Neem een Voorsprong op je Tegenstander met het Beste Gaming-toetsenbord

Remco Hanegraaf

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

Neem een Voorsprong op je Tegenstander met het Beste Gaming-toetsenbord

Een gaming-toetsenbord is niet zomaar een toetsenbord. Het geeft extra snelle reactietijden, multimediatoetsen en de prachtigste RGB-verlichting om je opstelling helemaal compleet te maken! Het beste gaming-toetsenbord is daarom onmisbaar voor iedere gamer.

In deze koopgids ontdek je de belangrijkste specificaties die je voorbereiden op je aankoop van een gaming-toetsenbord. Check hieronder eerst de top 3! 🤩

Trust GXT 830RW Avonn zwart

Trust GXT 830RW Avonn zwart
Type toetsenbord: Membraan toetsen
Type mechanische toetsen: Geen mechanische toetsen
Multimediasneltoetsen: Ja
Toetsenbord opties: Multimedia toetsen
Verlichting: Ja
Numeriek keypad: Ja
Toetsenbordverbinding: Bedraad
Afmetingen (l x b x h): 19,1 x 46 x 3,2 cm (lxbxh)
Gewicht: 870 g
Bekijk op Bol.comBekijk op Bol.comBekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

HxSJ V700 wit

HxSJ V700 wit
Type toetsenbord: Membraan toetsen
Multimediasneltoetsen: Ja
Toetsenbord opties: Anti-Ghosting , Ergonomisch , Multi-Touch , TKL (Tenkeyless) , Toetsenbord-verlichting
Verlichting: Ja
Numeriek keypad: Nee
Toetsenbordverbinding: Bedraad
Afmetingen (l x b x h): 29,2 x 10,2 x 4 cm (lxbxh)
Gewicht: 500 g
Bekijk op Bol.comBekijk op Bol.com

Fuegobird K3 shimmer

Fuegobird K3 shimmer
Type toetsenbord: Mechanische toetsen
Multimediasneltoetsen: Ja
Toetsenbord opties: Anti-Ghosting , Ergonomisch , Numeriek keypad , Toetsenbord-verlichting , Multimedia toetsen
Verlichting: Ja
Numeriek keypad: Ja
Toetsenbordverbinding: Bedraad
Afmetingen (l x b x h): 38 x 13 x 3,5 cm (lxbxh)
Gewicht: 970 g
Bekijk op Bol.com

Gaming-toetsenbord koopgids: hoe maak je de beste koop?

Wanneer je op zoek gaat naar een gaming-toetsenbord kom je een eindeloze hoeveelheid mogelijkheden tegen. Daarnaast lees je over eigenschappen die je niet tegenkomt bij een zakelijk toetsenbord.

Om je helderheid te bieden staan de belangrijkste eigenschappen hieronder in geuren en kleuren uitgelegd!

Wat is een gaming-toetsenbord?

Een gaming-toetsenbord is, zoals de naam verklapt, een toetsenbord dat speciaal is ontworpen voor gamen. Deze toetsenborden hebben extra functionaliteiten om het gamen makkelijker te maken en zien ze er ook nog eens fantastisch uit.

Wil je hem ook gebruiken voor bijvoorbeeld studie of werk? Geen probleem! Een gaming-toetsenbord leent zich ook voor dagelijks gebruik. ⌨️

Wat is het verschil met een normaal toetsenbord?

Het belangrijkste verschil zit in het ontwerp van de toetsenborden. Gaming-toetsenborden hebben veelal extra functies op het toetsenbord, zoals multimediatoetsen, programmeerbare toetsen en een betere ergonomie.

Sommige gaming-toetsenborden hebben zelfs RGB-verlichting. Dit zie je bij een 'normaal' toetsenbord vrijwel nooit.

Merk

Er zijn verschillende merken die gaming-toetsenborden aanbieden. Deze merken bieden ook de beste gaming-muis of een gaming-headset aan, waarmee je de belangrijkste randapparatuur in één keer te pakken hebt. Hieronder vind je een overzicht van de bekendste merken:

 • Razer: een van de grootste gaming-apparatuuraanbieders ter wereld. Naast gaming-toetsenborden biedt Razer ook gaming-muizen, -headsets, -laptops en zelfs gamestoelen aan.
 • Roccat: dit is een Duits bedrijf dat zich ook helemaal focust op gaming-apparatuur. Ook hier vind je gaming-toetsenborden, -muizen en -headsets terug.
 • Corsair: een Amerikaans bedrijf dat naast gaming-apparatuur als toetsenborden en muizen ook gaming-pc's en -monitors aanbiedt.
 • Logitech: dit is een Zwitsers bedrijf dat niet alleen gaming-apparatuur aanbiedt, maar ook producten voor de zakelijke markt.
 • SteelSeries: een Deens bedrijf dat voornamelijk gaming-toetsenborden, -muizen en -headsets op de markt brengt.
 • Trust: dit bedrijf focust zich naast gaming-apparatuur ook op mobiele accessoires en smart-home-apparaten.
 • Silvergear: dit is een budgetmerk die veel verschillende soorten producten aanbiedt, waaronder gaming-apparatuur. 🎮

Type toetsenbord

Er zijn drie typen gaming-toetsenborden te onderscheiden:

 • Mechanisch: een mechanisch toetsenbord is mateloos populair onder gamers door de hoge precisie en gevoeligheid en maken vaak deel uit van een gamingset-up. Dit komt doordat onder elke toets een aparte schakelaar zit. Door dat mechaniek zijn mechanische switches luider dan de membraanvariant.
 • Membraangaming-toetsenborden kom je minder tegen onder gamers en gebruik je vooral voor alledaagse computertaken. Deze toetsenborden detecteren de toetsaanslag door een geleidende plastic laag: het membraan.
 • Semi-mechanisch: deze toetsenborden bezitten zowel een mechaniek en een membraan en zijn the best of both worlds. Ze zijn een voordelig alternatief voor een mechanisch toetsenbord.

Type switches

Switches zijn de mechanische schakelaars onder de toetsen van een mechanisch toetsenbord. Het type switch bepaalt hoeveel druk je uitoefent om de toets in te drukken. De switch bestaat uit een basis, veer en een steel. De steelvorm aan de basis bepaalt het type switch.

Voorbeeld van switches van een gaming-toetsenbord

Lineair, tactile en clicky

Er zijn drie verschillende soorten switches. Het indrukken van een lineaire switch wordt steeds zwaarder, is stil en voelt het soepelste aan. Bij een tactile en clicky switch is bij het indrukken een 'hobbel' voelbaar. Een clicky switch maakt meer geluid dan een tactile switch. 🔊

Switches

De gouden standaard zijn de switches van het merk Cherry. Veel toetsenborden gebruiken deze switches of een vergelijkbaar systeem. Het type Cherry MX-switch wordt meestal aangeduid met een kleur. Hieronder vind je de vijf meest voorkomende switches:

 • Cherry MX Black: deze switches bieden veel weerstand tijdens het indrukken, maar voelen soepel aan. Ze hebben geen 'hobbel' en zijn stil.
 • Cherry MX Red: dit is de meest voorkomende switch. Ze voelen soepel aan, bieden weinig weerstand, hebben geen 'hobbel' en zijn stil.
 • Cherry MX Brown: deze switches hebben deze 'hobbel' wel, en geven een gemiddelde hoeveelheid weerstand en geluid. Ze zijn geschikt voor zowel gamen als typen.
 • Cherry MX Blue: deze switches maken een duidelijk klikkend geluid en zijn luid. Het is een type switch voor de liefhebber van dat karakteristieke geluid, en daarmee geschikt voor zowel gamen als typen.
 • Cherry MX Speed: deze switches zijn vergelijkbaar met de Cherry MX Reds, maar je drukt ze minder ver in om je toetsaanslag te laten registreren. Hierdoor ga je razendsnel op je toetsenbord tekeer.

Opties

Gaming-toetsenborden hebben meestal andere of extra opties in vergelijking met een normaal toetsenbord. Dit maakt het gebruik van het toetsenbord een stuk beter en prettiger.

 • Anti-ghosting: deze functionaliteit zorgt dat je meer toetsen tegelijkertijd kunt indrukken dan op een normaal toetsenbord, waar het meestal beperkt is tot 3 toetsen. Op de meeste gaming-toetsenborden is dit uitgebreid tot 6 toetsen en mis je tijdens het gamen geen enkele toetsencombinatie meer!
 • Programmeerbare toetsen: veel gaming-toetsenborden bieden de mogelijkheid om de toetsen op het toetsenbord een andere functie te geven. Op veel toetsenborden zitten zelfs multimediatoetsen, waarmee je bijvoorbeeld het geluid regelt of een video pauzeert.
 • Tenkeyless (TKL): de naam zegt het al, deze toetsenborden hebben tien toetsen minder. Het numerieke toetsenbord is verwijderd en maakt het toetsenbord hierdoor een stuk compacter.
 • Toetsenbordverlichting: veel gaming-toetsenborden hebben RGB-verlichting, een lust voor het oog! Hierover lees je later meer.
 • Mediatoetsen: hiermee regel je het geluidsvolume van je pc's output, pauzeer je muziek, sla je nummers over en ga je terug in je afspeellijst – zonder daarvoor je streamingapp te hoeven openen.
Diverse mediabuttons om het geluid aan te passen en video's te spelen.

Reactietijd

De reactietijd is, net zoals bij een draadloze muis of een goede gaming-monitor, een belangrijk aspect bij het aanschaffen van een gaming-toetsenbord. De reactietijd geeft aan hoe snel het signaal van een ingedrukte toets verwerkt wordt. De snelheid van de reactietijd is afhankelijk van het type switch.

De reactietijd wordt uitgedrukt in milliseconden (ms). Wil je een snellere reactietijd? Dan genieten mechanische toetsenborden de voorkeur boven membraan-toetsenborden.

💡Wist je dat?

Wist je dat je de reactietijd van een router ook in milliseconden uitdrukt? Dit wordt de ping genoemd. Een ping boven de 70 ms wordt beschouwd als slecht speelbaar. Met een gaming-router heb je een router die je de laagste ping geeft voor je online games.

Aansluiting

Er zijn twee manieren waarmee je een gaming-toetsenbord aansluit op je pc of laptop: met een usb-kabel of via bluetooth. Het voordeel van een bekabeld toetsenbord is dat je hem nooit hoeft op te laden en daarom altijd klaar is voor gebruik.

Met een bluetooth-toetsenbord raak je nooit meer verstrikt in kabels en heb je meer flexibiliteit. Deze vrijheid zien veel gamers als een voordeel, al zijn er tegenstanders die er anders over denken.

Ontwerp

Het ontwerp van een gaming-toetsenbord hangt af van meerdere onderdelen. De grootte van het toetsenbord hangt vooral af van de aanwezigheid (of afwezigheid) van het numerieke toetsenbord. Wil je een compact toetsenbord? Kies dan voor een model zonder een numeriek toetsenbord.

Daarnaast ligt er veel focus op de ergonomie van het toetsenbord die het bedienen een stuk aangenamer maken. Veel gaming-toetsenborden hebben een afneembare polssteun van zacht materiaal. Hierdoor raakt je pols minder snel vermoeid tijdens het gamen.

RGB-verlichting

De verlichting van een RGB-toetsenbord is een toevoeging die je tegenwoordig op veel gaming-toetsenborden ziet. Het ziet er fantastisch uit, zeker als je gaming-pc of andere randapparatuur ook RGB-verlichting heeft.

Er zijn gaming-toetsenborden waarbij elke toets apart verlicht wordt of het gehele toetsenbord wordt verlicht in één kleur.

🤔Wat betekent RGB?

RGB staat voor 'rood, groen, blauw' en is de meest gebruikte manier om kleuren weer te geven op een computer. Door een waarde tussen de 0 en 255 toe te kennen aan ieder van deze kleuren kun je bijna iedere kleur maken.

Veel toetsenbordmerken hebben een eigen software, waarmee je onder andere de RGB-verlichting regelt. Zo kun je verschillende kleuren of zelfs verlichtingspatronen instellen. Besef je wel dat RGB-verlichting niets toevoegt aan de functionaliteit. Het is vooral bedoeld als lust voor het oog!

De 5 beste gaming-toetsenborden onder elkaar

1. Trust GXT 830RW Avonn zwart

1. Trust GXT 830RW Avonn zwart
Type toetsenbord: Membraan toetsen
Type mechanische toetsen: Geen mechanische toetsen
Multimediasneltoetsen: Ja
Toetsenbord opties: Multimedia toetsen
Verlichting: Ja
Numeriek keypad: Ja
Toetsenbordverbinding: Bedraad
Afmetingen (l x b x h): 19,1 x 46 x 3,2 cm (lxbxh)
Gewicht: 870 g

2. HxSJ V700 wit

2. HxSJ V700 wit
Type toetsenbord: Membraan toetsen
Multimediasneltoetsen: Ja
Toetsenbord opties: Anti-Ghosting , Ergonomisch , Multi-Touch , TKL (Tenkeyless) , Toetsenbord-verlichting
Verlichting: Ja
Numeriek keypad: Nee
Toetsenbordverbinding: Bedraad
Afmetingen (l x b x h): 29,2 x 10,2 x 4 cm (lxbxh)
Gewicht: 500 g

3. Fuegobird K3 shimmer

3. Fuegobird K3 shimmer
Type toetsenbord: Mechanische toetsen
Multimediasneltoetsen: Ja
Toetsenbord opties: Anti-Ghosting , Ergonomisch , Numeriek keypad , Toetsenbord-verlichting , Multimedia toetsen
Verlichting: Ja
Numeriek keypad: Ja
Toetsenbordverbinding: Bedraad
Afmetingen (l x b x h): 38 x 13 x 3,5 cm (lxbxh)
Gewicht: 970 g

4. Sounix Gaming Keyboard zwart

4. Sounix Gaming Keyboard zwart
Multimediasneltoetsen: Nee
Toetsenbord opties: Numeriek keypad , Multimedia toetsen
Verlichting: Nee
Numeriek keypad: Nee
Gewicht: 1250 g

5. Geen merknaam G101 zwart

5. Geen merknaam G101 zwart
Multimediasneltoetsen: Nee
Toetsenbord opties: Toetsenbord-verlichting
Verlichting: Ja
Numeriek keypad: Nee
Gewicht: 400 g

Veelgestelde vragen over gaming-toetsenborden

De bekendste vragen over gaming-toetsenborden beantwoord ik hieronder. Heb je zelf nog vragen? Laat het ons via het feedbackformulier weten!

💵 Hoe duur is een gaming-toetsenbord?

De goedkoopste gaming-toetsenborden heb je al vanaf een paar tientjes en zijn qua functies eenvoudig en van mindere kwaliteit. Prijzen van mechanische toetsenborden beginnen ongeveer vanaf 50 euro, maar de beste mechanische gaming-toetsenborden kosten tussen de 100 en 200 euro.

🤫 Welk gaming-toetsenbord is stil?

Membraantoetsenborden zijn het stilst. Dit type toetsenbord wordt dan ook het meest gebruikt voor alledaags gebruik. Onder de mechanische gaming-toetsenborden zijn lineaire switches het stilst.

⌨️ Welke gaming-toetsenborden zijn geschikt om veel mee te typen?

Als je een gaming-toetsenbord veel gebruikt om mee te typen, dan is een membraantoetsenbord of een mechanisch toetsenbord met lineaire switches de beste optie. De toetsen op deze toetsenborden hebben minder kracht nodig om in te drukken en zijn ook een stuk stiller – ideaal voor een kantooromgeving!

Welk gaming-toetsenbord moet ik kopen?

Dat is helemaal aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van het beste gaming-toetsenbord. Zo maak jij de beste keus!

Type toetsenbordType mechanische toetsenMultimediasneltoetsenToetsenbord optiesVerlichtingNumeriek keypadToetsenbordverbindingAfmetingen (l x b x h)Gewicht
1Trust GXT 830RW Avonn zwartMembraan toetsenGeen mechanische toetsenJaMultimedia toetsenJaJaBedraad19,1 x 46 x 3,2 cm (lxbxh)870 g
2HxSJ V700 witMembraan toetsenGeen mechanische toetsenJaAnti-Ghosting , Ergonomisch , Multi-Touch , TKL (Tenkeyless) , Toetsenbord-verlichtingJaNeeBedraad29,2 x 10,2 x 4 cm (lxbxh)500 g
3Fuegobird K3 shimmerMechanische toetsenGeen mechanische toetsenJaAnti-Ghosting , Ergonomisch , Numeriek keypad , Toetsenbord-verlichting , Multimedia toetsenJaJaBedraad38 x 13 x 3,5 cm (lxbxh)970 g
4Sounix Gaming Keyboard zwartMechanische toetsenGeen mechanische toetsenNeeNumeriek keypad , Multimedia toetsenNeeNeeBedraad38 x 13 x 3,5 cm (lxbxh)1250 g
5Geen merknaam G101 zwartMechanische toetsenGeen mechanische toetsenNeeToetsenbord-verlichtingJaNeeBedraad38 x 13 x 3,5 cm (lxbxh)400 g

Trust GXT 830RW Avonn zwart

Type toetsenbord: Membraan toetsen

Type mechanische toetsen: Geen mechanische toetsen

Multimediasneltoetsen: Ja

Toetsenbord opties: Multimedia toetsen

Verlichting: Ja

Numeriek keypad: Ja

Toetsenbordverbinding: Bedraad

Afmetingen (l x b x h): 19,1 x 46 x 3,2 cm (lxbxh)

Gewicht: 870 g

HxSJ V700 wit

Type toetsenbord: Membraan toetsen

Type mechanische toetsen: Geen mechanische toetsen

Multimediasneltoetsen: Ja

Toetsenbord opties: Anti-Ghosting , Ergonomisch , Multi-Touch , TKL (Tenkeyless) , Toetsenbord-verlichting

Verlichting: Ja

Numeriek keypad: Nee

Toetsenbordverbinding: Bedraad

Afmetingen (l x b x h): 29,2 x 10,2 x 4 cm (lxbxh)

Gewicht: 500 g

Fuegobird K3 shimmer

Type toetsenbord: Mechanische toetsen

Type mechanische toetsen: Geen mechanische toetsen

Multimediasneltoetsen: Ja

Toetsenbord opties: Anti-Ghosting , Ergonomisch , Numeriek keypad , Toetsenbord-verlichting , Multimedia toetsen

Verlichting: Ja

Numeriek keypad: Ja

Toetsenbordverbinding: Bedraad

Afmetingen (l x b x h): 38 x 13 x 3,5 cm (lxbxh)

Gewicht: 970 g

Sounix Gaming Keyboard zwart

Type toetsenbord: Mechanische toetsen

Type mechanische toetsen: Geen mechanische toetsen

Multimediasneltoetsen: Nee

Toetsenbord opties: Numeriek keypad , Multimedia toetsen

Verlichting: Nee

Numeriek keypad: Nee

Toetsenbordverbinding: Bedraad

Afmetingen (l x b x h): 38 x 13 x 3,5 cm (lxbxh)

Gewicht: 1250 g

Geen merknaam G101 zwart

Type toetsenbord: Mechanische toetsen

Type mechanische toetsen: Geen mechanische toetsen

Multimediasneltoetsen: Nee

Toetsenbord opties: Toetsenbord-verlichting

Verlichting: Ja

Numeriek keypad: Nee

Toetsenbordverbinding: Bedraad

Afmetingen (l x b x h): 38 x 13 x 3,5 cm (lxbxh)

Gewicht: 400 g

Conclusie

Met het beste gaming-toetsenbord til je jouw game-ervaring naar een hoger niveau. Kies je voor een mechanisch of membraan-toetsenbord? Vergeet daarnaast niet de andere aspecten, zoals het ontwerp, de aansluiting en RGB-verlichting.

Ik hoop dat je na het lezen van deze koopgids een stuk wijzer bent geworden over gaming-toetsenborden. Welk gaming-toetsenbord is jouw favoriet? Laat het hieronder weten! Bedankt voor het lezen! 😃

Was dit artikel behulpzaam?