De Beste Gaming Muis: Ultieme Controle over je Spel

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door: Jasmijn Roekaerts

Overstijg de concurrentie.

De Beste Gaming Muis: Ultieme Controle over je Spel

Zowel hardcore gamers als e-sportliefhebbers zijn het er unaniem over eens dat een muis één van de meest essentiële onderdelen is van een goede game-ervaring. Alle belangrijke acties die je onderneemt – richten, reageren, aanvallen – voer je uit door de desbetreffende knop van de muis in te drukken, maar wat is nu de beste gaming muis voor jou?

Afhankelijk van het soort games dat je speelt, bepaal je hoeveel knoppen je op je muis nodig hebt. Sommige genres hebben alleen de standaardindeling van linkermuisknop, rechtermuisknop en middelste muisknop nodig, maar bij andere ben je dan weer beter af met een groot aantal knoppen.

In dit artikel wapenen wij je met de kennis die je nodig hebt om de beste gaming muis te kiezen die aan al je behoeften voldoet!

Logitech G502 HERO

Logitech G502 HERO
Afmetingen (l x b x h): 13,2 x 7,5 x 4 cm (lxbxh)
Muisvorm: Normaal
Rechts- of linkshandig: Rechtshandig
Voedingstype: USB
Draadloos bereik: 0 meter
Aantal muisknoppen: 11 knoppen
dpi: 16000
Instelbare dpi: Ja
Aansturing muis: Optisch
Draadloos: Nee
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Trust GXT 960 Graphin Ultra-lichtgewicht Gaming Muis

Trust GXT 960 Graphin Ultra-lichtgewicht Gaming Muis
Afmetingen (l x b x h): 12,6 x 6,3 x 4 cm (lxbxh)
Muisvorm: Normaal
Rechts- of linkshandig: Rechtshandig
Voedingstype: USB
Draadloos bereik: 0 meter
Aantal muisknoppen: 6 knoppen
dpi: 10
Instelbare dpi: Ja
Aansturing muis: Optisch
Draadloos: Nee
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Silvergear Gaming Muis met RGB LED Verlichting

Silvergear Gaming Muis met RGB LED Verlichting
Afmetingen (l x b x h): 7 x 12 x 7 cm (lxbxh)
Muisvorm: Normaal
Rechts- of linkshandig: Rechtshandig
Voedingstype: USB
Draadloos bereik: 0 meter
Aantal muisknoppen: 5 knoppen
dpi: 3200
Instelbare dpi: Ja
Aansturing muis: Laser
Draadloos: Nee
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

De beste gaming muis koopgids: hoe maak je de beste koop?

Naast de beste gaming laptop, monitor voor gamen of gaming pc, mag een uitstekende gaming muis niet ontbreken. Maar wat maakt van een muis een goede gaming muis?

Als je 100 gamers vraagt wat de beste gaming muis is, zul je veel verschillende antwoorden krijgen. First Person Shooters (FPS) zullen je vertellen dat de beste gaming muis een hoge dpi moet hebben, licht moet zijn en uiterst responsief.

FPS

Een first person shooter (FPS) is een van de populairste genres van games dat wordt gespeeld vanuit het oogpunt van de hoofdpersoon. FPS-spellen brengen gewoonlijk de bewegingen van de gamer in kaart en geven een beeld van wat een echte persoon in het spel zou zien en doen.

MMO-fans dringen sneller aan op zelf instelbare knoppen, terwijl MOBA-fans voor ultiem comfort gaan. Met andere woorden: de beste gaming muis betekent voor elke gamer iets anders. Ontdek hieronder de belangrijkste aspecten van een gaming muis en wat belangrijk is voor jou!

Bedraad of draadloos?

Draadloze technologieën hebben de laatste tijd een snelle ontwikkeling doorgemaakt en de toenemende vraag naar kabelvrije bureaus, heeft geleid tot de noodzaak om de mogelijkheden van draadloze muizen te vergroten.

Echter blijft draadloos voor veel gamers een grote stap, omdat de batterij het midden in een vuurgevecht kan begeven. De grootste zorgen van een pro-gamer zijn: de levensduur van de batterij, de vertragingsproblemen (input lag) en de batterijen die extra gewicht toevoegen.

Twee draadloze en 1 bedrade muis in beeld

Fabrikanten hebben ondertussen de batterijduur van gaming muizen die ze uitbrengen sterk verbeterd. De meeste trekken je door minstens 5 uur game-tijd heen.

Bovendien hebben pioniers op het gebied van gaming muizen, zoals Razer en Logitech, een aantal waanzinnig nauwkeurige muizen uitgebracht die een dubbele taak vervullen. Je kunt ze namelijk gebruiken in zowel bedrade als draadloze modus. Ze komen met een afneembare usb die je het beste van beide werelden geeft.

Laser of optische sensor?

De sensor is het hart van een goede gaming muis. Lasermuizen passen zich beter aan verschillende oppervlakken aan, terwijl je bij optische muizen rekening moet houden met het oppervlak waarop je je muis gebruikt.

Steelseries QcK - Gaming Muismat - Medium

Je kunt natuurlijk altijd investeren in een goede muismat, maar houd dat detail in gedachten.

Van lasermuizen wordt ook gezegd dat ze nauwkeuriger zijn dan hun optische tegenhangers, maar ze zijn gevoeliger voor stof.

Fabrikanten van high-end gaming-apparatuur lijken voornamelijk lasersensoren te gebruiken, omdat die op bijna elk oppervlak werken, maar ze hebben vaak een grotere lift-off-afstand dan optische muizen.

Is dat een groot probleem? Wel, het wordt een groot probleem wanneer de muis de rand van de muismat bereikt. Wanneer je de muis van de muismat optilt, blijft de laser sensor het oppervlak lezen totdat je de muis meer dan een centimeter van de muismat optilt. Zoals je al vermoedde, vertaalt zich dat naar de bewegingen in je spel.

Het probleem van de lift-off-afstand is gedeeltelijk opgelost met de introductie van de 3G infraroodsensor. Deze zorgt voor een perfecte muisbesturing in elke gaming arena. Sommige fabrikanten integreren ook een functie om de lift-off-afstand zelf aan te passen via de software.

Dpi

De gevoeligheid van de muis wordt gemeten in dots per inch (dpi). Hoe hoger de dpi, hoe sneller de muis over het scherm beweegt en hoe minder fysieke afstand je nodig hebt om de muis te bewegen. Elke muis, ongeacht of je hem voor gaming of kantoorwerk gebruikt, heeft zijn eigen dpi-waarde(s).

Dus als je jezelf de moeite wilt besparen en kleinere handbewegingen wilt maken, kies dan een muis met een hogere dpi.

Klauwgreep op een gaming muis

Hoe belangrijk dpi is, hangt af van wat voor soort games dat je speelt. In FPS-games, waar nauwkeurigheid van cruciaal belang is, is de dpi van groot belang. Hiervoor gebruik je best een iets lagere dpi; tussen de 800 en 1600 dpi is ideaal.

Goede gaming muizen bieden meestal de mogelijkheid om de dpi te verhogen tot ten minste 5000. Je kunt op muizen stuiten met het duizelingwekkende aantal van 12000 dpi, maar gamers die spelen met meer dan 3000 dpi, is vrij zeldzaam.

Het kost wat tijd om de sweet spot te vinden en de dpi aan te passen aan je speeltechniek of type game. Het belangrijkste bij gaming muizen is dat de meeste een dpi-schakelaar bovenop de behuizing hebben, zodat je de dpi-instellingen tijdens het spelen snel een eenvoudig wijzigt.

Polling rate

De polling rate is het aantal keren dat de muis zijn huidige positie aan de computer doorgeeft. De polling rate wordt gemeten in Hz en is van grote invloed op de prestaties van je muis.

Als je Windows gebruikt, is de standaard pollingfrequentie 125 Hz, wat betekent dat de computer eens per 8 ms een update ontvangt van de positie van de muisaanwijzer. Hoe sneller de polling rate is, hoe nauwkeuriger de cursor op het scherm wordt weergegeven.

Voor competitief gamen heb je een muis nodig met een polling rate van niet minder dan 500 Hz (2 ms). De beste gaming muizen hebben een polling rate van 1000 Hz of 1 ms, maar het verschil tussen 1 ms en 2 ms is verwaarloosbaar.

Klauwgreep of handpalmgreep?

De klauwgeep heeft een zeer kenmerkende vorm, waarbij je hand meer gebogen is. Alleen je vingertoppen en een klein deel van je handpalm raken de muis.

Je controleert de muis bijna volledig met de vingertoppen van je hand en stabiliseert hem met de inkeping van je handpalm. Een muis met een lang lichaam en een hoog profiel is ideaal voor de zogeheten klauwgreep, waarbij je wijs- en middelvinger gebogen zijn en alleen je vingertoppen de knoppen aanraken.

Muis met een hoog profiel

De klauwgreep is ideaal als je precieze en snelle bewegingen wilt maken tijdens het gamen. In deze greep maken je vingertoppen fijn afgestemde bewegingen. Om deze reden resulteert de klauwgreep in een snellere of verbeterde klik op de knop.

Het nadeel van de klauwgreep is het onnatuurlijke gevoel dat het geeft in vergelijking met de meer natuurlijke palmgreep. Het kan een aantal speluren duren voordat je er volledig aan gewend bent.

De handpalmgreep wordt gekenmerkt door het feit dat je je hele hand op de muis legt. Je bestuurt de muis door je duim en de onderkant van je hand samen te knijpen om druk uit te oefenen, waardoor je volledige controle over de muis hebt.

In deze greep klik je een knop op de muis aan met een willekeurig deel van je vinger, en niet noodzakelijk met je vingertoppen (zoals bij de klauwgreep).

Deze greep is geschikt voor een muis met een lager profiel, waarbij het profiel van je hand is afgestemd op de behuizing van de muis. Het voordeel van de handpalmgreep is dat je een hoge ips bereikt door de muis met een polsbeweging te verplaatsen.

Ips

Ips, of inch per seconde, verwijst naar het vermogen van de muis om fysiek snelle bewegingen bij te houden. Een muis kan maar een beperkte hoeveelheid informatie tegelijk verwerken. Wanneer een muis een grote en snelle beweging maakt, kan de computer een deel van die traceringsinformatie verliezen.

Grootte en gewicht

Om de beste gaming muis voor jou te vinden moet je ook rekening houden de grootte en het gewicht van de muis. Dit is belangrijk voor een goede grip. Je handgrootte opmeten is een goed idee om te bepalen welke afmeting het best in je hand ligt.

De twee belangrijkste maten zijn de lengte en breedte van je hand. Gebruik een meetlint en noteer de lengte van je middelvinger tot de onderkant van je hand (pols). Meet vervolgens, met je hand plat en je duim tegen de zijkant van je wijsvinger aangedrukt, de breedte van het breedste gedeelte van je hand.

Indien je hand bijvoorbeeld 20 cm of langer is en 10-11 cm breed, betekent dit dat grote gaming muizen het meest geschikt zijn voor jou.

Let ook op het gewicht van de gaming muis. Lichtere muizen vermoeien je pols niet en glijden gemakkelijk over de muismat bij hoge snelheden, terwijl bij gebruik van te lichte muizen de cursor weer verder vliegen dan je bedoelt. Een gewicht van minder dan 100 gram is ideaal voor wedstrijdmuizen.

De 5 beste gaming muizen onder elkaar

1. Logitech G502 HERO

1. Logitech G502 HERO
Afmetingen (l x b x h): 13,2 x 7,5 x 4 cm (lxbxh)
Muisvorm: Normaal
Rechts- of linkshandig: Rechtshandig
Voedingstype: USB
Draadloos bereik: 0 meter
Aantal muisknoppen: 11 knoppen
dpi: 16000
Instelbare dpi: Ja
Aansturing muis: Optisch
Draadloos: Nee

2. Trust GXT 960 Graphin Ultra-lichtgewicht Gaming Muis

2. Trust GXT 960 Graphin Ultra-lichtgewicht Gaming Muis
Afmetingen (l x b x h): 12,6 x 6,3 x 4 cm (lxbxh)
Muisvorm: Normaal
Rechts- of linkshandig: Rechtshandig
Voedingstype: USB
Draadloos bereik: 0 meter
Aantal muisknoppen: 6 knoppen
dpi: 10
Instelbare dpi: Ja
Aansturing muis: Optisch
Draadloos: Nee

3. Silvergear Gaming Muis met RGB LED Verlichting

3. Silvergear Gaming Muis met RGB LED Verlichting
Afmetingen (l x b x h): 7 x 12 x 7 cm (lxbxh)
Muisvorm: Normaal
Rechts- of linkshandig: Rechtshandig
Voedingstype: USB
Draadloos bereik: 0 meter
Aantal muisknoppen: 5 knoppen
dpi: 3200
Instelbare dpi: Ja
Aansturing muis: Laser
Draadloos: Nee

4. Razer Viper Ultimate Gaming Muis + Muis dock

4. Razer Viper Ultimate Gaming Muis + Muis dock
Afmetingen (l x b x h): 12,7 x 6,6 x 3,8 cm (lxbxh)
Muisvorm: Normaal
Rechts- of linkshandig: Rechtshandig
Voedingstype: USB
Draadloos bereik: 2000 meter
Aantal muisknoppen: 6 knoppen
dpi: 20000
Instelbare dpi: Ja
Aansturing muis: Optisch
Draadloos: Nee

5. Razer Basilisk Ultimate Chroma + Oplaadstation

5. Razer Basilisk Ultimate Chroma + Oplaadstation
Afmetingen (l x b x h): 13 x 7,5 x 17,5 cm (lxbxh)
Muisvorm: Normaal
Rechts- of linkshandig: Rechtshandig
Voedingstype: Batterij
Aantal muisknoppen: 11 knoppen
dpi: 20000
Instelbare dpi: Ja
Aansturing muis: Optisch
Draadloos: Ja

Veelgestelde vragen over de gaming muis


Waar staat dpi voor?

Dpi is de standaard die wordt gebruikt om de gevoeligheid van de muis te meten, uitgedrukt in dpi (dots per inch) dat een apparaat detecteert. Door de dpi te wijzigen, pas je de aanwijzersnelheid aan.

Wat is het verschil tussen een normale en gaming muis?

Het belangrijkste verschil tussen een gaming muis en een normale muis is de dpi, die aangeeft hoe gevoelig de muis is. Terwijl een normale muis misschien 1000 dpi heeft, kan een gaming muis 5000 dpi of zelfs meer hebben. Daarnaast heeft een gaming muis speciaal geplaatste knoppen om het gamen te vergemakkelijken.

Wat is beter, draadloos of met draad gamen?

Jarenlang kozen gamers voor bedrade gaming muizen, omdat ze een lagere input lag (vertraging) hebben en meestal ook een lichter ontwerp boden – twee factoren die van invloed zijn op je gaming prestaties.

Tegenwoordig is de latentie of vertraging van goede draadloze gaming muizen net zo laag als die van bedrade modellen en ook het gewicht is geen struikelblok meer. Het enige nadeel aan draadloze muizen is de eindige levensduur van de batterij.

Input lag

Bij pc-gaming introduceert elk apparaat een vertraging, input lag genoemd, vanaf het moment dat je je actie invoert op het toetsenbord of de muis tot het moment dat de actie op het scherm verschijnt. De sleutel tot gaming is een zo laag mogelijke latentie (weer een andere naam voor input lag), en dat begint met een muis met een lage kliklatentie.

Is Logitech beter dan Razer?

Dit hangt af van wat je zoekt. Ze bieden beiden goede opties voor het aanpassen van de sneltoetsen op je muis. Logitech maakt de beste gaming muizen voor kernfunctionaliteit, terwijl Razer de beste muizen maakt voor snel multitasken en passend bij de rest van je gaming accessoires, zoals een headset voor gamen.

Welke gaming muis moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek en elk type spel heeft zijn eigen specifieke eisen. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste gaming muizen. Zo kun jij de beste keus maken.

Afmetingen (l x b x h)MuisvormRechts- of linkshandigVoedingstypeDraadloos bereikAantal muisknoppendpiInstelbare dpiAansturing muisDraadloos
1Logitech G502 HERO13,2 x 7,5 x 4 cm (lxbxh)NormaalRechtshandigUSB0 meter11 knoppen16000JaOptischNee
2Trust GXT 960 Graphin Ultra-lichtgewicht Gaming Muis12,6 x 6,3 x 4 cm (lxbxh)NormaalRechtshandigUSB0 meter6 knoppen10JaOptischNee
3Silvergear Gaming Muis met RGB LED Verlichting7 x 12 x 7 cm (lxbxh)NormaalRechtshandigUSB0 meter5 knoppen3200JaLaserNee
4Razer Viper Ultimate Gaming Muis + Muis dock12,7 x 6,6 x 3,8 cm (lxbxh)NormaalRechtshandigUSB2000 meter6 knoppen20000JaOptischNee
5Razer Basilisk Ultimate Chroma + Oplaadstation13 x 7,5 x 17,5 cm (lxbxh)NormaalRechtshandigBatterij2000 meter11 knoppen20000JaOptischJa

Logitech G502 HERO

Afmetingen (l x b x h): 13,2 x 7,5 x 4 cm (lxbxh)

Muisvorm: Normaal

Rechts- of linkshandig: Rechtshandig

Voedingstype: USB

Draadloos bereik: 0 meter

Aantal muisknoppen: 11 knoppen

dpi: 16000

Instelbare dpi: Ja

Aansturing muis: Optisch

Draadloos: Nee

Trust GXT 960 Graphin Ultra-lichtgewicht Gaming Muis

Afmetingen (l x b x h): 12,6 x 6,3 x 4 cm (lxbxh)

Muisvorm: Normaal

Rechts- of linkshandig: Rechtshandig

Voedingstype: USB

Draadloos bereik: 0 meter

Aantal muisknoppen: 6 knoppen

dpi: 10

Instelbare dpi: Ja

Aansturing muis: Optisch

Draadloos: Nee

Silvergear Gaming Muis met RGB LED Verlichting

Afmetingen (l x b x h): 7 x 12 x 7 cm (lxbxh)

Muisvorm: Normaal

Rechts- of linkshandig: Rechtshandig

Voedingstype: USB

Draadloos bereik: 0 meter

Aantal muisknoppen: 5 knoppen

dpi: 3200

Instelbare dpi: Ja

Aansturing muis: Laser

Draadloos: Nee

Razer Viper Ultimate Gaming Muis + Muis dock

Afmetingen (l x b x h): 12,7 x 6,6 x 3,8 cm (lxbxh)

Muisvorm: Normaal

Rechts- of linkshandig: Rechtshandig

Voedingstype: USB

Draadloos bereik: 2000 meter

Aantal muisknoppen: 6 knoppen

dpi: 20000

Instelbare dpi: Ja

Aansturing muis: Optisch

Draadloos: Nee

Razer Basilisk Ultimate Chroma + Oplaadstation

Afmetingen (l x b x h): 13 x 7,5 x 17,5 cm (lxbxh)

Muisvorm: Normaal

Rechts- of linkshandig: Rechtshandig

Voedingstype: Batterij

Draadloos bereik: 2000 meter

Aantal muisknoppen: 11 knoppen

dpi: 20000

Instelbare dpi: Ja

Aansturing muis: Optisch

Draadloos: Ja

Conclusie

Om je gaming prestaties naar een hoger niveau te tillen heb je niet alleen goede basisapparatuur nodig, zoals goede gaming router, maar ook de beste gaming muis. Deze geeft je meer mogelijkheden en laat je toe om sneller, preciezer en gecontroleerder te gamen. Hieronder staat onze top 5 nog eens voor je klaar, dus bekijk ze zeker nog eens vooraleer je je keuze maakt.

Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?