Licht op Pad met de Beste Mini-Laptop

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

9 min. leestijd

Klein maar fijn.

Licht op Pad met de Beste Mini-Laptop

Als je op zoek bent naar een nieuwe laptop, zijn je twee belangrijkste overwegingen waar je je laptop voor gaat gebruiken en hoeveel je te besteden hebt. De beste mini-laptop is perfect voor werk of casual gebruik en is uiterst draagbaar.

In de meeste gevallen presteren ze niet hetzelfde als een laptop van standaardformaat, maar mini-laptops zijn ideaal voor het verzenden van e-mails, tekstverwerking en surfen op het internet. Voor deze taken heb je niet per se een krachtige gaming-laptop nodig.

Scrol snel verder, want hieronder doe ik de top 5 mini-laptops uit de doeken en krijg je alle nodige info in onze koopgids om de juiste koop te maken! 😉

Google Chromebook

Google Chromebook

array ( )

Apple MacBook Air 13” (M2

Apple MacBook Air 13” (M2

array ( )

Apple MacBook Air 13” (M2

Apple MacBook Air 13” (M2

array ( 0 => (object) array( 'store' => 'Amazon.nl', 'url' => 'https://www.amazon.nl/dp/B0CJZJL7TP', 'price' => 1169.0, 'tag_line' => 'Op voorraad', ), )

Bekijk de laagste prijs

De beste mini-laptop koopgids: hoe maak je de beste koop?

Standaard laptops variëren van 13 tot 17 inch-schermen, maar zelfs de kleinste apparaten zijn misschien te groot voor je behoeften. Het ziet er naar uit dat je een kleine machine nodig hebt. Steeds meer laptopmerken bieden deze kleine apparaten aan, waardoor je in ieder geval niet gek ver meer hoeft te zoeken.

Wat is een mini-laptop?

Mini-laptops zijn lichtgewicht, mobiele computers met kleine afmetingen en kleine schermformaten, variërend van 10,1 tot 13,3 inch. Wil je geen grote laptop, maar wel iets groter dan een mini-laptop? Kies dan voor een 15 inch laptop.

Ze wegen tussen de 0,9 en 1,6 kg. Hun dikte is in de loop der tijd afgenomen en de mini-laptop van vandaag is ongeveer 1,5 tot 2,5 cm dun.

De meeste mini-laptops missen wel een aantal belangrijke zaken ten opzichte van de beste zakelijke laptop bijvoorbeeld, zoals een volledige reeks poorten en een scherm met hoge resolutie.

Mini-modellen bevatten meestal processoren met lagere voltages en een lager stroomverbruik dan die in grotere formaten. Licht je prioriteit bij het gewicht van de laptop, maar heb je toch een krachtigere processor nodig? Ga dan voor de beste lichte laptop.

Type laptop

De meeste laptops hebben nog steeds een traditioneel clam-ontwerp, met een scherm dat je op het toetsenbord en touchpad klapt.

Er zijn echter ook modellen die deze trend doorbreken. Sommige laptops behouden de traditionele vorm maar voegen een touchscreen toe, wat leuk is voor creatieve taken zoals tekenen of muziek maken.

2-in-1 Chromebook in beeld

Andere hebben een touchscreen dat je achter het toetsenbord klapt, waardoor je de laptop omvormt tot een tablet - dit wordt ook wel een 2-in-1 laptop genoemd. Of zo'n laptop met touchscreen voor jou het meest geschikt is, hangt af van je activiteiten en persoonlijke voorkeur.

Chromebooks

Chromebooks zijn op dit moment je beste keuze in het hogere segment van de mini-laptops. Zolang ze aan je eisen voldoen, vind je nergens anders betere waarde voor je geld. Chromebooks vallen veelal onder de beste goedkope laptops.

Als je het grootste deel van de tijd verbonden bent met het internet en je activiteiten vooral bestaan uit browsen, films bekijken op Youtube of Netflix, muziek luisteren op Spotify, e-mailen, tekstverwerken en andere alledaagse web-gerelateerde activiteiten, dan is een Chromebook een perfecte match voor jou.

Als je je laptop vooral offline gebruikt, of als je gespecialiseerde software voor je werk of school nodig hebt, is een Windows-laptop een betere keuze.

Voor basistaken zijn Chromebooks sneller dan de Windows-computers. Bovendien zijn ze zo ontworpen dat je je niet hoeft bezig te houden met updates, ze zijn beter bestendig tegen virussen en tegelijkertijd veel eenvoudiger aan te passen en in te stellen naar je behoeften.

Net als op je telefoon installeer je apps uit een speciale webwinkel, de Chrome Web Store, met vooraf goedgekeurde toepassingen. De meeste Chromebooks die tegenwoordig verkrijgbaar zijn ondersteunen ook Android-apps uit de Google PlayStore, en tot op zekere hoogte ook Linux- en zelfs Windows apps.

Schermresolutie

De meeste mini-laptops hebben lage resoluties, namelijk HD. Dit is acceptabel voor de meeste thuisgebruiksdoeleinden. Scherpere schermen met een full HD-resolutie van 1920 x 1080 pixels geven je veel extra ruimte ondanks de beperkte schermgrootte, maar ze zijn zeldzaam en erg duur. HD+ (1600 x 900 pixels) is zeer acceptabel, maar ook zeldzaam in dit laptopformaat.

Schermtype

Naast de schermresolutie vertelt het type scherm je vaak meer over hoe je het scherm beleeft.

Net als mobiele telefoons zijn ook laptops uitgerust met verschillende soorten beeldschermen.

Er zijn momenteel twee soorten beeldschermen beschikbaar voor laptops, namelijk lcd en oled (organic light-emitting diode).

Er zijn 3 verschillende lcd-panelen: TN (twisted nematic), IPS (in-plane switching) en VA (vertical alignment).

Lcd

 • TN-panelen zie vooral in goedkopere gaming monitoren. Ze leveren prestaties op de gebieden waar de meeste gamers de voorkeur aan geven: verversingssnelheid en responstijden.
 • VA-panelen worden gekenmerkt door het beste contrast en de beste beelddiepte van de andere hoofdtypen beeldschermen, TN en IPS, maar ook door de langste reactietijden.
 • IPS-schermen bieden ultrabrede verticale en horizontale kijkhoeken van 178 graden. Vooral grafische ontwerpers, professionele fotografen en video-editors profiteren van het gebruik van een IPS-monitor, vanwege de kleurnauwkeurigheid. De technologische vooruitgang heeft ook de snelheid, het contrast en de resolutie van IPS-panelen verbeterd.

Oled

Oled-schermen overleggen een betere beeldkwaliteit, een lage responstijd, verlaagd stroomverbruik en een dunner ontwerp. Hoewel oled al erg populair is in smartphones, wearables, VR-brillen en tv's, leiden inbrandproblemen en hoge productiekosten tot een tragere adoptie op de laptopmarkt.

Inbranden

Er is sprake van inbranding wanneer een deel van een beeld, navigatieknoppen op je smartphone bijvoorbeeld, of een zenderlogo op een tv, als een spookachtige achtergrond blijft hangen op je scherm, ongeacht wat er verder op het scherm verschijnt. 

Het andere probleem met oled is dat het niet zo helder is als lcd. Als je je laptop buiten of in fel verlichte ruimtes wilt gebruiken, kies dan voor een IPS-model.

Interne kracht

Houd er eerst en vooral rekening mee dat mini-laptops niet dezelfde high-end processors of discrete grafische kaarten ondersteunen die je in grotere laptops vindt.

Een discrete grafische kaart staat los van de processor. Ze hebben hun eigen geheugen dat niet wordt gedeeld met de processor. Aangezien dit type grafische kaarten los van de processorchip staan, verbruiken ze meer stroom en genereren ze meer warmte, maar ze bieden wel meer interne kracht.

In een mini-laptop vind je sneller een geïntegreerde grafische kaart. Deze maakt deel uit van de processor en snoept een deel van je werkgeheugen weg tijdens gebruik. Dit soort videokaart is veel beter geschikt voor veel minder veeleisende taken.

Een video bewerken of gamen lukt je niet snel met zo'n model – hoewel vooral AMD goed op weg is met hun geïntegreerde grafische kaarten. Lichtere games als Runescape of zelfs Fortnite op de betere modellen zijn redelijk goed te doen met de beste geïntegreede videokaarten.

Processor

De combinatie processor/besturingssysteem is de belangrijkste factor voor de snelheid van je laptop. De meeste mini-laptops hebben geen processor die snel genoeg is om de kracht van het besturingssysteem aan te kunnen, dus ze werken vaak pijnlijk traag.

Moederbord van een laptop in beeld

Hier zijn een paar tips:

 • Voor de volledige versie van Windows 10 wil je een Intel Core m3/m5/Y processor. Bijvoorbeeld: M3-8100Y of M5Y31.
 • Voor Windows 10S is Pentium/Celeron oké. Bijvoorbeeld: N4000, N3550. Atom/ARM chips. Ook AMD E2-6110, AMD 9 9420e en AMD A6-9220e voldoen. Atom/ARM chips zoals de MediaTek MT8173C & Atom x5 E8000 zijn ook goed, ze zijn alleen een stuk langzamer.
 • Voor Chrome OS is bijna alles goed, zelfs de zwakkere MediaTek MT8173C en Atom x5 E8000.

Blijf weg van oudere apparaten met Intel Atom processors en slechts 2 GB RAM, want die zijn te traag voor de eisen van vandaag.

Grafische kaart

Omdat mini-laptops niet over de nodige ruimte beschikken om een degelijke processor en een discrete grafische kaart van frisse lucht te voorzien, zijn ze beperkt tot kantoorwerk en basistaken zoals video's kijken, tekstverwerking, surfen op het web, basic foto's bewerken, en zo ongeveer al het andere dat niet afhankelijk is van een discrete grafische kaart.

Ze zijn dus meestal voorzien van een geïntegreerde grafische kaart, waarbij de grafische verwerkingseenheid op dezelfde chip is ingebouwd als de processor. Dit heeft gelukkig ook enkele voordelen: het is energiezuinig en minder duur dan een discrete grafische kaart.

Kijk je nog graag een filmpje via dvd of cd? Hou er dan rekening mee dat de meeste laptops geen optische drive meer hebben. Deze zijn echter nog wel los verkrijgbaar.

RAM

RAM staat voor random access memory en is het kortetermijngeheugen van je laptop waarin gegevens worden opgeslagen wanneer de processor hier snel toegang toe moet hebben. RAM vertraagt je laptop als er niet genoeg van is om de taken uit te voeren die je hem vraagt uit te voeren.

Windows 10 en Windows 10S hebben enkel al voor het besturingssysteem 2 GB RAM nodig. 4 GB is daarom het minimum intern geheugen dat je wilt kopen. Voor Chromebooks is 2 GB aanvaardbaar, maar met 4 GB gebruik je veel meer apps tegelijk.

Vrouw werkt op haar mini laptop in een cafe

Opslag

Het type opslag dat je vaak tegenkomt op mini-laptops is flash (eMMC). Flashgeheugen is een geheugenopslagmedium en een soort niet-vluchtig random-access geheugen. Het is langzamer dan RAM maar sneller dan harde schijven. Het wordt vaak gebruikt in kleine elektronica vanwege de geringe afmetingen en het ontbreken van bewegende delen.

De term eMMC is een afkorting van embedded multi-media card en verwijst naar een pakket dat bestaat uit zowel flashgeheugen als een flashgeheugencontroller. De eMMC werkt sneller voor de opslag en het ophalen van kleine bestanden.

SSD levert echter betere prestaties bij de opslag van grote bestanden. De maximale gegevensoverdrachtsnelheid van eMMC is ongeveer 400 MB/s, terwijl de maximale overdrachtsnelheid van SSD veel hoger ligt dan die van eMMC.

SSD

Een solid state drive (SSD) is een nieuwe generatie opslagapparaat dat in computers wordt gebruikt. SSD's vervangen traditionele mechanische harde schijven (HDD's) door flash-geheugen, dat aanzienlijk sneller en betrouwbaarder is, omdat er geen draaiende schijf in zit waar een lees- en schrijfarm eerst informatie op moet zoeken om het op te halen.

Toetsenbord

Wees je ervan bewust dat typen op een mini-laptop anders is dan op een groter formaat toetsenbord. Een volledig toetsenbord past er niet op, dus het numerieke deel is weggelaten.

Travel

Aangezien mini-laptops zo dun zijn en de ruimte onder het toetsenbord gereserveerd is voor allerlei componenten, is het grootste probleem de reisafstand (travel) van de toetsen.

Ze hebben allemaal een lage travel, maar sommigen zijn erin geslaagd om het zeer responsief te maken. Het beste wat je kunt doen is reviews lezen om te zien of gebruikers er klachten over hebben.

Ontwerp

Let op het feit dat fabrikanten de toetsen verplaatsen zoals zij dat willen, dus het kan zijn dat de toetsen niet op dezelfde plaats zitten als je gewend bent. Maar geen zorgen, je raakt eraan gewend!

Drie studenten die samenwerken aan een bureau met hun mini laptops

Batterij

De levensduur van de batterij hangt samen met hoe dik de mini-laptop is en dus hoeveel ruimte er is voor de batterij. Ook het type processor heeft een invloed op hoe lang je laptop in leven blijft. Core m3-processors laten je batterij ongeveer 5 uur meegaan, wat veel minder is dan de gemiddelde 10 uur die Pentium of Celeron processors bieden.

Schermen met een lage resolutie bieden ook een langere levensduur van de batterij, want minder pixels betekent minder energieverbruik.

Mini-laptops met een HDD verbruiken veel energie omdat ze werken met mechanische onderdelen. Flash-opslag of SSD's hebben geen bewegende delen en ze hoeven niet te lezen/schrijven zoals een traditionele HDD, dus dat bespaart heel wat energie.

De 5 beste mini-laptops onder elkaar

1. Beste Mini laptop: Google Chromebook

1. Beste Mini laptop: Google Chromebook

Belangrijke specificaties:

Als je op zoek bent naar een veelzijdige mini-laptop die uitblinkt in het uitvoeren van alledaagse taken en toegang biedt tot een breed scala aan apps en games via Google Play en het web, dan is de Google Chromebook iets voor jou! Met slechts drie eenvoudige stappen om het op te zetten - het aanmaken van een Google-account, het maken van een back-up van je gegevens en inloggen op het apparaat - is de Chromebook snel klaar voor gebruik. Met naadloze toegang tot populaire streaming-, productiviteits- en creatieve apps zoals Netflix, Disney+, Zoom, Evernote en Adobe Lightroom, is het een handige keuze voor verschillende gebruikersscenario's.

Volgens PCMag is "The Samsung Chromebook 4 is een zeer goede budgetlaptop met een lange batterijduur, maar het scherm springt er niet uit." De lange batterijduur van de Chromebook zorgt ervoor dat je hem lang kunt blijven gebruiken, waardoor het een ideale metgezel is voor mensen onderweg of voor degenen die een betrouwbaar apparaat nodig hebben voor langere werk- of entertainmentperiodes. Het scherm biedt mogelijk echter niet de levendigheid en visuele aantrekkingskracht die sommige gebruikers zoeken, wat een aspect is om rekening mee te houden, vooral voor degenen die een meeslepende visuele ervaring belangrijk vinden.

In de laptop- en Chromebook-koopgids van Consumer Reports worden factoren als schermgrootte, specificaties zoals processoren en geheugen en batterijduur benadrukt. De Google Chromebook valt op door zijn efficiënte prestaties voor alledaagse taken en naadloze integratie met Google Play en verschillende populaire apps. Dit maakt het een overtuigende optie voor gebruikers die productiviteit en entertainment onderweg prioriteit geven, door gebruik te maken van het uitgebreide app-ecosysteem van Google Play.

Vergeleken met andere Chromebooks merkt PCMag op dat "The Samsung Chromebook 4 is een zeer goede budgetlaptop met een lange batterijduur." Dit benadrukt de positie van de Chromebook als een sterke concurrent in de budgetcategorie, met name voor gebruikers die een betaalbaar en betrouwbaar apparaat zoeken met een uitgebreide batterijprestatie. Het vermogen van de Chromebook om te voldoen aan essentiële aspecten zoals batterijduur, terwijl het een betaalbaar prijspunt behoudt, versterkt zijn aantrekkingskracht als een budgetvriendelijke optie voor verschillende gebruikersbehoeften.

Kortom, de Google Chromebook biedt een overtuigend pakket voor gebruikers die op zoek zijn naar een betaalbare mini-laptop voor alledaagse taken, productiviteit en entertainment. De naadloze integratie met Google Play en populaire apps, in combinatie met een lange batterijduur, maakt het een veelzijdige keuze voor gebruikers die functionaliteit en betaalbaarheid vooropstellen.

Hoewel de Chromebook uitblinkt in het bieden van een budgetvriendelijke oplossing met een lange batterijduur en toegang tot een breed scala aan apps, biedt het scherm mogelijk niet de visuele kracht die sommige gebruikers wensen. Voor mensen die echter op zoek zijn naar een kosteneffectieve, betrouwbare en efficiënte mini-laptop, is de Google Chromebook een opmerkelijke keuze.

Voordelen Google Chromebook
 • Voordelig voor mijn portemonnee
Nadelen Google Chromebook
 • Het scherm kan visueel minder aantrekkelijk zijn

2. Apple MacBook Air 13” (M2

2. Apple MacBook Air 13” (M2

Belangrijke specificaties:

3. Apple MacBook Air 13” (M2

Ik ben super enthousiast over de Apple MacBook Air 13” met de M2 chip! Deze laptop is echt een game changer met een 15%-20% prestatieverbetering ten opzichte van de vorige M1 model. De extra grafische kracht, verbeterde display en langere batterijduur maken dit een geweldige keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een krachtige en stijlvolle laptop.

Met zijn Liquid Retina display biedt de MacBook Air M2 een helder en kleurrijk 13,6-inch scherm voor een meeslepende ervaring. Volgens Tom's Guide is de displaykwaliteit vergelijkbaar met die van de MacBook Pro M2, wat de visuele kracht benadrukt. En de prestatieverbeteringen van de M2 chip worden duidelijk aangetoond in benchmark scores, met verbeterde mogelijkheden voor taken zoals gaming en contentcreatie.

Het strakke ontwerp en compacte formaat maken de MacBook Air M2 aantrekkelijk voor gebruikers die draagbaarheid willen zonder in te leveren op kracht. Met minimale poorten, waaronder twee Thunderbolt 4/USB 4 poorten en een MagSafe-voedingsadapter, biedt het gemak terwijl het een minimalistische uitstraling behoudt. Maar sommige reviewers vonden de inkeping bovenaan het scherm enigszins afleidend, dus dat is iets om in gedachten te houden.

Ondanks de indrukwekkende prestaties en het ontwerp heeft de MacBook Air M2 ook zijn beperkingen. De beperkte poortselectie en de hogere prijs zijn mogelijke nadelen. En hoewel de M2 chip een prestatie-upgrade biedt, is het verschil met het M1 model niet drastisch. Dit kan vragen oproepen voor gebruikers die een aanzienlijke sprong in prestaties verwachten.

In de categorie mini-laptops springt de MacBook Air M2 eruit als een topkeuze, met een balans tussen prestaties, ontwerp en batterijduur. Met een startprijs van $1,099 is het een aantrekkelijke optie voor gebruikers die op zoek zijn naar een premium ultradraagbare laptop. De mogelijkheid om verschillende taken aan te kunnen, van contentcreatie tot dagelijks gebruik, maakt het een veelzijdig en capabel apparaat.

Vergeleken met zijn concurrenten blinkt de MacBook Air M2 uit als een premium ultradraagbare laptop, ideaal voor gebruikers die een krachtig en stijlvol apparaat zoeken voor dagelijks gebruik. Zijn prestaties, ontwerp en displaykwaliteit maken het tot een overtuigende keuze voor degenen die deze eigenschappen belangrijk vinden. Maar voor gebruikers die een uitgebreidere poortselectie of een grotere sprong in prestaties willen, zijn alternatieven het overwegen waard.

Al met al biedt de Apple MacBook Air 13” met de M2 chip een combinatie van prestaties, ontwerp en waarde, waardoor het een opmerkelijke optie is in de categorie mini-laptops. Zijn verbeterde mogelijkheden, stijlvol ontwerp en visuele kracht maken het tot een topkeuze voor gebruikers die een premium ultradraagbare laptop zoeken, ondanks enkele beperkingen.

Voordelen Apple MacBook Air 13” (M2
 • 15%-20% prestatieverbetering in vergelijking met zijn voorganger, het M1-model
 • Verbeterde grafische kracht, verbeterd display en verbeterde batterijduur
Nadelen Apple MacBook Air 13” (M2
 • Beperkte poortselectie
 • Hogere prijsklasse
 • Prestatieverschil ten opzichte van het M1-model niet drastisch verschillend

4. Uitzonderlijke waarde voor een compacte laptop: Acer Chromebook Spin 514 (2022)

4. Uitzonderlijke waarde voor een compacte laptop: Acer Chromebook Spin 514 (2022)

Belangrijke specificaties:

Touchscreen: Ja
Schermgrootte: 14 Inch
Product gewicht: 1550 kg
Intern geheugen: 4 GB
Touchscreen: Ja

Ik ben erg enthousiast over de Acer Chromebook Spin 514 (2022)! Deze 2-in-1 laptop biedt sterke prestaties en een solide constructie tegen een betaalbare prijs. Het 14-inch 1080p Corning Gorilla Glass display en de AMD Ryzen 5 5625C processor maken het een topkeuze voor professionals, casual gebruikers en studenten. Met 8GB geheugen, 128GB opslag en verschillende connectiviteitsopties scoort deze Chromebook een indrukwekkende 4.5/5 waardebeoordeling.

De prestaties van de Chromebook zijn uitstekend met de AMD Ryzen 3500C processor, 8GB DDR4-geheugen en Radeon Vega 8 graphics, waardoor het geschikt is voor hybride werkscenario's. Het enige minpunt is het als dim ervaren display en de oudere 802.11ac draadloze netwerkverbinding. De aankomende Intel-versie belooft deze zorgen aan te pakken met snellere Wi-Fi 6 en een verlicht toetsenbord, zij het tegen een hogere startprijs. Desondanks is de Acer Chromebook Spin 514 (CP514-1H) een aanrader voor wie op zoek is naar een premium 2-in-1 Chromebook voor werk of school, met het advies om te wachten op een mogelijke uitverkoop.

Het ontwerp van de Chromebook is solide en praktisch, met een degelijk IPS-scherm geschikt voor dagelijks gebruik. De 14-inch 1080p Corning Gorilla Glass display en 1080p webcam versterken zijn aantrekkingskracht, waardoor het een gewilde optie is voor verschillende gebruikers. Bovendien zorgen de 11e generatie Core-chip, 8GB RAM en 128GB SSD-opslag voor efficiënte taakverwerking op ChromeOS, zoals benadrukt in de review van TechRadar.

Hoewel de Acer Chromebook Spin 514 (2022) misschien niet de duurdere modellen overtreft in prestaties, biedt het een overtuigend voorstel voor gebruikers die betaalbaarheid prioriteren zonder in te leveren op essentiële functies en prestaties. Het concurreert met minder capabele Windows-laptops, maar biedt betere waarde, waardoor het een sterke concurrent is in de mid-range Chromebook-markt. Echter, CNET adviseert te wachten op een mogelijke uitverkoop, aangezien de prijs van het product van invloed kan zijn op zijn algehele aantrekkingskracht.

In vergelijking met zijn tegenhangers biedt de Acer Chromebook Spin 514 (2022) een balans tussen prestaties, functies en betaalbaarheid, waardoor het een topkeuze is voor verschillende soorten gebruikers. Hoewel het misschien niet de absolute beste Chromebook is, wordt het gezien als een geschikte, functionele en redelijk geprijsde optie voor dagelijks gebruik, volgens TechRadar. De evolutie van eerdere modellen benadrukt de focus op het leveren van essentiële functies, solide prestaties en een duurzame constructie tegen een concurrerende prijs.

Kortom, de Acer Chromebook Spin 514 (2022) blinkt uit als een mid-range Chromebook, met sterke prestaties, essentiële functies en een solide constructie tegen een relatief betaalbare prijs. Zijn waardepropositie, 2-in-1 functionaliteit en geschiktheid voor verschillende soorten gebruikers maken het een overtuigende optie op de markt. Potentiële kopers moeten echter rekening houden met de beperkingen in displaykwaliteit en draadloze netwerken, evenals de prijsbewaking voor mogelijke uitverkoop.

Voordelen Acer Chromebook Spin 514 (2022)
 • Sterke prestaties
Nadelen Acer Chromebook Spin 514 (2022)
 • Matig display
 • Oudere 802.11ac draadloze netwerken
 • Prijs kan invloed hebben op aantrekkingskracht

5. Microsoft Surface Go 3 (2021)

5. Microsoft Surface Go 3 (2021)

Belangrijke specificaties:

Ik ben enthousiast over de Microsoft Surface Go 3 (2021), een compacte en lichtgewicht mini-laptop die is ontworpen voor lichte productiviteit en mediaconsumptie. Het heeft een scherp en kleurrijk display, een comfortabel toetsenbord en een redelijke batterijduur, waardoor het bijzonder geschikt is voor gebruik op school. Volgens rtings.com biedt het een uitstekende webcam videokwaliteit en voelt het goed gebouwd aan. Maar het kleine scherm is mogelijk niet ideaal voor uitgebreid multitasken, en de zwakke CPU en geïntegreerde grafische kaart zijn niet geschikt voor veeleisende taken. Het apparaat heeft ook slechts één USB-poort en een kleine touchpad, wat de connectiviteit en bruikbaarheid beperkt. Zoals aangegeven door rtings.com, wordt het afgeraden voor gaming vanwege de zwakke CPU, geïntegreerde grafische kaart en het ontbreken van VRR-ondersteuning. De beperkingen zetten zich voort in professionele omgevingen, waar rtings.com aangeeft dat het moeite heeft met veeleisende taken en een beperkte poortselectie heeft, waardoor het matig is voor zakelijk gebruik. Ondanks deze nadelen maken het compacte formaat en de mediaprestaties het geschikt voor lichte productiviteit en eenvoudige taken, zoals benadrukt in de recensie van rtings.com.

In vergelijking met zijn concurrenten onderscheidt de Microsoft Surface Go 3 zich door zijn uitzonderlijke webcam videokwaliteit en goed gebouwde ontwerp, zoals opgemerkt door rtings.com. Het schiet echter tekort op het gebied van multitasking en veeleisende werkbelastingen vanwege de zwakke CPU en geïntegreerde grafische kaart. Voor gebruikers die op zoek zijn naar een mini-laptop voornamelijk voor mediaconsumptie, lichte productiviteit en schoolgebruik, biedt de Microsoft Surface Go 3 een overtuigende optie. Het comfortabele toetsenbord, het scherpe display en de redelijke batterijduur maken het een handig apparaat voor deze doeleinden.

Ondanks zijn beperkingen op het gebied van multitasking en veeleisende taken, is de Microsoft Surface Go 3 een betrouwbare keuze voor personen die mobiliteit en mediaconsumptie boven prestatiegerichte activiteiten stellen. Zijn uitstekende webcam videokwaliteit en compacte ontwerp maken het een gunstige optie voor studenten en professionals die betrokken zijn bij lichte productiviteitstaken. Potentiële kopers moeten echter letten op zijn beperkingen bij het uitvoeren van veeleisende werkbelastingen en uitgebreid multitasken.

Samengevat blinkt de Microsoft Surface Go 3 (2021) uit als een mini-laptop voor lichte productiviteit, mediaconsumptie en eenvoudige taken, die goed aansluit bij schoolgebruik. Zijn uitstekende webcam videokwaliteit en goed gebouwde ontwerp zijn overtuigende eigenschappen. Desalniettemin moeten de beperkingen op het gebied van multitasking en veeleisende werkbelastingen in overweging worden genomen door gebruikers met zwaardere gebruikseisen. Zoals rtings.com samenvat, is het misschien niet ideaal voor uitgebreid multitasken of veeleisende werkbelastingen, maar het biedt een scherp en kleurrijk display, comfortabel toetsenbord en redelijke batterijduur, waardoor het een geschikte optie is voor lichte productiviteit en mediaconsumptie.

Voordelen Microsoft Surface Go 3 (2021)
 • Scherp en kleurrijk display
 • Comfortabel toetsenbord
 • Degelijke batterijduur
Nadelen Microsoft Surface Go 3 (2021)
 • Klein scherm niet ideaal voor uitgebreid multitasken
 • Lage CPU-kracht en geïntegreerde graphics niet geschikt voor veeleisende taken
 • Beperkte poortselectie en connectiviteit

Veelgestelde vragen over mini-laptops

📐 Welke afmetingen moet een laptop hebben om een mini-laptop te zijn?

Om binnen de categorie van een mini-laptop te behoren mag het scherm niet groter zijn dan 13,3 inch. Dat komt overeen met een diagonale afstand van 33,8 cm.

🤔 Voor welke processor moet je kiezen met een mini-laptop?

Voor de volledige versie van Windows 10 wil je een Intel Core m3/m5/Y-processor. Voor Windows 10S is Pentium/Celeron oké en voor Chrome OS is bijna alles goed genoeg. Blijf weg van oudere apparaten met Intel Atom-processors die vaak met slechts 2 GB RAM geleverd worden, want die zijn te traag voor de hedendaagse eisen.

💻 Waarom is een Chromebook interessant?

Chrome OS, het besturingssysteem van een Chromebook, is zo licht dat het met gemak op een basisprocessor draait. Chromebooks starten nog steeds snel op en lopen soepel, maar op een processor die helpt de kosten van de computer te drukken. Windows-laptops en MacBooks hebben veel geavanceerdere processors nodig om snel te werken.

Welke mini-laptop moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste mini-laptops. Zo kun jij de beste keus maken.

 Google ChromebookApple MacBook Air 13” (M2Apple MacBook Air 13” (M2Acer Chromebook Spin 514 (2022)Microsoft Surface Go 3 (2021)
Schermgrootte14 Inch
Product gewicht1550 kg
Videokaart
Intern geheugen4 GB
Processortype
Type paneel
Schermresolutie
Schermgrootte 14 Inch

Conclusie

Het is geen eenvoudige opdracht voor fabrikanten om een krachtige processor en voldoende RAM-geheugen in een dun en klein compartiment te stoppen zonder vrije ruimte op te offeren, die nodig is om alle onderdelen lucht te geven – laat staan voor een vriendelijk prijsje.

Het goede nieuws is dat mini-laptops nog steeds beter werken ondanks hun beperkingen. Voor alle basistaken zijn ze uitstekend en daarbovenop ultradraagbaar. Je voelt ze amper zitten in je tas!

Met welke mini-laptop vertrek jij licht op pad? Laat ons zeker weten of het een model is uit onze top 5! Bedankt voor je tijd en aarzel niet om een vraag of feedback achter te laten. 😉

Was dit artikel behulpzaam?