Speel Efficiënter en Reageer Sneller met de Beste Pc-Controller

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

5 min. leestijd

Neem de controle in eigen hand!

Speel Efficiënter en Reageer Sneller met de Beste Pc-Controller

De beste pc-controller vandaag op de markt is voor elke gamer een stap vooruit in zijn spelervaring. Of je nu kiest voor een budgetmodel om af en toe mee te spelen of juist voor een geavanceerder model voor meer comfort en nauwkeurigheid, er is een overvloed aan keuze op de markt. In dit artikel maak ik je wegwijs in de wereld van pc-controllers.

Wat zijn de beste pc-controllers van 2024

Dit zijn de top 5 beste pc-controllers op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Waarom Wifiwijs vertrouwen? We spenderen meerdere uren het aan onderzoeken, schrijven, updaten en editen van al onze artikelen. Lees hier meer informatie over hoe een artikel tot stand komt.

Beste pc-controllers van 2024

1. Xbox Elite Wireless Controller Series

1. Xbox Elite Wireless Controller Series

Belangrijke specificaties:

Draadloos: Ja
Kabellengte: 270
Voedingstype: Batterij
Force Feedback: Ja
Oplaadbaar: Ja
Aantal knoppen: 20

De Xbox Elite Wireless Controller Serie 2 is een topklasse PC-controller die ongeëvenaarde aanpassingsmogelijkheden en prestaties biedt. Als competitieve gamer kun je je gameplay naar een hoger niveau tillen met meer dan 30 nieuwe manieren, zoals aanpasbare thumbsticks, kortere hair trigger locks en een rubberen grip. Deze controller is perfect voor competitieve gamers, en biedt eindeloze aanpassingsmogelijkheden met verwisselbare onderdelen en exclusieve knoppenindelingsopties in de Xbox-accessoires app.

Het biedt naadloze compatibiliteit met Xbox Series X|S, Xbox One-consoles, Windows PC en mobiele apparaten, met zowel Xbox Wireless als Bluetooth-connectiviteit. De controller wordt geleverd met een oplaaddock, USB-C-kabel en verschillende verwisselbare onderdelen voor een soepele en op maat gemaakte game-ervaring. Met 40 uur aan oplaadbare batterijduur en de mogelijkheid om tot 3 aangepaste profielen op te slaan, is het een geweldige keuze voor gamers, zoals vermeld in de Amazon review.

De Xbox Elite Wireless Controller Serie 2 wordt geprezen om zijn compatibiliteit met populaire games zoals Halo Infinite en Forza Horizon 5, met aanpasbare thumbsticks voor een meeslepende game-ervaring. Het is bekend als "de beste draadloze gamecontroller," aldus Jorge Jimenez van PCGamer. Hoewel de prijs misschien een belemmering is voor budgetbewuste gamers, onderscheidt de controller zich van andere PC-controllers vanwege zijn uitgebreide aanpassingsmogelijkheden en naadloze compatibiliteit over verschillende platforms.

Kortom, de Xbox Elite Wireless Controller Serie 2 biedt ongeëvenaarde aanpassingsmogelijkheden, naadloze compatibiliteit en uitzonderlijke prestaties, waardoor het een topkeuze is voor competitieve gamers. Zijn geavanceerde functies en compatibiliteit over meerdere platforms positioneren het als een geduchte speler op de markt voor PC-controllers, ook al kan de premium prijs budgetbewuste consumenten afschrikken.

Voordelen Xbox Elite Wireless Controller Series
 • Ongeëvenaarde aanpassingsmogelijkheden en prestaties
 • Naadloze compatibiliteit met meerdere platforms
 • Uitzonderlijke bouwkwaliteit
Nadelen Xbox Elite Wireless Controller Series
 • Premium prijsstelling kan budgetbewuste consumenten afschrikken

2. Xbox Elite Series 2 Draadloze

2. Xbox Elite Series 2 Draadloze

Belangrijke specificaties:

Draadloos: Ja
Kabellengte: 270
Voedingstype: Batterij
Force Feedback: Ja
Oplaadbaar: Ja
Aantal knoppen: 20

<p>Dit is de<strong> Xbox Elite Series 2 draadloze controller </strong>– Core (Blauw ) voor de Xbox Series X/S, Xbox One & PC.</p> <p>Ervaar de Xbox Elite Series 2 Controller - Core in het wit, met duimsticks met instelbare spanning, omhullende rubberen grip en kortere haartriggersloten. Geniet van onbeperkte aanpassingsmogelijkheden met exclusieve knoptoewijzingsopties in de Xbox Accessoires-app. Sla tot 3 aangepaste profielen op de controller op en wissel direct tussen de profielen. Blijf in het spel met tot 40 uur oplaadbare batterijduur en verfijnde componenten die zijn gebouwd om lang mee te gaan. Gebruik Xbox Elite controller Wireless, Bluetooth of de meegeleverde USB-C-kabel om te spelen op console, pc en mobiel. <br /><br /><strong>Kenmerken</strong></p> <ul> <li>Speel als een professional met de Xbox Elite controller– Core in het Blauw , met duimsticks met instelbare spanning, rubberen grip rondom en kortere haartriggers.</li> <li><strong>Bevat alleen de componenten die je nodig hebt om je beste spel te ontketenen, extra componenten worden apart verkocht.</strong></li> <li>Geniet van onbeperkte aanpassingsmogelijkheden met exclusieve knoptoewijzingsopties in de Xbox Accessoires-app.*</li> <li>Sla tot 3 aangepaste profielen op de controller op en wissel direct tussen de profielen.*</li> <li>Blijf in het spel met tot 40 uur oplaadbare batterijduur en verfijnde componenten die zijn gebouwd om lang mee te gaan.*</li> <li>Gebruik Xbox Elite controller via Wireless, Bluetooth® of de meegeleverde USB-C®-kabel is de Xbox Elite Series 2 te spelen op je Xbox Series X|S, Xbox One en Windows-pc.</li> </ul> <p> </p>

3. Astro Gaming C40 Tr Controller

3. Astro Gaming C40 Tr Controller

Belangrijke specificaties:

Ik ben dol op de Astro Gaming C40 TR Controller voor PC, een high-end gaming controller die speciaal is ontworpen voor esporters en hardcore gamers. Deze controller biedt uitzonderlijke niveaus van aanpasbaarheid, een comfortabel ergonomisch ontwerp, stabiele draadloze connectiviteit en een indrukwekkende batterijduur. Dit is echt een topklasse controller!

Wat deze controller echt onderscheidt, is het unieke ontwerp met extra trigger-ingangen en rode schakelaars voor het aanpassen van de activeringspunten van de triggers. Bovendien wordt de robuuste aanpasbaarheid en stevige bouwkwaliteit versterkt door een schroefsysteem om joysticks en D-pad te vervangen. Een andere opvallende functie is de mogelijkheid om de plaatsen van de joysticks en D-pad te verwisselen, afgestemd op individuele voorkeuren.

De hogere prijs van deze controller wordt gerechtvaardigd door de geavanceerde aanpassingsmogelijkheden en bouwkwaliteit, waardoor het een aantrekkelijke keuze is, vooral voor ervaren gebruikers of pc-gamers. Het is echter de moeite waard om op te merken dat de software van de Astro C40 TR Controller soms wat problemen kan geven. En vergeet niet dat deze controller specifiek is ontworpen voor pc en PS4, met een unieke uitstraling en gevoel in vergelijking met andere controllers met een vergelijkbare lay-out.

In vergelijking met zijn concurrenten valt de Astro C40 TR op door zijn ongeëvenaarde aanpassingsmogelijkheden en stevige bouwkwaliteit, waardoor het een premium keuze is voor toegewijde gamers. Hoewel het misschien aan de duurdere kant is, maken de hoogwaardige prestaties en unieke ontwerpelementen het een waardevolle investering voor degenen die op zoek zijn naar topklasse aanpassingsmogelijkheden en duurzaamheid.

Kortom, de Astro Gaming C40 TR Controller is een eersteklas optie voor pc-gaming, met uitstekende aanpasbaarheid en bouwkwaliteit. Ondanks mogelijke softwareproblemen en een hogere prijs, maken de uitzonderlijke functies en stevige bouw het een opvallende keuze voor serieuze gamers. Zoals Trusted Reviews terecht opmerkt: "Het ontwerp van de controller maakt uitgebreide aanpassing mogelijk, met een schroefsysteem om joysticks en D-pad te vervangen, wat de bouwkwaliteit en stevigheid verbetert." 🎮

Voordelen Astro Gaming C40 Tr Controller
 • Uitzonderlijke niveaus van aanpassing
 • Comfortabel ergonomisch ontwerp
 • Stabiele draadloze connectiviteit
Nadelen Astro Gaming C40 Tr Controller
 • Buggy software
 • Verhoogd prijsniveau

4. DualSense Wireless Controller

4. DualSense Wireless Controller

Belangrijke specificaties:

Draadloos: Ja
Kabellengte: 0
Voedingstype: USB
Force Feedback: Ja
Oplaadbaar: Ja
Aantal knoppen: 20

Als gamer op de PC heb ik veel keuzes als het gaat om controllers, maar de Sony DualSense Wireless Controller springt er echt uit als de beste symmetrische controller, met geweldige plaatsing van de thumbsticks en over het algemeen geweldige prestaties voor zijn prijs. Deze controller kan worden aangesloten op pc-platforms via USB Type-C of Bluetooth, waarbij Windows automatisch de benodigde drivers installeert. Toch kan de mate van ondersteuning voor functies zoals haptische feedback en adaptieve triggers variëren, afhankelijk van het spel en de gebruikte software voor compatibiliteit.

Het opvallende kenmerk van de DualSense-controller is zijn innovatieve haptische feedback en adaptieve triggers, die zorgen voor een meeslepende game-ervaring. Pc-gebruikers kunnen deze verbinden via USB of Bluetooth, waarbij de laatste specifieke koppelingsinstructies vereist. Opmerkelijk is dat Steam naadloze integratie biedt, waarbij de DualSense wordt herkend als een PlayStation 5-controller en de knoppen zo configureert dat ze lijken op een Xbox-controller lay-out. De veelzijdigheid en unieke functies van de controller maken het een aantrekkelijke keuze voor pc-gamers die een console-achtige ervaring willen.

In de competitieve wereld van pc-controllers maakt de Sony DualSense Wireless Controller zich uniek met zijn symmetrische ontwerp en opvallende kenmerken. PC Gamer's "Beste pc-controllers in 2024" erkent zijn kracht, waarbij het wordt bestempeld als de beste symmetrische controller, met nadruk op de plaatsing van de thumbsticks en de algehele prestaties. Zoals een recensent opmerkt: "De DualSense wordt erkend als de beste symmetrische controller, uitblinkend in de plaatsing van de thumbsticks en de algehele prestaties voor de prijs."

Echter, hoewel de DualSense uitblinkt in zijn unieke functies, zoals haptische feedback en adaptieve triggers, kan de compatibiliteit en ondersteuning voor deze functies op pc variëren afhankelijk van de games en software. Dit staat in contrast met de Xbox Elite Wireless Controller Series 2, die uitgebreide aanpassingsopties biedt, een oplaadbare batterij met 40 uur gebruik en naadloze Bluetooth-connectiviteit. Volgens PC Gamer wordt de Xbox Elite Wireless Controller Series 2 geprezen om zijn "veelzijdigheid en hoogwaardige" bouw, zij het tegen een hogere prijs.

Concluderend straalt de Sony DualSense Wireless Controller voor pc uit als een symmetrische controller met innovatieve functies, die een console-achtige game-ervaring biedt. Zijn unieke mogelijkheden, gecombineerd met de naadloze integratie met Steam, maken het een aantrekkelijke keuze voor pc-gamers. Toch moeten gebruikers zich bewust zijn van mogelijke variaties in functieondersteuning en compatibiliteit, vooral in vergelijking met zijn concurrenten. Hoewel het misschien niet de meest aanpasbare of veelzijdige optie is, positioneren zijn meeslepende functies en comfortabele ontwerp het als een uitstekende keuze voor gamers die een alternatief zoeken voor traditionele pc-controllers. 🎮

Voordelen DualSense Wireless Controller
 • Innovatieve haptische feedback en adaptieve triggers voor een meeslepende game-ervaring
 • Naadloze integratie met Steam, herkend als een PlayStation 5-controller en geconfigureerd om een Xbox-controllerindeling na te bootsen
 • Symmetrisch ontwerp en opvallende kenmerken, biedt een console-achtige game-ervaring
Nadelen DualSense Wireless Controller
 • Inconsistentie ondersteuning voor functies zoals haptische feedback en adaptieve triggers op pc, varieert per game en software
 • Vereist specifieke koppelingsinstructies voor Bluetooth-connectiviteit met pc
 • Minder aanpasbaar en veelzijdig in vergelijking met concurrenten zoals de Xbox Elite Wireless Controller Series 2

5. Budgetvriendelijk met functies op profniveau: GameSir T4 Kaleid

Als ik op zoek ben naar een geweldige game-ervaring op mijn pc, wil ik een controller die zowel betaalbaar als stijlvol is. Dat is waar de GameSir T4 Kaleid Wired Controller in beeld komt. Met zijn opvallende transparante design en aanpasbare RGB-verlichting is deze controller zeker een blikvanger. En met een prijs van slechts $41,99 past hij ook nog eens perfect bij mijn budget.

Volgens TechRadar is deze controller een geweldige keuze voor gamers die op zoek zijn naar prestaties en uitgebreide aanpassingsmogelijkheden. Met de T4k desktop app kan ik deze controller helemaal naar mijn wensen aanpassen, wat mijn game-ervaring echt naar een hoger niveau tilt.

Windows Central is ook lovend over de GameSir T4 Kaleid, vooral vanwege het retro transparante design en het comfortabele ergonomische ontwerp. En de mechanische ABXY-knoppen zorgen voor een geweldige game-ervaring, precies wat ik zoek in een controller.

Wat deze controller extra aantrekkelijk maakt, is de Xbox-stijl layout met aanpasbare knoppen aan de achterkant, een 3,5 mm koptelefoonaansluiting en aanpasbare RGB-lichtstroken. En met Hall Effect joysticks en mechanische knoppen die tot wel 5 miljoen keer kunnen worden ingedrukt, weet ik dat ik een duurzame en betrouwbare controller in handen heb.

GamesRadar benadrukt ook de geweldige prestaties van deze controller, met zijn nauwkeurigheid en soepele werking. Het enige nadeel is dat hij alleen met een kabel werkt, maar met een 2 meter lange USB-C naar USB-A kabel kan ik nog steeds comfortabel gamen.

Al met al is de GameSir T4 Kaleid Wired Controller een geweldige keuze voor gamers die op zoek zijn naar een betaalbare, stijlvolle en comfortabele controller. Met zijn aanpasbare opties, stevige bouwkwaliteit en ergonomische ontwerp is het een geweldige toevoeging aan mijn game-setup. Ik kan niet wachten om hem uit te proberen! 🎮

Voordelen GameSir T4 Kaleid
 • Visueel opvallend transparant ontwerp met aanpasbare RGB-verlichting
 • Solide bouwkwaliteit en comfortabele ergonomie vergelijkbaar met Xbox-controllers
 • Mappable back-knoppen en hair trigger-modus verbeteren de game-ervaring
Nadelen GameSir T4 Kaleid
 • Gebrek aan compatibiliteit met Xbox-consoles
 • Alleen bedrade verbinding kan de veelzijdigheid voor meerdere platforms beperken
 • Afwezigheid van draadloze functionaliteit en beperking tot USB-C naar USB-A verbinding

Hoe kies je de beste pc-controller?

Steeds meer pc-gamers schuiven hun toetsenbord en muis aan de kant, vooral voor first-person shooters (FPS), hack and slashers, battle royale spellen of race games.

De sleutel tot een uitzonderlijke race-ervaring ligt echter in de technologie achter een force feedback-racestuur voor pc, maar dat is dan weer een nichemarkt op zich!

De beste pc-controller is breder inzetbaar. Ze zijn ook allemaal anders vormgegeven, dus koop niet zomaar de eerste de beste die je tegenkomt. Bezint eer ge begint! 👇

Compatibiliteit

Als je een pc-controller zoekt, controleer dan eerst de compatibiliteit met je systeem. Zoek naar 'pc-controller compatibiliteit met Windows/Mac/Linux' om te verzekeren dat de controller werkt met jouw besturingssysteem. Ik raad je controllers aan die breed ondersteund worden, zodat je niet beperkt bent in je keuze van games of platforms.

De bedrade Xbox-controller is onmiddellijk compatibel met elke Windows-pc. Sluit hem aan op een usb-poort en je bent vertrokken. Als je controller afkomstig is van een Xbox One S of Xbox One X, koppel je deze eenvoudig draadloos via Bluetooth met je computer.

De DualShock 4 (de gamepad van de PS4) werkt ook met je pc via een usb- of Bluetooth-verbinding. Het is echter iets ingewikkelder om hem aan de praat te krijgen. Sony heeft korte tijd een DualShock 4 usb-adapter voor pc's aangeboden, maar die is best prijzig.

Als alternatief vond ik de draadloze usb-adapter van 8Bitdo. Deze usb-adapter vervult dezelfde functie en werkt ook met andere draadloze controllers dan de DualShock 4.

Persoon speelt een game met zijn controller

Fysieke configuratie

Typ 'pc-controller met responsieve knoppenindeling' in je zoekbalk. Je wilt een controller met een intuïtieve layout en snelle respons. Kijk naar recensies waarin de deadzone van analoge sticks en de gevoeligheid van de triggers worden besproken. Controllers met aanpasbare knoppen bieden een extra voordeel voor gepersonaliseerde controle.

Connectiviteit

Onderzoek 'draadloze vs. bedrade pc-controllers' om te bepalen welk type verbinding het beste bij je speelstijl past. Draadloze controllers bieden vrijheid en gemak, maar houd rekening met de batterijduur. Dit varieert op de markt van 8 tot 30 uur. Bedrade controllers bieden een stabiele verbinding zonder zorgen over batterijen, ideaal voor lange gamesessies.

De reactietijd in bekabelde controllers is nog steeds beter ten opzichte van de draadloze modellen, hoewel die bij de meest recente draadloze apparaten sterk verbeterd is. Als je kiest voor een bekabeld model, ga dan voor een kabel van minstens 2 tot 3 meter lang, zodat je genoeg bewegingsruimte hebt! Geloof me.

Belangrijke kenmerken

Aantal knoppen

De meeste videogames vereisen 17 tot 18 opdrachttoetsen. Dit is ook het aantal knoppen (inclusief sticks, triggers, D-pad en face buttons) dat je op bijna alle moderne controllers op de markt vindt.

D-pad

Een D-pad (directional pad) is een plat, gewoonlijk met de duim bediende vierwegsbesturing met een knop op elk punt, te vinden op bijna alle moderne spelcontrollers en op de afstandsbedieningen van tv's.

Tegenwoordig beschikt bijna elk modern gameplatform over ingebouwde toegankelijkheidsopties, waarmee je de besturing zelf aanpast voor alle games en apps die je op het apparaat gebruikt, zelfs voor games die normaal gesproken geen aangepaste invoer ondersteunen.1Brendan Hesse, Lifehacker (2021). 'How to Remap Your Gaming Controller's Buttons on Any Platform'

Trillingen

Het basisidee van een controller met force feedback (ook wel 'haptic touch' genoemd) is dat de controller trilt op basis van de actie op het scherm. Als je bijvoorbeeld in een actiespel met een machinegeweer schiet, of de joystick indrukt, trilt de controller in je handen.

Audio-aansluiting

Neem een pc-controller met hoofdtelefoonaansluiting als je een fan bent van multiplayergames. Een goede gaming headset maakt de communicatie met je teamgenoten een stuk makkelijker. 💬

Geen fan van een hoofdtelefoon tijdens het gamen? Ga dan voor goede pc-speakers en til het geluid van je spel naar een hoger niveau!

Ergonomie

Zoek naar ergonomische pc-controllers die comfortabel in de hand ligt, vooral tijdens lange gamesessies. Let op de grootte, vorm, en het gewicht van de controller. Controllers die tussen 200 en 300 gram wegen, bieden een goede balans tussen stevigheid en comfort. Er is wat mij betreft niets irritanter dan pijn aan je pols na een lekkere gamesessie.

Bij het kiezen van een controller is de ergonomie een zeer belangrijke factor. Bestudeer het ontwerp goed en let op het gewicht bij je aankoop. Indien mogelijk is het ook goed om te testen of de controller comfortabel is voor je handen. Probeer eentje van een vriend uit als dat kan, of zoek een fysieke winkel die er een heeft die je kunt uitproberen.

man houdt ps5 controller vast met ps4 controller erachter op tafel

Welk merk maakt de beste pc-controllers?

Microsoft

Microsoft heeft een sterke reputatie in de wereld van pc-controllers. Hun Xbox-controllers, zoals de Xbox One en Xbox Series X|S controllers, zijn zeer populair onder pc-gamers.

Deze controllers worden gewaardeerd om hun ergonomische ontwerp, duurzaamheid en naadloze integratie met Windows-besturingssystemen.

Ze bieden een plug-and-play ervaring op pc's, met ondersteuning voor de meeste moderne games. Microsoft heeft ook aandacht besteed aan de aanpasbaarheid met hun Xbox Elite-serie, die geavanceerde aanpassingsopties biedt voor de veeleisende gamer.

Sony

Sony heeft ook een significante impact op de markt van pc-controllers. Hun DualShock 4-controller – afkomstig van de PlayStation 4 – en de DualSense-controller van de PlayStation 5 zijn populair onder PC-gebruikers.

Deze controllers worden geprezen om hun innovatieve functies zoals haptische feedback en adaptieve triggers (vooral in de DualSense), evenals hun unieke ontwerp en comfort.

Hoewel de integratie met pc's niet altijd zo naadloos is als bij Xbox-controllers, bieden recente updates en software van derden verbeterde compatibiliteit en functionaliteit, waardoor ze een solide keuze zijn voor pcgaming.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste pc-controller?

Op het moment van schrijven heeft de Consumentenbond nog geen vergelijkende test gedaan met pc-controllers. Zodra dit het geval is voegen we dit meteen aan dit artikel toe. 

Wat is volgens Tweakers de beste pc-controller?

Volgens Tweakers is de Sony PlayStation DualSense de beste pc-controller. Deze controller valt op door zijn innovatieve haptische feedback en adaptieve triggers, die een meeslepende game-ervaring bieden. 


Met een gewicht van ongeveer 280 gram ligt hij comfortabel in de hand en de batterijduur van ongeveer 12 uur zorgt voor langdurig speelplezier. 

De DualSense is compatibel met veel pc-games, hoewel sommige functies specifiek voor PlayStation-games zijn ontworpen. Kies de DualSense voor een geavanceerde en intuïtieve game-ervaring op je pc.

Wat is volgens Techradar de beste pc-controller?

Volgens Techradar is de Microsoft Xbox draadloze controller de beste pc-controller. Deze controller blinkt uit in ergonomie en gebruiksgemak, met een gewicht van ongeveer 280 gram en een batterijduur tot 40 uur. 


Hij is compatibel met alle Windows-versies en biedt een betrouwbare draadloze verbinding via Bluetooth. De knoppenindeling is intuïtief en de triggers en joysticks reageren nauwkeurig, wat zorgt voor een optimale game-ervaring. Kies voor de Xbox draadloze controller voor een naadloze en comfortabele gamingervaring op je PC.

Veelgestelde vragen over pc-controllers van onze lezers

We hebben tot nog toe geen vragen ontvangen over pc-controllers. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of opmerkingen? Stuur die ons dan toe via het feedbackformulier onderaan deze pagina. Dan behandelen we hier je vraag binnenkort.

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen