De Beste Monitor voor Fotobewerking Tilt je Foto's van het Scherm

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door: Jasmijn Roekaerts

Kleur is koning.

De Beste Monitor voor Fotobewerking Tilt je Foto's van het Scherm

Als je je foto's afdrukt of online deelt, zien ze er vaak anders uit op verschillende schermen. Je wist zeker dat die jurk van je vriendin rood was, niet oranje... 💃 precies daarom heb je de beste monitor voor fotobewerking nodig! Deze geeft kleuren uiterst nauwkeurig weer, zodat je nooit voor verrassingen komt te staan.

Laten we eens kijken wat de beste monitoren zijn voor fotobewerking zijn en wat het belangrijkste is om op te letten bij je aankoop!

Samsung S32AM704UR

Samsung S32AM704UR
Schermgrootte: 32 inch
Schermresolutie: 3840 x 2160 pixels
Type paneel: VA
sRGB: Minder dan 99%
Adobe RGB: Geen ondersteuning
Contrastverhouding: 3000:1
Kijkhoek: 178 graden
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

LG UltraGear 27GP850

LG UltraGear 27GP850
Schermgrootte: 27 inch
Schermresolutie: 2560 x 1440 pixels
Type paneel: Nano IPS
sRGB: Geen sRGB ondersteuning
Adobe RGB: Geen ondersteuning
Contrastverhouding: 1000:1
Kijkhoek: 178 graden
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

Lenovo Q27h-10

Lenovo Q27h-10
Schermgrootte: 27 inch
Schermresolutie: 2560 x 1440 pixels
Type paneel: IPS
sRGB: 99%
Adobe RGB: 99%
Contrastverhouding: 1000:1
Kijkhoek: 178 graden
Bekijk prijs op Bol.comPijltjeBekijk prijs op CoolbluePijltje

De beste monitor voor fotobewerking koopgids: hoe maak je de beste koop?

Mooie foto's zijn niet alleen afhankelijk van camera's! Ook een goede monitor is essentieel voor de nabewerking van geweldige beelden. Bij de beste monitor voor thuiswerken is dit misschien minder belangrijk, maar bij het kiezen van een monitor voor fotobewerking is kleur een doorslaggevende factor. De monitor moet optimale kleurnauwkeurigheid, een hoog contrast en een goede helderheid bieden.

Hieronder bespreek ik de belangrijkste factoren die je in gedachten moet houden voordat je je zuurverdiende centen investeert.

Het scherm

Schermtype

TN (twisted nematic), VA (vertical alignment) en IPS (in-line switching) zijn de drie meest voorkomende lcd-paneeltechnologieën. Ze hebben elk hun eigen kenmerken, sterke en zwakke punten, maar er is er maar één die een consistente kleurenweergave biedt, en dat is IPS.

IPS-technologie werd ontwikkeld om de beperkingen van TN-panelen te verbeteren – met name de slechte kleurweergave en de beperkte kijkhoeken. In het bijzonder hebben IPS-panelen veel betere kijkhoeken dan TN-panelen.

Een VA-scherm ligt kwalitatief tussen IPS en TN in. Het kleurbereik ligt dicht bij dat van een IPS-scherm en de kijkhoek is iets kleiner, maar groter dan die van een TN-monitor. VA-monitoren blinken vooral uit in contrastverhouding en snelheid, wat ze uitermate geschikt maar voor gamers.

IPS-monitoren bieden uitstekende helderheidsniveaus, een grote kleurdekking en geven vaak het volledige sRGB-spectrum weer, maar ook het grootste deel van Adobe RGB. Na kalibratie krijg je een nauwkeurig en volledig kleurendisplay.

va en ips monitoren naast elkaar
VA-monitor (links) en IPS-monitor (rechts)

De meeste monitoren die geschikt zijn voor beeldbewerking ondersteunen zowel de sRGB- als de Adobe RGB-kleurruimten. In die zin hoef je niet te kiezen, want je hebt toegang tot beide. Maar welke moet je gebruiken? Wel, sRGB is eenvoudiger. Het is de standaardkleurruimte voor digitale apparaten en zorgt voor een eenvoudigere workflow.

Adobe RGB biedt theoretisch meer kleuren en een grotere verzadiging, wat bijzonder relevant is voor drukwerk. Zonder volledige ondersteuning voor Adobe RGB resulteert dit echter juist in doffere kleuren. Houd bij twijfel sRGB aan.

Schermgrootte

Groter is beter. Je wilt je beelden in hun volle schoonheid zien. Streef naar 23 inch of groter. 27 inch biedt de perfecte middenweg tussen grootte en een comfortabele kijkafstand.

Kleine beeldschermen met een lage resolutie zijn niet ideaal, want dan zie je niet alle details van je foto zonder ver in te zoomen. Dan raak je weer het overzicht over het hele plaatje kwijt.

Schermresolutie

Beeldschermen met een hoge resolutie bieden dezelfde ervaring als grote prints. Je ziet het hele beeld en neemt tegelijkertijd alle details waar. Dit leidt tot beelden die voller en vollediger aanvoelen.

Hoe hoger de resolutie, hoe meer inhoud er op je scherm past. Dit betekent dat je scherm meer van je foto laat zien of meer bewerkingspanelen. Je ziet ook meer details als je uitzoomt.

Mik voor fotobewerking op ten minste een Full HD-monitor (1920 x 1080), maar idealiter ga je voor een UHD (3840 x 2160) IPS-paneel, ook wel 4K genoemd.

Als je bezig bent met video is 4K zeker interessant. Met de beste 4K-monitor bekijk je 4K-video's, die je met steeds meer camera's opneemt, zoals de natuur (of in ieder geval de technologie) het bedoeld heeft.

Helderheid

Deze factor is geen probleem met een IPS-paneel, maar houd er altijd rekening mee dat een helder beeldscherm nuttig is, omdat je waarschijnlijk geen volledige duisternis in je bewerkingsruimte hebt. High-end monitoren hebben tegenwoordig een gemiddelde helderheid tussen 300 en 350 cd/m².

Foto's op een monitor met blauwe achtergrondverlichting

Deze extra helderheid is vooral handig wanneer je in een goed verlichte ruimte werkt, maar let op, want té veel helderheid is weer niet goed voor je ogen. Zolang de monitor in ieder geval een helderheidsniveau van 250 cd/m² bereikt, zit je goed.

Contrastverhouding

De contrastverhouding is de verhouding tussen de helderste tint (wit) en de donkerste tint (zwart) die het systeem produceert. Een hoge contrastverhouding is een gewenst aspect van elk beeldscherm.

Hoe meer contrast de monitor biedt, hoe beter. De aanbevolen contrastverhouding varieert van 1000:1 tot 3000:1. Als je een monitor ziet met een contrastverhouding van meer dan 3000:1, dan is dat hoogstwaarschijnlijk een marketing truc.

Mat of glanzend scherm?

Beeldschermen zijn mat of glanzend afgewerkt. De laatste levert scherpe, levendige beelden die zeer geschikt zijn voor gamen en het bekijken van films. De reflecterende oppervlakken zijn echter niet ideaal voor fotobewerking.

Ze presteren minder goed, vooral in heldere ruimtes, en produceren spiegelachtige reflecties. Matte oppervlakken met antiverblindingsmogelijkheden reproduceren een nauwkeuriger, realistischer beeld.

Nauwkeurige kleuren

Kalibratie-instellingen

Als je een budget monitor koopt voor fotobewerking, controleer dan of deze voldoende mogelijkheden biedt voor beeldschermkalibratie. Op de meeste middelgrote en professionele beeldschermen is er een servicemenu. Hiermee voer je zelf een volledige 8-bits kalibratie uit, van RGB (0,0,0) tot (255,255,255).

Als alternatief bieden sommige een kleurkalibratie van 1 tot 100. Voor de meeste gebruikers is dat voldoende.

Een vooraf gekalibreerde monitor is een goede eerste stap in het verkrijgen van levendige foto's, maar monitoren verliezen na verloop van tijd hun kleurnauwkeurigheid. Om ervoor te zorgen dat je monitor ook in de toekomst precieze kleuren weergeeft, is een monitorcalibrator of colorimeter van essentieel belang.

De colorimeter, die je op het beeldscherm plaatst om de kleuren op het scherm te meten en aan te passen, biedt een grotere nauwkeurigheid en voortdurende betrouwbaarheid.

HDR

HDR staat voor high dynamic range, een kleurentechnologie die een monitor in staat stelt een breder spectrum van kleuren en contrasten weer te geven. Dit betekent dat een HDR-monitor nuances en kleurtonen realistischer weergeeft, en meer detail laat zien als het gaat om licht en donker.

Als je een content creator of editor bent en je wilt je HDR-inhoud zelf bewerken, dan is het belangrijk dat je monitor HDR weergeeft. Dankzij de ondersteuning van een uitgebreide kleurruimte en de hoge helderheid zien je foto's en video's er precies zo uit als op elk ander HDR-apparaat.

Horinzontaal en verticaal scherm

Er zijn verschillende HDR-formaten op de markt. HDR10 en Dolby Vision zijn twee belangrijke voorbeelden.

HDR10 is een open en niet aan eigendomsrechten gebonden standaard, terwijl Dolby Vision een licentie en een vergoeding van Dolby vereist.

Het maakt gebruik van 10-bits kleuren, wat miljarden kleuren oplevert. HDR10+ is een verbeterde versie van HDR10, die de helderheid frame per frame dynamisch aanpast.

Met de toenemende beschikbaarheid van HDR-inhoud zijn DisplayHDR-specificaties een belangrijk iets om op te letten bij je aankoop. Deze specificaties garanderen dat HDR-inhoud er levendig en levensecht uitziet, met een accurate weergave van kleur en contrast.

Als een monitor HDR-ondersteuning claimt zonder een DisplayHDR-prestatiespecificatie, of verwijst naar pseudo-specs zoals HDR400 in plaats van DisplayHDR 400, is het waarschijnlijk dat het product niet voldoet aan de certificeringsvereisten. Een DisplayHDR400-certificering betekent dit dat het scherm een minimale helderheid van 400 cd/m² of nits bereikt.

LUT

De beste professionele monitoren voor fotobewerking hebben een in de hardware ingebouwde LUT (look-up table) die de kleurmogelijkheden een flinke boost geeft. Het is een automatische functie die complexe kleurcorrectieberekeningen toepast om het gamma aan te passen voor een optimale kleurweergave.

Gemeten in bits duiden hogere LUT-niveaus op krachtigere kleuraanpassingsmogelijkheden en een groter kleurenpalet. De meeste monitoren zijn 8-bits met een bruikbaar palet van 16,7 miljoen kleuren.

Wat zijn bits?

De combinatie van de weergavemodi die door je grafische kaart wordt ondersteund en de kleurmogelijkheden van je monitor bepalen hoeveel kleuren deze weergeeft. Het aantal bits dat wordt gebruikt om een pixel te beschrijven, staat bekend als de bitdiepte.

Een 10-bit paneel geeft beelden weer met een exponentieel grotere nauwkeurigheid dan een 8-bit scherm. Een 12-bits monitor gaat nog verder met 4096 mogelijke versies van elke primaire kleur per pixel, of 4096 x 4096 x 4096 kleuren: dat zijn 68,7 miljard kleuren.

Professionele monitoren zijn uitgerust met tot 14-bits LUT-kracht, die ongeveer 4,39 biljoen kleuren levert – dat staat voor maar liefst 260.000 keer meer kleurprecisie dan je van een gemiddelde monitor krijgt!

Kleurruimte

Een goede kleurweergave is essentieel voor visueel werk. Je monitor bestrijkt idealiter 90% van sRGB en 70% van het Adobe RGB-spectrum.

Deze kleurenspectra zijn industriestandaarden. sRGB is de standaard 8-bit kleurruimte voor het web. Alles wat op het internet komt, is in sRGB. Adobe RGB is een breder spectrum van kleuren.

Als jij je werk niet in zijn ware kleuren ziet, ziet niemand dat. Het eindresultaat, of het nu een foto, een film of een afbeelding is, zal kleurdetails missen. Dergelijke verschillen veranderen een foto aanzienlijk. Zelfs een kleine verschuiving naar koelere tinten brengt precies het tegenovergestelde over van wat je had bedoeld.

dual monitor set up met fotobewerkingsprogramma's open

Een monitor die de echte, gekalibreerde kleurnauwkeurigheid weergeeft, is daarom een must. Een kleurdiepte van 10 bits maakt theoretisch een goede dekking van zowel de sRGB als de uitgebreide Adobe RGB-kleurruimten mogelijk, wanneer deze wordt aangestuurd door een compatibele grafische kaart.

Lage Delta E-waarde

Delta E meet hoe goed het menselijk oog kleurverschil waarneemt. Delta E-nummers zijn vaak opgenomen op monitoren die zijn ontworpen voor fotobewerking.

Voor fotobewerking is het een handig instrument om af te lezen hoe goed een monitor de daadwerkelijke kleur weergeeft die op het scherm staat. Delta E geeft hiermee de verandering in visuele waarneming van twee gegeven kleuren weer.

De waarde varieert van 0 tot 100. Getallen kleiner dan nul staan voor kleurvariaties die niet waarneembaar voor het menselijk oog. Een waarde van 100 wijst op kleuren die precies tegenovergesteld zijn. De kleurvariatie is hierbij ontzettend groot.

Hoe lager het getal, hoe beter de prestaties. Ultramoderne beeldschermen claimen een Delta E van 1 of minder, maar veel professionals geven aan dat een Delta E kleiner dan 2 perfect is voor hun fotobewerkingsbehoeften. Hiermee kent elke kleur een brede gradatie, waardoor je uitermate gedetailleerd te werk gaat.

Kijkhoek

De kijkhoek van de monitor is van invloed op de uniformiteit van de kleuren. Beelden verliezen contrast wanneer je ze buiten de aangegeven kijkhoek van een beeldscherm bekijkt. Deze beelddegradatie maakt het moeilijk om beelden nauwkeurig te bekijken, te beoordelen en te bewerken.

Hoe groter de kijkhoek, hoe minder beelddegradatie naarmate je verder uit het midden van het scherm kijkt. Zorg ervoor dat je een monitor koopt met een grote kijkhoek; tenminste 178 graden in elke richting. IPS-monitoren zijn in dit opzicht allemaal geweldig.

Ergonomie

Een goed ontworpen monitor is niet alleen esthetisch verantwoord, maar verbetert ook je efficiëntie en productiviteit. Een monitor met een slank, randloos ontwerp maximaliseert het schermoppervlak voor een grotere en meeslepende visuele ervaring.

Sommige monitoren zijn uitgerust met een ergonomische houder die je kantelt en draait naar wens voor een comfortabelere opstelling. Met de geavanceerde pivot-functie draai je het scherm tot wel 180 graden, zodat je hem zelfs ondersteboven kunt zetten.

Man scrollt door een beeldenbibliotheek op een monitor

Reactietijd en beeldverversingssnelheid

Voor fotobewerking is een snelle responstijd niet van cruciaal belang, maar idealiter wil je een monitor met een verversingssnelheid van minstens 60 Hz of 75 Hz, gecombineerd met de laagste reactietijd die je kunt vinden.

De verversingssnelheid is vooral belangrijk als je ook video's en voor gamers bewerkt. De meeste monitoren voor gaming hebben een verversingssnelheid van tenminste 120 Hz en een maximale responstijd van 5 ms.

Het belang van een goede grafische kaart

Voor professioneel gebruik heb je voor volledig nauwkeurige beeldbewerking met 10 bits kleur per kanaal een professionele grafische kaart nodig, bijvoorbeeld een Nvidia Quadro of AMD Radeon Pro. Daarnaast heb je ook volledige end-to-end 10-bits ondersteuning nodig, ook van je monitor.

Voor de meeste fotografen is een midrange grafische kaart echter voldoende. Adobe's Lightroom en Photoshop, de twee populairste fotobewerkingspakketten, hebben geen nood aan een professionele grafische kaart; je bent beter af met meer RAM en snellere opslag.

RAM

Het RAM-geheugen (random access memory) van een computer is een van de belangrijkste componenten bij het bepalen van de prestaties van je systeem. RAM geeft toepassingen een plaats om gegevens op korte termijn op te slaan en te raadplegen. Het slaat de informatie op die je computer actief gebruikt, zodat hij deze snel kan raadplegen.

Voor een ultieme game-ervaring of videobewerking heb je wel weer een zeer goede videokaart nodig, vooral voor rendering. Hoe meer geld je hieraan uitgeeft, hoe minder je zult moeten wachten!

Het belang van flexibele connectiviteit

Een monitor die diverse uitvoerpoorten ondersteunt, zoals usb, DisplayPort en HDMI, maakt het gemakkelijker om verbinding te maken met andere apparaten en randapparatuur die je bezit.

De meeste usb-c-poorten zijn gebouwd op de tweede generatie usb-3.1 data-overdracht standaard, die theoretisch data levert met snelheden tot 10 Gb/s. Dat is twee keer zo snel als usb-3.0 en eerste generatie usb-3.1, die beide een top van 5 Gb/s hebben.

De mogelijkheid om twee of meer monitoren via DisplayPort in serie te schakelen zorgt ook voor extra flexibiliteit.

De 5 beste monitors voor fotobewerking onder elkaar

1. Samsung S32AM704UR

1. Samsung S32AM704UR
Schermgrootte: 32 inch
Schermresolutie: 3840 x 2160 pixels
Beeldverhouding: 16:09
Type paneel: VA
Draaibaar scherm: Nee
Kantelbaar: Ja
Touchscreen: Nee
HDMI: 2
DisplayPort: Geen
Aantal USB-C poorten: 1
Aantal usb 3.0-poorten: Geen
Reactietijd: 8 ms
Beeldscherm verversing snelheid: 60 Hz
DCI P-3 Kleurdekking: Geen
sRGB: Minder dan 99%
Adobe RGB: Geen ondersteuning
Contrastverhouding: 3000:1
HDR: Ja
Type HDR: HDR 10
Kijkhoek: 178 graden
Curved: Nee
UltraWide: Nee

2. LG UltraGear 27GP850

2. LG UltraGear 27GP850
Schermgrootte: 27 inch
Schermresolutie: 2560 x 1440 pixels
Beeldverhouding: 16:09
Type paneel: Nano IPS
Draaibaar scherm: Ja
Kantelbaar: Ja
Touchscreen: Nee
HDMI: 2
DisplayPort: 1
Aantal USB-C poorten: Geen
Aantal usb 3.0-poorten: 2
Reactietijd: 1 ms
Beeldscherm verversing snelheid: 165 Hz
DCI P-3 Kleurdekking: Geen
sRGB: Geen sRGB ondersteuning
Adobe RGB: Geen ondersteuning
Contrastverhouding: 1000:1
HDR: Ja
Type HDR: Geen HDR
Kijkhoek: 178 graden
Curved: Nee
UltraWide: Nee

3. Lenovo Q27h-10

3. Lenovo Q27h-10
Schermgrootte: 27 inch
Schermresolutie: 2560 x 1440 pixels
Beeldverhouding: 16:09
Type paneel: IPS
Draaibaar scherm: Nee
Kantelbaar: Ja
Touchscreen: Nee
HDMI: 1
DisplayPort: 1
Aantal USB-C poorten: 1
Aantal usb 3.0-poorten: 2
Reactietijd: 6 ms
Beeldscherm verversing snelheid: 75 Hz
DCI P-3 Kleurdekking: Geen
sRGB: 99%
Adobe RGB: 99%
Contrastverhouding: 1000:1
HDR: Nee
Type HDR: Geen HDR
Kijkhoek: 178 graden
Curved: Nee
UltraWide: Nee

4. LG UltraWide 34WP65C

4. LG UltraWide 34WP65C
Schermgrootte: 34 inch
Schermresolutie: 3440 x 1440 pixels
Beeldverhouding: 21:09
Type paneel: VA
Draaibaar scherm: Nee
Kantelbaar: Ja
Touchscreen: Nee
HDMI: 2
DisplayPort: 1
Aantal USB-C poorten: Geen
Aantal usb 3.0-poorten: Geen
Reactietijd: 1 ms
Beeldscherm verversing snelheid: 160 Hz
DCI P-3 Kleurdekking: Geen
sRGB: 99%
Adobe RGB: Geen ondersteuning
Contrastverhouding: 3000:1
HDR: Ja
Type HDR: HDR 10
Kijkhoek: 178 graden
Curved: Ja
UltraWide: Ja

5. LG 27UL500

5. LG 27UL500
Schermgrootte: 27 inch
Schermresolutie: 3840 x 2160 pixels
Beeldverhouding: 16:09
Type paneel: IPS
Draaibaar scherm: Nee
Kantelbaar: Ja
Touchscreen: Nee
HDMI: 2
DisplayPort: 1
Aantal USB-C poorten: Geen
Aantal usb 3.0-poorten: Geen
Reactietijd: 5 ms
Beeldscherm verversing snelheid: 60 Hz
DCI P-3 Kleurdekking: Geen
sRGB: Minder dan 99%
Adobe RGB: Geen ondersteuning
Contrastverhouding: 3000:1
HDR: Ja
Type HDR: HDR 10
Kijkhoek: 178 graden
Curved: Nee
UltraWide: Nee

Veelgestelde vragen over monitors voor fotobewerking

Welke soorten lcd-panelen zijn er?

De drie meest voorkomende lcd-panelen zijn: TN, VA en IPS. IPS-panelen lossen de problemen op van TN-panelen, met een betere kleurweergave en kijkhoeken, maar doen dit ten koste van de verversingssnelheid en de responstijd. IPS-panelen zijn vooral nuttig voor wie niet al te competitief wil gamen, maar wel een uitstekende visuele ervaring wil.

Hoe groot moet een monitor voor fotobewerking zijn?

De grootte van een monitor is belangrijk voor een efficiënte workflow. Ga idealiter voor een scherm van 27 inch. Deze biedt royale kijkverhoudingen zonder overdreven groot te zijn voor de typische afstand waarop je ze gebruikt.

dual monitor set up met een verticale monitor en paarse verlichting

Waarom heb je een goede monitor nodig voor fotobewerking?

Foto's bewerken vereist een levensechte kleurweergave op het scherm voor foto's van hoge kwaliteit. Een minder nauwkeurige monitor is niet in staat om het volledige kleurenspectrum natuurgetrouw weer te geven. Hierdoor komen je foto's bij het afdrukken oververzadigd of onevenwichtig over.

Welke monitor voor fotobewerking moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste monitors voor fotobewerking. Zo kun jij de beste keus maken!

SchermgrootteSchermresolutieType paneelsRGBAdobe RGBContrastverhoudingKijkhoek
1Samsung S32AM704UR32 inch3840 x 2160 pixelsVAMinder dan 99%Geen ondersteuning3000:1178 graden
2LG UltraGear 27GP85027 inch2560 x 1440 pixelsNano IPSGeen sRGB ondersteuningGeen ondersteuning1000:1178 graden
3Lenovo Q27h-1027 inch2560 x 1440 pixelsIPS99%99%1000:1178 graden
4LG UltraWide 34WP65C34 inch3440 x 1440 pixelsVA99%Geen ondersteuning3000:1178 graden
5LG 27UL50027 inch3840 x 2160 pixelsIPSMinder dan 99%Geen ondersteuning3000:1178 graden

Samsung S32AM704UR

Schermgrootte: 32 inch

Schermresolutie: 3840 x 2160 pixels

Type paneel: VA

sRGB: Minder dan 99%

Adobe RGB: Geen ondersteuning

Contrastverhouding: 3000:1

Kijkhoek: 178 graden

LG UltraGear 27GP850

Schermgrootte: 27 inch

Schermresolutie: 2560 x 1440 pixels

Type paneel: Nano IPS

sRGB: Geen sRGB ondersteuning

Adobe RGB: Geen ondersteuning

Contrastverhouding: 1000:1

Kijkhoek: 178 graden

Lenovo Q27h-10

Schermgrootte: 27 inch

Schermresolutie: 2560 x 1440 pixels

Type paneel: IPS

sRGB: 99%

Adobe RGB: 99%

Contrastverhouding: 1000:1

Kijkhoek: 178 graden

LG UltraWide 34WP65C

Schermgrootte: 34 inch

Schermresolutie: 3440 x 1440 pixels

Type paneel: VA

sRGB: 99%

Adobe RGB: Geen ondersteuning

Contrastverhouding: 3000:1

Kijkhoek: 178 graden

LG 27UL500

Schermgrootte: 27 inch

Schermresolutie: 3840 x 2160 pixels

Type paneel: IPS

sRGB: Minder dan 99%

Adobe RGB: Geen ondersteuning

Contrastverhouding: 3000:1

Kijkhoek: 178 graden

Conclusie

Fotografie en grafisch werk vereisen kleurnauwkeurigheid en, het allerbelangrijkste, een groot kleurbereik. De aanschaf van een goede monitor is een verstandige beslissing, een beslissing die van invloed is op alles wat je uitbrengt. Wat is jouw favoriete monitor en staat hij in onze top 5?

Bedankt voor je tijd en als je nog met vragen zit of feedback hebt, shoot! 😉

Was dit artikel behulpzaam?