Verschillende Soorten Internetverbindingen
Van razendsnel glasvezel tot de oude betrouwbare kabel: voor elke digitale behoefte is er een perfecte internetverbinding!
Op zoek naar de perfecte internetverbinding? De keuze is cruciaal, want er zijn verschillende soorten internetverbindingen en elke soort verbinding - van ADSL tot glasvezel - heeft zijn eigen unieke voordelen, snelheden en prijzen.
Inhoudsopgave
- Kabel-internet: oud en betrouwbaar
- DSL-internet: variabel en betaalbaar
- Glasvezel-internet: snel en klaar voor de toekomst
- Alternatieve internetverbindingen
- Mobiel internet
- Satellietverbinding
Het is essentieel om je persoonlijke internetgebruik als uitgangspunt te nemen. Ben je een fervent streamer of downloader? Kies dan voor een snellere verbinding om frustratievrij te genieten.
Maar, gebruik je internet sporadisch voor lichte activiteiten zoals surfen of e-mailen? Dan past een basisabonnement beter bij jou, wat ook nog eens vriendelijker is voor je portemonnee.
Laten we samen ontdekken welke internetverbinding het beste aansluit bij jouw digitale levensstijl.
In Nederland zijn de voornaamste soorten internetverbindingen ADSL, VDSL, glasvezel, kabel, en mobiel internet zoals 4G en 5G. ADSL en VDSL gebruiken telefoonlijnen, glasvezel biedt de hoogste snelheden via glasvezelkabels, terwijl kabelinternet over coaxkabels loopt. Mobiel internet biedt flexibiliteit met 4G en de nieuwste 5G-technologie voor snel internet onderweg.
Kabel-internet: oud en betrouwbaar
Als eerste internetverbinding is het mogelijk om te kiezen voor kabel. Dit is een van de oudste signalen en verbindingen. Deze werd oorspronkelijk voor televisie gebruikt en het gevolg hiervan is dat deze nu ook als basisdienst gekozen kan worden op het moment dat je wilt internetten.
Er zijn wat kleine providers die een eigen netwerk hebben. Ziggo is echter de enige provider die een heel kabelnetwerk aanbied. Wanneer je dus voor een kabelverbinding wilt gaan, kies je idealiter voor Ziggo.
Bij een kabelverbinding kan er altijd maar 1 provider tegelijk op de kabel zitten. Op DSL- en glasvezelverbindingen zijn juist meerdere providers tegelijkertijd mogelijk. De maximale downloadsnelheid met een kabel ligt vaak rond de 400 Mbps (megabits per seconde).
Wanneer dit niet genoeg is, is het een optie om te kiezen voor de Connect Box. Ziggo biedt deze aan, maar ook andere bedrijven bieden een soortgelijke box om de internetsnelheid wat op te schroeven. Met zo’n box haal je een snelheid van 1 Gbps (Gigabit per seconde).
DSL-internet: variabel en betaalbaar
DSL-internet staat voor Digital Subscriber Line. DSL word wel eens XDSL. Vroeger was er voor een telefonie-abonnement een DSL-kabel nodig voor het basis-abonnement. Tegenwoordig is dit niet meer nodig, maar de aansluiting is nog steeds aanwezig.
Wanneer je op zoek bent naar een internetverbinding die vrij variabel is, dan is DSL waarschijnlijk een goede keus voor je. Naast ADSL is er ook een variant die VDSL heet. Via dit netwerk verzend je veel meer data.
Daarnaast is er de zogeheten pair bonding, wat inhoudt dat je twee DSL-lijnen met elkaar koppelt om één snelle lijn te krijgen. Hiermee verdubbel je dan ook meteen je bandbreedte. DSL is daarbij meestal goedkoper dan kabel. Op het moment dat je een simpel internetabonnement wilt afsluiten, is DSL dan ook een goede keuze.
Glasvezel-internet: snel en klaar voor de toekomst
Tegenwoordig hebben de meeste mensen glasvezel als internetverbinding. Glasvezel internet veranderde de spelregels. Met een flinterdunne draad van speciaal glas, rechtstreeks naar je woning (FTTH), bereik je snelheden tot 1 GBps (Gigabyte per seconde). Dit is niet zomaar snel, het is bliksemsnel – data reist bijna met de snelheid van het licht.
De zeer hoge snelheden van glasvezel heeft vrijwel geen enkele consument daadwerkelijk nodig. 1 GBps is voor particulieren al snel overkill.
Toch is het vaak een goede optie om te kiezen voor glasvezel. Waarom? Omdat glasvezel nu qua prijs vergelijkbaar is met kabelinternet. Dit betekent dat je voor een vergelijkbare prijs veel hogere snelheden en betrouwbaarheid krijgt. Dit maakt het een slimme keuze voor zowel snelheid als kosten.
Doe een glasvezel check om te zien of het beschikbaar is bij jou thuis. Met deze technologie ben je klaar voor de toekomst.
Nu hoor ik je vragen "Is het wel echt nodig en niet overbodig?" Zo vroeg ook mdws1977 het volgende op Reddit:
Ik heb 5 computers, 3 smartphones, 2 smart pads, 4 streaming tv's (met Roku) die constant gebruikt worden door 3 mensen, en een groot aantal thuisapparaten die gebruik maken van mijn thuisnetwerk dat draait op 60Mbps download en 5Mbps upload, en alles draait perfect.
En dat is inclusief het downloaden en uploaden van bestanden. Ik zie al die gigabit glasvezelnetwerken thuis, maar zijn ze echt nodig?
Als je het mij vraagt wel. Wel als het qua kosten weinig tot niets scheelt. NIet alleen ben je klaar voor de toekomst, ook heb je minder geduld nodig. Xerastraza (via Reddit ) legt het (in dit geval voor gamers) als volgt uit:
Voor games downloaden is absoluut geen hoge snelheid nodig, het gaat er vooral om hoe lang je wilt wachten op downloads/patches.
Als je niet uren wilt wachten om een spel van 60GB te downloaden, zijn hogere snelheden beter. Als je het niet erg vindt om een paar uur te wachten, kun je streaming en gaming overleven op lagere snelheden.
Een ander groot pluspunt is dat je uploadsnelheid net zo hoog is als je downloadsnelheid. Dit betekent dat je zonder haperingen internet, online gamet, streamt en foto's uploadt. En omdat elke woning een eigen aansluiting heeft, heb je geen last van vertraging door je buren. Glasvezel levert wat het belooft!
Wanneer je kijkt naar wat de meeste Nederlanders hebben, is glasvezel zonder twijfel wel superieur te noemen. Zeker in de toekomst wordt deze manier van internet steeds populairder. Het is wel belangrijk dat je een goede WiFi router hebt als je gebruikmaakt van een glasvezelverbinding: je wilt wel dat deze de snelheden van glasvezel bijpoot.
Alternatieve internetverbindingen
Wanneer je niet voor een kabel, DSL of glasvezel wilt gaan, zijn er alternatieven. Zo kun je kiezen voor mobiel internet en kun je met 4G (en 5G) uitstekende internetsnelheden halen. Daarnaast is er ook een satellietverbinding waarbij de gemiddelde snelheid niet erg hoog is en je met datalimieten te maken krijgt, maar de optie moet genoemd worden.
Mobiel internet
Mobiel internet maakt gebruik van draadloze telecommunicatienetwerken, zoals 4G en 5G, om internettoegang te bieden.
In tegenstelling tot vaste verbindingen zoals ADSL, VDSL, glasvezel en kabel, die afhankelijk zijn van fysieke lijnen, biedt mobiel internet de vrijheid om overal verbonden te blijven. Het is ideaal voor gebruik onderweg en in gebieden waar vaste verbindingen beperkt of afwezig zijn.
Hoewel de snelheid van mobiel internet aanzienlijk is verbeterd met 5G, kan het in sommige gevallen nog steeds variëren afhankelijk van de netwerkdekking en -dichtheid.
Satellietverbinding
Internet via een satellietverbinding biedt toegang tot het internet via communicatiesatellieten. Deze vorm van internet is vooral nuttig in afgelegen of landelijke gebieden waar traditionele vaste verbindingen zoals ADSL, VDSL, glasvezel en kabel niet beschikbaar zijn.
Satellietinternet kan overal met een helder zicht op de hemel worden gebruikt, maar het kan onderhevig zijn aan hogere latentie en variërende snelheden, vooral bij slecht weer. Het is een essentiële oplossing voor internettoegang in gebieden waar andere vormen van internetconnectiviteit beperkt zijn.
Veelgestelde vragen over de verschillende soorten internetverbindingen
Hoewel het meeste over de verschillende internetverbindingen in dit artikel beschreven staat, kan het goed zijn dat je nog wat vragen hebt. Hopelijk beantwoord ik die hieronder.
Hoe verschillen de downloadsnelheden tussen de verschillende soorten internetverbindingen?
ADSL biedt snelheden tot 24 Mbps, VDSL tot 200 Mbps, terwijl glasvezel en kabelinternet snelheden tot 1 Gbps kunnen bereiken. Satellietinternet biedt meestal snelheden tot 50 Mbps. Kies glasvezel of kabel voor de hoogste snelheden, vooral als je veel streamt of grote bestanden downloadt
Wat zijn de uploadsnelheden van verschillende internetverbindingen?
Bij glasvezel zijn upload- en downloadsnelheden vaak gelijk, tot 1 Gbps. Kabelinternet biedt uploadsnelheden tot 50 Mbps, terwijl ADSL en VDSL lager liggen. Voor snelle uploads, zoals bij online gaming of het uploaden van grote bestanden, is glasvezel de beste keuze.
In welke gebieden zijn de verschillende soorten internetverbindingen beschikbaar?
ADSL en VDSL zijn bijna overal in Nederland beschikbaar. Glasvezel is in opkomst in stedelijke en sommige landelijke gebieden. Kabelinternet is breed beschikbaar, vooral in stedelijke gebieden. Satelliet- en mobiel internet (4G/5G) bieden dekking in gebieden waar andere verbindingen beperkt zijn.
Wat zijn de installatiekosten voor verschillende soorten internetverbindingen?
Installatiekosten variëren: ADSL en VDSL hebben vaak lage of geen installatiekosten. Glasvezel kan hogere installatiekosten hebben, afhankelijk van je locatie en provider. Kabelinternet heeft meestal gematigde installatiekosten. Overweeg deze kosten bij het kiezen van je internettype.
Conclusie
Internet ligt voor iedereen in Nederland binnen handbereik. De snelheden hiervan zijn echter sterk afhankelijk van de verbindingsmethode, welke weer deels afhankelijk is van waar je woont. Een glasvezelverbinding krijg je niet snel in een afgezonderd gehucht... vooralsnog. Laten we duimen en hopen dat ook hier snel verandering in komt.
Hoe dan ook is de keuze aan jou. Ik hoop je goed genoeg te hebben ingelicht over de mogelijkheden om een weloverwogen keuze te maken!