De Beste Gaming Headset Dompelt Je Volledig Onder in Je Game

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door: Jasmijn Roekaerts

Je hoort er hier alles over.

De Beste Gaming Headset Dompelt Je Volledig Onder in Je Game

De beste gaming headset maakt hét verschil in een meeslepende game-ervaring. Het is de beslissende factor in cruciale virtuele leven-of-dood-situaties en biedt een uitstekend niveau van comfort voor de marathon gaming sessie die je van plan bent.

Voor elke fervente gamer is, naast een goede gaming monitor en gaming router, ook een hoogwaardige gaming headset essentieel voor de ervaring. Je lokaliseert je vijanden met richtingsgevoelige audio, en reageert sneller dan ooit.

Onze lijst met de beste gaming headsets heeft voor elk wat wils, ongeacht je budget. Ga voor onze beste koop gaming headset, de Razer Blackshark V2, indien je een betaalbaar model zoekt met uitstekende geluidskwaliteit. Als je zoekt naar een goed draadloos model, sla je de bal juist met de HyperX Cloud II.

#1 Kingston HyperX Cloud II
Dé beste gaming headset van 2021

Onze score: 9,3

HyperX Cloud II Draadloze Gaming Headset - ZwartRood

De HyperX Cloud II is een stevige en supercomfortabele gaming headset met een zeer nauwkeurige geluidweergave.

Als je op zoek bent naar een headset die je gerust de hele dag kunt dragen, dan is deze headset je beste match!

Draadloos: Ja
Frequentierespons: 15 - 20.000 Hz
Batterijduur: 30 u

Gewicht: 300 g
Geluidsweergave: Stereo
Diameter drivers: 53 mm

#2 Razer BlackShark V2 X
Beste koop gaming headset van 2021

Onze score: 9,0

Razer BlackShark V2 X Gaming Headset - PC – Zwart

Als je op zoek bent naar een zeer degelijke gaming headset aan een goede prijs, dan is dit model van Razer je topkeuze.

Het ontwerp van de Razer BlackShark V2 X is subtiel en toegankelijk — en hij klinkt ook nog eens voortreffelijk!

Draadloos: Nee
Frequentierespons: 100 - 10.000 Hz
Batterijduur: 20 u

Gewicht: 240 g
Geluidsweergave: Surround
Diameter drivers: 50 mm

De 5 beste gaming headsets in een oogopslag

 1. Kingston HyperX Cloud II - Beste draadloze gaming headset met de beste geluidskwaliteit.
 2. Razer BlackShark V2 X - Dé beste bekabelde gaming headset.
 3. Razer Thresher - De beste Razer gaming headset op de markt.
 4. Corsair HS60 Haptic - De beste haptische gaming headset.
 5. SteelSeries Arctis Pro - Een stijlvolle en elegante gaming headset mét DAC.

Hou hier rekening mee bij je aankoop

Er zijn een paar dingen om te overwegen bij het kiezen van een gaming headset. Prijs en geluidskwaliteit staan bovenaan de lijst, aangezien dit ook de belangrijkste factoren zijn waarmee we rekening hielden bij het kiezen van onze top vijf.

Comfort staat ook bovenaan. Een oncomfortabele headset is weggegooid geld. Daarnaast zijn ook microfoons met ruisonderdrukking van cruciaal belang, Je wilt natuurlijk een hoogwaardige stemkwaliteit en een microfoon die niet elke toetsaanslag op je mechanische toetsenbord oppikt.

De beste gaming headset, gedetailleerd.


#1 Kingston HyperX Cloud II
Dé beste gaming headset van 2021

Draadloos: Ja
Frequentierespons: 15 - 20.000 Hz
Batterijduur: 30 u
Gewicht: 300 g
Geluidsweergave: Stereo
Diameter drivers: 53 mm

HyperX Cloud II Draadloze Gaming Headset - Zwart Rood

De HyperX Cloud II is een stevige en supercomfortabele gaming headset. Het aluminium houdt deze headset licht en de hoofdband biedt precies de juiste spanning voor een secuur gevoel zonder te strak te zitten. Als je op zoek bent naar een headset die je gerust de hele dag draagt, dan zit je hier goed.

Ontwerp

Deze draadloze gaming headset is voornamelijk gemaakt van aluminium, met een flexibele hoofdband en oorschelpen met dikke kussens van traagschuim. Deze zijn bekleed met zacht kunstleer. De kussen sluiten zeer goed aan en hebben niet het meest ademende materiaal, waardoor je oren wat warm kunnen aanvoelen na een tijdje spelen.

De HyperX Cloud II is zeer eenvoudig in gebruik. Hij maakt verbinding via een 2,4 GHz USB draadloze antenne en heeft een vrij minimale set knoppen aan boord. Je vindt de volumeknop op de rand van de rechter oorschelp en de aan/uit-knop en microfoonmute-knop op de rand van de linker oorschelp.

Voor extra functies moet je HyperX's Ngenuity-app installeren, waarmee je het microfoonvolume, de zijtoon en energiebesparende functies aanpast en virtueel surroundgeluid inschakelt.

Prestaties

De HyperX Cloud II biedt een zeer nauwkeurig geluid voor een gaming headset. De hoge tonen klinken iets minder door, wat vrij gebruikelijke bij deze headsets en bedoeld om natuurlijke resonanties in het oor te voorkomen.

Hij is geschikt voor alle soorten muziek. Door de neutrale frequentierespons heeft de bas echter niet de impact die je verwacht, maar in games ondervind je met een dergelijke frequentierespons geen problemen. Door de typische versterkte bas te vermijden, heb je minder moeite om het geluid van voetstappen te onderscheiden van het lawaai van schoten.

De HyperX Cloud II biedt ook een zeer goede isolatie, waardoor de typische geluiden van thuis je niet meer storen. Je loopt zelfs het risico om het geluid van je draadloze deurbel te missen (afhankelijk van hoe hard het volume staat). 🔊

Microfoon

De HyperX Cloud II heeft een uitstekende microfoon voor een gaming headset. Vooral de basrespons is typerend, en ongetwijfeld afgestemd om het nabijheidseffect tegen te gaan. Zo blaast de bas in iemands stem een microfoon niet weg als hij er te dicht bij staat.

De microfoon heeft een indrukwekkende geluidsverwerking. Hij haalt een spraak/ruis-verhouding van 49 dB, wat uitstekend is. Dit geeft aan dat deze microfoon zelfs in de meest rumoerige en veeleisende omgevingen spraak kan isoleren van ruis!

Wat we goed vinden:

 • Microfoon heeft een indrukwekkende ruisonderdrukking
 • Langdurig game plezier dankzij het lichte comfortabele ontwerp
 • Biedt een goede isolatie om omgevingsgeluid buiten te houden

Wat we minder goed vinden:

 • Het ontwerp staat niet veel ventilatie toe, dus je oren worden na een tijdje gamen een beetje warm

#2 Razer BlackShark V2 X
Dé beste bekabelde gaming headset

Draadloos: Nee
Frequentierespons: 100 - 10.000 Hz
Batterijduur: 20 u
Gewicht: 240 g
Geluidsweergave: Surround Sound
Diameter drivers: 50 mm

Razer BlackShark V2 X Gaming Headset

De Razer BlackShark V2 is ontworpen om de beste gaming headset met 7.1 virtueel surround sound te bieden tegen een relatief lage prijs, zeker voor Razer.

Nu gaming headsets steeds opzichtiger worden, met fancy aluminium, RGB-verlichting en meer, is het voor sommigen al genoeg om een headset te hebben die gewoon goed zijn werk doet. Dat is precies waar de Razer BlackShark V2 X voor staat!

Ontwerp

Het ontwerp van de Razer BlackShark V2 X is subtiel en toegankelijk. Het past in het rijtje van de minimalistische gaming headsets, gegoten in zwart mat plastic. Er is geen RGB, en zelfs het Razer-logo is zwart. Het enige vleugje kleur is de neongroene kabel.

RGB

RGB-verlichting is nu alomtegenwoordig in gamingproducten, waaronder headsets. Het zet de toon en creëert een ontspannen sfeer tijdens het spelen. Het ziet er heel mooi uit, vooral wanneer het wordt gesynchroniseerd met andere items zoals RGB-componenten in je computer en gamingstoelen.

De hoofdband en de binnenkant van de oorschelpen zijn bekleed met zacht kunstleer. De oorschelpen zelf zijn gemaakt van licht traagschuim dat je gemakkelijk samenperst, wat betekent dat ze comfortabel tegen je hoofd rusten.

Razer Blackshark V2 X Van Schuin Vooraf

De kabel van 3,5 meter is gewikkeld in een soort zacht plastic. De bijgeleverde verlengkabel voor de microfoonsplitter is van hetzelfde materiaal gemaakt, maar er zit geen USB-geluidskaart bij dit model.

Het linker oorstuk is voorzien van de flexibele Razer HyperClear Cardioid-microfoon. Er is ook een mute-knop en volumeregeling op de headset zelf.

Het uitgeklede karakter van deze headset leidt tot een zeer lichte headset.

Het is het soort headset waarvan je bijna zou vergeten dat je hem op hebt als de microfoon niet voor je gezicht hing.

Prestaties

Razer prijst haar nieuwe Triforce 50 mm drivers aan, die fungeren als drie verschillende audio drivers in één enkele unit. Hoge tonen, midden en lage tonen klinken hierdoor duidelijker, wat leidt tot meer audio helderheid en een rijkere ervaring.

De BlackShark V2 X krijg je met een enkele 3,5 mm-kabel, wat betekent dat hij te gebruiken is met de meeste moderne apparaten buiten je gaming pc, inclusief de PlayStation 4, Xbox One, Nintendo Switch en smartphones.

Het virtueel 7.1 surround sound dat BlackShark V2 X biedt, is beperkt tot Windows 10 (64-bit). Download de 7.1 surround sound-app en activeer hem via een code die je bij de headset krijgt. De surround sound-app van de BlackShark V2 X werkt door in de app zelf een audio-uitgang in te stellen en vervolgens je Windows-geluid in te stellen op "7.1 Surround Sound".

7.1 Surround sound

Surround sound is een techniek voor het verrijken van de getrouwheid en diepte van geluidsweergave door gebruik te maken van meerdere audiokanalen van luidsprekers die de luisteraar omringen (surround-kanalen).

7.1 surround sound is de gebruikelijke naam voor een audiosysteem dat geluiden onder verschillende hoeken en afstanden weergeeft, zodat je als luisteraar de positie van een object met geluid eenvoudiger visualiseert. Het dompelt je onder in een je audio-ervaring.

De oorschelpen van kunstleer en traagschuim zijn ontworpen met passieve ruisonderdrukking en omhullen je oren volledig voor een betere geluidsisolatie. Je bent zelf volledig afgesloten van de buitenwereld, maar iedereen die in dezelfde kamer zit, kan wel nog de verschillende beats en explosies van je game horen.

Microfoon

De microfoon van de BlackShack V2 X is de HyperClear Cardioid van Razer. Zijn "cardioïde" karakter betekent dat hij zijn best doet om alleen geluid op te pikken aan de voorkant van de microfoon. De microfoon beschikt ook over een actieve ruisonderdrukking. Zo pikt de microfoon het geluid van een nabijgelegen televisie en het getyp op je toetsenbord niet op.

Wat we goed vinden:

 • Lichtgewicht met comfortabele pasvorm
 • Kwalitatieve kunstlederen oorstukken
 • Zeer goede ruisonderdrukking

Wat we minder goed vinden:

 • Virtueel 7.1 surround sound is beperkt to Windows 10 (64-bit)

#3 Razer Thresher PS4
De beste Razer gaming headset op de markt

Draadloos: Ja
Frequentierespons: 12 - 28.000 Hz
Batterijduur: 16 u
Gewicht: 402 g
Geluidsweergave: Stereo
Diameter drivers: 50 mm

De Razer Thresher is een krachtige draadloze gaming headset met een comfortabel ontwerp en veel vermogen, zelfs met zijn kleine volumeknoppen. Hij biedt ook een uitstekend, ruimtelijk geluid dat goed is uitgebalanceerd.

De Thresher is eenvoudig te installeren, veelzijdig, en ondersteunt zowel je Xbox One of PS4, als de pc. Ook is hij comfortabel genoeg om langere tijd te dragen.

Razer Thresher - Draadloze Gaming Headset - PS4

Ontwerp

De Thresher headset heeft vrij grote ronde oorschelpen die 50 mm drivers bevatten. Deze zitten verstopt achter pluche oorkussens van traagschuim, die bedekt zijn met kunstleer. De hoofdband bestaat uit twee massieve stroken zwart metaal, gewikkeld in stof en kunstleer.

De band rust op de bovenkant van je hoofd en is flexibel. De oorkussens zijn groot genoeg om je oren volledig te omhullen, en worden niet zo snel warm als veel andere modellen. Ze hebben ook kleine, nauwelijks zichtbare inkepingen van zachter schuim aan de voorkant, om minder druk uit te oefenen op een bril.

De bedieningselementen op de headset zijn minimaal. De linker oorschelp heeft een kleine aan/uitknop, een microUSB-poort voor opladen, en een smalle draaiknop voor spraak/chat-mixen onderaan. Een soortgelijke knop aan de onderkant van de rechter oorschelp regelt het volume. Klik op deze knop om je microfoon en het geluid van de headset te dempen.

Een klein minpuntje is dat de bedieningsknoppen wat klein en onhandig zijn, maar met wat oefening raak je gewend aan hun positie. Behalve het mute-lampje op de microfoon en een kleine groene led boven de aan/uitknop, heeft de Thresher geen verlichting. De typische, Razer-achtige groene plastic accenten op de oorschelpen, geven deze headset wat flair.

Prestaties

Razer gebruikt een lossless 2,4 GHz RF-signaal voor draadloze overdracht in plaats van BlueTooth. Dit leidt tot een zeer lage latency en geen enkele vertraging in je geluidsoverdracht. Volgens Razer reikt het draadloze signaal van de Thresher tot 12 meter!

Eerst en vooral gaat het bij een gaming headset natuurlijk om de geluidskwaliteit en de Razer levert een geweldige geluidservaring. Geluid en stemmen zijn helder en duidelijk. De basrijke balans van deze headset komt tot uiting in je muziek en geluid in je games.

Deze headset klinkt krachtig en vol en vervormt het geluid niet niet, zelfs niet op maximale (en onveilige...) volumeniveaus. De geluiden met een hogere frequentie klinken nog steeds duidelijk als er veel bas is, inclusief zang. Het geluid is verbazingwekkend voor een headset die gericht is op gamen!

Microfoon

De microfoon is een kleine, cilindervormige zwarte capsule op een flexibele zwarte metalen arm, die je uit de linkeroorschelp schuift of en weer induwt. Een lichtring op het uiteinde van het kapsel licht rood op wanneer je de microfoon dempt.

Het geluid van deze microfoon klinkt over het algemeen erg zuiver. Een aankomende storm krijgt veel gerommel, en geweerschoten en explosies klinken duidelijk. De geluiden van gevechten zijn iets te diep om een sterk richtingsgevoel te geven, maar geluid met een hogere frequentie, zoals het piepen van mijnen en het geritsel van voetstappen, komt goed door.

Wat we goed vinden:

 • Het geluid is verbazingwekkend zuiver geluid voor een gaming headset 
 • 2,4 GHz RF-signaal van gaming-kwaliteit voor draadloze overdracht
 • De microfoon klinkt erg zuiver

Wat we minder goed vinden:

 • De bedieningsknoppen zijn wat klein en onhandig

#4 Corsair HS60 Haptic
Beste haptische gaming headset

Draadloos: Nee
Frequentierespons: 20 - 20.000 Hz
Batterijduur: 16 u
Gewicht: 689 g
Geluidsweergave: Stereo
Diameter drivers: 50 mm

De Corsair HS60 Haptic is een uitstekend gebouwde gaming headset en een topkeuze, zelfs als je de camouflage print niet op prijs stelt. De kenmerkende haptic feedback functie van de gaming headset voegt met succes een échte boost toe aan je game-ervaring!

Corsair HS60 HAPTIC Stereo Gaming Headset - Army - PC

Ontwerp

De constructie van de headset is zeer degelijk, met een metalen band en zachte oorschelpen. Deze zijn omhuld met synthetisch leder en zitten zeer comfortabel, zelfs na enkele uren dragen.

Het gevlochten USB-snoer is lang genoeg om je voldoende bewegingsvrijheid te geven, maar het bindt je tijdens het gebruik wel aan je pc of console. De bedieningsknoppen voor het volume, de haptische intensiteit en de mute-knop voor de microfoon, zitten allemaal op de oorschelpen en zijn comfortabel geplaatst voor gebruiksgemak.

Geluidsprestaties

Waar de Corsair HS60 Haptic echt in uitblinkt, is zijn uitstekende geluidskwaliteit. Eens uit de doos werkt hij direct, maar als je de Corsair iCue software download, heb je de extra mogelijkheden om je de geluidsniveaus te fine tunen. Je krijgt een equalizer waarmee je allerlei zaken naar wens afstelt, tot de zijtonen van de microfoon aan toe.

Veel headsets hebben een uitstekende basrespons, maar de basrespons van de HS60 Haptic is van een heel ander niveau. De intensiteit is instelbaar, maar zelfs op de maximale stand voelt het nooit oncomfortabel aan. Wat de prestaties betreft, moeten we het hier echt nog hebben over de haptic feedback.

In de praktijk lijkt het geluidssysteem van een bioscoop meer op dat van een gaming headset. De haptic feedback bootst de fysieke geluidssensatie via trillingen na, die je in werkelijkheid zou moeten voelen tijdens het kijken. Als Hans Zimmer de muziek verzorgt, levert dit een spectaculaire ervaring op.

Microfoon

De Corsair HS60 Haptic heeft een volledig afneembare microfoon, waardoor je hem ook gebruikt als een "gewone" over-ear koptelefoon. De microfoon filtert omgevingsgeluid en zorgt voor een uitstekende spraakhelderheid. Met de HS60 communiceer je dus kristalhelder en krijg je een uitzonderlijk goed geluid.

Wat we goed vinden:

 • Deze headset is alsof je je hoofd omwikkelt met een subwoofer
 • Uitstekende ruisonderdrukkende microfoon
 • Volledig afneembare microfoon

Wat we minder goed vinden:

 • Prijzig in aankoop

#5 SteelSeries Arctis Pro
Beste gaming headset met DAC

Draadloos: Nee
Frequentierespons: 10 - 40.000 Hz
Batterijduur: 24 u
Gewicht: 992 g
Geluidsweergave: Surround
Diameter drivers: 40 mm

SteelSeries staat bekend voor zijn onberispelijke audio, maar de SteelSeries Arctis Pro brengt alles naar een hoger niveau. Deze headset biedt een meeslepende surround sound voor al je favoriete games.

SteelSeries Arctis Pro + GameDAC

Dankzij de meegeleverde DAC (digital to audio converter), gebruik je nu de Arctis Pro ook voor het luisteren naar je favoriete muziek. Hij is een beetje aan de prijzige kant, maar één van de beste gaming headsets vandaag op de markt.

Ontwerp

Er is maar één woord dat het ontwerp van deze headset goed beschrijft: elegantie. Terwijl de grootste concurrenten allemaal de meest ambitieus ogende headsets voor gamers lijken te ontwerpen, brengt SteelSeries het allemaal terug naar de essentie met een simpel en minimalistisch ontwerp.

SteelSeries kiest voor een stijlvolle, matte look en een ergonomisch ontwerp. De stalen hoofdband heeft een een gewatteerde onderkant om het comfort te verhogen. De draaibare oorschelpen zijn voorzien van verwijderbare platen met een zachte laklaag. Daarnaast heeft hij ook een secundaire, zelf instelbare, hoofdband om een perfecte pasvorm te bekomen.

Deze gaming headset draag je eenvoudig voor een lange tijd, zonder je hoofd en oren pijn te doen. Bovendien personaliseer je hem eenvoudig, dankzij de verwijderbare hoofdband en de verwijderbare oorschelpen, jouw headset met een eigen lijn accessoires die in verschillende kleuren en designs verkrijgbaar zijn.

Om hem toch een gamer look te geven, lopen er led-lampjes rond de rand van de oorschelpen. De mute-knop en volumeknop zitten allebei achteraan in de linker oorschelp, dus je moet je een beetje aanpassen om het volume te regelen als je rechtshandig bent. Het voordeel is dat je je hand niet van de muis hoeft te halen om dit midden in een spel te doen.

Prestaties

Wat het geluid betreft, is de Arctis Pro een majestueuze sirene. De geluidsprestaties zijn van het audiofiele soort, of je nu voor analoog of digitaal kiest. Deze headset is zelfs zo goed dat er niet veel verschil is tussen de analoge en de digitale ingangen. Analoge audio is misschien niet zo gedetailleerd, maar klinkt nog steeds fantastisch.

Steelseries Arctis Pro Met De Gamedac

Een minpuntje is dat het geluidsbeeld niet zo breed is. Toch heeft hij een zeer goed stereobeeld en lijkt elk geluid van de juiste plaats te komen. Het virtuele surround sound van de Arctis Pro is behoorlijk overtuigend. Tijdens het spelen hoor je de stemmen die van achter je komen of hoor je mensen naar je toe rennen voordat je ze ziet!

De DTS-knop op de GameDAC duwt stemmen naar de voorgrond, laat muziek beter klinken en helpt bij moderne films met een vreselijke geluidsmix. Deze gaming headset produceert een indrukwekkende EQ-frequentiecurve. Zowel de hoge en middentonen als lage tonen klinken goed en de bas is niet overweldigend. Het resultaat is een goed uitgebalanceerd geluid.

DTS

Een DTS geluidsindeling simuleert een surround sound-ervaring met gebruik van een gewone headset. Het effect kan afkomstig zijn van het bronapparaat of gegenereerd worden in de headset zelf. 

GameDAC

De beste eigenschap van de Arctis Pro is de bijgeleverde GameDAC (digitaal-naar-analoog-audio-omzetter), speciaal ontworpen voor gaming. Terwijl de meeste spelconsoles en PC's hun eigen ingebouwde converters hebben, overstemt de bijgeleverde GameDAC van de Arctis Pro ze, omdat hij audioprestaties van hogere kwaliteit biedt.

Het heeft zijn eigen OLED scherm, waarmee je het volume, de EQ curve, input, de Sidetone (hoeveel je van jezelf hoort terwijl je in de microfoon praat), LED kleuren, en de ChatMix (de balans tussen game en chat audio) aanpast zonder door een software te gaan. Je zet er ook de DTS aan of uit, om te wisselen tussen virtueel surround sound.

De GameDAC heeft een 3,5mm audio kabel, USB en optische audio poorten voor input. Dit model sluit je aan op de PS4 en de Xbox One met een optische kabel, wat een meer gecontroleerd en iets gedetailleerder geluid mogelijk maakt dan USB.

Microfoon

De microfoon is in staat om in alle richtingen te draaien. Als je de microfoon niet gebruikt, schuif je hem gemakkelijk in de linkeroorschelp. Hij heeft zijn eigen led-lampje dat oplicht wanneer hij is gedempt. Van storend omgevingsgeluid hoef je ook niet wakker te liggen dankzij de ruisonderdrukkende eigenschappen.

Wat we goed vinden:

 • Ergonomisch ontwerp en toegankelijke bediening
 • Audioprestaties van hogere kwaliteit dankzij de DAC
 • De geluidsprestaties dienen elke audiofiel aan te staan

Wat we minder goed vinden:

 • Het geluidsbeeld is niet erg breed

Koopgids

Loop nog even de koopgids na om er zeker van te zijn dat je niets over het hoofd ziet bij de keuze van je gaming headset. Hieronder vind je de belangrijkste begrippen uitgelegd die je ongetwijfeld tegenkomt tijdens je zoektocht! 🧐

Surround sound en stereo

Geluidseffecten zoals geweerschoten, dialogen en voetstappen die uit positiepunten komen, veranderden voorgoed de manier waarop je door de 3D-ruimtes in je games navigeert.

Met een betrouwbaar surround sound merk je tegenstanders beter op door precies te horen waar de voetstappen hun vandaan komen.

Als gevolg van de hoge kosten van surround sound-systemen voor thuis, of de culturele verschuiving naar gaming headsets, richten velen zich nu op virtueel surround sound.

Virtueel surround sound is een audiosysteem dat probeert de indruk te wekken dat er veel meer geluidsbronnen zijn dan er werkelijk aanwezig zijn. In veel gevallen is virtueel surround sound net zo goed als 'echt' surround sound - zo niet beter dankzij de draagbaarheid.

Haptic feedback

Elke gamer - of iedereen met een smartphone - is goed bekend met de kunst van trilling-feedback. Of je nu een sms'je of telefoontje krijgt of tegen een ander voertuig botst, dat gevoel van trillingen en de intensiteit ervan is tegenwoordig heel vertrouwd. Het probleem is dat de trillingen zich op één niveau afspelen, met weinig variatie in de intensiteit.

Dat is waar haptic feedback om de hoek komt kijken. Hier gaat het erom beter te simuleren hoe het zou voelen om iets in het echt aan te raken of ermee in aanraking te komen. Daar komen precisietrillingen bij van pas. Deze geven beter en realistischer weer wat er in je game gebeurt.

In plaats van de explosieve trillingen van de huidige controllers, zorgt haptische feedback voor veel meer subtiliteit, variërend van het delicate gespetter van regendruppels tot iets heftigers als een explosie. 💥

Cardioïde microfoon

Een cardioïde microfoon hoort niet alleen, hij luistert ook. In technische termen: een cardioïde microfoon is het gevoeligst voor geluid dat van voren komt. Geluid van de zijkanten pikt hij wat stiller op, en geluid van achteren stoot hij sterk af.

EQ-frequentiecurve

EQ staat voor equalisatie en is het proces van het aanpassen van de balans tussen frequentiecomponenten binnen een elektrisch signaal. Bij een goede EQ gaat het erom de perfecte balans te vinden tussen de frequenties in je muziek (en te weten hoe je die balans manipuleert om te krijgen wat je wilt).

Knoppen om geluid mee aan te passen

Als je ooit met wat voor audio-apparatuur dan ook te maken hebt gehad, weet je in ieder geval hoe een EQ eruit ziet. De meeste mensen herkennen de knoppen voor de lage of hoge tonen ook wel. Dat zijn de basis EQ-knoppen. Ze worden iets geavanceerder als je je eenmaal verdiept in high-end opnameapparatuur en receivers.

Onder invloed van de vooruitgang op het gebied van actieve ruisonderdrukking en draadloze technologieën is de populariteit van gaming headsets en over-ear koptelefoons de afgelopen jaren snel toegenomen. De frequentierespons bepaalt de geluidskwaliteit van een headset. Deze beschrijft de balans tussen verschillende frequenties: lage, midden en hoge tonen.

Software

Veel headsets hebben een eigen, bijbehorende software. Daarin vind je vaak een equalizer waarmee je bijvoorbeeld de prominentie van de bastonen aanpast, maar ook zaken als de gevoeligheid van je microfoon.

De precieze uitwerking van zo'n software verschilt per merk, maar als het beschikbaar is, is dit een groot pluspunt als je je geluid naar eigen smaak wilt aanpassen.

Driver

De driver is een zeer belangrijk onderdeel van je headset omdat het elektrische signalen omzet in geluid. Eenvoudig gezegd: de driver creëert het geluid dat je hoort. Je kunt de driver-eenheden van een headset zien als kleine luidsprekers in je oor. Een driver bestaat meestal uit drie onderdelen die samenwerken om geluid te produceren.

 1. De magneet. Deze is verantwoordelijk voor het creëren van een magnetisch veld. De geluidskwaliteit verbetert door de prestaties van de magneet in het magnetische circuit.
 2. Spreekspoelen. Telkens wanneer een elektrische stroom door de spreekspoelen gaat, bewegen ze het diafragma om het geluid te genereren dat je hoort. Ze spelen de belangrijke rol van het omzetten van elektrische signalen in geluid.
 3. Het diafragma: Dit trilt meestal om geluidsgolven te produceren. Een diafragma is een omvormer die mechanische trillingen omzet in geluid. Wanneer elektriciteit een membraan doet trillen, slaat het tegen de lucht en creëert het geluidsgolven.

De driver van een headset heeft meestal de vorm van een schijf. Bovendien verschilt de grootte van de driver, afhankelijk van de vereiste geluidsweergave en het merk. Je moet dit echter niet zo opvatten dat headsets met grote drivers een beter geluid produceren dan die met kleine drivers. Niets is minder waar!

Een driver unit van een headset heeft een diameter tussen 20 en 50 mm. De grootte bepaalt alleen de luidheid van de headset. Veel mensen denken dat headset drivers met een groter formaat automatisch een betere geluidskwaliteit produceren. Dit is niet het geval.

Een grotere headset driver heeft misschien wel een groter diafragma, maar dit betekent alleen dat de lage tonen misschien iets beter zijn. Headsets met grote drivers hebben echter meestal moeite met het weergeven van hoge frequenties.

De belangrijkste invloeden op geluidskwaliteit zijn de kwaliteit van de driver-unit en de variatie van de materialen binnenin.

Frequentierespons

Klankschaal in beeld

Geluid en audio zijn gemaakt van golven binnen een bereik van frequenties.

Mensen reageren van nature op het hoorbare bereik van frequenties en headsets zijn ontworpen met hun eigen bereik van frequenties die zij produceren.

De frequentierespons van een headset verwijst naar de frequentie specifieke gevoeligheid van de output.

De frequentierespons geeft het bereik aan dat een headset kan weergeven. Het ideale bereik bestrijkt het hoorbare geluidsgebied van 20 Hz - 20.000 Hz.

De beste gaming headsets

Productsoort Beste voor Beoordeling Productpagina
Kingston HyperX Cloud II Allround 9,3 Bekijk hem hier
Razer BlackShark V2 X Prijs-kwaliteit 9,0 Bekijk hem hier
Razer Thresher Comfort 8,9 Bekijk hem hier
Corsair HS60 Haptic Haptische feedback 8,5 Bekijk hem hier
SteelSeries Arctis Pro Geluidskwaliteit 8,4 Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

🎙️ Wat is het verschil tussen een gaming headset en een normale headset?

Het belangrijkste verschil is dat gewone headsets geen microfoon hebben. Bovendien hebben ze meestal ook een betere frequentiebalans, zodat ze een beter middengebied en gecontroleerde hoge tonen bieden voor een aangename, minder vermoeiende muziekervaring.

🎧 Welke soorten gaming headsets zijn er?

Er zijn twee soorten gaming headsets: open en gesloten headsets. Open headsets isoleren je niet volledig van extern geluid en laten nog een vrij groot deel van het geluid ontsnappen. Gesloten headsets zijn kenmerkend voor hun ongelooflijk isolerend vermogen. Ze blokkeren zowel het geluid naar binnen als het geluid naar buiten.

🔊 Wat zijn de voordelen van een gaming headset?

Met een gaming headset geniet je van een meeslepend gevoel en til je je spelervaring naar een hoger niveau. Je hoeft je bij een goed geïsoleerd model ook geen zorgen meer te maken dat de muziek of het geluid van je games je familie of huisgenoten stoort.

Conclusie

De beste gaming headset maakt het verschil in je game-ervaring. Het is de beslissende factor in cruciale situaties in het spel, aangezien je letterlijk alles hoort, zelfs al zie je het nog niet in beeld. Een goede gaming headset biedt ook een uitstekend niveau van comfort voor urenlang spelplezier.

Bedankt voor het lezen en laat ons weten of je klaar bent voor een hele nieuwe game-ervaring!

Was dit artikel behulpzaam?