Wat is een Goede Internetsnelheid?

Eden van der Veeken

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

6 min. leestijd

Turbo turbo!

Wat is een Goede Internetsnelheid?

Merk je dat je huidige internetsnelheid niet aansluit op je behoeften – te langzaam, of juist sneller dan je nodig hebt? Of ben je van plan van provider over te stappen, en wil je antwoord op de vraag: "wat is een goede internetsnelheid voor mij?"

Dan ben je hier op de juiste plek! Voor je je keuze maakt, lees je je hier in over wat bij wie aansluit. Laat me de vraag alvast in het kort beantwoorden, voor ik in detail duik.

Wat is een goede internetsnelheid?​

Een goede internetsnelheid hangt af van je persoonlijke gebruik: voor basisactiviteiten zoals e-mailen en surfen is 10-20 Mbps voldoende, voor HD-streaming of online gamen heb je minimaal 20-40 Mbps nodig, en voor zware taken, zoals 4K-video's of intensief thuiswerken met grote bestandsuploads en -downloads is 100 Mbps of meer aanbevolen.

Close-up van een ethernetkabel in een router

Vergelijking van internetverbindingstypen en hun snelheden

Al het internet ter wereld komt van grote internetbronnen die met elkaar zijn verbonden met kabels. Wij communiceren daar weer mee via een modem of router. Er liggen zelfs internetkabels op de bodem op de zee om te zorgen dat je ook internet in het buitenland hebt.

Kabels zijn daarmee een zeer belangrijk onderdeel van internet. Er bestaan drie verschillende kabels die het internet aan aan huis leveren. De een is een zandweggetje, de ander een stenen weg, en de laatste is van glad asfalt. Je kunt je voorstellen waarop je makkelijker het internet betreedt!

Nu zijn er nog andere 'soorten internet' die je huis aan het grote, wereldwijde netwerk verbinden: draadloze opties. Toen ik zelf een paar jaar geleden in een gehucht woonde, was ik afhankelijk van een 4G-ontvanger. Dat was bepaald geen pretje, maar het was beter dan niets. Vergelijk de verschillende opties hieronder maar eens:

InternettypeMaximumsnelheid
Glasvezel5000 Mbps (5 Gbps)
Kabel1200 Mbps (1,2 Gbps)
(A/V)DSL100 Mbps
5G1000 Mbps (1 Gbps)
4G LTE9 tot 50 Mbps
Vast draadloos100 Mbps
Satelliet100 Mbps

Internetsnelheid vereisten voor veelvoorkomende online activiteiten

Er vliegen je een hoop termen om de oren wanneer het gaat om internetsnelheid, maar hoe zit het met internetsnelheid in de praktijk? 

Om je een idee te geven van hoeveel Mbps een activiteit op het internet nodig heeft, geef ik je hieronder een schatting van de benodigde snelheid voor veelvoorkomende online activiteiten. 👇

ActiviteitBenodigde snelheid
Een e-mail verzenden zonder bijlage1 tot 2 Mbps
Een website bezoeken2 Mbps
Youtube video in HD-kwaliteit bekijken10 Mbps
Streamen (Netflix bijvoorbeeld) in 4K25 tot 40 Mbps
Interactieve televisie kijken25 Mbps
Een online videogame spelen10 tot 30 Mbps
Aan videoconferenties deelnemen15 tot 25 Mbps

Nu is het waarschijnlijk niet zo dat je één enkele activiteit op hetzelfde moment uitvoert. Zeker als er sprake is van meerdere mensen die toegang hebben tot hetzelfde netwerk is die kans zeer klein.

Desondanks geeft de benodigde snelheid per activiteit je een idee van de totale benodigde internetsnelheid. 

Als je gelijktijdig veel activiteiten uitvoert die een relatief hoge snelheid vergen, dan heb je een hogere internetsnelheid nodig dan wanneer je veel activiteiten met een relatief kleine benodigde snelheid tegelijkertijd uitvoert.

Bijvoorbeeld: voor thuiswerken, waarbij je waarschijnlijk aan videoconferenties doet en werkt in de cloud, op zijn allerminst 25 Mbps nodig. Werk je daarbij doorgaans met grote bestanden in onder andere je mail, dan verschuift die startlijn al snel naar 35 Mbps en loopt al snel op tot 100 Mbps, afhankelijk van welk werk je precies doet.

Advies voor internetsnelheid afgestemd op jouw gebruik

Op de vraag “Hoeveel internetsnelheid heb ik nodig?” kan ik geen eenduidig antwoord geven. Een handje helpen door middel van een geschetste situatie kan ik wel. 😏

  • Tot 50 Mbps: voor beperkte internetgebruikers. Het is relatief langzaam, maar genoeg als je de enige gebruiker bent en niet continu grote activiteiten uitvoert.
  • 50 tot 100 Mbps: voor de gemiddelde gebruiker. Dit is snel genoeg om met meerdere apparaten gebruik te maken van internet. Bestaat je huishouden uit 3 of meer? Dan is een stapje hoger misschien beter.
  • 100 tot 200 Mbps: snel en stabiel voor het hele gezin. Bestaat je huishouden uit 3 of meer en heb je oudere kinderen? Dan is deze snelheid ideaal.
  • 200 tot 500 Mbps: studentenhuizen en thuiswerkers opgelet! Voor een huishouden met veel gebruikers, is dit de aangeraden snelheid. 
  • Meer dan 500 Mbps: the sky is the limit! Oké niet helemaal, maar je moet zeer fanatiek zijn wil je dit nodig hebben. Het is ideaal voor de gebruiker die de allerhoogste eisen stelt aan zijn internetverbinding.
Meerdere laptops en beelschermen met daarop de site van Wifiwijs geopend op een bureau

De meeste internetproviders spreken over de downloadsnelheid als ze het gaat om de internetsnelheid. Datzelfde doe ik hierboven. De bijhorende uploadsnelheid sluit hier meestal goed op aan. 

Vind je juist de uploadsnelheid belangrijk? Overweeg dan glasvezel. Hierbij is de downloadsnelheid gelijk aan de uploadsnelheid. Let dan goed op of glasvezel mogelijk is op je adres. Het komt regelmatig voor dat slechts één verbinding mogelijk is: DSL, glasvezel of kabel

Houd er tevens rekening mee dat het mogelijk is dat de gewenste internetsnelheid niet haalbaar is op je adres. Let hier goed op bij het internet vergelijken als je van plan bent om over te stappen, en voer voor de zekerheid een postcodecheck uit!

Antwoorden op veelgestelde vragen over internetsnelheid

Klaar om de puntjes op de 'i' te zetten? Daar zijn de onderstaande vragen en antwoorden voor bedoeld!

Hoe beïnvloedt het gebruik van een VPN je internetsnelheid?

Een premium VPN, zoals NordVPN, gebruiken geavanceerde protocollen die je verbinding nauwelijks vertragen. Met NordVPN blijf je genieten van snelle internetverbindingen, ideaal voor zowel (anoniem) surfen op het internet als streamen.

Wat is de ideale uploadsnelheid voor het uploaden van grote bestanden naar de cloud?

Voor het uploaden van grote bestanden naar de cloud is een uploadsnelheid van minimaal 10 Mbps aanbevolen. Bij deze snelheid upload je snel en efficiënt, zonder lange wachttijden. Voor professioneel gebruik of bij regelmatig werken met zeer grote bestanden streef je idealiter naar 100 Mbps of meer.

Download- en uploadsnelheid van een pc

Wat betekent een hoge ping voor mijn online gaming-ervaring?

Een hoge ping, oftewel een lange reactietijd, beïnvloedt je gaming-ervaring negatief door vertragingen in de actie en reactie tijdens het spel. Voor online gamen is een ping onder de 50 ms wenselijk; boven de 100 ms treden er merkbare vertragingen op die het spelplezier en je prestaties kunnen verminderen.

Wat is jitter en hoe beïnvloedt het mijn videobelgesprekken?

Jitter is de variatie in tijd tussen de aankomst van datapakketten en leidt tot haperingen en onverwachte vertragingen in je videobelgesprekken.1Kate Vogel, RingCentral (n.d.). 'What is jitter? How to test and reduce internet jitter' Een lage jitter van minder dan 30 ms zit een soepele communicatie niet in de weg. Bij een hogere jitter krijg je last van verstoorde audio en video, wat vooral bij zakelijke gesprekken ongewenst is.

Hoe bepaalt de bandbreedte het aantal apparaten dat ik tegelijkertijd kan gebruiken?

De bandbreedte, de hoeveelheid data die per seconde kan worden overgedragen, bepaalt hoeveel apparaten je tegelijkertijd kunt gebruiken zonder verlies van internetsnelheid.

Bij een bandbreedte van 100 Mbps gebruik je probleemloos meerdere apparaten voor taken als streamen, gamen en downloaden. Voor een huishouden met veel apparaten of intensief internetgebruik is een bandbreedte van 500 Mbps of hoger aan te raden.

Beïnvloedt het gebruik van een ethernetadapter je internetsnelheid?

Het gebruik van een ethernetadapter beïnvloedt je internetsnelheid doorgaans positief! Een directe verbinding via ethernet is stabieler en vaak sneller dan een draadloze verbinding, omdat het minder gevoelig is voor interferentie en signaalverlies.

Als je internetsnelheid thuis niet optimaal is, of als je laptop verbindt niet met wifi, bijvoorbeeld, is overstappen op een ethernetverbinding dus een prima oplossing!

Conclusie

Op de vraag "Wat is een goede internetsnelheid?" zijn verschillende antwoorden. Voor de een is het een lage snelheid en voor de ander een hoge snelheid. Eén ding is zeker: een goede internetsnelheid is de snelheid die aansluit op je behoeften en situatie. Jij bepaalt. 😉

Heb ik een vraag niet beantwoord in het artikel? Laat het me hieronder weten. Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen