Speel Efficiënter en Reageer Sneller met de Beste Pc-Controller

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Neem het spel letterlijk in eigen handen!

Speel Efficiënter en Reageer Sneller met de Beste Pc-Controller

Pc-controllers hebben een lange weg afgelegd, maar de beste pc-controller vandaag op de markt is voor elke gamer een stap vooruit in zijn spelervaring. Of je nu kiest voor een budgetmodel om af en toe mee te spelen of juist voor een geavanceerder model voor meer comfort en nauwkeurigheid, er is een overvloed aan keuze op de markt.

Daarom dit artikel, waarin ik je op weg help om een goede keuze te maken. Je vindt een selectie van de 5 beste modellen op de markt, maar we beginnen met de beste 3! 😉

PDP Bedrade Controller Xbox Series X en Xbox One Zwart

PDP Bedrade Controller Xbox Series X en Xbox One Zwart
Platform: Windows | Xbox One | Xbox Series S | Xbox Series X
Oplaadbaar: Nee
Aantal knoppen: 17
Gewicht: 360 gram
Force Feedback: Nee
Voedingstype: USB
Bekijk op Bol.comPijltjeBekijk op CoolbluePijltje

PlayCool Draadloze Pro Controller Geschikt voor Nintendo Switch (OLED)/ Lite /PC/Android met Wake Up, RGB-licht, NFC functie, Turbo functie & programmeerbare toetsen

PlayCool Draadloze Pro Controller Geschikt voor Nintendo Switch (OLED)/ Lite /PC/Android met Wake Up, RGB-licht, NFC functie, Turbo functie & programmeerbare toetsen
Platform: Android | iOS | Nintendo Switch | Nintendo Switch Lite | Windows | Nintendo Switch OLED
Oplaadbaar: Ja
Aantal knoppen: 2
Gewicht: 308 gram
Force Feedback: Ja
Voedingstype: Accu , USB
Bekijk op Bol.comPijltje

Hori Pad Pro Controller Xbox en PC

Hori Pad Pro Controller Xbox en PC
Platform: Xbox Series X | Xbox Series S | Xbox One | PC
Oplaadbaar: Ja
Aantal knoppen: 17
Gewicht: 420 gram
Force Feedback: Nee
Voedingstype: USB
Bekijk op Bol.comPijltjeBekijk op CoolbluePijltje

Beste pc-controller koopgids: hoe maak je de beste koop?

Hoewel veel pc-gamers nog steeds de voorkeur geven aan een toetsenbord en muis, zowel voor first-person shooters (FPS) als voor strategiespellen, vindt de pc-controller meer en meer zijn plaats als het gaat om actie-avonturen en racegames.

De sleutel tot een uitzonderlijke race-ervaring ligt echter in de technologie achter een force feedback-racestuur voor pc, maar dat is dan weer een nichemarkt op zich!

De beste pc-controller is breder inzetbaar. Ze zijn ook allemaal anders vormgegeven, dus koop niet zomaar de eerste de beste die je tegenkomt. Bezint eer ge begint! 👇

Waarom zou je een pc-controller kopen?

De laatste jaren is de vraag naar pc-controllers exponentieel gestegen, vooral omdat een groot deel van de moderne videospellen die voor consoles zijn ontwikkeld, nu ook voor pc beschikbaar zijn. In deze gevallen is het zeer nuttig om over een controller te beschikken.

Een andere reden voor het recente succes van pc-controllers is het feit dat veel gamers er de voorkeur aan geven boven het toetsenbord en de muis. Ze waarderen het gemak van een instrument dat speciaal voor videospellen is ontworpen.

Vandaag heeft dit type product nog een reden van bestaan, aangezien digitale platformen die cloud gaming-diensten aanbieden een compatibele controller nodig hebben, naast natuurlijk de beste gaming-pc of all-in-one pc voor lichter gebruik, en een internetverbinding.

Persoon speelt een game met zijn controller

Compatibiliteit

Compatibiliteit verwijst naar het vermogen van een controller om verbinding te maken met je pc. Als je een apparaat koopt dat plug and play is, gebruik je deze onmiddellijk met je pc, zonder dat je extra accessoires (zoals usb-adapters) nodig hebt of software van derden moet installeren.

De bedrade Xbox-controller is onmiddellijk compatibel met elke Windows 10-pc. Sluit hem aan op een usb-poort en je bent vertrokken. Als je controller afkomstig is van een Xbox One S of Xbox One X, koppel je deze eenvoudig draadloos via Bluetooth met je computer.

De DualShock 4, de gamepad van de PS4, werkt ook met je pc via een usb- of Bluetooth-verbinding. Het is echter iets ingewikkelder om hem aan de praat te krijgen. Sony heeft korte tijd een DualShock 4 usb-adapter voor pc's aangeboden, maar die is best prijzig.

Als je vooral Steam-games speelt, biedt Steam een PlayStation configuratie-optie in de controllerinstellingen die ervoor zorgt dat hij werkt als een Xbox-gamepad. Je kunt ook DS4Windows installeren, een gratis software van derden die je pc laat denken dat de DualShock 4 een Xbox-controller is.

Als alternatief vervult de draadloze usb-adapter van 8Bitdo dezelfde functie, en deze werkt ook met andere draadloze controllers dan de DualShock 4.

Fysieke configuratie

Het belangrijkste om te overwegen bij de aankoop van een pc-controller, is wat voor soort fysieke configuratie je wilt. Als je wilt dat deze er net zo uitziet en aanvoelt als een traditionele console-controller, dan kan je gaan voor een Xbox One controller, bijvoorbeeld, of een DualShock 4.

Wil je daarentegen iets premiums, dan is de Xbox One Elite Wireless Controller Series 2, bijvoorbeeld, een zeer goede keuze. Deze controller lijkt veel op een standaard consolecontroller, maar je past deze in aanzienlijke mate naar wens aan.

Connectiviteit

Bedraad of draadloos?

Hoewel de functie en de kenmerken van de meeste controllers min of meer onveranderd zijn gebleven, is er veel gedaan om de manier waarop deze apparaten verbinding maken met respectieve platforms te verbeteren. Traditioneel gebeurde de verbinding via een kabel.

Met de komst van de nieuwste generatie controllers hebben fabrikanten draadloze controllers geïntroduceerd, waarmee ze de aansluiting van deze apparaten discreter en minder omslachtig maken.

De reactietijd in bekabelde controllers is nog steeds beter ten opzichte van de draadloze modellen, hoewel die bij de meest recente draadloze apparaten sterk verbeterd is. Als je kiest voor een bekabeld model, ga dan voor een kabel van minstens 2 tot 3 meter lang, zodat je genoeg bewegingsruimte hebt!

Batterij

Uiteraard zijn draadloze controllers afhankelijk van een batterij om te werken zonder directe verbinding. Sommige hebben oplaadbare lithiumbatterijen (in sommige gevallen ook verwisselbare) en een kabel om de controller op te laden als de batterij bijna leeg is. Anderen gebruiken wegwerpbatterijen, waardoor er helemaal geen kabel nodig is.

Bereik

Een ander belangrijk aspect is het bereik van de controller. Pc-controllers werken binnen een bepaalde afstand van je pc, die in het geval van een bedrade verbinding tussen de 2 en 3 meter ligt, terwijl dit voor draadloze controllers varieert tussen de 9 en 10 meter.

Belangrijke kenmerken

Aantal knoppen

De meeste videogames vereisen 17 tot 18 opdrachttoetsen. Dit is ook het aantal knoppen (inclusief sticks, triggers, D-pad en face buttons) dat je op bijna alle moderne controllers op de markt vindt.

D-pad

Een D-pad (directional pad) is een plat, gewoonlijk met de duim bediende vierwegsbesturing met een knop op elk punt, te vinden op bijna alle moderne spelcontrollers en op de afstandsbedieningen van tv's.

Tegenwoordig beschikt bijna elk modern gameplatform over ingebouwde toegankelijkheidsopties, waarmee je de besturing zelf aanpast voor alle games en apps die je op het apparaat gebruikt, zelfs voor games die normaal gesproken geen aangepaste invoer ondersteunen.

Trillingen

Vanaf de vorige generatie (± 2013) zijn de meeste controllers uitgerust met een vibratiesysteem dat de spelervaring aantrekkelijker maakt, en dit is nu een onmisbare functie voor veel gamers.

Het basisidee van een controller met force feedback (ook wel 'haptic touch' genoemd) is dat de controller trilt op basis van de actie op het scherm. Als je bijvoorbeeld in een actiespel met een machinegeweer schiet, of de joystick indrukt, trilt de controller in je handen.

Audio-aansluiting

Een andere interessante functie, die steeds vaker in moderne controllers zit, is de audio-aansluiting. Deze hoofdtelefoonaansluiting is zeer nuttig als je een fan bent van multiplayergames, aangezien het gemakkelijk communiceren met je teamgenoten een echte plus is. 💬

Geen fan van een hoofdtelefoon tijdens het gamen? Ga dan voor goede pc-speakers om het geluid van je spel naar een hoger niveau te tillen!

Ergonomie

Bij het kiezen van een controller is de ergonomie een zeer belangrijke factor. Bestudeer het ontwerp goed en let op het gewicht bij je aankoop. Indien mogelijk is het ook goed om te testen of de controller comfortabel is voor je handen. Probeer eentje van een vriend uit als dat kan, of zoek een fysieke winkel die er een heeft die je kunt uitproberen.

Xbox One S volledig digitale console

Ontwerp

Het ontwerp van bepaalde knoppen en een goed reactievermogen verbeteren de ergonomie van de pc-controller.

Sommige knoppen hebben een ruw oppervlak om de grip te vergemakkelijken of zijn perfect glad om de overgang van de ene toets naar de andere nog sneller te maken. In sommige gevallen zijn de analoge sticks bovenop hol (of hebben ze een paddenstoelvormige kop) voor een goede pasvorm voor je vinger.

De standaard stijl en de meest voorkomende is de Dualshock 4-controller. De meeste controllers zijn op die manier gevormd. De tweede populairste stijl is die van de Xbox-controller.

Het grote verschil tussen de twee is de plaatsing van de thumbsticks en de D-pad. Bepaal welke stijl het beste bij je past. Wil je dat de thumbstick linksboven op de controller zit of wil je dat hij linksmidden naast de rechter thumbstick zit?

Als je al eerder op een Xbox hebt gespeeld, is het ideaal dat je een controller met een vergelijkbare stijl kiest, zodat je er zonder problemen aan went. En als je je jeugd op een PlayStation hebt doorgebracht, kies dan een pc-controller die lijkt op de DualShock-serie om problemen te voorkomen.

Gewicht

Een andere ergonomische factor is het gewicht, dat misschien niet het allerbelangrijkste is voor casual spelers, maar het verschil maakt in comfort tijdens lange competitieve sessies. De meeste controllers wegen tussen de 200 en 400 gram.

De interne onderdelen van de controller bepalen het gewicht. Een bijzonder geavanceerde vibratiemotor of touchpad bijvoorbeeld, kan het gewicht van de controller aanzienlijk verhogen. Het optimale gewicht ligt voor de meesten rond de 300 en 320 gram.

man houdt ps5 controller vast met ps4 controller erachter op tafel

Andere factoren om op te letten bij je aankoop

De materialen

De materialen zijn zeer belangrijk en hebben een impact op de sterkte en duurzaamheid van de controller, hoewel er in de meeste gevallen geen grote verschillen zijn. De buitenkant is gemaakt van duurzaam plastic en silicone, terwijl de bedieningselementen meestal met zacht plastic zijn bedekt.

Het merk

Ook het merk speelt een doorslaggevende rol. Grote fabrikanten, zoals Microsoft, Sony, Logitech, Razer en 8bitdo, staan garant voor producten van goede kwaliteit. Ik raad je dan ook af om controllers van een onbekend merk te kopen, omdat je dan meer kans hebt op compatibiliteitsproblemen.

De 5 beste pc-controllers onder elkaar

1. PDP Bedrade Controller Xbox Series X en Xbox One Zwart

1. PDP Bedrade Controller Xbox Series X en Xbox One Zwart
Platform: Windows | Xbox One | Xbox Series S | Xbox Series X
Draadloos: Nee
Kabellengte: 240000 cm
Oplaadbaar: Nee
Aantal knoppen: 17
Gewicht: 360 gram
Force Feedback: Nee
Voedingstype: USB

2. PlayCool Draadloze Pro Controller Geschikt voor Nintendo Switch (OLED)/ Lite /PC/Android met Wake Up, RGB-licht, NFC functie, Turbo functie & programmeerbare toetsen

2. PlayCool Draadloze Pro Controller Geschikt voor Nintendo Switch (OLED)/ Lite /PC/Android met Wake Up, RGB-licht, NFC functie, Turbo functie & programmeerbare toetsen
Platform: Android | iOS | Nintendo Switch | Nintendo Switch Lite | Windows | Nintendo Switch OLED
Draadloos: Ja
Kabellengte: 100000 cm
Oplaadbaar: Ja
Aantal knoppen: 2
Gewicht: 308 gram
Force Feedback: Ja
Voedingstype: Accu , USB

3. Hori Pad Pro Controller Xbox en PC

3. Hori Pad Pro Controller Xbox en PC
Platform: Xbox Series X | Xbox Series S | Xbox One | PC
Draadloos: Ja
Kabellengte: 300000 cm
Oplaadbaar: Ja
Aantal knoppen: 17
Gewicht: 420 gram
Force Feedback: Nee
Voedingstype: USB

4. PDP Bedrade Controller Xbox Series X en Xbox One Zwart Camo

4. PDP Bedrade Controller Xbox Series X en Xbox One Zwart Camo
Platform: Windows | Xbox One | Xbox Series S | Xbox Series X
Draadloos: Nee
Kabellengte: 240000 cm
Oplaadbaar: Nee
Aantal knoppen: 17
Gewicht: 358 gram
Force Feedback: Nee
Voedingstype: USB

5. Esperanza Controller PC / Playstation 2 / Playstation 3

5. Esperanza Controller PC / Playstation 2 / Playstation 3
Platform: Windows | PlayStation 2 | PlayStation 3
Draadloos: Nee
Kabellengte: 180000 cm
Oplaadbaar: Nee
Aantal knoppen: 12
Gewicht: 296 gram
Force Feedback: Ja
Voedingstype: USB

Veelgestelde vragen over pc-controllers

🔌 Hoe sluit je een controller aan op de pc?

Als je een bedrade controller koopt die plug and play is, sluit je deze eenvoudig aan op een usb-poort op je pc, zonder dat je extra accessoires moet kopen of extra software hoeft te downloaden. Een draadloze controller sluit je meestal eenvoudig aan via Bluetooth.

🎮 Kan je een ps4-controller aansluiten op een pc?

Je sluit een PS4-controller op je pc aan via Steam, het DS4 Windows-hulpprogramma of via Bluetooth. Als je je PS4-controller op een pc wilt aansluiten via Steam of het Windows hulpprogramma, heb je een micro usb-kabel nodig. Als je je PS4-controller aan je pc koppelt via Bluetooth, is de verbinding draadloos.

🖥️ Hoe sluit je een Xbox 360-controller aan op de pc?

Een draadloze Xbox 360-controller aansluiten op een pc is niet zo eenvoudig als het apparaat inpluggen. Koop een draadloze receiver en sluit deze aan op een compatibele usb-poort op je computer.

Om de draadloze gaming-receiver en de draadloze Xbox 360-controller goed met elkaar te synchroniseren, moet je de benodigde software downloaden via de website van Microsoft of via de installatiedisk die bij de receiver zit. Als je een bedrade Xbox 360-controller gebruikt, sluit je hem gewoon aan op een usb-poort op je pc.

Welke pc-controller moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste pc-controllers. Zo kun jij de beste keus maken.

PlatformDraadloosOplaadbaarAantal knoppenGewichtForce FeedbackVoedingstype
1PDP Bedrade Controller Xbox Series X en Xbox One ZwartWindows | Xbox One | Xbox Series S | Xbox Series XNeeNee17360 gramNeeUSB
2PlayCool Draadloze Pro Controller Geschikt voor Nintendo Switch (OLED)/ Lite /PC/Android met Wake Up, RGB-licht, NFC functie, Turbo functie & programmeerbare toetsenAndroid | iOS | Nintendo Switch | Nintendo Switch Lite | Windows | Nintendo Switch OLEDJaJa2308 gramJaAccu , USB
3Hori Pad Pro Controller Xbox en PCXbox Series X | Xbox Series S | Xbox One | PCJaJa17420 gramNeeUSB
4PDP Bedrade Controller Xbox Series X en Xbox One Zwart CamoWindows | Xbox One | Xbox Series S | Xbox Series XNeeNee17358 gramNeeUSB
5Esperanza Controller PC / Playstation 2 / Playstation 3Windows | PlayStation 2 | PlayStation 3NeeNee12296 gramJaUSB

PDP Bedrade Controller Xbox Series X en Xbox One Zwart

Platform: Windows | Xbox One | Xbox Series S | Xbox Series X

Draadloos: Nee

Oplaadbaar: Nee

Aantal knoppen: 17

Gewicht: 360 gram

Force Feedback: Nee

Voedingstype: USB

PlayCool Draadloze Pro Controller Geschikt voor Nintendo Switch (OLED)/ Lite /PC/Android met Wake Up, RGB-licht, NFC functie, Turbo functie & programmeerbare toetsen

Platform: Android | iOS | Nintendo Switch | Nintendo Switch Lite | Windows | Nintendo Switch OLED

Draadloos: Ja

Oplaadbaar: Ja

Aantal knoppen: 2

Gewicht: 308 gram

Force Feedback: Ja

Voedingstype: Accu , USB

Hori Pad Pro Controller Xbox en PC

Platform: Xbox Series X | Xbox Series S | Xbox One | PC

Draadloos: Ja

Oplaadbaar: Ja

Aantal knoppen: 17

Gewicht: 420 gram

Force Feedback: Nee

Voedingstype: USB

PDP Bedrade Controller Xbox Series X en Xbox One Zwart Camo

Platform: Windows | Xbox One | Xbox Series S | Xbox Series X

Draadloos: Nee

Oplaadbaar: Nee

Aantal knoppen: 17

Gewicht: 358 gram

Force Feedback: Nee

Voedingstype: USB

Esperanza Controller PC / Playstation 2 / Playstation 3

Platform: Windows | PlayStation 2 | PlayStation 3

Draadloos: Nee

Oplaadbaar: Nee

Aantal knoppen: 12

Gewicht: 296 gram

Force Feedback: Ja

Voedingstype: USB

Conclusie

De grootste bibliotheek aan games, met het breedste scala aan leeftijden, doelgroepen, genres, prijzen en hardware-vereisten, zijn pc-games.

Er is niets mis met het spelen van Fortnite of Overwatch met je huidige muis en toetsenbord, maar bijna elke game die je ophaalt van Epic Games of Steam, voelt veel beter aan met de beste pc-controller onder je duimen.

Met welke pc-controller wil jij binnenkort schitteren in elk spel? En is het één van onze topmodellen? Ik ben alvast heel benieuwd!

Was dit artikel behulpzaam?