn minst de geluidskwaliteit aan. Verdiep je dus eerst in paar belangrijke specificaties van de speakers.

Het uitgangsvermogen van een versterker meet men in watt, en elke luidsprekerset heeft een aanbevolen versterker-wattage. Als je passieve speakers gebruikt met een aanbevolen versterker-wattage tussen de 30 en 120 watt, dan hoef je alleen maar een versterker te vinden met een uitgangsvermogen ergens binnen dat bereik.

Zoek naar het RMS-wattage, wat de hoeveelheid vermogen is die de versterker afgeeft bij een gemiddeld volume. Een versterker met een RMS-uitgangsvermogen van 50 watt, bijvoorbeeld, is ideaal in dit geval. 1David M. Foster, ElectronicDesign (2020). 'What’s the Difference Between RMS and Peak Watts?'

Marshall Stockwell speaker op een plank
RMS

Root mean square, of kortweg RMS, verwijst naar het continue vermogen van een speaker of subwoofer, of hoeveel continu vermogen een versterker levert. Het RMS-vermogen is het gemiddelde vermogen dat een luidspreker verwerkt op een dagelijkse basis zonder afbreuk te doen aan de geluidskwaliteit of enige vervorming te ervaren.

Soms ga je ook nog andere getallen zien staan bij de specificaties, bijvoorbeeld 4 Ω of 8 Ω (het symbool Ω betekent 'ohm'). Dit is de impedantie – een maat voor de elektrische weerstand. Tenzij je je echt wilt verdiepen in het afstemmen van speakers en versterkers, moet je hier niet van wakker liggen.

Hoewel het over het algemeen een goed idee is om een 8 Ω-versterker te combineren met een paar 8 Ω-speakers, en een 4 Ω-versterker met 4 Ω-speakers, gebeuren er geen rampen met een mismatch. Zolang het uitgangsvermogen overeenkomt, kunnen de meeste moderne speakers de meeste moderne versterkers aan.

Gevoeligheid

Als je een objectievere manier zoekt om te bepalen hoe luid je potentiële speaker klinkt, kijk dan naar hoe gevoelig de speaker is. Gevoeligheid is een maat voor het aantal decibel (dB) dat een luidspreker produceert bij een bepaald vermogen. Meestal is dit 1 milliwatt.

Alles onder de 86 dB wordt als laag beschouwd, 87-95 dB is een gemiddeld volume, en alles boven de 95 dB is hard. Houd er rekening mee dat aan een hogere gevoeligheid ook een hoger prijskaartje hangt.

De verschillende fabrikanten hebben echter verschillende manieren om de gevoeligheid te meten, waardoor het moeilijk is om ze met elkaar te vergelijken.

platenspeler in beeld

Frequentiebereik

Dit verwijst naar het bereik van de geluiden die de luidspreker produceert, waarbij de beste boekenplank-speakers tweeters en woofers gebruiken voor een goede geluidsweergave, inclusief hoge frequenties en lage bassen.

De beste boekenplank-speakers hebben een goede balans tussen deze lage en hoge frequenties. Speakers die de nadruk leggen op hoge frequenties hebben de neiging een ongewenste toonhoogte te hebben, terwijl luidsprekers die te veel nadruk leggen op lage frequenties resulteren in een zeer dreunende bas.

De meeste boekenplank-speakers hebben een audiofrequentiebereik van 60 Hz tot 20.000 Hz. Wil je alle lage tonen ook meenemen? Overweeg dan een subwoofer.

Optimale plaatsing

Je krijgt een uitstekend resultaat als je de speakers zorgvuldig plaatst, ze op standaards zet die ze van de grond isoleren om trillingen tegen te gaan, en zorgt dat ze op de juiste hoogte staan en precies op je luisterpositie zijn gericht.

Maar boekenplank-speakers worden niet voor niets zo genoemd, dus het is helemaal prima om ze ook echt op een boekenplank te zetten. Of op je salontafel, of waar dan ook. Het maakt niet uit waar je ze neerzet, de kans is groot dat je toch behoorlijk goed geluid krijgt.

Fabrikanten houden hier zelfs rekening mee wanneer ze speakers bouwen. Sommige modellen krijg je met een app waarmee je zelf instelt hoe ver je speakers van de muur staan, en of ze op een plank of op een standaard staan. Het geluid wordt vervolgens op basis hiervan aangepast.

witte boekenplank speakers met boekjes ertussen

Multifunctioneel

Een van de beste dingen aan boekenplank-speakers is dat ze een dubbele functie vervullen. Ze zijn heel geschikt voor het afspelen van muziek, maar ze zijn net zo goed als onderdeel van een surround sound-systeem.

Wanneer je een systeem met meerdere speakers hebt, zijn boekenplank-speakers – die kleiner zijn dan traditionele vloerluidsprekers – een stuk gemakkelijker te manoeuvreren en ze nemen veel minder ruimte in beslag.

Ze zijn ook in staat meerdere rollen te vervullen, variërend van voorluidsprekers tot zij- en achterluidsprekers en zelfs hoogteluidsprekers – ervan uitgaande dat je ze met bouten aan de muur bevestigt.

Wat zijn volgens de Consumentenbond de beste boekenplank-speakers?

Op dit moment is nog niet bekend wat de Consumentenbond de beste boekenplank-speakers vindt. Zodra we dit weten, lees je het zo snel mogelijk!

Wat zijn volgens Tweakers de beste boekenplank-speakers?

Op dit moment is nog niet bekend wat Tweakers de beste boekenplank-speakers vindt. Zodra we dit weten, lees je het zo snel mogelijk!

Wat zijn volgens TechReview de beste boekenplank-speakers?

 De beste boekenplank-speakers volgens TechReview zijn de Edifier Studio 1280T. Deze speakers combineren uitstekende geluidskwaliteit met een stijlvol design, ideaal voor elke woonkamer of studio. 

Ze bieden een rijk en gebalanceerd geluid met een vermogen van 42W RMS, perfect voor zowel muziekliefhebbers als filmfanaten. De 1280T's hebben meerdere aansluitmogelijkheden, waaronder RCA-ingangen, en zijn daarmee veelzijdig inzetbaar. Met hun houten afwerking passen ze bovendien in vrijwel elk interieur.

Veelgestelde vragen over boekenplank-speakers van onze lezers

Dit deel is speciaal toegewijd aan jullie vragen en opmerkingen. Maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen