Geef je Pc een Upgrade met de Beste Pc-Speakers

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

14 min. leestijd

Geef je Pc een Upgrade met de Beste Pc-Speakers

Hoewel de beste koptelefoon of oordopjes hun eigen voordelen hebben, doe je je oren geen plezier door ze te lang te dragen. De beste pc-speakers leveren bijna hetzelfde niveau van meeslepende audio-ervaring, terwijl ze je oren ruimte geven om te ademen.

Natuurlijk koop je best niet zomaar de eerste de beste pc-speakers. Hoewel producten van mindere kwaliteit een redelijk geluid leveren, zijn het alleen de beste pc-speakers die een intens en realistisch geluid leveren dat nodig is om je games, films en muziek tot leven te wekken.

De Audioengine A2+ pc-speakers zijn de beste allrounders, terwijl fervente gamers hun speelervaring aanzienlijk verbeteren met de Razer Nommo Pro speakers. Je ontdekt het allemaal hieronder. 😉

#1 Audioengine A2+
Dé beste pc-speakers van 2024

Onze score: 9,6

audioengine a2+

De A2+ leveren een rijke, heldere frequentierespons, en er is een subwooferuitgang voor wie diepe, lage tonen wil produceren. Het ontwerp is klassiek, de kwaliteit is topklasse en het geluid is accuraat.

Als je op zoek bent naar hoogwaardige pc-speakers in het tijdperk van Bluetooth, zijn de Audioengine A2+ Wireless een topkeuze!

Vermogen: 60 W
Draadloze connectiviteit: Audioengine’s W3-adapter, Bluetooth 5.0
Surround sound: Nee

Gewicht: 4,38 kg
Audio-ingangen: Usb, RCA, 3,5 mm 
Type speaker: 2.0

Check prijs op Bol.com →

#2 Logitech Z407
Beste koop pc-speakers van 2024

Onze score: 9,1

logitech z407 computerspeakers met bluetooth, subwoofer en draadloze bediening

De budgetvriendelijke Logitech Z407 speakers leveren sterke 2.1-bedrade en Bluetooth-audio voor zowel pc's als mobiele apparaten. Op zoek naar de pc-speakers met de beste prijs-kwaliteitverhouding? Dan zijn deze van Logitech good to go!

Vermogen: 80 W
Draadloze connectiviteit: Bluetooth 5.0
Surround sound: Ja

Gewicht: 4,04 kg
Audio-ingangen: Micro-usb, 3,5 mm
Type speaker: 2.1

De 5 beste pc-speakers in een oogopslag

  1. Audioengine A2+ - Dé beste pc-speakers van 2024.
  2. Logitech Z407 - De beste pc-speakers onder de 100 euro.
  3. Razer Nommo Pro - De beste pc-speakers voor gamers.
  4. Logitech G560 - Beste pc-speakers met RGB-verlichting.
  5. Edifier E235 Luna E - Beste pc-speakers met een mooi design.

Waarom zou je pc-speakers aanschaffen?

Naar muziek luisteren en films kijken op de pc is populairder dan ooit. Helaas zijn de meeste geluidssystemen en speakers op pc's of all-in-one pc's niet om over naar huis te schrijven als het gaat om de juiste balans en luisterkwaliteit. Niet iedereen heeft echter meteen behoefte aan wifi-speakers. Kies je voor bedrade speakers, zorg dan dat je een goede speakerkabel kiest.

Om deze reden voeg je externe pc-speakers aan je systeem toe, om je audio-systeem een verdiende upgrade te geven. En als er één ding is dat standaard computer speakers missen, dan is het bas.

Dat is waar een subwoofer om de hoek komt kijken. Als je van diepe bassen houdt, ga dan voor pc-speakers mét een subwoofer, of voeg zelf eentje toe.

Als je graag gamet en films bekijkt op je computer, is het de moeite waard om een surround-sound systeem te overwegen. Dit verbetert de geluidskwaliteit van je films en games aanzienlijk en tilt je hele ervaring naar een hoger niveau.

De beste pc-speakers, gedetailleerd.


Vermogen: 60 W
Draadloze connectiviteit: Audioengine’s W3-adapter, Bluetooth 5.0
Surround sound: Nee
Gewicht: 4,38 kg
Audio-ingangen: Usb, RCA, 3,5 mm 
Type speaker: 2.0

audioengine a2+ wireless wit van achteren, ingangen zichtbaar

Audioegine neemt de tijd om nieuwe producten op de markt te brengen, maar gelukkig waren de A2+ draadloze pc-speakers het wachten meer dan waard. Ze leveren een rijke, heldere frequentierespons en er is een subwooferuitgang voor wie meer diepe lage tonen wil produceren.

Design

De A2+ is verkrijgbaar in een matzwarte, glanzend rode of glanzend witte uitvoering en bestaat uit twee speakers, die even geschikt zijn voor op je bureau als op een boekenplank.

In tegenstelling tot de meeste draadloze speakers, is dit een stereopaar die nog steeds een verbinding tussen de twee speakers nodig heeft, om stroom van de linker naar de rechter speaker te voorzien.

Elke speaker bevat een tweeter en een woofer. Het systeem is samen goed voor 60 watt piekvermogen en een frequentiebereik van 65 tot 22.000 Hz.

Audioengine A2+ speakers in beeld naast iMac

Connectiviteit

Met de meegeleverde kabel sluit je het achterpaneel van de linker actieve speaker aan op de rechter passieve speaker. Het achterpaneel van de linker speaker bevat een RCA-in- en uitgang (voor een subwoofer) en een 3,5 mm aux-ingang (kabel meegeleverd).

Je kunt ook al je muziek draadloos afspelen vanaf je computer naar je speakers, met de Audioengine's W3 adapter. De installatie is eenvoudig, waardoor de W3 een echte plug-and-play draadloze audio-oplossing is.

Sluit de W3 adapter aan op een audiobron, je pc bijvoorbeeld, en sluit de W3 Receiver aan op je speakers. Binnen enkele seconden heb je geweldig geluid zonder kabels! W3 vereist geen extra software, geen netwerkinstallatie en heeft een bereik van 100 meter.

Er is ook een micro-usb-poort. Met andere woorden: het systeem heeft een uitstekende connectiviteit, aangezien het ook verbinding maakt via Bluetooth. Er is een Bluetooth koppelingsknop op het achterpaneel, en een volumeknop die ook dienst doet als aan/uit-schakelaar.

De volumeknop werkt onafhankelijk van de gekoppelde geluidsbronnen, dus je kunt het volume op de speakers op maximum zetten en het algemene niveau laag laten klinken als het mastervolume van je mobiele apparaat laag staat.

Hoewel dit atypisch is voor de meeste Bluetooth-sprekers, geeft het je wel de kans om de speakers te beschermen tegen luide uitbarstingen met een tweede volumefase.

Prestaties

Tijdens nummers met veel bas leveren de A2+ draadloze speakers een vol klinkende lage frequentierespons. Gezien het gebrek aan DSP, is er een beetje vervorming van de diepe bas bij hoog volume. Bij Audioengine gaat het vooral om een nauwkeurige geluidsweergave.

DPS

DSP (afkorting van "Digital Signal Processing") wordt gebruikt in live-geluid om audio te verwerken nadat het is omgezet in digitale informatie. Enkele van de voordelen van digitale verwerking, in tegenstelling tot analoge verwerking, zijn minder ruis en vervorming, alsook een groter dynamisch bereik.

Het is daarmee een opstelling waarvan je je kunt voorstellen dat een subwoofer een mooie aanvulling is, maar je krijgt nog steeds voldoende laag-middenrijkdom via de woofers en de bas en diepe vocalen springen er in het bijzonder uit.

De A2+ draadloze speakers van Audioengine bieden iets wat veel concurrenten niet kunnen: stereoscheiding. Toegepast op een stereo-installatie heeft stereoscheiding betrekking op de scheiding van geluiden via de linker en rechter speaker. Je hoort bijvoorbeeld de drums links en de gitaar via de rechter speaker.

Samen met een uitstekende nauwkeurigheid zorgt dat voor een zuiver, transparant geluid dat je bij de meeste draadloze speakers niet aantreft.

Wat we goed vinden:

  • Voorzien van stereoscheiding, dus de linker en rechter speaker laten iets anders horen
  • Zuiver en transparant geluid
  • Zeer uitgebreide connectiviteit

Wat we minder goed vinden:

  • Geen subwoofer inbegrepen

Vermogen: 80 W
Draadloze connectiviteit: Bluetooth 5.0
Surround sound: Ja
Gewicht: 4,04 kg
Audio-ingangen: Micro-usb, 3,5 mm 
Type speaker: 2.1

logitech z407 bluetooth pc speaker zwart

De Logitech Z407 speakers leveren een verrassend evenwichtige audio op voor een set speaker van deze prijs. Deze speakers zijn top voor iedereen die zijn huidige luidsprekers wil upgraden, want zelfs een goede desktop-pc kan dat gebruiken!

Design

Het in zwart verkrijgbare Z407-systeem bestaat uit twee speakers met drivers van 5,8 cm en een subwoofer met een driver van 12,7 cm.

Er zijn afneembare statieven voor de speakers, die je in de voet vastklikt zodat de speakers rechtop staan. Kantel ze schuin naar achteren om ze nauwkeuriger op je oren af te stemmen of zet ze horizontaal indien gewenst.

De drivers zijn aan de bovenkant van de speakers geplaatst (als je ze verticaal plaatst), zodat de opwaartse hoek niet zo groot is om op één lijn met je oren te staan. Je hebt dus niet alleen de optie verticaal/horizontaal, je krijgt ook de juiste driveruitlijning met je oren, wat zorgt voor een betere luisterervaring.

Connectiviteit

De speakers sluit je via RCA-kabels aan op het achterpaneel van de subwoofer. Dit achterpaneel bevat ook een micro-usb-poort voor computer audio en een 3,5 mm aux-ingang voor het aansluiten van je pc, gaming-laptop, smartphone of andere mobiele apparaten met koptelefoonaansluitingen.

RCA-kabels

RCA- of composietkabels - de klassieke rode, witte en gele kabels die je vroeger gebruikte om je Nintendo op de televisie aan te sluiten - zijn nog steeds beschikbaar op de meeste televisies en sommige computermonitors.

Je krijgt bij deze spreakers een draadloze afstandsbediening. De afstandsbediening werkt op twee AAA-batterijen. Met één tikje regel je wat je afspeelt, met twee tikjes ga je een nummer vooruit en met drie tikjes een nummer achteruit.

De bovenkant van de afstandsbediening is een draaiknop: als je hem naar rechts draait, verhoog je het volume en als je hem naar links draait, verlaag je het volume. De onderkant van de afstandsbediening is voorzien van een rubberen ring voor een stabiele plaatsing op je bureau.

Hier vind je ook een Bluetooth-koppelingsknop en een knop om te schakelen tussen Bluetooth en de bekabelde audiobronnen. Deze speakers sluit je dus niet enkel gemakkelijk op je pc aan via een 3,5 mm aux-ingang, maar zijn ook compatibel met Bluetooth 5.0.

Prestaties

De Z407 bereikt een aantal indrukwekkend hoge volumeniveaus voor een relatief compact, betaalbaar speakersysteem. Op de hoogste niveaus kan de DSP (digitale signaalverwerking) de dynamiek een beetje onderdrukken, maar dit dient om vervorming te voorkomen.

Op nummers met een intense bas inhoud, leveren de speakers een voelbare dreun bij matige tot hoge volumes, maar bij maximale volumeniveaus balanceert de subwoofer op de rand van vervorming.

Dit is niet zo verrassend: 2.1 speaker sets zijn zelden zo betaalbaar, dus dat de subwoofer enige beperkingen heeft op het maximale volumeniveau, is te verwachten. Nummers met veel minder diepe bas geven kunnen de Z407 speakers perfect aan, zelfs op het hoogste volume. Ze geven een rijk, helder en evenwichtig geluid.

Bij jazz en klassieke muziek levert de Z407 zijn meest evenwichtige, volle en heldere geluid. De DSP lijkt minder te worden geactiveerd, waardoor de dynamiek van het geluid beter tot zijn recht komt.

De Logitech Z407 is een upgrade ten opzichte van vorige modellen, omdat hij Bluetooth-streaming biedt en iets krachtiger is, maar als je echte subwoofer-basdiepte zoekt, is de Logitech G560 de moeite waard om voor te sparen.

Wat we goed vinden:

  • Evenwichtige, vol en helder geluid
  • Mooi, veelzijdig en compact ontwerp
  • Zeer goed voor zijn prijs

Wat we minder goed vinden:

  • Subwoofer vertoont vervorming op maximaal volumeniveau

Vermogen: 210 W
Draadloze connectiviteit: Bluetooth 4.2
Surround sound: Ja
Gewicht: 17 kg
Audio-ingangen: Usb, 3,5 mm
Type speaker: 2.1

razer nommo pro 2.1 speakerset virtual surround sound zwart

De Razer Nommo Pro speakers zijn een duidelijke stap omhoog vergeleken met de andere Nommo-modellen, zowel qua bouw als prijs. Deze set 2.1-speakers kost meer dan de voorgaande Nommo Chroma speakers, maar het extra geld is goed gerechtvaardigd in prestaties.

Hoewel de grootste toevoeging de meegeleverde subwoofer is, krijgen de speakers van de Nommo Pro ook een aanzienlijke upgrade via afzonderlijke tweeters die het systeem wat broodnodige high-end finesse geven.

Design

De linker- en rechter speaker van de Nommo Pro zijn 29,2 cm hoog, elk met een paar zwarte speakers gemonteerd op een schijfvormige standaard. Elke speaker bevat een midrange driver van 7,6 cm, terwijl de kleinere speaker erboven een tweeter bevat.

Midrange driver

Midrange drivers of middenbereik-drivers zijn bedoeld voor het "middelste" bereik van het spectrum, tussen 500 Hz en 4 kHz. Dit is waarschijnlijk het belangrijkste frequentiebereik, omdat de meeste hoorbare geluiden, zoals muziekinstrumenten en de menselijke stem, binnen deze frequenties vallen.

De behuizingen en de standaard zijn van stevig, matzwart metaal dat de drivers zonder rooster omringt. RGB-lichtringen onder de schijfvormige voetstukken lichten op met programmeerbare kleurpatronen wanneer je ze inschakelt en zijn onzichtbaar wanneer je ze niet gebruikt. Deze ringen bevatten 16 lichtzones.

De subwoofer heeft een naar beneden gerichte driver van 15,2 cm. Hij staat op drie korte pootjes op een schijfvormige basis, waardoor hij voldoende wordt opgetild om de driver zelf bewegingsruimte te geven. Deze basis verbergt geen gekleurde verlichting, zoals de basis van de speakers.

Een paneel aan de zijkant van de subwoofer bevat poorten voor de rest van het speakerssysteem, waardoor de subwoofer dient als een bekabelde hub. Elke speaker heeft zijn eigen connector.

Optische audio- en usb-b-poorten bevinden zich onder de connector van de speaker, samen met een aan/uit-knop en een connector voor de voedingskabel. Alle kabels zijn stevig en dik.

Razer Nommo Pro - ring met leds

Het biedingspaneel is een 6 cm brede zwarte schrijf die dienst doet als de controller (bediening) van de Nommo Pro.

Het bevat een prominente aan/uit-knop binnen een ring van leds die het volumeniveau en de huidige audio-ingang weergeeft.

De bovenste helft van dit paneel draait vrij rond, waardoor je er het volume mee regelt.

De onderkant van het bedieningspaneel heeft twee 3,5 mm aux-ingangen: een koptelefoonaansluiting en een extra audio-ingang. Met een knop tussen deze poorten schakel je door de vier audio-ingangen van de Nommo Pro (aux, Bluetooth, optisch en usb).

Connectiviteit

De Nommo Pro is ontworpen om te werken via usb, maar de optische ingang maakt de speakers ook geschikt voor gebruik met een tv en elke gameconsole of mediaspeler met een optische uitgang. Bluetooth is een welkome functie, en de 3,5 mm aux-ingang is een fijne back-up.

De gratis Synapse-software van Razer voor Windows en MacOS biedt directe controle over het geluid en de verlichting van de speaker functies, waaronder THX en Dolby audio functies en een instelbare EQ.

Razer's Nommo Pro app (voor Android en iOS) biedt ook geluid en verlichting controles, hoewel EQ-aanpassingen via de app zijn beperkt tot vooraf geprogrammeerde instellingen en dus niet aanpasbaar.

EQ-instelling

Equalisatie (EQ) is het proces van het aanpassen van het evenwicht tussen de frequentiecomponenten binnen een elektronisch signaal. EQ versterkt of verzwakt de energie van specifieke frequentiebereiken.

Prestaties

Gaming-prestaties

Explosies dreigen de muren te doen schudden en geweervuur klinkt krachtig, terwijl de unieke geluiden van de wapens van elk personage behouden blijven. Minder opvallende geluiden zoals voetstappen krijgen ook voldoende detail.

Stemmen klinken duidelijk door, dankzij de aparte tweeter op elke speaker, die een hoge frequentierespons geven. De subwoofer produceert uitstekende lage tonen, waardoor je een echt motorgeluid ervaart van elk voertuig in de game.

De leds werken ook samen met bepaalde games via de Razer app. Bij het spelen van Overwatch, bijvoorbeeld, verandert de kleur van de leds, zodat deze overeenkomen met de kleur van je huidige held.

Kortom, de Nommo Pro speakers brengen de beleving van je games naar een hoger niveau met zeer accurate en waarheidsgetrouwe geluiden! Over de controls gesproken: een goede pc-controller maakt enorm verschil en is de investering zeker waard!

Muziekprestaties

De Razer Nommo Pro kan ook overweg met muziek, wat te verwachten is gezien het vrij forse prijskaartje. Nummers met veel bas vervormen niet, zelf niet op het maximale volumeniveau.

volumeknop in beeld

De EQ-instelling is geschikter voor het afspelen van stereomuziek dan de THX- of Dolby-modi. De THX- en Dolby-geluidsverwerking laat het geluid veel groter en krachtiger lijken door het gerommel van de subwoofer naar voren te brengen.

Deze verwerking verlaagt echter ook een deel van de fijnheid van de hoge frequenties waartoe de speakers in staat zijn. In de Music-modus komen de zachtere tonen van de niet-basinstrumenten en de zang duidelijk door.

Het Razer Nommo Pro speakerssysteem is dus een geweldig klinkend, op gamers gericht, geluidssysteem voor je pc, met aanpasbare verlichting en meer dan genoeg bas.

Wat we goed vinden:

  • Krachtig, bassy geluid
  • Heldere, zuivere muziekprestaties

Wat we minder goed vinden:

  • THX- en Dolby-geluidsmodi iets teveel gericht op de sub-bas

Vermogen: 240 W
Draadloze connectiviteit: Bluetooth 4.1
Surround sound: Nee
Gewicht: 9,89 kg
Audio-ingangen: Usb, 3,5 mm
Type speaker: 2.1

logitech g560 2.1 rgb gaming pc speaker set

Als het op RGB-verlichting aankomt, is de kans groot dat je het haat of er gek op bent. Als er één RGB-product is dat zoveel invloed heeft op je game-ervaring, dan zijn het deze speakers wel.

Design

Logitechs ontwerpfilosofie is hier duidelijk gericht op het verdwijnen van deze hardware-elementen in het licht dat ze creëren, en dat doen ze met groot succes. De speakers en de subwoofer zijn allemaal bekleed met diepzwart kunststof met textuur.

Er zijn geen verlichtingselementen op de subwoofer, maar elke speaker heeft vier heldere RGB-leds. Rond de 6,4 cm drivers van de speakers zijn stoffen roosters aangebracht, maar niet rond de 16,5 cm driver van de subwoofer.

Het design is vrij ingetogen en gelikt genoeg om op te gaan in het licht dat de speakers erachter uitstralen.

Connectiviteit

De installatie is eenvoudig: de subwoofer fungeert als een soort hub, waarop je de twee speakers aansluit en die via een usb-verbinding met je pc verbindt. Download de Logitech Gaming Software en volg je een paar basisinstellingen.

Logitech G560 - 2.1 RGB Speakersysteem connectiviteit

Je hebt de optie om de speakers te bedienen via de software of via de hardware, d.w.z. Bluetooth of een 3,5 mm aux-ingang.

In het laatste geval kun je ook vanaf je telefoon muziek afspelen op deze speakers.

Prestaties

Met de software van Logitech kun je dus kiezen tussen twee besturingsmodi voor de speakers. De hardwarematige bediening schakelt de software uit en gebruikt Bluetooth of de 3,5 mm aux-ingang voor de verlichting.

Je krijgt dan een zachte regenboogkleurencyclus, die ook fungeert als een audio-visualisator. Deze lightsync-technologie zorgt ervoor dat de lichten en kleuren knipperen en helderder worden op het ritme van de muziek.

Dit is waar de Logitech G560 echt in uitblinkt. Het dompelt je onder in de actie met automatische, spelgestuurde lichteffecten die reageren op veel populaire games. Lightsync geeft licht dat past bij explosies in je game, naderende vijanden, opgelopen schade, genezing, bezochte nieuwe werelden en nog veel meer.

Als je overschakelt op softwarebesturing, kun je kiezen tussen verschillende verlichtingsmodi zoals: vaste kleur, kleurencyclus, ademhaling en screen sampler.

Daarnaast bieden deze speakers ook fantastische audio dankzij de dubbele tweeters en een krachtige subwoofer. De bas is diep en ronkend en de hoge tonen worden met nuance en een breed scala aan tonen weergegeven. Je games en films klinken ongetwijfeld uitstekend via deze speakers.

Deze speakers bieden DTS:X Ultra-engine 3D surround-sound en positiegetrouwe audio voor een realistischere ervaring. DTS staat voor Digital Theater Systems, een populair thuisbioscoop audioformaat dat in 1993 werd ontwikkeld als concurrent van Dolby Labs.

DTS:X is een objectgebaseerde audiocodec, die tot doel heeft een multidimensionaal geluid te creëren dat 'om je heen beweegt zoals in het echte leven'.

Wat we goed vinden:

  • Uitstekende audioprestaties dankzij de dubbele tweeters en een krachtige subwoofer
  • Lightsync dompelt je onder in je game en laat de lichten meegaan met de actie
  • Bijzonder goed toegespitst op gamers

Wat we minder goed vinden:

  • Duur in aankoop

Vermogen: 74 W
Draadloze connectiviteit: Bluetooth 4.0
Surround sound: Nee
Gewicht: 5,36 kg
Audio-ingangen: Bluetooth, 3.5 mm 
Type speaker: 2.0

De Luna Eclipse speakers zien er prachtig uit, vooral in de glanzend rode afwerking.

edifier e25 luna eclipse 2.0 speakerset rood

Het zijn halvemaanvormige speakers met een enigszins platte basis die als voet dient, een enigszins platte voorkant om de blootgestelde drivers te tonen en een rechthoekige uitsparing aan de achterkant.

Hier vind je een passieve poort voor een woofer. Aanraakgevoelige aan- en uit-knoppen en knoppen voor het volume, zitten onzichtbaar links van de rechter speaker.

Een kleine led-indicator onder de woofer geeft aan of de speakers aan staan en of ze verbonden zijn met een Bluetooth-apparaat.

Connectiviteit

De achterkant van de rechter speaker bevat een 3,5 mm aux-ingang, een voedingspoort en een eigen 6-pins aansluiting voor de linker speaker.

De linker speaker heeft alleen een 6-pins aansluiting. De meegeleverde kabel is ruim 2 meter lang en zou voldoende moeten zijn voor elke pc, boekenplank of zelfs kleine thuisbioscoopinstallatie.

De Bluetooth-koppeling gebeurt snel en automatisch; je hoeft alleen de speakers aan te zetten. Je krijgt er ook een kleine afstandsbediening met drie knoppen bij, met dezelfde aan- en uitknoppen en volumeknoppen als het aanraakpaneel aan de zijkant van de rechter speaker.

Prestaties

De Luna Eclipse speakers hebben een voorspelbaar gebrek aan bas door het gebrek aan een speciale subwoofer, maar klinken verder sterk, luid en duidelijk.

De speakers hebben een uitstekende stereoscheiding. De geluiden die uit de linker en rechter speaker komen, zijn dus verschillend en dat geeft meer diepte er een realistischere audio-ervaring.

Het is natuurlijk geen goede studiomonitor, maar ze klinken veel beter dan het gemiddelde Bluetooth-product. Ze zijn luid, helder en hebben geen waarneembare vervorming. Er is ook geen sprake van de subtiele haperingen die soms optreden bij echt draadloze stereo (TWS).

TWS

De term TWS of True Wireless Stereo verwijst naar een technologie waarmee je twee audioapparaten via Bluetooth koppelt, wat betekent dat je het L-kanaal (links) en het R-kanaal (rechts) afzonderlijk kunt verzenden.

De Luna HD heeft echter geen EQ-functie, dus kun je de lage tonen niet oppompen of de hoge tonen wegdraaien.

Wat we goed vinden:

  • Mooi en elegant ontwerp
  • Uitstekende algemene geluidskwaliteit

Wat we minder goed vinden:

  • De echte diepe bas ontbreekt

Koopgids

Pc-speakers zijn onmisbaar voor kwalitatief geluid zonder je oren continu te belasten. In deze koopgids verhelder ik enkele begrippen en bespreek ik de belangrijkste zaken waarop je moet letten bij het kiezen van de beste speakers voor jou!

Speakers, tweeters, woofers en subwoofers

Een audiosysteem bestaat uit onderdelen als speakers, tweeters, woofers en zelfs subwoofers.

Speakers zijn alle luidsprekers die je aan de zijkant of achter je luisterplek plaatst. In deze speakers zitten woofers en tweeters verwerkt.

Woofers zijn ontworpen voor de weergave van lage geluidsfrequenties in het bereik van 40 Hz tot 1 KHz. Een tweeter is het type driver dat de hoogste frequenties produceert.

Een subwoofer (of sub) is ontworpen voor de weergave van lage audiofrequenties, de zogenaamde lage en sub-basfrequenties, lager in frequentie dan die welke (optimaal) door een woofer worden voortgebracht.

Subwoofers zijn perfect voor thuisbioscoopsystemen en clubs, omdat ze een realistischer en boeiender geluid geven. 

2.0 vs. 2.1 vs. 5.1

Stereospeakers, of een 2.0-systeem, bestaan alleen uit een linker- en een rechter speaker, "2.1" verwijst naar een set speakers aangevuld met een subwoofer, en bij een 5.1 surround sound-systeem gaat het om vijf tot zeven speakers plus een subwoofer.

De rol van de subwoofer is het dekken van de diepe basfrequenties, in het algemeen onder de 100 Hz. Een subwoofer op een redelijk volume zet explosies in films extra kracht bij en geeft diepte aan basgitaren, orkesten, enz.

Sommige stereospeakers klinken echter ook zonder subwoofer fantastisch, vooral omdat hun woofers perfect in staat zijn de basrespons te verwerken.

De overgrote meerderheid van pc-speakers zijn stereoparen, dus van het 2.0 type. Een surround sound-systeem is vooral voorbestemd voor de serieuze gamers en audiofielen (mensen die gefascineerd zijn door pure audio en gepassioneerd door geluidskwaliteit).

Vermogen

Wattage in speakers gaat over hoeveel vermogen een speaker aankan. Het vermogen bepaalt de bovengrens van hoe luid de speakers kunnen spelen, zonder te vervormen.

Als luidheid een grote prioriteit voor je is, dan geldt: hoe meer vermogen, hoe beter! 200 watt is genoeg om échte luidheid te creëren. Als je alleen naar lichte klassieke muziek of jazz luistert en niet verwacht dat de speakers je huis op zijn kop zetten, is 50 watt voldoende.

Speaker detailbeeld

Frequentiebereik

De frequentierespons is het bereik van de frequenties die een luidspreker kan weergeven. Sommige luidsprekers kunnen tussen 20 Hz en 20 KHz spelen, terwijl andere tussen 150 Hz en 20 KHz kunnen spelen.

Een frequentiebereik van 20-120 Hz is het beste voor de lage tonen in de meeste subwoofers. Hoe minder Hz, hoe meer bas je krijgt. Je kunt subwoofers vinden die tonen onder de 20 Hz produceren, maar dit is voor algemeen gebruik overkill.

Het algemeen vastgestelde audiofrequentiebereik is 20 tot 20.000 Hz, hoewel de meeste mensen minder dan dit hele bereik kunnen horen. Naarmate we ouder worden, heeft het bereik bovendien de neiging aan beide uiteinden kleiner te worden. 👂🏻

De beste pc-speakers

ProductsoortBeste voorBeoordelingProductpagina
Audioengine A2+Allround9,6Bekijk hem hier
Logitech Z407Prijs-kwaliteit9,1Bekijk hem hier
 Razer Nommo ProGamers9,0Bekijk hem hier
Logitech G560RGB-verlichting8,8Bekijk hem hier
Edifier E25 Luna EclipseDesign8,7Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

Hoe sluit je pc-speakers aan?

Plaats de speakers op gelijke afstand van het midden van het luistergebied. Zoek de aansluitingen van de geluidskaart op je computer. Je vindt meestal drie ronde aansluitingen, ter grootte van een hoofdtelefoonaansluiting, aan de achterkant van een desktop pc.

De aansluitingen van de geluidskaart hebben vaak een roze, blauwe en groene kleurcode of labels zoals "Microfoon", "Line-in" en "Line-out". Sluit de ene speaker aan op de andere, indien nodig. Dit kan verschillen naargelang het model van de speakers, maar meestal sluit je de speakers aan waar de aan/uit-knop en de volumeregeling zich bevinden.

Steek de luidsprekerkabel in de groene "Line-out" aansluiting van je desktop pc. Vaak heeft deze kabel een groen gekleurde connector. Steek het netsnoer van de luidsprekers in een stopcontact en zet de luidsprekers aan.

Waar staat '5.1' voor?

5.1 surroundsound is de gangbare benaming voor surround sound-audiosystemen. Alle 5.1-systemen maken gebruik van dezelfde luidsprekerkanalen en configuratie, met een linker en rechter speaker, een middenkanaal, twee surroundkanalen (links en rechts) en het voor een subwoofer bestemde lage frequentiekanaal.

Welke verbindingen moeten pc-speakers hebben?

2.0- en 2.1-speakers zijn voorzien van diverse aansluitmogelijkheden. Speakers met een 3,5 mm-kabel zijn compatibel met elke computer, laptop, tablet, tv of smartphone met een audio-ingang van 3,5 mm.

Usb-speakers sluiten sluit je op computers, laptops en spelconsoles via een usb-a-poort. Speakers met een RCA-aansluiting zijn compatibel met je tv, Blu-ray- en dvd-speler.

Conclusie

Speakers zijn een van de meest gebruikte uitvoerapparaten voor computersystemen. Ze dienen de ingebouwde speakers in je monitor een boost te geven en je luisterervaring naar een hoger niveau te brengen. Je haalt gewoon meer uit je geluid met pc-speakers! 🙌🏻

Heeft jouw pc al een upgrade gekregen? Laat het ons weten!

Was dit artikel behulpzaam?