Verbindt je Laptop Niet met Wifi? Zo Los Je het Op

Nikki Veerbeek

Geschreven door: Nikki Veerbeek

Binnen no-time ben je weer online.

Verbindt je Laptop Niet met Wifi? Zo Los Je het Op

Wil je net keihard aan het werk gaan of een leuke film/serie kijken, verbindt je laptop niet met wifi. Geen paniek! Je lost dit probleem dikwijls relatief eenvoudig op. In dit artikel reik ik je enkele oplossingen aan. 💻

1. Stel vast of het aan je laptop of aan de verbinding ligt

Een goede manier om te zien of het aan je laptop of aan het netwerk ligt is door naar je smartphone te kijken: is die verbonden met het wifi-netwerk? Zo ja, dan is je laptop het probleem. Zo niet, mag je door naar de stap 3.👇

2. Los laptopproblemen op

Ik begin met een open deur, maar soms is een oplossing zó logisch dat je hem straal vergeet: start je laptop opnieuw op. Het komt niet zelden voor dat het probleem dan met sneeuw voor de zon verdwijnt.

Nog iets wat enigszins voor de hand ligt: controleer of de wifi wel is ingeschakeld op je laptop. Ga op zoek naar het wifi-icoontje om te zien of dit het geval is. Op een Windows-laptop is dat rechtsonderin, op een MacBook rechtsbovenin. Kijk meteen of de vliegtuigmodus niet aanstaat.

Sommige laptops hebben een fysieke wifi-schakelaar die je per ongeluk uitgeschakeld zou kunnen hebben. Ook een virus kan de verbinding blokkeren. Hier kom je snel achter: voer een viruscan op je laptop uit.

Nog geen succes? Maak dan gebruik van de diagnostische tools op je apparaat. Hoe precies kan per laptop verschillen. Het maakt daarbij niet uit of je een zakelijke laptop, gaming-laptop of mini-laptop hebt, het gaat om het besturingssysteem waar je apparaat op draait.

Op een Windows-laptop klik je met de rechtermuisknop op het netwerkpictogram in je taakbalk in de rechterbenedenhoek en vervolgens op 'Problemen oplossen'.

Windows stelt dan automatisch een diagnose van het probleem en zoekt een oplossing. Soms vindt Windows niet de oplossing, maar wel het probleem. Dan kun je daar in ieder geval mee aan de slag.

Op een MacBook analyseer je de wifi-verbinding met het hulpprogramma Wireless Diagnostics. Dit hulpmiddel analyseert je draadloze omgeving en helpt wifi-problemen te identificeren en op te lossen.

Sluit alle apps af en maak verbinding met het wifi-netwerk. Terwijl je de Option-toets (Alt) ingedrukt houdt, klik je op het wifi-pictogram in de menubalk. Er verschijnt een nieuw menu-item. Klik op 'Open Wireless Diagnostics' en vervolgens op 'Doorgaan'.

Voer je beheerderswachtwoord in als je laptop daarom vraagt. Je laptop voert dan een draadloze diagnose uit. Dit duurt enkele minuten.

zwartwitte router

3. Controleer de router

Als het probleem niet aan je laptop ligt, dan is de kans groot dat het aan de router ligt of de verbinding van het modem met je internetprovider. Probeer het volgende:

  • Check of de router op de juiste wijze is aangesloten en aanstaat. Je kunt hierbij kijken of alle kabels aangesloten zijn, of alle lampjes groen branden en of de lampjes niet flikkeren. Is alles correct aangesloten, maar is er sprake van niet brandende of flikkerende lampjes? Dan zou dit op een netwerkstoring kunnen duiden. Neem in dat geval contact op met je internetprovider.
  • Zet de router uit, wacht een minuutje en zet hem daarna weer aan. Dit kan wonderen doen!
  • Misschien is de afstand tussen je laptop en de router te groot. Ga dichterbij zitten – dat kost misschien eventjes wat moeite als je geen goede 2-in-1 laptop of andere lichte laptop hebt, maar als je dan wél verbinding krijgt, is het meteen duidelijk dat je te ver weg zit.

Conclusie

Als het goed is zou je laptop na het volgen van de bovenstaande stappen weer met wifi moeten verbinden. 🥳 Is het niet gelukt? Schroom niet om een bericht te sturen!

Was dit artikel behulpzaam?