De Beste Monitor voor Fotobewerking Tilt je Foto's van het Scherm

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

7 min. leestijd

Laat je foto's stralen!

De Beste Monitor voor Fotobewerking Tilt je Foto's van het Scherm

In dit artikel ontdek je stap voor stap hoe je de beste monitor voor fotobewerking kiest. We behandelen essentiële kenmerken zoals kleurnauwkeurigheid, resolutie en ergonomie, die cruciaal zijn voor het bewerken van foto's. Met onze gids vind je een monitor die niet alleen aan je professionele eisen voldoet, maar ook binnen je budget past.

Wat zijn de beste monitors voor fotobewerking van 2023?

Dit zijn de top 5 beste monitors voor fotobewerking op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Waarom Wifiwijs vertrouwen? We spenderen meerdere uren het aan onderzoeken, schrijven, updaten en editen van al onze artikelen. Lees hier meer informatie over hoe een artikel tot stand komt.

Beste monitors voor fotobewerking van 2023

1. BenQ SW2700PT

1. BenQ SW2700PT

Belangrijke specificaties:

De BenQ SW2700PT is een zeer gewaardeerde monitor voor fotobewerking, geprezen om zijn bijna volledige Adobe RGB-gamma en volledige sRGB-dekking. Het wordt beschouwd als de beste kalibratiemonitor voor fotobewerking, met nauwkeurige en precieze kleuren, waardoor het een ideale keuze is voor fotografen. Het biedt een perfecte balans tussen grootte en resolutie, met uitstekende kijkhoeken en algemene uniformiteit.

Een van de belangrijkste kenmerken van de SW2700PT is de uitstekende ergonomie, met eenvoudige aanpassingen en duidelijke hoogtemarkeringen voor herhaalbare instellingen. De monitor wordt ook geleverd met een kap, wat waarde toevoegt aan de functies ervan. De profielschakelaar is een handige toevoeging, waarmee eenvoudig kan worden geschakeld tussen verschillende kleurprofielen. De I/O-opties, waaronder DisplayPort, HDMI, USB 3.0 en een SD-kaartsleuf, worden gewaardeerd door gebruikers.

Volgens Fstoppers "biedt de monitor een balans tussen grootte en resolutie die goed zou moeten passen bij veel fotografen." En hoewel er mogelijk wat lichte backlight-bleeding is op een bepaald gebied, wordt dit als acceptabel beschouwd en biedt BenQ vervangingen. Het ontwerp van de monitor is misschien niet het meest esthetisch aantrekkelijk, maar het geeft prioriteit aan kwaliteit boven uiterlijk.

De BenQ SW2700PT wordt sterk aanbevolen voor fotografen die een betrouwbaar en nauwkeurig display nodig hebben voor hun fotobewerkingswerk. Het wordt met name gewaardeerd vanwege zijn vermogen om kleurnauwkeurigheid te behouden en zijn compatibiliteit met kleurbeheerworkflows. De monitor biedt hardwarekalibratie, waardoor kleurnauwkeurigheid en consistentie worden gegarandeerd.

Volgens BenQ "is de SW2700PT specifiek ontworpen voor professionele fotobewerking en biedt het fotografen de tools die ze nodig hebben om hoogwaardige beelden te creëren." Het biedt een groter kleurenbereik, inclusief 99% AdobeRGB, waardoor fotografen nauwkeurige kleuren kunnen bereiken in hun bewerkingen. De monitor biedt ook kleurkalibratie-instellingen voor effectief kleurbeheer.

Al met al is de BenQ SW2700PT een hoogwaardige monitor voor fotobewerking die nauwkeurige kleuren biedt tegen een betaalbare prijs. Het wordt sterk aanbevolen voor fotografen die op zoek zijn naar een betrouwbare en budgetvriendelijke optie. Het is echter belangrijk op te merken dat de prijs door sommigen nog steeds als hoog kan worden beschouwd.

Voordelen BenQ SW2700PT
 • Bijna volledige Adobe RGB-kleurruimte en volledige sRGB-dekking
 • Beste kalibratiemonitor voor fotobewerking
 • Uitstekende ergonomie met gemakkelijke aanpassingen en duidelijke hoogtemarkeringen
Nadelen BenQ SW2700PT
 • Lichte backlight-bloeding op één gebied (hoewel als acceptabel beschouwd)
 • Het ontwerp is mogelijk niet esthetisch aantrekkelijk
 • De prijs kan door sommigen nog steeds als hoog worden beschouwd

2. Bijna-professionele ervaring zonder de hoge kosten: Asus ProArt PA279CRV

2. Bijna-professionele ervaring zonder de hoge kosten: Asus ProArt PA279CRV

Belangrijke specificaties:

Schermgrootte: 27 Inch
Beeldschermresolutie: 3840 x 2160
Beeldverhouding: 16:09
Screen technologie: IPS
Beeldscherm verversing snelheid: 60 Hz
HDMI: 2

De Asus ProArt PA279CRV is een sterk aanbevolen monitor voor fotobewerking, die een bijna professionele ervaring biedt zonder de hoge kosten. Met zijn 27-inch 4K-display, slanke randen en verstelbare standaard biedt het een geweldige gebruikerservaring. Het beschikt ook over verschillende aansluitmogelijkheden, waaronder USB-C met 96W stroomvoorziening, waardoor het handig is voor het aansluiten op verschillende apparaten.

Volgens TechRadar is de prestatie van de monitor indrukwekkend, met accurate kleuren, goede pixeldichtheid en scherpe lettertypen. Het werkt goed met zowel Windows als MacOS, met een volledig scala aan schaalopties en een nette letterweergave.

De PA279CRV ondersteunt HDR tot Vesa DisplayHDR 400, maar de HDR-prestaties en het contrast worden genoemd als zwakke punten. De algehele beeldkwaliteit en kleurnauwkeurigheid zijn echter fantastisch, waardoor het een uitstekende keuze is voor fotobewerking.

PCWorld benadrukt de budgetvriendelijke aard van de PA279CV, gericht op content creators met accurate beeldkwaliteit en uitgebreide aansluitmogelijkheden. Het biedt volledige dekking van de sRGB- en Rec.709-kleurengamma's en beschikt over een USB-C-poort met DisplayPort Alternate Mode en 65 watt stroomvoorziening. Hoewel het ontwerp misschien niet indrukwekkend is, maken de functionele focus en de concurrerende prijs dit goed.

De connectiviteit van de monitor is een sterk punt, met een USB-C-poort die de meeste laptops kan opladen en vier USB-A-poorten voor hubfunctionaliteit. Het heeft ook meerdere andere poorten, waaronder HDMI en DisplayPort, waardoor het flexibel is om verschillende apparaten aan te sluiten.

De ASUS PA279CRV, volgens Display Ninja, is een 27" 4K IPS-monitor die uitstekende beeldkwaliteit biedt voor professioneel kleurgevoelig werk. Het heeft een 10-bits kleurdiepte en dekt 99% van de Adobe RGB- en DCI-P3-kleurengamma's. De fabriekskalibratie is uitstekend en de monitor presteert goed in verschillende kleurruimtes. Na kalibratie bereikt het een nog bredere gamutdekking. De monitor maakt kleuraanpassingen mogelijk, waardoor het flexibel is voor professioneel gebruik.

De ASUS ProArt Display PA279CV, zoals beoordeeld door Digital Camera World, is een 27-inch 4K-monitor die is ontworpen voor creatieve professionals. Het biedt upgrades ten opzichte van zijn voorganger, waaronder een hogere resolutie, verbeterde kleurnauwkeurigheid en ondersteuning voor 10-bits HDR-kleur. Het beschikt ook over een USB 3.2-interface voor handige connectiviteit en een veelzijdige standaard voor verstelbare hoogte- en rotatieopties. De bouwkwaliteit is stevig en het strakke ontwerp voegt een moderne touch toe.

Al met al is de Asus ProArt PA279CRV een betrouwbare en functierijke monitor voor professionele fotobewerking. Het biedt nauwkeurige en levendige kleuren, uitgebreide aansluitmogelijkheden en een gebruiksvriendelijke ervaring. Hoewel het enkele beperkingen kan hebben qua HDR-prestaties en contrast, maken de algehele prestaties en betaalbaarheid het een topkeuze in zijn categorie.

Voordelen Asus ProArt PA279CRV
 • Nauwkeurige en levendige kleuren
 • Uitgebreide connectiviteitsopties
 • Gebruiksvriendelijke ervaring
Nadelen Asus ProArt PA279CRV
 • Zwakke HDR-prestaties en contrast

3. Apple Studio Display

3. Apple Studio Display

Belangrijke specificaties:

Schermgrootte: 27 Inch
Beeldschermresolutie: 5120 x 2880
Beeldverhouding: 16:09
Screen technologie: IPS
Beeldscherm verversing snelheid: 60 Hz
HDMI: Geen

De Apple Studio Display is een zeer gewilde monitor voor fotobewerking, ook al wordt hij als overbodig beschouwd voor deze taak. Volgens een review op TechRadar valt de Studio Display op door zijn plezierige functies, ook al zijn er verstandigere opties beschikbaar. Hij heeft een enorme 5K-resolutie en uitgebreide multimediamogelijkheden, waardoor hij een uitstekende keuze is voor Apple-gebruikers.

In een overzicht van de beste monitors voor fotobewerking op Digital Camera World wordt de Apple Studio Display genoemd als een van de beste keuzes. Hij wordt geprezen om zijn 5K-resolutie en uitgebreide multimediamogelijkheden, waardoor hij ideaal is voor enthousiaste fotobewerkers. De BenQ PhotoVue SW271C wordt echter genoemd als de beste algehele optie, met verbluffende kleurnauwkeurigheid en handige extra's zoals USB Power Delivery en kleurkalibratie.

Een review op DPReview prijst de Apple Studio Display om zijn uitstekende bouwkwaliteit en design, met een solide aluminium behuizing en rand-tot-rand glas. Het 27-inch IPS LCD-paneel biedt volledige dekking van het Display P3-kleurengamma. Er wordt echter opgemerkt dat de monitor meer geschikt is voor Apple-gebruikers en niet compatibel is met Windows. Deze beperkte compatibiliteit kan een nadeel zijn voor sommige gebruikers.

Tom's Guide prijst de Apple Studio Display om zijn prachtige 5K-scherm, uitstekende camera en fantastische luidsprekersysteem. Er wordt echter kritiek geuit op de prijs en het gebrek aan hoogteverstellingsmogelijkheden. Het display is compatibel met specifieke modellen van MacBook en iPad met macOS Monterey 12.3 of iPadOS 15.4 (of later). Het wordt beschouwd als de beste keuze voor Mac-gebruikers, maar de hoge prijs en beperkte hoogteverstellingsmogelijkheden kunnen sommige potentiële kopers afschrikken.

Samengevat is de Apple Studio Display een hoogwaardige monitor met een prachtig 5K-scherm en uitgebreide multimediamogelijkheden. Hij is zeer gewild, ook al wordt hij als overbodig beschouwd voor fotobewerking. De beperkte compatibiliteit met Windows en de hoge prijs kunnen echter nadelen zijn voor sommige gebruikers. Mac-gebruikers die op zoek zijn naar een eersteklas monitor met uitstekende kleurnauwkeurigheid en extra functies kunnen in de Apple Studio Display de perfecte keuze vinden.

Voordelen Apple Studio Display
 • Een verbluffend 5K-scherm
 • Uitgebreide multimediavoorzieningen
 • Uitstekende bouwkwaliteit en design
Nadelen Apple Studio Display
 • Beperkte compatibiliteit met Windows
 • Hoge prijs
 • Gebrek aan hoogteverstellingsopties

4. BenQ SW321C

4. BenQ SW321C

Belangrijke specificaties:

Schermgrootte: 32 Inch
Beeldschermresolutie: 3840 x 2160
Beeldverhouding: 16:09
Screen technologie: IPS
Beeldscherm verversing snelheid: 60 Hz
HDMI: 2

De BenQ SW321C is een topklasse monitor die speciaal is ontworpen voor foto bewerking en biedt een exclusieve scherm-naar-print-oplossing. Met een 32-inch 4K display en uitzonderlijke kleurnauwkeurigheid is het een favoriet onder fotografen en grafisch ontwerpers.

Een opvallende feature van de SW321C is het fijn gecoate paneel, dat zorgt voor een reflectievrije prestatie en schittering elimineert, waardoor je een visuele ervaring krijgt alsof je op papier kijkt. Volgens TechRadar heeft de monitor een "Advanced Reflectionless Technology" (ART) micro-fijne antireflectiecoating, waardoor kleuren en contrast nauwkeurig worden weergegeven.

De monitor heeft een dekking van 99% Adobe RGB, 95% P3 en 100% sRGB kleurruimtes en bereikt Delta E ≤ 2 voor nauwkeurige kleurreproductie. Zoals Digital Camera World aangeeft, is de SW321C vooraf gekalibreerd in de fabriek en ondersteunt het hardware kalibratie met een 16-bits LUT, waardoor kleuren nauwkeurig en consistent worden weergegeven op het hele scherm.

Om de kleurnauwkeurigheid verder te verbeteren wordt de SW321C geleverd met BenQ's eigen software, Paper Color Sync, waarmee gebruikers speciale kleurinstellingen kunnen maken op basis van printermodel, papiertype en kleurruimte. Het bevat ook Pantone Connect Premium, een mobiele app ontwikkeld in samenwerking met Pantone.

De monitor biedt een breed scala aan kleurruimte-instellingen, waaronder sRGB, AdobeRGB en DCI-P3, evenals HDR- en B&W-modi. Het ondersteunt HDR10- en HLG-video-invoer voor kleurcorrectie na de productie. De monitor heeft ook een ingebouwde SD-kaartlezer, waardoor het handig is om afbeeldingen rechtstreeks vanuit een camera over te zetten en te bekijken.

Wat betreft connectiviteit biedt de SW321C USB-C met 60W stroomvoorziening, waardoor het eenvoudig is om apparaten aan te sluiten en op te laden. Het wordt ook geleverd met een modulaire kap om schittering en reflecties te verminderen, evenals een bedrade afstandsbediening genaamd de Hotkey Puck G2 voor eenvoudig schakelen tussen kleurruimtes.

Volgens TechRadar is de SW321C betaalbaarder in vergelijking met andere professionele displays, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor professionals met een beperkt budget. Voor een prijs van $2,000 / £1,599 / AU$3,199, wordt het geleverd met de Hotkey Puck G2, een kap en een set kabels.

Hoewel de BenQ SW321C zeer gewaardeerd wordt vanwege zijn kleurnauwkeurigheid en uitgebreide functies, heeft het wel enkele beperkingen. Een potentieel nadeel is het ontbreken van een gedetailleerde beoordeling op Amazon, waardoor het moeilijk kan zijn om gebruikerservaringen te beoordelen. Bovendien kan de grootte en resolutie van de monitor overdreven zijn voor casual gebruikers of mensen met beperkte bureauruimte.

Al met al is de BenQ SW321C een topklasse monitor voor foto bewerking met uitzonderlijke kleurnauwkeurigheid en een breed scala aan functies. Het fijn gecoate paneel, geavanceerde antireflectietechnologie en ondersteuning voor verschillende kleurruimtes maken het een uitstekende keuze voor fotografen en grafisch ontwerpers. Ondanks enkele beperkingen qua grootte en gebruikersbeoordelingen, biedt de SW321C uitstekende waarde voor zijn prijs en is het een betrouwbaar gereedschap voor professioneel foto bewerkingswerk.

Voordelen BenQ SW321C
 • Uitzonderlijke kleurnauwkeurigheid en breed scala aan kleurruimtes
 • Fijn gecoat paneel met geavanceerde anti-reflectietechnologie
 • Betaalbaar in vergelijking met andere professionele displays
Nadelen BenQ SW321C
 • Gebrek aan gedetailleerde gebruikersrecensies op Amazon
 • Grootte en resolutie kunnen overdreven zijn voor casual gebruikers of beperkte bureauruimte

5. Professionele 4K UHD-monitor met Thunderbolt 3-connectiviteit: BenQ PD3220U

5. Professionele 4K UHD-monitor met Thunderbolt 3-connectiviteit: BenQ PD3220U

Belangrijke specificaties:

Schermgrootte: 32 Inch
Beeldschermresolutie: 3840 x 2160
Beeldverhouding: 16:09
Screen technologie: IPS
Beeldscherm verversing snelheid: 60 Hz
HDMI: 2

De BenQ PD3220U is een topklasse monitor, speciaal ontworpen voor grafisch ontwerpers, fotografen en videomakers. Met zijn 32-inch 4K UHD display en Thunderbolt 3 connectiviteit biedt deze monitor indrukwekkende prestaties en gemak voor professionals in de creatieve industrie.

Een van de opvallende kenmerken van de PD3220U is zijn Thunderbolt 3 connectiviteit, waardoor naadloze gegevensoverdracht en stroomvoorziening mogelijk is via één kabel. Volgens TechRadar heeft deze monitor een visueel aantrekkelijk ontwerp met een slanke rand en strak zwart exterieur. De bouwkwaliteit is uitstekend, met een solide metalen voet die gemakkelijke aanpassingen van de kijkhoek mogelijk maakt.

De PD3220U biedt een scherp en gedetailleerd display met levendige kleuren, dankzij zijn 4K-resolutie, hoge pixeldichtheid en 100% sRGB kleurengamma. Digital Camera World benadrukt dat het 100% van de sRGB kleurruimte dekt, 100% Rec.709, 95% DCI-P3 en 80% Adobe RGB. De HDR-functionaliteit voegt diepte en dimensionaliteit toe aan afbeeldingen en video's, wat de algehele kijkervaring verbetert.

Wat betreft gebruiksvriendelijkheid, biedt de PD3220U verschillende handige functies. Het bevat een programmeerbare bedrade afstandsbediening genaamd de 'Hockey Puck' voor eenvoudige navigatie en het schakelen tussen kleurmodi. Het wordt ook geleverd met een Keyboard Video Mouse (KVM) switch, waarmee gemakkelijk kan worden geschakeld tussen twee computers of twee monitoren.

Volgens Creative Bloq vereenvoudigt de PD3220U workflows met zijn picture-in-picture en picture-by-picture modi, waardoor eenvoudig multitasken en aanpassingen mogelijk zijn. Het biedt 12 vooraf ingestelde kleurmodi, waaronder DCI-P3, Rec.709, AdobeRGB, CAD/CAM en HDR. Het is echter vermeldenswaard dat de monitor geen echte HDR-mogelijkheden heeft.

Hoewel de PD3220U veel sterke punten heeft, heeft het ook enkele beperkingen. De ingebouwde luidsprekers hebben een beperkte geluidskwaliteit, maar externe luidsprekers kunnen worden toegevoegd voor beter geluid. Bovendien kan de monitor wat wiebelen door zijn stevige standaard.

Al met al is de BenQ PD3220U een professionele en functierijke monitor die voldoet aan de behoeften van creatieve professionals. Met zijn 4K UHD display, Thunderbolt 3 connectiviteit en handige functies zoals de Hockey Puck afstandsbediening en KVM switch, biedt het een uitstekende kijkervaring en vereenvoudigt het workflows voor grafisch ontwerpers, fotografen en videomakers.

Voordelen BenQ PD3220U
 • Thunderbolt 3 connectiviteit voor naadloze gegevensoverdracht en stroomvoorziening
 • Scherp en gedetailleerd 4K UHD-display met levendige kleuren
 • Handige functies zoals de 'Hockey Puck' afstandsbediening en KVM-switch
Nadelen BenQ PD3220U
 • Beperkte geluidskwaliteit van ingebouwde speakers
 • Mogelijke wiebeligheid door stevige standaard
 • Ontbreekt echte HDR-mogelijkheden

Hoe kies je de beste monitor voor fotobewerking?

Mooie foto's zijn niet alleen afhankelijk van camera's! Ook een goede monitor is essentieel voor de nabewerking van geweldige beelden. Bij de beste monitor voor thuiswerken is dit misschien minder belangrijk, maar bij het kiezen van een monitor voor fotobewerking is kleur een doorslaggevende factor.

De monitor moet optimale kleurnauwkeurigheid, een hoog contrast en een goede helderheid bieden. Hieronder bespreek ik de belangrijkste factoren die je in gedachten moet houden voordat je je zuurverdiende centen investeert.

Het scherm

TN (twisted nematic), VA (vertical alignment) en IPS (in-line switching) zijn de drie meest voorkomende lcd-paneeltechnologieën. Ze hebben elk hun eigen kenmerken, sterke en zwakke punten, maar er is er maar één die een consistente kleurenweergave biedt, en dat is IPS.

IPS-technologie werd ontwikkeld om de beperkingen van TN-panelen te verbeteren – met name de slechte kleurweergave en de beperkte kijkhoeken. In het bijzonder hebben IPS-panelen veel betere kijkhoeken dan TN-panelen.

Een VA-scherm ligt kwalitatief tussen IPS en TN in. Het kleurbereik ligt dicht bij dat van een IPS-scherm en de kijkhoek is iets kleiner, maar groter dan die van een TN-monitor. VA-monitoren blinken vooral uit in contrastverhouding en snelheid, wat ze uitermate geschikt maakt voor gamers.

IPS-monitoren bieden uitstekende helderheidsniveaus, een grote kleurdekking en geven vaak het volledige sRGB-spectrum weer, maar ook het grootste deel van Adobe RGB. Na kalibratie krijg je een nauwkeurig en volledig kleurendisplay.

va en ips monitoren naast elkaar
VA-monitor (links) en IPS-monitor (rechts)

Schermgrootte

Groter is beter. Je wilt je beelden in hun volle schoonheid zien. Streef naar 23 inch of groter. 27 inch biedt de perfecte middenweg tussen grootte en een comfortabele kijkafstand.

Kleine beeldschermen met een lage resolutie zijn niet ideaal, want dan zie je niet alle details van je foto zonder ver in te zoomen. Dan raak je weer het overzicht over het hele plaatje kwijt.

Schermresolutie

Beeldschermen met een hoge resolutie bieden dezelfde ervaring als grote prints. Je ziet het hele beeld en neemt tegelijkertijd alle details waar. Dit leidt tot beelden die voller en vollediger aanvoelen.

Hoe hoger de resolutie, hoe meer inhoud er op je scherm past. Dit betekent dat je scherm meer van je foto laat zien of meer bewerkingspanelen. Je ziet ook meer details als je uitzoomt. Mik voor fotobewerking op ten minste een Full HD-monitor (1920 × 1080), maar idealiter ga je voor een UHD (3840 × 2160) IPS-paneel, ook wel 4K genoemd.

Als je bezig bent met video is 4K zeker interessant. Met de beste 4K-monitor bekijk je 4K-video's, die je met steeds meer camera's opneemt, zoals de natuur (of in ieder geval de technologie) het bedoeld heeft.

Helderheid

Deze factor is geen probleem met een IPS-paneel, maar houd er altijd rekening mee dat een helder beeldscherm nuttig is, omdat je waarschijnlijk geen volledige duisternis in je bewerkingsruimte hebt. High-end monitoren hebben tegenwoordig een gemiddelde helderheid tussen 300 en 350 cd/m².

Deze extra helderheid is vooral handig wanneer je in een goed verlichte ruimte werkt, maar let op, want té veel helderheid is weer niet goed voor je ogen. Zolang de monitor in ieder geval een helderheidsniveau van 250 cd/m² bereikt, zit je goed.

Foto's op een monitor met blauwe achtergrondverlichting

Contrastverhouding

De contrastverhouding is de verhouding tussen de helderste tint (wit) en de donkerste tint (zwart) die het systeem produceert. Een hoge contrastverhouding is een gewenst aspect van elk beeldscherm. 1Skylum (n.d.). 'Contrast in Fotografie Begrijpen'

Hoe meer contrast de monitor biedt, hoe beter. De aanbevolen contrastverhouding varieert van 1000:1 tot 3000:1. Als je een monitor ziet met een contrastverhouding van meer dan 3000:1, dan is dat hoogstwaarschijnlijk een marketing truc.

Mat of glanzend scherm?

Beeldschermen zijn mat of glanzend afgewerkt. De laatste levert scherpe, levendige beelden die zeer geschikt zijn voor gamen en het bekijken van films. De reflecterende oppervlakken zijn echter niet ideaal voor fotobewerking.

Ze presteren minder goed, vooral in heldere ruimtes, en produceren spiegelachtige reflecties. Matte oppervlakken met antiverblindingsmogelijkheden reproduceren een nauwkeuriger, realistischer beeld.

Schijnt de zon veel op je scherm, net zoals bij mij? Kies dan een mat oppervlak. Hierdoor heb ik nooit last van irritante glinsteringen.

Kalibratie-instellingen

Als je een budget monitor koopt voor fotobewerking, controleer dan of deze voldoende mogelijkheden biedt voor beeldschermkalibratie. Op de meeste middelgrote en professionele beeldschermen is er een servicemenu. Hiermee voer je zelf een volledige 8-bits kalibratie uit, van RGB (0,0,0) tot (255,255,255).

Als alternatief bieden sommige een kleurkalibratie van 1 tot 100. Voor de meeste gebruikers is dat voldoende.

HDR

HDR staat voor high dynamic range, een kleurentechnologie die een monitor in staat stelt een breder spectrum van kleuren en contrasten weer te geven. Dit betekent dat een HDR-monitor nuances en kleurtonen realistischer weergeeft, en meer detail laat zien als het gaat om licht en donker.

Als je een content creator of editor bent en je wilt je HDR-inhoud zelf bewerken, dan is het belangrijk dat je monitor HDR weergeeft. Dankzij de ondersteuning van een uitgebreide kleurruimte en de hoge helderheid zien je foto's en video's er precies zo uit als op elk ander HDR-apparaat.

Horinzontaal en verticaal scherm

Er zijn verschillende HDR-formaten op de markt. HDR10 en Dolby Vision zijn twee belangrijke voorbeelden.

HDR10 is een open en niet aan eigendomsrechten gebonden standaard, terwijl Dolby Vision een licentie en een vergoeding van Dolby vereist.

Het maakt gebruik van 10-bits kleuren, wat miljarden kleuren oplevert. HDR10+ is een verbeterde versie van HDR10, die de helderheid frame per frame dynamisch aanpast.

LUT

De beste professionele monitoren voor fotobewerking hebben een in de hardware ingebouwde LUT (look-up table) die de kleurmogelijkheden een flinke boost geeft. Het is een automatische functie die complexe kleurcorrectieberekeningen toepast om het gamma aan te passen voor een optimale kleurweergave.

Gemeten in bits duiden hogere LUT-niveaus op krachtigere kleuraanpassingsmogelijkheden en een groter kleurenpalet. De meeste monitoren zijn 8-bits met een bruikbaar palet van 16,7 miljoen kleuren.

Wat zijn bits?

De combinatie van de weergavemodi die door je grafische kaart wordt ondersteund en de kleurmogelijkheden van je monitor bepalen hoeveel kleuren deze weergeeft. Het aantal bits dat wordt gebruikt om een pixel te beschrijven, staat bekend als de bitdiepte.

Een 10-bit paneel geeft beelden weer met een exponentieel grotere nauwkeurigheid dan een 8-bit scherm. Een 12-bits monitor gaat nog verder met 4096 mogelijke versies van elke primaire kleur per pixel, of 4096 x 4096 x 4096 kleuren: dat zijn 68,7 miljard kleuren.

Professionele monitoren zijn uitgerust met tot 14-bits LUT-kracht, die ongeveer 4,39 biljoen kleuren levert – dat staat voor maar liefst 260.000 keer meer kleurprecisie dan je van een gemiddelde monitor krijgt!

Kleurruimte

Een goede kleurweergave is essentieel voor visueel werk. Je monitor bestrijkt idealiter 90% van sRGB en 70% van het Adobe RGB-spectrum.

Deze kleurenspectra zijn industriestandaarden. sRGB is de standaard 8-bit kleurruimte voor het web. Alles wat op het internet komt, is in sRGB. Adobe RGB is een breder spectrum van kleuren.

Als jij je werk niet in zijn ware kleuren ziet, ziet niemand dat. Het eindresultaat, of het nu een foto, een film of een afbeelding is, zal kleurdetails missen. Dergelijke verschillen veranderen een foto aanzienlijk. Zelfs een kleine verschuiving naar koelere tinten brengt precies het tegenovergestelde over van wat je had bedoeld.

dual monitor set up met fotobewerkingsprogramma's open

Lage Delta E-waarde

Voor fotobewerking is het een handig instrument om af te lezen hoe goed een monitor de daadwerkelijke kleur weergeeft die op het scherm staat. Delta E geeft hiermee de verandering in visuele waarneming van twee gegeven kleuren weer.

De waarde varieert van 0 tot 100. Getallen kleiner dan nul staan voor kleurvariaties die niet waarneembaar voor het menselijk oog. Een waarde van 100 wijst op kleuren die precies tegenovergesteld zijn. De kleurvariatie is hierbij ontzettend groot.

Hoe lager het getal, hoe beter de prestaties. Ultramoderne beeldschermen claimen een Delta E van 1 of minder, maar veel professionals geven aan dat een Delta E kleiner dan 2 perfect is voor hun fotobewerkingsbehoeften. Hiermee kent elke kleur een brede gradatie, waardoor je uitermate gedetailleerd te werk gaat.

Kijkhoek

De kijkhoek van de monitor is van invloed op de uniformiteit van de kleuren. Beelden verliezen contrast wanneer je ze buiten de aangegeven kijkhoek van een beeldscherm bekijkt. Deze beelddegradatie maakt het moeilijk om beelden nauwkeurig te bekijken, te beoordelen en te bewerken.

Hoe groter de kijkhoek, hoe minder beelddegradatie naarmate je verder uit het midden van het scherm kijkt. Zorg dat je een monitor koopt met een grote kijkhoek; tenminste 178 graden in elke richting. IPS-monitoren zijn in dit opzicht allemaal geweldig.

Ergonomie

Een goed ontworpen monitor is niet alleen esthetisch verantwoord, maar verbetert ook je efficiëntie en productiviteit. Een monitor met een slank, randloos ontwerp maximaliseert het schermoppervlak voor een grotere en meeslepende visuele ervaring.

Sommige monitoren zijn uitgerust met een ergonomische houder die je kantelt en draait naar wens voor een comfortabelere opstelling. Met de geavanceerde pivot-functie draai je het scherm tot wel 180 graden, zodat je hem zelfs ondersteboven kunt zetten.

Man scrollt door een beeldenbibliotheek op een monitor

Reactietijd en beeldverversingssnelheid

Voor fotobewerking is een snelle responstijd niet van cruciaal belang, maar idealiter wil je een monitor met een verversingssnelheid van minstens 60 Hz of 75 Hz, gecombineerd met de laagste reactietijd die je kunt vinden.

De verversingssnelheid is vooral belangrijk als je ook video's en voor gamers bewerkt. De meeste monitoren voor gaming hebben een verversingssnelheid van tenminste 120 Hz en een maximale responstijd van 5 ms.

Het belang van een goede grafische kaart

Voor professioneel gebruik heb je voor volledig nauwkeurige beeldbewerking met 10 bits kleur per kanaal een professionele grafische kaart nodig, bijvoorbeeld een Nvidia Quadro of AMD Radeon Pro. Daarnaast heb je ook volledige end-to-end 10-bits ondersteuning nodig, ook van je monitor.

Voor de meeste fotografen is een midrange grafische kaart voldoende. Adobe's Lightroom en Photoshop, de twee populairste fotobewerkingspakketten, hebben geen nood aan een professionele grafische kaart; je bent beter af met meer RAM en snellere opslag.

RAM

Het RAM-geheugen (random access memory) van een computer is een van de belangrijkste componenten bij het bepalen van de prestaties van je systeem. RAM geeft toepassingen een plaats om gegevens op korte termijn op te slaan en te raadplegen. Het slaat de informatie op die je computer actief gebruikt, zodat hij deze snel kan raadplegen.

Voor een ultieme game-ervaring of videobewerking heb je wel weer een zeer goede videokaart nodig, vooral voor rendering. Hoe meer geld je hieraan uitgeeft, hoe minder je zult moeten wachten!

Het belang van flexibele connectiviteit

Een monitor die diverse uitvoerpoorten ondersteunt, zoals usb, DisplayPort en HDMI, maakt het gemakkelijker om verbinding te maken met andere apparaten en randapparatuur die je bezit.

De meeste usb-c-poorten zijn gebouwd op de tweede generatie usb-3.1 data-overdracht standaard, die theoretisch data levert met snelheden tot 10 Gb/s. Dat is twee keer zo snel als usb-3.0 en eerste generatie usb-3.1, die beide een top van 5 Gb/s hebben.

dual monitor set up met een verticale monitor en paarse verlichting

Wat is volgens de Consumentenbond de beste monitor voor fotobewerking?

Op dit moment is nog niet bekend wat de Consumentenbond de beste monitor voor fotobewerking vindt. Zodra we dit weten, lees je het zo snel mogelijk!

Wat is volgens Tweakers de beste monitor voor fotobewerking?

Op dit moment is nog niet bekend wat Tweakers de beste monitor voor fotobewerking vindt. Zodra we dit weten, lees je het zo snel mogelijk!

Wat is volgens Cameranu de beste monitor voor fotobewerking?

De beste monitor voor fotobewerking volgens Cameranu is de Eizo CS2740 27 inch. Deze monitor blinkt uit met zijn 4K UHD-resolutie, wat zorgt voor ongekend scherpe en gedetailleerde beelden. Ideaal voor fotografen en grafische professionals. 

De kleurnauwkeurigheid is topklasse, met een breed kleurengamma dat essentieel is voor nauwkeurige fotobewerking. Bovendien biedt de Eizo CS2740 ergonomische aanpassingsmogelijkheden en een uniformiteitscorrectie, wat zorgt voor comfort tijdens lange bewerkingssessies. 
Met deze monitor haal je het maximale uit je foto's, zonder compromissen op beeldkwaliteit en comfort.

Veelgestelde vragen over monitors voor fotobewerking van onze lezers

Dit deel is speciaal toegewijd aan jullie vragen en opmerkingen. Maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen