Hoeveel Uploadsnelheid Heb Ik Nodig Voor Mijn Thuissituatie?

Remco Hanegraaf

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

3 min. leestijd

Hoeveel Uploadsnelheid Heb Ik Nodig Voor Mijn Thuissituatie?

Hoeveel uploadsnelheid heb ik nodig? En wat houdt de uploadsnelheid in? Hieronder vind je het antwoord op deze vragen en meer, waardoor je de beste keuze maakt bij het kiezen van een nieuw internetabonnement. Lees direct hieronder alvast het antwoord in het kort, voor het geval je haast hebt!

Hoeveel uploadsnelheid heb ik nodig?

Wanneer je af en toe foto's/video's verstuurt, dan heb je genoeg aan een uploadsnelheid tot 5 Mb/s. Werk je veel thuis of doe je vaak mee aan videogesprekkken? Dan is een uploadsnelheid van minstens 8 Mb/s aan te raden. Ben je met veel mensen thuis en uploaden jullie allemaal veel, kies dan voor een nog hogere uploadsnelheid en eventueel een glasvezelverbinding.

Wat houdt de uploadsnelheid in?

De uploadsnelheid is de snelheid waarmee je bestanden of data verstuurd. Alle uitgaande data maakt gebruik van de uploadsnelheid. Wanneer je veel upload, gebruik je veel uploadsnelheid. Afhangend van je uploadsnelheid duurt uploaden lang. Voorbeelden van wanneer je de uploadsnelheid gebruikt zijn tijdens:

  • het plaatsen van een foto of filmpje op social media;
  • het versturen van een e-mail met bijlage;
  • het voeren van een videogesprek;
  • het opslaan van bestanden op Dropbox of Google Drive.
Social media applicaties op een iPhone

Wat is het verschil tussen download- en uploadsnelheid?

Om te bepalen wat een goede internetsnelheid is, is het handig om het verschil tussen de download- en uploadsnelheid te weten. De downloadsnelheid is hoe snel je gegevens 'binnenhaalt' op je apparaat, terwijl uploadsnelheid de snelheid is waarmee je gegevens verstuurt naar andere computers. Download- en uploadsnelheid geef je beide aan met Mb/s of MB/s.

Wat is het verschil tussen Mb/s en Mb/s?

Ze lijken hetzelfde, maar ze zijn toch verschillend. 'MB' staat voor megabyte en 'Mb' staat voor megabit. Een megabyte bestaat uit acht megabits. Meestal wordt de uploadsnelheid in Mb/s (megabit per seconde) weergeven. In plaats van 'Mb/s' wordt ook 'Mbit/s' of 'Mbps' gebruikt.

Verder ligt de downloadsnelheid normaal veel hoger dan de uploadsnelheid. De downloadsnelheid is wel tot 10 keer sneller. De grote uitzondering op de regel is glasvezel. Met internet via glasvezel zijn de download- en uploadsnelheid, ongeveer, hetzelfde. Heb je de keuze tussen DSL, glasvezel of kabel? Ga dan voor glasvezel voor de hoogste snelheden.

Hoe haal je het maximale uit je uploadsnelheid?

De enige manier om een hogere uploadsnelheid te ontvangen, is overstappen naar een ander abonnement. Dit betekent niet dat je niet eerst het maximale uit je huidige uploadsnelheid moet halen. Dit kan op de volgende manieren:

  • Maak gebruik van een bekabelde verbinding. Heb je geen bekabelde verbinding in de buurt? Overweeg dan internet via het stopcontact te gebruiken.
  • Schakel de slaapstand van je laptop of pc uit.
  • Upload geen grote bestanden op andere apparaten op hetzelfde netwerk.
  • De beste router helpt je uploadsnelheid te stabiliseren, en de beste mesh-router helpt met de best haalbare uploadsnelheid door het hele huis.

Ook het oplossen van netwerkproblemen helpt met het optimaliseren van de uploadsnelheid. Als je wel wifi maar geen internet hebt, dan is het belangrijk dat je dit eerst oplost voor je naar de bovenstaande oplossingen kijkt.

Overstappen naar een ander abonnement?

Wil je overstappen naar een nieuw abonnement? Dan is internet vergelijken de eerste stap. Door goed te vergelijken vind je het abonnement met de beste internet snelheden voor een goede prijs. Het juiste abonnement gevonden? Je internet aanvragen is dan de volgende stap.

Afhankelijk van de provider die je kiest, is het handig om een betere router aan te schaffen om het maximale uit je abonnement te halen. Zo stellen bijvoorbeeld de standaard geleverde routers van Ziggo weleens teleur, en is de beste router voor Ziggo geen overbodige luxe om de hoogste snelheden te behalen.

Conclusie

De beste uploadsnelheid is voor iedereen verschillend, maar door goed naar je eigen thuis- en verbruikssituatie te kijken maak je zeker de beste keuze. Probeer eventuele problemen met je netwerk op te lossen, voordat je besluit een nieuw abonnement af te sluiten. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?