Dé 5 Beste Gaming-Monitors op een Rij

Wayne Koers

Geschreven door:

13 min. leestijd

Dé 5 Beste Gaming-Monitors op een Rij

De technologie staat al lang niet meer stil, zo ook beeldtechnologie. Ga je voor groot, groter, grootst? Of misschien zit je iets krapper bij kas en zoek je de beste prijs-kwaliteitverhouding, of zelfs een echt koopje. Hoe dan ook: er is voor ieder wat wils, en wel te beginnen met de Acer X35 gaming-monitor. 🖥

#1 Acer Predator X35
Dé beste gaming-monitor van 2021

Onze score: 9,3

Acer Predator X35 Schuin Van Voren

Misschien denk je: waarom zo'n prijs en zo'n hoge positie in de top 5 voor een VA-paneel met een 1440p-resolutie? Geloof me: hier heb ik alle reden voor. Met een paar speciale trucjes is deze gaming monitor voor degenen met een groot budget de investering zeker waard.

Schermdiagonaal: 35"
Resolutie: 3440 x 1440
Verversingssnelheid: 200 Hz

Reactietijd: 2 ms
Paneeltype: VA
Synchronisatietechniek: FreeSync en G-Sync

#2 LG 27GL850 Ultragear
Beste koop gaming-monitor van 2021

Onze score: 9,0

Lg 27gl850 Ultragear Vooraanzicht

De LG UltraGear 27GL850-B is een zeer goede prijs-kwalitiet gaming-monitor. Hij heeft een uitstekende reactietijd, sneller dan de meeste 144 Hz-monitoren op de markt. Dit resulteert in uitzonderlijk heldere bewegingen in elke scène.

Schermdiagonaal: 27"
Resolutie: 2560 x 1440
Verversingssnelheid: 144 Hz

Reactietijd: 1 ms
Paneeltype: IPS
Synchronisatietechniek: FreeSync, G-Sync compatible

De 5 beste gamingmonitors in een oogopslag

  1. Acer X35 - Dit model is het beste voor mensen die een mooie cent kunnen missen.
  2. LG 27GL850 Ultragear  - Deze monitor biedt je de beste prijs-kwaliteitverhouding.
  3. Samsung C49RG90 - Dit is de allerbeste, allerwijdste ultrawide gaming-monitor.
  4. ASUS ROG Strix XG17AHP - Deze gaming-monitor van ASUS is het best voor mobiele gamers.
  5. AOC C27G2U/BK - Deze monitor is de uitgelezen keuze voor gamers met een kleiner budget.

Waarom een gaming-monitor?

Tijd om een geheimpje te verklappen: een gaming-monitor is geen specifiek soort monitor dat aan een vaste set eisen moet voldoen, net als een goed gaming-toetsenbord. Het is een naam voor goede monitors die over het algemeen een aantal van de volgende eigenschappen bezitten:

  • Hoge verversingssnelheid (refresh rate), aangeduid in Hertz (Hz)
  • Lage reactietijd, aangeduid in milliseconden (ms)
  • Ruim schermformaat, idealiter minstens 25 inch
  • Minstens Quad HD-resolutie, oftewel 1440p, voor schermen boven de 24 inch
  • Schermbuiging van ± 1800R, als je omgeven wilt worden door het beeld

De beste gaming-monitor, gedetailleerd.


Schermdiagonaal: 35"
Resolutie: 3440 x 1440
Verversingssnelheid: 200 Hz
Reactietijd: 2 ms
Paneeltype: VA
Synchronisatietechniek: FreeSync en G-Sync

Oké, van de zijkant ziet hij er nogal chunky uit, maar hier zie je niets van wanneer je er recht voor zit, zoals bedoeld. In dit stevige chassis zit een lading hardware die dit tot de groepslieveling onder experts maakt.

Om te beginnen is hij hartstikke stylish. Erg veel impact op prestaties heeft dit niet, maar het helpt dat je je niet hoeft te storen aan dikke randen om het scherm terwijl je aan het gamen bent. Alle kleine beetjes helpen!

Acer Predator X35 Zijkant

Deze gaming-monitor heeft een diagonaal van 35 inches, wat voor de gemiddelde gamer meer dan genoeg hoort te zijn. De standaard is slank zonder instabiel te zijn, wat een hele kopzorg scheelt als je je bedenkt dat er behoorlijk wat gewicht balanceert op die dunne poten. Daarbij komt kijken dat deze monitor een redelijk sterke buiging van 1800R heeft.

Veel gaming-monitors gebruiken verder IPS-panelen, maar niet de Acer X35. Deze gebruikt een VA-paneel. Je ziet in de koopgids specifiek met welke voor- en nadelen dit komt, maar Acer compenseert de gebruikelijke nadelen, zoals onnauwkeurige kleurweergaves, met een aantal trucjes.

Dat doen ze met onder andere full-array local dimming (FALD) met 512 zones. Dat betekent dat het scherm niet vanuit de randen wordt verlicht, maar direct van achter het paneel zelf. Hoewel het licht nooit helemaal uitgaat zoals bij oled-tv's, leidt dit wel tot veel betere contrastratio's dan normale lcd-panelen bieden.

De achterkant van het scherm is normaal niet heel interessant bij een monitor, maar de X35 verfraait de boel een beetje met RGB-verlichting. Die achtergrond verlichting is vooral in het donker erg prettig doordat het de overgang tussen het in verhouding felle scherm en de donkere omgeving uitsmeert.

Acer Predator X35 Achterkant

Op de achterkant vind je ook een stel in- en uitgangen, zoals een HDMI-poort, een DisplayPort, een aux-uitgang en drie usb 3-aansluitingen. Een hiervan gebruik je als usb hub indien gewenst. Zo hoef je niet al je usb-kabels naar je pc zelf te trekken.

Belangrijker is de beeldkwaliteit, dat met name door DisplayHDR1000 meteen drastisch toeneemt. Dit samen met een op en top kleurengamma van 90% levert een geweldige kleurreproductie op met een contrastratio waar je "u" tegen zegt! Petje af, Acer. 🧢

Wat maakt deze gaming-monitor goed voor gamers die een gaming-pc gebruiken? Ten eerste de zeer respectabele reactiesnelheid van 2 ms. De vertraging tussen je invoer en wat je op je scherm ziet is zo minuscuul, dat je hem niet eens opmerkt. Een gaming-monitor heeft ook veel minder input lag ten opzicht van een tv, dus heb je veel minder last van wazige beelden.

Leg daar nog eens de refresh rate of verversingssnelheid tot 200 Hz boven op, en je hebt een gaming pareltje. Dat is nog niet eens alles. Ik zeg "tot 200 Hz", omdat deze gaming-monitor compatibel is met G-Sync en FreeSync. Welke videokaart je dus ook hebt, de monitor stelt zijn refresh rate hierop af.

Wat we goed vinden:

  • De technologie in deze monitor levert geweldige kleurreproductie en contrastratio 
  • DisplayHDR1000 komt ook van de hoogste plank
  • De RGB-verlichting op de achterkant is vooral in het donker prettig voor je ogen

Wat we minder goed vinden:

  • Deze monitor mag wat kosten
  • Een resolutie van 4K had deze monitor helemaal afgemaakt

Schermdiagonaal: 27"
Resolutie: 2560 x 1440
Verversingssnelheid: 144 Hz
Reactietijd: 1 ms
Paneeltype: IPS
Synchronisatietechniek: FreeSync, G-Sync compatible

Dit paneel ziet er een stuk dunner uit zonder al te veel te besparen op functionaliteit. Het gaat om een plat paneel van 27 inches – wat naar mijn mening het perfecte formaat is – met immens dunne randen dat bovendien kantelbaar is.

Dat is vooral erg handig als je twee monitors gebruikt en eentje voor coderen wilt behouden, of eentje om het chatvenster van je gaming stream in de gaten te houden terwijl je gamet.

Lg 27gl850 Ultragear Zijkant

Op de achterkant vind je de in- en uitgangen: twee HDMI's, een DisplayPort, een aux-port en twee usb-poorten. Een derde was handig geweest, want je bent er altijd eentje kwijt aan het verbinden met je pc als je de monitor als usb hub wilt gebruiken. Om een zichtbaar kabelnest te voorkomen, gebruik je de handige geleider aan de achterkant van de standaard.

Het draait echter om het IPS-paneel. Een voordeel van een IPS-paneel is dat de kleurreproductie over het algemeen beter is dan TN- of VA-panelen. Nou ja, TN- of VA-panelen waarbij de gebreken niet gecorrigeerd worden door bijvoorbeeld FALD, zoals bij de Acer X35. FALD vind je dan ook niet bij deze monitor, maar wel LG's nanotechnologie.

Dit leidt tot prachtige kleurreproductie! De nanotechnologie absorbeert het overschot aan licht en krikt het kleurengamma op tot 98%. HDR10 komt goed tot zijn recht, hoewel HDR10+ nóg beter zou zijn geweest. Ik ga ervan uit dat dit is gedaan om kosten te besparen. De prijs maakt hem immers mijn keuze voor beste koop. 😉

Lg 27gl850 Ultragear Achterkant

Vanwege die prijs lever je helaas in op nog een eigenschap. Zo is het contrastratio niet geweldig en ligt onder het gemiddelde voor IPS-monitors. De HDR-content komt ook niet boven een helderheid van 350 nits uit, wat vooral op een zonnige dag dingen moeilijk zichtbaar maakt. Het is hoe dan ook beter dan de maximale helderheid van 250 nits die je bij SDR (Standard Dynamic Range) ziet!

Hoe presteert deze gaming-monitor verder? Daar kan ik kort over zijn: snel! De reactietijd van 1 ms is adembenemend. De verversingssnelheid van 144 Hz sluit hier mooi op aan en is voldoende voor degenen onder ons die ook graag competitief spelen.

Bovendien is de verversingssnelheid aanpasbaar, omdat het een FreeSync-monitor is. Ook is hij G-Sync compatible, wat wilt zeggen dat hij ook met Nvidia-videokaarten werkt. De optimalisatie hiervan is alleen iets minder alomvattend.

Wat we goed vinden:

  • Rond dit prijspunt vind je niet snel een betere monitor
  • De kleurreproductie en contrastratio verdienen niets dan lof, mede dankzij LG's nanotechnologie
  • Deze monitor is kantel- en draaibaar

Wat we minder goed vinden:

  • Hoewel alle HDR welkom is, is HDR10 inmiddels ietwat verouderd
  • Een extra usb-poort was fijn geweest

Schermdiagonaal: 49"
Resolutie: 5120 x 1440
Verversingssnelheid: 120 Hz
Reactietijd: 4 ms
Paneeltype: IPS
Synchronisatietechniek: FreeSync

Zoek je een een ultrawide gaming-monitor die de definitie van ultrawide nog even oprekt (pun intended), dan zit je hier goed. Ik geef het toe: het is moeilijk deze monitor aan te raden voor mensen die niet mega-enthousiast zijn over ultrawide monitors. Dit is namelijk een beest van 49 inches. Dat is meer dan een meter breed! 

Samsung C49rg90 Zijkant

Op de achterkant vind je de in- en uitgangen in een weggewerkte nis. Zelfs als alles ingeplugd is, worden de kabels netjes verborgen. Achter een plastic kapje vind je een DisplayPort, een HDMI-poort, een aux-uitgang en vier usb 3.0-poorten. Wederom staat dit je toe de monitor als usb hub te gebruiken.

Deze gaming-monitor zou niet compleet zijn zonder een picture by picture-modus. Hierbij werk je met twee beeldbronnen tegelijkertijd, zoals je PlayStation via je HDMI en je computer via de DisplayPort. Hiermee simuleer je een dual monitor-setup, maar dan zonder de naad in het midden.

Hoewel niet alle pc-games het bijbehorende aspectratio van 32:9 ondersteunen, zien de games die dit wel doen geweldig uit. Ik heb niks veranderd aan de instellingen en kon meteen aan de gang. Het Qled-paneel biedt een maximumhelderheid van 1000 nits en DisplayHDR1000, wat tot een uiterst gunstig contrastratio leidt. Ook de 125% sRGB-dekking leverde prachtige kleuren op, waar ik verder niks aan wilde veranderen.

Samsung C49rg90 Voorkant

Daarnaast krijg je een zeer respectabele refresh rate van 120 Hz (variabel in samenwerking met FreeSync) en een reactietijd van 4 ms. Afijn, dit is niet hetzelfde als 1 ms, maar zeg nou zelf: voel jij over het algemeen een verschil van 3 ms? Misschien als je een esports-deelnemer bent, maar de gemiddelde gamer merkt het verschil waarschijnlijk niet.

Let wel: om ambitieuze games op ultrahoge settings te spelen op deze gaming-monitor, heb je een sterke videokaart en processor nodig (met een goed moederbord die de twee laat samenwerken). Heb je een midrange computer, dan loop je waarschijnlijk tegen problemen aan.

Wat we goed vinden:

  • Je krijgt een enorme hoeveelheid scherm tot je beschikking
  • De kleurweergave en het contrastratio zijn ronduit prachtig

Wat we minder goed vinden:

  • Je hebt sterke hardware nodig om het meeste uit deze monitor te halen
  • Niet alle games ondersteunen dit aparte aspectratio van 32:9

Schermdiagonaal: 17,3"
Resolutie: 1920 x 1080
Verversingssnelheid: 240 Hz
Reactietijd: 3 ms
Paneeltype: IPS
Synchronisatietechniek: —

Asus Rog Strix Xg17ahp Schuin Vooraanzicht

Of je nu competitief gamet, veel onderweg gamet, streamt of al deze dingen doet: deze draagbare gaming-monitor van ASUS staat voor je klaar. Het paneel is 17,3 inches en lekker dun, waardoor je hem makkelijk in je rugzak meeneemt. Op je bureau zet je hem in landschap- of portretmodus, wat de gebruiksscenario's ten goede komt.

Ook de meegeleverde accessoires komen hier goed van pas. Je krijgt een aparte draagtas, een hoes die meteen als standaard dient, een daadwerkelijke standaard en een stel kabels met oplader. Je gaat meteen van start met deze kit zonder eerst zelf naar kabels te moeten zoeken.

Asus Rog Strix Xg17ahp Met Alle Accessoires

Op de linkerkant van de gaming-monitor zelf vind je de poorten: twee usb c en een mini-HDMI. Meer heb je niet nodig om dit scherm te verbinden met een pc, telefoon of tablet. Één van de usb c-poorten is geschikt voor stroomvoorziening, dus als je je laptop hierop aansluit en je laptop stroomvoorziening ondersteunt, dient je laptop meteen als oplader.

Dat brengt me meteen naar de 7,800 mAh accu van dit scherm. Daar kun je zo'n drie tot vier uur mee vooruit terwijl hij op de volle 240 Hz en maximum helderheid loopt. Je haalt er vijf uur uit door de verversingssnelheid tot 60 Hz te verlagen. Zwaar speaker-gebruik heeft daarbij een nadelig effect op de batterijlevensduur. 🔋

Hoe functioneert hij verder? Nou, super! Het gaat om een IPS-paneel dat, zoals gezegd, verversingssnelheden tot 240 Hz ondersteunt. Helaas gebruikt dit paneel geen synchronisatietechnieken, waardoor de verversingssnelheid niet per definitie wordt afgestemd op de aangesloten hardware.

De reactietijd bedraagt een respectabele 3 ms. Kleuren zijn helder en het beeld blijft goed zichtbaar zelfs in direct zonlicht. Het geluid is duidelijk en luid genoeg om bijvoorbeeld het spel en de voice chat uit elkaar te kunnen houden.

Wat we goed vinden:

  • Dit losse scherm is erg praktisch voor de nomaden onder ons
  • De beeldkwaliteit is verrassend goed door heldere kleuren en hoge verversingssnelheid
  • Wordt geleverd met veel accessoires

Wat we minder goed vinden:

  • Je moet altijd het accuniveau in de gaten houden
  • Deze monitor gebruikt geen synchronisatietechniek

Schermdiagonaal: 27"
Resolutie: 1920 x 1080
Verversingssnelheid: 165 Hz
Reactietijd: 1 ms
Paneeltype: VA
Synchronisatietechniek: FreeSync, G-Sync compatible

Voor een zeer vriendelijke prijs krijg je deze grote, 1500R curved monitor. Zijn diagonaal bedraagt 27 inches, waarbij je op de achterkant de in- en uitgangen vindt, waaronder HDMI, DisplayPort en vier usb 3-poorten als je usb hub.

Aoc C27g2u/bk Scuin Vooraanzicht

Aan connectiviteit geen gebrek dus, maar hoe bruikbaar is een monitor van deze prijs nou echt? Nou, de verversingssnelheid van 165 Hz en de zeer lage reactietijd van 1 ms spreken al in zijn voordeel. Het beeld is daardoor zeer vloeiend en je invoer wordt ook vrijwel direct weergegeven op het scherm.

Daarnaast is het contrastratio ook heel degelijk, zoals te verwachten is van een VA-paneel. Natuurlijk lever je voor deze prijs wel het een en ander in. Zo is de maximale helderheid van deze monitor wat teleurstellend, zelfs voor een SDR- oftewel non-HDR-monitor.

Ook is de 1080p-resolutie niet toereikend voor een monitor van dit formaat. Een resolutie van 1440p had een veel scherper beeld opgeleverd. Daarnaast is de pixelrespons niet waar je op hoopt bij een reactietijd van 1 ms. Sleep je bijvoorbeeld een venster over het scherm heen en weer, dan zorgen de trage reacties van de pixels zelf voor een merkbare 'staart' (ook wel "ghosting" genoemd).

Gelukkig is dit deels te verhelpen met de pixel overdrive-instellingen. Door deze op medium te zetten, los je het ghosting-probleem grotendeels op. Hou er rekening mee dat veel budget gaming monitors geen goede standaard hebben. Dit los je op door zelf een goede monitorbeugel te kopen.

Wat we goed vinden:

  • Je hoeft niet diep in je buidel te tasten voor deze monitor
  • Contrastratio is zeer respectabel
  • Ook de verversingssnelheid is verrassend hoog voor deze prijs
  • Connectiviteit is dik in orde

Wat we minder goed vinden:

  • Pixelrespons is teleurstellend, wat tot ghosting leidt
  • De resolutie sluit niet aan op het formaat van dit scherm

Koopgids

Als fervent gamer is een goede gaming-monitor geen overbodige luxe, net zoals een goede gaming-headset. Je hebt hierboven het een en ander gelezen over een aantal specificaties en wat een gaming-monitor een gaming-monitor maakt. Wat die specificaties inhouden en waarom ze belangrijk zijn, lees je hieronder.

Gaming Pc Met Twee Monitoren

Verversingssnelheid

De verversingssnelheid of refresh rate van een monitor wordt weergegeven in Hertz (Hz). Bij beeldtechnologie staat dit voor hoe vaak een beeld per seconde wordt ververst. Zo betekent 60 Hz dat een beeld zich 60 keer per seconde ververst, terwijl een 120 Hz-paneel het beeld 120 keer per seconde ververst.

Hoe hoger de refresh rate, hoe beter. Hogere verversingssnelheden zorgen voor een vloeiend, scherp beeld, in tegenstelling tot een hakkerig en uitgesmeerd beeld. Vooral voor gamers is dit belangrijk.

Je weet zelf hoe vaak je snelle bewegingen maakt in games. Je wilt natuurlijk dat deze niet wazig op je scherm verschijnen. Een verversingssnelheid van minstens 75 Hz (liever nog 144 Hz) is daarom aan te raden.

Synchronisatietechnieken

Variabele of adaptive sync is een term die je hiervoor moet begrijpen. Een grafische kaart stuurt beelden zo snel mogelijk naar je monitor door, maar traditionele modellen verversen hun beeld op een eigen ingestelde snelheid, zoals je hierboven al las.

Als je grafische kaart minder of meer frames (beelden) beelden per seconde levert dan je monitor, geeft de monitor tegelijkertijd een deel van het eerste en het tweede frame weer. Dit leidt onder andere tot zogeheten screen tearing. Dit los je deels op met de adaptive sync-instelling in je game, maar dat zorgt weer voor trage invoersnelheden en ander gestotter.

Met synchronisatietechnieken (AMD's FreeSync en Nvidia's G-Sync) los je dit probleem op. Deze synchroniseren de verversingssnelheden van je monitor met die van je videokaart. Hierbij houdt de synchronisatietechniek de verversingssnelheid van je monitor als bovengrens aan.

Stuurt je videokaart 52 frames per seconde door, dan stelt deze techniek de verversingssnelheid van je monitor af naar 52 Hz. Dit levert prachtige, scherpe beelden op.

Welke synchronisatietechnieken zijn er?

Op dit moment zijn er twee: G-Sync van Nvidia en FreeSync van AMD. De behaalde resultaten lopen zo'n beetje gelijk op, maar de onderliggende technieken verschillen iets.

Daarnaast heb je G-Sync compatible en FreeSync compatible monitors. Stel je hebt een Nvidia-videokaart maar een FreeSync compatible-monitor. In dit geval gebruikt Nvidia de techniek van AMD om toch een soort synchronisatie tot stand te brengen. Het is niet helemaal hetzelfde en niet even effectief, maar het is beter dan niets.

Reactiesnelheid

Bij reactietijden geldt een tegenovergestelde regel ten opzichte van verversingssnelheid: hoe lager de reactiesnelheid, hoe beter. Deze drukt men in milliseconden (ms) uit en geeft aan hoe snel een monitor individuele pixels van zwart naar wit en weer naar zwart verandert. In sommige gevallen wordt ook met verschillende grijstonen gewerkt om dit te meten.

Hoe dan ook geldt dat lagere reactiesnelheden tot minder motion blur (vage bewegingen) leiden terwijl je gamet of een snelle scène in een film of serie kijkt. Wil je je geen zorgen maken over de reactiesnelheid, overweeg dan een goede 144Hz-monitor. Deze is ideaal voor de enthousiaste gamer.

Vergeet ook jezelf niet! Wat ik hiermee bedoel, is je lichaamshouding. Wat voor monitor je ook gebruikt, als je veel achter de computer zit, heeft je lichaam hier soms onder te lijden. Een goede bureaustoel of zelfs een goede gamestoel, zorgt voor een betere lichaamshouding terwijl een goede gaming-muis ervoor zorgt dat je geen zere pols krijgt.

Resolutie en scherpte

Resolutie laat je weten hoeveel pixels een scherm heeft (breedte × hoogte). Hoe meer pixels in een inch passen (dus hoe hoger de resolutie), hoe scherper het beeld is.

Sommige resoluties hebben verschillende namen, dus let hierop bij je aankoop. Een UHD of 4K-monitor zijn bijvoorbeeld precies hetzelfde.

Vooral ultrawide monitors hebben regelmatig een afwijkende resolutie door hun ongewone aspectratio's. De bovengenoemde Samsung C49RG90 heeft bijvoorbeeld een aspectratio van 32:9, wat zich in een ongebruikelijke resolutie van 5120 × 1440 uit.

ROG Videokaart In Pc

Hoe dan ook ga je voor de hoogst mogelijke resolutie die bij je budget én je hardware past. Je videokaart moet deze hoge resoluties namelijk aankunnen. Wil je de meest recente games op hoge resolutie spelen? Dan heb je een high-end videokaart nodig.

Denk ook even aan het vermogen tot font scaling van je besturingssysteem. De lettertypes zien er op Windows het beste uit bij een pixeldichtheid van 90 à 110 ppi. Hogere pixeldichtheden leiden tot erg kleine tekst die moeilijk te lezen is zonder eerst met de instellingen te rommelen.

Paneeltechnologie

Oled monitors zijn helaas nog niet gebruikelijk, maar ze komen er in de toekomst zonder twijfel aan. Voorlopig zijn dit de drie meest voorkomende lcd-technologiën in hedendaagse monitors:

Twisted nematic (TN)

  • Het snelste door de hoogste verversingssnelheden en laagste reactiesnelheden; geeft weinig motion blur
  • Heeft de minst goede kijkhoeken en kleurreproductie
  • Is het goedkoopste van de drie
  • Is het meest geschikt voor gaming

In-plane switching (IPS)

  • Bevindt zich qua snelheid tussen VA en TN in
  • Biedt de beste kijkhoeken en kleurreproductie
  • Is over het algemeen het duurste van de drie
  • Is het meest geschikt voor professioneel gebruik

Vertical alignment (VA)

  • Is over het algemeen het langzaamst door hoge reactiesnelheden en lage verversingssnelheden
  • Heeft betere kijkhoeken dan TN, goede kleurreproductie, het beste contrast en beelddiepte
  • Bevindt zich in het middensegment qua prijs
  • Is het beste voor algemeen gebruik

Ondanks dit alles is beeldkwaliteit grotendeels verbonden aan contrastratio. Hoe hoger dit is, hoe beter. Dit is overigens ook belangrijk wanneer je je monitor voor fotobewerking gebruikt. Het contrastratio bepaalt de diepte van de zwartvlakken op het beeld en zo ook het zichtbare verschil tussen donkere en lichte gebieden op het scherm.

Computerscherm Met Blauwe Belichting

HDR

Nou, pak een kopje koffie of thee erbij en ga hier even voor zitten. HDR staat om te beginnen voor High Dynamic Range, in tegenstelling to SDR (Standard Dynamic Range). De toevoeging hiervan aan monitors is een redelijk recente ontwikkeling, maar elke goede monitor ondersteunt tegenwoordig minstens HDR10.

Er bestaan namelijk verschillende soorten HDR, met HDR10 als startpunt. Hoewel dit beter is dan SDR, heeft hij één belangrijke valkuil: het gebruik van statische metadata. Zie het op deze manier: HDR10 past op elke scène dezelfde 'filter' toe. Zoals je weet, past niet elke filter even goed over elke soort foto in verband met belichting, kleurverhoudingen, enzovoorts.

HDR10+ lost dit op met dynamische metadata. Deze versie van High Dynamic Range past zich hiermee aan aan de specifieke scène op het scherm. Donkere scènes worden op een passende manier verwerkt en niet op dezelfde manier als dat een hele heldere scène wordt verwerkt. HDR-gaming met HDR10+ geeft je dus een prachtige ervaring.

Hierna volgt Dolby Vision HDR. Die gebruikt ook dynamische metadata. Experts bestempelen deze over het algemeen als de beste HDR-variant door goede bitdiepte, maximum helderheden en andere technische snufjes die ik in deze koopgids verder niet behandel. Dat levert een opstel van enkele pagina's op. 😅

Het probleem is in ieder geval dat Dolby een vergoeding vraagt voor het gebruik van deze technologie. Samsung bedankt hier vriendelijk voor en heeft zijn eigen HDR-variant gemaakt. Ook LG heeft samen met Technicolor zijn eigen versie gemaakt, waardoor Dolby helaas niet zo universeel beschikbaar is als gehoopt.

DisplayHDR

Dit is niet echt HDR. VESA wilt hiermee transparantie bereiken, omdat het algemene HDR-label erg afhankelijk is van persoonlijke interpretatie en dus voor misbruik. Dit maakt het voor consumenten moeilijk om te weten wat voor HDR er precies in zo'n monitor verwerkt zit.

Het hele verhaal is te lang om goed samen te vatten hier. Om de koopgids (zoals gebruikelijk) kort en bondig te houden, verwijs ik je daarom naar TFTcentral. Hoe dan ook is ook hier de regel: hoe hoger de DisplayHDR-standaard, hoe beter de beeldkwaliteit.

Gaming Pc In Donkere Kamer

DisplayHDR400 is hier een inmiddels gedateerd voorbeeld van. DisplayHDR1000 is daarentegen de crème de la crème. De maximumhelderheid (peak brightness) ligt hierbij veel hoger, waardoor heldere highlights geen probleem zijn voor DisplayHDR1000-monitors. Ook het contrastratio is bij deze modellen vaak superieur.

Curved monitor

Curved monitors vind je in meerdere maten en aspectratio's, maar vaak gaat het hierbij om ultrawide monitors. Buigingen hiervan variëren tussen 1800R en 4000R, waarbij de 'R' voor radius staat. Het nummer ervoor staat voor de radius in millimiters. Dit nummer geeft meteen de maximale kijkafstaand aan: voor 1800R-monitors is dit 1,80 meter, voor 2300R-monitors is dit 2,30 meter, enzovoorts.

Een lagere rating staat gelijk aan een sterkere buiging; een hogere rating staat gelijk aan een subtielere buiging. Houd daarbij in gedachten dat de buiging van het zichtveld vanuit het menselijk oog gelijk staat aan 1000R, waarbij een 1800R-monitor dus redelijk dicht in de buurt komt.

De beste gaming-monitors

Gaming-monitorBeste voorBeoordelingProductpagina
Acer X35Allround gaming9,3Bekijk hem hier
LG 27GL850 UltragearPrijs-kwaliteit9,0Bekijk hem hier
Samsung C49RG90Ultrawide-fans8,6Bekijk hem hier
ASUS ROG Strix XG17AHPNomaden8,0Bekijk hem hier
AOC C27G2U/BKKleinere budgets7,2Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een normale monitor en een gaming-monitor?

Er is geen vastgesteld verschil. Kort  gezegd hebben gaming-monitors hogere verversingssnelheden, wat tot vloeiende, scherpe bewegingsweergave leidt, en lage reactietijden, waardoor een gaming-monitor zeer snel reageert. Ook zie je steeds vaker curved screens bij gaming-monitors, alsook hogere resoluties.

Waar staat "ms" voor?

"Ms" staat voor milliseconden. Hiermee wordt de reactietijd van een monitor weergeven. Reactietijd staat weer voor hoelang het duurt voordat de pixels in een monitor van de ene naar de andere kleur springen (meestal van zwart naar wit, en terug naar zwart).

In de praktijk is een lagere reactiesnelheid gunstig omdat je scherm hierdoor sneller je ingave weergeeft.

Wat betekent 'Hz' bij een monitor?

'Hz' staat voor Hertz en geeft de verversingssnelheid van een monitor weer. 120 Hz betekent bijvoorbeeld dat het beeld 120 keer per seconde wordt ververst. Hoe hoger dit getal is, hoe vloeiender en scherper bewogen beelden uitzien op je scherm.

Conclusie

Heb je alles gelezen? Gefeliciteerd – en bedankt! 🥳 Hopelijk heb je een goed beeld van de beste gaming-monitors die beschikbaar zijn, zoals onze #1, de Acer X35, en welke eigenschappen er écht toe doen.

Laat ons vooral even horen of dit artikel je ook daadwerkelijk heeft geholpen, of of je misschien nog uitleg van het een of ander wilt zien.

Was dit artikel behulpzaam?