Verschillende Soorten Internetverbindingen

Ruben Wildeman

Geschreven door:

Kabel, DSL en glasverbinding – oh, my!

Verschillende Soorten Internetverbindingen


Wanneer je een internetverbinding afsluit, is het belangrijk om te weten voor welke soort verbinding je wilt en kunt gaan. Er is namelijk een groot aanbod aan veel verschillende soorten internetverbindingen en deze hebben allemaal weer andere voor en nadelen en ook verschillende prijzen.

Bij het afsluiten van een nieuw internet abonnement is het ook belangrijk om rekening te houden met je eisen en wensen. Op het moment dat je veel downloadt en streamt, kun je beter voor een wat snellere internetverbinding gaan zodat je geen problemen ondervindt.

Op het moment dat je alleen af en toe wat opzoekt op internet, is het beter om een langzaam abonnement af te sluiten. Aangezien je dan toch maar weinig gebruik maakt van het internet, ben je door een langzamer internet goedkoper uit.

Kabel

Als eerste internet verbinding is het mogelijk om te kiezen voor kabel. Dit is een van de oudste signalen en verbindingen. Deze werd oorspronkelijk voor televisie gebruikt en het gevolg hiervan is dat deze nu ook als basisdienst gekozen kan worden op het moment dat je wilt internetten.

Er zijn wat kleine providers die een eigen netwerk hebben. Ziggo is echter de enige provider die een heel kabelnetwerk aanbied. Wanneer je dus voor een kabelverbinding wilt gaan, kies je idealiter voor Ziggo.

Bij een kabelverbinding kan er altijd maar 1 provider tegelijk op de kabel zitten. Op DSL- en glasvezelverbindingen kunnen juist meerdere providers tegelijkertijd. De maximale downloadsnelheid met een kabel ligt vaak rond de 400 Mbps (megabits per seconde).

Wanneer dit niet genoeg, is kun je kiezen voor de Connect Box. Ziggo biedt deze aan, maar ook andere bedrijven bieden zo’n soort gelijke box om de internetsnelheid wat op te schroeven. Met zo’n box haal je een snelheid halen van 1 Gbps (Gigabit per seconde).

Ethernet kabel

DSL

DSL-internet staat voor Digital Subscriber Line. DSL word wel eens XDSL. Vroeger was er voor een telefonie-abonnement een DSL-kabel nodig voor het basisabonnement. Tegenwoordig is dit niet meer nodig, maar wel blijft de aansluiting nog steeds aanwezig.

Wanneer je op zoek bent naar een internetverbinding die vrij variabel is, dan is DSL waarschijnlijk een goede keus voor je. Naast ADSL is er ook een variant die VDSL heet. Via dit netwerk kun je veel meer data verzenden.

Daarnaast is er de zogeheten pair bonding, wat inhoudt dat je twee DSL-lijnen met elkaar koppelt om één snelle lijn te krijgen. Hiermee verdubbel je dan ook eigenlijk je bandbreedte meteen. DSL is daarbij meestal goedkoper dan kabel. Op het moment dat je dan ook een simpel internetabonnement wilt afsluiten, is DSL dan ook een goede keuze.

Glasvezel

Tegenwoordig hebben de meeste mensen glasvezel als internetverbinding. Deze glasvezel loopt vaak tot in de wijkkast bij jou in de buurt. Daarna word deze door een DSL- of door een kabelverbinding overgenomen en gaat hij naar de huishoudens via glasvezel, en eindigt de in de meterkast.

Glasvezel kan zeer hoge snelheden geven die geen enkele consument daadwerkelijk nodig heeft. 1 GBps (Gigabyte per seconde) is voor particulieren over kill.

Ook is er een groot verschil in de basis van data overdracht. Wanneer je namelijk voor een kabel of voor een DSL kiest, zijn er geen stroom signalen. Bij glasvezel word er echter gebruik gemaakt van licht om data over te brengen. De stroom die hierbij komt kijken, is waarneembaar.

Wanneer je kijkt naar wat de meeste Nederlanders hebben, is glasvezel zonder twijfel wel superieur te noemen. Zeker in de toekomst wordt deze manier van internet steeds populairder. Het is wel belangrijk dat je een goede WiFi router hebt als je gebruik maakt van een glasvezelverbinding. Je wilt namelijk wel dat deze de snelheden van glasvezel bijpoot.

Glasvezel Geïllustreerd

Alternatieven

Wanneer je niet voor een kabel, DSL of glasvezel wilt gaan, zijn er alternatieven. Zo kun je kiezen voor mobiel internet en kun je met 4G (en 5G) uitstekende internetsnelheden halen. Daarnaast is er ook een satellietverbinding waarbij de gemiddelde snelheid niet erg hoog is en je met datalimieten te maken krijgt, maar de optie moet genoemd worden.

Conclusie

Internet ligt voor iedereen in Nederland binnen handbereik. De snelheden hiervan zijn echter sterk afhankelijk van de verbindingsmethode, welke weer deels afhankelijk is van waar je woont. Een glasvezelverbinding krijg je niet snel in een afgezonderd gehucht ... vooralsnog. Laten we duimen en hopen dat ook hier snel verandering in komt.

Hoe dan ook is de keuze aan jou. Ik hoop je goed genoeg te hebben ingelicht over de mogelijkheden om een weloverwogen keuze te maken!

Was dit artikel behulpzaam?