Haal Meer uit je Spel met de Beste Xbox-Headset

Wayne Koers

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Haal Meer uit je Spel met de Beste Xbox-Headset

De beste Xbox-headset geeft je net die extra onderdompeling dat je met speakers nooit helemaal bereikt. Je bepaalt precies waar de vijand zich bevindt in shooters. Je geniet met een goede gaming-headset ook optimaal van de soundtracks van je games!

Welnu, de beste PS5-headset en PS5-games hebben we al besproken, dus het is tijd om de alternatieven voor de competitie van Microsoft te bespreken!

In dit artikel vind je de 5 beste Xbox gaming-headsets momenteel op de markt, en doe ik mijn best om je te helpen er een te kiezen – maar we beginnen met de top 3! 😉

URGOODS Gaming Headset met Microfoon zwart , rgb

URGOODS Gaming Headset met Microfoon zwart , rgb
Materiaal headsetframe: Kunststof
Maximale batterijduur: 0 uur
Draagwijze: Over-ear
Verwijderbare microfoon: Nee
Materiaal oorkussens: Imitatieleer
Draadloos: Nee
Bekijk op Bol.com

Strex Gaming Headset met Microfoon rood , zwart

Strex Gaming Headset met Microfoon rood , zwart
Materiaal headsetframe: Polycarbonaat
Maximale batterijduur: 10 jaar
Draagwijze: Over-ear
Verwijderbare microfoon: Nee
Materiaal oorkussens: ABS
Draadloos: Nee
Bekijk op Bol.com

SteelSeries Arctis Nova 1 Zwart

SteelSeries Arctis Nova 1 Zwart
Materiaal headsetframe: Kunststof
Maximale batterijduur: 0 uur
Draagwijze: Over-ear
Verwijderbare microfoon: Nee
Materiaal oorkussens: Imitatieleer
Draadloos: Nee
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Beste Xbox-headset koopgids: hoe maak je de beste koop?

Bij het kiezen van een Xbox-headset moet je rekening houden met zaken als draagcomfort, levensduur van de batterij, kwaliteit van audio en microfoon, en je budget. Er zijn headsets die in elke categorie uitblinken, maar daar hangt een prijskaartje aan. Enkele topmerken zijn: Steelseries, Razer, Logitech, Creative, Turtle Beach, en Corsair.

Loop zeker deze koopgids even door, vooraleer je je keuze maakt. Ik help je hieronder op weg om de beste Xbox-headset voor jou te vinden! 🙋‍♂️

Waarom zou je een Xbox-headset aanschaffen?

Je kunt op je Xbox gamen zonder headset en alleen gebruik maken van de luidsprekers die in je gaming-tv of gaming-pc zijn ingebouwd, maar is dat ideaal?

Kort antwoord: nee. Je bent er misschien aan gewend, maar de meeste mensen merken een drastisch verschil wanneer ze overschakelen van speakers naar een headset – en dat is altijd een positieve verandering. Met een headset profiteer je echt van van de beste onderdelen van het spel.

Je hoort elke voetstap, elk gefluister en zelfs het zachtste geritsel van bladeren. Je geniet ook optimaal van soundtracks zonder dat je de geluidskwaliteit hoeft te misse. Die kwaliteit krijg je met speakers nooit – althans niet zonder extra te investeren in externe speakers.

Met een Xbox-headset til je je gaming ook naar een hoger niveau. Omdat de meeste headsets een microfoon hebben, praat je met je teamgenoten en verbeter je je hele ervaring.

Bedrade gaming headset van Razer

Draadloos of bedraad?

Een betrouwbare headset is essentieel om wedstrijden te winnen en een zo meeslepend mogelijke game-ervaring te hebben.

Sommige spelers houden vast aan de beproefde bedrade headsets voor hun gemak en geluidskwaliteit. Anderen geven de voorkeur aan de mobiliteit en vrijheid van draadloze headsets. Beide soorten headsets hebben hun voor- en nadelen.

We leven in een wereld waar kabels stilaan overbodig worden. Allerlei producten ontdoen zich van poorten en draden voor een handigere draadloze aanpak. Randapparatuur voor games, waaronder headsets, vormen hierop geen uitzondering.

Geluidskwaliteit

Natuurlijk is de geluidskwaliteit het eerste waar je aan denkt bij het maken van je keuze voor bedraad of draadloos.

Allereerst moet je weten dat de geluidskwaliteit van een headset van meer factoren afhangt dan alleen het type aansluiting: voornamelijk van de kwaliteit van de drivers.

De beste manier om de geluidskwaliteit te meten is te kijken naar de bit rates. Een bekabelde verbinding ondersteunt veel hogere bit rates dan draadloze verbindingen dat doen. De vraag is echter: zijn zulke hoge bitrates nodig? In de meeste gevallen niet. Digitale audio bereikt zelden bitrates die een draadloze verbinding van hoge kwaliteit niet ondersteunt.

Bitrates

Bedrade headsets ondersteunen bitrates tot 2300 kbps, terwijl moderne bedrade headsets een maximale bitrate van 768 kbps ondersteunen. Hoewel dit betekent dat bekabelde koptelefoons muziek van hogere kwaliteit leveren, zijn de meeste digitale mediabestanden maar 256 kbps.

Een bekabelde verbinding is dus alleen essentieel als je naar lossless digitale audio van topkwaliteit luistert of naar analoge platen, zoals vinyl. Als het gaat om mp3-bestanden en in-game audio, merk je niet of nauwelijks een verschil.

Het komt erop neer dat draadloze signaalcompressie vandaag de dag minimaal is, en dat de technologie alleen maar beter wordt. Het belangrijkste is dat de huidige draadloze technologie in staat is om de meeste digitale audio te verwerken. 🎶

Bewegingsvrijheid vs. batterijlevensduur

Bedrade headsets zijn soms lastig, denk maar aan in de knoop geraakte kabels, beperkte bewegingsvrijheid, enzovoorts. Maar je hoeft je zich tenminste geen zorgen te maken over de batterij.

In tegenstelling tot bedrade headsets, kun je je met een draadloze headset wel vrij bewegen, maar deze is nog steeds gedeeltelijk afhankelijk van die vervelende kabels om op te laden. Uiteraard verschilt de levensduur van de batterij van een draadloze headset van model tot model en is deze afhankelijk van hoe vaak je de headset gebruikt.

De meeste draadloze headsets moet je dagelijks of om de paar dagen opladen. Het is aan jou om te beslissen of de bewegingsvrijheid die ze bieden het waard is, gezien het regelmatig opladen van de batterijen.

Het is daarbij handig als je kunt opladen tijdens gebruik: dan kom je niet ineens zonder headset te zitten als de batterij leegloopt tijdens het gamen.

Bouwkwaliteit

De meeste budget gaming-headsets zijn gemaakt van kunststof – vaak goedkoop plastic. Het is belangrijk om een headset te vinden die stevig aanvoelt. Met iets van goedkoop of dun plastic, kan zelfs een klein beetje spanning of druk op de headset al schade veroorzaken.

Ga idealiter voor een metalen frame, indien je budget dit toelaat. Deze headsets kunnen tegen een stootje en zijn dus duurzamer. Als je toch voor kunststof gaat, zoek dan een model met voldoende bewegingsbereik voor de vorm van je hoofd.

Je leest idealiter ook altijd gebruikersreviews om te achterhalen hoe comfortabel de headset is!

Comfort is dan ook een van de belangrijkste dingen om rekening mee te houden.

Als je lange tijd gamet, kan een slechte pasvorm fysiek pijnlijk zijn, waardoor je je niet volledig op het gamen kunt concentreren.

In het begin lijkt een headset misschien goed te zitten, maar de opgesloten warmte, het zweet en de druk kunnen zich na verloop van tijd ophopen. Een beetje extra gewicht op de verkeerde plaats, bezorgt je zelfs nekpijn. Een gedegen onderzoek naar comfort is dus noodzakelijk. 🧐

Isolatie

Ook de kwaliteit van de afdichting van een headset is van grote invloed op de kwaliteit van het geluid. Een slechte isolatie verandert de geluidskwaliteit sterk, en dat is vooral belangrijk bij games die gebruik maken van zeer lichte, richtingsgevoelige audiosignalen.

De grootte en het materiaal van een headsetkussen hebben veel te maken met de kwaliteit van de afdichting. Als het schuim van het kussen niet onmiddellijk voor een goede afdichting zorgt, kan het zijn dat het even tijd nodig heeft om zich aan te passen aan de vorm van je hoofd.

Als je een bril draagt, overweeg dan een headset met een brilkanaal in de oorkussens. Zonder deze kussentjes zal je vrijwel zeker veel bas missen.

Surroundsound

Surroundsound is een relatief veelgebruikte functie in een goede gaming-headset, en afhankelijk van de games die je speelt, is het behoorlijk belangrijk.

Headsets met surroundsound bieden een geluidslandschap tot 360 graden, met meerdere luidsprekers voor elk oor. Als er iets van rechts achter je komt, hoor je het ook vanuit die richting.

Razer Gaming Headset

In de meeste vormen van entertainment is dit een luxe functie, maar in bepaalde games kan het een echt concurrentievoordeel opleveren. Als je een van de miljoenen Fortnite-spelers bent, is het een must.

Surroundsound kent verschillende standaarden. Er is Dolby Atmos voor headsets, DTS:X 2, Windows Sonic en nog een aantal andere standaarden die koptelefoonfabrikanten zelf maken.

Tegenwoordig heeft vrijwel elk gameplatform zijn eigen vorm van ingebouwde ruimtelijke audio: Windows en Xbox-consoles gebruiken beide Windows Sonic en de PlayStation 5 heeft zijn Tempest 3D audio engine.

Deze ingebouwde standaarden werken met elke headset, of je deze nu via usb of 3,5 mm aansluit, wat betekent dat het een stuk minder belangrijk is dat je gloednieuwe headset een eigen oplossing bevat.

Elke gaming-headset ondersteunt ook stereogeluid, en als je je niet gedwongen voelt om de stap te zetten naar surroundsound, is dat prima.

Stereogeluid

Bij stereogeluid hoor je zowel het linker- als het rechterkanaal van het geluid, wat een realistischere luisterervaring oplevert, in tegenstelling tot het luisteren naar geluid via slechts één oor. 

Normale stereo headsets gebruiken het volume om te bepalen waar een geluid vandaan komt, maar virtueel surroundsound gaat nog verder en laat headsets 7.1-surroundsound simuleren.

De microfoon

Zoek niet naar een microfoon van opnamekwaliteit. Headsetmicrofoons hebben het vaak moeilijk in het basbereik van het frequentiespectrum, waardoor mensen met bijzonder diepe stemmen een beetje kunnen klinken alsof ze in een conservenblik zitten. 🥫

Deze microfoons krijgen ook vaak niet genoeg stroom via hun aansluiting, of dat nu 3,5 mm of usb is, wat betekent dat je misschien een beetje stil klinkt. Als je via een console voice chat spreekt, is dit vrij eenvoudig op te lossen in de instellingen. De meeste gaming-headsets gebruiken cardioïde microfoons.

Cardioïde microfoon

Deze microfoons horen niet alleen, ze luisteren ook. In technische termen: een cardioïde microfoon is het gevoeligst voor geluid dat van voren komt. Geluid van de zijkanten pikt hij wat stiller op, en geluid van achteren stoot hij sterk af.

Als je je gaming-headset ook als een gewone koptelefoon voor onderweg wilt gebruiken, is het de moeite waard om te kijken naar een headset met een afneembare microfoon.

Als je een thuisgebonden gamer bent, is dat minder belangrijk, maar het is nog steeds belangrijk dat de microfoon voldoende manoeuvreerbaar is – zelfs een aanpassing van een centimeter of twee maakt een enorm verschil in gesprekskwaliteit.

Ze zijn zeldzaam, maar sommige gaming headsets zijn ook uitgerust met een microfoon met ruisonderdrukking, ook wel noise cancelling genoemd. Deze filtert achtergrondgeluiden weg en je maakt je audio-uitvoer helderder.

Dit is zeer belangrijk, want hoe duidelijker je stem is, hoe minder informatie je hoeft te herhalen en hoe nauwkeuriger je gesprek verloopt.

Budget vs. high-end

Misschien vraag je je wel af: "Hoeveel moet ik investeren in een nieuwe Xbox-headset?" Over het algemeen krijg je een betere geluidskwaliteit met high-end Xbox-headsets.

Als je op zoek bent naar budgetopties, heeft Turtle Beach Xbox-headsets met een fantastische prijs-kwaliteitsverhouding. Aan de andere kant hebben high-end modellen van Razer of Steelseries een audiokwaliteit die moeilijk te evenaren is, zoals de Razer Nari.

De voordelen van een high-end Xbox-headset

  • Duidelijkere audio. High-end modellen produceren meestal duidelijkere, meer meeslepende audio. Hoewel budget headsets nog steeds geweldig kunnen klinken en meestal een verbetering zijn vergeleken met headsets van een paar jaar oud, is er een enorm verschil in geluidskwaliteit tussen high-end en budget. Het geluid van high-end headsets heeft diepe bassen en een grote nadruk op elk afzonderlijk geluid.
  • Batterijlevensduur. Bij draadloze headsets hebben hoogwaardige modellen vaak een langere batterijlevensduur. Hoewel de gebruikelijke 15-17 uur meer dan genoeg is voor de meeste gamers, kan dit prettig zijn tijdens lange gamesessies of zelfs gewoon om ze niet elke dag te hoeven opladen.
  • Bouwkwaliteit. High-end modellen zijn gemaakt van steviger materiaal dat langer meegaat. Budgetmodellen uit het lagere segment gaan gemakkelijker kapot en moet je vaker vervangen.
  • Comfort. Sommige headsets leggen veel nadruk op comfort – vooral belangrijk voor degenen onder ons die een bril dragen. Dit punt sluit echter aan bij het bovenstaande: een betere bouwkwaliteit betekent minder ongemak tijdens lange sessies.
jongeman met een bedrade gaming headset op

Nog enkele kooptips

Branding

Hoewel veel gaming-headsets een soortgelijk ontwerp hebben, geeft elk merk zijn eigen draai aan de producten. Dit betekent dat als je al wat gamingapparatuur hebt, je beter bij één merk blijft voor de consistentie.

Veelzijdigheid

De meeste headsets gebruik je ook als koptelefoon om naar muziek te luisteren. Als je minder met gamen bezig bent en je de headset voor veel verschillende dingen wilt gebruiken, onderzoek dan eerst het merk. Bose is bijvoorbeeld een merk dat bekend staat om zijn aandacht voor audiofielen.

De 5 beste Xbox-headsets onder elkaar

1. URGOODS Gaming Headset met Microfoon zwart , rgb

1. URGOODS Gaming Headset met Microfoon zwart , rgb
Type input/output: 3.5 mm jack , USB
Materiaal headsetframe: Kunststof
Buigbare microfoon: Ja
Maximale batterijduur: 0 uur
Hi-Res Audio: Ja
Draagwijze: Over-ear
Verwijderbare microfoon: Nee
Type verbinding: Bedraad
Materiaal oorkussens: Imitatieleer
Inklapbare microfoon: Ja
Draadloos: Nee
Ruisonderdrukking microfoon: Ja

2. Strex Gaming Headset met Microfoon rood , zwart

2. Strex Gaming Headset met Microfoon rood , zwart
Type input/output: 3.5 mm jack , USB
Materiaal headsetframe: Polycarbonaat
Buigbare microfoon: Ja
Maximale batterijduur: 10 jaar
Hi-Res Audio: Ja
Draagwijze: Over-ear
Verwijderbare microfoon: Nee
Type verbinding: Bedraad
Materiaal oorkussens: ABS
Inklapbare microfoon: Ja
Draadloos: Nee
Ruisonderdrukking microfoon: Ja

3. SteelSeries Arctis Nova 1 Zwart

3. SteelSeries Arctis Nova 1 Zwart
Type input/output: 3.5 mm jack
Materiaal headsetframe: Kunststof
Buigbare microfoon: Ja
Maximale batterijduur: 0 uur
Hi-Res Audio: Nee
Draagwijze: Over-ear
Verwijderbare microfoon: Nee
Type verbinding: Bedraad
Materiaal oorkussens: Imitatieleer
Inklapbare microfoon: Ja
Draadloos: Nee
Ruisonderdrukking microfoon: Ja

4. JBL Quantum 400 Zwart

4. JBL Quantum 400 Zwart
Type input/output: 3.5 mm jack
Materiaal headsetframe: Kunststof
Buigbare microfoon: Ja
Maximale batterijduur: 0 uur
Hi-Res Audio: Nee
Draagwijze: Over-ear
Verwijderbare microfoon: Ja
Type verbinding: Bedraad
Materiaal oorkussens: Schuim
Inklapbare microfoon: Nee
Draadloos: Nee
Ruisonderdrukking microfoon: Ja

5. Razer Blackshark V2 X Gaming zwart

5. Razer Blackshark V2 X Gaming zwart
Type input/output: 3.5 mm jack
Materiaal headsetframe: Aluminium
Buigbare microfoon: Ja
Maximale batterijduur: 20 uur
Hi-Res Audio: Ja
Draagwijze: Over-ear
Verwijderbare microfoon: Nee
Type verbinding: Bedraad
Materiaal oorkussens: Schuim
Inklapbare microfoon: Ja
Draadloos: Nee
Ruisonderdrukking microfoon: Ja

Veelgestelde vragen over Xbox-headsets

🎧 Zijn bedrade of draadloze headsets beter voor gaming?

Dit is echt een kwestie van voorkeur, maar als je voor draadloos kiest, moet je vooral op zoek gaan naar een goede batterijlevensduur (20 uur of meer). Het laatste wat je wilt, is een headset die je constant moet aansluiten omdat de batterijduur slecht is. Bij bedrade headsets moet de kabel lang genoeg zijn om je Xbox te bereiken, zodat je genoeg bewegingsruimte hebt.

👌 Waarom gebruiken mensen headsets voor gaming?

Headsets dompelen je veel dieper onder in de geluiden van het spel en maken directionele geluidssignalen, zoals voetstappen, veel duidelijker – wat erg belangrijk is in multiplayer games. Ze voorkomen ook dat het geluid van het spel via je microfoon passeert als je aan voicechat doet.

👉 Werkt elke gaming-headset met Xbox One?

Je kunt elke headset gebruiken op de Xbox One als je een recente versie van de Xbox One-controller hebt met een 3,5 mm-aansluiting. Je vindt deze aansluiting aan de onderkant van de controller, waar je je headset gewoon op aansluit.

Welke Xbox-headset moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste Xbox-headsets. Zo kun jij de beste keus maken.

Ruisonderdrukking microfoonMateriaal headsetframeMaximale batterijduurVerwijderbare microfoonMateriaal oorkussensDraadloos
1URGOODS Gaming Headset met Microfoon zwart , rgbJaKunststof0 uurNeeImitatieleerNee
2Strex Gaming Headset met Microfoon rood , zwartJaPolycarbonaat10 jaarNeeABSNee
3SteelSeries Arctis Nova 1 ZwartJaKunststof0 uurNeeImitatieleerNee
4JBL Quantum 400 ZwartJaKunststof0 uurJaSchuimNee
5Razer Blackshark V2 X Gaming zwartJaAluminium20 uurNeeSchuimNee

URGOODS Gaming Headset met Microfoon zwart , rgb

Ruisonderdrukking microfoon: Ja

Materiaal headsetframe: Kunststof

Maximale batterijduur: 0 uur

Verwijderbare microfoon: Nee

Materiaal oorkussens: Imitatieleer

Draadloos: Nee

Strex Gaming Headset met Microfoon rood , zwart

Ruisonderdrukking microfoon: Ja

Materiaal headsetframe: Polycarbonaat

Maximale batterijduur: 10 jaar

Verwijderbare microfoon: Nee

Materiaal oorkussens: ABS

Draadloos: Nee

SteelSeries Arctis Nova 1 Zwart

Ruisonderdrukking microfoon: Ja

Materiaal headsetframe: Kunststof

Maximale batterijduur: 0 uur

Verwijderbare microfoon: Nee

Materiaal oorkussens: Imitatieleer

Draadloos: Nee

JBL Quantum 400 Zwart

Ruisonderdrukking microfoon: Ja

Materiaal headsetframe: Kunststof

Maximale batterijduur: 0 uur

Verwijderbare microfoon: Ja

Materiaal oorkussens: Schuim

Draadloos: Nee

Razer Blackshark V2 X Gaming zwart

Ruisonderdrukking microfoon: Ja

Materiaal headsetframe: Aluminium

Maximale batterijduur: 20 uur

Verwijderbare microfoon: Nee

Materiaal oorkussens: Schuim

Draadloos: Nee

Conclusie

Een goede headset komt je Xbox-ervaring enorm ten goede. De markt wordt overspoeld met allerlei verschillende opties, maar in de regel is het altijd goed om voor een gerenommeerd merk te gaan dat je kunt vertrouwen.

Laat het me weten als je vragen hebt, en ik hoop dat ik je heb geholpen bij het kiezen van je gloednieuwe Xbox-headset! 👇

Was dit artikel behulpzaam?