De Beste Monitor voor Fotobewerking Tilt je Foto's van het Scherm

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

7 min. leestijd

Laat je foto's stralen!

De Beste Monitor voor Fotobewerking Tilt je Foto's van het Scherm

In dit artikel ontdek je stap voor stap hoe je de beste monitor voor fotobewerking kiest. We behandelen essentiële kenmerken zoals kleurnauwkeurigheid, resolutie en ergonomie, die cruciaal zijn voor het bewerken van foto's. Met onze gids vind je een monitor die niet alleen aan je professionele eisen voldoet, maar ook binnen je budget past.

Wat zijn de beste monitors voor fotobewerking van 2024?

Dit zijn de top 5 beste monitors voor fotobewerking op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Waarom Wifiwijs vertrouwen? We spenderen meerdere uren het aan onderzoeken, schrijven, updaten en editen van al onze artikelen. Lees hier meer informatie over hoe een artikel tot stand komt.

Beste monitors voor fotobewerking van 2024

1. ViewSonic ColorPro VP2776

1. ViewSonic ColorPro VP2776

Belangrijke specificaties:

Schermgrootte: 27 Inch
Beeldschermresolutie: 2560 x 1440
Beeldverhouding: 16:09
Screen technologie: IPS
Beeldscherm verversing snelheid: 165 Hz

De ViewSonic ColorPro VP2776-monitor is een topkandidaat voor foto- en videobewerking, met een 27-inch 16:9 IPS-paneel met een 10-bits kleurdiepte en 1,07 miljard kleuren. De 2560 x 1440 resolutie, 100% sRGB, 100% Rec 709 en 98% DCI-P3 kleurruimte dekking, samen met fabriekskalibratie voor kleurnauwkeurigheid, maken het een uitstekende keuze voor professionals. De maximale helderheid van de monitor van 400 cd/m2 en DisplayHDR 400 accreditatie, evenals Nano IPS LCD-schermtechnologie voor een verhoogd kleurengamma, zorgen voor levendige en gedetailleerde beelden. Daarnaast biedt het een USB Type-C-aansluiting, een ColorPro Wheel voor displayaanpassingen en kalibratie, en ergonomische ontwerpfuncties voor veelzijdige positionering.

De kenmerkende eigenschappen van de VP2776 worden samengevat in zijn uitgebreide kleurdekking, hoge kleurnauwkeurigheid en veelzijdige connectiviteit. Zoals benadrukt door Digital Camera World, "biedt het een 10-bits kleurdiepte en 1,07 miljard weergavekleuren," waardoor deze monitor een uitgebreid bereik biedt voor kleurgevoelige taken. Bovendien verbeteren de maximale helderheid en Nano IPS LCD-schermtechnologie de kleurlevendigheid, essentieel voor foto- en videobewerking. De USB Type-C-connectiviteit met Power Delivery voegt gemak en flexibiliteit toe aan het gebruik ervan, waardoor het een opvallende optie is voor professionals die streven naar een naadloze workflow.

In vergelijking met zijn mogelijke voorganger, de VP2786, behoudt de VP2776 een hogere maximale helderheid van 400 cd/m2 en een DisplayHDR 400 accreditatie, wat zorgt voor een levendiger display. Het mist echter iets aan maximale helderheid in vergelijking met de VP2786, die een maximale helderheid van 350 cd/m2 heeft, zij het nog steeds in aanmerking komt voor HDR10-status. De VP2776 biedt ook een verversingssnelheid van 165Hz, wat een andere waardepropositie is ten opzichte van de verversingssnelheid van 60Hz van de VP2786.

Als het wordt vergeleken met zijn tegenhangers, springt de ViewSonic ColorPro VP2776 eruit als een eersteklas optie voor foto- en videobewerking. Zijn uitgebreide kleurdekking, hoge kleurnauwkeurigheid en veelzijdige connectiviteitsopties maken het een gewilde keuze voor professionals die een monitor zoeken die zorgt voor nauwkeurige en levendige beelden. Het is echter belangrijk om op te merken dat terwijl de VP2776 uitblinkt in kleurnauwkeurigheid en uitgebreide dekking, de maximale helderheid mogelijk een beperking is voor sommige gebruikers, vooral in vergelijking met modellen met hogere helderheidsniveaus.

Tot slot maakt de ViewSonic ColorPro VP2776 indruk met zijn uitzonderlijke kleurnauwkeurigheid, uitgebreide kleurdekking en veelzijdige connectiviteit, waardoor het een ideale keuze is voor foto- en videobewerking. Zijn hoge maximale helderheid, Nano IPS LCD-schermtechnologie en USB Type-C-connectiviteit voegen aanzienlijke waarde toe aan zijn aanbod. Hoewel zijn maximale helderheid mogelijk niet hoger is dan die van bepaalde tegenhangers, maken zijn algehele prestaties en functies het een aantrekkelijke optie voor professionals die een betrouwbare monitor zoeken voor kleurgevoelige taken.

Voordelen ViewSonic ColorPro VP2776
 • Uitzonderlijke kleurnauwkeurigheid en uitgebreide kleurdekking
Nadelen ViewSonic ColorPro VP2776
 • Maximale helderheid kan een beperking zijn voor sommige gebruikers

2. Eersteklas 4K-monitor voor fotobewerking: Asus ProArt Display OLED PA32DC

2. Eersteklas 4K-monitor voor fotobewerking: Asus ProArt Display OLED PA32DC

Belangrijke specificaties:

Schermgrootte: 31.5 Inch
Beeldschermresolutie: 3840 x 2160
Beeldverhouding: 16:09
Screen technologie: OLED
Beeldscherm verversing snelheid: 60 Hz
HDMI: 3

Als professional in de creatieve industrie, ben ik dol op de Asus ProArt Display OLED PA32DC. Met zijn 31,5-inch 4K HDR OLED-paneel met pure RGB-strepen en 99% DCI-P3-dekking, biedt deze monitor een ongeëvenaarde kleurnauwkeurigheid en prestaties in kleurengamma. De automatische kalibratie en ingebouwde gemotoriseerde colorimeter zorgen voor professionele kleurnauwkeurigheid, waardoor ik zeker ben van perfecte kleurreproductie.

Dankzij de ondersteuning voor HDR10, Hybrid Log Gamma en Dolby Vision, evenals de mogelijkheid om SDR-content te bekijken in HDR-emulatiemodus, is deze monitor een veelzijdig gereedschap voor mijn content creatie. De nauwkeurige presets voor verschillende SDR- en HDR-formaten maken mijn werk makkelijker en veelzijdiger.

Hoewel deze monitor niet bedoeld is voor gamers vanwege het ontbreken van Adaptive-Sync en hoge verversingssnelheden, overtreft hij andere monitoren als het gaat om kleurnauwkeurigheid en contrast. De premium OLED panel, intelligente kalibratiefuncties en brede kleurengamma-prestaties maken deze monitor een aanrader voor professionals zoals ik.

Als ik op zoek ben naar top-notch kleuren- en contrastprestaties, is de Asus ProArt Display OLED PA32DC zeker een aanrader. Met zijn ongeëvenaarde kleurnauwkeurigheid, oneindig contrast en uitgebreide HDR-ondersteuning, overtreft deze monitor de concurrentie. Hoewel het misschien niet geschikt is voor gaming, is het zeker een premium keuze voor professionals die kleurnauwkeurigheid en reproductie waarderen.

Voordelen Asus ProArt Display OLED PA32DC
 • Ongeëvenaarde kleurnauwkeurigheid en brede kleurengamma-prestaties
Nadelen Asus ProArt Display OLED PA32DC
 • Niet ontworpen voor gaming, mist functies zoals Adaptive-Sync en hoge verversingssnelheden
 • Matige HDR-helderheid en potentieel storende reflecties in heldere ruimtes

3. HP 24mh 24” 1080P monitor

3. HP 24mh 24” 1080P monitor

Belangrijke specificaties:

Schermgrootte: 24 Inch
Beeldschermresolutie: 1920 x 1080
Beeldverhouding: 16:09
Screen technologie: IPS
Beeldscherm verversing snelheid: 60 Hz
HDMI: 1

Als ik op zoek ben naar een betaalbare monitor voor het bewerken van foto's, is de HP 24mh 23.8-Inch Display een solide keuze. Met een resolutie van 1080p en een IPS-paneel zorgt hij voor consistente kleurweergave en brede kijkhoeken, wat ideaal is voor taken die nauwkeurige visuele representatie vereisen. Met een maximale helderheid van 250 nits, uitgebreide sRGB-dekking en een geweldig contrast levert deze monitor indrukwekkende beeldkwaliteit. Volgens DisplayNinja heeft hij een pixeldichtheid van 92 PPI, waardoor scherpe details zichtbaar zijn. De refresh rate van 75Hz is misschien niet ideaal voor gaming, maar voldoende voor dagelijks gebruik.

Deze HP-monitor valt op door zijn veelzijdige functies, zoals kantelbaarheid, hoogteverstelling en pivot-functionaliteit, waardoor hij geschikt is voor multi-monitoropstellingen en ergonomisch comfort biedt. De verschillende aansluitmogelijkheden, zoals HDMI, DisplayPort en VGA, samen met de ingebouwde 2W-luidsprekers, dragen bij aan het gemak en de bruikbaarheid. Daarnaast zorgt het ultradunne ontwerp en VESA-montage voor flexibiliteit in plaatsing, wat zorgt voor meer ruimte op je bureau. De monitor bevat ook een blauw licht filter en is milieubewust en energiezuinig, wat goed is voor je welzijn en duurzaamheid.

Hoewel de HP 24mh indruk maakt met zijn betaalbare prijs en goede beeldkwaliteit, waarschuwen sommige reviews dat de pixeldichtheid mogelijk te laag is voor zeer gedetailleerde fotobewerking, dus misschien niet ideaal voor professionals. Ook de relatief korte garantie van één jaar moet worden overwogen.

Vergeleken met andere monitoren in dezelfde prijsklasse onderscheidt de HP 24mh zich door zijn uitgebreide sRGB-dekking, flexibele standaard en diverse aansluitmogelijkheden. Voor gamers zijn monitoren met ondersteuning voor variabele verversingssnelheden en lagere input lag mogelijk meer geschikte keuzes.

Kortom, de HP 24mh 23.8-Inch Display is een uitstekend budgetproduct voor algemene fotobewerking en dagelijks gebruik, met een aantrekkelijke mix van functies, prestaties en betaalbaarheid. Zijn sterke punten liggen in zijn brede sRGB-dekking, veelzijdige standaard en diverse aansluitmogelijkheden, waardoor het een goede keuze is voor gebruikers die op zoek zijn naar een betrouwbare monitor zonder de bank te breken.

Voordelen HP 24mh 24” 1080P monitor
 • 1080p resolutie en IPS-paneel voor consistente kleurreproductie en brede kijkhoeken
 • Veelzijdige standaard met kanteling, hoogteverstelling en draaifunctie
 • Meerdere connectiviteitsopties, waaronder HDMI, DisplayPort en VGA
Nadelen HP 24mh 24” 1080P monitor
 • Pixel dichtheid kan iets laag zijn voor nauwkeurige fotobewerking
 • Relatief korte garantie van \'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'\'1 jaar
 • Niet ideaal voor serieus gamen vanwege gebrek aan adaptieve synchronisatie

4. LG DualUp

4. LG DualUp

Belangrijke specificaties:

Schermgrootte: 27.6 Inch
Beeldschermresolutie: 2560 x 2880
Beeldverhouding: 16:10
Screen technologie: Nano IPS
Beeldscherm verversing snelheid: 60 Hz
HDMI: 2

Ik ben trots om de LG DualUp Monitor aan te bieden, een uitstekende keuze voor fotobewerking. Met een uniek 28-inch SDQHD Nano IPS Display met een resolutie van 2560 x 2880, blinkt deze monitor uit in kleurnauwkeurigheid en kleurengamma, waardoor het een ideale metgezel is voor fotobewerkingstaken. Met een responstijd van 5 ms, 300 nits helderheid en een breed scala aan poorten, waaronder twee HDMI-poorten, DisplayPort 1.4 en een USB-C-poort met 90W stroomtoevoer, is de LG DualUp ontworpen om hoogwaardige prestaties te leveren voor beeldbewerking. De dubbele 7W stereoluidsprekers verbeteren verder de gebruikerservaring en voegen een multimedia-dimensie toe aan de monitor.

Volgens PCWorld zijn uitstekende kleurnauwkeurigheid, breed kleurengamma, hoge resolutie (bij voorkeur 4K) en uitgebreide beeldkwaliteitsinstellingen de belangrijkste kenmerken van een goede fotobewerkingsmonitor. De LG DualUp vinkt al deze vakjes aan met zijn indrukwekkende kleurnauwkeurigheid en een resolutie die de standaard 4K-monitoren overtreft, met een unieke pixeldichtheid die de kijkervaring voor professionele fotobewerkers verbetert.

De LG DualUp Monitor introduceert ook een uniek ontwerp met smallere randen en een grotere onderrand, waardoor een multi-monitorervaring met één scherm mogelijk is. De innovatieve LG Ergo Stand biedt flexibiliteit in positionering en maakt eenvoudige bevestiging en aanpassing mogelijk naar de voorkeur van de gebruiker. Deze functie onderscheidt de LG DualUp van zijn concurrenten en biedt ergonomische voordelen voor langdurige bewerkingssessies.

Desondanks kan het ontwerp van de monitor, zoals opgemerkt door Tom's Guide, leiden tot uitstulping, zelfs wanneer de standaard volledig is uitgeschoven, wat een beperking kan zijn voor gebruikers met beperkte bureauruimte. Ondanks dit heeft de monitor lof ontvangen, met een Innovation Award op CES 2022 en een Best of the Best-award op Red Dot 2022, waarmee het zijn positie als topkeuze voor fotobewerking bevestigt.

In vergelijking met andere monitoren op de markt, blinkt de LG DualUp uit in zijn unieke resolutie, kleurnauwkeurigheid en innovatieve ontwerp. Terwijl andere monitoren vergelijkbare functies kunnen bieden, valt de LG DualUp op met zijn unieke pixeldichtheid en multi-monitorervaring binnen één scherm, waardoor het een overtuigende optie is voor professionele fotobewerkers die op zoek zijn naar een hoogwaardige monitor.

Kortom, de LG DualUp Monitor biedt uitzonderlijke kleurnauwkeurigheid, een unieke resolutie en een multi-monitorervaring binnen één scherm, waardoor het een topkeuze is voor fotobewerkingstaken. Ondanks mogelijke beperkingen in het ontwerp, onderscheiden zijn innovatieve functies en hoge prestaties het als een toonaangevende keuze voor professionele fotobewerkers die kleurnauwkeurigheid en beeldkwaliteit prioriteren.

Voordelen LG DualUp
 • Uitzonderlijke kleurnauwkeurigheid voor fotobewerkingstaken
 • Unieke resolutie van 2560 x 2880 die de standaard 4K-monitoren overtreft
 • Innovatief ontwerp met kleinere randen en een grotere onderste rand, waardoor een multi-monitorervaring met \u00e9\u00e9n display mogelijk is
Nadelen LG DualUp
 • Het ontwerp kan leiden tot uitstulping, zelfs wanneer de standaard volledig is uitgeschoven, wat een beperking kan zijn voor gebruikers met beperkte bureauruimte

5. Uitgerust met Thunderbolt voor fotobewerking: Lenovo ThinkVision P27u-20

5. Uitgerust met Thunderbolt voor fotobewerking: Lenovo ThinkVision P27u-20

Belangrijke specificaties:

Hoe kies je de beste monitor voor fotobewerking?

Mooie foto's zijn niet alleen afhankelijk van camera's! Ook een goede monitor is essentieel voor de nabewerking van geweldige beelden. Bij de beste monitor voor thuiswerken is dit misschien minder belangrijk, maar bij het kiezen van een monitor voor fotobewerking is kleur een doorslaggevende factor.

De monitor moet optimale kleurnauwkeurigheid, een hoog contrast en een goede helderheid bieden. Hieronder bespreek ik de belangrijkste factoren die je in gedachten moet houden voordat je je zuurverdiende centen investeert.

Het scherm

TN (twisted nematic), VA (vertical alignment) en IPS (in-line switching) zijn de drie meest voorkomende lcd-paneeltechnologieën. Ze hebben elk hun eigen kenmerken, sterke en zwakke punten, maar er is er maar één die een consistente kleurenweergave biedt, en dat is IPS.

IPS-technologie werd ontwikkeld om de beperkingen van TN-panelen te verbeteren – met name de slechte kleurweergave en de beperkte kijkhoeken. In het bijzonder hebben IPS-panelen veel betere kijkhoeken dan TN-panelen.

Een VA-scherm ligt kwalitatief tussen IPS en TN in. Het kleurbereik ligt dicht bij dat van een IPS-scherm en de kijkhoek is iets kleiner, maar groter dan die van een TN-monitor. VA-monitoren blinken vooral uit in contrastverhouding en snelheid, wat ze uitermate geschikt maakt voor gamers.

IPS-monitoren bieden uitstekende helderheidsniveaus, een grote kleurdekking en geven vaak het volledige sRGB-spectrum weer, maar ook het grootste deel van Adobe RGB. Na kalibratie krijg je een nauwkeurig en volledig kleurendisplay.

va en ips monitoren naast elkaar
VA-monitor (links) en IPS-monitor (rechts)

Schermgrootte

Groter is beter. Je wilt je beelden in hun volle schoonheid zien. Streef naar 23 inch of groter. 27 inch biedt de perfecte middenweg tussen grootte en een comfortabele kijkafstand.

Kleine beeldschermen met een lage resolutie zijn niet ideaal, want dan zie je niet alle details van je foto zonder ver in te zoomen. Dan raak je weer het overzicht over het hele plaatje kwijt.

Schermresolutie

Beeldschermen met een hoge resolutie bieden dezelfde ervaring als grote prints. Je ziet het hele beeld en neemt tegelijkertijd alle details waar. Dit leidt tot beelden die voller en vollediger aanvoelen.

Hoe hoger de resolutie, hoe meer inhoud er op je scherm past. Dit betekent dat je scherm meer van je foto laat zien of meer bewerkingspanelen. Je ziet ook meer details als je uitzoomt. Mik voor fotobewerking op ten minste een Full HD-monitor (1920 × 1080), maar idealiter ga je voor een UHD (3840 × 2160) IPS-paneel, ook wel 4K genoemd.

Als je bezig bent met video is 4K zeker interessant. Met de beste 4K-monitor bekijk je 4K-video's, die je met steeds meer camera's opneemt, zoals de natuur (of in ieder geval de technologie) het bedoeld heeft.

Helderheid

Deze factor is geen probleem met een IPS-paneel, maar houd er altijd rekening mee dat een helder beeldscherm nuttig is, omdat je waarschijnlijk geen volledige duisternis in je bewerkingsruimte hebt. High-end monitoren hebben tegenwoordig een gemiddelde helderheid tussen 300 en 350 cd/m².

Deze extra helderheid is vooral handig wanneer je in een goed verlichte ruimte werkt, maar let op, want té veel helderheid is weer niet goed voor je ogen. Zolang de monitor in ieder geval een helderheidsniveau van 250 cd/m² bereikt, zit je goed.

Foto's op een monitor met blauwe achtergrondverlichting

Contrastverhouding

De contrastverhouding is de verhouding tussen de helderste tint (wit) en de donkerste tint (zwart) die het systeem produceert. Een hoge contrastverhouding is een gewenst aspect van elk beeldscherm. 1Skylum (n.d.). 'Contrast in Fotografie Begrijpen'

Hoe meer contrast de monitor biedt, hoe beter. De aanbevolen contrastverhouding varieert van 1000:1 tot 3000:1. Als je een monitor ziet met een contrastverhouding van meer dan 3000:1, dan is dat hoogstwaarschijnlijk een marketing truc.

Mat of glanzend scherm?

Beeldschermen zijn mat of glanzend afgewerkt. De laatste levert scherpe, levendige beelden die zeer geschikt zijn voor gamen en het bekijken van films. De reflecterende oppervlakken zijn echter niet ideaal voor fotobewerking.

Ze presteren minder goed, vooral in heldere ruimtes, en produceren spiegelachtige reflecties. Matte oppervlakken met antiverblindingsmogelijkheden reproduceren een nauwkeuriger, realistischer beeld.

Schijnt de zon veel op je scherm, net zoals bij mij? Kies dan een mat oppervlak. Hierdoor heb ik nooit last van irritante glinsteringen.

Kalibratie-instellingen

Als je een budget monitor koopt voor fotobewerking, controleer dan of deze voldoende mogelijkheden biedt voor beeldschermkalibratie. Op de meeste middelgrote en professionele beeldschermen is er een servicemenu. Hiermee voer je zelf een volledige 8-bits kalibratie uit, van RGB (0,0,0) tot (255,255,255).

Als alternatief bieden sommige een kleurkalibratie van 1 tot 100. Voor de meeste gebruikers is dat voldoende.

HDR

HDR staat voor high dynamic range, een kleurentechnologie die een monitor in staat stelt een breder spectrum van kleuren en contrasten weer te geven. Dit betekent dat een HDR-monitor nuances en kleurtonen realistischer weergeeft, en meer detail laat zien als het gaat om licht en donker.

Als je een content creator of editor bent en je wilt je HDR-inhoud zelf bewerken, dan is het belangrijk dat je monitor HDR weergeeft. Dankzij de ondersteuning van een uitgebreide kleurruimte en de hoge helderheid zien je foto's en video's er precies zo uit als op elk ander HDR-apparaat.

Horinzontaal en verticaal scherm

Er zijn verschillende HDR-formaten op de markt. HDR10 en Dolby Vision zijn twee belangrijke voorbeelden.

HDR10 is een open en niet aan eigendomsrechten gebonden standaard, terwijl Dolby Vision een licentie en een vergoeding van Dolby vereist.

Het maakt gebruik van 10-bits kleuren, wat miljarden kleuren oplevert. HDR10+ is een verbeterde versie van HDR10, die de helderheid frame per frame dynamisch aanpast.

LUT

De beste professionele monitoren voor fotobewerking hebben een in de hardware ingebouwde LUT (look-up table) die de kleurmogelijkheden een flinke boost geeft. Het is een automatische functie die complexe kleurcorrectieberekeningen toepast om het gamma aan te passen voor een optimale kleurweergave.

Gemeten in bits duiden hogere LUT-niveaus op krachtigere kleuraanpassingsmogelijkheden en een groter kleurenpalet. De meeste monitoren zijn 8-bits met een bruikbaar palet van 16,7 miljoen kleuren.

Wat zijn bits?

De combinatie van de weergavemodi die door je grafische kaart wordt ondersteund en de kleurmogelijkheden van je monitor bepalen hoeveel kleuren deze weergeeft. Het aantal bits dat wordt gebruikt om een pixel te beschrijven, staat bekend als de bitdiepte.

Een 10-bit paneel geeft beelden weer met een exponentieel grotere nauwkeurigheid dan een 8-bit scherm. Een 12-bits monitor gaat nog verder met 4096 mogelijke versies van elke primaire kleur per pixel, of 4096 x 4096 x 4096 kleuren: dat zijn 68,7 miljard kleuren.

Professionele monitoren zijn uitgerust met tot 14-bits LUT-kracht, die ongeveer 4,39 biljoen kleuren levert – dat staat voor maar liefst 260.000 keer meer kleurprecisie dan je van een gemiddelde monitor krijgt!

Kleurruimte

Een goede kleurweergave is essentieel voor visueel werk. Je monitor bestrijkt idealiter 90% van sRGB en 70% van het Adobe RGB-spectrum.

Deze kleurenspectra zijn industriestandaarden. sRGB is de standaard 8-bit kleurruimte voor het web. Alles wat op het internet komt, is in sRGB. Adobe RGB is een breder spectrum van kleuren.

Als jij je werk niet in zijn ware kleuren ziet, ziet niemand dat. Het eindresultaat, of het nu een foto, een film of een afbeelding is, zal kleurdetails missen. Dergelijke verschillen veranderen een foto aanzienlijk. Zelfs een kleine verschuiving naar koelere tinten brengt precies het tegenovergestelde over van wat je had bedoeld.

dual monitor set up met fotobewerkingsprogramma's open

Lage Delta E-waarde

Voor fotobewerking is het een handig instrument om af te lezen hoe goed een monitor de daadwerkelijke kleur weergeeft die op het scherm staat. Delta E geeft hiermee de verandering in visuele waarneming van twee gegeven kleuren weer.

De waarde varieert van 0 tot 100. Getallen kleiner dan nul staan voor kleurvariaties die niet waarneembaar voor het menselijk oog. Een waarde van 100 wijst op kleuren die precies tegenovergesteld zijn. De kleurvariatie is hierbij ontzettend groot.

Hoe lager het getal, hoe beter de prestaties. Ultramoderne beeldschermen claimen een Delta E van 1 of minder, maar veel professionals geven aan dat een Delta E kleiner dan 2 perfect is voor hun fotobewerkingsbehoeften. Hiermee kent elke kleur een brede gradatie, waardoor je uitermate gedetailleerd te werk gaat.

Kijkhoek

De kijkhoek van de monitor is van invloed op de uniformiteit van de kleuren. Beelden verliezen contrast wanneer je ze buiten de aangegeven kijkhoek van een beeldscherm bekijkt. Deze beelddegradatie maakt het moeilijk om beelden nauwkeurig te bekijken, te beoordelen en te bewerken.

Hoe groter de kijkhoek, hoe minder beelddegradatie naarmate je verder uit het midden van het scherm kijkt. Zorg dat je een monitor koopt met een grote kijkhoek; tenminste 178 graden in elke richting. IPS-monitoren zijn in dit opzicht allemaal geweldig.

Ergonomie

Een goed ontworpen monitor is niet alleen esthetisch verantwoord, maar verbetert ook je efficiëntie en productiviteit. Een monitor met een slank, randloos ontwerp maximaliseert het schermoppervlak voor een grotere en meeslepende visuele ervaring.

Sommige monitoren zijn uitgerust met een ergonomische houder die je kantelt en draait naar wens voor een comfortabelere opstelling. Met de geavanceerde pivot-functie draai je het scherm tot wel 180 graden, zodat je hem zelfs ondersteboven kunt zetten.

Man scrollt door een beeldenbibliotheek op een monitor

Reactietijd en beeldverversingssnelheid

Voor fotobewerking is een snelle responstijd niet van cruciaal belang, maar idealiter wil je een monitor met een verversingssnelheid van minstens 60 Hz of 75 Hz, gecombineerd met de laagste reactietijd die je kunt vinden.

De verversingssnelheid is vooral belangrijk als je ook video's en voor gamers bewerkt. De meeste monitoren voor gaming hebben een verversingssnelheid van tenminste 120 Hz en een maximale responstijd van 5 ms.

Het belang van een goede grafische kaart

Voor professioneel gebruik heb je voor volledig nauwkeurige beeldbewerking met 10 bits kleur per kanaal een professionele grafische kaart nodig, bijvoorbeeld een Nvidia Quadro of AMD Radeon Pro. Daarnaast heb je ook volledige end-to-end 10-bits ondersteuning nodig, ook van je monitor.

Voor de meeste fotografen is een midrange grafische kaart voldoende. Adobe's Lightroom en Photoshop, de twee populairste fotobewerkingspakketten, hebben geen nood aan een professionele grafische kaart; je bent beter af met meer RAM en snellere opslag.

RAM

Het RAM-geheugen (random access memory) van een computer is een van de belangrijkste componenten bij het bepalen van de prestaties van je systeem. RAM geeft toepassingen een plaats om gegevens op korte termijn op te slaan en te raadplegen. Het slaat de informatie op die je computer actief gebruikt, zodat hij deze snel kan raadplegen.

Voor een ultieme game-ervaring of videobewerking heb je wel weer een zeer goede videokaart nodig, vooral voor rendering. Hoe meer geld je hieraan uitgeeft, hoe minder je zult moeten wachten!

Het belang van flexibele connectiviteit

Een monitor die diverse uitvoerpoorten ondersteunt, zoals usb, DisplayPort en HDMI, maakt het gemakkelijker om verbinding te maken met andere apparaten en randapparatuur die je bezit.

De meeste usb-c-poorten zijn gebouwd op de tweede generatie usb-3.1 data-overdracht standaard, die theoretisch data levert met snelheden tot 10 Gb/s. Dat is twee keer zo snel als usb-3.0 en eerste generatie usb-3.1, die beide een top van 5 Gb/s hebben.

dual monitor set up met een verticale monitor en paarse verlichting

Wat is volgens de Consumentenbond de beste monitor voor fotobewerking?

Op dit moment is nog niet bekend wat de Consumentenbond de beste monitor voor fotobewerking vindt. Zodra we dit weten, lees je het zo snel mogelijk!

Wat is volgens Tweakers de beste monitor voor fotobewerking?

Op dit moment is nog niet bekend wat Tweakers de beste monitor voor fotobewerking vindt. Zodra we dit weten, lees je het zo snel mogelijk!

Wat is volgens Cameranu de beste monitor voor fotobewerking?

De beste monitor voor fotobewerking volgens Cameranu is de Eizo CS2740 27 inch. Deze monitor blinkt uit met zijn 4K UHD-resolutie, wat zorgt voor ongekend scherpe en gedetailleerde beelden. Ideaal voor fotografen en grafische professionals. 

De kleurnauwkeurigheid is topklasse, met een breed kleurengamma dat essentieel is voor nauwkeurige fotobewerking. Bovendien biedt de Eizo CS2740 ergonomische aanpassingsmogelijkheden en een uniformiteitscorrectie, wat zorgt voor comfort tijdens lange bewerkingssessies. 
Met deze monitor haal je het maximale uit je foto's, zonder compromissen op beeldkwaliteit en comfort.

Veelgestelde vragen over monitors voor fotobewerking van onze lezers

Dit deel is speciaal toegewijd aan jullie vragen en opmerkingen. Maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen