Verbeter je Workflow met het Beste MIDI-Keyboard

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Til je opnames naar een hoger niveau.

Verbeter je Workflow met het Beste MIDI-Keyboard

Met het beste MIDI-keyboard voeg je meer persoonlijkheid, complexiteit en uniciteit toe aan elk nummer. Er zijn tal van opties om uit te kiezen, afhankelijk van je behoeften. Je kunt kiezen voor een compact, draagbaar model dat gemakkelijk in je laptoptas past, of voor een full-size model met 88 noten.

De meeste MIDI-keyboards hebben ook extra functies zoals knoppen, pads en faders om je creativiteit te stimuleren en nog meer controle over je software te geven.

Hieronder ontdek je onze huidige selectie van de beste modellen op de markt en een koopgids die je helpt de beste keus te maken! 🔽

Akai MPK mini 2 Zwart

Akai MPK mini 2 Zwart
Product gewicht: 0.75 kg
Bekijk op Bol.comBekijk op Bol.com

OMNITRONIC KEY-288 MIDI Controller zwart

OMNITRONIC KEY-288 MIDI Controller zwart
Bekijk op Bol.com

Akai Mpk Mini 2 zwart/rood

Akai Mpk Mini 2 zwart/rood
Product gewicht: 748.5 g
Bekijk op Bol.com

Beste MIDI-keyboard koopgids: hoe maak je de beste koop?

Een goed MIDI-keyboard is onmisbaar in elke serieuze studie. Als je net begint en overweegt een MIDI-keyboard aan te schaffen, is het vaak moeilijk om te weten waar je moet beginnen. Het juiste antwoord hangt van drie dingen af: je budget, fysieke ruimte, en wat je met het keyboard wilt doen.

In deze koopgids behandel ik de belangrijkste zaken om op te letten bij je aankoop, zodat je voorbereid aan je zoektocht begint. 🧐

MIDI

MIDI is de afkorting van musical instrument digital interface. Het is een protocol dat computers, muziekinstrumenten en andere hardware in staat stelt met elkaar te communiceren.

Wat is een MIDI-keyboard?

Een van de oorspronkelijke doelstellingen van de ontwikkeling van de MIDI-specificatie, ver terug in de jaren tachtig, was live-uitvoerders de mogelijkheid bieden de geluiden van meerdere synthesizers vanaf één enkel toetsenbord te bedienen.

Dat concept is een groot succes geworden. Tegenwoordig profiteren live performers, songwriters, studiomuzikanten, geluidsontwerpers en nog meer allemaal van de flexibiliteit die een MIDI-keyboard biedt.

Technisch gezien is een MIDI-keyboard een apparaat met piano of synth-stijl toetsen, en meestal een selectie van knoppen en schuifregelaars. Al deze zenden MIDI-gegevens naar externe geluidsmodules (synthesizers), computersoftware synthesizers, of een hardware of software sequencer.

akai mpk mini midi keyboard

MIDI-keyboards produceren zelf geen intern geluid, maar regelen de geluiden en parameters van andere apparaten. De grootste voordelen van een MIDI-keyboard zijn veelzijdigheid en draagbaarheid.

De toetsen

Een essentiële kwaliteit van een keyboard is de actie van de toetsen, de manier waarop de toets reageert op het spelen. Jij, de speler, moet je comfortabel voelen bij het gebruik van het keyboard, of het nu live op het podium is, in je opnamestudio of in je woonkamer.

Onderschat de impact niet van een comfortabel keyboard op je creativiteit en productiviteit. Het type actie dat je verkiest wordt meestal bepaald door wat je gewend bent, en ook door de stijl van muziek die je speelt.

Synth-action

Synth-action toetsen zijn de meest voorkomende toetsen. Ze zijn veerbelast, wat betekent dat ze snel terugveren als je ze indrukt. Dit maakt synth-action toetsen een ideale keuze voor toetsenisten die veel leads spelen, of producers die graag drums programmeren door samples te tikken.

Omdat er nauwelijks weerstand is bij het bespelen van een synth-action toets, zijn ze gemakkelijk snel te bespelen en dubbele noten mee te slaan. Je ziet ze het vaakst op kleinere en minder dure MIDI-keyboards.

Halfgewogen mechaniek

Halfgewogen toetsen voelen iets zwaarder aan dan synth-action toetsen. Ze voelen meestal iets blokkeriger aan en hebben meer gewicht, waardoor ze een natuurlijke pasvorm bieden voor iedereen die gewend is op een echte of een digitale piano te spelen.

Als je geen realistische pianorespons nodig hebt, maar ook niet houdt van verende synthmechanieken, ga dan voor een halfgewogen keyboard.

Gewogen hamermechaniek

Gewogen toetsen bootsen de ervaring van het spelen op een traditionele piano volledig na, zodat je het volledige scala aan expressieve controle krijgt die je van het instrument verwacht. De mensen die het meeste baat hebben bij volledig gewogen toetsen, zijn toegewijde pianospelers en filmcomponisten.

Midi keyboard in beeld

Volledig gewogen keyboards zijn meestal groter en duurder, maar je krijgt waar voor je geld. Verzwaarde toetsen zijn moeilijker te vinden op keyboards met minder dan de volle 88 toetsen, omdat ze bedoeld zijn voor het serieuzere werk.

Anderen voegen een hamermechanisme toe om het gevoel van een echte piano beter na te bootsen. Als piano je belangrijkste instrument is, of als je veel pianogerichte muziek componeert, is het realisme van een gewogen hamermechaniek ideaal.

Aantal toetsen

De beste MIDI-keyboards hebben octaafverschuivingsknoppen, wat betekent dat je zelfs met een apparaat met 25 toetsen alle toonhoogtes bereikt door een paar knoppen in te drukken. Als je echter een meer gevorderde speler bent of met twee handen wilt leren spelen, ga je beter voor keyboard met minstens 49 toetsen.

Als ruimte geen probleem is, kun je ook kiezen voor een keyboard van pianoformaat met 88 toetsen. Voor eenvoudige melodieën en akkoorden is een kleiner toetsenbord echter prima.

Connectiviteit

Voor de meeste gebruikers zijn de in- en uitgangen op een MIDI-keyboard minder belangrijk dan voor andere apparatuur, zoals audio-interfaces. Dit komt omdat bijna alle moderne keyboards usb gebruiken om MIDI-gegevens naar je computer te sturen. Alle in- en uitgangen buiten de usb-poorten om verschillen per fabrikant.

Audio-interface

Audio-interfaces zetten signalen van zangmicrofoons en instrumenten om in een formaat dat je computer en software herkennen. De interface stuurt ook audio van je computer naar je koptelefoon en studiomonitors.

Full-sized MIDI-keyboards hebben meestal een sustain pedaal-ingang. Een goed sustain pedaal helpt om de emoties en nuances van een lied naar voren te brengen. Sommige keyboards worden geleverd met standaard 5-pen-MIDI-ingangen en -uitgangen. MIDI-uitgangen stellen je in staat je keyboard te gebruiken met compatibele, niet-computerinstrumenten.

Gitarist met een midi keyboard voor zich

DAW's en software

De overgrote meerderheid van MIDI-keyboards werkt met elk digitaal audiowerkstation (DAW). Je hoeft je dus geen zorgen te maken of ze compatibel zijn met bijvoorbeeld Ableton Live of Logic Pro.

Dankzij partnerschappen tussen hardwarefabrikanten en softwareontwikkelaars zijn sommige keyboards afgestemd op specifieke DAW's. Deze worden gebundeld met extra software en firmware om de communicatie met de DAW meer plug and play te maken.

Toch zijn er keyboards op de markt die alleen met specifieke DAW's of software. De software die je al gebruikt speelt dus een grote rol in wat je uiteindelijk kiest, dus let goed op welke keyboards daar goed mee werken.

Belangrijke vragen om je te stellen

Wat is mijn workflow?

Neem even de tijd om je eigen workflow te beoordelen. Hoe maak je muziek? Begin je meestal met drums, akkoorden, of melodieën? Schrijf je alle muziek zelf of werk je met samples? Als je deze dingen helder hebt, kun je bepalen welk MIDI-keyboard het beste bij je past.

Als je een pianoachtergrond hebt, voelt een kleine controller met 25 toetsen misschien beperkend aan. Kijk dan eens naar grotere toetsenborden met een breder bereik. Je wilt misschien ook halfgewogen of gewogen toetsen voor zoveel mogelijk expressiviteit.

Ben je een hiphop-producer die zich meer focust is op de juiste swing met vingerdrums? Ga dan op zoek naar een keyboard met ingebouwde, velocity-gevoelige drumpads. Met de responsieve knoppen kun je experimenteren met patronen.

Velocity

Een maat voor hoe snel en krachtig een toets wordt ingedrukt wanneer de speler de toets voor het eerst indrukt. De meting van de snelheid is bedoeld om het gedrag van een pianomechanisme te simuleren: een noot die op een piano wordt aangeslagen is luider als de toets met meer kracht wordt aangeslagen.

Waar je creëert is ook belangrijk. Bedenk of het keyboard vooral op je studiobureau blijft staan of gaat het met je mee reizen? Als andere mensen het keyboard ook gaan gebruiken, overweeg dan om te investeren in een model met een duurzamere bouwkwaliteit.

Welke bedieningselementen heb ik nodig?

Extra MIDI-bedieningselementen, zoals knoppen, touchstrips, wieltjes en pads, verschillen van keyboard tot keyboard. De reden om je workflow in gedachten te houden bij het overwegen van je aankoop, is dat een keyboard op zijn beurt je workflow verbetert.

Man speelt op een keyboard

Dit soort functies voegt extra lagen van automatisering en expressie toe aan je muziek, zowel tijdens je werk als tijdens liveoptredens.

Als je knoppen wilt, zijn er twee verschillende soorten: pots (potentiometers) en roterende encoders. Pots zijn knoppen met een bereik van 270 graden en zijn ideaal om dingen te regelen die meestal niet dynamisch veranderen, zoals het volume.

Roterende encoders zijn knoppen die oneindig in beide richtingen draaien en beter geschikt zijn voor geautomatiseerde parameters die in de loop van de tijd veel veranderen, zoals de resonantie.

Resonantie

De meeste muziekinstrumenten maken gebruik van resonantie om de geluidsgolven te versterken en de klanken luider te maken. Resonantie treedt op wanneer een voorwerp trilt als reactie op geluidsgolven van een bepaalde frequentie.

Kleinere of goedkopere keyboards hebben ondiepere knoppen die wel functioneel zijn, maar onhandig in gebruik. De knoppen staan vaak ook te dicht bij elkaar en voelen daardoor oncomfortabel aan.

De meeste keyboards hebben standaard modulatiewiel, hoewel sommige compacte en budgetmodellen geen wielen meer hebben maar touchbars of drukgevoelige knoppen. Hiermee moduleer je het geluid bij het bespelen van je keyboard.

Een onderschat aspect van MIDI-keyboards is de set van speciale afspeelknoppen. Deze gebruik je voor afspelen, pauzeren, terugspoelen, opnemen, enzovoort. Met een fysieke transportbalk druk je op je keyboard op record in plaats van dit met je muis te moeten doen. Dit bespaart je op lange termijn veel tijd.

De 5 beste MIDI-keyboards onder elkaar

1. Akai MPK mini 2 Zwart

1. Akai MPK mini 2 Zwart
Afmetingen: 181 x 318 x 44 cm
Inclusief software: Ja
Afstandsbediening: Nee
Type MIDI controller: Midi keyboard
Midi: Ja
Aantal toetsen: 25
Gewicht: 750 g

2. OMNITRONIC KEY-288 MIDI Controller zwart

2. OMNITRONIC KEY-288 MIDI Controller zwart
Afmetingen: 5 x 34 cm
Afstandsbediening: Nee
Type MIDI controller: Midi keyboard
Midi: Ja
Aantal toetsen: 25
Gewicht: 0.76 g

3. Akai Mpk Mini 2 zwart/rood

3. Akai Mpk Mini 2 zwart/rood
Afstandsbediening: Nee
Type MIDI controller: Midi keyboard
Midi: Ja
Gewicht: 1138 g

4. Devine EZ-Creator Key XL +

4. Devine EZ-Creator Key XL +
Type MIDI controller: Midi keyboard
Midi: Ja

5. Samson Graphite M25 zwart

5. Samson Graphite M25 zwart
Type MIDI controller: Midi keyboard

Veelgestelde vragen over MIDI-keyboards

🔌 Hoe sluit je een keyboard aan je pc?

Controleer eerst of het keyboard een usb-poort of een MIDI-poort heeft. Je hebt een overeenkomstige kabel nodig om hem op je desktop of laptop aan te sluiten. Als je keyboard een MIDI-poort heeft, heb je een MIDI-naar-usb-kabel nodig.

Om het keyboard aan te sluiten met een MIDI-naar-usb-kabel, sluit je de MIDI-kabels aan op het MIDI-keyboard en het usb-a-uiteinde van de kabel op je computer. Schakel het keyboard in wanneer je klaar bent om te spelen!

🎶 Wat is aftertouch?

Aftertouch is een middel om een stuursignaal te genereren op basis van de druk die je op de toetsen van een MIDI-keyboard uitoefent. Aftertouch-sensoren detecteren of je druk blijft uitoefenen nadat je de toets voor het eerst hebt aangeslagen.Met de aftertouch-functie verander je de toon of klank van een noot nadat die is aangeslagen, net zoals zangers, blazers of bespelers van strijkinstrumenten dat doen. Aftertouch wordt meestal gebruikt om functies als vibrato-diepte te regelen.

💻 Kun je een MIDI-keyboard gebruiken zonder computer?

Een eenvoudig antwoord op deze vraag is ja, je kunt een MIDI-keyboard zonder computer gebruiken. Hoewel je geen computer nodig hebt om op een MIDI-keyboard te spelen, moet je het wel aansluiten op een apparaat dat audio kan verwerken en produceren, aangezien ze geen intern geluid produceren.

🎵 Moet ik een MIDI-keyboard met 25 of 49 toetsen kopen?

Een keyboard met 25 toetsen is compact en ideaal om overal mee naartoe te nemen. Het is ook voldoende als je een beginner bent en vooral wilt oefenen. Als je het keyboard professioneel gebruikt of een geavanceerder niveau hebt en met beide handen wilt spelen, ga dan voor tenminste 49 toetsen.

Welk MIDI-keyboard moet ik kopen?

Dat hangt af van veel factoren, zoals je hierboven hebt ontdekt. Het belangrijkste is dat je weet waarvoor je het keyboard wilt gebruiken en waar. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met enkele belangrijkste specificaties van de beste MIDI-keyboards. Zo kun jij de beste keus maken.

AfstandsbedieningType MIDI controllerMidiAantal toetsen
1Akai MPK mini 2 ZwartNeeMidi keyboardJa25
2OMNITRONIC KEY-288 MIDI Controller zwartNeeMidi keyboardJa25
3Akai Mpk Mini 2 zwart/roodNeeMidi keyboardJa25
4Devine EZ-Creator Key XL +NeeMidi keyboardJa25
5Samson Graphite M25 zwartNeeMidi keyboardJa25

Akai MPK mini 2 Zwart

Afstandsbediening: Nee

Type MIDI controller: Midi keyboard

Midi: Ja

Aantal toetsen: 25

OMNITRONIC KEY-288 MIDI Controller zwart

Afstandsbediening: Nee

Type MIDI controller: Midi keyboard

Midi: Ja

Aantal toetsen: 25

Akai Mpk Mini 2 zwart/rood

Afstandsbediening: Nee

Type MIDI controller: Midi keyboard

Midi: Ja

Aantal toetsen: 25

Devine EZ-Creator Key XL +

Afstandsbediening: Nee

Type MIDI controller: Midi keyboard

Midi: Ja

Aantal toetsen: 25

Samson Graphite M25 zwart

Afstandsbediening: Nee

Type MIDI controller: Midi keyboard

Midi: Ja

Aantal toetsen: 25

Conclusie

Melodieën en baslijnen klinken unieker met een MIDI-keyboard, dan wanneer je ze programmeert met een muis of toetsenbord. MIDI-keyboards hebben geen ingebouwd geluidssysteem, maar wanneer je ze gebruikt met een andere bron (bijvoorbeeld je computer), komen ze tot leven.

Welk MIDI-keyboard mag jou het leven gemakkelijker maken en je workflow efficiënter en creatiever? Misschien staat hij wel in onze top 5 hieronder? Laat het ons weten!

Was dit artikel behulpzaam?