Waan Jezelf in een Fantasiewereld met de Beste Gaming Pc

Luca Nowak

Geschreven door: Luca Nowak

Of je nu alleen gamet, samen met vrienden of alles streamt: de beste gaming pc staat je bij!

Waan Jezelf in een Fantasiewereld met de Beste Gaming Pc

Ben je van plan op één plek te gamen, dan laat je een laptop voor gamen waarschijnlijk liever staan voor de beste gaming pc. Met de beste gaming pc krijg je in verhouding meer waar voor je geldt. Fabrikanten hebben immers geen geld hoeven te steken in het klein maar functioneel houden van het chassis.

Je leest hieronder alles over de vijf beste gaming pc's van nu. 🖥

#1 Lenovo Legion T7 (34IMZ5 90Q8003HMH)Dé beste gaming pc van 2022

Onze score: 9,8

lenovo legion t7 voorweergave

Zoek je power, dan kom je al snel bij deze Lenovo Legion T7 uit. Deze krachtpatser heeft de beste hardware die je kunt wensen als gamer: een geweldige videokaart, een weelde aan werkgeheugen en enorm veel opslag.

Je gamet hier net alleen mee, maar je voert er ook moeiteloos zaken mee uit als foto- en videobewerking en 3D design!

Besturingssysteem: Windows 10 Home
Processor: Intel Core i9-10900K
Videokaart: Nvidia RTX 3080

Opslag: 1 TB SSD; 2 TB HDD
Werkgeheugen: 32 GB DDR4
Wifi: Ja

Check prijs op Coolblue →

#2 Acer Nitro N50(-610 I9426-JK)
Beste koop gaming pc van 2022

Onze score: 9,0

acer nitro n50 schuin van voren met rode verlichting aan

Voor de beste prijs-kwaliteitverhouding, moet je bij de Acer Nitro N50 zijn! Voor een véél toegankelijkere prijs, tref je hardware aan die vandaag de dag nog steeds de meeste games trekt.

Misschien lukt dit niet altijd op de hoogste settings, maar games blijven hoe dan ook speelbaar en zien er toch op zijn minst fraai uit.

Besturingssysteem: Windows 10 Home
Processor: Intel Core i5-10400F
Videokaart: Nvidia RTX 2060

Opslag: 512 GB SSD
Werkgeheugen: 16 GB DDR4
Wifi: Ja

Check prijs op Coolblue →

De 5 beste gaming pc's in een oogopslag

 1. Lenovo Legion T7 (34IMZ5 90Q8003HMH) - Zoek je een beest en de beste van het beste, dan heb je die bij deze gevonden!
 2. Acer Nitro N50(-610 I9426-JK) - Deze gaming pc biedt de beste prijs-kwaliteitverhouding.
 3. Apple iMac 27" (Z0ZX_2000607598_NL_CTO) - Dit is dé beste gaming pc voor MacOS-liefhebbers!
 4. HP OMEN GT12(-0485nd) - Dit model biedt high-end componenten die je afzonderlijk niet krijgt voor deze totaalprijs!
 5. Lenovo IdeaCentre G5 (14IMB05 90N900D2MH) - Dit is de beste gaming pc die je voor een vriendelijke prijs kunt krijgen.

Verschillende modellen en SKU's

Net als laptops, hebben vooraf gebouwde pc's ieder een modelnummer en/of SKU. Dit laatste staat voor stock keeping unit, en omvat een barcode waarmee verkopers en fabrikanten bijhouden hoeveel van een bepaald product over de toonbank gaan.

Vaak bevatten SKU's het modelnummer van een product. Waar het om gaat is dat de modelnummers en/of SKU's allemaal staan voor een specifieke gaming pc met specifieke componenten. Er hoeft maar één nummer of cijfer anders te zijn, en je kijkt naar een iets andere pc.

Daarom is het belangrijk dat als je reviews en dergelijke opzoekt, je ook goed kijkt naar het modelnummer/de SKU van de pc die besproken wordt. Daarom heb ik ze hier ook in de titels bovenaan gezet, zodat je precies weet over welk model met welke hardware het gaat.

Videokaarttekort

Omdat er al een hele tijd een enorm tekort aan videokaarten is, keren velen zich nu tot de voortgebouwde gaming pc's. Hoewel je misschien liever zelf je pc bouwt, heb je een betere kans een videokaart te vinden door een voorgebouwd model – oftewel prebuilt – te kopen.

Over kwaliteit en dergelijke hoef je je geen zorgen te maken: de prebuilts van tegenwoordig zijn in veel gevallen oerdegelijk. Het enige nadeel is dat je voor zo'n prebuilt een beetje meer moet betalen in vergelijking met wanneer je de onderdelen zelf los koopt. Dat is vooral voor degenen die wél een eigen pc in elkaar kunnen zetten erg zuur.

Maar goed, dit is vooralsnog de makkelijkste methode om een videokaart te bemachtigen – en zelfs dan is het moeilijk. High-end gaming pc's zijn vaak (tijdelijk) uitverkocht. Je moet hoogstwaarschijnlijk een zekere mate van geduld hebben als je achter de beste gaming pc's aangaat.

Jargon

Je gaat in de onderstaande reviews wat jargon tegenkomen. Scrol door naar de koopgids om hier uitleg over te krijgen indien nodig!

De beste gaming pc, gedetailleerd.


#1 Lenovo Legion T7 (34IMZ5 90Q8003HMH)
Dé beste gaming pc van 2022

Besturingssysteem: Windows 10 Home
Processor: Intel Core i9-10900K
Videokaart: Nvidia RTX 3080
Opslag: 1 TB SSD; 2 TB HDD
Werkgeheugen: 32 GB DDR4
Wifi: Ja

Laat me je voorstellen aan de Lenovo Legion T7, een krachtpatser die enorme klappen uitdeelt.

Hij ziet nog mooi uit terwijl hij dat doet ook, met een weelde aan RGB-ventilatoren die de binnenkant en het voorpaneel van de computerkast verlichten.

lenovo legion t7 schuin van voren gezien met rgb verlichting aan

Processor

In deze computer vind je de Intel Core i9-10900K. Dit is een deca-core processor, wat wilt zeggen dat hij 10 cores (kernen) heeft. Deze draaien op maximaal 5,2 GHz, dus aan rekenkracht heb je écht geen tekort.

Je kunt naast de meest recente games op de hoogste instellingen ook 3D-ontwerp en ambitieuze videobewerkingsprojecten aan, en dat zonder gehaper.

Al dat vermogen vergt goede koeling, en die krijg je met de meegeleverde waterkoeling, genaamd Legion Coldfront 2.0. Dit is een all-in-one oftewel AIO-systeem met twee ventilatoren, waardoor je zelf niet hoeft te rommelen met buizen en waterreservoir.

Met daarbij nog drie intake-ventilatoren (om koude lucht naar binnen te halen) en één exhaust-ventilator (om warme lucht naar buiten te leiden), blijven de temperaturen absoluut binnen de perken.

Ook als je alles uit het systeem probeert te halen, houdt dit je processor goed koel. Merk je toch dat hij erg heet wordt, dan kun je in de Lenovo Vantage-software zelf nog met de ventilatormodi spelen en zelfs de processor onder- of overklokken.

Een nadeel waar meerdere gebruikers over struikelen is dat de ventilatoren een pieptoon veroorzaken wanneer ze erg hard draaien. Ik raad je daarom vooral aan om of nieuwe ventilatoren te installeren als dit je stoort, of gewoon een goede gaming headset te kopen.

Videokaart

Dan nu het spannendste: de Nvidia RTX 3080! 😍 De lieveling onder gamers. Je kúnt nog een stapje omhoog en voor een RTX 3090 gaan, maar die biedt verrassend weinig extra voordelen ten opzichte van de RTX 3080.

Hoe dan ook hoef je je nergens zorgen over te maken met deze videokaart. Hij trekt met 10 GB aan GDDR6 VRAM moeiteloos de beste games op hoge instellingen.

In vergelijking met de RTX 2080 – zijn directe voorloper – haalt hij in Cyberpunk 2077 bijvoorbeeld op ultrahoge instellingen ± 80 FPS, terwijl de RTX 2080 op hoge instellingen (één stapje lager) ± 50 FPS haalt.

Werkgeheugen

Je krijgt een indrukwekkende 32 GB RAM bij dit model. Het gaat hierbij om DDR4, waar niets over te klagen valt. Langzaamaan komt DDR5 op de markt, maar dit is nog niet bepaald mainstream, dus ik ben dik tevreden.

Rendertijden in programma's als Adobe After Effects zijn bijna komisch kort, en snel wisselen tussen programma's – zelfs tijdens het gamen – is een ontzettend vloeiend. Vooralsnog is 32 GB een tikje overkill, maar goed, het kan geen kwaad om het alvast te hebben, want ook dit wordt ooit mainstream.

Opslag

Je krijgt 1 TB aan NVMe SSD-opslag, en 2 TB aan HDD-opslag, oftewel 3 TB in totaal. Tenzij je een streamer bent met een enorme verzameling aan games, heb je niet snel extra opslag nodig.

Laadtijden van programma's en opstarttijden van Windows zelf zijn ontzettend kort, waardoor frustraties je bespaard blijven.

Wat we goed vinden:

 • De hardware in deze computer is future proof
 • Opstart- en laadtijden zijn een lachertje
 • Je speelt games op de allerhoogste instellingen

Wat we minder goed vinden:

 • Er hangt een behoorlijk hoog prijskaartje aan deze pc
 • Zeurderige pieptoon van de ventilatoren bij hoge toerentallen

#2 Acer Nitro N50(-610 I9426-JK)
Beste koop gaming pc van 2022

Besturingssysteem: Windows 10 Home
Processor: Intel Core i5-10400F
Videokaart: Nvidia RTX 2060
Opslag: 512 GB SSD
Werkgeheugen: 16 GB DDR4
Wifi: Ja

Voor een schappelijkere prijs, krijg je deze pc van Acer. De hardware ligt meer rond het middensegment, maar dat wilt niet zeggen dat de prestaties dat zijn.

Processor

acer nitro n50 zijweergave

Videobewerking en dergelijke wordt moeilijk met deze Intel Core i5-10400F. Dit is een hexa-core processor– dus hij heeft 6 cores – met een maximale kloksnelheid van 4,3 GHz. Erg indrukwekkend is die maximale snelheid niet, maar toch heeft hij het nodige denkvermogen voor de meeste hedendaagse games.

Je krijgt hierbij helaas geen waterkoeling, maar de vraag is of dat voor zo'n processor nodig is. Over het algemeen is de luchtkoeler meer dan voldoende voor een processor van dit kaliber als je hem inzet voor zijn bedoelde doeleinden.

Hieronder vallen games en lichtere bewerkingssoftware, zoals Photoshop. Videobewerking wordt al moeilijker, en zelf zou ik niet eens aan 3D-ontwerp denken met deze processor.

Videokaart

Met de Nvidia RTX 2060 haal je op zich prima prestaties op 1080p-monitoren. Zo zie je in Fortnite rond de 55 fps, en op 1440p zo'n 35.

Heb je een gaming monitor met 4K-resolutie waar je ook gebruik van wilt maken, dan kun je beter voor een pc met een betere grafische kaart met meer dan 6 GB GDDR6-VRAM gaan.

Het blijft gelukkig niet bij Fortnite; ook games als Red Dead Redemption 2 en Destiny 2 speel je op verrassend hoge settings. Alleen titels als Assassin's Creed: Valhalla zien er iets minder goed uit. Je kunt de instellingen wel een beetje opkrikken, maar dat heeft een nadelig effect op het aantal fps.

Werkgeheugen

Je krijgt bij deze gaming pc de gouden standaard: 16 GB DDR4-geheugen. Multi-tasken is hiermee in principe een eitje. Ik zou je niet aanraden om tussen een game, meerdere Chrome-vensters en Photoshop te wisselen, maar dat doet de gemiddelde gamer dan ook niet, toch?

Opslag

Je krijgt 512 GB aan SSD-opslag, wat een beetje aan de krappe kant is. Daarnaast is het vanwege de indeling van de hardware (vooral het moederbord) niet allermakkelijkst om zelf een extra M.2 SSD-schijf toe te voegen, dus ik raad je aan een goede externe harde schrijf te kopen als je meer dan vier games hebt.

Wat we goed vinden:

 • De prijs-kwaliteitverhouding van dit model is top
 • Levert prima prestaties als je een beetje aan fijner beelddetail wilt inleveren

Wat we minder goed vinden:

 • Het moederbord is van Acer zelf, waardoor upgraden erg moeilijk wordt
 • Ietwat weinig opslagruimte voor enthousiaste gamers

#3 Apple iMac 27"
Beste gaming pc voor MacOS-liefhebbers

Besturingssysteem: MacOS
Processor: Intel Core i7-10700K
Videokaart: AMD Radeon Pro 5500 XT
Opslag: 1 TB SSD
Werkgeheugen: 16 GB DDR4
Wifi: Ja

Bij MacOS denk je niet snel aan gamen, maar als je tóch per sé een pc van Apple wilt, is dit the way to go.

apple imac 27 inches van voren

Processor

Deze pc heeft een hexa-core Intel Core i7-10700K, met een maximale kloksnelheid van 5 GHz. Dit is een uitstekende processor, maar de Apple M1-chip die aan de horizon staat is straks nóg sneller. De effecten hiervan op games zijn nog niet helemaal duidelijk, dus wij houden het nog eventjes bij Intel.

Zoals je kunt verwachten van een processor van dit kaliber, kan hij zo'n beetje alles aan wat je naar hem gooit, met uitzondering van extreme rendertaken zoals je bij 3D-ontwerp ziet.

Wel wordt hij iets warmer dan in een grote computerkast met waterkoeling – zoals de Lenovo Legion T7. De iMac is namelijk erg dun en zo compact mogelijk gebouwd. Dat is mooi, maar soms ook ietwat onpraktisch.

Videokaart

De AMD Radeon Pro 5500 XT heeft 8 GB aan GDDR6 VRAM. Daar is op zich niets mis mee; je kunt het vergelijken met een Nvidia GTX 1650.

Uiteraard betaal je voor een Windows-pc met die grafische kaart echter niet deze prijs, maar je krijgt hier wel een uitstekend ingebouwd Retina-scherm bij met een resolutie van 5120 x 2880.

Recente games lopen al met al op lagere instellingen dan gewenst voor mensen die écht topkwaliteit zoeken. Maar goed, een iMac om op te gamen die niet meteen €10.000 kost is moeilijk te vinden. 💰

apple imac 27 op een bureau

Werkgeheugen

Met 16 GB aan DDR4-werkgeheugen kom je een heel eind. Zoals je tot nu toe hebt gelezen, maakt dit multitasken en snel wisselen tussen apps tot een eitje.

Vooral als je veel van Apple's eigen apps gebruikt – of van derden die zijn geoptimaliseerd voor MacOS – ben je verzekerd van een ultravlugge gebruikservaring.

Opslag

Deze iMac komt met 1 TB SSD-opslag. Dat is voor de meesten ruim voldoende, maar misschien wil je toch misschien een externe SSD aanschaffen voor die grote games die je niet dagelijks speelt, maar ook weer niet wilt verwijderen.

Tenzij je een Apple whizzkid bent, ben je in zo'n geval echt aangewezen op een externe SSD overigens: Apple-producten zijn beroemd voor hoe onmogelijk het is deze zelf te upgraden of te repareren.

Gamen op een Mac?

Ja, dat kan. Steeds meer games zijn ook op MacOS te spelen. Is dit voor het spel dat je op het oog hebt niet het geval, dan kun je altijd nog voor Boot Camp – een Windows-installatie op een deel van je harde schijf – kiezen.

Wat we goed vinden:

 • MacOS spreekt Apple-liefhebbers zonder twijfel aan
 • De pc werkt vloeiend en hapert niet tijdens multitasken
 • Het chassis is erg dun en compact
 • Heeft een scherp ingebouwd scherm

Wat we minder goed vinden:

 • De prijs-kwaliteitverhouding is niet per definitie gunstig dankzij de videokaart
 • Wil je je pc zelf upgraden of repareren indien nodig, dan is dit niet het model voor jou

#4 HP OMEN GT12(-0485nd)
Beste gaming pc met high-end hardware

Besturingssysteem: Windows 10 Home
Processor: Intel Core i7-10700
Videokaart: Nvidia RTX 3070
Opslag: 512 GB SSD; 1 TB HDD
Werkgeheugen: 16 GB DDR4
Wifi: Ja

Deze strakke pc-kast zit tjokvol met krachtige componenten. Toen ik deze pc tegenkwam, werd ik daarom ook superblij. 😄

Processor

Deze gaming pc heeft de zeer respectabele Intel Core i7-10700 als brein.

hp omen gt12 schuin van voren met wit licht aan

Deze is een hexa-core processor met een maximale kloksnelheid van 4,8 GHz. Voor gamen is dit absoluut genoeg. Videobewerking is hier ook nog haalbaar mee, maar ik zou voor een i9 (of een Threadripper van AMD) gaan als 3D-ontwerp ook in het verschiet ligt.

Waterkoeling krijg je niet bij dit model. Je moet het doen met een luchtkoeler. Zelf zou ik je aanbevelen deze in ieder geval op den duur te vervangen met een substantiëlere koeler die betere koelprestaties geeft.

Videokaart

De Nvidia RTX 3070 is een beest! In mijn persoonlijke systeem heb ik ook een RTX 3070 zitten dus mijn ervaring met deze kaart is iets uitgebreider – en ik kan je zeggen dat hij ook de meest recente games op ultrahoge instellingen aankan op een 1440p-scherm van 75 Hz.

Heb je een 144 Hz paneel, dan wil je misschien zaken als ray tracing iets conservatiever instellen. Zo krijg je een hoger frame rate – hierover lees je in de koopgids meer – en kun je meer uit die monitor halen.

Als kanttekening van de videokaart in deze specifieke pc moet ik wel melden dat hij soms behoorlijk wat herrie kan maken als hij warm wordt. De ventilatoren zijn niet bepaald stil.

hp omen pc op een bureau voor een dinertafel

Werkgeheugen

Je krijgt 16 GB aan DDR4-werkgeheugen. Je weet inmiddels wat ik ga zeggen: multitasken gaat prima! Even snel wisselen tussen de quest walkthrough in je browser en je game is een koud kunstje.

Opslag

Met 512 GB aan SSD-opslag en 1 TB aan HDD-opslag heb je meer dan genoeg ruimte voor een weelde aan games. Windows neemt overigens wel 15 GB in beslag, maar daarvoor krijg je korte opstarttijden terug.

Het fijne is dat als je tóch meer opslag nodig hebt, deze pc opvallend makkelijk te upgraden is. Zo ben ik zelf ook begonnen met het bouwen van mijn eigen pc's: door toegankelijke prebuilts te upgraden.

Wat we goed vinden:

 • Deze pc heeft erg krachtige, toekomstbestendige hardware
 • Hij ziet er lekker strak uit
 • Wil je tóch meer, dan is deze pc makkelijk te upgraden

Wat we minder goed vinden:

 • De ventilator van de videokaart is soms wat luidruchtig

#5 Lenovo IdeaCentre G5 (14IMB05 90N900D2MH)
Beste gaming pc voor een kleiner budget

Besturingssysteem: Windows 10 Home
Processor: Intel Core i5-10400F
Videokaart: Nvidia GTX 1650 Super
Opslag: 512 GB SSD
Werkgeheugen: 8 GB DDR4
Wifi: Ja

Hoewel het niet de meest toekomstbestendige gaming pc is, is het wel een goede koop voor degenen die liever MMO's als World of Warcraft spelen, of games als Minecraft.

Processor

lenovo ideacentre g5 schuin van voor

Dit voordelige werkpaard loopt op de Intel Core i5-10400F. Dit is een hexa-core processor die op maximaal 4,3 GHz loopt. Afgezien van zijn lagere kloksnelheden, is hij bijna identiek aan de geliefde Intel Core i7-8700 – welke ruim twee keer zo duur is.

Dat houdt de prijs van deze gaming pc lekker laag terwijl hij tóch een behoorlijke weelde aan rekenkracht heeft. Videobewerking en nóg zwaardere taken worden erg moeilijk (al dan niet onmogelijk), dus ik zou je vooral aanraden het bij gamen te houden met dit systeem.

De prijs van dit systeem blijft ook laag omdat deze processor geen geïntegreerde graphics heeft (wat je afleest aan de "F" achter de processornaam). Gelukkig heeft hij een goede videokaart.

Videokaart

De Nvidia GTX 1650 Super is een oerdegelijke grafische kaart. Hij is niet in staat tot de allerlaatste hoogstandjes die je bij de RTX-kaarten krijgt, maar ook dit houdt de prijs lekker toegankelijk.

Als je vooral een liefhebber bent van games die geen beroep doen op zulke functies en verder niet erg veel vragen, zoals veel MMO's en oudere games, past deze videokaart uitstekend bij je.

Probeer je games als Cyberpunk 2077 of zelfs de iets oudere – maar nog steeds prachtige – Elite Dangerous te spelen, reken dan op minder mooie graphics, óf lagere FPS.

Werkgeheugen

Je krijgt 8 GB aan DDR4-geheugen. Dat is niet bepaald indrukwekkend, maar goed... als je het enkel bij gamen houdt en daarnaast niet steeds tussen Discord en Chrome heen en weer vliegt, hoor je geen problemen te hebben.

Wil je wél snel tussen programma's wisselen, dan is moet je echt upgraden tot 16 GB. Dat scheelt veel gehaper en gedoe.

Opslag

Ook dit zie je terug aan de prijs: je krijgt 512 GB aan SSD-opslag. Dat is aan de krappe kant. Tegelijkertijd is dit voor oudere, kleinere games meer dan genoeg – of voor games als Valheim, welke lokaal slechts 1 GB in beslag nemen.

Speel je echter graag grotere MMO's, dan kun je rekenen op bestandsgroottes van alles tussen 50 GB en 120 GB in. Op die manier staat zo'n SSD natuurlijk al snel vol!

Wat we goed vinden:

 • Je krijgt een geweldige prijs-kwaliteitverhouding met dit model
 • Je speelt ook redelijk ambitieuze games, al dan niet met minder FPS of op iets minder hoge instellingen

Wat we minder goed vinden:

 • Je krijgt niet heel veel opslagruimte
 • De videokaart is niet super high-end

Koopgids

In de mini-reviews lees je al over een aantal van de belangrijkste zaken zoals de processor, de videokaart, enzovoorts. Hierover valt nog meer in detail te zeggen om een beter beeld te krijgen van hoe pc's met bepaalde componenten het doen.

Laten we niet langer wachten en er meteen induiken!

De processor

Zie de processor als het brein van je pc. Deze voert alle rekentaken uit. Je leest onderaan ons artikel over de beste laptops meer over de verschillende processoren die op de markt zijn, en wat bijvoorbeeld het verschil is tussen een i5- en een i7-processor.

Cores en threads

Bespreek je een processor, dan bespreek je ook ten eerste het aantal cores. Dit zijn de microprocessoren waaruit een processor bestaat. Net zoals dat je hersenen uit verschillende onderdelen kwabben, bestaat ook je processor uit verschillende 'kwabben'.

Tegenwoordig hebben alle processoren meerdere cores. De goedkoopste processoren hebben 2, terwijl de allerduurste wel 64 hebben. Hoe meer cores een processor heeft, hoe beter hij in staat is toe multitasking.

iemand laat de pins van een processor in zijn hand zien

Wel moet ik hierbij vermelden dat niet elk programma hier even goed gebruik van maakt. Gamen op een quad core-processor gaat bijvoorbeeld prima, maar een goede laptop voor videobewerking heeft meer cores, omdat videobewerkingsoftware goed gebruik maakt van al die cores.

Tegenwoordig hebben processoren ook meerdere threads. Dit zijn virtuele cores. De Intel Core i5-10400F heeft bijvoorbeeld 6 cores, en 12 threads. Je kunt je voorstellen dat dit multitasken ook ten goede komt.

Intel noemt hun technologie hyperthreading, waarbij elke fysieke core in twee threads wordt opgesplitst. AMD noemt het simultaneous multi-threading, waarbij een rekenproces in verschillende threads wordt opgedeeld.

Het proces is niet precies hetzelfde, maar de effecten die je in de praktijk als gebruiker merkt, zijn grotendeels gelijk.

Kloksnelheden

Vervolgens zijn de kloksnelheden belangrijk. Je ziet in de productspecificaties meestal de basiskloksnelheid en de maximum kloksnelheid terug. Kloksnelheid geeft in GHz weer hoeveel cycli een processor per seconde doorloopt. Zo betekent een kloksnelheid van 5,2 GHz dat een processor 5,2 miljard cycli per seconde aflegt.

De precieze uitleg hierachter vraagt om een hele wiskundeles, dus ik bespaar je een hoop leed en beperk het tot het volgende: hoe hoger de kloksnelheid van je processor, hoe meer taken hij aankan en hoe sneller hij deze uitvoert.

Intel vs. AMD

Het was mij ook al opgevallen: ik heb geen pc's met AMD-processoren in de lijst opgenomen. Hoewel AMD ontzettend goede processoren aanlevert, zijn deze de laatste tijd in prijs gestegen en op meerdere plekken ook steeds moeilijk verkrijgbaarder.

Gezien het feit dat de schaarste van videokaarten de prijzen van gaming pc's omhoog drijft, wilde ik de prijs-kwaliteitverhouding van de pc's in deze lijst niet nog verder verschuiven door modellen met processoren die in verhouding duurder zijn te kiezen.

Maar goed, dan nu die hamvraag: Intel of AMD? Tegenwoordig maakt het eigenlijk niet meer zoveel uit. Voorheen gold dat Intel vaak nét iets beter geschikt was om mee te gamen dan AMD, maar dat gaat tegenwoordig niet echt meer op.

De videokaart

De videokaart is wellicht het spannendste onderdeel van je pc! Zoals ik al zei, zijn deze ontzettend moeilijk te krijgen. Vooral losse videokaarten zijn erg lastig te vinden nu, waardoor steeds meer mensen interesse krijgen in prebuilt pc's. Daarom verkopen gaming pc's met goede videokaarten ook vaak snel uit. 😔

Naast de beschikbaarheid, let je natuurlijk op een aantal andere zaken. Zo kom je ook hier modellen van AMD tegen, alsook Nvidia. Deze laatste zie je vaker in prebuilt gaming pc's in Nederland.

Nvidia ligt een paar passen voor met hun nieuwere raytracing-technologie. Hun RTX-kaarten ondersteunen deze technologie, waarbij de RTX 30-serie de laatste generatie omvat. Ondertussen heeft AMD net hun eerste 6000-series heeft uitgebracht als competitie.

AMD biedt hier over het algemeen meer meer waar voor je geld dan Nvidia, maar gezien de videokaartcrisis, valt ook hier steeds meer over te twisten.

Geheugengeneratie en -snelheid

De hoeveelheid VRAM (Video RAM, oftewel videowerkgeheugen) zegt op zich niks over hoe goed een videokaart het doet. Hoewel meer beter is, is het ook belangrijk stil te staan bij de geheugensnelheid.

Waar bij een processor een hogere kloksnelheid tot sneller denkvermogen leidt, leidt een hogere geheugensnelheid tot een sneller denkvermogen wat betreft graphics bij videokaarten.

Je kunt al veel aflezen aan de generatie van het videogeheugen (GDDR). Zo is de Nvidia GTX 1650 met GDDR5-geheugen 15% langzamer dan de Nvidia GTX 1650 met GDDR6-geheugen. De naam is hetzelfde, maar het verschil in generatie staat voor een verschil in geheugensnelheid.

Het cijfer achter de afkorting "GDDR" laat je weten van welke generatie de chip op je videokaart is. Bij elke generatie hoort een zekere snelheidsrange, dus als je hier zicht op hebt, kun je hier meteen veel uit afleiden.

Geforce Rtx Videokaart Van De Zijkant In Donkere Computerkast

Het werkgeheugen

De gouden standaard is al enige tijd 16 GB aan RAM (random-access memory). Hiermee kun je waarschijnlijk nog jaren vooruit. Wil je je pc meteen ultratoekomstbestendig maken, dan is 32 GB al aan te raden, maar nodig is dit nog niet.

Het is belangrijk ook hier niet alleen naar de hoeveelheid RAM te kijken, maar ook naar de generatie en de daarbijhorende snelheid. Die generaties worden uitgedrukt in "DDR" met een cijfer erachter. Zo heb je meer aan 16 GB DDR4-geheugen dan aan 16 GB DDR3-geheugen.

Net als bij GDDR, hoort bij elke generatie een zeker spectrum aan snelheid. Hierbij speelt ook timing een rol. Dit geeft in het kort gezegd weer hoe snel het werkgeheugen toegang krijgt tot individuele bits aan data verspreid over meerdere kolommen.

De opslag

Hier kijk je ook naar meer dan alleen de hoeveelheid opslag. Als fanatiek gamer heb je waarschijnlijk minstens 1 TB nodig om al je games op kwijt te kunnen – tenzij je je fixeert op een enkele game per keer.

Het soort opslag doet er ook toe. HDD-schijven zijn inmiddels behoorlijk verouderd. Bijna niemand gebruikt deze nog als primaire opslag, omdat ze relatief traag zijn. Dat komt doordat de informatie op een draaiende schijf wordt opgeslagen. Dat maakt een HDD-schijf ook meteen een stuk fragieler.

Hierop volgde de SSD SATA-opslag. Dit is meestal een 2,5 inch schijf zonder bewegende onderdelen en is vele malen sneller dan een HDD-schijf. Deze gebruikt men tegenwoordig ook niet veel meer. Zelf heb ik er nog eentje in mijn pc zitten uit de tijd dat deze technologie eindelijk wat betaalbaarder werd, wat al een paar jaar geleden was.

Tegenwoordig zie je veel M.2 SSD's in pc's. Dit zijn kleine plaatjes die direct op het moederbord zijn geschroefd of zelfs gelast. M.2 SSD's zijn nóg sneller dan SATA SSD's. Als deze daarnaast met het NVMe-protocol werkt, ben je al helemaal verzekerd van topsnelheden.

Vaak zie je een combinatie van SSD-opslag en HDD-opslag. Vooral in goedkopere systemen zit dan bijvoorbeeld een 512 GB SSD-schijf – waarop Windows dan vaak al 15 GB in beslag neemt – en een 1 of 2 TB HDD-schijf.

Wifikaart

Tegenwoordig gebeurt veel draadloos. Hoewel een bekabelde verbinding via ethernet nog steeds betrouwbaarder is dan wifi, heeft niet iedereen zin om een kabel te trekken.

Ook niet ieder huis heeft in elke kamer een ethernetpoort om je pc op aan te sluiten. In dat geval raad ik je echt een pc aan met een ingebouwde wifikaart.

ethernet invoerpoorten in beeld

Heb je een goede gaming router, dan maak je daar beter gebruik van via een ingebouwde wifikaart dan met een wifi-dongle. Zo haal je het meeste uit het wifinetwerk dat je router je biedt.

Je downloads zijn sneller klaar, en je komt niet met hoge latency – vertraging tussen je invoer en de reactie van een online-applicatie hierop – te zitten.

Heb je een high-end router die 802.11ax (wifi 6) ondersteunt? Let er dan op dat je pc's wifikaart dit ook doet. Het zou zonde zijn als je die topsnelheden niet kunt ervaren omdat de hardware niet op elkaar is afgestemd!

De beste gaming pc's

ProductsoortBeste voorBeoordelingProductpagina
Lenovo Legion T7Hardcore gamers9,8Bekijk hem hier
Acer Nitro N50Prijs-kwaliteit9,0Bekijk hem hier
Apple iMac 27"MacOS-liefhebbers8,5Bekijk hem hier
HP OMEN GT12High-end hardware8,3Bekijk hem hier
Lenovo IdeaCentre G5Kleinere budgets7,9Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

👀 Waar moet je op letten bij een gaming pc?

De belangrijkste onderdelen zijn de processor, de videokaart en het werkgeheugen (RAM). Bij de processor let je vooral op de kloksnelheid en het aantal cores, en bij de videokaart kijk je naar de hoeveelheid VRAM en van welke generatie het grafische geheugen (GDDR) is. Bij het werkgeheugen kijk je tevens naar de hoeveelheid RAM en de generatie (DDR) hiervan.

🤔 Welk merk processor moet je hebben?

Dat maakt tegenwoordig erg weinig uit. Voorheen gold bijna onherroepelijk dat Intel-processoren nét iets beter geschikt waren voor games, maar die voorsprong zijn ze inmiddels kwijt. Vooral in high-end pc's doet AMD het juist opvallend goed.

💽 SSD of HDD in een gaming pc?

Kies altijd voor een SSD als je hier het budget voor hebt. SSD's zijn veel sneller en een stuk minder kwetsbaar dan een HDD. Tegenwoordig zijn ze ook niet meer zo peperduur als voorheen.

Zit je toch een beetje krap bij kas, kies dan voor een kleinere SSD voor je besturingssysteem en je favoriete games, en een HDD om je overige games en bestanden op op te slaan.

Conclusie

De keuze is tegenwoordig aan de krappe kant dankzij de grote tekorten aan verschillende pc-componenten. De videokaarten zijn het meest opvallend hierin. Ook de pc's in deze top 5 zijn helaas vaak moeilijk verkrijgbaar.

Heb echter een beetje geduld en zet die e-mailupdates aan, en ook jij kunt aan de Lenovo Legion T7 komen – of de Acer Nitro N50 als je je portemonnee een beetje wilt sparen!

Heb je nog vragen of tips over de pc's of de koopgids? Die horen we graag hieronder. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?