Warme Tonen met de Beste Zangmicrofoon

Julian Koops

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Warme Tonen met de Beste Zangmicrofoon

De beste zangmicrofoon is een onmisbaar onderdeel in het arsenaal voor wie zijn zangkunsten ook maar een beetje serieus wil nemen. Zelfs de beste stemmen zullen nooit goed tot hun recht komen met een gebrekkige microfoon.

Er zijn een hoop specificaties om rekening mee te houden die het verschil maken tussen het geluid van een piepend kuikentje en een zingende nachtegaal. En omdat je je geld maar één keer kunt uitgeven, heb ik in deze koopgids de belangrijkste eigenschappen voor je uitgelicht! 👇

Vivid Green USB Microfoon met zwart

Vivid Green USB Microfoon met zwart
Minimale frequentie: 20000 Hz
Maximale frequentie: 20 Hz
Richtingskarakteristiek: Omni
Dynamisch of condensator: Dynamisch
Type input/output: USB
Draadloos: Nee
Bekijk op Bol.com

URGOODS Condensator Microfoon met Arm zwart

URGOODS Condensator Microfoon met Arm zwart
Minimale frequentie: 20 Hz
Maximale frequentie: 20000 Hz
Richtingskarakteristiek: Cardioide
Dynamisch of condensator: Condensator
Type input/output: USB
Draadloos: Nee
Bekijk op Bol.com

Vivid Green Microfoon met arm zwart

Vivid Green Microfoon met arm zwart
Minimale frequentie: 20 Hz
Maximale frequentie: 20000 Hz
Richtingskarakteristiek: Omni
Dynamisch of condensator: Condensator
Type input/output: USB
Draadloos: Nee
Bekijk op Bol.com

Beste zangmicrofoon koopgids: hoe maak je de beste koop?

Gouden stembanden of niet, tegenwoordig ambieert bijna de helft van de mensen een popster te worden door middel van Youtube en TikTok. Fabrikanten springen hier gretig op in met als gevolg een breed scala aan zangmicrofoons op de markt.

Hierdoor zie je door de bomen het bos bijna niet meer, want bij de aankoop van een zangmicrofoon zijn er een aantal eigenschappen om rekening mee te houden. Deze maken het verschil of jouw stem op een natuurlijke en levendige manier wordt weergegeven.

Waar gebruik je de microfoon voor?

Voordat ik de belangrijkste eigenschappen doorloop, wil ik je eerst vragen om na te denken waar je de microfoon voor gaat gebruiken. Er bestaan verschillende soorten microfoons voor verschillende doeleinden.

Ben je van plan om thuis of in een studio zang op te nemen, bijvoorbeeld in combinatie met het beste MIDI-keyboard of een goede digitale piano? Of gebruik je hem voornamelijk voor live-optredens en moet hij goed kunnen integreren binnen de band en tegen een stootje kunnen?

Zangmicrofoons zijn grofweg onderverdeeld in drie categorieën, allen met hun eigen voor- en nadelen.

Condensatormicrofoons

Een condensatormicrofoon werkt met een membraan dat trillingen in de geluidsdruk oppikt en dit vervolgens omzet in een elektrisch signaal. Dit signaal wordt uiteindelijk weer omgezet in een hoorbaar geluid. 🔊

Wat is een membraan?

Het membraan is een dun plaatje bij de ingang van de microfoon waar het geluid binnenkomt. Het is hét onderdeel dat akoestische geluiden, zoals je stem, omzet in een elektrisch signaal. Veranderingen in luchtdruk brengen beweging in het membraan, en die beweging zet de microfoon vervolgens om in een hoorbaar signaal.

Hoge gevoeligheid kenmerkt de condensatormicrofoon. Dat betekent dat hij weinig input nodig heeft om geluid op te pikken en een genuanceerd geluid weergeeft.

Het geluid is kraakhelder en erg gedetailleerd. Deze microfoon is dan ook zeer geliefd voor thuis- en studiogebruik.

Het pikt alle nuances van je stem goed op en geeft die vervolgens prachtig weer.

Het nadeel is dat de microfoon niet bestand is tegen een hoge geluidsdruk. Hard geluid van versterkers en drumstellen vindt de condensatormicrofoon meestal niet fijn en kan leiden tot vervormd geluid.

En ook al wordt hij geroemd om zijn hoge gevoeligheid, dat werkt helaas ook het oppikken van omgevingsgeluid in de hand. Daarom geven artiesten voor liveoptredens meestal de voorkeur aan dynamische microfoons.

Dynamische microfoons

Een dynamische microfoon maakt ook gebruik van een membraan, maar zet deze trillingen om in een elektrisch signaal met behulp van inductie.

Kenmerkend voor deze microfoons is dat ze erg robuust zijn en tegen een stootje kunnen.

Daarnaast zijn ze bestand tegen een hoge geluidsdruk en voor bijvoorbeeld het opnemen van luide geluidsbronnen.

Door hun lage gevoeligheid zijn ze – zoals gezegd – populair voor liveoptredens. Ze pikken weinig omgevingsgeluid op en geven in deze context de zang beter weer dan een condensatormicrofoon. 🎙️

Hoewel deze lage gevoeligheid een zegen kan zijn, is dit binnen de muren van een studio minder wenselijk. De dynamische microfoon geeft in deze situaties een minder genuanceerd geluid weer. En bij het opnemen van je stem wil je het liefst een zo'n gedetailleerd mogelijke geluid. Daarom zijn condensatormicrofoons hiervoor een gewilder alternatief.

Ribbon-microfoons

De vreemde eend in de bijt is de ribbon-microfoon. Deze microfoon is een échte klassieker en was vroeger de dominante soort. Het is een soort dynamische microfoon, maar dan een verre neef. Tegenwoordig zijn ze opnieuw aan een opmars bezig en zie je steeds vaker terug binnen de studio's.

Een ribbonmicrofoon werkt met een trillend lint, een ribbon, en creëert een elektrisch signaal via inductie – hetzelfde principe als een dynamische microfoon.

Ribbon-microfoons hebben een geweldige gevoeligheid en veel detail. Dit komt alleen wel met een nadeel. Hoewel het dunne lint een kraakhelder geluid voortbrengt, is het zeer fragiel. Ook zijn ze gevoelig voor ruis en wind en klinkt dit snel in het geluid door. Het gebruik van een popfilter gaat dit euvel tegen.

De belangrijkste aspecten van zangmicrofoons

Goed, nu we de drie belangrijkste microfoonsoorten hebben bekeken, is het tijd om meer de diepte in te gaan. Het zijn wellicht enkele technische details, maar cruciaal om de beste zangmicrofoon te selecteren die bij je behoeften past. 🎤

Richtingskarakteristieken

De richtingskarakteristiek van een microfoon houdt in vanuit welke richting een microfoon het geluid oppikt. Dit zijn de vijf meest voorkomende geluidspatronen:

  • Een cardioïde microfoon heeft het patroon van een nier. Dit type pikt alleen het geluid aan de voorkant op en negeert omgevingsgeluid grotendeels. Een cardioïde microfoon is verreweg de populairste variant, omdat het ontwikkeld is om enkel de zang op te pikken.
  • Een supercardioïde microfoon pikt het geluid aan de voorkant nóg gerichter op dan een cardioïde microfoon. Geluid van opzij negeert deze ook, terwijl geluid van achter minimaal binnenkomt.
  • Een hypercardioïde microfoon vertoont bijna het patroon van een bidirectionele vorm. Het neemt zeer gericht geluid aan de voorkant op, maar ook van de achterkant.
  • Een bidirectionele microfoon, ook wel een figure-of-8-patroon genoemd, pikt evenveel geluid aan de voor- en achterkant op. Ribbon-microfoons hebben altijd een bidirectioneel patroon.
  • Een omnidirectionele microfoon pikt geluid op uit alle richtingen. De microfoon heeft geen gevoeligheid voor een specifieke richting, maar pikt geluid van alle kanten op.

Frequentiebereik

Het frequentiebereik is het spectrum van toonhoogten dat je microfoon kan ontvangen en doorgeven. Dit betekent dat een microfoon bijvoorbeeld tonen tussen de 40 Hz en de 18 kHz kan registreren.

In principe zegt dit niet alles. Wat veel belangrijker is, is de frequentierespons van de microfoon. Dit betekent dat bepaalde frequenties benadrukt worden. Deze eigenschap wordt beschreven als hetgeen wat het onderscheidende karakter geeft aan de microfoon.

Elke microfoon heeft zijn eigen frequentierespons. Meestal geeft men dit weer in een grafiek met een curve. Idealiter kies je een zangmicrofoon die de middelste en hoge frequenties goed weergeeft. Dit komt de verstaanbaarheid en helderheid van de stem ten goede, omdat deze zich in de middelste tot hoogste regionen begeeft.

Er zijn ook microfoons die de lage tonen benadrukken. Deze zijn handig voor het opnemen van bijvoorbeeld een basdrum, maar niet voor het opnemen van een menselijke stem. Controleer van te voren voor welke doeleinden de microfoon bedoeld is.

Geluidsdruk

De geluidsdruk van een microfoon richt zich op de maximale geluidsdruk die een microfoon kan verwerken zonder vervormingen weer te geven. Het wordt ook wel het sound pressure level (SPL) genoemd en wordt uitgedrukt in decibel (dB).

Doorgaans kent een condensatormicrofoon een SPL van ongeveer 130 dB, en een dynamische microfoon een SPL van 150 dB. In de praktijk zul je met de menselijke stem nooit de 130 dB overschrijden. Daarom zijn condensatormicrofoons ideaal voor het opnemen van zang.

Dynamische microfoons worden ook ingezet voor het opnemen van luide geluidsbronnen zoals drumstellen of elektrische gitaren. Deze komen gauw in de buurt van de 130 SPL en een dynamische microfoon kan dit vele malen beter aan dan een condensatormicrofoon.

Fantoomvoeding

Fantoomvoeding is gelijkstroom van meestal 48 volt. Het is noodzakelijk om je condensatormicrofoon te laten functioneren. Fantoomvoeding is meestal in een mengpaneel of audio interface verwerkt. Controleer dit van tevoren, anders werkt je condensatormicrofoon niet. Dynamische microfoons hebben geen fantoomvoeding nodig.

Draadloos of bedraad?

Dit is niet per se een technisch dilemma, wel een handig aspect om rekening mee te houden. Vooral als je de microfoon voor liveoptredens gebruikt.

Bedrade microfoons zijn doorgaans een stuk betaalbaarder dan draadloze microfoons. Ze zijn een stuk lichter en compacter, doordat ze geen ingebouwde zender nodig hebben. Het enige nadeel is dat je afhankelijk bent van de snoerlengte. Voor studiogebruik zal dit geen zorg zijn, maar voor liveoptredens een aspect om af te wegen.

Draadloze microfoons zijn geweldig om hun gebruikersgemak. Het struikelen over snoeren is verleden tijd en je blijft nergens meer achter haken. Ideaal voor wie maximale bewegingsvrijheid wil op het podium. 🕺

Toch is een draadloze microfoon doorgaans zwaarder en een stuk minder compact dan zijn bedrade broer. Daarnaast kunnen de goedkopere modellen storing veroorzaken bij andere draadloze apparaten en kan het bereik gelimiteerd zijn. Investeren in kwaliteit betaalt zich uit bij het kopen van een draadloze microfoon.

Microfoon op standaard

Type microfoonaansluiting

Microfoons met een usb-aansluiting kun je eenvoudig op je computer aansluiten. Ideaal voor thuisgebruik en gebruiksvriendelijk. Overige apparatuur hoef je niet aan te schaffen om je microfoon aan de praat te krijgen.

Microfoons met een XLR-aansluiting vind je terug bij veel professionele microfoons en zijn te herkennen aan de drie pinnetjes bij het uiteinde van de kabel. Dit type kun je vaak aansluiten op mengpanelen, audio interfaces en andere hoogwaardige apparaten.

In tegenstelling tot microfoons met een usb-aansluiting, kun je een XLR-aansluiting minder gemakkelijk op je computer aansluiten. Omdat het een analoog signaal betreft, heb je een extern apparaat zoals een audio interface nodig om het signaal te verwerken. ⚡

Sommige microfoons worden geleverd met een 3,5 mm-jack of 6,3 mm-jack. Veel apparaten ondersteunen een 3,5 mm-jack. Zo zit er in veel gevallen een aansluiting op de voor- of achterkant van je computer. De 6,3 variant is redelijk verouderd; hiervoor zul je in veel gevallen een adapter moeten kopen die hem omzet naar een 3,5 mm-jack.

De 5 beste zangmicrofonen onder elkaar

1. Vivid Green USB Microfoon met zwart

1. Vivid Green USB Microfoon met zwart
Minimale frequentie: 20000 Hz
Maximale frequentie: 20 Hz
Richtingskarakteristiek: Omni
Dynamisch of condensator: Dynamisch
Type input/output: USB
Draadloos: Nee

2. URGOODS Condensator Microfoon met Arm zwart

2. URGOODS Condensator Microfoon met Arm zwart
Minimale frequentie: 20 Hz
Maximale frequentie: 20000 Hz
Richtingskarakteristiek: Cardioide
Dynamisch of condensator: Condensator
Type input/output: USB
Draadloos: Nee

3. Vivid Green Microfoon met arm zwart

3. Vivid Green Microfoon met arm zwart
Minimale frequentie: 20 Hz
Maximale frequentie: 20000 Hz
Richtingskarakteristiek: Omni
Dynamisch of condensator: Condensator
Type input/output: USB
Draadloos: Nee

4. Microfoon Dynamisch 6.3mm jack

4. Microfoon Dynamisch 6.3mm jack
Minimale frequentie: 50 Hz
Maximale frequentie: 15000 Hz
Dynamisch of condensator: Dynamisch
Type input/output: 3.5 mm jack
Draadloos: Nee

5. Trust Mantis GXT232 Streaming Microfoon zwart

5. Trust Mantis GXT232 Streaming Microfoon zwart
Minimale frequentie: 50 Hz
Maximale frequentie: 16000 Hz
Richtingskarakteristiek: Omni
Dynamisch of condensator: Dynamisch
Type input/output: XLR 3-pin , XLR 5-pin , USB
Draadloos: Nee

Veelgestelde vragen over zangmicrofonen

🎙️ Moet ik een condensator of dynamische microfoon kopen?

Een condensatormicrofoon wordt doorgaans gebruikt voor thuis- en studiogebruik. Hij wordt geroemd om zijn gedetailleerde en kraakheldere spraak en is perfect voor de menselijke stem omdat het de nuances in het geluid uitstekend oppikt.

Een dynamische microfoon is robuuster, kan meer geluidsdruk aan en pikt omgevingsgeluid minder snel op dan een condensatormicrofoon. Daarom is hij geschikter voor liveoptredens en het opnemen van luide geluidsbronnen.

💻 Welke zangmicrofoon moet ik kopen voor de computer?

Om je zangmicrofoon aan te kunnen sluiten, is een microfoon met usb-aansluiting de gangbaarste methode. Dit is een simpel plug-and-play systeem. Een 3,5 mm- of 6,3 mm-aansluitingklaart de klus ook, maar dan heb je wel een microfooningang nodig. In het geval van de 6,3 mm-kabel, heb je een adapter nodig die hem converteert naar een 3,5 mm-aansluiting.

Een microfoon met een XLR-kabel heeft een audio interface nodig om aangesloten te kunnen worden op de computer. Dit vergt meer omwegen en geld.

🥁 Welke zangmicrofoon heb ik nodig als drummer?

Een dynamische microfoon met cardioïde patroon is je beste keuze. Deze pikt de zangstem het beste op en minimaliseert omgevingsgeluid, voornamelijk van het drumstel. Ook kan deze beter een hoge geluidsdruk aan dan een condensatormicrofoon. Door het harde geluid van een drumstel loop je kans op geluidsvervormingen.

Welke zangmicrofoon moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste zangmicrofoon. Zo maak jij de beste keuze!

Minimale frequentieMaximale frequentieRichtingskarakteristiekDynamisch of condensatorType input/outputDraadloos
1Vivid Green USB Microfoon met zwart20000 Hz20 HzOmniDynamischUSBNee
2URGOODS Condensator Microfoon met Arm zwart20 Hz20000 HzCardioideCondensatorUSBNee
3Vivid Green Microfoon met arm zwart20 Hz20000 HzOmniCondensatorUSBNee
4Microfoon Dynamisch 6.3mm jack50 Hz15000 HzOmniDynamisch3.5 mm jackNee
5Trust Mantis GXT232 Streaming Microfoon zwart50 Hz16000 HzOmniDynamischXLR 3-pin , XLR 5-pin , USBNee

Vivid Green USB Microfoon met zwart

Minimale frequentie: 20000 Hz

Maximale frequentie: 20 Hz

Richtingskarakteristiek: Omni

Dynamisch of condensator: Dynamisch

Type input/output: USB

Draadloos: Nee

URGOODS Condensator Microfoon met Arm zwart

Minimale frequentie: 20 Hz

Maximale frequentie: 20000 Hz

Richtingskarakteristiek: Cardioide

Dynamisch of condensator: Condensator

Type input/output: USB

Draadloos: Nee

Vivid Green Microfoon met arm zwart

Minimale frequentie: 20 Hz

Maximale frequentie: 20000 Hz

Richtingskarakteristiek: Omni

Dynamisch of condensator: Condensator

Type input/output: USB

Draadloos: Nee

Microfoon Dynamisch 6.3mm jack

Minimale frequentie: 50 Hz

Maximale frequentie: 15000 Hz

Richtingskarakteristiek: Omni

Dynamisch of condensator: Dynamisch

Type input/output: 3.5 mm jack

Draadloos: Nee

Trust Mantis GXT232 Streaming Microfoon zwart

Minimale frequentie: 50 Hz

Maximale frequentie: 16000 Hz

Richtingskarakteristiek: Omni

Dynamisch of condensator: Dynamisch

Type input/output: XLR 3-pin , XLR 5-pin , USB

Draadloos: Nee

Conclusie

Hopelijk ben je een stukje wijzer geworden in je zoektocht naar de beste zangmicrofoon en kun je hiermee je zangkwaliteiten een flinke boost geven.

Bedankt voor het lezen van dit artikel! Kijk hieronder nog even naar de top vijf en laat even weten welke het geworden is. Ik wens je veel succes met je aankoop! 👍

Was dit artikel behulpzaam?