De Beste Studiomonitor Professionaliseert jouw Producties

Julian Koops

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

7 min. leestijd

Dé must voor iedere producer!

De Beste Studiomonitor Professionaliseert jouw Producties

Ben je op zoek naar de beste studiomonitor voor jouw muziekproductie of mixwerkzaamheden? In dit artikel helpen we je stap voor stap bij het vinden van de perfecte studiomonitor die aansluit bij jouw specifieke behoeften en budget. Ontdek de belangrijkste kenmerken en tips om de ideale keuze te maken voor jouw studio.

Wat zijn de beste studiomonitors van 2024?

Dit zijn de top 5 beste studiomonitors op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Waarom Wifiwijs vertrouwen? We spenderen meerdere uren het aan onderzoeken, schrijven, updaten en editen van al onze artikelen. Lees hier meer informatie over hoe een artikel tot stand komt.

Beste studiomonitors van 2024

1. Beste studioluidspreker: Speakers voor pc Vonyx XP50

1. Beste studioluidspreker: Speakers voor pc Vonyx XP50

Belangrijke specificaties:

Minimale frequentie: 60 Hz
Maximale frequentie: 20000 Hz
Ingebouwde versterker: Met ingebouwde versterker (actief)
Type studiomonitor: 2-weg
Totaal uitgangsvermogen: 80 W

De Vonyx XP50 studiomonitors zijn een krachtpatser, die een compleet pakket bieden met hoogwaardig geluid, veelzijdigheid en handige functies. Met een 2 x 50W Class-D digitale versterker, 5.25" woofers, 1" tweeters en een basreflexpoort zijn deze speakers ontworpen om uitzonderlijke audiokwaliteit te leveren voor verschillende toepassingen. De toevoeging van Bluetooth-connectiviteit, een USB MP3-speler en line-ingangen verbetert hun aanpasbaarheid, waardoor ze ideaal zijn voor live streaming, gaming, podcasting, broadcasting en thuisstudio-opnames.

Volgens de handleiding bevat de Vonyx XP50 handleiding uitpakinstructies en biedt inzicht in de installatie en functies van deze actieve studiomonitoren. De behuizingen van de speakers van hoogwaardig MDF zijn ontworpen om ruis en resonantie te verminderen, wat zorgt voor een kraakheldere audiobeleving. Amazon-recensies benadrukken het uitgebreide pakket, inclusief een garantie van 2 jaar, wat gebruikers extra vertrouwen geeft. De strakke zwarte afwerking van de speakers met gele conussen voegt een vleugje stijl toe aan hun functionaliteit.

"De VONYX XP50 Actieve Studiomonitor Speakers met USB Microfoon Condensator Set is een uitgebreid pakket geschikt voor live streaming, gaming, podcasting, broadcasting en thuisstudio-opnames," zoals opgemerkt in een recensie. Deze complete set biedt niet alleen eersteklas studiomonitoren, maar ook een USB-condensatormicrofoonset, shockmount, standaard en filter. De Bluetooth-mogelijkheid van de speakers om muziek van smartphones te streamen verbetert hun bruikbaarheid verder, waardoor ze zich onderscheiden als een alles-in-één oplossing voor diverse audiobehoeften.

Vergeleken met vergelijkbare items valt de VONYX XP50 op door zijn unieke combinatie van studiomonitoren en een USB-microfooncondensatorset, waardoor een geïntegreerde oplossing wordt geboden voor diverse audiobehoeften. Het is echter belangrijk om op te merken dat klantbeoordelingen voor directe vergelijking momenteel niet beschikbaar zijn, wat een overweging kan zijn voor degenen die zwaar leunen op klantfeedback bij hun aankoopbeslissingen.

Concluderend, de Vonyx XP50 studiomonitors schitteren als een veelzijdige en uitgebreide audioplossing, ideaal voor een breed scala aan toepassingen. Hun krachtige versterking, Bluetooth-connectiviteit en de inclusie van een USB-condensatormicrofoonset maken ze een overtuigende keuze voor iedereen die op zoek is naar een complete en hoogwaardige audio-opstelling. Hoewel het ontbreken van directe klantbeoordelingen voor vergelijking een nadeel is, positioneert het allesomvattende pakket en de robuuste functies de Vonyx XP50 als een topkandidaat op de markt voor studiomonitors.

Voordelen Speakers voor pc Vonyx XP50
 • Hoogwaardig geluid en krachtige versterking
Nadelen Speakers voor pc Vonyx XP50
 • Gebrek aan directe klantbeoordelingen voor vergelijking

2. Hercules DJMonitor 32 - DJ

2. Hercules DJMonitor 32 - DJ

Belangrijke specificaties:

Minimale frequentie: 60 Hz
Maximale frequentie: 20.000 Hz
Ingebouwde versterker: Met ingebouwde versterker (actief)
Type studiomonitor: 2-weg
Totaal uitgangsvermogen: 60 W

Als ik naar de Hercules DJMonitor 32 Studio Speaker kijk, zie ik een set van 15 Watt RMS monitorluidsprekers die speciaal zijn ontworpen voor DJ's. Met een scala aan functies, waaronder een tempo-gesynchroniseerde lichtshow, verschoven tweeters voor heldere weergave, dubbele basventilatie en Bluetooth-connectiviteit in het Smart model, is deze luidspreker echt veelzijdig. Met een beoordeling van 4,3 sterren uit 180 beoordelingen, worden deze luidsprekers goed ontvangen vanwege hun functionaliteit en geluidskwaliteit. Ze zijn geoptimaliseerd voor hoogwaardige geluidsreproductie en compatibel met DJ-decks en pc's, waardoor ze geschikt zijn voor gebruikers met een gemiddeld vaardigheidsniveau.

Een gebruiker omschrijft de Hercules DJMonitor 32 als een paar actieve monitorspeakers met 15 Watt RMS vermogen per satellietspeaker. Het beschikt over een 3-inch woofer, verschoven tweeter voor helderdere weergave en een opvallend stereo-effect. Dit benadrukt de focus van de luidspreker op het leveren van helder en krachtig geluid, speciaal afgestemd op DJ-toepassingen. De toevoeging van Bluetooth-connectiviteit in het Smart model breidt de bruikbaarheid uit, waardoor draadloze audioweergave en multipairing mogelijk is, waardoor de veelzijdigheid wordt vergroot.

Het ontwerp van de DJMonitor 32 omvat dubbele basventilatie en een geoptimaliseerde akoestische gids, waardoor een gebalanceerde en rijke geluidsweergave wordt gegarandeerd. De constructie van de kast van 6 mm MDF verbetert verder de mogelijkheid van de luidsprekers om geluid van hoge kwaliteit te reproduceren. Een gebruiker merkte op: "De kast is gemaakt van 6 mm MDF en bevat dubbele basventilatie," waarbij de aandacht voor detail in de constructie van de luidsprekers wordt benadrukt om optimale akoestiek te bereiken.

In vergelijking met zijn tegenhangers onderscheidt de toevoeging van Bluetooth-connectiviteit in het Smart model de Hercules DJMonitor 32, met een draadloze audioweergave-optie die voordelig kan zijn voor gebruikers die flexibele connectiviteit zoeken. Voor degenen die echter de voorkeur geven aan een traditionele bedrade opstelling, blijft het standaard DJMonitor 32 model een sterke concurrent, vooral voor DJ-toepassingen.

De Hercules DJMonitor 32 Studio Speaker blinkt uit in het leveren van helder en krachtig geluid, waardoor het zeer geschikt is voor DJ'en en studio monitoring. De toevoeging van functies zoals verschoven tweeters, dubbele basventilatie en Bluetooth-connectiviteit in het Smart model vergroot verder de aantrekkingskracht. De prijs kan echter een beperking vormen voor budgetbewuste kopers, vooral in vergelijking met vergelijkbare producten in dezelfde categorie. Al met al blijkt de Hercules DJMonitor 32 Studio Speaker een betrouwbare keuze te zijn voor degenen die professionele geluidskwaliteit en functionaliteit zoeken in een compact en veelzijdig pakket. 🎶

Voordelen Hercules DJMonitor 32 - DJ
 • Helder en krachtig geluid
Nadelen Hercules DJMonitor 32 - DJ
 • Hoger prijspunt

3. Hercules DJMonitor 42 - DJ

3. Hercules DJMonitor 42 - DJ

Belangrijke specificaties:

Minimale frequentie: 60 Hz
Maximale frequentie: 20.000 Hz
Ingebouwde versterker: Met ingebouwde versterker (actief)
Type studiomonitor: 2-weg
Totaal uitgangsvermogen: 80 W

Ik ben verheugd om de Hercules DJMonitor 42 Studio Speakers set te introduceren, een hoogwaardige aanbieding met 20 watt RMS vermogen per satellietspeaker en 80 watt piekvermogen, ontworpen om een meeslepende ervaring te bieden voor DJ's. Deze speakers hebben 4-inch woofers, verschoven ventilatieopeningen en tweeters die de geluidsruimtelijkheid verbeteren voor een bijna-studio-ervaring. Het ontwerp omvat een AAN/UIT-schakelaar, master volumeregeling, bas- en treble-aanpassingen, power LED en een akoestische gids voor hoogwaardige geluidsweergave. De speakers zijn gemaakt van 9 mm MDF en worden geleverd met verschillende invoeropties, een hoofdtelefoonaansluiting en een verbindingskabel tussen de satellietspeakers.

Volgens een positieve recensie bieden de speakers "indrukwekkende geluidskwaliteit, duurzaamheid en eenvoudige installatie", waardoor ze geschikt zijn voor gebruik in een studio-appartement. Een andere aanbeveling benadrukte de solide constructie en uitstekend geluid, hoewel enkele kleine problemen met de plaatsing van de aan/uit-knop en de meegeleverde kabel voor de luidsprekerverbinding werden opgemerkt. Een kritische recensie uitte echter teleurstelling over de claim van de fabrikant van een "bijna-studio-ervaring", waarbij beperkingen in prestaties werden gesuggereerd ondanks goed geluid en volume. De speakers kregen een beoordeling van 3,6 van de 5 sterren van 38 klanten, met aanbevelingen voor hun kwaliteitsconstructie en geluid, hoewel sommige gebruikers vonden dat de prestatieclaims overdreven waren.

De opvallende kenmerken van de Hercules DJMonitor 42 zijn de 4-inch woofer, verschoven ventilatieopeningen en tweeters, en een akoestische gids voor geoptimaliseerde geluidsweergave. De speakers bieden een gebalanceerd RMS uitgangsvermogen van 2 x 20 watt, piekvermogen van 80 watt, en een frequentierespons van 60 Hz - 20.000 Hz. Met een focus op duurzaamheid zijn de speakers gemaakt van 9 mm MDF en worden geleverd met een scala aan invoeropties, een hoofdtelefoonaansluiting en een verbindingskabel tussen de satellietspeakers.

In vergelijking met andere studioluidsprekers op de markt, onderscheidt de Hercules DJMonitor 42 zich door zijn bijna-studio-ervaring, solide constructie en indrukwekkende geluidskwaliteit. Sommige gebruikers vonden echter dat de prestatieclaims overdreven waren, wat de aantrekkingskracht ervan op zoekenden naar een strikt professionele studiograde installatie kan beïnvloeden.

Tot slot biedt de Hercules DJMonitor 42 Studio Speakers set een overtuigend pakket met zijn gebalanceerde geluidsoutput, duurzame constructie en doordachte ontwerpelementen. Hoewel het misschien niet volledig voldoet aan zijn belofte van een "bijna-studio-ervaring", staat het stevig in de markt voor DJ's en muziekliefhebbers die op zoek zijn naar een betrouwbaar en hoogwaardig geluidsweergavesysteem.

Voordelen Hercules DJMonitor 42 - DJ
 • Indrukwekkende geluidskwaliteit
 • Duurzaamheid
 • Makkelijke installatie
Nadelen Hercules DJMonitor 42 - DJ
 • Prestatieclaims kunnen overdreven zijn
 • Kleine problemen met plaatsing van de aan/uit-knop en geleverde draad voor luidsprekeraansluiting

4. Studio Monitor Speakerset Fenton DMS40

4. Studio Monitor Speakerset Fenton DMS40

Belangrijke specificaties:

Minimale frequentie: 70 Hz
Maximale frequentie: 20000 Hz
Ingebouwde versterker: Zonder ingebouwde versterker (passief)
Type studiomonitor: 2-weg
Totaal uitgangsvermogen: 200 W

Hey there! Ik ben super enthousiast om de Fenton DMS40 Studio Monitor Speakerset met je te delen. Of je nu een beginnende producer bent of al jarenlang in de game zit, deze set biedt een geweldige optie voor thuisstudio-opnames. De compacte 4.5-inch passieve speakers leveren een gebalanceerd geluid, perfect voor kleine tot middelgrote ruimtes. En weet je wat het nog beter maakt? De handige onboard controls zorgen voor ultieme flexibiliteit, of je nu aan het DJ'en bent of aan het produceren.

De Fenton DMS40 blinkt uit in zijn vermogen om zich aan te passen aan verschillende studio-omgevingen, wat tegenwoordig super belangrijk is. En laten we het hebben over de compacte omvang - ideaal voor wie op zoek is naar een ruimtebesparende, maar krachtige optie.

In vergelijking met andere merken zoals Yamaha HS8 Studio Monitor en KRK Rokit RP7 G4, biedt de Fenton DMS40 een unieke mix van betaalbaarheid en veelzijdigheid. Het is de perfecte keuze voor muziekproductie en kritisch luisteren, dankzij zijn nauwkeurige en vlakke frequentierespons.

Natuurlijk, in grotere studio's kan het zijn dat je wat extra versterking nodig hebt voor optimale prestaties. Maar voor thuisstudio's en producers die op hun budget letten, is de Fenton DMS40 echt een winnaar. Ik kan niet wachten om te horen wat jij ervan vindt! 🎶

Voordelen Studio Monitor Speakerset Fenton DMS40
 • Budgetvriendelijke optie voor thuisstudio-opnames
 • Compact 4,5-inch passief ontwerp levert gebalanceerd geluid
 • Aanpasbare bedieningselementen voor zowel DJ- als productietaken
Nadelen Studio Monitor Speakerset Fenton DMS40
 • Biedt mogelijk niet voldoende wattage-output voor grotere studioruimtes

5. Monitor Speakers voor PC Vonyx

5. Monitor Speakers voor PC Vonyx

Belangrijke specificaties:

Minimale frequentie: 80 Hz
Maximale frequentie: 20000 Hz
Ingebouwde versterker: Met ingebouwde versterker (actief)
Type studiomonitor: 2-weg
Totaal uitgangsvermogen: 60 W

Als ik op zoek ben naar een veelzijdige en betaalbare optie voor studiorecording, mixing en multimedia gebruik, dan is de Vonyx SMN30B actieve 3-inch studio monitor speakerset precies wat ik nodig heb. Deze compacte monitoren bieden een vlak frequentierespons en aanpasbare geluidsweergave met volume-, bas- en trebleregeling. Volgens DJ City zijn ze "een geweldige instapoplossing voor diverse studiotaken," waardoor ze een aantrekkelijke keuze zijn voor degenen die op zoek zijn naar een budgetvriendelijke optie. Het plug-and-play systeem met ingebouwde versterker maakt eenvoudige connectiviteit met verschillende audiobronnen mogelijk, en het compacte ontwerp biedt flexibele plaatsingsopties.

In vergelijking met de best beoordeelde studiomonitorluidsprekers van 2023, zoals de Yamaha HS8 en de Neumann KH 120 A, valt de Vonyx SMN30B op vanwege zijn betaalbaarheid en compacte formaat. Terwijl de best beoordeelde opties grotere woofer- en tweeterformaten hebben, biedt de Vonyx SMN30B een betaalbaar alternatief met zijn 3-inch speakerset, waardoor het ideaal is voor degenen die op zoek zijn naar een voordeligere oplossing zonder in te leveren op prestaties. Zoals vermeld op Amazon.nl, heeft het een beoordeling van 3,9 van de 5 sterren gekregen op basis van 58 klantbeoordelingen, wat wijst op een over het algemeen positieve ontvangst.

Belangrijke kenmerken van de Vonyx SMN30B zijn een 2-weg luidsprekersysteem, instelbare bas- en trebleregeling en ingebouwde analoge versterkers in de linkerspeaker, wat het installatieproces vereenvoudigt. De compacte afmetingen en lichte constructie verbeteren de draagbaarheid en het gebruiksgemak. Het is echter essentieel om het retourbeleid en de garantiegegevens te overwegen bij de aanschaf van dit product vanwege variaties op basis van de verkoper en het land van herkomst, zoals opgemerkt op Amazon.com.au.

Hoewel de Vonyx SMN30B misschien niet dezelfde uitgebreide frequentierespons biedt als zijn duurdere tegenhangers, maken zijn prestaties en betaalbaarheid het tot een overtuigende keuze voor individuen die zich bezighouden met studiorecording en mixing. In de woorden van DJ City zijn deze studiomonitoren "een geweldige instapoplossing voor diverse studiotaken," waarmee ze zich positioneren als het beste budgetproduct voor degenen die een betaalbare maar capabele optie zoeken voor hun studio-opstellingen.

Al met al onderscheidt de Vonyx SMN30B actieve 3-inch studio monitor speakerset zich door zijn betaalbare prijs, compacte ontwerp en aanpasbare geluidsweergave, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor beginners, thuisstudio's en multimedia gebruik. Ondanks mogelijke beperkingen in vergelijking met hoogwaardige modellen, maken de betaalbaarheid en prestaties het tot een overtuigende keuze voor degenen die op zoek zijn naar een voordelige instap in studiomonitoring.

Voordelen Monitor Speakers voor PC Vonyx
 • Voordelige prijspunt
 • Compact ontwerp voor flexibele plaatsingsmogelijkheden
 • Aanpasbare geluidsweergave met volume-, bas- en trebleregeling
Nadelen Monitor Speakers voor PC Vonyx
 • Biedt mogelijk niet dezelfde uitgebreide frequentierespons als duurdere tegenhangers
 • Verschillen in retourbeleid en garantiedetails, afhankelijk van de verkoper en het land van herkomst

Hoe kies je de beste studiomonitor?

Hoe kies je het beste model? Hieronder vind je de belangrijkste aspecten die je helpen.

Wat is een studiomonitor?

Voor de leek lijken ze sprekend op pc-speakers. Een uitstekende keuze voor wie zoekt naar een strak geluid, maar onder geluidsfanatici is dit vloeken in de kerk. Studiomonitoren dienen een ander doel.

Een normale speaker, zoals een bluetooth-speaker, goede wifi-speakers of een smart speaker, geven een gekleurd geluid weer. Verbeterde hoge of lage tonen; een vol, rond of scherp geluid.

De speaker is zo in elkaar gezet, dat zijn geluid een bepaald karakter krijgt. Hierdoor staat hij garant voor een uitstekende luisterervaring. 👂

Een studiomonitor heeft als doel om dit geluid juist zo precies en ongekleurd mogelijk weer te geven met een eerlijke weergave – wat voor de gemiddelde persoon vlak of karakterloos kan klinken.

Toch is het essentieel bij het mixen van muziek. Zo spoor je oneffenheden snel op en klinkt je muziek hierdoor geweldig op elk type speaker. Ik als producer ontkom dan ook niet aan dit type monitor. Hiermee zorg ik dat mijn muziek op ieders geluidssysteem goed overkomt.

Een productie-opstelling met twee studio monitoren

Actief versus passief

Een actieve monitor beschikt over een ingebouwde versterker. De monitor is niet afhankelijk van een externe versterker en hoeft slechts op de stroom aangesloten te worden. Het voordeel is dat de interne versterker afgestemd is op de speakers, die hierdoor volledig tot hun recht komen.

Ook hoef je geen tijd te besteden – en over de kennis te bezitten – om een bijpassende versterker te kiezen. In verhouding tot een passieve monitor zijn ze duurder, maar de aanschaf van een externe versterker kan een passieve monitor op zijn beurt weer duurder maken. 💵

Een passieve monitor beschikt niet over een ingebouwde versterker en is afhankelijk van een externe versterker om tot leven te komen. Ze zijn lichter en draagbaarder dan hun actieve broers, maar vereisen wel een versterker die qua specificaties passend is. Dit vergt enige kennis.

Ben je niet van plan om aan de lopende band muziek te mixen, dan bestaan gelukkig ook de beste actieve speakers en boekenplank-speakers voor de gemiddelde consument.

Twee of drie luidsprekers?

Er bestaan monitors met twee of drie luidsprekers.

2-wegmonitor

De meest gangbare variant die je tegenkomt is de 2-wegmonitor. Deze beschikt over een tweeter en een woofer. Dit zijn respectievelijk de kleine en grote speakers.

De tweeter is verantwoordelijk voor de hoge frequenties, en de woofer voor de middelste en lage frequenties.

Omdat ze beschikken over twee speakers, zijn ze doorgaans compacter dan de 3-wegmonitor, die over drie speakers beschikt.

Een 2-wegmonitor met twee luidsprekers

3-wegmonitor

Een 3-wegmonitor beschikt over een tweeter, woofer en een middelste speaker. Deze speaker produceert de middelste frequenties, en de woofer de laagste frequenties.

Een 3-wegmonitor stuurt de hoogste, middelste en laagste tonen door naar de juiste speaker met crossover-frequenties. Deze regelt dat het geluid onder een bepaalde frequentie verstuurd wordt naar de bijbehorende speaker.

Een 3-wegmonitor met drie luidsprekers

Op papier lijkt de 3-wegmonitor de beste keuze. Hij heeft speakers die alle drie een frequentiebereik voor hun rekening nemen, en niet zoals bij de 2-weg, waar de woofer de middelste én laagste tonen produceert. In de praktijk is het een stuk complexer.

Het succes van de 3-weg hangt veel af van de afstelling van de crossover en hoe soepel de frequenties langs elkaar gedirigeerd worden. Het doel is om een glad geluid te krijgen, waar de speakers en de frequenties naadloos op elkaar aansluiten. Controle over deze crossover door middel van knoppen of software is daarom ook essentieel. 🎚️

De juiste speakermaat kiezen

De grootte van de speakers worden doorgaans aangeduid in inches en staat voor de grootte van de woofer. Het formaat van de tweeters zijn meestal 1 inch. Deze moeten de hoge frequenties produceren en daarom klein zijn om snel te bewegen.

Het formaat van je woofers is veel belangrijker. Over het algemeen geldt: hoe groter de woofer, hoe beter en dieper de weergave van de lage tonen – maar dit is afhankelijk van de bouwkwaliteit. Hoe groter, hoe beter? Niet altijd! 👆

Kijk allereerst naar het formaat van je ruimte. Produceer je in je kamer, of een kleine thuisstudio? Dan is 4 t/m 6 inch meestal voldoende. Beschik je over een grotere ruimte? Overweeg dan 6 t/m 10 inch studiomonitoren.

Gigantische speakers lijken misschien gaaf, maar je merkt gauw dat het geluid, en met name de bas, overweldigend is voor een te kleine kamer. Andersom vullen te kleine speakers voor een grote studio de ruimte onvoldoende en klinkt het geluid 'klein' en dun aan.

Meerdere speakers met verschillende soorten groottes

Near-field versus mid-fieldmonitoren

Near-fieldmonitoren zijn speciaal ontworpen om een goed geluid weer te geven over een korte afstand, ongeveer een halve tot een hele meter. Daardoor zijn ze ideaal voor de plaatsing op een bureau in combinatie met een curved monitor.

Ze zijn ook uitstekend in het weergeven van direct geluid. Omdat het geluid een korte afstand hoeft af te leggen naar het menselijk oor, heb je vrijwel geen indirect geluid door reflecties van muren of plafonds. Meestal beschikken ze over een 2-weg ontwerp met een woofergrootte van 4 tot en met 6 inch. 🔉

Mid-fieldmonitoren zijn meestal te overweldigend voor kleine ruimtes en thuisstudio's, en komen beter tot hun recht in middelgrote studio's. Je ziet meestal dat het 3-wegmonitoren zijn met een woofergrootte van 8 t/m 10 inch. Kwalitatief produceren ze in de meeste gevallen beter geluid dan near-fieldmonitoren.

Wel moet het geluid uit de speakers veel afstand afleggen voordat ze tot hun recht komen. Hierdoor zijn ze ongeschikt voor kleine ruimtes. Daarnaast wordt veel van het geluid weergegeven door reflecties van muren en plafonds. Hierdoor kunnen akoestische oneffenheden de kwaliteit van het geluid verstoren.

Het belang van de frequentierespons

De gemiddelde mens is in staat om geluiden waar te nemen tussen de 20 Hz en 20 kHz (20.000 Hz). 'Normale' geluidsprekers worden afgestemd om binnen dit bereik bepaalde frequenties te benadrukken of verminderen. Dit noemen we de frequentierespons.

Hierdoor krijgen een type speaker een bepaald karakter. Sommige speakers klinken vol en rond, anderen weer helder en scherp. Het geluid is gekleurd.

Studiomonitoren zijn wat dat betreft de vreemde eend in de bijt. Zij streven ernaar om een vlakke frequentierespons weer te geven. Dat betekent dat al het geluid binnen het frequentiebereik hetzelfde volume kent. Ze accentueren de ene frequentie-range niet meer dan de ander.

Hoeveel vermogen is voldoende?

Een studiomonitor met meer vermogen – oftewel een hoger wattage – levert niet alleen een harder geluid op, maar ook een gedetailleerdere weergave over het gehele frequentiebereik. Het kan geluid wordt zo weergeven zonder vervormingen.

Hoeveel vermogen heb je nodig? De algemene regel stelt dat 50 watt een goed startpunt is voor een kamer of kleine thuisstudio. Een monitor met een indrukkendwekkend vermogen kan geweldig klinken binnen een grote ruimte, maar zal het geluid nooit volwaardig overbrengen binnen een kleine kamer.

💡 Geef ze ademruimte

Ook al investeer je in kwalitief goede studiomonitoren, ze klinken nooit goed als je geen rekening houdt met de plaatsing en akoestiek van je ruimte. Zet ze niet pal tegen de muur, maar laat ze 'ademen', hou rekening met het formaat van je ruimte en verbeter eventueel de akoestiek.

Fabrikanten leveren doorgaans handige instructies mee hoe je hun speakers het beste plaatst. Ook hebben duurdere monitoren tegenwoordig handige kalibratiesoftware meegeleverd die correcties uitvoeren voor de (gebrekkige) akoestiek van je kamer.

Open of gesloten ontwerp?

Het kabinet van de luidsprekers komen in twee vormen: een open of gesloten ontwerp.

Bij een open ontwerp bevindt zich aan de voor- of achterkant een poort die een open verbinding creëert met de binnenkant van de speaker. Hierdoor ontstaat een lage resonantie wat het bereik van de lage tonen vergroot en de bas 'vetter' wordt. Het nadeel is dat de bas behoorlijk bombastisch kan klinken en het geluid minder natuurlijk klinkt.

Bij een gesloten ontwerp is deze poort niet aanwezig en wordt de woofer tegengehouden door de luchtdruk. De bas is hierdoor minder dan bij een open ontwerp, maar de weergave is meestal een stuk strakker en gedefiniëerder.

Aansluiting

Diverse soorten aansluitingen bestaan voor studiomonitoren. In de meeste gevallen vind je deze aan de achterkant terug.

In de duurdere segmenten van studiomonitoren is de tussenkomst van een externe geluidskaart vereist.

Het kost een paar centen, maar het verbetert de geluidskwaliteit aanzienlijk en verslaat in de meeste gevallen een interne geluidskaart met gemak.

Een typische XLR aansluiting met drie pinnen

Men maakt ook onderscheid tussen gebalanceerde en ongebalanceerde aansluitingen. Simpel gezegd: een gebalanceerde aansluiting gebruik je meestal bij grotere kabellengtes en is effectiever in het tegengaan van ruis en brommende geluiden dan een ongebalanceerde aansluiting. 1AviomBlog (n.d.). 'What’s the Difference Between Balanced and Unbalanced?'

💡 Is je geluidskaart gebalanceerd?

Controleer of je externe geluidskaart over een gebalanceerde aansluiting beschikt, anders fungeert hij als een ongebalanceerde aansluiting.

 • Een XLR-aansluiting is een gebalanceerde aansluiting en een populaire variant, omdat hij vrij is van storingen en ruis.
 • Een 6.3 mm/TRS-plug is ook een gebalanceerde aansluiting en beschikt over een TRS-plug die in principe hetzelfde is als de dikke aansluiting van een hoofdtelefoon.
 • RCA, ook wel de bekende tulpaansluiting, is herkenbaar aan de rode en witte pluggen. Dit is een ongebalanceerde aansluiting. Prima voor korte kabellengtes, maar op een afstand van meer dan 5 meter kan ruis voorkomen.
 • Usb en 3.5 mm zijn handig om hun eenvoud en sluit je direct op de computer aan. De tussenkomst van een externe geluidskaart is niet nodig, ten nadele van de geluidskwaliteit.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste studiomonitor?

Op dit moment is nog niet bekend wat de Consumentenbond de beste studiomonitor vindt. Zodra we dit weten, lees je het zo snel mogelijk!

Wat is volgens Tweakers de beste studiomonitor?

Op dit moment is nog niet bekend wat Tweakers de beste studiomonitor vindt. Zodra we dit weten, lees je het zo snel mogelijk!

Wat is volgens Bax Music de beste studiomonitor?

De beste studiomonitor volgens Bax Music is de KRK Rokit RP7 Classic 7 actieve studiomonitor. Deze monitor staat bekend om zijn heldere en nauwkeurige geluidsweergave, ideaal voor muziekproductie en mixen. 

Met een 7-inch woofer levert hij een diepe en krachtige bas, terwijl de 1-inch tweeter zorgt voor heldere hoge tonen. De RP7 Classic 7 biedt een frequentiebereik van 42 Hz tot 40 kHz, wat een breed spectrum aan geluiden nauwkeurig weergeeft. 
Ik raad deze studiomonitor aan voor zowel beginnende als ervaren muziekproducenten die op zoek zijn naar kwaliteit en betrouwbaarheid in hun studio-uitrusting.

Veelgestelde vragen over studiomonitors van onze lezers

Dit deel is speciaal toegewijd aan jullie vragen en opmerkingen. Maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen