Beste Router voor Ziggo

Router met ethernetkabels

Laatst geüpdatet op:

Ons wordt vaak gevraagd wat de beste router voor Ziggo is. Dit komt omdat het standaard modem van Ziggo vaak een tegenvallend bereik en snelheid heeft. 🐢

Ziggo levert deze router-modemcombinatie gratis bij het abonnement en is uiteraard niet vergelijkbaar met de betere modellen, echter hangt aan deze laatste wel een prijskaartje. Waarom zou je echter een andere router kopen dan de standaard router die Ziggo je meelevert? Dat lees je hier!

Table of Contents

De twee opties voor betere internetsnelheden

Om te beginnen kun je de nummer #1 uit onze beste WiFi-router lijst kopen. Dan weet je zeker dat je goed zit. Deze lijst wordt periodiek geüpdatet.

In dit geval is dit de Asus ROG Rapture GT-AX11000: hiermee ben je meteen klaar voor de toekomst gezien zijn WiFi 6-capaciteiten. De komende paar jaar hoef je dus geen nieuwe router meer te kopen.

Asus ROG Rapture GT-AX11000

De tweede optie is dat je een router koopt die specifiek bij jouw Ziggo pakket past. Vrijwel iedereen die tegenwoordig TV en internet in zijn of haar huis wilt hebben, gaat voor een alles-in-een pakket. Er zijn in Nederland verschillende maatschappijen die gecombineerde pakketten aanbieden.

Je kunt daarbij standaard kiezen tussen verschillende pakketten, met bijbehorende snelheden. Voor veel mensen is dit een soort van abacadabra. Het is ook lastig om zonder veel kennis te begrijpen wat nu het merkbare verschil is tussen een downloadsnelheid van 40 Mbps en 200 Mbps per seconde.

Om dan toch maar het beste resultaat te hebben pakken de meeste mensen het middelste pakket. Bij Ziggo is dat Ziggo Complete.

Op zich een prima keus, maar wel eentje met een addertje onder het gras. Bij ieder pakket krijg je zoals eerder gezegd van Ziggo een gratis router. Die is op zich prima, maar past soms niet helemaal bij de snelheid die je met zo’n pakket eigenlijk kunt bereiken.

Je kunt dan wel een pakket bestellen met 200 Mbps, maar als je router niet sneller kán dan 100 Mbps, dan schiet dat natuurlijk niet op. De oplossing is om zelf een router te kopen die aansluit bij de snelheid van het gekozen pakket. In dit overzicht vind je de beste routers om te kopen bij de verschillende Ziggo pakketten.

Top 4 Beste Ziggo Routers

Netgear Orbi WiFi 6 RBK852

Netgear Orbi Wifi 6 RBK852 naast elkaar
Beste voor Ziggo Giga
4.9/5
 • Met deze twee routers zet je een multi-room mesh-netwerk op, waardoor je door je hele huis of pand razendsnel internet hebt
 • De installatie is een fluitje van een cent
 • Voor een mesh-systeem van dit kaliber betaal je ook wat

WiFi-standaarden: 802.11ax/ac/g/n
Frequentiebanden: Simultaneous tri-band
MU-MIMO: Ja

Snelheid 2,4 GHz: 1200 Mbps
Snelheid 5 GHz: 4800 Mbps
Ethernetpoorten: 9

Asus AiMesh RT-AX92U Duo Pack

Beste voor Ziggo Max
4.4/5
 • 802.11ax-standaard werkt niet wanneer deze routers als een mesh-netwerk worden opgezet
 • Deze routers zijn bijzonder compact, waardoor je ze makkelijk uit het zicht kunt plaatsen
 • 802.11ax-standaard werkt niet wanneer deze routers als een mesh-systeem worden gebruikt

WiFi-standaarden: 802.11ax/ac/g/n/b
Frequentiebanden: Simultaneous tri-band
MU-MIMO: Ja

Snelheid 2,4 GHz: 400 Mbps
Snelheid 5 GHz: 4804 Mbps
Ethernetpoorten: 4

Netgear Nighthawk AC2300 R7000P

Beste voor Ziggo Complete
4/5
 • Net als bij het Ziggo Complete pakket, tref je ook hier een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding
 • Levert uitstekende snelheden voor gemiddeld thuisgebruik mede dankzij MU-MIMO
 • Het web-interface is soms wat aan de trage kant

WiFi-standaarden: 802.11ac/g/n
Frequentiebanden: Simultaneous dual-band
MU-MIMO: Ja

Snelheid 2,4 GHz: 600 Mbps
Snelheid 5 GHz: 1625 Mbps
Ethernetpoorten: 4

TP-Link Archer AC1200

Beste voor Ziggo Start
3.5/5
 • De TP-Link Archer is sneller dan veel andere routers in dezelfde prijscategorie
 • Over de prijscategorie gesproken: die sluit goed aan op de lage kosten van het Ziggo Start pakket
 • Je zult voor betrouwbaar WiFi-bereik op meer dan één verdieping een WiFi-repeater of access point moeten kopen

WiFi-standaarden: 802.11ac/g/n
Frequentiebanden: Dual-band
MU-MIMO: Nee

Snelheid 2,4 GHz: 350 Mbps
Snelheid 5 GHz: 867 Mbps
Ethernetpoorten: 4

Dit is het nieuwste van het nieuwste. Met dit pakket kun je onder ideale omstandigheden – dus als je ook de beste router en dergelijke hebt – downloadsnelheden halen tot 1000 Mbps en uploadsnelheden van 50 Mbps. Deze optie is echter niet overal beschikbaar: het is helaas beperkt tot Wassenaar, Voorburg, Den Haag, Delft, Leidschendam en Nootdorp.

Een pakket als deze is uitermate geschikt voor commercieel gebruik en kán gezien worden als overkill voor thuisgebruik. Hoe dan ook is dit pakket niet gericht op casual internetgebruikers: het is met name voor degenen die ontzettend veel dataverkeer verrichten. Denk maar eens aan een team van video editors dat constant bewerkt en onbewerkt videomateriaal van en naar hun servers stuurt.

Om alles uit dit pakket te halen, moet je in ieder geval bereid zijn om een passende router te kopen.

Geen Gigabitsnelheden nodig of woon je buiten gebieden waarin dit beschikbaar is? Dan is Ziggo Max de eerstvolgende optie. Het is zo’n beetje de is de Max Verstappen onder de alles-in-een pakketten. Het internet bereikt hier downloadsnelheden van 400 Mbps en uploadsnelheden van 50 Mbps; zo kun je het pakket ook rustig commercieel gebruiken, bijvoorbeeld als gastnetwerk voor je restaurant. 

Voor gebruik in huis is dit pakket eigenlijk vooral leuk als je iedere week Max Verstappen in 4K op je smart TV scherm wilt bekijken – en dan in zo’n resolutie dat je bij het publiek kunt zien welk merk cola ze drinken.

Voor de rest is een Max-pakket wellicht interessant voor (semi-)professionele gamers die er zeker van willen zijn dat ze tot de eindtijd over voldoende data beschikken. Voor normaal huis-, tuin- en keukengebruik is Ziggo Max wat te veel van het goede. Echter misschien ben jij net zoals ik een persoon die altijd het beste wil; dan is dit pakket uiteraard voor jou.

Mocht je écht de blits willen uithangen met internet met (Ziggo) Max Verstappen snelheid, dan moet je natuurlijk ook een Max router aan durven schaffen. De standaard Ziggo router is niet stabiel en snel genoeg om dit pakket volledig te benutten.

Ziggo Complete is het meest gekozen pakket van Ziggo. Hij levert downloadsnelheden tot 250 Mbps en uploadsnelheden tot 25 Mbps. Als je dat allemaal maximaal zou kunnen gebruiken is dat genoeg om op tien laptops tegelijkertijd online naar Youtube te kijken.

Nu is het wel zo dat het zelden voorkomt dat je jouw maximale snelheid kunt gebruiken, al belooft Ziggo wel van harte dat dit het geval is. Tóch zul je betere resultaten bereiken met een router uit onze lijst dan het meegeleverde model.

Bij Ziggo start krijg je downloadsnelheden tot 50 Mbps en uploadsnelheden tot 5 Mbps. Dat is in principe genoeg om online films mee te kijken en tegelijkertijd Youtube op je telefoon open te hebben staan.

Voor bijvoorbeeld gamers en mensen die graag op 2K- of 4K-resolutie beelden willen bekijken, is dit echter waarschijnlijk niet genoeg.

De 4 Beste Ziggo Routers op een Rij

#1 Netgear Orbi WiFi 6 RBK852 – Beste voor Ziggo Giga

WiFi-standaarden: 802.11ax/ac/g/n
Frequentiebanden: Simultaneous tri-band

MU-MIMO: Ja
Ethernetpoorten: 9

Snelheid 2,4 GHz: 1200 Mbps
Snelheid 5 GHz: 4800 Mbps

Om alles uit het snelste internetpakket te halen, zul je ook de snelste router nodig hebben. Dan kom je al snel uit bij (onder andere) de Netgear Orbi-reeks. De RBK852-serie – ook wel AX600 genoemd – is in het specifiek een sterke speler.

Je kunt deze als enkele router kopen, of samen met één of twee andere satelieten waarmee je een multi-room mesh-systeem opzet. Zo weet je zeker dat je óveral ontvangst hebt. De set-up is overigens een fluitje van een cent: je gebruikt hiervoor je iPhone of Android telefoon, of natuurlijk je PC.

Op de 5 GHz-band behaal je hierna een topsnelheid van maar liefst 4800 Mbps haalt. Natuurlijk ben je hoogstwaarschijnlijk met meer dan één apparaat verbonden met deze router. De snelheid die je behaalt is mede afhankelijk hiervan – en dat is waar de 4×4 MU-MIMO zijn intrede maakt.

Hierdoor krijg je 4 gelijktijdige datastromen, waardoor je niet in de virtuele wachtrij komt te staan als jij, de rest van je gezin of wellicht de gasten van je restaurant tegelijkertijd aan het browsen of zelfs streamen zijn!

4.9/5

Nog een prettig gegeven is dat je met deze router meteen klaar bent voor de toekomst. Het Orbi-systeem is namelijk klaar voor de nieuwe 802.11ax-standaard. Zo hoef je de komende paar jaar geen nieuwe router meer te kopen.

Voordelen

 • Deze router is klaar voor de toekomst
 • Hij is razendsnel en staat probleemloos meerdere gelijktijdige verbindingen toe
 • Erg makkelijk te installeren

Nadelen

 • Voor al deze moderne functies betaal je wat

#2 Asus AiMesh RT-AX92U Duo Pack – Beste voor Ziggo Max

WiFi-standaarden: 802.11ax/ac/g/n/b
Frequentiebanden: Simultaneous tri-band

MU-MIMO: Ja
Ethernetpoorten: 4

Snelheid 2,4 GHz: 400 Mbps
Snelheid 5 GHz: 4804 Mbps

4.4/5

Ook met dit kleine maar dynamische duo ben je klaar voor de toekomst: met de 802.11ax-standaard behaal je snelheden tot maar liefst 4804 Mbps op de 5 GHz-band! Nu gebruiken veel clients – laptops, telefoons, enzovoorts – de ax-standaard nog niet. Treur echter niet: ook door middel van de ac-standaard behaal je topsnelheden met deze routers.

Dat is maar goed ook, want als je deze routers tot een mesh-netwerk maakt, kun je geen gebruik maken van de ax-standaard.

De set-up van het geheel is vrij makkelijk. Je gebruikt hiervoor de web-interface of de mobiele app voor Android of iOS. Dit proces is bij alle Asus routers haast identiek.

Na de installatie doorlopen te hebben, kun je genieten van je Ziggo Maxpakket! Deze wordt maximaal benut door deze Asus routers dankzij 4×4 MU-MIMO. Door vier gelijktijdige datastromen worden wachttijden sterk ingekort. Lag en dergelijke is dus verleden tijd!

Voordelen

 • Met dit duo stel je een mesh-netwerk samen waardoor je in je hele huis razendsnel internet hebt
 • Bijzonder compact, waardoor je beiden altijd wel ergens kwijt kunt
 • Dit is in feite de allersnelste router uit deze top 5

Nadelen

 • Geen 802.11ax-protocol in mesh-modus

#3 Netgear Nighthawk Nighthawk AC2300 R7000P – Beste voor Ziggo Complete

WiFi-standaarden: 802.11ac/g/n
Frequentiebanden: Simultaneous dual-band

MU-MIMO: Ja
Ethernetpoorten: 4

Snelheid 2,4 GHz: 600 Mbps
Snelheid 5 GHz: 1625 Mbps

De R7000P is de opvolger van de populaire R7000. Hoewel dit model de ax-standaard niet ondersteunt, kun je er nog rustig van uit gaan dat je hiermee alles uit je Ziggo Complete-pakket trekt. Je haalt namelijk een maximale snelheid van 1625 Mbps met dit model, wat zelfs boven hetgeen ligt dat het internetpakket aanbiedt.

Indien je niet als enige verbinding maakt met deze router, is het echter beter om een te kiezen die net wat meer kan dan nodig is.

Netgear Nighthawk AC2300 R7000P vooraanzicht
4/5

Daarbij helpt het ook dat dit model 3×3 MU-MIMO ondersteunt. Zelfs als je huis bol staat van het internetverkeer, weet je zo dat je niet hoeft te wachten tot het filmpje van je favoriete YouTuber laadt.

Natuurlijk is het installatiegemak ook van belang. Als je niet met de router overweg kunt, behaal je die bovengenoemde resultaten ook nooit! Gelukkig hoort bij dit model ook een gemakkelijke set-up.

Nightgear heeft inmiddels een redelijk goed idee van hoe ze hun routers gebruiksvriendelijk moeten maken. Zodoende is de Nighthawk app op de markt gebracht. Hiermee kun je met je iPhone of Android smartphone de router instellen!

Voordelen

 • Set-up is erg makkelijk mede dankzij mobiele apps
 • MU-MIMO-ondersteuning elimineert wachtrijen

Nadelen

 • Niet erg future proof door afwezigheid van ax-standaard ondersteuning

#4 D-Link AC1200 – Beste voor Ziggo Start

WiFi-standaarden: 802.11ac/g/n
Frequentiebanden: Dual-band

MU-MIMO: Nee
Ethernetpoorten: 4

Snelheid 2,4 GHz: 350 Mbps
Snelheid 5 GHz: 867 Mbps

D-Link AC1200 vooraanzicht
3.6/5

Bij het goedkoopste pakket van Ziggo past uiteraard een budget router: de D-Link AC1200. Fritz kost zo’n €60 en doet wat je van hem verwacht.

Hij verzorgt snel internet – en wel tot een maximum snelheid van 867 Mbps op de 5 GHz-band. Dat is meer dan genoeg om het aanbod van Ziggo Start volledig bij te kunnen benen.

Een klein nadeel is dat dit model geen MU-MIMO ondersteunt, waardoor virtuele wachtrijen wat langer kunnen worden. Bij veel gelijktijdig gebruik kan het startpakket in combinatie met deze router dan ook wat langzaam worden.

Ben je echter in je eentje, of desnoods met z’n tweeën, geef dan vooral niet te veel geld uit aan een duur Ziggo pakket.

Maak je je zorgen over de dekking? Dat snap ik: hij geeft in principe alleen dekking aan de verdieping waarop hij zich verbindt. Een WiFi-versterker of internet via stopcontact bieden in dat geval goede oplossingen.

Voordelen

 • De prijs van deze router sluit goed aan op de prijs van het pakket
 • Kan de snelheden die het Startpakket aanbiedt makkelijk bijbenen

Nadelen

 • Dekt in principe alleen de verdieping waarop hij zich bevindt.

Koopgids: Hoe maak ik de beste koop?

Deze koopgids is toegespitst op hoe je de beste Ziggo router kiest. Om te weten hoe je algeheel de beste router koopt zonder Ziggo in gedachten te houden, lees je de uitgebreidere koopgids in ons artikel over de beste WiFi-routers!

Snelheid van je pakket

Het eerste waar je in dit geval op filtert is de snelheid die je Ziggo pakket biedt. De beste router voor Ziggo Start is natuurlijk niet het beste voor Ziggo Giga. Met de D-Link AC1200 lukt het je bij lange na niet om optimaal gebruik te maken van de snelheid van het Gigapakket.

Andersom geldt echter hetzelfde: je gebruikt de Netgear Orbi 6-reeks niet bij het Ziggo Startpakket. Dit is de definitie van “overkill” en zonde van je geld.

Aantal verbindingen en MU-MIMO

Hoeveel apparaten verbind je met je router? Ook dit is belangrijk omdat je zo weet of je op MU-MIMO-ondersteuning moet filteren en, zo ja, op welke vorm. Je ziet dat als MU-MIMO besproken wordt, er vaak 2 nummers voor staan:

 • 2×2 MU-MIMO, wat wilt zeggen dat er twee datastromen beschikbaar zijn
 • 3×3 MU-MIMO, wat wilt zeggen dat er drie datastromen beschikbaar zijn
 • 4×4 MU-MIMO, wat wilt zeggen dat er vier datastromen beschikbaar zijn

Zie het als een snelweg: zo heb je de A2 bij Knooppunt Amstel met ruim 4×4 banen waardoor het verkeer efficiënt kan doorstromen, of de A2 rond Maarheeze met 2×2 banen. Het verkeer rondom de eerstgenoemde is talrijker, waardoor er meer banen nodig zijn om files te voorkomen. Dat is precies wat MU-MIMO ook doet.

Netgear Orbi Wifi 6 RBK852 op een kastje voor een witte muur

Frequentiebanden

Tegenwoordig zijn single-band routers redelijk weinig. Je hebt voor een zacht prijsje al een dual-band router, wat wilt zeggen dat de router tussen de 2,4 GHz- en de snellere 5 GHz-band wisselt. Nog liever ga je echter voor een simultaneous dual-band: de router bevindt zich hiermee gelijktijdig op beide banden en hoeft niet continu te switchen tussen de twee.

Tegenwoordig bestaan er ook simultaneous tri-band routers. Deze hebben nog een extra band; meestal een tweede 5 GHz-band of een nog snellere 60 GHz-band. Dit is wederom vooral voor mensen die zo’n beetje op en van het internet leven erg handig.

Budget en prijs-kwaliteitverhouding

Zoals eerder al is gezegd koop je geen high-end router voor het Startpakket van Ziggo. Je let bij je aankoop dan ook op de prijs-kwaliteitverhouding: wat krijg je per uitgegeven euro? Doe wat onderzoek naar features die jij belangrijk vindt in een router en denk aan wat je ermee wilt bereiken.

Veel gestelde vragen

Dat ligt wederom aan je behoeften. Als je een bedrijf hebt waarvan een heel team gelijktijdig gebruik maakt van het internet, is het Gigapakket waarschijnlijk de beste keuze. Als je daarentegen alleen wat op het internet surft en je mails checkt, is het Startpakket prima.

Daartussenin liggen Ziggo Complete en Ziggo Max, met de eerste die prima is om ook nog in 1080p te streamen, terwijl de tweede voor bijvoorbeeld de fanatieke online gamers geschikt is.

Je kiest op basis van je internetgewoonten. Hoe dan ook kies je idealiter een router die op zijn minst een dual-band configuratie heeft. Ben je met meerdere apparaten verbonden, filter dan ook op MU-MIMO ondersteuning en mogelijk zelfs bandsteering en beamforming.

Over het algemeen wordt aangeraden dat je na een jaar of vijf je router vervangt.

Dat ligt eraan wanneer je je pakket hebt afgesloten en wélk pakket je hebt afgeslopen. Je vindt ze allemaal terug op hun klantenservicepagina.

Conclusie

Ik hoop dat je iets aan deze gids hebt gehad en een keuze hebt kunnen maken! Laat het vooral weten als je nog tips of vragen hebt – dat kan hieronder. 👇 Bedankt voor het lezen!

Deel dit bericht!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *