Feesten met Topgeluid via de Beste Actieve Speakers

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Fantastisch geluid zonder aparte versterker.

Feesten met Topgeluid via de Beste Actieve Speakers

Het concept achter de beste actieve speakers is eenvoudig. Deze speakers hebben een ingebouwde versterker en het enige wat ze nodig hebben, is een stroombron om het geluid af te spelen. Alle andere benodigde audiocomponenten bevinden zich in de luidsprekerkast.

Er zijn veel soorten actieve speakers met allen hun verschillende toepassingen. Daarom help ik je in de koopgids op weg om de juiste speakers voor jou te vinden! 😉

Fenton SHFB55B zwart

Fenton SHFB55B zwart
Gewicht: 4.41 kg
Inclusief versterker: Nee
Aantal luidsprekers: 2
Minimale frequentie: 20 Hz
Maximale frequentie: 20000 Hz
Bekijk op Bol.com

Wharfedale Diamond 220 Zwart

Wharfedale Diamond 220 Zwart
Gewicht: 12670 g
Inclusief versterker: Nee
Aantal luidsprekers: 2
Minimale frequentie: 56 Hz
Maximale frequentie: 20000 Hz
Bekijk op Bol.com

Fenton SHFB65 zwart

Fenton SHFB65 zwart
Gewicht: 6.60 kg
Inclusief versterker: Nee
Aantal luidsprekers: 2
Minimale frequentie: 35 Hz
Maximale frequentie: 19000 Hz
Bekijk op Bol.com

Beste actieve speakers koopgids: hoe maak je de beste koop

Hoewel Bluetooth-speakers, wifi-speakers en smart speakers dezer dagen in trek zijn, hebben actieve speakers nooit aan populariteit verloren. De beste actieve speakers tillen het geluid van je favoriete muziek naar een hoger niveau, ongeacht hoeveel mensen er in de ruimte zijn. Denk hierbij ook aan de beste digitale piano.

Of je nu een beginnende of ervaren dj, muzikant of zanger bent, of je bent op zoek naar speakers voor een platenspeler: het is altijd moeilijk om te kiezen welke actieve speakers je moet kopen, want er zijn een heleboel modellen op de markt. Om de juiste te kiezen, houd je best rekening met deze belangrijke factoren. 🔽

Actieve vs. passieve speakers

Luidsprekertypes zijn in vier hoofdcategorieën onder te verdelen: hifi-speakers, pc-speakers, actieve speakers met ingebouwde versterker, en passieve speakers die je met een aparte versterker gebruikt. De meeste goede AV-receivers worden nog beter met de juiste speakers.

In dit artikel ligt de focus op de actieve speakers, maar hieronder licht ik kort even toe wat het verschil tussen actieve en passieve speakers is.

Bij actieve speakers zijn de eindversterker en scheidingsfilter in dezelfde kast ingebouwd als de speakers. Het voordeel hiervan is dat je alleen de luidspreker en een geluidsbron nodig hebt, of dat nu een mengpaneel, een muziekspeler, of je instrument is. Deze actieve modellen zijn snel en gemakkelijk op te zetten.

Scheidingsfilter

Een scheidingsfilter, of crossover, dient als een filter dat ongewenste frequenties naar een luidspreker of een groep luidsprekers blokkeert. Dit is uiterst nuttig omdat het je in staat stelt elke luidspreker specifiek die groep frequenties te sturen die hij het meest efficiënt en effectief weergeeft.

In actieve luidsprekers is er een versterker voor elke driver. Er is dus een aparte versterker voor de tweeter (hogere frequenties) en een aparte versterker voor de basdriver (lagere frequenties).

In dit type ontwerp gaat het muzieksignaal door de actieve scheidingsfilter, voordat het naar de versterkers gaat. De filter stuurt de hogere frequenties naar de versterker die de tweeter van stroom voorziet en de lagere frequenties naar de versterker die de basdriver(s) van stroom voorziet.

Passieve speakers vereisen aparte eindversterkers en soms ook scheidingsfilters. Voor grotere, complexere systemen is het een voordeel om de systeemcomponenten gescheiden te houden.

Omdat grote systemen extreem veel vermogen nodig hebben, voorkomt het gebruik van afzonderlijke versterkers dat de speakers oververhit raken.

De keuze tussen actieve en passieve speakers heeft meer te maken met hoe je het systeem gebruikt dan met de vraag of het ene type superieur is aan het andere. Vooral professionele tournees en grote installaties hebben baat bij de modulaire opbouw van een passief systeem.

Ben je echter op zoek naar dat rauwe geluid? Kies dan voor een studiomonitor. Deze speakers laten je het eerlijke, zuivere geluid horen. Authentiek en klaar om bewerkt te worden. Ideaal bijvoorbeeld DJ's.

Volledige geluidsinstallatie

Afmetingen en gewicht

Het is van essentieel belang dat je het gewicht en de afmetingen van de speakers van tevoren controleert. Als je veel reist, kies dan voor een kleinere, lichte speaker.

De vier belangrijkste maten zijn 8 inch, 10 inch, 12 inch en 15 inch. Deze maten weerspiegelen de grootte van de woofer in de speaker, wat de gebruikelijke naam is voor de driver voor de lage frequenties.

Deze driver produceert de lage frequentie geluiden, ook wel bas genoemd. Hoe groter de woofer, hoe groter de respons bij lage frequenties, dus hoe meer bas.

Vermogen

Nadat een versterker het geluid verwerkt, meet men de output hiervan in watt. Dit geeft de hoeveelheid vermogen aan die de versterker tijdens dit proces verbruikt. Over het algemeen geldt: hoe groter het wattage, hoe krachtiger de versterker. Daaruit volgt: hoe krachtiger de versterker, hoe luider het geluid.

Maar in deze tijd, waarin alles wat op technologie is gebaseerd ernaar streeft effectiever en efficiënter te worden, gebruiken versterkertechnologieën hun stroom ofwel zeer efficiënt, of juist niet.

Dit betekent dat een speaker met een laag wattage ongelooflijk luid kan zijn, omdat de versterker ongelooflijk efficiënt is, en natuurlijk het omgekeerde voor inefficiënte speakers.

Hoe meer watt, hoe beter?

Absoluut niet. Dit is een veel voorkomende misvatting bij de aanschaf van actieve speakers en is vooral belangrijk voor mensen die hun muziek graag op hoog volume afspelen.

Als je dus van luide, ongecomprimeerde muziek houdt en de speakers zijn bijvoorbeeld 90 dB efficiënt, dan is 200 watt genoeg vermogen. Als je alleen naar klassieke muziek of jazz luistert en het huis niet op zijn kop wilt zetten, is 50 watt voldoende. Luidheid of volume wordt gemeten in decibels.

Jong meisje draagt oorbeschermers tegen luide muziek

Voor elke 6 decibel toename, verdubbelt het volume.

Dus voor alle liefhebbers van luidheid: lees hier meer over de dB SPL-meting van een speaker, of decibel sound pressure level. Je leest hier meer over hoe luid de luidspreker eigenlijk kán zijn.

RMS vs. piek

Luidsprekerfabrikanten geven over het algemeen twee metingen weer van wattage in hun specificaties. Het piekvermogen is het maximale vermogen dat een versterker in korte stoten produceert. RMS wattage verwijst naar het gemiddelde vermogen dat een versterker over een langere periode produceert.

De meerderheid van de luidsprekermerken gebruiken de piek-wattage natuurlijk als een punt van verkoop, maar het kennen van de RMS-wattage is net zo belangrijk. Ga er niet van uit dat een luide speaker een goede speaker is. Er zijn actieve speakers met veel volume, maar deze kunnen vervormd klinken.

Frequentie

Mensen nemen over het algemeen geluiden waar met een frequentie tussen de 20 en 20.000 hertz (Hz). Dit bereik wordt kleiner naarmate een persoon ouder wordt. Ook langdurige blootstelling aan harde geluiden binnen het hoorbare bereik, veroorzaakt na verloop van tijd gehoorverlies. 👂

De frequentierespons voor speakers is idealiter 20 tot 20.000 Hz, dus binnen het menselijke audiospectrum.

Geluidskwaliteit en efficiëntie

Luidheid en kwaliteit zijn totaal verschillende dingen. Het is de moeite waard om eens te kijken naar de THD, of total harmonic distortion, van een speaker. Dit meet hoe goed de speaker je muziek leest en geluid van hoge kwaliteit produceert zonder vervorming.

Een laag cijfer betekent minder vervorming en een nauwkeuriger geluid. Ook de versterker heeft veel te maken met de efficiëntie en is een ander belangrijk aspect om op te letten.

Straatmuzikant in beeld

Versterker

Het doel van een versterker is een uitgangssignaal produceren dat groot genoeg is om aan de eisen van de speaker te voldoen.

Klasse A-versterkers produceren een hoge versterking, maar ten koste van de efficiëntie van de omzetting van DC naar AC. Een klasse B-versterker zet geluid efficiënter om, maar vaak met vervorming van het uitgangssignaal.

Klasse AB-is een combinatie van de twee. Hij combineert de hoge efficiëntie van klasse B met de geringe geluidsvervorming van klasse A.

De ultieme versterker is een klasse D versterker, die digitaal is. In tegenstelling tot de eerder genoemde klassen, is dit een schakelende versterker. De schakelaars staan ofwel volledig aan of volledig uit, waardoor men de vermogensverliezen in de uitgangsapparatuur aanzienlijk beperkt en een rendement van 90-95% mogelijk is. 🙌

DSP

DSP (digital signal processor) neemt gedigitaliseerde audio en bewerkt deze vervolgens wiskundig. Actieve speakers met DSP zijn veel nauwkeuriger dan onbewerkte audio en klinken en presteren over het algemeen beter.

Als je het volume verhoogt, verlaagt het systeem de lage tonen om vervorming en beschadiging van je speakers te voorkomen. DSP dient hierin als het brein van de actieve speaker.

Extra zaken om op te letten

Veel actieve speakers verbind je nu via Bluetooth. Een draadloze verbinding laat zelfs de beste speakerkabel achterwege, wat voor een opgeruimde set-up zorgt. De meeste high-end modellen zijn ook compatibel met een breed scala aan subwoofers en instrumenten. Subwoofers zijn super om je live performance levendiger en vloeiender te maken.

Speaker in beeld

Denk bij je aankoop na over eventuele extra's die je nodig hebt wanneer je speakers met interne versterking koopt. Luidsprekerstatieven zijn perfect om je speakers van de grond te krijgen en ze klinken meestal het best op oorhoogte!

Luidsprekerhoezen zijn ook een goed idee om je waardevolle apparatuur te beschermen tijdens transport en opslag.

De 5 beste actieve speakers onder elkaar

1. Fenton SHFB55B zwart

1. Fenton SHFB55B zwart
Bluetooth: Nee
Gewicht: 4.41 kg
Aantal luidsprekers: 2
Minimale frequentie: 20 Hz
Maximale frequentie: 20000 Hz

2. Wharfedale Diamond 220 Zwart

2. Wharfedale Diamond 220 Zwart
Bluetooth: Nee
Gewicht: 12670 g
Aantal luidsprekers: 2
Minimale frequentie: 56 Hz
Maximale frequentie: 20000 Hz

3. Fenton SHFB65 zwart

3. Fenton SHFB65 zwart
Bluetooth: Nee
Gewicht: 6.60 kg
Aantal luidsprekers: 2
Minimale frequentie: 35 Hz
Maximale frequentie: 19000 Hz

4. Teufel ULTIMA 20 wit

4. Teufel ULTIMA 20 wit
Bluetooth: Nee
Gewicht: 5,7 kg
Aantal luidsprekers: 2
Minimale frequentie: 70 Hz
Maximale frequentie: 20 Hz

5. House of Marley EM-JA019-SB hout

5. House of Marley EM-JA019-SB hout
Bluetooth: Ja
Gewicht: 3343 g
Aantal luidsprekers: 2
Minimale frequentie: 20 Hz
Maximale frequentie: 20000 Hz

Veelgestelde vragen over actieve speakers

🧐 Wat is het verschil tussen actieve en passieve speakers?

Actieve speakers hebben een ingebouwde vermogensversterker en hebben alleen een stroombron (of batterij) nodig om te werken, terwijl passieve speakers een externe vermogensversterker nodig hebben om te werken. Kortom: voor passieve speakers heb je een versterker nodig, voor actieve speakers niet.

🤔 Kan ik actieve speakers op een versterker aansluiten?

Fysiek gezien is het mogelijk om een versterker op actieve speakers aan te sluiten, maar het is absoluut af te raden, omdat je dan mogelijk de speaker en versterker ruïneert. De gouden regel is: stroom + stroom = ramp. Onthoud dat passieve speakers een eindversterker nodig hebben en actieve speakers niet.

👍 Klinken actieve speakers beter?

Een actieve speaker kun je harder aansturen dan een passieve speaker, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over beschadiging van de versterker of de speaker. Een actieve speaker geeft meestal een beter basgeluid en overlegt over het algemeen een betere algemene geluidsweergave.

Welke actieve speakers moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste actieve speakers. Zo kun jij de beste keus maken.

GewichtMinimale frequentieMaximale frequentie
1Fenton SHFB55B zwart4.41 kg20 Hz20000 Hz
2Wharfedale Diamond 220 Zwart12670 g56 Hz20000 Hz
3Fenton SHFB65 zwart6.60 kg35 Hz19000 Hz
4Teufel ULTIMA 20 wit5,7 kg70 Hz20 Hz
5House of Marley EM-JA019-SB hout3343 g20 Hz20000 Hz

Fenton SHFB55B zwart

Gewicht: 4.41 kg

Minimale frequentie: 20 Hz

Maximale frequentie: 20000 Hz

Wharfedale Diamond 220 Zwart

Gewicht: 12670 g

Minimale frequentie: 56 Hz

Maximale frequentie: 20000 Hz

Fenton SHFB65 zwart

Gewicht: 6.60 kg

Minimale frequentie: 35 Hz

Maximale frequentie: 19000 Hz

Teufel ULTIMA 20 wit

Gewicht: 5,7 kg

Minimale frequentie: 70 Hz

Maximale frequentie: 20 Hz

House of Marley EM-JA019-SB hout

Gewicht: 3343 g

Minimale frequentie: 20 Hz

Maximale frequentie: 20000 Hz

Conclusie

Actieve speakers hebben een ingebouwde versterker en zijn direct uit de doos klaar voor gebruik. Dit is een uitstekend alternatief voor een passieve boekenplank-speaker met een versterker, wanneer je ruimte beperkt is of wanneer een snelle en eenvoudige installatie vereist is.

Bekijk nog eens rustig onze top 5 hieronder en lees de koopgids nog eens door, zodat je niets over het hoofd ziet bij je aankoop. Bedankt voor je tijd en laat zeker weten wat jouw favoriete actieve speakers zijn!

Was dit artikel behulpzaam?