De Beste Gaming Headset Dompelt Je Volledig Onder in je Game

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door: Jasmijn Roekaerts

Je hoort er hier alles over.

De Beste Gaming Headset Dompelt Je Volledig Onder in je Game

De beste gaming headset maakt hét verschil in een meeslepende game-ervaring. Het is de beslissende factor in cruciale virtuele leven-of-dood-situaties en biedt een uitstekend niveau van comfort voor de marathon gaming sessie die je van plan bent.

Voor elke fervente gamer is, naast een gaming muis, goede laptop voor gaming of een goede gaming monitor en gaming router, ook een hoogwaardige gaming headset essentieel voor de ervaring. Je lokaliseert je vijanden met richtingsgevoelige audio, en reageert sneller dan ooit.

Onze lijst met de beste gaming headsets heeft voor elk wat wils, ongeacht je budget! In de koopgids krijg je dan weer alle ins en outs om de beste koop te maken.

Strex Gaming Headset met Microfoon Rood - PC + PS4 + PS5 + Xbox One

Strex Gaming Headset met Microfoon Rood - PC + PS4 + PS5 + Xbox One
Draadloos: Nee
Type audiokanaal: 7,1
Verwijderbare microfoon: Nee
Instelbare verlichting: Nee
Type verbinding: Bedraad
Maximale batterijduur: 10 h
Noise cancelling: Ja
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Air 1562M Pods - draadloze bluetooth oordopjes - volledig draadloze oortjes met oplaadcase - Earpods Android & Apple met multi-touch functie

Air 1562M Pods - draadloze bluetooth oordopjes - volledig draadloze oortjes met oplaadcase - Earpods Android & Apple met multi-touch functie
Noise cancelling: Nee
Maximale batterijduur: 6 uur
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Sony PlayStation 3D Pulse draadloze headset

Sony PlayStation 3D Pulse draadloze headset
Draadloos: Ja
Type audiokanaal: 5,1
Verwijderbare microfoon: Nee
Instelbare verlichting: Nee
Type verbinding: Draadloos
Maximale batterijduur: 12 h
Noise cancelling: Ja
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

De beste gaming headset koopgids: hoe maak je de beste koop?

Er zijn een paar dingen om te overwegen bij het kiezen van een gaming headset. Prijs en geluidskwaliteit staan bovenaan de lijst, aangezien dit ook de belangrijkste factoren zijn waarmee we rekening hielden bij het kiezen van onze top vijf.

Comfort staat ook bovenaan. Een oncomfortabele headset is weggegooid geld. Daarnaast zijn ook microfoons met ruisonderdrukking van cruciaal belang, Je wilt natuurlijk een hoogwaardige stemkwaliteit en een microfoon die niet elke toetsaanslag op je mechanische toetsenbord oppikt.

Hieronder vind je de belangrijkste begrippen uitgelegd die je ongetwijfeld tegenkomt tijdens je zoektocht! 🧐

Surround sound en stereo

Geluidseffecten zoals geweerschoten, dialogen en voetstappen die uit positiepunten komen, veranderden voorgoed de manier waarop je door de 3D-ruimtes in je games navigeert.

Met een betrouwbaar surround sound merk je tegenstanders beter op door precies te horen waar de voetstappen hun vandaan komen.

Als gevolg van de hoge kosten van surround sound-systemen voor thuis, of de culturele verschuiving naar gaming headsets, richten velen zich nu op virtueel surround sound.

Virtueel surround sound is een audiosysteem dat probeert de indruk te wekken dat er veel meer geluidsbronnen zijn dan er werkelijk aanwezig zijn. In veel gevallen is virtueel surround sound net zo goed als 'echt' surround sound - zo niet beter dankzij de draagbaarheid.

7.1 surround sound is de gebruikelijke naam voor een audiosysteem dat geluiden onder verschillende hoeken en afstanden weergeeft, zodat je als luisteraar de positie van een object met geluid eenvoudiger visualiseert. Het dompelt je onder in een je audio-ervaring.

Wireless of bedraad?

Dit is sterk afhankelijk van je opstelling. Als je de beste gaming pc hebt en een mooi bureau, dan kun je met beide uit de voeten. Als je een consolegamer bent, geef je waarschijnlijk de voorkeur aan wireless (draadloos), hoewel de huidige generatie consoles ingangen in de controller hebben, waardoor ook een bedraad model mogelijk is.

Het nadeel van draadloze headsets is dat je ze moet opladen, wat een probleem kan zijn als je midden in een game zit. Ook is er de kans dat ze last hebben van interferentie, althans bij de goedkopere headsets.

Let op!

Over het algemeen zijn draadloze headsets die compatibel zijn met pc en PS4 of PS5 niet compatibel met Xbox One, en omgekeerd, dus een headset die ook beschikt over 3,5 mm connectiviteit is in dit geval handig.

Bedrade headsets hebben het voordeel dat je ze niet hoeft op te laden. Je stopt ze gewoon in het stopcontact en gaat aan de slag! Het enige nadeel van bedraad is het bereik. Als je ver weg zit van je computer, is het niet erg nuttig. Ook als je een nogal actieve gamer bent (lees op en neer springend etc.), zit die kabel in de weg.

Zoals bij veel van de opties komt het neer op situatie en voorkeur. Ook de prijs speelt een rol: draadloze headsets kosten doorgaans aanzienlijk meer dan hun bedrade tegenhangers.

Haptic feedback

Elke gamer - of iedereen met een smartphone - is goed bekend met de kunst van trilling-feedback. Of je nu een sms'je of telefoontje krijgt of tegen een ander voertuig botst, dat gevoel van trillingen en de intensiteit ervan is tegenwoordig heel vertrouwd. Het probleem is dat de trillingen zich op één niveau afspelen, met weinig variatie in de intensiteit.

Dat is waar haptic feedback om de hoek komt kijken. Hier gaat het erom beter te simuleren hoe het zou voelen om iets in het echt aan te raken of ermee in aanraking te komen. Daar komen precisietrillingen bij van pas. Deze geven beter en realistischer weer wat er in je game gebeurt.

In plaats van de explosieve trillingen van de huidige controllers, zorgt haptische feedback voor veel meer subtiliteit, variërend van het delicate gespetter van regendruppels tot iets heftigers als een explosie. 💥

Cardioïde microfoon

Een cardioïde microfoon hoort niet alleen, hij luistert ook. In technische termen: een cardioïde microfoon is het gevoeligst voor geluid dat van voren komt. Geluid van de zijkanten pikt hij wat stiller op, en geluid van achteren stoot hij sterk af.

EQ-frequentiecurve

EQ staat voor equalisatie en is het proces van het aanpassen van de balans tussen frequentiecomponenten binnen een elektrisch signaal. Bij een goede EQ gaat het erom de perfecte balans te vinden tussen de frequenties in je muziek (en te weten hoe je die balans manipuleert om te krijgen wat je wilt).

Knoppen om geluid mee aan te passen

Als je ooit met wat voor audio-apparatuur dan ook te maken hebt gehad, weet je in ieder geval hoe een EQ eruit ziet. De meeste mensen herkennen de knoppen voor de lage of hoge tonen ook wel. Dat zijn de basis EQ-knoppen. Ze worden iets geavanceerder als je je eenmaal verdiept in high-end opnameapparatuur en receivers.

Onder invloed van de vooruitgang op het gebied van actieve ruisonderdrukking en draadloze technologieën is de populariteit van gaming headsets en over-ear koptelefoons de afgelopen jaren snel toegenomen. De frequentierespons bepaalt de geluidskwaliteit van een headset. Deze beschrijft de balans tussen verschillende frequenties: lage, midden en hoge tonen.

Software

Veel headsets hebben een eigen, bijbehorende software. Daarin vind je vaak een equalizer waarmee je bijvoorbeeld de prominentie van de bastonen aanpast, maar ook zaken als de gevoeligheid van je microfoon.

De precieze uitwerking van zo'n software verschilt per merk, maar als het beschikbaar is, is dit een groot pluspunt als je je geluid naar eigen smaak wilt aanpassen.

Driver

De driver is een zeer belangrijk onderdeel van je headset omdat het elektrische signalen omzet in geluid. Eenvoudig gezegd: de driver creëert het geluid dat je hoort. Je kunt de driver-eenheden van een headset zien als kleine luidsprekers in je oor. Een driver bestaat meestal uit drie onderdelen die samenwerken om geluid te produceren.

  1. De magneet. Deze is verantwoordelijk voor het creëren van een magnetisch veld. De geluidskwaliteit verbetert door de prestaties van de magneet in het magnetische circuit.
  2. Spreekspoelen. Telkens wanneer een elektrische stroom door de spreekspoelen gaat, bewegen ze het diafragma om het geluid te genereren dat je hoort. Ze spelen de belangrijke rol van het omzetten van elektrische signalen in geluid.
  3. Het diafragma: Dit trilt meestal om geluidsgolven te produceren. Een diafragma is een omvormer die mechanische trillingen omzet in geluid. Wanneer elektriciteit een membraan doet trillen, slaat het tegen de lucht en creëert het geluidsgolven.

De driver van een headset heeft meestal de vorm van een schijf. Bovendien verschilt de grootte van de driver, afhankelijk van de vereiste geluidsweergave en het merk. Je moet dit echter niet zo opvatten dat headsets met grote drivers een beter geluid produceren dan die met kleine drivers. Niets is minder waar!

Een driver unit van een headset heeft een diameter tussen 20 en 50 mm. De grootte bepaalt alleen de luidheid van de headset. Veel mensen denken dat headset drivers met een groter formaat automatisch een betere geluidskwaliteit produceren. Dit is niet het geval.

Een grotere headset driver heeft misschien wel een groter diafragma, maar dit betekent alleen dat de lage tonen misschien iets beter zijn. Headsets met grote drivers hebben echter meestal moeite met het weergeven van hoge frequenties.

De belangrijkste invloeden op geluidskwaliteit zijn de kwaliteit van de driver-unit en de variatie van de materialen binnenin.

Frequentierespons

Klankschaal in beeld

Geluid en audio zijn gemaakt van golven binnen een bereik van frequenties.

Mensen reageren van nature op het hoorbare bereik van frequenties en headsets zijn ontworpen met hun eigen bereik van frequenties die zij produceren.

De frequentierespons van een headset verwijst naar de frequentie specifieke gevoeligheid van de output.

De frequentierespons geeft het bereik aan dat een headset kan weergeven. Het ideale bereik bestrijkt het hoorbare geluidsgebied van 20 Hz - 20.000 Hz.

Bluetooth

Een gaming headset met ingebouwde Bluetooth-compatibiliteit betekent dat je deze headset ook op je mobiele apparaten kunt gebruiken. Dat is ideaal als je van plan bent te gamen op je telefoon of tablet.

Ontwerp

De beste gaming headset biedt een zeer goede isolatie, waardoor de typische geluiden van thuis je niet meer storen. Je loopt zelfs het risico om het geluid van je draadloze deurbel te missen (afhankelijk van hoe hard het volume staat). 🔊

Veel headsets hebben ook een volledig afneembare microfoon, waardoor je hem ook gebruikt als een gewone' over-ear koptelefoon. De beste microfoon filtert omgevingsgeluid, ook wel noise cancelling genoemd, en zorgt voor een uitstekende spraakhelderheid. Met een goede gaming headset is het geluid dat je ontvangt en verstuurt kristalhelder.

Noise cancelling

Microfoons met ruisonderdrukking, of noise cancelling, zijn gebouwd om je stem op te pikken terwijl ze het achtergrondgeluid negeren. Dit zorgt ervoor dat anderen je beter verstaan. Deze ruisonderdrukking bereikt men op verschillende manieren, onder meer door de vorm en plaatsing van de microfoon en digitale signaalverwerking.

RGB-verlichting is een ander leuk extraatje en nu alomtegenwoordig in gamingproducten, waaronder headsets. Het zet de toon en creëert een ontspannen sfeer tijdens het spelen. Het ziet er heel mooi uit, vooral wanneer het wordt gesynchroniseerd met andere items zoals RGB-componenten in je computer en gamingstoelen.

De 5 beste gaming headsets onder elkaar

1. Strex Gaming Headset met Microfoon Rood - PC + PS4 + PS5 + Xbox One

1. Strex Gaming Headset met Microfoon Rood - PC + PS4 + PS5 + Xbox One
Draadloos: Nee
Geluidsweergave: Surround | Stereo
Type audiokanaal: 7,1
Ruisonderdrukking microfoon: Ja
Verwijderbare microfoon: Nee
Instelbare verlichting: Nee
Type verbinding: Bedraad
Bluetooth: Nee
Draagwijze: Over-ear
Maximale batterijduur: 10 h
Noise cancelling: Ja
Type input/output: 3.5 mm jack , USB

2. Air 1562M Pods - draadloze bluetooth oordopjes - volledig draadloze oortjes met oplaadcase - Earpods Android & Apple met multi-touch functie

2. Air 1562M Pods - draadloze bluetooth oordopjes - volledig draadloze oortjes met oplaadcase - Earpods Android & Apple met multi-touch functie
Noise cancelling: Nee
Maximale batterijduur: 6 uur

3. Sony PlayStation 3D Pulse draadloze headset

3. Sony PlayStation 3D Pulse draadloze headset
Draadloos: Ja
Geluidsweergave: Surround
Type audiokanaal: 5,1
Ruisonderdrukking microfoon: Ja
Verwijderbare microfoon: Nee
Instelbare verlichting: Nee
Type verbinding: Draadloos
Bluetooth: Nee
Draagwijze: Over-ear
Maximale batterijduur: 12 h
Noise cancelling: Ja
Type input/output: 3.5 mm jack

4. Trust GXT 488 FORZE Official Licensed - Playstation 4 en 5 Gaming Headset - Zwart

4. Trust GXT 488 FORZE Official Licensed - Playstation 4 en 5 Gaming Headset - Zwart
Draadloos: Nee
Geluidsweergave: Stereo
Type audiokanaal: 2
Ruisonderdrukking microfoon: Nee
Verwijderbare microfoon: Nee
Instelbare verlichting: Nee
Type verbinding: Bedraad
Bluetooth: Nee
Draagwijze: Over-ear
Maximale batterijduur: 0 h
Noise cancelling: Nee
Type input/output: 3.5 mm jack

5. SteelSeries Arctis 3 - Gaming Headset - Zwart - PC & Xbox Series X|S

5. SteelSeries Arctis 3 - Gaming Headset - Zwart - PC & Xbox Series X|S
Draadloos: Nee
Geluidsweergave: Stereo
Type audiokanaal: 2
Ruisonderdrukking microfoon: Ja
Verwijderbare microfoon: Nee
Instelbare verlichting: Nee
Type verbinding: Bedraad
Bluetooth: Nee
Draagwijze: Over-ear
Maximale batterijduur: 28 h
Noise cancelling: Nee
Type input/output: 3.5 mm jack

Veelgestelde vragen over gaming headsets

🎙️ Wat is het verschil tussen een gaming headset en een normale headset?

Het belangrijkste verschil is dat gewone headsets geen microfoon hebben. Bovendien hebben ze meestal ook een betere frequentiebalans, zodat ze een beter middengebied en gecontroleerde hoge tonen bieden voor een aangename, minder vermoeiende muziekervaring.

🎧 Welke soorten gaming headsets zijn er?

Er zijn twee soorten gaming headsets: open en gesloten headsets. Open headsets isoleren je niet volledig van extern geluid en laten nog een vrij groot deel van het geluid ontsnappen. Gesloten headsets zijn kenmerkend voor hun ongelooflijk isolerend vermogen. Ze blokkeren zowel het geluid naar binnen als het geluid naar buiten.

🔊 Wat zijn de voordelen van een gaming headset?

Met een gaming headset geniet je van een meeslepend gevoel en til je je spelervaring naar een hoger niveau. Je hoeft je bij een goed geïsoleerd model ook geen zorgen meer te maken dat de muziek of het geluid van je games je familie of huisgenoten stoort.

Welke gaming headset moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste gaming headsets. Zo kun jij de beste keus maken.

Draadloos Type audiokanaal Verwijderbare microfoon Instelbare verlichting Type verbinding Maximale batterijduur Noise cancelling
1 Strex Gaming Headset met Microfoon Rood - PC + PS4 + PS5 + Xbox One Nee 7,1 Nee Nee Bedraad 10 h Ja
2 Air 1562M Pods - draadloze bluetooth oordopjes - volledig draadloze oortjes met oplaadcase - Earpods Android & Apple met multi-touch functie Nee 7,1 Nee Nee Bedraad 6 uur Nee
3 Sony PlayStation 3D Pulse draadloze headset Ja 5,1 Nee Nee Draadloos 12 h Ja
4 Trust GXT 488 FORZE Official Licensed - Playstation 4 en 5 Gaming Headset - Zwart Nee 2 Nee Nee Bedraad 0 h Nee
5 SteelSeries Arctis 3 - Gaming Headset - Zwart - PC & Xbox Series X|S Nee 2 Nee Nee Bedraad 28 h Nee

Strex Gaming Headset met Microfoon Rood - PC + PS4 + PS5 + Xbox One

Draadloos: Nee

Type audiokanaal: 7,1

Verwijderbare microfoon: Nee

Instelbare verlichting: Nee

Type verbinding: Bedraad

Maximale batterijduur: 10 h

Noise cancelling: Ja

Air 1562M Pods - draadloze bluetooth oordopjes - volledig draadloze oortjes met oplaadcase - Earpods Android & Apple met multi-touch functie

Draadloos: Nee

Type audiokanaal: 7,1

Verwijderbare microfoon: Nee

Instelbare verlichting: Nee

Type verbinding: Bedraad

Maximale batterijduur: 6 uur

Noise cancelling: Nee

Sony PlayStation 3D Pulse draadloze headset

Draadloos: Ja

Type audiokanaal: 5,1

Verwijderbare microfoon: Nee

Instelbare verlichting: Nee

Type verbinding: Draadloos

Maximale batterijduur: 12 h

Noise cancelling: Ja

Trust GXT 488 FORZE Official Licensed - Playstation 4 en 5 Gaming Headset - Zwart

Draadloos: Nee

Type audiokanaal: 2

Verwijderbare microfoon: Nee

Instelbare verlichting: Nee

Type verbinding: Bedraad

Maximale batterijduur: 0 h

Noise cancelling: Nee

SteelSeries Arctis 3 - Gaming Headset - Zwart - PC & Xbox Series X|S

Draadloos: Nee

Type audiokanaal: 2

Verwijderbare microfoon: Nee

Instelbare verlichting: Nee

Type verbinding: Bedraad

Maximale batterijduur: 28 h

Noise cancelling: Nee

Conclusie

De beste gaming headset maakt het verschil in je game-ervaring. Het is de beslissende factor in cruciale situaties in het spel, aangezien je letterlijk alles hoort, zelfs al zie je het nog niet in beeld. Een goede gaming headset biedt ook een uitstekend niveau van comfort voor urenlang spelplezier.

Bedankt voor het lezen en laat ons weten of je klaar bent voor een hele nieuwe game-ervaring!

Was dit artikel behulpzaam?