De Beste Gaming-Muis: Ultieme Controle over je Spel

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Overstijg de concurrentie.

De Beste Gaming-Muis: Ultieme Controle over je Spel

Zowel hardcore gamers als e-sportliefhebbers zijn het er unaniem over eens dat een muis één van de meest essentiële onderdelen is van een goede game-ervaring. Alle belangrijke acties die je onderneemt – richten, reageren, aanvallen – voer je uit door de desbetreffende knop van de muis in te drukken, maar wat is nu de beste gaming-muis voor jou?

Afhankelijk van het soort games dat je speelt, bepaal je hoeveel knoppen je op je muis nodig hebt. Sommige genres hebben alleen de standaardindeling van linkermuisknop, rechtermuisknop en middelste muisknop nodig, maar bij andere ben je dan weer beter af met een groot aantal knoppen.

In dit artikel wapenen wij je met de kennis die je nodig hebt om de beste gaming-muis te kiezen die aan al je behoeften voldoet!

Nuvance Draadloze LED Bluetooth Muis mat zwart

Nuvance Draadloze LED Bluetooth Muis mat zwart
Afmetingen (l x b x h): 11,2 x 5 x 2,5 cm (lxbxh)
Muisvorm: Normaal
Rechts- of linkshandig: Rechtshandig en linkshandig
Voedingstype: USB
Draadloos bereik: 15 m
Aantal muisknoppen: 4 knoppen
dpi: 1600
Instelbare dpi: Ja
Aansturing muis: Laser
Draadloos: Ja
Bekijk op Bol.comBekijk op Bol.com

Trust GXT 131 Ranoo Draadloze Gaming Muis RGB 4800 DPI

Trust GXT 131 Ranoo Draadloze Gaming Muis RGB 4800 DPI
Afmetingen (l x b x h): 12,4 x 8,6 x 4,2 cm (lxbxh)
Muisvorm: Normaal
Rechts- of linkshandig: Rechtshandig
Voedingstype: Batterij
Draadloos bereik: 8 m
Aantal muisknoppen: 9 knoppen
dpi: 4800
Instelbare dpi: Ja
Aansturing muis: Optisch
Draadloos: Ja
Bekijk op Bol.com

Razer DeathAdder Essential Gaming Muis zwart

Razer DeathAdder Essential Gaming Muis zwart
Afmetingen (l x b x h): 12,7 x 6,17 x 4,27 cm (lxbxh)
Muisvorm: Normaal
Rechts- of linkshandig: Rechtshandig
Voedingstype: USB
Aantal muisknoppen: 5 knoppen
dpi: 6400
Instelbare dpi: Ja
Aansturing muis: Optisch
Draadloos: Nee
Bekijk op CoolblueBekijk op Bol.com

De beste gaming-muis koopgids: hoe maak je de beste koop?

Naast de beste gaming-laptop, monitor voor gamen of gaming-pc, mag een uitstekende gaming-muis niet ontbreken. Een goede joystick is ook erg handig! Maar wat maakt van een muis een goede gaming-muis?

Als je 100 gamers vraagt wat de beste gaming-muis is, zul je veel verschillende antwoorden krijgen. First Person Shooters (FPS) zullen je vertellen dat de beste gaming-muis een hoge dpi moet hebben, licht moet zijn en uiterst responsief.

FPS

Een first person shooter (FPS) is een van de populairste genres van games dat wordt gespeeld vanuit het oogpunt van de hoofdpersoon. FPS-spellen brengen gewoonlijk de bewegingen van de gamer in kaart en geven een beeld van wat een echte persoon in het spel zou zien en doen.

MMO-fans dringen sneller aan op zelf instelbare knoppen, terwijl MOBA-fans voor ultiem comfort gaan. Met andere woorden: de beste gaming-muis betekent voor elke gamer iets anders. Ontdek hieronder de belangrijkste aspecten van een gaming-muis en wat belangrijk is voor jou!

Bedraad of draadloos?

Draadloze technologieën hebben de laatste tijd een snelle ontwikkeling doorgemaakt en de toenemende vraag naar kabelvrije bureaus, heeft geleid tot de noodzaak om de mogelijkheden van goede draadloze muizen te vergroten.

Echter blijft draadloos voor veel gamers een grote stap, omdat de batterij het midden in een vuurgevecht kan begeven. De grootste zorgen van een pro-gamer zijn: de levensduur van de batterij, de vertragingsproblemen (input lag) en de batterijen die extra gewicht toevoegen.

Twee draadloze en 1 bedrade muis in beeld

Fabrikanten hebben ondertussen de batterijduur van gaming muizen die ze uitbrengen sterk verbeterd. De meeste trekken je door minstens 5 uur game-tijd heen.

Bovendien hebben pioniers op het gebied van gaming muizen, zoals Razer en Logitech, een aantal waanzinnig nauwkeurige muizen uitgebracht die een dubbele taak vervullen. Je kunt ze namelijk gebruiken in zowel bedrade als draadloze modus. Ze komen met een afneembare usb die je het beste van beide werelden geeft.

Laser of optische sensor?

De sensor is het hart van een goede gaming-muis. Lasermuizen passen zich beter aan verschillende oppervlakken aan, terwijl je bij optische muizen rekening moet houden met het oppervlak waarop je je muis gebruikt.

Steelseries QcK - gaming-muismat - Medium

Je kunt natuurlijk altijd investeren in een goede muismat, maar houd dat detail in gedachten.

Van lasermuizen wordt ook gezegd dat ze nauwkeuriger zijn dan hun optische tegenhangers, maar ze zijn gevoeliger voor stof.

Fabrikanten van high-end gaming-apparatuur lijken voornamelijk lasersensoren te gebruiken, omdat die op bijna elk oppervlak werken, maar ze hebben vaak een grotere lift-off-afstand dan optische muizen.

Is dat een groot probleem? Wel, het wordt een groot probleem wanneer de muis de rand van de muismat bereikt. Wanneer je de muis van de muismat optilt, blijft de laser sensor het oppervlak lezen totdat je de muis meer dan een centimeter van de muismat optilt. Zoals je al vermoedde, vertaalt zich dat naar de bewegingen in je spel.

Het probleem van de lift-off-afstand is gedeeltelijk opgelost met de introductie van de 3G-infraroodsensor. Deze zorgt voor een perfecte muisbesturing in elke gaming arena. Sommige fabrikanten integreren ook een functie om de lift-off-afstand zelf aan te passen via de software.

DPI

De gevoeligheid van de muis wordt gemeten in dots per inch (DPI). Hoe hoger de DPI, hoe sneller de muis over het scherm beweegt en hoe minder fysieke afstand je nodig hebt om de muis te bewegen. Elke muis, ongeacht of je hem voor gaming of kantoorwerk gebruikt, heeft zijn eigen DPI-waarde(s).

Dus als je jezelf de moeite wilt besparen en kleinere handbewegingen wilt maken, kies dan een muis met een hogere DPI.

Klauwgreep op een gaming-muis

Hoe belangrijk DPI is, hangt af van wat voor soort goede pc-games dat je speelt. In FPS-games, waar nauwkeurigheid cruciaal is, is de DPI van groot belang. Hiervoor gebruik je best een iets lagere DPI; tussen de 800 en 1600 DPI is ideaal.

Goede gaming muizen bieden meestal de mogelijkheid om de DPI te verhogen tot ten minste 5000. Je kunt op muizen stuiten met het duizelingwekkende aantal van 12000 DPI, maar gamers die spelen met meer dan 3000 DPI, is vrij zeldzaam.

Het kost wat tijd om de sweet spot te vinden en de DPI aan te passen aan je speeltechniek of type game. Het belangrijkste bij gaming muizen is dat de meeste een DPI-schakelaar bovenop de behuizing hebben, zodat je de DPI-instellingen tijdens het spelen snel een eenvoudig wijzigt.

Polling rate

De polling rate is het aantal keren dat de muis zijn huidige positie aan de computer doorgeeft. De polling rate wordt gemeten in Hz en is van grote invloed op de prestaties van je muis.

Als je Windows gebruikt, is de standaard pollingfrequentie 125 Hz, wat betekent dat de computer eens per 8 ms een update ontvangt van de positie van de muisaanwijzer. Hoe sneller de polling rate is, hoe nauwkeuriger de cursor op het scherm wordt weergegeven.

Voor competitief gamen heb je een muis nodig met een polling rate van niet minder dan 500 Hz (2 ms). De beste gaming muizen hebben een polling rate van 1000 Hz of 1 ms, maar het verschil tussen 1 ms en 2 ms is verwaarloosbaar.

Klauwgreep of handpalmgreep?

De klauwgeep heeft een zeer kenmerkende vorm, waarbij je hand meer gebogen is. Alleen je vingertoppen en een klein deel van je handpalm raken de muis.

Je controleert de muis bijna volledig met de vingertoppen van je hand en stabiliseert hem met de inkeping van je handpalm. Een muis met een lang lichaam en een hoog profiel is ideaal voor de zogeheten klauwgreep, waarbij je wijs- en middelvinger gebogen zijn en alleen je vingertoppen de knoppen aanraken.

zwarte gamingmuis aangesloten op laptop

De klauwgreep is ideaal als je precieze en snelle bewegingen wilt maken tijdens het gamen. In deze greep maken je vingertoppen fijn afgestemde bewegingen. Om deze reden resulteert de klauwgreep in een snellere of verbeterde klik op de knop.

Het nadeel van de klauwgreep is het onnatuurlijke gevoel dat het geeft in vergelijking met de meer natuurlijke palmgreep. Het kan een aantal speluren duren voordat je er volledig aan gewend bent.

De handpalmgreep wordt gekenmerkt door het feit dat je je hele hand op de muis legt. Je bestuurt de muis door je duim en de onderkant van je hand samen te knijpen om druk uit te oefenen, waardoor je volledige controle over de muis hebt.

In deze greep klik je een knop op de muis aan met een willekeurig deel van je vinger, en niet noodzakelijk met je vingertoppen (zoals bij de klauwgreep).

Deze greep is geschikt voor een muis met een lager profiel, waarbij het profiel van je hand is afgestemd op de behuizing van de muis. Het voordeel van de handpalmgreep is dat je een hoge ips bereikt door de muis met een polsbeweging te verplaatsen.

De vormgeving van je muis draagt niet alleen bij aan het succes van je game, maar ook aan het comfort. Je lichaamshouding is hierbij ook belangrijk: overweeg daarom ook een goede bureaustoel. Zit je in een natuurlijke houding, dan heb je minder snel last van pijnklachten.

Ips

Ips, of inch per seconde, verwijst naar het vermogen van de muis om fysiek snelle bewegingen bij te houden. Een muis kan maar een beperkte hoeveelheid informatie tegelijk verwerken. Wanneer een muis een grote en snelle beweging maakt, kan de computer een deel van die traceringsinformatie verliezen.

Grootte en gewicht

Om de beste gaming-muis voor jou te vinden moet je ook rekening houden de grootte en het gewicht van de muis. Dit is belangrijk voor een goede grip. Je handgrootte opmeten is een goed idee om te bepalen welke afmeting het best in je hand ligt.

De twee belangrijkste maten zijn de lengte en breedte van je hand. Gebruik een meetlint en noteer de lengte van je middelvinger tot de onderkant van je hand (pols). Meet vervolgens, met je hand plat en je duim tegen de zijkant van je wijsvinger aangedrukt, de breedte van het breedste gedeelte van je hand.

Indien je hand bijvoorbeeld 20 cm of langer is en 10-11 cm breed, betekent dit dat grote gaming muizen het meest geschikt zijn voor jou.

Let ook op het gewicht van de gaming-muis. Lichtere muizen vermoeien je pols niet en glijden gemakkelijk over de muismat bij hoge snelheden, terwijl bij gebruik van te lichte muizen de cursor weer verder vliegen dan je bedoelt. Een gewicht van minder dan 100 gram is ideaal voor wedstrijdmuizen.

De 5 beste gaming muizen onder elkaar

1. Nuvance Draadloze LED Bluetooth Muis mat zwart

1. Nuvance Draadloze LED Bluetooth Muis mat zwart
Afmetingen (l x b x h): 11,2 x 5 x 2,5 cm (lxbxh)
Muisvorm: Normaal
Rechts- of linkshandig: Rechtshandig en linkshandig
Voedingstype: USB
Draadloos bereik: 15 m
Aantal muisknoppen: 4 knoppen
dpi: 1600
Instelbare dpi: Ja
Aansturing muis: Laser
Draadloos: Ja

2. Trust GXT 131 Ranoo Draadloze Gaming Muis RGB 4800 DPI

2. Trust GXT 131 Ranoo Draadloze Gaming Muis RGB 4800 DPI
Afmetingen (l x b x h): 12,4 x 8,6 x 4,2 cm (lxbxh)
Muisvorm: Normaal
Rechts- of linkshandig: Rechtshandig
Voedingstype: Batterij
Draadloos bereik: 8 m
Aantal muisknoppen: 9 knoppen
dpi: 4800
Instelbare dpi: Ja
Aansturing muis: Optisch
Draadloos: Ja

3. Razer DeathAdder Essential Gaming Muis zwart

3. Razer DeathAdder Essential Gaming Muis zwart
Afmetingen (l x b x h): 12,7 x 6,17 x 4,27 cm (lxbxh)
Muisvorm: Normaal
Rechts- of linkshandig: Rechtshandig
Voedingstype: USB
Aantal muisknoppen: 5 knoppen
dpi: 6400
Instelbare dpi: Ja
Aansturing muis: Optisch
Draadloos: Nee

4. Logitech G502 HERO High Performance zwart

4. Logitech G502 HERO High Performance zwart
Afmetingen (l x b x h): 13,2 x 7,5 x 4 cm (lxbxh)
Muisvorm: Normaal
Rechts- of linkshandig: Rechtshandig
Voedingstype: USB
Draadloos bereik: 0 m
Aantal muisknoppen: 11 knoppen
dpi: 16000
Instelbare dpi: Ja
Aansturing muis: Optisch
Draadloos: Nee

5. HXSJ J900 Laser Gaming Muis j900-w

5. HXSJ J900 Laser Gaming Muis j900-w
Afmetingen (l x b x h): 13 x 6,6 x 4 cm (lxbxh)
Muisvorm: Normaal
Rechts- of linkshandig: Rechtshandig
Voedingstype: USB
Draadloos bereik: 0 m
Aantal muisknoppen: 7 knoppen
dpi: 6400
Instelbare dpi: Ja
Aansturing muis: Laser
Draadloos: Nee

Veelgestelde vragen over de gaming-muis
Waar staat 'DPI' voor?

Dit is de standaard die men gebruikt om de gevoeligheid van de muis te meten, uitgedrukt in het aantal 'DPI' (dots per inch) dat een apparaat detecteert. Door de DPI te wijzigen, pas je de aanwijzersnelheid aan.

Wat is het verschil tussen een normale en gaming-muis?

Het belangrijkste verschil tussen een gaming-muis en een normale muis is de DPI, die aangeeft hoe gevoelig de muis is. Terwijl een normale muis misschien 1000 DPI heeft, kan een gaming-muis 5000 DPI of zelfs meer hebben. Daarnaast heeft een gaming-muis speciaal geplaatste knoppen om het gamen te vergemakkelijken.

Wat is beter, draadloos of met draad gamen?

Jarenlang kozen gamers voor bedrade gaming muizen, omdat ze een lagere input lag (vertraging) hebben en meestal ook een lichter ontwerp boden – twee factoren die van invloed zijn op je gaming prestaties.

Tegenwoordig is de latentie of vertraging van goede draadloze gaming muizen net zo laag als die van bedrade modellen en ook het gewicht is geen struikelblok meer. Het enige nadeel aan draadloze muizen is de eindige levensduur van de batterij.

Input lag

Bij pc-gaming introduceert elk apparaat een vertraging, input lag genoemd, vanaf het moment dat je je actie invoert op een gaming-toetsenbord of de muis tot het moment dat de actie op het scherm verschijnt. De sleutel tot gaming is een zo laag mogelijke latentie (weer een andere naam voor input lag), en dat begint met een muis met een lage kliklatentie.

Is Logitech beter dan Razer?

Dit hangt af van wat je zoekt. Ze bieden beiden goede opties voor het aanpassen van de sneltoetsen op je muis. Logitech maakt de beste gaming muizen voor kernfunctionaliteit, terwijl Razer de beste muizen maakt voor snel multitasken en passend bij de rest van je gaming accessoires, zoals een headset voor gamen.

Welke gaming-muis moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek en elk type spel heeft zijn eigen specifieke eisen. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste gaming muizen. Zo kun jij de beste keus maken.

Afmetingen (l x b x h)MuisvormRechts- of linkshandigVoedingstypeDraadloos bereikAantal muisknoppendpiInstelbare dpiAansturing muisDraadloos
1Nuvance Draadloze LED Bluetooth Muis mat zwart11,2 x 5 x 2,5 cm (lxbxh)NormaalRechtshandig en linkshandigUSB15 m4 knoppen1600JaLaserJa
2Trust GXT 131 Ranoo Draadloze Gaming Muis RGB 4800 DPI12,4 x 8,6 x 4,2 cm (lxbxh)NormaalRechtshandigBatterij8 m9 knoppen4800JaOptischJa
3Razer DeathAdder Essential Gaming Muis zwart12,7 x 6,17 x 4,27 cm (lxbxh)NormaalRechtshandigUSB8 m5 knoppen6400JaOptischNee
4Logitech G502 HERO High Performance zwart13,2 x 7,5 x 4 cm (lxbxh)NormaalRechtshandigUSB0 m11 knoppen16000JaOptischNee
5HXSJ J900 Laser Gaming Muis j900-w13 x 6,6 x 4 cm (lxbxh)NormaalRechtshandigUSB0 m7 knoppen6400JaLaserNee

Nuvance Draadloze LED Bluetooth Muis mat zwart

Afmetingen (l x b x h): 11,2 x 5 x 2,5 cm (lxbxh)

Muisvorm: Normaal

Rechts- of linkshandig: Rechtshandig en linkshandig

Voedingstype: USB

Draadloos bereik: 15 m

Aantal muisknoppen: 4 knoppen

dpi: 1600

Instelbare dpi: Ja

Aansturing muis: Laser

Draadloos: Ja

Trust GXT 131 Ranoo Draadloze Gaming Muis RGB 4800 DPI

Afmetingen (l x b x h): 12,4 x 8,6 x 4,2 cm (lxbxh)

Muisvorm: Normaal

Rechts- of linkshandig: Rechtshandig

Voedingstype: Batterij

Draadloos bereik: 8 m

Aantal muisknoppen: 9 knoppen

dpi: 4800

Instelbare dpi: Ja

Aansturing muis: Optisch

Draadloos: Ja

Razer DeathAdder Essential Gaming Muis zwart

Afmetingen (l x b x h): 12,7 x 6,17 x 4,27 cm (lxbxh)

Muisvorm: Normaal

Rechts- of linkshandig: Rechtshandig

Voedingstype: USB

Draadloos bereik: 8 m

Aantal muisknoppen: 5 knoppen

dpi: 6400

Instelbare dpi: Ja

Aansturing muis: Optisch

Draadloos: Nee

Logitech G502 HERO High Performance zwart

Afmetingen (l x b x h): 13,2 x 7,5 x 4 cm (lxbxh)

Muisvorm: Normaal

Rechts- of linkshandig: Rechtshandig

Voedingstype: USB

Draadloos bereik: 0 m

Aantal muisknoppen: 11 knoppen

dpi: 16000

Instelbare dpi: Ja

Aansturing muis: Optisch

Draadloos: Nee

HXSJ J900 Laser Gaming Muis j900-w

Afmetingen (l x b x h): 13 x 6,6 x 4 cm (lxbxh)

Muisvorm: Normaal

Rechts- of linkshandig: Rechtshandig

Voedingstype: USB

Draadloos bereik: 0 m

Aantal muisknoppen: 7 knoppen

dpi: 6400

Instelbare dpi: Ja

Aansturing muis: Laser

Draadloos: Nee

Conclusie

Om je gaming prestaties naar een hoger niveau te tillen heb je niet alleen goede basisapparatuur nodig, zoals goede gaming-router, maar ook de beste gaming-muis. Deze geeft je meer mogelijkheden en laat je toe om sneller, preciezer en gecontroleerder te gamen. Hieronder staat onze top 5 nog eens voor je klaar, dus bekijk ze zeker nog eens vooraleer je je keuze maakt.

Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?