Harmonische Klanken met de Beste Digitale Piano

Julian Koops

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Harmonische Klanken met de Beste Digitale Piano

Heb je nooit de mogelijkheid gehad om een piano te laten pronken in je woonkamer? Heb je altijd al willen leren pianospelen, maar beschik je niet over de ruimte en het budget? Dat is nu verleden tijd, want met de beste digitale piano speel je zelfs in de kleinste huiskamers voor een zachte prijs. 💶

In dit artikel kom je te weten wat een digitale piano exact is, wat de belangrijkste specificaties zijn en welke piano bij jou past. Neem een kijkje bij de top drie hieronder en lees daarna verder in de koopgids!

RockJam Piano 54-toetsen zwart

RockJam Piano 54-toetsen zwart
Soort piano: Digitale piano
Aantal toetsen: 54
Aanslaggevoelig: Nee
Type klavier: Gewogen
Gewicht: 3.5 kg
Inclusief pedaal: Nee
Bekijk op Bol.com

Artesia Pro Performer BK digitale zwart

Artesia Pro Performer BK digitale zwart
Soort piano: Digitale piano
Aantal toetsen: 88
Aanslaggevoelig: Ja
Type klavier: Semi-gewogen
Gewicht: 8.6 kg
Inclusief pedaal: Ja
Bekijk op Bol.com

Casio CDP-S160 BK Digitale piano zwart

Casio CDP-S160 BK Digitale piano zwart
Soort piano: Digitale piano
Aantal toetsen: 88
Aanslaggevoelig: Ja
Type klavier: Hammer action
Inclusief pedaal: Ja
Bekijk op Bol.com

Digitale piano koopgids: hoe maak je de beste koop?

Wie zich begeeft in het rijk der digitale piano's ontdekt een breed scala aan soorten. Zo bestaan er piano's voor beginners, gevorderden, speciaal voor live-optredens in combinatie met een goede zangmicrofoon en ga zo maar door.

Wat is een digitale piano (en wat is het niet)?

In tegenstelling tot een échte akoestische piano beschikt een digitale piano niet over snaren en hamers. Het geluid van de piano is gesampled. Dit houdt in dat de pianoklanken vooraf zijn opgenomen, verwerkt in de piano en gereproduceerd door de speakers van de digitale piano. 🔊

Goed, technisch gezien zijn synthesizers en keyboards ook digitale piano's, maar dat is binnen pianoland niet hoe ze worden aangeduid. Een digitale piano bootst in meerdere facetten een akoestische piano na.

En dáárom zijn ze al jarenlang geliefd onder veel pianisten en bieden ze een uitstekend alternatief voor een echte piano. Want in plaats van een gigantische vleugel in je woonkamer te hebben, plaats je je draagbare vriend eenvouding zonder dat ze al teveel ruimte opeisen.

✔️ Voordelen 

Digitale piano

 • Aanzienlijk goedkoper dan een akoestische piano
 • Draagbaar
 • Controle over het volume en minder geluidsoverlast

Akoestische piano

 • Beter klankgeluid 
 • Langere levensduur
 • Blijft uitdagend voor de gevorderde pianospeler

 

❌ Nadelen 

Digitale piano

 • Kunstmatige klanken
 • Kortere levensduurAkoestische piano

 • Aanzienlijk duurder dan een digitale piano
 • Moet gestemd worden

Wellicht dat je inmiddels enthousiast bent over de wonderen van de digitale piano en heb je al even rondgespeurd op internet.

Daar vind je een hoop specificaties die, vooral voor de beginnende pianist, flink overweldigend zijn. Om je hier wegwijs in te maken heb ik hieronder de belangrijkste specificaties uitgelicht! 👇

Toetsen

Kwalitatief goede pianotoetsen zijn naar mijn mening hetgeen wat je piano maakt of breekt. Ook al zijn je vaardigheden nog zo imposant, met waardeloze toetsen kom je niet ver. Daarom heb ik hieronder de belangrijkste aspecten uitgelegd waar rekening mee gehouden dient te worden.

Aantal toetsen

Akoestische piano's beschikken standaard over 88 toetsen, met 52 witte en 36 zwarte toetsen om precies te zijn. De meeste digitale piano's zijn hier ook mee uitgerust. Speel je ook op de akoestische piano, of ben je van plan dit te gaan doen? Kies dan voor een digitale piano met 88 toetsen. Zo draag je je vaardigheden gemakkelijk over naar de digitale tegenhanger. 🎹

Ook zul je varianten met bijvoorbeeld 61 of 76 toetsen tegenkomen. Een bijkomend voordeel is dat je piano hierdoor compacter en makkelijker vervoerbaar is.

Het nadeel? Je zult niet het gehele tonale bereik hebben dat een 'normale' piano wel biedt. Hoewel, je kunt meestal met een druk op de knop de pianotoetsen een octaaf hoger of lager maken, zodat je alsnog de hoogste of laagste octaven tot je beschikking hebt. Maar het gehele bereik is niet in één keer bespeelbaar.

Wat is een octaaf?

Een octaaf is een verzameling tonen welke zich op de piano herhaalt om de zeven witte toetsen. Speel je bijvoorbeeld een C-noot, en zeven witte toetsen verder ook, dan speel je hem een octaaf hoger. 

Gewogen vs. semi-gewogen toetsen

Bij een akoestische piano voel je bij het indrukken van de pianotoets een weerstand. Dit komt door de mechaniek achter de toets die met een hamer op de snaren slaat.

De hamertjes bij de lage tonen zijn groter, en bij de hoge tonen juist weer kleiner.

Het indrukken van de toetsen geeft meer weerstand bij de lage toetsen dan bij de hoge. De toetsen zijn gewogen en zorgen voor een dynamische speelbaarheid.

Twee personen bespelen samen een digitale piano

Een digitale piano met gewogen toetsen bootst dit na. Deze piano slaat niet met echte hamertjes tegen pianosnaren, maar door een simpel mechaniekje voelt het net als een akoestische piano. 👆

Bij semi-gewogen toetsen voel je bij het indrukken van de pianotoets ook een tegendruk, maar levert over alle toetsen dezelfde weerstand. Hoewel ze van de buitenkant meestal lijken op die van een echte piano, leveren ze niet hetzelfde realisme als bij een digitale piano met gewogen toetsen.

Aanslaggevoeligheid

Hoewel de meeste digitale piano's erover beschikken, zijn er ook de lelijke eendjes die het niet hebben. Het gaat hier om de aanslaggevoeligheid. Dit houdt in dat de toetsen reageren op de kracht en snelheid waarmee ze worden ingedrukt. Zo klinken ze zacht bij een zachte aanslag en hard wanneer je ze snel stevig indrukt.

De aanslaggevoeligheid is cruciaal voor de dynamiek in je pianospel. Het klinkt voor geen meter als elke toets even luid klinkt, ongeacht de aanslag. Ik adviseer je ten alle tijden om een piano mét aanslaggevoeligheid aan te schaffen, als je je pianospel ook maar enigszins serieus neemt.

Polyfonie

Polyfonie is simpel gezegd het aantal tonen dat maximaal tegelijkertijd kan worden afgespeeld. Een digitale piano met een polyfonie van 64 tonen geeft dit aantal maximaal in een keer weer.

Kies een polyfonie van meer, en je levert in op een mooie volle klank, omdat tonen wegvallen. Hun klank vervalt door tonen die later worden bespeeld.

Bij simpel pianospel is een polyfonie van 48 tonen voldoende, maar zodra je veel gebruik maakt van een sustainpedaal – waarbij noten langer doorklinken – of als je meerdere klanken zoals strijkers en een piano tegelijkertijd bespeelt, overschrijd je snel de grens. 🚫

Welke polyfonie heb je nodig? Om eerlijk te zijn lopen de meningen daarover sterk uiteen. De een zegt dat een hoge polyfonie enkel een gimmick is, terwijl de ander erbij zweert.

Zelf heb ik een digitale piano met een polyfonie van 48 in mijn huis staan. Voor niet al te complex pianospel is dit in principe voldoende, maar zodra ik meerdere lagen gebruik, bijvoorbeeld strijkers en een piano, merk ik dat tonen wegvallen zodra mijn spel 'druk' begint te worden.

Welke polyfonie je nodig hebt is afhankelijk van het type muziek dat je speelt. Mijn advies is om ruim te kiezen. Mocht je in de toekomst complexere muziek gaan spelen, dan heb je in ieder geval een piano die dit goed weergeeft.

Pianotoetsen van een digitale piano en de functies op het dashboard

Slab, console en stagepiano's

De slab is verreweg de populairste variant van de drie. Herkenbaar aan deze variant is dat hij makkelijk te vervoeren valt, beschikt over interne speakers, relatief betaalbaar is en lijkt op een doorsnee keyboard. Heb je ooit een digitale piano in een slaapkamer zien staan? Grote kans dat het de slab variant was.

Een digitale consolepiano lijkt op een akoestische piano. Met bijbehorend frame en drie pedalen geven ze het gevoel en uitstraling van een akoestische piano weer. Deze is esthetisch gezien zeer aantrekkelijk, maar niet altijd lief voor de portemonnee. Dit type vind je doorgaans in de duurdere segmenten terug.

Een stage piano is, zoals de naam al suggereert, bedoeld voor live-optredens. Hij beschikt doorgaans over een breed aantal opties om je geluid aan te passen en is zeer vervoerbaar. Deze worden veelal geleverd zonder interne speakers, omdat ze ontworpen zijn om aangesloten te worden op externe speakers of een PA-systeem. 🔈

Luidsprekers

Afgezien van veel stage piano's beschikken digitale piano's doorgaans over ingebouwde luidsprekers in stereo opstelling.

Interne luidsprekers tussen de 10 en 15 watt leveren meestal degelijke kwaliteit. Persoonlijk vind ik deze kwaliteit in de meeste gevallen inferieur door het gebrek aan bas vanwege de afmetingen van de luidsprekers. Een goed alternatief zijn externe luidsprekers, zoals een set goede actieve speakers.

Functies

Het geweldige aan digitale piano's is dat ze doorgaans met een breed scala aan functies komen. Dit draagt niet alleen bij aan het worden van een betere pianist, maar ook een verdieping in je dagelijkse pianospel.

Klanken

Digitale piano's beschikken veelal over verscheidene klanken. Ze worden standaard uitgerust met een of twee klanken van een akoestische piano, maar meestal ook met een klavecimbel, elektrische piano(s) en een groep strijkinstrumenten.

Heel leuk om mee te experimenteren, en hier kom je een flink eind mee. Je zult zien dat de duurdere digitale piano's kwalitatief betere klanken bieden en ook een breder scala. 🎵

Leertools

Handig voor de beginnende pianist: leuke leertools die het oefenen een stuk makkelijker en interactiever maken. Sommige piano's beschikken over ingebouwde mogelijkheden zoals oplichtende pianotoetsen, handige demonummers en een metronoom, zodat je altijd in de maat blijft.

Koptelefoon

Ideaal voor je huisgenoten en buren. Het aansluiten van een koptelefoon op je digitale piano. In tegenstelling tot een echte piano oefenen je met je digitale vriend stilletjes je pianostukken.

De meeste digitale piano's beschikken over een 3.5 mm of 6.3 mm ingang waar je eenvoudig je koptelefoon aansluit. 🎧

Een kind speelt piano met behulp van oplichtende pianotoetsen en gebruikt een koptelefoon

MIDI-aansluiting

Sommige digitale piano's kan je door middel van de MIDI-aansluiting ook verbinden met je computer. Een handige feature, zeker wanneer je van plan bent om je pianospel op te nemen en te bewerken, of je hoeveelheid klanken uit te breiden.

Mocht dit sowieso je doel zijn, overweeg dan een MIDI-keyboard in combinatie met de beste desktop-pc of een goede laptop.

Overige functionaliteiten

 • Opnamemogelijkheden zijn handig om fouten in je pianospel op te sporen of andere mensen je kunsten te laten horen.
 • Een sustainpedaal is een essentieël onderdeel voor je piano. Hierdoor klinken pianoklanken door zodra je het pedaal indrukt. Ik raad je aan om een pianomodel te kiezen die al een pedaal meelevert. Doe je dit toch niet, kies dan een die hiervoor een aansluiting heeft en schaf een los pedaal aan.
 • Sommige piano's beschikken over bluetooth. Dit is een interessante functionaliteit waarmee je bijvoorbeeld met interactieve bladmuziek volgt waar je in de muziek bent, op bijvoorbeeld je tablet.

De 5 beste digitale piano's onder elkaar

1. RockJam Piano 54-toetsen zwart

1. RockJam Piano 54-toetsen zwart
Soort piano: Digitale piano
Aantal toetsen: 54
Aanslaggevoelig: Nee
Type klavier: Gewogen
Gewicht: 3.5 kg
Inclusief pedaal: Nee

2. Artesia Pro Performer BK digitale zwart

2. Artesia Pro Performer BK digitale zwart
Soort piano: Digitale piano
Aantal toetsen: 88
Aanslaggevoelig: Ja
Type klavier: Semi-gewogen
Gewicht: 8.6 kg
Inclusief pedaal: Ja

3. Casio CDP-S160 BK Digitale piano zwart

3. Casio CDP-S160 BK Digitale piano zwart
Soort piano: Digitale piano
Aantal toetsen: 88
Aanslaggevoelig: Ja
Type klavier: Hammer action
Inclusief pedaal: Ja

4. Fazley FSP-200-W digitale piano wit

4. Fazley FSP-200-W digitale piano wit
Soort piano: Digitale piano
Aantal toetsen: 88
Type klavier: Semi-gewogen
Inclusief pedaal: Ja

5. Digitale Piano zwart

5. Digitale Piano zwart
Soort piano: Digitale piano
Aantal toetsen: 88
Aanslaggevoelig: Ja
Type klavier: Hammer action
Gewicht: 50 kg
Inclusief pedaal: Ja

Veelgestelde vragen over digitale piano's

⏱️ Hoelang gaat een digitale piano mee?

Een digitale piano van degelijke kwaliteit gaat gemiddeld 10 tot 15 jaar mee. Dit is uiteraard ook afhankelijk van de intensiteit van het gebruik en of je zuinig met je piano omgaat.

🎵 Hoe werkt een digitale piano?

Een digitale piano beschikt niet over de mechaniek van een akoestische piano. Hij reproduceert pianoklanken die vooraf zijn opgenomen en opgeslagen op de digitale piano. Er worden geen snaren aangeslagen, maar je activeert een elektrisch circuit.

⚖️ Wat weegt een digitale piano?

Een digitale piano weegt gemiddeld tussen de tien en twintig kilo en is relatief gemakkelijk vervoerbaar. Een digitale piano met frame weegt al gauw veertig kilo of meer en plaats je idealiter permanent op een vaste plek.

Welke digitale piano moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste digitale piano. Zo maak jij de beste keuze!

Soort pianoAantal toetsenAanslaggevoeligType klavierGewichtInclusief pedaal
1RockJam Piano 54-toetsen zwartDigitale piano54NeeGewogen3.5 kgNee
2Artesia Pro Performer BK digitale zwartDigitale piano88JaSemi-gewogen8.6 kgJa
3Casio CDP-S160 BK Digitale piano zwartDigitale piano88JaHammer action8.6 kgJa
4Fazley FSP-200-W digitale piano witDigitale piano88JaSemi-gewogen8.6 kgJa
5Digitale Piano zwartDigitale piano88JaHammer action50 kgJa

RockJam Piano 54-toetsen zwart

Soort piano: Digitale piano

Aantal toetsen: 54

Aanslaggevoelig: Nee

Type klavier: Gewogen

Gewicht: 3.5 kg

Inclusief pedaal: Nee

Artesia Pro Performer BK digitale zwart

Soort piano: Digitale piano

Aantal toetsen: 88

Aanslaggevoelig: Ja

Type klavier: Semi-gewogen

Gewicht: 8.6 kg

Inclusief pedaal: Ja

Casio CDP-S160 BK Digitale piano zwart

Soort piano: Digitale piano

Aantal toetsen: 88

Aanslaggevoelig: Ja

Type klavier: Hammer action

Gewicht: 8.6 kg

Inclusief pedaal: Ja

Fazley FSP-200-W digitale piano wit

Soort piano: Digitale piano

Aantal toetsen: 88

Aanslaggevoelig: Ja

Type klavier: Semi-gewogen

Gewicht: 8.6 kg

Inclusief pedaal: Ja

Digitale Piano zwart

Soort piano: Digitale piano

Aantal toetsen: 88

Aanslaggevoelig: Ja

Type klavier: Hammer action

Gewicht: 50 kg

Inclusief pedaal: Ja

Conclusie

Ik hoop dat je na het lezen van deze koopgids een stuk wijzer bent geworden over digitale piano's. Er is voor ieder wat wils, vandaar dat er ook een hoop specificaties zijn uitgelicht. Neem desnoods even de tijd om dit artikel nogmaals door te lezen!

Weet je al wat jouw volgende klavier gaat worden? Kijk anders nog even bij de top 5 hieronder. Veel succes met je aankoop en laat hieronder weten welke het geworden is! 👍

Was dit artikel behulpzaam?