De Beste Boekenplank-Speakers zijn de Perfecte Aanvulling op je Hifi-Systeem

Wayne Koers

Geschreven door: Wayne Koers

Uitzonderlijke audiokwaliteit in een compact systeem.

De Beste Boekenplank-Speakers zijn de Perfecte Aanvulling op je Hifi-Systeem

Als je een audiosysteem of aan het installeren bent en je vloerruimte schaars is, overweeg dan om compacte speakers aan te schaffen. De beste boekenplank-speakers zijn groter dan draagbare speakers, maar compacter dan vloerluidsprekers. Deze leveren een mooi evenwichtig stereogeluid voor kleine tot middelgrote kamers.

Verwacht niet hetzelfde vermogen of die dreunende bas van grote speakers, maar voor je kantoor, studeerkamer of slaapkamer zijn ze ideaal. Als je een thuisbioscoopsysteem opzet, combineer dan de speakers met een subwoofer om je luisterervaring echt op te krikken!

Edifier Studio R1280T 2.0 Pc Speaker (per paar)

Edifier Studio R1280T 2.0 Pc Speaker (per paar)
Smart: Nee
Bluetooth: Nee
Actieve speaker: Ja
Minimale frequentie: 75 Hz
Maximale frequentie: 18000 Hz
Maximale belastbaarheid: 21 Watt
Nominale impedantie: 6 ohm
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Koran lamp

Koran lamp
Smart: Nee
Bluetooth: Ja
Actieve speaker: Ja
Minimale frequentie: 0 Hz
Maximale frequentie: 0 Hz
Maximale belastbaarheid: 5 Watt
Nominale impedantie: 0 ohm
Gevoeligheid: 0 dB
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Luidsprekers

Luidsprekers
Smart: Nee
Bluetooth: Nee
Actieve speaker: Nee
Minimale frequentie: 20 Hz
Maximale frequentie: 20000 Hz
Maximale belastbaarheid: 280 Watt
Nominale impedantie: 6 ohm
Gevoeligheid: 88 dB
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

De beste boekenplank-speakers koopgids: hoe maak je de beste koop?

Boekenplank-speakers zijn overtuigend in het nabootsen van de soundstage: de fysieke ruimte (studio, garage, muziekzaal) waar de opname is gemaakt. De illusie dat je daar bent met je favoriete artiest maakt een groot deel uit van de ervaring.

Ze reproduceren ook de schaal van de opname op een veel overtuigender manier, veel beter dan bijvoorbeeld een smart speaker, die de dynamiek van een uitdagend nummer veel minder goed reproduceert. Ben je echter op zoek naar speakers die het geluid onbewerkt en op een rauwe manier weergeven, kies dan voor een studiomonitor. Ideaal voor DJ's en muziekproducers.

Hieronder help ik je op weg om de beste boekenplank-speakers voor jou te vinden, door de belangrijkste zaken uit te lichten waarmee je rekening moet houden bij je aankoop! 😉

Passief of actief?

Boekenplank-speakers vind je in twee verschillende stijlen: passief en actief. Passieve speakers hebben geen ingebouwde versterking, wat betekent dat je ze op een versterker moet aansluiten om ze te laten werken.

De beste actieve speakers zijn een meer all-in-one-oplossing. Ze hebben een voorversterker, volumeregeling en ingangen (poorten waarop je apparaten aansluit) op de speakers zelf. Actieve speakers zijn een goede optie voor iedereen die geen zin heeft in de extra kosten van meerdere componenten en een rek vol goede speakerkabels.

Het nadeel van een actieve speaker is dat het eindresultaat vastligt. Een andere versterker of DAC (digitaal-naar-analoog-converter) uitproberen om het geluid te veranderen, is niet mogelijk. Actieve speakers vereisen ook dat minstens één van de luidsprekers op het lichtnet is aangesloten, wat de mogelijkheden om de speaker in je ruimte op te stellen beperkt.

DAC

Een DAC van hoge kwaliteit helpt om het algemene geluidsbeeld van je luisteropstelling te verbeteren en een breder, dieper luisterlandschap te creëren. Daarom is het de moeite waard om te investeren in een DAC van hoge kwaliteit om het geluid van je speakers te verbeteren, ongeacht de genres waarnaar je luistert.

Passieve speakers zijn flexibeler, omdat je kunt experimenteren met verschillende soorten versterkers, DAC's en plaatsingsmogelijkheden.

Bedrade passieve luidsprekers zijn echter wel een beetje onhandig, want je hebt immers te maken met een hoop kabels, maar ze klinken vaak ook beter. Met een aparte stereoversterker krijg je een betere geluidskwaliteit, die je met een draadloze Bluetooth-speaker of wifi-speakers niet krijgt.

Marshall speaker op een boekenplank

Grootte

Boekenplank-speakers hebben hun naam te danken aan het feit dat ze klein genoeg zijn om letterlijk op de plank van een boekenkast te passen, maar ze variëren nog steeds in grootte en gewicht.

De afmetingen staan bij elke speaker in onze top 5 vermeld, zodat je weet wat je kunt verwachten. Meet dus op voorhand de plek die je voor ogen hebt op, zodat de speakers zeker ruimte genoeg hebben om het geluid mooi te verdelen over je ruimte!

Grotere luidsprekers staan niet gelijk aan beter geluid. Waar ze wel voor staan, is meer volume. Een groter formaat betekent meer ruimte voor het versterkingscircuit bij actieve speakers, alsook grotere drivers. Als je waarde hecht aan volume, ga dan voor een grotere boekenplank-speaker.

Kleinere speakers zijn misschien niet zo luid, maar door hun compact formaat zijn ze gemakkelijk te verplaatsen. Dit is vooral belangrijk als je wilt experimenteren met positionering voor een beter geluid.

Dat is qua flexibiliteit heel anders dan bijvoorbeeld autospeakers: deze monteer je op een vaste plaats. Ook de beste platenspeler sleep je niet van hot naar her. Het ziet er leuk uit, maar erg handzaam is het niet.

Drivers

Drivers zijn de onderdelen van de speaker die geluid produceren; over het algemeen zijn grotere drivers beter, maar hun materiaal en locatie op de speaker zijn ook van belang. Meerdere drivers is beter, want die verwerken verschillende frequenties, waardoor je muziek helderder en vloeiender klinkt.

Passieve speakers op een versterker afstemmen

Bij bekabelde passieve speakers wil je dat de versterker de juiste hoeveelheid vermogen naar de speakers stuurt. Te weinig of te veel vermogen beschadigt in sommige gevallen de speakers, of tast op zijn minst de geluidskwaliteit aan. Verdiep je dus eerst in paar belangrijke specificaties van de speakers.

Het uitgangsvermogen van een versterker meet men in watt, en elke luidsprekerset heeft een aanbevolen versterker-wattage. Als je passieve speakers gebruikt met een aanbevolen versterker-wattage tussen de 30 en 120 watt, dan hoef je alleen maar een versterker te vinden met een uitgangsvermogen ergens binnen dat bereik.

Zoek naar de RMS-wattage, wat de hoeveelheid vermogen is die de versterker afgeeft bij een gemiddeld volume. Een versterker met een RMS-uitgangsvermogen van 50 watt bijvoorbeeld, is ideaal in dit geval.

Marshall Stockwell speaker op een plank

RMS

Root mean square, of kortweg RMS, verwijst naar het continue vermogen van een speaker of subwoofer, of hoeveel continu vermogen een versterker levert. Het RMS-vermogen is het gemiddelde vermogen dat een luidspreker verwerkt op een dagelijkse basis zonder afbreuk te doen aan de geluidskwaliteit of enige vervorming te ervaren.

Soms ga je ook nog andere getallen zien staan bij de specificaties, bijvoorbeeld 4 Ω of 8 Ω (het symbool Ω betekent 'ohm'). Dit is de impedantie - een maat voor de elektrische weerstand. Tenzij je je echt wilt verdiepen in het afstemmen van speakers en versterkers, moet je hier niet van wakker liggen.

Hoewel het over het algemeen een goed idee is om een 8 Ω-versterker te combineren met een paar 8 Ω-speakers, en een 4 Ω-versterker met 4 Ω-speakers, gebeuren er geen rampen met een mismatch. Zolang het uitgangsvermogen overeenkomt, kunnen de meeste moderne speakers de meeste moderne versterkers aan.

Gevoeligheid

Als je een objectievere manier zoekt om te bepalen hoe luid je potentiële speaker klinkt, kijk dan naar hoe gevoelig de speaker is. Gevoeligheid is een maat voor het aantal decibel (dB) dat een luidspreker produceert bij een bepaald vermogen. Meestal is dit 1 milliwatt.

Alles onder de 86 dB wordt als laag beschouwd, 87-95 dB is een gemiddeld volume, en alles boven de 95 dB is hard. Houd er rekening mee dat aan een hogere gevoeligheid ook een hoger prijskaartje hangt.

De verschillende fabrikanten hebben echter verschillende manieren om de gevoeligheid te meten, waardoor het moeilijk is om ze met elkaar te vergelijken.

platenspeler in beeld

Frequentiebereik

Dit verwijst naar het bereik van de geluiden die de luidspreker produceert, waarbij de beste boekenplank-speakers tweeters en woofers gebruiken voor een goede geluidsweergave, inclusief hoge frequenties en lage bassen.

De beste boekenplank-speakers hebben een goede balans tussen deze lage en hoge frequenties. Speakers die de nadruk leggen op hoge frequenties hebben de neiging een ongewenste toonhoogte te hebben, terwijl luidsprekers die te veel nadruk leggen op lage frequenties resulteren in een zeer dreunende bas.

De meeste boekenplank-speakers hebben een audiofrequentiebereik van 20 Hz tot 20.000 Hz, wat het bereik is dat wij als mensen horen.

Plaatsing

Je krijgt een uitstekend resultaat als je de speakers zorgvuldig plaatst, ze op standaards zet die ze van de grond isoleren om trillingen tegen te gaan, en ervoor zorgt dat ze op de juiste hoogte staan en precies op je luisterpositie zijn gericht.

Maar boekenplank-speakers worden niet voor niets zo genoemd, dus het is helemaal prima om ze ook echt op een boekenplank te zetten. Of op je salontafel, of waar dan ook. Het maakt niet uit waar je ze neerzet, de kans is groot dat je toch behoorlijk goed geluid krijgt.

Fabrikanten houden hier zelfs rekening mee wanneer ze speakers bouwen. Sommige modellen krijg je met een app waarmee je zelf instelt hoe ver je speakers van de muur staan, en of ze op een plank of op een standaard staan. Het geluid wordt vervolgens op basis hiervan aangepast.

witte boekenplank speakers met boekjes ertussen

Het feit blijft: hoe beter je ze opstelt, hoe beter ze in je ruimte klinken. Daarom geef ik je nog enkele gouden tips mee:

  • Laat altijd een beetje ruimte over aan de achterkant van de speakers, vooral als er een open baspoort aan de achterkant zit.
  • Plaats de speakers zo dat de tweeter – de kleine driver – zich op oorhoogte bevindt.
  • Als je de mogelijkheid hebt om statieven te gebruiken, dan raad ik je dat zeker aan. Ze helpen niet alleen de geluidskwaliteit te verbeteren, maar zien er ook nog eens erg cool uit.

Multifunctioneel

Een van de beste dingen aan boekenplank-speakers is dat ze een dubbele functie vervullen. Ze zijn heel geschikt voor het afspelen van muziek, maar ze zijn net zo goed als onderdeel van een surround sound-systeem.

Wanneer je een systeem met meerdere speakers hebt, zijn boekenplank-speakers – die kleiner zijn dan traditionele vloerluidsprekers – een stuk gemakkelijker te manoeuvreren en ze nemen veel minder ruimte in beslag.

Ze zijn ook in staat meerdere rollen te vervullen, variërend van voorluidsprekers tot zij- en achterluidsprekers en zelfs hoogteluidsprekers – ervan uitgaande dat je ze met bouten aan de muur bevestigt.

Hoewel ik je nog steeds aanraad om een speciale middenkanaal speaker en één of twee subwoofers aan te schaffen, zijn boekenplank-speakers een uitstekende keuze als je een surround sound-systeem samenstelt! 💪

1. Edifier Studio R1280T 2.0 Pc Speaker (per paar)

1. Edifier Studio R1280T 2.0 Pc Speaker (per paar)
Afmetingen (b x h x d): 14,6 x 19,6 x 23,4 cm
Gewicht: 4,9 kg
Smart: Nee
Bluetooth: Nee
Aantal luidsprekers: 2
Actieve speaker: Ja
Minimale frequentie: 75 Hz
Maximale frequentie: 18000 Hz
Maximale belastbaarheid: 21 Watt
Nominale impedantie: 6 ohm
Koptelefoon aansluiting: Nee

2. Koran lamp

2. Koran lamp
Afmetingen (b x h x d): 15 x 15 x 15 cm
Gewicht: 0,3 kg
Smart: Nee
Bluetooth: Ja
Aantal luidsprekers: 1
Actieve speaker: Ja
Minimale frequentie: 0 Hz
Maximale frequentie: 0 Hz
Maximale belastbaarheid: 5 Watt
Nominale impedantie: 0 ohm
Gevoeligheid: 0 dB
Koptelefoon aansluiting: Nee

3. Luidsprekers

3. Luidsprekers
Afmetingen (b x h x d): 16 x 19 x 28 cm
Gewicht: 4,8 kg
Smart: Nee
Bluetooth: Nee
Aantal luidsprekers: 2
Actieve speaker: Nee
Minimale frequentie: 20 Hz
Maximale frequentie: 20000 Hz
Maximale belastbaarheid: 280 Watt
Nominale impedantie: 6 ohm
Gevoeligheid: 88 dB
Koptelefoon aansluiting: Nee

4. Wharfedale Diamond 220 Zwart (per paar)

4. Wharfedale Diamond 220 Zwart (per paar)
Afmetingen (b x h x d): 17,4 x 25,5 x 31,5 cm
Gewicht: 5,3 kg
Smart: Nee
Bluetooth: Nee
Aantal luidsprekers: 2
Actieve speaker: Nee
Minimale frequentie: 56 Hz
Maximale frequentie: 20000 Hz
Maximale belastbaarheid: 100 Watt
Nominale impedantie: 8 ohm
Gevoeligheid: 86 dB
Koptelefoon aansluiting: Nee

5. House of Marley Get Together Duo

5. House of Marley Get Together Duo
Afmetingen (b x h x d): 13 x 10 x 20 cm
Gewicht: 2,3 kg
Smart: Nee
Bluetooth: Ja
Aantal luidsprekers: 2
Actieve speaker: Ja
Minimale frequentie: 20 Hz
Maximale frequentie: 20000 Hz
Maximale belastbaarheid: 20 Watt
Nominale impedantie: 8 ohm
Gevoeligheid: 89 dB
Koptelefoon aansluiting: Nee

Veelgestelde vragen over boekenplank-speakers

👌 Klinkt een boekenplank-speaker beter op een statief?

De meeste goed ontworpen boekenplank-speakers klinken beter en ruimtelijker als je ze een meter van de muur plaatst, met de tweeter van de speaker op oorhoogte van een zittende luisteraar. Voor het best mogelijke geluid zet je de speaker op een luidsprekerstatief.

🎵 Zijn boekenplank-speakers beter dan soundbars?

Boekenplank-speakers hebben een betere geluidskwaliteit dan soundbars, maar ze zijn duurder en moeilijker op te stellen. Soundbars zijn ideaal voor iemand die een eenvoudige set-up wil die goed werkt voor muziek en films.

🎸 Hebben boekenplank-speakers een subwoofer nodig?

Veel boekenplank-speakers werken prima zonder een subwoofer. Als je het type persoon bent dat op zoek is naar de best mogelijke home entertainment-prestaties, overweeg dan om een upgrade te doen naar een systeem met een frequentierespons die past bij het type inhoud waarnaar je graag luistert. Hou je van veel bas? Ga dan zeker voor een subwoofer!

Welke boekenplank-speakers moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste boekenplan- speakers. Zo kun jij de beste keus maken.

BluetoothActieve speakerMinimale frequentieMaximale frequentieMaximale belastbaarheidNominale impedantie
1Edifier Studio R1280T 2.0 Pc Speaker (per paar)NeeJa75 Hz18000 Hz21 Watt6 ohm
2Koran lampJaJa0 Hz0 Hz5 Watt0 ohm0 dB
3LuidsprekersNeeNee20 Hz20000 Hz280 Watt6 ohm88 dB
4Wharfedale Diamond 220 Zwart (per paar)NeeNee56 Hz20000 Hz100 Watt8 ohm86 dB
5House of Marley Get Together DuoJaJa20 Hz20000 Hz20 Watt8 ohm89 dB

Edifier Studio R1280T 2.0 Pc Speaker (per paar)

Bluetooth: Nee

Actieve speaker: Ja

Minimale frequentie: 75 Hz

Maximale frequentie: 18000 Hz

Maximale belastbaarheid: 21 Watt

Nominale impedantie: 6 ohm

Koran lamp

Bluetooth: Ja

Actieve speaker: Ja

Minimale frequentie: 0 Hz

Maximale frequentie: 0 Hz

Maximale belastbaarheid: 5 Watt

Nominale impedantie: 0 ohm

Gevoeligheid: 0 dB

Luidsprekers

Bluetooth: Nee

Actieve speaker: Nee

Minimale frequentie: 20 Hz

Maximale frequentie: 20000 Hz

Maximale belastbaarheid: 280 Watt

Nominale impedantie: 6 ohm

Gevoeligheid: 88 dB

Wharfedale Diamond 220 Zwart (per paar)

Bluetooth: Nee

Actieve speaker: Nee

Minimale frequentie: 56 Hz

Maximale frequentie: 20000 Hz

Maximale belastbaarheid: 100 Watt

Nominale impedantie: 8 ohm

Gevoeligheid: 86 dB

House of Marley Get Together Duo

Bluetooth: Ja

Actieve speaker: Ja

Minimale frequentie: 20 Hz

Maximale frequentie: 20000 Hz

Maximale belastbaarheid: 20 Watt

Nominale impedantie: 8 ohm

Gevoeligheid: 89 dB

Conclusie

De beste boekenplank-speakers staan voor evenwichtig stereogeluid. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn deze speakers klein en compact, en vormen ze de perfecte aanvulling op je hifi-systeem. 🎶

In dit artikel heb je de belangrijkste zaken bij het kiezen van boekenplank-speakers voorgeschoteld gekregen, van formaat en plaatsing tot de combinatie met een versterker. Hopelijk heeft dit je op weg geholpen in je zoektocht!

Heb je al een idee welke speakers op jouw boekenplank mogen stralen? En is het een model uit onze top 5 hieronder? Laat het me weten!

Was dit artikel behulpzaam?