Verbindt je Laptop Niet met Wifi? Zo Los Je het Op

Nikki Veerbeek

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

5 min. leestijd

De stappen voor een snelle oplossing!

Verbindt je Laptop Niet met Wifi? Zo Los Je het Op

Wil je net keihard aan het werk gaan of een leuke film/serie kijken, verbindt je laptop niet met wifi. Geen paniek! Je lost dit probleem dikwijls relatief eenvoudig op. In dit artikel reik ik je enkele oplossingen aan. 💻

Hoe los je de problemen met de wifi-verbinding van je laptop op

Problemen met de wifi-verbinding van je laptop oplossen? Controleer eerst op je laptop of je wifi is ingeschakeld en of de vliegtuigmodus uit staat. Reset vervolgens de netwerkinstellingen en zorg ervoor dat de nieuwste drivers geïnstalleerd zijn. Als dit niet werkt, herstart of reset dan je router en probeer opnieuw verbinding te maken.

Oorzaken voor verbindingsproblemen met wifi

Er zijn meerdere oorzaken voor een laptop die geen verbinding maakt met wifi. De oorzaak kan iets simpels zijn, bijvoorbeeld een stekker die niet in het stopcontact zit, maar kan ook complex zijn, zoals een verouderde wifi-adapter.

Ik ben in mijn leven ontzettend veel verschillende oorzaken tegengekomen. Gelukkig heb ik die tot nu toe altijd kunnen oplossen!

Een groot probleem heeft soms een kleine oorzaak met een makkelijke oplossing. Ik praat uit ervaring als ik zeg dat de oplossing voor wifi-problemen vaak meer voor de hand ligt dan je denkt. De oorzaak is vaak iets kleins, zoals een stekker die er niet goed inzit, of een simpele instelling zoals vliegtuigmodus.

Verbindingsproblemen met Wi-Fi zijn al snel frustrerend, maar met de juiste stappen los je ze snel op. In de stappen in dit artikel neem ik de meest voorkomende oorzaken en oplossingen met je door zodat je straks weer geniet van een goede wifi-verbinding.

1. Stel vast of het aan je laptop of aan de wifi-verbinding ligt

Een goede manier om te zien of het aan je laptop of aan het netwerk ligt is door naar je smartphone te kijken: is die verbonden met het wifi-netwerk? Zo ja, dan is je laptop het probleem. Zo niet, mag je door naar de stap 3.👇

2. Los laptopproblemen op

Ik begin met een open deur, maar soms is een oplossing zó logisch dat je hem straal vergeet: start je laptop opnieuw op. Het komt niet zelden voor dat het probleem dan met sneeuw voor de zon verdwijnt.

Nog iets wat enigszins voor de hand ligt: controleer of de wifi wel is ingeschakeld op je laptop. Ga op zoek naar het wifi-icoontje om te zien of dit het geval is. Op een Windows-laptop is dat rechtsonderin, op een MacBook rechtsbovenin. Kijk meteen of de vliegtuigmodus niet aanstaat.

Sommige laptops hebben een fysieke wifi-schakelaar die je per ongeluk uitgeschakeld zou kunnen hebben. Controleer de zijkanten van je laptop voor een schakelaar met een wifi-icoon. Schuif deze om de wifi-functie in te schakelen. Ook een virus kan de verbinding blokkeren. Hier kom je snel achter: voer een viruscan op je laptop uit.

Zorg ook dat andere instellingen de verbinding niet in de weg zitten. Bekijk bijvoorbeeld de energiebeheerinstellingen. Staan deze op zuinig? Controleer dan of het probleem opgelost is door te kiezen voor 'maximale prestaties'. Dit voorkomt dat je laptop de wifi-verbinding verbreekt om energie te besparen.

Wifi-adapters in huis?

Maak je gebruik van een wifi-adapter, zoals een wifi-extender of een powerline-adapter? Dan is het stuurprogramma bijwerken zeker het proberen waard.

Nog geen succes? Dan is het tijd voor wat meer geavanceerde probleemoplossingen. Maak gebruik van de diagnostische tools op je apparaat. Hoe precies kan per laptop verschillen. Het maakt daarbij niet uit of je een zakelijke laptop, gaming-laptop of mini-laptop hebt, het gaat om het besturingssysteem waar je apparaat op draait.

  • Op een Windows-laptop klik je met de rechtermuisknop op het netwerkpictogram in je taakbalk in de rechterbenedenhoek en vervolgens op 'Problemen oplossen'. Windows stelt dan automatisch een diagnose van het probleem en zoekt een oplossing. Soms vindt Windows niet de oplossing, maar wel het probleem. Dan kun je daar in ieder geval mee aan de slag.
  • Op een MacBook analyseer je de wifi-verbinding met het hulpprogramma Wireless Diagnostics, ook wel Draadloze Diagnostiek. Dit hulpmiddel analyseert je draadloze netwerken en helpt wifi-problemen te identificeren en op te lossen. Sluit alle apps af en maak verbinding met het wifi-netwerk. Terwijl je de Option-toets (Alt) ingedrukt houdt, klik je op het wifi-pictogram in de menubalk. Er verschijnt een nieuw menu-item. Klik op 'Open Wireless Diagnostics' en vervolgens op 'Doorgaan'. Voer je beheerderswachtwoord in als je laptop daarom vraagt. Je laptop voert dan een draadloze diagnose uit. Dit duurt enkele minuten.

Heb je een Windowslaptop en werkt bovenstaande allemaal niet? Update dan de stuurprogramma's van de netwerkadapter van je laptop.

Ga naar 'Apparaatbeheer', klik op 'Netwerkadapters', selecteer je wifi-adapter, klik met de rechtermuisknop en kies 'Stuurprogramma bijwerken'. Laat Windows automatisch zoeken naar de nieuwste stuurprogramma of bezoek de website van de fabrikant voor de meest recente software.

Lukt ook dit niet? Dan is het resetten van je wifi-adapter van je laptop wellicht nodig. Ga naar 'Apparaatbeheer', zoek je wifi-adapter onder 'Netwerkadapters', klik erop met de rechtermuisknop en selecteer 'Installatie ongedaan maken'. Herstart je laptop en laat Windows de adapter opnieuw installeren.

zwartwitte router

3. Controleer de router

Als het probleem niet aan je laptop ligt, dan is de kans groot dat het aan de router ligt of de verbinding van het modem met je internetprovider. Probeer het volgende:

  • Check of de router op de juiste wijze is aangesloten en aanstaat. Je kunt hierbij kijken of alle kabels aangesloten zijn, of alle lampjes groen branden en of de lampjes niet flikkeren. Is alles correct aangesloten, maar is er sprake van niet brandende of flikkerende lampjes? Dan zou dit op een netwerkstoring kunnen duiden. Neem in dat geval contact op met je internetprovider.
  • Zet de router (of het access point) uit, wacht een minuutje en zet hem daarna weer aan. Dit kan wonderen doen!
  • Als het herstarten niets uithaalt, dan kun je de router resetten. Hij wordt dan teruggezet naar de fabrieksinstellingen. Houd de resetknop op de achterkant ongeveer tien seconden ingedrukt en laat vervolgens los. Meestal moet je daarvoor een paperclip gebruiken. Na een paar minuten zou je router dan weer opnieuw op moeten starten.
  • Misschien is de afstand tussen je laptop en de router te groot en zit dit het wifi-signaal in de weg. Ga dichterbij zitten – dat kost misschien eventjes wat moeite als je geen goede 2-in-1 laptop of andere lichte laptop hebt, maar als je dan wél wifi-verbinding krijgt, is het meteen duidelijk dat je te ver weg zit. Zo zei kvn1986 het volgende op Tweakers:

Mijn laptop kan regelmatig geen verbinding maken met zowel het wifi-netwerk thuis als op het werk. Als ik mij binnen een paar meter van de router of het acces point bevind, lukt het meestal wel. Maar zodra ik een stukje verderop ga zitten (al bij een meter of 10) valt de verbinding weg en kan ik geen verbinding meer maken.

Conclusie

Als het goed is zou je laptop na het volgen van de bovenstaande stappen weer met wifi moeten verbinden. 🥳 Is het niet gelukt? Schroom niet om een bericht te sturen!

Was dit artikel behulpzaam?