De Beste AV-receiver is het Brein Achter het hele Systeem
Home cinema surround sound van het hoogte niveau.
De beste AV-receiver is de elektronische component die je thuisbioscoopervaring naar een hoger niveau brengt. Beslissen welke AV-receiver je moet kopen kan overweldigend zijn, met zoveel AV-receivers op de markt en elk model dat zijn eigen karakteristieken bevat.
Bij het maken van een keuze moet je je op een paar belangrijke punten focussen. Welke dat zijn, vertel ik je hieronder! 🧐
Sony STR-DH190
Denon AVR-X1700H 7.2 Home Cinema receiver
Denon RCD-N11DAB Wit
Beste AV-receiver koopgids: hoe maak je de beste koop?
Als je kwalitatief home cinema-geluid in je woonkamer wilt, is zelfs de beste soundbar niet voldoende.
Soundbars zijn handig, gemakkelijk te installeren en klinken veel beter dan de ingebouwde speakers van je tv, maar een AV (audio/video)-receiver in combinatie met een set afzonderlijke speakers, bijvoorbeeld de beste wifi-speakers, tilt je geluidskwaliteit naar een hoger niveau.
Wat wil je allemaal aansluiten op je AV-receiver?
Vooraleer je een AV-receiver aankoopt, inventariseer je best de apparaten die je ermee wilt bedienen. Voor wie alleen in muziek geïnteresseerd is, is stereogeluid voldoende. Dit is een 2.0-audiokanaal met een linker- en rechterluidspreker, of 2.1-kanaal met een toegevoegde subwoofer. Voor surround sound moet je een AV-receiver kopen die dit ondersteunt.
Surround sound
Surround sound is een techniek om de getrouwheid en diepte van de geluidsweergave te verrijken door gebruik te maken van meerdere audiokanalen uit luidsprekers die jou als luisteraar omringen. De eerste toepassing ervan was in bioscopen.
Maak een inventaris op van de verschillende media-apparaten die je momenteel bezit en van de apparaten die je binnenkort wilt aankopen. Elk kabelkastje, streamingtoestel, Blu-Ray/dvd/cd/opnamespeler, videospelsysteem en computer die je wilt aansluiten, heeft zijn eigen ingangspoort op de AV-receiver nodig.
Denk vervolgens na over het aantal luidsprekers dat je hebt of wilt hebben. Net zoals media-apparaten elk hun eigen ingangspoort nodig hebben, hebben luidsprekers en subwoofers elk hun eigen uitgangspoort nodig.
Het aantal speakers dat een AV-receiver aanstuurt, noemt men kanalen. Een 5.1 kanaals receiver stuurt bijvoorbeeld 5 speakers en 1 subwoofer aan. Als je geïnteresseerd bent in dit soort 3D-geluidservaring, zijn er een handvol audioformaten die dit ondersteunen.
- Dolby Atmos was de eerste op de markt en heeft de meeste ondersteuning voor zowel muziek als films, inclusief een steeds veranderende lijst van content op Netflix, Prime Video, iTunes en Vudu.
- DTS:X is een alternatief formaat dat een vergelijkbare omhullende ervaring biedt en vooral te vinden is in bioscopen en op Blu-Rays. Om zeker te zijn van de beste geluidservaring, zoek je een AV-receiver die beide formaten ondersteunt. Op deze audioformaten kom ik later nog terug.
Je moet je AV-receiver ook aansluiten op een of ander scherm. Als je een Ultra High Definition (UHD)-scherm van 4K of 8K hebt (of wilt), moet je er zeker van zijn dat de receiver die resoluties weergeeft.
HDR
Om van HDR te genieten, moet de AV-receiver hetzelfde soort HDR-signaal verwerken als je tv. HDR staat voor high dynamic range en is de reden waarom de nieuwste tv's van vandaag zo spectaculair zijn als het op beeldtechnologie aankomt.
HDR op een tv genereert een hoger contrast binnen de bestaande pixels, waardoor contrast en kleur worden uitgebreid zodat het eindresultaat nauwkeuriger is en meer diepte heeft. Momenteel zijn er vijf verschillende varianten van HDR: HDR10, HDR10+, HLG, Dolby Vision en Advanced HDR van Technicolor.
HDMI
Het aantal HDMI-ingangen is een zeer belangrijke overweging. Hoeveel je er precies nodig hebt, hangt van je behoeften af. Als je van elektronica houdt, heb je er misschien zes of meer nodig, terwijl anderen het met drie of minder redden.
Het is een goed idee om een model te kiezen met minstens één ingang meer dan je momenteel nodig hebt, zodat je ruimte hebt om je home cinema set-up in de toekomst uit te breiden.
Je kunt je HDMI-aansluitmogelijkheden ook altijd uitbreiden met een HDMI-splitter, maar dat is een minder elegante oplossing. Gezien het feit dat een AV-receiver normaal meer dan vijf jaar meegaat, is het de moeite waard om te investeren in een beetje extra HDMI-connectiviteit.
HDMI 2.1
HDMI 2.1 is belangrijk zijn voor gamers die willen profiteren van de nieuwste functies op de Xbox One X/S en PlayStation 5, namelijk 4K/120Hz en VRR.
Over het algemeen raad ik je aan om je consoles rechtstreeks op een compatibele tv aan te sluiten, niet op de AV-receiver, en eARC of een optische verbinding te gebruiken om audio door te geven aan de receiver.
eARC
Met eARC (enhanced audio return channel) breng je het originele audiosignaal met volledige resolutie via een HDMI-kabel over en krijg je het beste geluid zonder compromissen.
Het belangrijkste voordeel van eARC is een grote toename in bandbreedte en snelheid. Hierdoor stuur je audio van hogere kwaliteit van je tv naar de AV-receiver.
Kies voor een AV-receiver die ten minste compatibel is met 4K, zodat je optimaal geniet van streamen en gamen in 4K. Dit betekent dat de AV-receiver ten minste HDMI 2.0a en de HDCP 2.2-certificering moet hebben.
Audiokanalen
AV-receivers zijn ontworpen om verschillende surround sound-luidsprekeropstellingen te ondersteunen. Eén kanaal voedt één speaker. Een AV-receiver die surround sound ondersteunt, heeft meer kanalen om meer speakers van stroom te voorzien. Het standaard surround sound-systeem is de 5.1-opstelling.
Dat is een systeem met 5 speakers, namelijk 3 speakers vooraan - midden, linksvoor en rechtsvoor - en dan nog 2 surround-luidsprekers links en rechts achteraan.
De ".1" verwijst naar een subwoofer, een speakers die ontworpen is om zeer lage basfrequenties weer te geven. De subwoofer accentueert bijvoorbeeld de basgeluiden in elke soundtrack van een film.
Veel AV-receivers hebben tegenwoordig 7.1 kanalen - of meer. Dat betekent maar liefst 7 speakers en een subwoofer. Ten opzichte van een 5.1-systeem, kun je deze extra twee kanalen ook gebruiken om een set stereoluidsprekers in een andere kamer van stroom te voorzien.
Veel AV-receivers ondersteunen ook verschillende zones. Dit zijn andere zones in je huis waar je hetzelfde of ander geluid laat afspelen.
Dolby Atmos en DTS:X
Dolby Atmos- en DTS:X-formaten zijn object-gebaseerde soundtracks. In deze soundtracks zitten geluidseffecten die je krijgt met behulp van een combinatie van hoogte, voor/achter en links/rechts speakers.
Om dit type audio ten volle te benutten, moet je extra speakers aan het plafond in je ruimte installeren. Verschillende AV-receivers ondersteunen verschillende object-gebaseerde indelingen, afhankelijk van het aantal speakers dat ze ondersteunen.
Dolby Atmos
Voor Dolby Atmos moet je minimaal twee extra hoogtespeakers toevoegen aan je 5.1- of 7.1-opstelling. De Dolby Atmos luidsprekerconfiguratie met twee extra hoogteluidsprekers bijvoorbeeld, noteert men als 5.1.2. of 7.1.2 voor de versie met zeven kanalen.
Deze luidsprekers bevestig je vooraan in de kamer, in het midden of achteraan aan het plafond. Je vertelt de AV-receiver gewoon waar ze zich bevinden wanneer je ze instelt.
DTS:X
DTS:X is een nieuw surround sound-formaat, ontworpen om je home cinema-audio meeslepender te maken. Bij DTS:X-systemen hoef je geen extra luidsprekers te installeren voor een 5.1 of 7.1 opstelling. De DTS:X-verwerking ondersteunt tot 32 verschillende luidsprekeropstellingen van 5.1 en hoger.
In een 5.1 opstelling heb je echter niet het plezier van het geluid dat van boven komt. Daarom raad ik je aan altijd hoogteluidsprekers te plaatsen om het meeste uit DTS:X te halen.
Draadloze connectiviteit
AV-receivers met ingebouwde ondersteuning voor draadloze technologieën, zoals multiroom-audio, AirPlay, Chromecast en Bluetooth zijn erg nuttig.
Waarom draadloze connectiviteit handig is? Je laadt eender welke app op je smartphone of tablet, zoals Spotify, en met deze technologie stream je die binnen enkele seconden draadloos naar je AV-receiver. Het is de ultieme onmiddellijke voldoening, vooral als je graag muziek speelt vanaf een mobiel toestel.
Hoewel de meeste AV-receivers tegenwoordig via wifi verbinding maken met het internet, is het ook de moeite waard om te kijken naar een receiver die compatibel is met streamingdiensten. Er zijn tal van standaarden voor draadloze streamingdiensten, maar de meest universele zijn Spotify Connect, Apple AirPlay 1 en 2, en Google Chromecast built-in.
Als je een multiroom-systeem wilt bouwen met verschillende AV-systemen en speakers met draadloze connectiviteit, moet je mikken op zoveel mogelijk streamingsdiensten
Bluetooth, AirPlay en Chromecast built-in zijn vergelijkbaar, maar hebben enkele belangrijke verschillen. Bluetooth werkt met bijna elke smartphone en tablet (inclusief Apple-apparaten) binnen een bereik van ongeveer 30 meter (afhankelijk van de Bluetooth-versie), maar heeft een wat mindere geluidskwaliteit.
AirPlay is ontworpen voor Apple-apparaten, op enkele uitzonderingen na. Het biedt cd-audiokwaliteit zonder kwaliteitsverlies, maar vereist dat je receiver is aangesloten op je thuisnetwerk, terwijl AirPlay 2 mogelijkheden voor meerdere kamers toevoegt.
Google Chromecast streamt ook naar meerdere kamers, is compatibel met zowel Android- als (steeds vaker) iOS-apps, en biedt hi-res audiokwaliteit.
Hi-res audio
Het belangrijkste voordeel van audiobestanden met hoge resolutie is de superieure geluidskwaliteit ten opzichte van gecomprimeerde audioformaten, zoals MP3 en AAC. De hi-res 24-bit/96kHz of 24-bit/192kHz bestanden benaderen veel beter de geluidskwaliteit waarmee de muzikanten en ingenieurs in de studio werkten.
Een andere belangrijke functie die moderne AV-receivers mogelijk maken, is stembediening. Je kunt gewoon aan Google Assistant of Amazon Echo om een nummer te vragen en dat via de receiver te laten afspelen. Van luxe gesproken...
Vermogen
Denk aan de grootte van je ruimte en hoe luid je je films en muziek wilt afspelen. Als je houdt van een overweldigend hard geluid, heb je een AV-receiver nodig die 150 watt per kanaal kan wegpompen.
Als je relatief gevoelige actieve speakers hebt en een thuisbioscoop van middelmatige grootte, dan is een receiver met 70 watt per kanaal (of minder) voldoende. In het algemeen zijn receivers met ongeveer 100 watt per kanaal meer dan krachtig genoeg in zowat elke thuisbioscoop.
Maar let op, want er zijn vage regels voor de manier waarop fabrikanten het uitgangsvermogen van AV-receivers beoordelen. Het gevolg is dat sommige receivers met een vermogen van 50 watt per kanaal meer vermogen leveren dan receivers met een vermogen van 100 watt per kanaal.
Impedantie
De meeste AV-receivers en speakers hebben een impedantie van 4, 6 of 8 ohm. Ohm is een waarde die verwijst naar de beperking van vermogen, of impedantie. Hoe hoger de ohm-waarde, hoe meer impedantie wordt toegepast op de stroom van vermogen.
Wanneer je een speaker en AV-receiver op elkaar afstemt, dient ohm-waarde van de speaker gelijk aan of groter dan de ohm-waarde van de receiver te zijn. Anders bestaat er een risico op schade aan de hardware!
De 5 beste AV-receivers onder elkaar
1. Sony STR-DH190
2. Denon AVR-X1700H 7.2 Home Cinema receiver
3. Denon RCD-N11DAB Wit
4. Marmitek Draadloos Audio Zender Ontvanger voor Luidsprekers
5. Kinter®
Veelgestelde vragen over AV-receivers
🧐Wat is Dolby Atmos bij AV-receivers?
Dolby Atmos ondersteunt tot 128 gelijktijdige audio-objecten in een cinematische mix en biedt daarmee een uiterst krachtige ervaring. Het feit dat Dolby Atmos in staat is een bijna levensechte luisterervaring van een film, videogame of filmopname te creëren, maakt het absoluut de moeite waard.
Het tilt surround sound naar een heel nieuw niveau door een omgeving te creëren waarin geluid uit alle hoeken komt.
📱 Welke streaming optie heb ik nodig voor welke telefoon?
Bluetooth werkt met bijna elke smartphone (inclusief Apple-apparaten) binnen een bereik van ongeveer 30 meter bij de laatste generatie, maar heeft een wat mindere geluidskwaliteit.
AirPlay is ontworpen voor Apple-apparaten, op enkele uitzonderingen na. Het biedt cd-audiokwaliteit zonder kwaliteitsverlies, maar vereist dat je AV-receiver is aangesloten op je thuisnetwerk, terwijl AirPlay 2 mogelijkheden voor meerdere kamers toevoegt.
Google Chromecast streamt is compatibel met zowel Android- als (steeds vaker) iOS-apps, en biedt hi-res audiokwaliteit.
➡️ Wat zegt de hoeveelheid watt over de receiver?
Het vergelijken van de wattage specificaties op AV-receivers vertelt je niet veel. Vermogenswaarden zijn niet gestandaardiseerd, dus er is geen garantie dat de 100-watt-per-kanaal receiver van het ene bedrijf luider klinkt dan de 50-watt-per-kanaal receiver van het andere bedrijf.
Welke AV-receiver moet ik kopen?
Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste AV-receivers. Zo kun jij de beste keus maken.
Wifi | Bluetooth | HDMI-ingang(en) | HDMI-uitgang(en) | Type audiokanaal | ||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Sony STR-DH190 | Geen Wi-Fi | Ja | Geen | Geen | 2.0 | Bekijk op Bol.com | Bekijk op Coolblue |
2 | Denon AVR-X1700H 7.2 Home Cinema receiver | Ja | Ja | 7 | 1 | 7.2 | Bekijk op Bol.com | |
3 | Denon RCD-N11DAB Wit | Ja | Ja | Geen | Geen | 2.1 | Bekijk op Bol.com | Bekijk op Coolblue |
4 | Marmitek Draadloos Audio Zender Ontvanger voor Luidsprekers | Ja | Nee | Geen | Geen | 2.0 | Bekijk op Bol.com | |
5 | Kinter® | Geen Wi-Fi | Ja | 0 | 0 | 5.1 | Bekijk op Bol.com |
Sony STR-DH190
Wifi: Geen Wi-Fi
Bluetooth: Ja
HDMI-ingang(en): Geen
HDMI-uitgang(en): Geen
Type audiokanaal: 2.0
Denon AVR-X1700H 7.2 Home Cinema receiver
Wifi: Ja
Bluetooth: Ja
HDMI-ingang(en): 7
HDMI-uitgang(en): 1
Type audiokanaal: 7.2
Denon RCD-N11DAB Wit
Wifi: Ja
Bluetooth: Ja
HDMI-ingang(en): Geen
HDMI-uitgang(en): Geen
Type audiokanaal: 2.1
Marmitek Draadloos Audio Zender Ontvanger voor Luidsprekers
Wifi: Ja
Bluetooth: Nee
HDMI-ingang(en): Geen
HDMI-uitgang(en): Geen
Type audiokanaal: 2.0
Kinter®
Wifi: Geen Wi-Fi
Bluetooth: Ja
HDMI-ingang(en): 0
HDMI-uitgang(en): 0
Type audiokanaal: 5.1
Conclusie
Een AV-receiver levert meeslepende en krachtige audio. Bij het kopen van een AV-receiver moet je eerst en vooral nadenken over de apparaten die je wilt aansluiten en welke in- en uitgangen elk apparaat nodig heeft.
Let vervolgens zowel op het aantal watt per kanaal als op de impedantie (ohm) van zowel de AV-receiver als de speakers. De ohm-waarde van de speaker moet gelijk aan of groter zijn dan de ohm-waarde van de AV-receiver.
Bedankt voor het lezen en laat me zeker welk model jouw systeem mag liften naar een hoger niveau! 😉