De Beste Gaming-Headset Dompelt Je Volledig Onder in je Game

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

9 min. leestijd

Zeg "game over" tegen slecht geluid!

De Beste Gaming-Headset Dompelt Je Volledig Onder in je Game

Zit je nog steeds met die oude headset die klinkt alsof je in een blikje praat? 🎧👾 Tijd voor een upgrade! Ik heb de coolste gaming-headsets op een rijtje gezet. Ontdek welke headsets je oren en je games eer aandoen. Lees verder en vind de beste gaming-headset voor jou! 🎮😎

Wat zijn de beste gaming-headsets van 2024?

Dit zijn de top 5 beste gaming-headsets op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie:

Waarom Wifiwijs vertrouwen? We spenderen meerdere uren het aan onderzoeken, schrijven, updaten en editen van al onze artikelen. Lees hier meer informatie over hoe een artikel tot stand komt.

Beste gaming-headsets van 2024

1. Beste gamingheadset: wired gaming headsets

1. Beste gamingheadset: wired gaming headsets

Belangrijke specificaties:

Noise cancelling: Nee
Draadloos: Nee
Type audiokanaal: 7.1
Verwijderbare microfoon: Nee

Ik ben absoluut overtuigd van de SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless als de beste gaming headset, met zijn ongeëvenaarde comfort, audiokwaliteit en innovatieve functies. Het heeft een verwisselbaar batterijsysteem en gelijktijdige 2,4 GHz/Bluetooth-connectiviteit, waardoor het buitengewoon flexibel is. Met op maat gemaakte 40mm drivers en een breed frequentiebereik zorgt het voor een meeslepende game-ervaring. Tom's Hardware benadrukt dat "de SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless een volledig intrekbare microfoon en goede audiokwaliteit biedt." Maar de prijs en leercurve kunnen sommige gebruikers afschrikken.

In de hevig concurrerende markt voor gaming headsets komt de Razer BlackShark V2 naar voren als een geduchte concurrent. PC Gamer prijst zijn uitstekende geluidskwaliteit, lichtgewicht ontwerp en aantrekkelijke prijs, waardoor het een sterke concurrent is voor de SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless. De 50mm TriForce Titanium drivers leveren rijk, gebalanceerd geluid en het comfortabele ontwerp voor lange gamesessies wordt met name geprezen.

Ondertussen valt de Audeze Maxwell Wireless, volgens RTINGS, op met zijn planar magnetische drivers, die een uitgebreide basrespons en een breder geluidsveld bieden. Het neutrale standaardgeluidsprofiel en ondersteuning voor Dolby Atmos zorgen voor een meeslepende game-ervaring, waarmee het zich onderscheidt van traditionele gaming headsets. Aan de andere kant weet de Logitech G PRO X 2 LIGHTSPEED Wireless te imponeren met zijn baszware geluid en opmerkelijke batterijduur van maar liefst 97 uur, specifiek gericht op de behoeften van pc-gaming.

De SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless blinkt zonder twijfel uit in het bieden van een complete game-ervaring, maar de Razer BlackShark V2 biedt hevige concurrentie door een vergelijkbaar audiokwaliteit en comfort te bieden tegen een meer betaalbare prijs. Als alternatief richten de Audeze Maxwell Wireless en Logitech G PRO X 2 LIGHTSPEED Wireless zich op specifieke gaming niches, waarbij de eerste zich richt op een meeslepend geluidsveld en de laatste de nadruk legt op een verlengde batterijduur voor langdurige gamesessies.

De SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless schittert ongetwijfeld als een topklasse gaming headset, met zijn uitzonderlijke comfort, audiokwaliteit en veelzijdigheid. Zijn verwisselbare batterijsysteem en gelijktijdige connectiviteitsopties onderscheiden het van de concurrentie. Maar de hoge prijs en leercurve kunnen voor sommige gebruikers een drempel vormen. Aan de andere kant biedt de Razer BlackShark V2 hevige concurrentie door vergelijkbare audiokwaliteit en comfort te bieden tegen een meer toegankelijke prijs, waardoor het een aantrekkelijk alternatief is voor budgetbewuste gamers.

Voordelen wired gaming headsets
 • Ik geniet van topklasse comfort.
Nadelen wired gaming headsets
 • De prijs is behoorlijk steil.
 • Er zit een leercurve aan vast.

2. wireless gaming headsets

Ik ben enthousiast om de veelzijdige en hoogwaardige SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless Gaming Headset te introduceren. Met lof voor zijn comfort, volledig intrekbare microfoon en verwisselbare batterijsysteem, biedt deze headset een mix van functies die zowel voor gaming als dagelijks gebruik geschikt zijn. Tom's Hardware prijst het om zijn "uitstekende audiokwaliteit" en gelijktijdige 2.4GHz/Bluetooth verbinding, terwijl PC Gamer het als de beste multi-use headset noemt vanwege het strakke ontwerp, de connectiviteitsopties, vervangbare batterijen en actieve ruisonderdrukking.

De Arctis Nova Pro Wireless is uitgerust met op maat gemaakte 40mm drivers die een meeslepende audio-ervaring garanderen. Het verwisselbare batterijsysteem biedt 18-22 uur batterijduur per batterij, voor uitgebreide gaming- of entertainment sessies zonder onderbreking. Het draadloze basisstation van de headset maakt dual audio source connectiviteit mogelijk en fungeert als een handig laadstation voor de batterijen. Daarnaast verbetert de bidirectionele ruisonderdrukking microfoon en actieve ruisonderdrukking de algehele ervaring, waardoor het geschikt is voor diverse gebruiksscenario's.

In de competitieve wereld van draadloze gaming headsets blinkt de SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless uit door zijn mix van functies, comfort en prestaties. Het concurreert met opties zoals de Corsair Virtuoso RGB Wireless XT, die premium hi-fi audio biedt en een lagere prijs heeft in vergelijking met de Arctis Nova Pro. Echter, de naadloze overgang tussen gaming en dagelijks gebruik, samen met het verwisselbare batterijsysteem, onderscheidt het zich op de markt.

Hoewel de Arctis Nova Pro Wireless wordt geprezen om zijn uitstekende prestaties, wordt opgemerkt dat het relatief duur is. Zoals Tom's Hardware aangeeft, wordt het als "duur en niet super intuïtief" beschouwd. Echter, voor degenen die op zoek zijn naar een veelzijdige draadloze gaming headset met topkwaliteit audiokwaliteit, comfort en flexibele gebruiksopties, blijkt de Arctis Nova Pro Wireless een overtuigende keuze te zijn. Zijn vermogen om naadloos te voldoen aan gaming- en levensstijlbehoeften maakt het tot een opvallende optie in de categorie draadloze gaming headsets.

Kortom, de SteelSeries Arctis Nova Pro Wireless Gaming Headset biedt een overtuigend pakket voor gebruikers die op zoek zijn naar een premium draadloze gaming headset met veelzijdige gebruiksopties, topkwaliteit audiokwaliteit en een comfortabel ontwerp. Hoewel het misschien een hogere prijs heeft, maken de functies en prestaties het een waardevolle investering voor gamingliefhebbers en degenen die een hoogwaardige audiobeleving zoeken in verschillende scenario's. 🎧

Voordelen wireless gaming headsets
 • Comfortabele ontwerp voor langdurig gebruik
 • Verwisselbaar batterijsysteem voor een langere batterijduur
 • Veelzijdig gebruik voor gaming en lifestyle behoeften
Nadelen wireless gaming headsets
 • Relatief duur in vergelijking met andere opties
 • Door sommige gebruikers als niet erg intuïtief beschouwd

3. SteelSeries Arctis 7P+ Wit

3. SteelSeries Arctis 7P+ Wit

Belangrijke specificaties:

De SteelSeries Arctis 7P+ Wireless Gaming Headset is een aanzienlijke upgrade ten opzichte van zijn voorganger, met een duurzame stalen hoofdband en comfortabel ontwerp. Compatibel met verschillende platforms, waaronder PlayStation, pc, Nintendo Switch en meer, biedt deze headset een uitzonderlijke game-ervaring met fantastische audiokwaliteit en ondersteuning voor Sony's Tempest 3D AudioTech. De toevoeging van een USB-C oplaadpoort maakt snelladen mogelijk en verlengt de batterijduur tot meer dan 30 uur, waardoor het een opvallende keuze is voor PlayStation-gebruikers. De SteelSeries GG-app maakt aanpassing van de EQ-instellingen en presets mogelijk, waardoor de game-ervaring verder wordt verbeterd.

Volgens IGN biedt de Arctis 7P+ een aanzienlijke upgrade ten opzichte van zijn voorganger en is het een aanbevolen keuze voor PlayStation-gebruikers. De indrukwekkende batterijduur en fantastische audiokwaliteit dragen bij aan de aantrekkingskracht voor game-liefhebbers. TechRadar benadrukt het comfort, de kwaliteit en de geschiktheid voor co-op gaming, waardoor het een uitstekende keuze is voor meeslepende game-ervaringen. Bovendien bergt de flexibele microfoonarm netjes op wanneer deze niet in gebruik is en biedt deze heldere audiokwaliteit tijdens het spelen, waardoor de functionaliteit tijdens co-op spelen wordt verbeterd.

De veelzijdigheid in connectiviteitsopties van de headset, waaronder een USB-C dongle en USB-A naar USB-C adapter, zoals vermeld door SoundGuys, draagt bij aan de aantrekkingskracht. Het blinkt ook uit in basrijke genres, waardoor het een ideale keuze is voor bepaalde gaming scenario's. Het is echter mogelijk niet ideaal voor alle soorten muziek. De EPOS H3PRO Hybrid wordt aanbevolen als alternatief voor degenen die op zoek zijn naar hoogwaardig geluid.

Volgens RTINGS biedt de Arctis 7P+ een bevredigend, neutraal geluid met aanpasbare opties via de bijbehorende software. Hoewel het mogelijk niet uitblinkt in alle scenario's, zoals woon-werkverkeer of sport/fitness, vanwege factoren zoals gebrek aan Bluetooth-ondersteuning en slechte geluidsisolatie, schittert het in draadloos gamen, met lage non-Bluetooth draadloze latentie, aanpassingsfuncties en een comfortabele pasvorm voor lange gamesessies.

In vergelijking met zijn voorgangers en concurrenten valt de SteelSeries Arctis 7P+ Wireless Gaming Headset op door zijn uitzonderlijke batterijduur, compatibiliteit met verschillende platforms en fantastische audiokwaliteit, waardoor het een topkeuze is voor PlayStation-gebruikers en game-liefhebbers. De beperkingen in bepaalde gebruiksscenario's en audiostabiliteit moeten echter in overweging worden genomen. Over het algemeen stelt het een hoge standaard in de categorie gaming headsets, vooral voor degenen die een naadloze en meeslepende game-ervaring zoeken.

Voordelen SteelSeries Arctis 7P+ Wit
 • Duurzame stalen hoofdband en comfortabel ontwerp
 • Uitzonderlijke game-ervaring met fantastische audiokwaliteit en ondersteuning voor Sony's Tempest 3D AudioTech
 • Veelzijdige connectiviteitsopties, waaronder een USB-C-dongle en een USB-A-naar-USB-C-adapter
Nadelen SteelSeries Arctis 7P+ Wit
 • Excelleert mogelijk niet in alle muziekgenres
 • Beperkingen in bepaalde gebruiksscenario's zoals woon-werkverkeer/reizen of sport/fitness
 • Slechte geluidsisolatie en gebrek aan Bluetooth-ondersteuning

4. Verbeterde 3D-audio-ondersteuning en uitzonderlijk comfort: Sony Playstation Sony Pulse 3D

4. Verbeterde 3D-audio-ondersteuning en uitzonderlijk comfort: Sony Playstation Sony Pulse 3D

Belangrijke specificaties:

Ik ben dol op mijn Sony Pulse 3D Wireless Gaming Headset! Als PlayStation gamer wil ik een meeslepende audio-ervaring en dat is precies wat deze koptelefoon biedt. Met 3D-audio-ondersteuning en een gebalanceerd geluidsprofiel met heldere mid-range en vocalen, is deze koptelefoon ideaal voor zowel draadloos als bedraad gamen. De ingebouwde oplaadbare batterij zorgt voor maximaal 12 uur draadloos speelplezier, perfect voor lange gamesessies. En het virtuele surround sound speciaal ontworpen voor de PS5 tilt de game-ervaring naar een hoger niveau.

Ik ben ook blij met de verbeterde geluidsisolatie en microfoon kwaliteit in vergelijking met eerdere modellen. Hoewel de microfoon niet uitzonderlijk is en de batterijduur korter is dan bij andere draadloze gaming headsets, past het strakke ontwerp perfect bij de PS5. En de koptelefoon is compatibel met de PS5, PS4, PC, PS VR en mobiele apparaten, wat zorgt voor veelzijdigheid.

Maar eerlijk is eerlijk, de Pulse 3D koptelefoon heeft ook wat beperkingen. Het ontbreekt aan lage tonen en de hoge tonen zijn niet helemaal gelijkmatig, waardoor de algehele geluidsprestaties worden beïnvloed. Ook heeft de geïntegreerde microfoon moeite met het isoleren van achtergrondgeluid en kan spraak dof klinken, waardoor de koptelefoon minder geschikt is voor telefoongesprekken en andere activiteiten dan gamen.

In vergelijking met andere opties zoals de HyperX Cloud Alpha Wireless, SteelSeries Arctis 7+ en Razer Barracuda X, houdt de Pulse 3D Wireless Headset goed stand dankzij de speciale integratie met de PS5 en gaming-specifieke functies. Maar de concurrentie biedt op sommige punten betere prestaties, zoals microfoonkwaliteit en batterijduur.

Kortom, de Sony Pulse 3D Wireless Gaming Headset is een uitstekende accessoire voor PlayStation gaming, met verbeterde 3D-audio-ondersteuning en een strak ontwerp dat perfect bij de PS5 past. Hoewel het misschien niet de beste keuze is voor algemeen gebruik, maakt het virtuele surround sound en lage audio-latentie het een aantrekkelijke keuze voor gamingliefhebbers. Met zijn hoge beoordelingen en compatibiliteit met meerdere platforms, biedt de Pulse 3D Wireless Headset een meeslepende game-ervaring voor een breed publiek van gamers. 🎮

Voordelen Sony Playstation Sony Pulse 3D
 • Speciaal ontworpen voor PlayStation gamers met 3D-audio ondersteuning.
Nadelen Sony Playstation Sony Pulse 3D
 • Mist lage bass en heeft ongelijkmatige hoge tonen.
 • Microfoon heeft moeite met ruisonderdrukking en kan spraak dempen.
 • Niet geschikt voor woon-werkverkeer, sport/fitness of kantoorgebruik.

5. Razer BlackShark V2 + sound

5. Razer BlackShark V2 + sound

Belangrijke specificaties:

Hey daar! Ik ben de Razer BlackShark V2 + sound card gaming headset. Met mijn plug-and-play USB-geluidskaart voor pc-gebruik en compatibiliteit met verschillende platforms, inclusief consoles, bied ik gebalanceerde lage, midden- en hoge tonen voor een bevredigende audiobeleving. Ik ben zelfs door SoundGuys genoemd als "een van de beste gaming headsets onder de $100," dus je krijgt echt waar voor je geld.

Mijn belangrijkste kenmerken zijn THX 7.1 Surround Sound, Triforce Titanium 50mm High-End Sound Drivers, en een afneembare Razer Hyperclear Cardioid Mic, zoals benadrukt in de Amazon review. Dit alles zorgt voor hoogwaardig geluid en een lichtgewicht ontwerp met oorkussens van memory foam voor ultiem comfort tijdens lange gamesessies. Met de USB DAC voor audioverbetering kun je volledig opgaan in je gameplay of werk, zonder concessies te hoeven doen.

Hoewel mijn microfoon prestaties verbeterd kunnen worden, met name in de bas en middenbereik, is de BlackShark V2 Pro een aanrader voor diegenen die een draadloze optie met verbeterde microfoonkwaliteit zoeken, zoals vermeld in de SoundGuys review.

In vergelijking met de BlackShark V2 X, onderscheid ik me door mijn stevigere bouw, gevlochten kabel, en superieure audiokwaliteit. De BlackShark V2 X, hoewel vriendelijk geprijsd, heeft wat compromissen in termen van bouwkwaliteit en geluidsprestaties, waardoor ik de betrouwbaardere keuze ben voor diegenen die een balans zoeken tussen betaalbaarheid en premium functies.

Ik ben voornamelijk ontworpen voor bedraad gamen, met een comfortabele pasvorm, afneembare microfoon en aanpasbaar geluidsprofiel via bijbehorende software. Hoewel ik uitblink in gaming, ben ik misschien niet de beste keuze voor activiteiten zoals pendelen of kantoorwerk vanwege beperkte geluidsisolatie en een omvangrijk ontwerp. Maar mijn prestaties en comfort maken me de ideale keuze voor gaming en thuiswerken.

Al met al ben ik de Razer BlackShark V2 + sound card gaming headset, een uitstekende keuze voor gebruikers die premium geluid en comfort zoeken binnen een redelijk budget. Ondanks enkele beperkingen in microfoonprestaties en draagbaarheid, maken mijn uitzonderlijke audiokwaliteit, comfort en compatibiliteit met diverse platforms mij een waardevolle investering voor zowel gamers als thuiswerkers. 🎧

Voordelen Razer BlackShark V2 + sound
 • Evenwichtige lage, midden en hoge tonen voor een bevredigende audiobeleving
 • THX 7.1 Surround Sound en Triforce Titanium 50mm High-End Sound Drivers voor hoogwaardig geluid
 • Comfortabele pasvorm met geheugenschuim oorkussens voor langdurig gebruik
Nadelen Razer BlackShark V2 + sound
 • Microfoon presteert ondermaats in bas en middenbereik, zoals vermeld in recensies
 • Beperkte geluidsisolatie en omvangrijk ontwerp niet ideaal voor forenzen of kantoorgebruik
 • Mogelijk zorgen over draagbaarheid voor sommige gebruikers

Hoe kies je de beste gaming-headset?

Voor elke fervente gamer is, naast een gaming-muis, goede laptop voor gaming of een goede gaming-monitor en gaming-router, ook een hoogwaardige gaming-headset essentieel voor de ervaring. Je lokaliseert je vijanden met richtingsgevoelige audio, en reageert sneller dan ooit. Je negeert zelfs je draadloze deurbel en laat mensen wachten. Dat is toewijding!

Hoe vind je nu die goede headset? Als je op zoek bent naar de beste geluidservaring, focus dan op headsets met hoge resolutie audio, frequentiebereik van 20 Hz tot 20 kHz, en Dolby Atmos-ondersteuning. Deze specificaties garanderen meeslepend en kristalhelder geluid. In deze buying guide leg ik meer uit over de specificaties waar je op kunt letten.

Comfort staat ook bovenaan. Zoek naar headsets met zachte, ademende oorkussens, een verstelbare hoofdband, en een lichtgewicht ontwerp (idealiter onder 300 gram). Deze eigenschappen minimaliseren druk en warmteopbouw, waardoor je urenlang comfortabel kunt spelen.

We letten ook op de microfoon. Je wilt natuurlijk een hoogwaardige stemkwaliteit en een microfoon die niet elke toetsaanslag op je beste gaming-toetsenbord oppikt. Daarom leg ik hieronder ook meer uit over hoe je een headset met een goede microfoon kiest.

Gaming headset met surround sound of stereo

Geluidseffecten zoals geweerschoten, dialogen en voetstappen die uit positiepunten komen, veranderden voorgoed de manier waarop je door de 3D-ruimtes in je pc-games of ps5-games navigeert.

Met een betrouwbaar surroundsound merk je tegenstanders beter op door precies te horen waar de voetstappen hun vandaan komen.

Als gevolg van de hoge kosten van surroundsound-systemen voor thuis, of de culturele verschuiving naar gaming-headsets, richten velen zich nu op virtueel surroundsound.

Virtueel surroundsound is een audiosysteem dat probeert de indruk te wekken dat er veel meer geluidsbronnen zijn dan er werkelijk aanwezig zijn. In veel gevallen is virtueel surroundsound net zo goed als 'echt' surroundsound - zo niet beter dankzij de draagbaarheid.

7.1-surroundsound is de gebruikelijke naam voor een audiosysteem dat geluiden onder verschillende hoeken en afstanden weergeeft, zodat je als luisteraar de positie van een object met geluid eenvoudiger visualiseert. Het dompelt je onder in een je audio-ervaring.

Active noise cancellation in je gaming-headset

Noise cancelation, vooral de active noise cancellation (ANC), is een speciale technologie om omgevingsgeluid te verminderen. Zo kun je heerlijk focussen op je game of werk zonder gestoord te worden door je omgeving. 1Harm Teunis, RTL Nieuws (2019). 'Concentreren dankzij (dure) gadgets: werkt het?'

Bij ANC worden er kleine microfoons in de headset gebouwd, die omgevingsgeluiden opvangen. Het omgevingsgeluid wordt dan in je headset geanalyseerd. Dan genereert de headset een precies tegenovergesteld geluidssignaal, of 'antigeluid'. Als het oorspronkelijke geluid en het antigeluid elkaar ontmoeten, heffen ze elkaar op. Je hoort er dan niets van.

Passieve Noise Cancellation werkt anders. Het is gebaseerd op de fysieke structuur van de headset, zoals dikke oorkussens en een gesloten ontwerp, om geluiden te blokkeren. Dit is minder effectief dan active noise cancellation, maar wel eenvoudige manier om minder omgevingsgeluid te horen.

Draadloze vs Bedrade Gaming-Headsets: Wat is Beter?

Dit is sterk afhankelijk van je opstelling. Als je de beste gaming-pc hebt en een mooi bureau met bureaustoel, dan kun je met beide uit de voeten. Zoals bij veel van de opties komt het neer op situatie en voorkeur. Draadloze headsets kosten meer dan hun bedrade tegenhangers, maar er zijn meer verschillen:

Draadloze gaming-headsets

Vrijheid en Gemak: Het grootste voordeel van draadloze headsets is dat je vrij kunt bewegen zonder last te hebben van een kabel. Dit is handig als je graag rondloopt terwijl je speelt of als je headset ook gebruikt voor andere dingen, zoals naar muziek luisteren.

Batterijduur: Een nadeel is dat draadloze headsets een batterij hebben die je moet opladen. Hoe lang de batterij meegaat, verschilt per model, maar je moet hem regelmatig opladen om te kunnen blijven spelen.

Verbindingskwaliteit: Soms kan de verbinding met draadloze headsets een beetje onstabiel zijn, vooral in ruimtes met veel draadloze signalen. Maar, de meeste moderne draadloze headsets hebben een heel goede verbinding.

Kwaliteit en Technologie: De technologie van draadloze headsets is veel verbeterd, maar soms kan de geluidskwaliteit iets minder zijn dan bij bedrade headsets. Dit komt omdat draadloze headsets het geluidssignaal draadloos moeten versturen, wat soms kan leiden tot een klein beetje kwaliteitsverlies.

Codec en Compressie: Draadloze headsets gebruiken codecs om geluid te comprimeren en te versturen. Afhankelijk van de kwaliteit van deze codecs, kan er meer of minder verlies van geluidskwaliteit zijn. Goede draadloze headsets hebben echter codecs die dit verlies minimaliseren.

Draadloos gamen: Als je niet van plan bent om kwaliteit in te leveren voor een draadloze ervaring (behalve als je voor Maxwell gaat), dan kun je beter nu stoppen met lezen.

Maar als je, om welke reden dan ook, draadloos wilt en je bent bereid om in te leveren op zowel kwaliteit als waarde, [...] Besef wel dat je keuzes beperkt zullen zijn en verwacht niet dat je uitstekende "Pure FPS" prestaties of een geweldige geluidskwaliteit zult krijgen bij deze opties.

LifelongCaboose, op Reddit (r/gaming_headsets)

Bedrade gaming-headsets

Stabiele Verbinding: Bedrade headsets hebben geen last van verbindingsproblemen omdat ze direct verbonden zijn met je computer of console. Dit zorgt voor een constante en betrouwbare geluidskwaliteit.

Geen Batterijen Nodig: Je hoeft je geen zorgen te maken over het opladen van de batterij. Zolang de headset is aangesloten, werkt hij. Dit betekent ook dat je onbeperkt kunt spelen of werken zonder onderbrekingen voor het opladen.

Beperkte Bewegingsvrijheid: Een nadeel is dat je minder bewegingsvrijheid hebt. Je bent gebonden aan de lengte van de kabel, wat soms lastig kan zijn als je een grote afstand wilt overbruggen tussen jou en je apparaat.

Directe Signaaloverdracht: Bij bedrade headsets gaat het geluidssignaal direct via de kabel naar de headset. Dit betekent dat er geen compressie of andere vormen van signaalbewerking nodig zijn, wat vaak leidt tot een helderder en rijker geluid.

Consistente Kwaliteit: Omdat het signaal direct en zonder onderbrekingen wordt overgebracht, is de geluidskwaliteit meestal consistenter en betrouwbaarder bij bedrade headsets.

Beste gaming headset voor PS5/Xbox/PC

Over het algemeen zijn draadloze headsets die compatibel zijn met pc en PS4 of PS5 niet compatibel met Xbox One, en omgekeerd, dus een headset die ook beschikt over 3,5 mm connectiviteit is in dit geval handig.

Een speciale Xbox-headset of PS5-headset zijn voor hun bijbehorende consoles de beste keuze, vanwege hun geoptimaliseerde compatibiliteit, naadloze integratie en toegang tot specifieke functies die ontworpen zijn voor de beste gebruikerservaring op die platforms. Voor pc kun je elke goede headset gebruiken, zolang hij een 3.5mm aansluiting of bluetooth ondersteunt.

Microfoons in gaming-headsets

Als we het over gaming-headsets hebben, is de microfoon net zo belangrijk als het geluid. Een goede microfoon zorgt ervoor dat je teamgenoten je luid en duidelijk horen, wat essentieel is voor een goede samenwerking in games. Lees hier hoe je zorgt dat je heatset de beste microfoon heeft.

Kwaliteit van de Microfoon: De kwaliteit van microfoons in gaming-headsets varieert sterk. Sommige high-end headsets bieden microfoons van studiokwaliteit, waarmee je stem kristalhelder overkomt. Bij goedkopere modellen kan de microfoon soms wat blikkerig of dof klinken.

Richtingsgevoeligheid: Een ander belangrijk aspect is de richtingsgevoeligheid van de microfoon. Veel gaming-headsets hebben een unidirectionele of 'noise-cancelling' microfoon die vooral geluid opvangt van de richting waarin hij wijst - meestal je mond. Dit helpt om achtergrondgeluiden te verminderen, zodat je teamgenoten je beter kunnen verstaan.

Flexibiliteit en Positie: De meeste gaming-headsets hebben een flexibele microfoonarm, die je kunt aanpassen voor de beste positie. Sommige zijn zelfs afneembaar, wat handig is als je de headset ook voor andere doeleinden wilt gebruiken.

Afneembaarheid: Veel headsets hebben ook een volledig afneembare microfoon, waardoor je de koptelefoon ook gebruikt als een gewone' over-ear koptelefoon. Zo heb je geen last van de microfoon als je hem niet gebruikt.

Ruisonderdrukking: Ruisonderdrukking, of noise reduction, zorgt dat storende geluiden op de achtergrond, zoals verkeerslawaai of getik op een toetsenbord, minder hoorbaar zijn. Als je online vergadert, games speelt of in een drukke omgeving bent, wordt het achtergrondgeluid gefilterd en komt je stem duidelijker door.

Cardioïde Microfoons

Gericht op Stemgeluid: Cardioïde microfoons zijn ontworpen om geluid voornamelijk van voren op te vangen. Dit betekent dat ze uitstekend zijn in het vastleggen van je stem, terwijl ze geluiden van de zijkanten en de achterkant verminderen. Dit is perfect voor gaming omdat het achtergrondgeluiden zoals het tikken op je toetsenbord minimaliseert.

Ideaal voor Gaming: Door hun gerichte opnamepatroon zijn cardioïde microfoons vaak de eerste keus voor gamers. Ze zorgen ervoor dat je stem helder en duidelijk wordt overgebracht, wat cruciaal is voor teamcommunicatie. Cardoïde microfoons zijn dus uitstakende gaming-microfoons.

De EQ-frequentiecurve van je gaming-headset

EQ staat voor equalisatie en is het proces van het aanpassen van de balans tussen frequentiecomponenten binnen een elektrisch signaal. Bij een goede EQ gaat het erom de perfecte balans te vinden tussen de frequenties in je muziek (en te weten hoe je die balans manipuleert om te krijgen wat je wilt).

Knoppen om geluid mee aan te passen

Als je ooit met wat voor audio-apparatuur dan ook te maken hebt gehad, weet je in ieder geval hoe een EQ eruit ziet. De meeste mensen herkennen de knoppen voor cardioïdede lage of hoge tonen ook wel. Dat zijn de basis EQ-knoppen. Ze worden iets geavanceerder als je je eenmaal verdiept in high-end opnameapparatuur en receivers.

Onder invloed van de vooruitgang op het gebied van actieve ruisonderdrukking en draadloze technologieën is de populariteit van gaming-headsets en over-ear koptelefoons de afgelopen jaren snel toegenomen. De frequentierespons bepaalt de geluidskwaliteit van een headset. Deze beschrijft de balans tussen verschillende frequenties: lage, midden en hoge tonen.

De EQ-frequentiecurve aanpassen in de software van je headset

Veel headsets hebben een eigen, bijbehorende software. Daarin vind je vaak een equalizer waarmee je bijvoorbeeld de prominentie van de bastonen aanpast, maar ook zaken als de gevoeligheid van je microfoon.

De precieze uitwerking van zo'n software verschilt per merk, maar als het beschikbaar is, is dit een groot pluspunt als je je geluid naar eigen smaak wilt aanpassen.

Het Belang van Drivers in Gaming-Headsets

De driver is een zeer belangrijk onderdeel van je headset omdat het elektrische signalen omzet in geluid. Eenvoudig gezegd: de driver creëert het geluid dat je hoort. Hoe goed de driver is, hangt af van verschillende factoren:

 1. Driver Grootte: Grotere drivers leveren vaak een betere geluidskwaliteit. Ze zijn in staat om een breder scala aan frequenties te reproduceren, vooral aan de lage en hoge uiteinden van het spectrum. Drivers variëren meestal tussen 40 mm en 50 mm voor gaming-headsets.
 2. Type Driver: De meest gebruikelijke typen zijn dynamische drivers. Ze zijn goed voor een algemeen gebalanceerd geluid. Andere soorten zoals planar magnetic en electrostatic drivers zijn zeldzamer in gaming-headsets en bieden meestal een meer gedetailleerd geluid, maar zijn ook duurder.
 3. Frequentierespons: Dit is een indicatie van het bereik van geluiden die de driver kan produceren. Voor gaming is een breed frequentiebereik gewenst, zodat je alle details in het spel kunt horen, van lage explosies tot hoge tonen.
 4. Impedantie: Dit geeft aan hoeveel stroom nodig is om de headset een goed volume te geven. Een lagere impedantie betekent dat de headset gemakkelijker te gebruiken is met apparaten met een lager vermogen, zoals mobiele telefoons of sommige gaming consoles.
 5. Gevoeligheid: Dit bepaalt hoe luid de drivers kunnen zijn per toegevoegde energie. Een hogere gevoeligheid betekent dat de headset luider kan zijn, maar dit kan soms leiden tot meer vervorming bij hoge volumes.

Grotere drivers bieden vaak een rijkere bas, maar garanderen niet altijd een betere algehele geluidskwaliteit. Dit hangt af van de rest van de factoren. Kijk dus ook naar de frequentierespons, het type driver, de impedantie de gevoeligheid en de bouwkwaliteit.

Welk merk maakt de beste gaming-headsets?

HyperX

HyperX staat bekend om hun uitzonderlijke gamingheadsets, die vaak geprezen worden voor hun comfort en geluidskwaliteit. Hun modellen, zoals de HyperX Cloud-serie, zijn favoriet onder gamers vanwege de uitgebalanceerde geluidsweergave en duurzame bouwkwaliteit.

Reviewers benadrukken vaak het comfort van deze headsets, zelfs na urenlang gebruik, wat cruciaal is voor lange gaming-sessies. De prijs-kwaliteitverhouding van HyperX-headsets wordt ook regelmatig aangehaald als een groot pluspunt.

SteelSeries

SteelSeries is een ander topmerk in de wereld van gamingheadsets, bekend om hun innovatieve ontwerpen en uitstekende geluidskwaliteit. Hun Arctis-lijn, in het bijzonder, ontvangt consistent lovende kritieken voor de helderheid van het geluid en het comfortabele ontwerp.

SteelSeries headsets bieden vaak een indrukwekkende combinatie van gedetailleerde geluidsweergave en robuuste bouwkwaliteit, wat ze een favoriete keuze maakt voor professionele en casual gamers. Bovendien worden de intuïtieve software en aanpasbare instellingen die veel van hun modellen bieden, hoog gewaardeerd door technologie-recensenten.

Razer

Razer is een merk dat synoniem staat voor gaming en hun headsets zijn geen uitzondering. Ze staan bekend om hun opvallende ontwerpen en krachtige geluidsprestaties. Razer's gamingheadsets, zoals de Razer Kraken en Nari-serie, worden vaak geroemd om hun diepe bassen en heldere hoge tonen, wat zorgt voor een meeslepende game-ervaring.

Recensenten wijzen vaak op de combinatie van stijl, comfort en geluidskwaliteit als onderscheidende factoren van Razer-headsets. Ook de duurzaamheid en de kwaliteit van de gebruikte materialen worden regelmatig als sterke punten aangehaald.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste gaming-headset?

Volgens de Consumentenbond is de Sennheiser Momentum 4 Wireless de beste gaming-headset. Deze headset blinkt uit in geluidskwaliteit met een diepe bas en heldere hoge tonen, wat essentieel is voor gaming. Hij heeft een batterijduur van 60 uur, wat uitzonderlijk lang is, en zorgt ervoor dat je niet vaak hoeft op te laden.

Comfort wordt ook gegarOok kun je zolang je apparaten audiojacks hebben, andere headsets ook op je mobiele apparaten gebruiken. andeerd door de zachte oorkussens en verstelbare hoofdband. Met een Bluetooth 5.2 verbinding heb je een stabiele en snelle connectie, cruciaal voor games waarbij elke seconde telt.

Wat is volgens Tweakers de beste gaming-headset?

Perfect antwoord: Volgens Tweakers is de Sony WH-XB910N de beste gaming-headset. Deze headset valt op door zijn indrukwekkende geluidskwaliteit, met een nadruk op diepe bas, die ideaal is voor meeslepende game-ervaringen. De actieve ruisonderdrukking zorgt ervoor dat je ongestoord kunt spelen, zelfs in lawaaierige omgevingen.

Met een batterijduur van 30 uur hoef je je geen zorgen te maken dat je midden in een game zonder stroom zit. Daarnaast biedt het comfortabele ontwerp met zachte oorkussens en een verstelbare hoofdband urenlang speelcomfort.

De Bluetooth-connectiviteit zorgt voor een betrouwbare, draadloze verbinding met je apparaten, essentieel voor een vlekkeloze gaming ervaring.

Wat is volgens Techradar de beste gaming-headset?

Techradar beoordeelt de Sony WH-1000XM4 als de beste gaming-headset. Deze headset biedt een superieure geluidskwaliteit met een rijke, gebalanceerde geluidsweergave en een krachtige bas, wat cruciaal is voor een intense gamebeleving.

De actieve ruisonderdrukking is toonaangevend in de markt, waardoor je volledig opgaat in je spel zonder afleiding van buitenaf. Met een batterijduur van 30 uur kun je lange gamesessies houden zonder zorgen over opladen. Het comfortabele ontwerp, inclusief zachte oorkussens en een lichtgewicht frame, zorgt ervoor dat je urenlang comfortabel kunt spelen. De Bluetooth-technologie zorgt voor een naadloze en stabiele verbinding, een must voor elke gamer.

Veelgestelde vragen over gaming-headsets

Op dit moment hebben we nog geen vragen of opmerkingen ontvangen over onze aanbevelingen voor de beste gamingheadsets. Ben je nieuwsgierig naar bepaalde aspecten van de genoemde headsets, of heeb je specifieke vragen over andere merken en modellen? Aarzel dan niet en stuur ons je vragen of opmerkingen.

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen