Wat is een Goede Internetsnelheid?
Word je helemaal gek van hoe traag je internet is en ben je toe aan een upgrade? Of ervaar je er juist nooit problemen mee en vraag je jezelf af of je niet te veel betaalt? Je hebt een andere internetsnelheid nodig. Maar, wat is een goede internetsnelheid? Onder andere die vraag beantwoord ik in dit artikel. 😄
Wat is een goede internetsnelheid?
Een goede internetsnelheid is een snelheid waarbij iedere gebruiker in het huishouden zijn activiteiten op het internet kan uitvoeren zonder onnodige wachttijd. Hoe snel is dit? Dat ligt aan je huishouden en de internetactiviteiten.
Een goede internetsnelheid is de snelheid die je nodig hebt. En om daarachter te komen, beantwoord ik eerst wat meer vragen. 😉
Wat is internet?
Het internet (ook wel het world wide web) is een afkorting van interconnected networks, letterlijk vertaalt dit naar ‘onderling verbonden netwerken’. Het internet is een netwerk dat computers wereldwijd met elkaar verbindt. Hierdoor kunnen mensen over de hele wereld met elkaar informatie uitwisselen en communiceren.
In de afgelopen jaren is het internet uitgegroeid tot een onuitputtelijke bron van informatie. Dit is mogelijk door een combinatie van computers, servers, kabels, satellieten en software.
Wat is het verschil tussen bekabeld en draadloos internet?
We maken onderscheid tussen twee soorten internet: bekabeld internet en draadloos internet.
Overal ter wereld bevinden zich grote internetbronnen. Het internet verspreidt zich langs allerlei wegen tot het uiteindelijk bij jou terecht komt. In de basis gebeurt dit met kabels. 🪱
Ethernet en wifi
Het internet komt vanuit de bron terecht bij je internetprovider. Je internetprovider stuurt dit door naar je adres. Tot nu toe gebeurt dit allemaal met kabels. Vervolgens heb je de keuze: internet via ethernet (bekabeld) of via wifi (draadloos).
Vergelijk het met het bezorgen van post. De postbezorger van de bron verzendt het pakketje over de weg (via een kabel) naar je provider. De postbezorger van je provider bezorgt het pakketje ook over de weg naar je adres, of specifieker naar je modem (en router).
Bij een ethernetverbinding verzendt de postbezorger het vanaf de modem of router in huis ook via de weg (kabel) naar de computer. Heeft je computer geen ethernetaansluiting? Dat los je makkelijk op met een ethernetadapter.
Bij een wifiverbinding (draadloos) levert de postbezorger het pakketje niet af via de weg; de postbezorger gooit het pakketje vanaf de router naar je computer. Het wordt door de lucht geleverd.
Maak je gebruik van openbaar internet? Dan werkt dit hetzelfde. De kans is groter dat je bij een openbaar netwerk gebruik maakt van wifi dan van ethernet. Dit komt omdat wifi (vooral in zo'n) situatie makkelijker is, maar ethernet is stabieler, sneller en veiliger.
Stel: je laptop verbindt niet met wifi, dan lukt het soms via ethernet wél om toegang tot het internet te krijgen.
Ethernet 🪢
- Sneller: nauwelijks sprake van vertraging (netwerk lag of -latency).
- Veiliger: een fysieke verbinding die niet van buitenaf te onderscheppen is.
Wifi 📶
- Makkelijker: geen gedoe met kabels en overal binnen het bereik te gebruiken. Geen beperkingen in het aantal aansluitingen. Wel is er doorgaans sprake van een wachtwoord.
Veilig internetten
Ethernet is doorgaans veiliger dan wifi. Dat komt omdat wifi makkelijker van buitenaf te onderscheppen is. Een hacker kan het signaal onderscheppen en erop inbreken.
Dit risico is groter bij openbare netwerken, omdat de hacker zelf ook toegang heeft tot het netwerk. De stap naar jouw internetgebruik op dit netwerk is daarmee een stuk kleiner.
Een oplossing is een VPN (virtueel privénetwerk). Een VPN-verbinding zorgt ervoor dat je internetverkeer versleuteld naar een VPN-server gaat en vanuit daar verder het internet op. Overige gebruikers, zoals hackers, zien je data niet, omdat deze gecodeerd is door je VPN-verbinding.
Naast dat een VPN-verbinding zorgt voor veiliger internetgebruik, maakt het ook anoniem surfen op het internet mogelijk (geen persoonlijke reclame) en kun je gebruik maken van diensten uit andere landen (zoals Amerikaanse Netflix).
Mobiel internet
Er bestaat ook nog mobiel internet. Dit is het internet waar je je smartphone mee verbindt zonder dat hiervoor een modem of router nodig is.
De bron van het internet verzendt het internet via kabels (de postbezorger over de weg) naar een zendmast. De zendmast is een kluitje aan postbezorgers die vanaf de mast alle pakketjes in de rondte gooien. 📡
Deze zendmast is in beheer van een mobiele internetprovider. Om gebruik te maken van het internet dat de mast uitzendt, betaal je je provider. Hierdoor krijg je toegang tot het internet die de zendmasten uitzenden.
Welke type internetverbindingen bestaan er?
Al het internet ter wereld komt van grote internetbronnen die met elkaar zijn verbonden met kabels. Er liggen zelfs internetkabels op de bodem op de zee om ervoor te zorgen dat je ook internet in het buitenland hebt.
Kabels zijn daarmee een zeer belangrijk onderdeel van internet. Er bestaan drie verschillende kabels die het internet aan je leveren. Dit is de weg waar de postbezorger over rijdt. De een is een weg van zand, de ander van plat steen en de laatste is van glad asfalt. Handig he, die postbezorger. 😜
(A/V)DSL: de zandweg
DSL staat voor digital subscriber line. Dit is de techniek waarmee internet wordt geleverd. Misschien ken je de klassieke ADSL-verbinding nog wel, die via je telefoonverbinding liep. A staat voor Asymmetric. Dat slaat op het feit dat de download- en uploadsnelheid van elkaar verschilt (daarover straks meer).
VDSL is de opvolger van ADSL, waarbij de V staat voor very high bitrate, wat erop wijst dat dit de snelste van de drie DSL-technieken is.
(A/V)DSL is de oudste techniek van allemaal. Hierdoor zijn er momenteel nog veel internetaanbieders, maar de maximale internetsnelheid is relatief laag. Daarnaast stoppen steeds meer providers met het aanbieden hiervan.
Kabel: de stenen weg
Kabel is de opvolger van de DSL-techniek. Het internet loopt via coaxkabels en deze verbinding levert een hogere maximale snelheid dan DSL. Ook hier verschilt de download- van de uploadsnelheid.
Daarnaast heeft de afstand tussen de wijkcentrale (de lokale internetbron) en je persoonlijke internetbron (je woning of kantoor) geen invloed op de internetsnelheid. Bij DSL verlaagt de snelheid naarmate de afstand langer is. Een zandweg is immers uitputtender dan een gladde stenen weg. 🥵
Het nadeel van kabelinternet is dat het aanbod kleiner is en het gebruik ervan doorgaans duurder.
Glasvezel: de asfaltweg.
Glasvezel is de nieuwste techniek. Het biedt de snelste maximale internetsnelheid, heeft dezelfde download- en uploadsnelheid en de afstand van de wijkcentrale tot je woning heeft geen invloed op de snelheid.
Bij glasvezel ligt de toekomst. De toekomst, want in het heden is glasvezel nog niet overal in Nederland beschikbaar. Steeds meer providers bieden het aan, maar nog niet overal liggen glasvezelkabels. Dit is samen met de relatief hoge prijs het nadeel van glasvezel.
Wat is internetsnelheid?
De snelheid van internet wordt uitgedrukt in Mbit/s, Mb/s of Mbps. Deze termen betekenen hetzelfde: het aantal megabits per seconde. Dit vertelt hoeveel data je per seconde downloadt of uploadt.
Megabits 🆚 Megabytes
Veel mensen halen megabits (Mb) en megabytes (MB) door elkaar. Een megabyte is 8 keer zo groot als een megabit. Doorgaans wordt de grootte van bestanden zoals bijvoorbeeld foto’s en video’s uitgedrukt in megabytes.
Tip: 'bits' schrijf je altijd met de kleine letter 'b', en 'bytes' met de grote letter 'B'.
Het is mogelijk om het aantal MB per seconde uit te rekenen. Stel je hebt een downloadsnelheid van 20 Mbps, dan is dit een downloadsnelheid van 2,5 MBps: 20 gedeeld door 8 is 2,5.
Wat is download- en uploadsnelheid?
De termen downloadsnelheid en uploadsnelheid gaan hand in hand samen met de term internetsnelheid. Internetsnelheid splitsen we hierin op.
De downloadsnelheid is de snelheid waarmee je data binnenhaalt. Dit is bijvoorbeeld de snelheid waarmee je een internetpagina opent. De uploadsnelheid is de snelheid waarmee je data verstuurt. Dit is bijvoorbeeld de snelheid waarmee je een video uploadt op social media.
Vergelijk het weer met het bezorgen van post. De downloadsnelheid geeft aan hoe snel de bezorger het pakketje bij jou bezorgt en de uploadsnelheid geeft aan hoe snel de bezorger je pakketje bij een ander bezorgt.
Hoe vertaalt de internetsnelheid zich in de praktijk?
Er vliegen je een hoop termen om de oren wanneer het gaat om internetsnelheid, maar hoe zit het met internetsnelheid in de praktijk?
Om je een idee te geven van hoeveel Mbps een activiteit op het internet nodig heeft, geef ik je hieronder een schatting van de benodigde snelheid voor veelvoorkomende online activiteiten. 👇
Activiteit | Benodigde snelheid |
---|---|
Een e-mail verzenden zonder bijlage | 1 tot 2 Mbps |
Een website bezoeken | 2 Mbps |
Youtube video in hd-kwaliteit bekijken | 10 Mbps |
Streamen (Netflix bijvoorbeeld) in 4K | 25 Mbps |
Interactieve televisie kijken | 25 Mbps |
Een online videogame spelen | 10 tot 30 Mbps |
Nu is het waarschijnlijk niet zo dat je één enkele activiteit op hetzelfde moment uitvoert. Zeker als er sprake is van meerdere mensen die toegang hebben tot hetzelfde netwerk is die kans zeer klein.
Desondanks geeft de benodigde snelheid per activiteit je een idee van de totale benodigde internetsnelheid.
Als je gelijktijdig veel activiteiten uitvoert die een relatief hoge snelheid vergen, dan heb je een hogere internetsnelheid nodig dan wanneer je veel activiteiten met een relatief kleine benodigde snelheid tegelijkertijd uitvoert.
Internetsnelheid per situatie
Op de vraag “Hoeveel downloadsnelheid of hoeveel uploadsnelheid heb ik nodig?” kan ik geen eenduidig antwoord geven. Een handje helpen door middel van een geschetste situatie kan ik wel. 😏
- Tot 50 Mbps: voor beperkte internetgebruikers. Het is relatief langzaam, maar genoeg als je de enige gebruiker bent en geen grote activiteiten uitvoert.
- 50 tot 100 Mbps: voor de gemiddelde gebruiker. Dit is snel genoeg om met meerdere apparaten gebruik te maken van internet. Bestaat je huishouden uit 3 of meer? Dan is een stapje hoger misschien beter.
- 100 tot 200 Mbps: snel en stabiel voor het hele gezin. Bestaat je huishouden uit 3 of meer en heb je oudere kinderen? Dan is deze snelheid ideaal.
- 200 tot 500 Mbps: studentenhuizen en thuiswerkers opgelet! Voor een huishouden met veel gebruikers, is dit de aangeraden snelheid.
- Meer dan 500 Mbps: the sky is the limit! Oké niet helemaal, maar je moet zeer fanatiek zijn wil je dit nodig hebben. Het is ideaal voor de gebruiker die de allerhoogste eisen stelt aan zijn internetverbinding.
De meeste internetproviders spreken over de downloadsnelheid als ze het gaat om de internetsnelheid. Datzelfde doe ik hierboven. De bijhorende uploadsnelheid sluit hier meestal goed op aan.
Vind je juist de uploadsnelheid belangrijk? Overweeg dan glasvezel. Hierbij is de downloadsnelheid gelijk aan de uploadsnelheid.
Let dan goed op of glasvezel mogelijk is op je adres. Het komt regelmatig voor dat slechts één verbinding mogelijk is: DSL, glasvezel of kabel.
Houd er tevens rekening mee dat het mogelijk is dat de gewenste internetsnelheid niet haalbaar is op je adres. Let hier goed op bij het internet vergelijken.
Conclusie
Op de vraag "Wat is een goede internetsnelheid?" zijn verschillende antwoorden. Voor de een is het een lage snelheid en voor de ander een hoge snelheid. Eén ding is zeker: een goede internetsnelheid is de snelheid die aansluit op je behoeften en situatie. Jij bepaalt. 😉
Heb ik een vraag niet beantwoord in het artikel? Laat het me hieronder weten. Bedankt voor het lezen!