> 

De Beste Studiomonitor Professionaliseert jouw Producties

Julian Koops

Geschreven door:

Geen valse noot blijft onopgemerkt.

De Beste Studiomonitor Professionaliseert jouw Producties

De beste studiomonitor is onmisbaar in elke studio. Door het kraakheldere en onvervalste geluid spoor je elke oneffenheid op en klinken je producties geweldig door iedere speaker. Wie het produceren van muziek serieus wil nemen, kan niet om deze jongens heen!

Om je op weg te helpen heb ik een uitgebreide koopgids geschreven waar ik de belangrijkste specificaties heb uitgelicht. Lees snel verder! 👇

Studio monitor speakers

Studio monitor speakers
Minimale frequentie: 80 Hz
Maximale frequentie: 20000 Hz
Diameter tweeter: 1 inch
Ingebouwde versterker: Met ingebouwde versterker (actief)
Totaal uitgangsvermogen: 100 W
Type studiomonitor: 2-weg
Bekijk op Bol.comPijltje

Speakers voor pc

Speakers voor pc
Minimale frequentie: 75 Hz
Maximale frequentie: 20000 Hz
Diameter tweeter: 1 inch
Ingebouwde versterker: Met ingebouwde versterker (actief)
Totaal uitgangsvermogen: 80 W
Type studiomonitor: 2-weg
Bekijk op Bol.comPijltje

KRK Rokit 5 RP5 G3 Studiomonitor actief, zwart

KRK Rokit 5 RP5 G3 Studiomonitor actief, zwart
Diameter tweeter: 0 inch
Bekijk op Bol.comPijltje

Beste studiomonitor koopgids: hoe maak je de beste koop?

Wat is een studiomonitor?

Voor de leek lijken ze sprekend op pc-speakers. Een uitstekende keuze voor wie zoekt naar een strak geluid, maar onder geluidsfanatici is dit vloeken in de kerk. Studiomonitoren dienen een ander doel.

Een normale speaker, zoals een bluetooth-speaker, goede wifi-speakers of een smart speaker, geven een gekleurd geluid weer. Verbeterde hoge of lage tonen; een vol, rond of scherp geluid.

De speaker is zo in elkaar gezet, dat zijn geluid een bepaald karakter krijgt. Hierdoor staat hij garant voor een uitstekende luisterervaring. đź‘‚

Een studiomonitor heeft als doel om dit geluid juist zo precies en ongekleurd mogelijk weer te geven met een eerlijke weergave – wat voor de gemiddelde persoon vlak of karakterloos kan klinken.

Toch is het essentieel bij het mixen van muziek. Zo spoor je oneffenheden snel op en klinkt je muziek hierdoor geweldig op elk type speaker.

Een productie-opstelling met twee studio monitoren

Actief of passief?

Een actieve monitor beschikt over een ingebouwde versterker. De monitor is niet afhankelijk van een externe versterker en hoeft slechts op het stroom aangesloten te worden. Het voordeel is dat de interne versterker afgestemd is op de speakers, die hierdoor volledig tot hun recht komen.

Ook hoef je geen tijd te besteden – en over de kennis te bezitten – om een bijpassende versterker te kiezen. In verhouding tot een passieve monitor zijn ze duurder, maar de aanschaf van een externe versterker kan een passieve monitor op zijn beurt weer duurder maken. 💵

Een passieve monitor beschikt niet over een ingebouwde versterker en is afhankelijk van een externe versterker om tot leven te komen. Ze zijn lichter en draagbaarder dan hun actieve broers, maar vereisen wel een versterker die qua specificaties passend is. Dit vergt enige kennis.

Maar als je die kennis hebt, kun je zelf een versterker kiezen en dichter bij het geluid komen dat je zoekt. Wil je de eenvoud van all-in-one? Ga dan voor de actieve versie.

Ben je niet van plan om aan de lopende band muziek te mixen, dan bestaan gelukkig ook de beste actieve speakers en boekenplank-speakers voor de gemiddelde consument.

Twee of drie luidsprekers?

2-wegmonitor

De meest gangbare variant die je tegenkomt is de 2-wegmonitor. Deze beschikt over een tweeter en een woofer. Dit zijn respectievelijk de kleine en grote speakers.

De tweeter is verantwoordelijk voor de hoge frequenties, en de woofer voor de middelste en lage frequenties.

Omdat ze beschikken over twee speakers, zijn ze doorgaans compacter dan de 3-wegmonitor, die over drie speakers beschikt.

Een 2-wegmonitor met twee luidsprekers

3-wegmonitor

Een 3-wegmonitor beschikt over een tweeter, woofer en een middelste speaker. Deze speaker produceert de middelste frequenties, en de woofer de laagste frequenties.

Een 3-wegmonitor stuurt de de hoogste, middelste en laagste tonen door naar de juiste speaker met crossover-frequenties. Deze regelt dat het geluid onder een bepaalde frequentie verstuurd wordt naar de bijbehorende speaker.

Een 3-wegmonitor met drie luidsprekers

Op papier lijkt de 3-wegmonitor de beste keuze. Hij heeft speakers die alle drie een frequentiebereik voor hun rekening nemen, en niet zoals bij de 2-weg, waar de woofer de middelste én laagste tonen produceert. In de praktijk is het een stuk complexer.

Het succes van de 3-weg hangt veel af van de afstelling van de crossover en hoe soepel de frequenties langs elkaar gedirigeerd worden. Het doel is om een glad geluid te krijgen, waar de speakers en de frequenties naadloos op elkaar aansluiten. Controle over deze crossover door middel van knoppen of software is daarom ook essentieel. 🎚️

Is de 2-weg of 3-wegmonitor beter? De 3-weg is aanzienlijk duurder dan de 2-wegmonitor. Het vergt meer materiaal en hoogwaardige technologie om ze adequaat te laten functioneren. En wil je kwalitatief goede crossovers, dan voel je dit ook in je portemonnee.

Een 2-wegmonitor domineert nog steeds de markt en is geschikt voor het mixen van de meeste soorten muziek. Mix je complexe filmmuziek waar elk detail telt? Dan word je uitstekend bediend met een kwalitatief goede 3-weg.

Hoeveel inch speakers heb je nodig?

De grootte van de speakers worden doorgaans aangeduid in inches en staat voor de grootte van de woofer. Het formaat van de tweeters zijn meestal 1 inch. Deze moeten de hoge frequenties produceren en daarom klein zijn om snel te bewegen.

Het formaat van je woofers is veel belangrijker. Over het algemeen geldt: hoe groter de woofer, hoe beter en dieper de weergave van de lage tonen – maar dit is afhankelijk van de bouwkwaliteit. Hoe groter, hoe beter? Niet altijd! 👆

Kijk allereerst naar het formaat van je ruimte. Produceer je in je kamer, of een kleine thuisstudio? Dan is 4 t/m 6 inch meestal voldoende. Beschik je over een grotere ruimte? Overweeg dan 6 t/m 10 inch studiomonitoren.

Gigantische speakers lijken misschien gaaf, maar je merkt gauw dat het geluid, en met name de bas, overweldigend is voor een te kleine kamer. Andersom vullen te kleine speakers voor een grote studio de ruimte onvoldoende en klinkt het geluid 'klein' en dun aan.

Meerdere speakers met verschillende soorten groottes

Near-field en mid-fieldmonitoren

Near-fieldmonitoren zijn speciaal ontworpen om een goed geluid weer te geven over een korte afstand, ongeveer een halve tot een hele meter. Daardoor zijn ze ideaal voor de plaatsing op een bureau in combinatie met een curved monitor.

Ze zijn ook uitstekend in het weergeven van direct geluid. Omdat het geluid een korte afstand hoeft af te leggen naar het menselijk oor, heb je vrijwel geen indirect geluid door reflecties van muren of plafonds. Meestal beschikken ze over een 2-weg ontwerp met een woofergrootte van 4 t/m 6 inch. 🔉

Mid-fieldmonitoren zijn meestal te overweldigend voor kleine ruimtes en thuisstudio's, en komen beter tot hun recht in middelgrote studio's. Je ziet meestal dat het 3-wegmonitoren zijn met een woofergrootte van 8 t/m 10 inch. Kwalitatief produceren ze in de meeste gevallen beter geluid dan near-fieldmonitoren.

Wel moet het geluid uit de speakers veel afstand afleggen voordat ze tot hun recht komen. Hierdoor zijn ze ongeschikt voor kleine ruimtes. Daarnaast wordt veel van het geluid weergegeven door reflecties van muren en plafonds. Hierdoor kunnen akoestische oneffenheden de kwaliteit van het geluid verstoren.

Frequentierespons

De gemiddelde mens is in staat om geluiden waar te nemen tussen de 20 Hz en 20 kHz (20.000 Hz). 'Normale' geluidsprekers worden afgestemd om binnen dit bereik bepaalde frequenties te benadrukken of verminderen. Dit noemen we de frequentierespons.

Hierdoor krijgen een type speaker een bepaald karakter. Sommige speakers klinken vol en rond, anderen weer helder en scherp. Het geluid is gekleurd.

Studiomonitoren zijn wat dat betreft de vreemde eend in de bijt. Zij streven ernaar om een vlakke frequentierespons weer te geven. Dat betekent dat al het geluid binnen het frequentiebereik hetzelfde volume kent. Ze accentueren de ene frequentie-range niet meer dan de ander.

En dat is logisch. Studiomonitoren zijn immers bedoeld om het geluid zo eerlijk mogelijk weer te geven, zonder dat bepaalde tonen worden versterkt en anderen verzwakt. Je wilt weten hoe de muziek daadwerkelijk klinkt om eventuele oneffenheden opsporen, zodat muziek over elk type speaker goed klinkt.

In de praktijk is deze frequentierespons nooit helemaal vlak , vooral bij de modellen van mindere kwaliteit, maar iedere fabrikant streeft naar een zo vlak mogelijke respons.

Vermogen

Een studiomonitor met meer vermogen – oftewel een hoger wattage – levert niet alleen een harder geluid op, maar ook een gedetailleerdere weergave over het gehele frequentiebereik. Het kan geluid wordt zo weergeven zonder vervormingen.

Hoeveel vermogen heb je nodig? De algemene regel stelt dat 50 watt een goed startpunt is voor een kamer of kleine thuisstudio. Een monitor met een indrukkendwekkend vermogen kan geweldig klinken binnen een grote ruimte, maar zal het geluid nooit volwaardig overbrengen binnen een kleine kamer.

đź’ˇ Geef ze ademruimte

Ook al investeer je in kwalitief goede studiomonitoren, ze klinken nooit goed als je geen rekening houdt met de plaatsing en akoestiek van je ruimte. Zet ze niet pal tegen de muur, maar laat ze 'ademen', hou rekening met het formaat van je ruimte en verbeter eventueel de akoestiek.

Fabrikanten leveren doorgaans handige instructies mee hoe je hun speakers het beste plaatst. Ook hebben duurdere monitoren tegenwoordig handige kalibratiesoftware meegeleverd die correcties uitvoeren voor de (gebrekkige) akoestiek van je kamer.

Open of gesloten ontwerp?

Het kabinet van de luidsprekers komen in twee vormen: een open of gesloten ontwerp.

Bij een open ontwerp bevindt zich aan de voor of achterkant een poort die een open verbinding creëert met de binnenkant van de speaker. Hierdoor ontstaat een lage resonantie wat het bereik van de lage tonen vergroot en de bas 'vetter' wordt. Het nadeel is dat de bas behoorlijk bombastisch kan klinken en het geluid minder natuurlijk klinkt.

Bij een gesloten ontwerp is deze poort niet aanwezig en wordt de woofer tegengehouden door de luchtdruk. De bas is hierdoor minder dan bij een open ontwerp, maar de weergave is meestal een stuk strakker en gedefiniëerder.

Aansluiting

Diverse soorten aansluitingen bestaan voor studiomonitoren. In de meeste gevallen vind je deze aan de achterkant terug.

In de duurdere segmenten van studiomonitoren is de tussenkomst van een externe geluidskaart vereist.

Het kost een paar centen, maar het verbetert de geluidskwaliteit aanzienlijk en verslaat in de meeste gevallen een interne geluidskaart met gemak.

Een typische XLR aansluiting met drie pinnen

Men maakt ook onderscheid tussen gebalanceerde en ongebalanceerde aansluitingen. Simpel gezegd: een gebalanceerde aansluiting gebruik je meestal bij grotere kabellengtes en is effectiever in het tegengaan van ruis en brommende geluiden dan een ongebalanceerde aansluiting.

đź’ˇ Is je geluidskaart gebalanceerd?

Controleer of je externe geluidskaart over een gebalanceerde aansluiting beschikt, anders fungeert hij als een ongebalanceerde aansluiting.

  • Een XLR-aansluiting is een gebalanceerde aansluiting en een populaire variant, omdat hij vrij is van storingen en ruis.
  • Een 6.3 mm/TRS-plug is ook een gebalanceerde aansluiting en beschikt over een TRS-plug die in principe hetzelfde is als de dikke aansluiting van een hoofdtelefoon.
  • RCA, ook wel de bekende tulpaansluiting, is herkenbaar aan de rode en witte pluggen. Dit is een ongebalanceerde aansluiting. Prima voor korte kabellengtes, maar op een afstand van meer dan 5 meter kan ruis voorkomen.
  • Usb en 3.5 mm zijn handig om hun eenvoud en sluit je direct op de computer aan. De tussenkomst van een externe geluidskaart is niet nodig, ten nadele van de geluidskwaliteit.

De 5 beste studiomonitoren onder elkaar

1. Studio monitor speakers

1. Studio monitor speakers
Minimale frequentie: 80 Hz
Maximale frequentie: 20000 Hz
Diameter tweeter: 1 inch
Ingebouwde versterker: Met ingebouwde versterker (actief)
Totaal uitgangsvermogen: 100 W
Type studiomonitor: 2-weg

2. Speakers voor pc

2. Speakers voor pc
Minimale frequentie: 75 Hz
Maximale frequentie: 20000 Hz
Diameter tweeter: 1 inch
Ingebouwde versterker: Met ingebouwde versterker (actief)
Totaal uitgangsvermogen: 80 W
Type studiomonitor: 2-weg

3. KRK Rokit 5 RP5 G3 Studiomonitor actief, zwart

3. KRK Rokit 5 RP5 G3 Studiomonitor actief, zwart
Diameter tweeter: 0 inch

4. Hercules DJMONITOR 32

4. Hercules DJMONITOR 32
Minimale frequentie: 60 Hz
Maximale frequentie: 20 Hz
Diameter tweeter: 1 inch
Diameter woofer: 3 inch
Ingebouwde versterker: Met ingebouwde versterker (actief)
Totaal uitgangsvermogen: 60 W
Type studiomonitor: 2-weg

5. Hercules DJMonitor 42 Duo Pack

5. Hercules DJMonitor 42 Duo Pack
Minimale frequentie: 60 Hz
Maximale frequentie: 20 Hz
Diameter tweeter: 1 inch
Diameter woofer: 4 inch
Ingebouwde versterker: Met ingebouwde versterker (actief)
Totaal uitgangsvermogen: 80 W
Type studiomonitor: 2-weg

Veelgestelde vragen over studiomonitoren

🔊 Wat is het verschil tussen actieve en passieve studiomonitoren?

Een actieve studiomonitor heeft een ingebouwde versterker die de monitor van voeding voorziet. Een passieve studiomonitor heeft dit niet en moet zijn stroom van een externe versterker krijgen.

📏 Hoeveel inches moet een studiomonitor zijn?

Over het algemeen wordt een 4 t/m 6 inch monitor aangeraden voor kleine ruimtes of thuisstudios. Grotere ruimtes vereisen een krachtiger en voller geluid en komt een 6 t/m 10 inch monitor beter tot zijn recht.

🔌 Hoe sluit je een studiomonitor aan?

Met een usb of 3.5 mm aansluiting sluit je eenvoudig je studiomonitor op je computer aan. Bij het gebruik van bijvoorbeeld een XLR- of TRS-aansluiting is de tussenkomst van een externe geluidskaart vereist, maar daarmee schiet de geluidskwaliteit ook meteen omhoog.

âť“ 2-weg of 3-weg studiomonitoren kiezen?

2-wegmonitoren zijn een populaire keuze bij de productie van muziek. Zij geven een goede weergave qua geluid en hebben niet het gedetailleerde karakter van de 3-wegvariant nodig. De meeste mensen luisteren muziek via hoofdtelefoons of een stereo-opstelling.

3-wegmonitoren leveren een gedetailleerder geluid dan een 2-wegmonitor. Dit is geschikt voor het produceren en mixen van bijvoorbeeld filmmuziek, waar elk detail telt.

🔉 Heb ik een subwoofer nodig?

Bij het produceren van muziek heb je in de meeste gevallen geen subwoofer nodig. Het grootste gedeelte van de luisteraars speelt muziek af over een stereo-opstelling of een hoofdtelefoon.

Mix je geluid voor tv of film? Dan is een subwoofer een aanrader. Deze zijn veelal 5.1-kanaals en bedoeld om door een surroundset afgespeeld te worden.

Welke studiomonitor moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste studiomonitor. Zo maak jij de beste keuze!

Minimale frequentieMaximale frequentieDiameter tweeterIngebouwde versterkerTotaal uitgangsvermogenType studiomonitor
1Studio monitor speakers80 Hz20000 Hz1 inchMet ingebouwde versterker (actief)100 W2-weg
2Speakers voor pc75 Hz20000 Hz1 inchMet ingebouwde versterker (actief)80 W2-weg
3KRK Rokit 5 RP5 G3 Studiomonitor actief, zwart75 Hz20000 Hz0 inchMet ingebouwde versterker (actief)80 W2-weg
4Hercules DJMONITOR 3260 Hz20 Hz1 inchMet ingebouwde versterker (actief)60 W2-weg3 inch
5Hercules DJMonitor 42 Duo Pack60 Hz20 Hz1 inchMet ingebouwde versterker (actief)80 W2-weg4 inch

Studio monitor speakers

Minimale frequentie: 80 Hz

Maximale frequentie: 20000 Hz

Diameter tweeter: 1 inch

Ingebouwde versterker: Met ingebouwde versterker (actief)

Totaal uitgangsvermogen: 100 W

Type studiomonitor: 2-weg

Speakers voor pc

Minimale frequentie: 75 Hz

Maximale frequentie: 20000 Hz

Diameter tweeter: 1 inch

Ingebouwde versterker: Met ingebouwde versterker (actief)

Totaal uitgangsvermogen: 80 W

Type studiomonitor: 2-weg

KRK Rokit 5 RP5 G3 Studiomonitor actief, zwart

Minimale frequentie: 75 Hz

Maximale frequentie: 20000 Hz

Diameter tweeter: 0 inch

Ingebouwde versterker: Met ingebouwde versterker (actief)

Totaal uitgangsvermogen: 80 W

Type studiomonitor: 2-weg

Hercules DJMONITOR 32

Minimale frequentie: 60 Hz

Maximale frequentie: 20 Hz

Diameter tweeter: 1 inch

Ingebouwde versterker: Met ingebouwde versterker (actief)

Totaal uitgangsvermogen: 60 W

Type studiomonitor: 2-weg

Diameter woofer: 3 inch

Hercules DJMonitor 42 Duo Pack

Minimale frequentie: 60 Hz

Maximale frequentie: 20 Hz

Diameter tweeter: 1 inch

Ingebouwde versterker: Met ingebouwde versterker (actief)

Totaal uitgangsvermogen: 80 W

Type studiomonitor: 2-weg

Diameter woofer: 4 inch

Conclusie

De beste studiomonitoren zijn essentieel voor je muziekproducties. Met een natuurlijk geluid spot je elke oneffenheid in de muziek en klinken je producties fantastisch over elk type speaker.

In dit artikel heb je uitleg over de belangrijkste specificaties van een studiomonitor voorgeschoteld gekregen. Hopelijk ben je nu een stuk wijzer voor je zoektocht! Onthoud: een van de eerste keuzes die je moet maken, is of je een passieve of actieve set wilt!

Welke studiomonitor heb je op het oog? Bekijk hieronder nog eens rustig onze top 5 en deel hieronder welke het geworden is!👍

Was dit artikel behulpzaam?