Met De Beste Speakerkabel Bewaak Je De Geluidskwaliteit

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Laat die tunes maar door de speakers schallen.

Met De Beste Speakerkabel Bewaak Je De Geluidskwaliteit

Als je passieve speakers aan wilt sluiten op een versterker, heb je een speciale speakerkabel nodig. Om te genieten van een optimale geluidskwaliteit is het van belang dat je de juiste speakerkabel kiest. In dit artikel staan niet alleen de vijf beste speakerkabels op een rij, maar ook een handig advies hoe je een geschikt model vindt.

Empty products count or some error API!

Speakerkabel koopgids: hoe maak je de beste koop?

Met kabels rijst al snel de vraag in hoeverre de verschillende exemplaren nu écht van elkaar verschillen. In onderstaande koopgids licht ik de belangrijkste kenmerken van speakerkabels uit, zodat je precies weet waar je op moet letten!

Wat is een speakerkabel?

Een speakerkabel (ook wel een luidsprekerkabel genoemd) is nodig om een verbinding tussen een speaker en een versterker in werking te stellen. Dit is enkel het geval bij passieve speakers. Heb je de beste actieve speakers, dan heb je geen speakerkabel nodig. Er zit dan namelijk al een versterker ingebouwd in de apparatuur.

Boekenplank-speakers en pc-speakers kunnen zowel passief als actief zijn, dus mocht je het niet zeker weten, check altijd even vooraf wat je in huis hebt staan. Ben je in het bezit van een goede platenspeler en wil je die op een versterker aansluiten, dan heb je een ander soort kabel nodig.

Type speakerkabels

Er zijn verschillende types luidsprekerkabels:

  • CCA (copper clad aluminium)-kabels zijn gemaakt van aluminium met een koperen laagje. Deze kabels zijn lief voor de portemonnee en leveren prima geluidskwaliteit. Een minpuntje is dat het de elektriciteit minder goed geleidt en de kans op breuken redelijk hoog is.
  • OFC (oxygen free copper)-kabels bestaan volledig uit koper. Deze kabels geleiden de elektriciteit goed en overleggen een prima geluid. Het nadeel is het stevigere prijskaartje. 🏷
  • SPOFC (silver plated oxygen free Ccopper)-kabels zijn van koper met een zilveren coating. Deze kabels geleiden de elektriciteit nóg beter en hebben een uitstekende kwaliteit. De prijs is hier dan ook naar.

Koper is de beste geleider van elektriciteit, maar deze kabels zijn dus wel het duurst. Als je aan een budget gebonden bent, is een CCA-kabel een prima alternatief.

aansluitingen versterker

Kabellengte en -dikte

Een groot verschil tussen de verschillende speakerkabels is de kabellengte. Dit loopt flink uiteen: het aanbod begint bij minder dan één meter en loopt op tot 50 meter of meer. Bij sommige shops kun je de kabel zelfs precies op maat laten maken.

Kort geniet over het algemeen de voorkeur. Een korte kabel zorgt in de meeste gevallen voor een beter signaal. Er kunnen immers verstoringen optreden als een kabel een langere afstand moet overbruggen. Neem dus liever geen langere kabel dan je nodig hebt.

Uiteraard is een langere spreakerkabel soms noodzakelijk vanwege de afstand tussen de apparaten. De maximale aanbevolen kabellengte bedraagt 15 meter. Daarna kunnen de hogere tonen minder duidelijk klinken. Ga je voor een langere kabel, zorg dan dat de kabel dik genoeg is.

Ook de dikte, die wordt uitgedrukt in mm², is een belangrijk punt. De kabellengte- en dikte zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De gewenste dikte is afhankelijk van de lengte én het vermogen van de versterker. Hoe hoger het vermogen en hoe langer de lengte van de kabel, hoe dikker de kabel moet zijn.

Hoewel een dikkere kabel dus in principe een betere optie is, moet je er wel rekening mee houden dat hier een hoger prijskaartje aan hangt. Een dikkere kabel dan nodig is daarom ook zonde van het geld.

Haakse aansluiting

Een haakse luidsprekerkabel loopt vanaf de connector recht naar beneden. Dit is handig als je weinig ruimte hebt aan de achterkant van je versterker. Je hoeft dan geen rare bochtjes te maken met je speakerkabel, wat tot breuken kan leiden en er daardoor in de praktijk voor zorgt dat je kabel minder lang meegaat.

De 5 beste speakerkabels onder elkaar

Veelgestelde vragen over speakerkabels

Welke dikte speakerkabel heb je nodig?

Dat hangt af van het vermogen van de versterker en de lengte van de kabel. De noodzaak voor een dikkere kabel neemt toe als het vermogen van de versterker en de kabellengte hoog zijn.

Hoe lang mag een speakerkabel zijn?

Over het algemeen geldt: hoe korter de speakerkabel, hoe beter het signaal. Bij een langere kabel kunnen er verstoringen optreden en dat heeft kwaliteitsverlies als gevolg. Het liefst kies je voor een kabel die niet langer dan 15 meter is.

Hoe sluit je een speakerkabel aan?

Een speakerkabel bestaat uit een rood en een zwart draadje. Het rode draadje verbind je met de rode ingang van je speaker en de rode uitgang van je versterker. Het zwarte draadje verbind je met de zwarte ingang van je speaker en de zwarte uitgang van je versterker.

Welke speakerkabel moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste speakerkabel. Zo maak jij de bese keus!

Conclusie

Ik hoop dat je nu weet hoe je de beste speakerkabel vindt en zo voor de allerbeste geluidskwaliteit zorgt. Mocht je meteen je slag willen slaan, vind je de vijf beste speakerkabels van dit moment nogmaals hieronder. Laat je weten of het artikel je heeft geholpen?

Was dit artikel behulpzaam?