Wat is de Beste Keuze: DSL, Glasvezel of Kabel?
De drie grootheden, uitgelegd!
In de wereld van snel internet staan consumenten vaak voor de keuze tussen DSL, glasvezel of kabel. Elk van deze technologieën heeft unieke eigenschappen en voordelen, die belangrijk zijn om te overwegen bij het selecteren van de juiste internetverbinding voor thuis of op kantoor.
In dit artikel vergelijken we deze drie opties grondig, zodat je een weloverwogen keuze maakt.
DSL, glasvezel of kabel?
Bij het kiezen tussen DSL, glasvezel of kabel, overweeg eerst de internetsnelheid die je nodig hebt; glasvezel biedt de hoogste snelheden, gevolgd door kabel en dan DSL. Bekijk ook de beschikbaarheid in jouw regio, aangezien glasvezel niet overal beschikbaar is.
Ten slotte, vergelijk de kosten en stabiliteit van de verbinding, waarbij glasvezel over het algemeen het betrouwbaarst is, maar mogelijk duurder dan DSL en kabel.
DSL
DSL (digital subscriber line) werkt via de koperen telefoonlijn. De data wordt verstuurd via stroomsignalen.
Onder DSL vallen zowel ADSL als VDSL. ADSL werd in 2000 in Nederland geïntroduceerd. Dit hield destijds niet alleen sneller internet in, maar ook dat onbeperkt internetten voor een vast bedrag mogelijk werd. VDSL is de opvolger van ADSL, en is daarmee een sneller en beter alternatief.
DSL heeft een grote dekking in Nederland: het is bijna overal beschikbaar. Je kunt dan ook ruimschoots kiezen uit verschillende aanbieders. Ook is het de goedkoopste internetvorm.
Wel blijft DSL op gebied van snelheid achter bij glasvezel en kabel. Een DSL-verbinding is met een maximale downloadsnelheid van 200 Mbit/s (Megabit per seconde) en een maximale uploadsnelheid van 20 Mbit/s stukken minder snel dan de beschikbare alternatieven.
De termen Mbit/s, Mbps en MB/s worden nogal eens door elkaar gebruikt en dat kan verwarrend zijn. 'Mbit/s' en 'Mbps' staan beide voor 'megabit per seconde'. 'MB/s' staat voor 'megabyte per seconde' en dit is iets anders. Een megabyte (MB) is acht keer groter dan een megabit (Mb). Wil je uitrekenen hoeveel MB's per seconde je kunt downloaden met een bepaalde snelheid? Dan deel je het aantal Mbit/s of Mbps door acht.
Bovendien is de snelheid afhankelijk van de afstand tot de wijkcentrale: hoe verder weg je hiervan woont, hoe trager het internet.
Ook gaat bij DSL de bandbreedte van die nodig is voor televisie af van de bandbreedte voor internet. Dit houdt in dat je internetverbinding minder snel is als je tegelijkertijd televisiekijkt.
De DSL-techniek is inmiddels ingehaald door kabel en glasvezel. Op termijn zal deze verouderde internetverbinding dan ook verdwijnen.
Wat we goed vinden:
- Goedkope abonnementen
- Grote dekking
Wat we minder goed vinden:
- Minder snel dan kabel en glasvezel
- De afstand tot de wijkcentrale heeft invloed op de snelheid
Kabelinternet
Kabel gebruikt coaxkabels voor toegang tot het internet. Deze kabels lopen van de wijkkast naar de woning. Het kabelnetwerk is oorspronkelijk aangelegd voor radio en televisie; pas later werd daar internet aan toegevoegd.
De kabel is zeer geschikt om te zenden, maar minder om te ontvangen. Daarom kan een hoge downloadsnelheid van maximaal 1000 Mbit/s (1 Gbit/s) worden behaald, maar de uploadsnelheid steekt daar schril bij af met 50 Mbit/s – zeker tegenover die van een glasvezelverbinding.
Of dit voor jou een nadeel is, hangt af van je gebruik. Het is goed om stil te staan bij de vraag: hoeveel uploadsnelheid heb ik nodig? Vooral als je thuis werkt en vaak videogesprekken voert, is een hoge uploadsnelheid een pre.
De enige manier om een hogere uploadsnelheid te behalen is door voor glasvezel te kiezen (indien dat op je adres beschikbaar is). Als dat niet mogelijk is, zijn er meerdere manieren om in ieder geval het maximale uit je uploadsnelheid te halen.
Er zijn opties om de modem of router te vervangen voor betere prestaties en netwerkstabiliteit, wat vooral nuttig is bij toenemend aantal apparaten en data-intensief gebruik.
De beste router voor Ziggo helpt je om de uploadsnelheid te stabiliseren, en de beste mesh-router levert de best haalbare uploadsnelheid door het hele huis. Ook raad ik altijd aan om een bekabelde verbinding te gebruiken in plaats van een wifi-verbinding om de hoogste snelheden te behalen.
Een voordeel van de coaxkabel is dat het voor een stabiele internetverbinding zorgt – de coaxkabel heeft minder last van ruis dan DSL. De afstand tot de wijkkast is bij een kabelverbinding ook niet bepalend voor de snelheid.
Er is wel een in verhouding beperkt aanbod aan aanbieders van kabel. Hierdoor zijn de prijzen van de abonnementen hoger dan bij DSL.
Wat we goed vinden:
- Biedt een hoge downloadsnelheid
- Overlegt een stabiele verbinding
Wat we minder goed vinden:
- Weinig aanbieders
- De uploadsnelheid blijft achter bij de downloadsnelheid
Glasvezel
Waar DSL gebruikmaakt van stroomsignalen, verstuurt glasvezel de data via lichtsignalen. Hierdoor kan een zeer goede internetsnelheid worden behaald. De afstand tot de wijkcentrale maakt bij een glasvezelverbinding niet uit. Ook is, in tegenstelling tot verbinding via de kabel, de up- en downloadsnelheid hetzelfde.
Tertius Baardwijk op Quora zegt: "Een glasvezelkabel is een golfgeleider voor elektromagnetische golftransmissie in het bereik van 180-250 THz. In dit bereik is veel meer bruikbare bandbreedte beschikbaar, wat resulteert in een hogere datadoorvoer."
Glasvezel is een toekomstbestendige technologie. Glasvezel is ook minder gevoelig voor verstoringen en biedt een stabielere verbinding, waardoor het een duurzame keuze is voor zowel nu als in de toekomst.
Glasvezel haalt snelheden van 1000 Mbit/s (1 Gbit/s) voor zowel downloaden als uploaden. Glasvezelabonnementen zijn op dit moment het duurst, maar wel verreweg de beste optie als je graag ultrasnel internet in huis wilt.
Glasvezel is echter nog niet overal beschikbaar. Om deze kabels aan te leggen, moet men de straat openbreken. Dit kost tijd én geld. Benieuwd of dit bij jou al is gebeurd? Je kunt online checken of glasvezel op jouw adres mogelijk is!
Zelf heb ik nog DSL thuis, maar zodra het mogelijk wordt, stap ik graag over. Ik heb glasvezel meerdere keren op andere plekken uitgeprobeerd, en het verschil was direct merkbaar.
Naast het bovenstaande is glasvezel het zuinigst van de drie internettechnieken. Het verbruik is 17 keer lager dan netwerken die stroomsignalen gebruiken. Glasvezel is daarmee ook een fijne keuze voor de planeet. 🌎
Het is naast internetten ook mogelijk om tv te kijken via glasvezel. Je geniet hierbij van een superieure beeldkwaliteit en geluid, dus het is een mooie aanvulling op je smart tv.
Wat we goed vinden:
- Haalt hoge snelheden
- De upload- en downloadsnelheid zijn hetzelfde
- Is zuiniger
Wat we minder goed vinden:
- Is nog niet overal beschikbaar
- Duurder dan DSL
Conclusie
De drie technieken hebben allemaal voor- en nadelen. Glasvezel is de snelste vorm van internet, maar nog niet overal gelegd. Bovendien zijn de abonnementen het duurst.
Ook via de coaxkabel kun je een hoge snelheid behalen, al blijft de uploadsnelheid achter bij de downloadsnelheid. DSL is het traagst, maar heeft wel een hoge dekking en een goed prijskaartje.
Mijn voorkeur gaat uit naar glasvezel vanwege de superieure prestaties. Als tech-schrijver kan ik dat goed gebruiken, maar wellicht dat het voor jouw internetbehoeften minder van belang is. Kabel is een mooie middenweg qua prijs-kwaliteitverhouding en als budget het allerbelangrijkste is, dan zit je met DSL ook goed.
Hopelijk heb je dankzij dit artikel een keuze kunnen maken tussen DSL, grasvezel en kabel. Bedankt voor het lezen!