Licht op Pad met de Beste Mini-Laptop

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Perfect voor basistaken!

Licht op Pad met de Beste Mini-Laptop

Als je op zoek bent naar een nieuwe laptop, zijn je twee belangrijkste overwegingen waar je je laptop voor gaat gebruiken en hoeveel je te besteden hebt. De beste mini-laptop is perfect voor werk of casual gebruik en is uiterst draagbaar.

In de meeste gevallen presteren ze niet hetzelfde als een laptop van standaardformaat, maar mini-laptops zijn ideaal voor het verzenden van e-mails, tekstverwerking en surfen op het internet. Voor deze taken heb je niet per se een krachtige gaming-laptop nodig.

Scrol snel verder, want hieronder doe ik de top 5 mini-laptops uit de doeken en krijg je alle nodige info in onze koopgids om de juiste koop te maken! 😉

Apple MacBook Air (November, 2020) MGN63N/A

Apple MacBook Air (November, 2020) MGN63N/A
Schermgrootte: 13.3 inch
Schermresolutie: 2560 x 1600 pixels
Type paneel: IPS
Processortype: Apple M1
Intern geheugen: 8 GB
Videokaart: Apple M1 7-core
Product gewicht: 1300 gram
Bekijk op Bol.comPijltje

Apple MacBook Air (November, 2020) MGN93N/A

Apple MacBook Air (November, 2020) MGN93N/A
Schermgrootte: 13.3 inch
Schermresolutie: 2560 x 1600 pixels
Type paneel: IPS
Processortype: Apple M1 8-core
Intern geheugen: 8 GB
Videokaart: Apple M1 7-core
Product gewicht: 1300 gram
Bekijk op Bol.comPijltje

Apple MacBook Pro (November, 2020) MYD82N/A

Apple MacBook Pro (November, 2020) MYD82N/A
Schermgrootte: 13.3 inch
Schermresolutie: 2560 x 1600 pixels
Type paneel: IPS
Processortype: Apple M1 8-core
Intern geheugen: 8 GB
Videokaart: Apple M1 8-core
Product gewicht: 1400 gram
Bekijk op Bol.comPijltje

De beste mini-laptop koopgids: hoe maak je de beste koop?

Standaard laptops variëren van 13 tot 17 inch-schermen, maar zelfs de kleinste apparaten zijn misschien te groot voor je behoeften. Het ziet er naar uit dat je een kleine machine nodig hebt. Steeds meer laptopmerken bieden deze kleine apparaten aan, waardoor je in ieder geval niet gek ver meer hoeft te zoeken.

Wat is een mini-laptop?

Mini-laptops zijn lichtgewicht, mobiele computers met kleine afmetingen en kleine schermformaten, variërend van 10,1 tot 13,3 inch. Wil je geen grote laptop, maar wel iets groter dan een mini-laptop? Kies dan voor een 15 inch laptop.

Ze wegen tussen de 0,9 en 1,6 kg. Hun dikte is in de loop der tijd afgenomen en de mini-laptop van vandaag is ongeveer 1,5 tot 2,5 cm dun.

De meeste mini-laptops missen wel een aantal belangrijke zaken ten opzichte van de beste zakelijke laptop bijvoorbeeld, zoals een volledige reeks poorten en een scherm met hoge resolutie.

Mini-modellen bevatten meestal processoren met lagere voltages en een lager stroomverbruik dan die in grotere formaten. Licht je prioriteit bij het gewicht van de laptop, maar heb je toch een krachtigere processor nodig? Ga dan voor de beste lichte laptop.

Type laptop

De meeste laptops hebben nog steeds een traditioneel clam-ontwerp, met een scherm dat je op het toetsenbord en touchpad klapt.

Er zijn echter ook modellen die deze trend doorbreken. Sommige laptops behouden de traditionele vorm maar voegen een touchscreen toe, wat leuk is voor creatieve taken zoals tekenen of muziek maken.

2-in-1 Chromebook in beeld

Andere hebben een touchscreen dat je achter het toetsenbord klapt, waardoor je de laptop omvormt tot een tablet - dit wordt ook wel een 2-in-1 laptop genoemd. Of zo'n laptop met touchscreen voor jou het meest geschikt is, hangt af van je activiteiten en persoonlijke voorkeur.

Chromebooks

Chromebooks zijn op dit moment je beste keuze in het hogere segment van de mini-laptops. Zolang ze aan je eisen voldoen, vind je nergens anders betere waarde voor je geld. Chromebooks vallen veelal onder de beste goedkope laptops.

Als je het grootste deel van de tijd verbonden bent met het internet en je activiteiten vooral bestaan uit browsen, films bekijken op Youtube of Netflix, muziek luisteren op Spotify, e-mailen, tekstverwerken en andere alledaagse web-gerelateerde activiteiten, dan is een Chromebook een perfecte match voor jou.

Als je je laptop vooral offline gebruikt, of als je gespecialiseerde software voor je werk of school nodig hebt, is een Windows-laptop een betere keuze.

Voor basistaken zijn Chromebooks sneller dan de Windows-computers. Bovendien zijn ze zo ontworpen dat je je niet hoeft bezig te houden met updates, ze zijn beter bestendig tegen virussen en tegelijkertijd veel eenvoudiger aan te passen en in te stellen naar je behoeften.

Net als op je telefoon installeer je apps uit een speciale webwinkel, de Chrome Web Store, met vooraf goedgekeurde toepassingen. De meeste Chromebooks die tegenwoordig verkrijgbaar zijn ondersteunen ook Android-apps uit de Google PlayStore, en tot op zekere hoogte ook Linux- en zelfs Windows apps.

Schermresolutie

De meeste mini-laptops hebben lage resoluties, namelijk HD. Dit is acceptabel voor de meeste thuisgebruiksdoeleinden. Scherpere schermen met een full HD-resolutie van 1920 x 1080 pixels geven je veel extra ruimte ondanks de beperkte schermgrootte, maar ze zijn zeldzaam en erg duur. HD+ (1600 x 900 pixels) is zeer acceptabel, maar ook zeldzaam in dit laptopformaat.

Schermtype

Naast de schermresolutie vertelt het type scherm je vaak meer over hoe je het scherm beleeft.

Net als mobiele telefoons zijn ook laptops uitgerust met verschillende soorten beeldschermen.

Er zijn momenteel twee soorten beeldschermen beschikbaar voor laptops, namelijk lcd en oled (organic light-emitting diode).

Er zijn 3 verschillende lcd-panelen: TN (twisted nematic), IPS (in-plane switching) en VA (vertical alignment).

Lcd

  • TN-panelen zie vooral in goedkopere gaming monitoren. Ze leveren prestaties op de gebieden waar de meeste gamers de voorkeur aan geven: verversingssnelheid en responstijden.
  • VA-panelen worden gekenmerkt door het beste contrast en de beste beelddiepte van de andere hoofdtypen beeldschermen, TN en IPS, maar ook door de langste reactietijden.
  • IPS-schermen bieden ultrabrede verticale en horizontale kijkhoeken van 178 graden. Vooral grafische ontwerpers, professionele fotografen en video-editors profiteren van het gebruik van een IPS-monitor, vanwege de kleurnauwkeurigheid. De technologische vooruitgang heeft ook de snelheid, het contrast en de resolutie van IPS-panelen verbeterd.

Oled

Oled-schermen overleggen een betere beeldkwaliteit, een lage responstijd, verlaagd stroomverbruik en een dunner ontwerp. Hoewel oled al erg populair is in smartphones, wearables, VR-brillen en tv's, leiden inbrandproblemen en hoge productiekosten tot een tragere adoptie op de laptopmarkt.

Inbranden

Er is sprake van inbranding wanneer een deel van een beeld, navigatieknoppen op je smartphone bijvoorbeeld, of een zenderlogo op een tv, als een spookachtige achtergrond blijft hangen op je scherm, ongeacht wat er verder op het scherm verschijnt. 

Het andere probleem met oled is dat het niet zo helder is als lcd. Als je je laptop buiten of in fel verlichte ruimtes wilt gebruiken, kies dan voor een IPS-model.

Interne kracht

Houd er eerst en vooral rekening mee dat mini-laptops niet dezelfde high-end processors of discrete grafische kaarten ondersteunen die je in grotere laptops vindt.

Een discrete grafische kaart staat los van de processor. Ze hebben hun eigen geheugen dat niet wordt gedeeld met de processor. Aangezien dit type grafische kaarten los van de processorchip staan, verbruiken ze meer stroom en genereren ze meer warmte, maar ze bieden wel meer interne kracht.

In een mini-laptop vind je sneller een geïntegreerde grafische kaart. Deze maakt deel uit van de processor en snoept een deel van je werkgeheugen weg tijdens gebruik. Dit soort videokaart is veel beter geschikt voor veel minder veeleisende taken.

Een video bewerken of gamen lukt je niet snel met zo'n model – hoewel vooral AMD goed op weg is met hun geïntegreerde grafische kaarten. Lichtere games als Runescape of zelfs Fortnite op de betere modellen zijn redelijk goed te doen met de beste geïntegreede videokaarten.

Processor

De combinatie processor/besturingssysteem is de belangrijkste factor voor de snelheid van je laptop. De meeste mini-laptops hebben geen processor die snel genoeg is om de kracht van het besturingssysteem aan te kunnen, dus ze werken vaak pijnlijk traag.

Moederbord van een laptop in beeld

Hier zijn een paar tips:

  • Voor de volledige versie van Windows 10 wil je een Intel Core m3/m5/Y processor. Bijvoorbeeld: M3-8100Y of M5Y31.
  • Voor Windows 10S is Pentium/Celeron oké. Bijvoorbeeld: N4000, N3550. Atom/ARM chips. Ook AMD E2-6110, AMD 9 9420e en AMD A6-9220e voldoen. Atom/ARM chips zoals de MediaTek MT8173C & Atom x5 E8000 zijn ook goed, ze zijn alleen een stuk langzamer.
  • Voor Chrome OS is bijna alles goed, zelfs de zwakkere MediaTek MT8173C en Atom x5 E8000.

Blijf weg van oudere apparaten met Intel Atom processors en slechts 2 GB RAM, want die zijn te traag voor de eisen van vandaag.

Grafische kaart

Omdat mini-laptops niet over de nodige ruimte beschikken om een degelijke processor en een discrete grafische kaart van frisse lucht te voorzien, zijn ze beperkt tot kantoorwerk en basistaken zoals video's kijken, tekstverwerking, surfen op het web, basic foto's bewerken, en zo ongeveer al het andere dat niet afhankelijk is van een discrete grafische kaart.

Ze zijn dus meestal voorzien van een geïntegreerde grafische kaart, waarbij de grafische verwerkingseenheid op dezelfde chip is ingebouwd als de processor. Dit heeft gelukkig ook enkele voordelen: het is energiezuinig en minder duur dan een discrete grafische kaart.

Kijk je nog graag een filmpje via dvd of cd? Hou er dan rekening mee dat de meeste laptops geen optische drive meer hebben. Deze zijn echter nog wel los verkrijgbaar.

RAM

RAM staat voor random access memory en is het kortetermijngeheugen van je laptop waarin gegevens worden opgeslagen wanneer de processor hier snel toegang toe moet hebben. RAM vertraagt je laptop als er niet genoeg van is om de taken uit te voeren die je hem vraagt uit te voeren.

Windows 10 en Windows 10S hebben enkel al voor het besturingssysteem 2 GB RAM nodig. 4 GB is daarom het minimum intern geheugen dat je wilt kopen. Voor Chromebooks is 2 GB aanvaardbaar, maar met 4 GB gebruik je veel meer apps tegelijk.

Vrouw werkt op haar mini laptop in een cafe

Opslag

Het type opslag dat je vaak tegenkomt op mini-laptops is flash (eMMC). Flashgeheugen is een geheugenopslagmedium en een soort niet-vluchtig random-access geheugen. Het is langzamer dan RAM maar sneller dan harde schijven. Het wordt vaak gebruikt in kleine elektronica vanwege de geringe afmetingen en het ontbreken van bewegende delen.

De term eMMC is een afkorting van embedded multi-media card en verwijst naar een pakket dat bestaat uit zowel flashgeheugen als een flashgeheugencontroller. De eMMC werkt sneller voor de opslag en het ophalen van kleine bestanden.

SSD levert echter betere prestaties bij de opslag van grote bestanden. De maximale gegevensoverdrachtsnelheid van eMMC is ongeveer 400 MB/s, terwijl de maximale overdrachtsnelheid van SSD veel hoger ligt dan die van eMMC.

SSD

Een solid state drive (SSD) is een nieuwe generatie opslagapparaat dat in computers wordt gebruikt. SSD's vervangen traditionele mechanische harde schijven (HDD's) door flash-geheugen, dat aanzienlijk sneller en betrouwbaarder is, omdat er geen draaiende schijf in zit waar een lees- en schrijfarm eerst informatie op moet zoeken om het op te halen.

Toetsenbord

Wees je ervan bewust dat typen op een mini-laptop anders is dan op een groter formaat toetsenbord. Een volledig toetsenbord past er niet op, dus het numerieke deel is weggelaten.

Travel

Aangezien mini-laptops zo dun zijn en de ruimte onder het toetsenbord gereserveerd is voor allerlei componenten, is het grootste probleem de reisafstand (travel) van de toetsen.

Ze hebben allemaal een lage travel, maar sommigen zijn erin geslaagd om het zeer responsief te maken. Het beste wat je kunt doen is reviews lezen om te zien of gebruikers er klachten over hebben.

Ontwerp

Let op het feit dat fabrikanten de toetsen verplaatsen zoals zij dat willen, dus het kan zijn dat de toetsen niet op dezelfde plaats zitten als je gewend bent. Maar geen zorgen, je raakt eraan gewend!

Drie studenten die samenwerken aan een bureau met hun mini laptops

Batterij

De levensduur van de batterij hangt samen met hoe dik de mini-laptop is en dus hoeveel ruimte er is voor de batterij. Ook het type processor heeft een invloed op hoe lang je laptop in leven blijft. Core m3-processors laten je batterij ongeveer 5 uur meegaan, wat veel minder is dan de gemiddelde 10 uur die Pentium of Celeron processors bieden.

Schermen met een lage resolutie bieden ook een langere levensduur van de batterij, want minder pixels betekent minder energieverbruik.

Mini-laptops met een HDD verbruiken veel energie omdat ze werken met mechanische onderdelen. Flash-opslag of SSD's hebben geen bewegende delen en ze hoeven niet te lezen/schrijven zoals een traditionele HDD, dus dat bespaart heel wat energie.

De 5 beste mini-laptops onder elkaar

1. Apple MacBook Air (November, 2020) MGN63N/A

1. Apple MacBook Air (November, 2020) MGN63N/A
Schermgrootte: 13.3 inch
Schermresolutie: 2560 x 1600 pixels
Type paneel: IPS
Touchscreen: Nee
Processortype: Apple M1
Processornummer: Apple M1 Chip (8 cores)
Processor generatie: 4e generatie
Kloksnelheid: 3,6 GHz (max. 3,6 GHz)
Intern geheugen: 8 GB
Totale opslagcapaciteit: 256 GB
Type opslag: SSD
Harde schijf interface: PCIe
Videokaart: Apple M1 7-core
Totaal aantal usb-poorten: 2
2 in 1: Nee
Product gewicht: 1300 gram

2. Apple MacBook Air (November, 2020) MGN93N/A

2. Apple MacBook Air (November, 2020) MGN93N/A
Schermgrootte: 13.3 inch
Schermresolutie: 2560 x 1600 pixels
Type paneel: IPS
Touchscreen: Nee
Processortype: Apple M1 8-core
Processornummer: Apple M1 Chip (8 cores)
Processor generatie: 4e generatie
Kloksnelheid: 3,6 GHz (max. 3,6 GHz)
Intern geheugen: 8 GB
Totale opslagcapaciteit: 256 GB
Type opslag: SSD
Harde schijf interface: M.2
Videokaart: Apple M1 7-core
Totaal aantal usb-poorten: 2
2 in 1: Nee
Product gewicht: 1300 gram

3. Apple MacBook Pro (November, 2020) MYD82N/A

3. Apple MacBook Pro (November, 2020) MYD82N/A
Schermgrootte: 13.3 inch
Schermresolutie: 2560 x 1600 pixels
Type paneel: IPS
Touchscreen: Nee
Processortype: Apple M1 8-core
Processornummer: Apple M1 chip (8 cores)
Processor generatie: 4e generatie
Intern geheugen: 8 GB
Totale opslagcapaciteit: 256 GB
Type opslag: SSD
Harde schijf interface: M.2
Videokaart: Apple M1 8-core
Totaal aantal usb-poorten: 2
2 in 1: Nee
Product gewicht: 1400 gram

4. Acer Chromebook Spin 311 R721T-43YQ

4. Acer Chromebook Spin 311 R721T-43YQ
Schermgrootte: 11.6 inch
Schermresolutie: 1366 x 768 pixels
Type paneel: IPS
Touchscreen: Ja
Processortype: AMD A4
Processornummer: 9120C cores)
Intern geheugen: 4 GB
Totale opslagcapaciteit: 32 GB
Type opslag: Flash
Videokaart: AMD Radeon R4
Totaal aantal usb-poorten: 4
Product gewicht: 1500 gram

5. Apple MacBook Air (November, 2020) MGND3N/A

5. Apple MacBook Air (November, 2020) MGND3N/A
Schermgrootte: 13.3 inch
Schermresolutie: 2560 x 1600 pixels
Type paneel: IPS
Touchscreen: Nee
Processortype: Apple M1 8-core
Processornummer: Apple M1 Chip (8 cores)
Processor generatie: 4e generatie
Kloksnelheid: 3,6 GHz (max. 3,6 GHz)
Intern geheugen: 8 GB
Totale opslagcapaciteit: 256 GB
Type opslag: SSD
Harde schijf interface: M.2
Videokaart: Apple M1 7-core
Totaal aantal usb-poorten: 2
2 in 1: Nee
Product gewicht: 1300 gram

Veelgestelde vragen over mini-laptops

📐 Welke afmetingen moet een laptop hebben om een mini-laptop te zijn?

Om binnen de categorie van een mini-laptop te behoren mag het scherm niet groter zijn dan 13,3 inch. Dat komt overeen met een diagonale afstand van 33,8 cm.

🤔 Voor welke processor moet je kiezen met een mini-laptop?

Voor de volledige versie van Windows 10 wil je een Intel Core m3/m5/Y-processor. Voor Windows 10S is Pentium/Celeron oké en voor Chrome OS is bijna alles goed genoeg. Blijf weg van oudere apparaten met Intel Atom-processors die vaak met slechts 2 GB RAM geleverd worden, want die zijn te traag voor de hedendaagse eisen.

💻 Waarom is een Chromebook interessant?

Chrome OS, het besturingssysteem van een Chromebook, is zo licht dat het met gemak op een basisprocessor draait. Chromebooks starten nog steeds snel op en lopen soepel, maar op een processor die helpt de kosten van de computer te drukken. Windows-laptops en MacBooks hebben veel geavanceerdere processors nodig om snel te werken.

Welke mini-laptop moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste mini-laptops. Zo kun jij de beste keus maken.

SchermgrootteSchermresolutieType paneelProcessortypeIntern geheugenVideokaartProduct gewicht
1Apple MacBook Air (November, 2020) MGN63N/A13.3 inch2560 x 1600 pixelsIPSApple M18 GBApple M1 7-core1300 gram
2Apple MacBook Air (November, 2020) MGN93N/A13.3 inch2560 x 1600 pixelsIPSApple M1 8-core8 GBApple M1 7-core1300 gram
3Apple MacBook Pro (November, 2020) MYD82N/A13.3 inch2560 x 1600 pixelsIPSApple M1 8-core8 GBApple M1 8-core1400 gram
4Acer Chromebook Spin 311 R721T-43YQ11.6 inch1366 x 768 pixelsIPSAMD A44 GBAMD Radeon R41500 gram
5Apple MacBook Air (November, 2020) MGND3N/A13.3 inch2560 x 1600 pixelsIPSApple M1 8-core8 GBApple M1 7-core1300 gram

Apple MacBook Air (November, 2020) MGN63N/A

Schermgrootte: 13.3 inch

Schermresolutie: 2560 x 1600 pixels

Type paneel: IPS

Processortype: Apple M1

Intern geheugen: 8 GB

Videokaart: Apple M1 7-core

Product gewicht: 1300 gram

Apple MacBook Air (November, 2020) MGN93N/A

Schermgrootte: 13.3 inch

Schermresolutie: 2560 x 1600 pixels

Type paneel: IPS

Processortype: Apple M1 8-core

Intern geheugen: 8 GB

Videokaart: Apple M1 7-core

Product gewicht: 1300 gram

Apple MacBook Pro (November, 2020) MYD82N/A

Schermgrootte: 13.3 inch

Schermresolutie: 2560 x 1600 pixels

Type paneel: IPS

Processortype: Apple M1 8-core

Intern geheugen: 8 GB

Videokaart: Apple M1 8-core

Product gewicht: 1400 gram

Acer Chromebook Spin 311 R721T-43YQ

Schermgrootte: 11.6 inch

Schermresolutie: 1366 x 768 pixels

Type paneel: IPS

Processortype: AMD A4

Intern geheugen: 4 GB

Videokaart: AMD Radeon R4

Product gewicht: 1500 gram

Apple MacBook Air (November, 2020) MGND3N/A

Schermgrootte: 13.3 inch

Schermresolutie: 2560 x 1600 pixels

Type paneel: IPS

Processortype: Apple M1 8-core

Intern geheugen: 8 GB

Videokaart: Apple M1 7-core

Product gewicht: 1300 gram

Conclusie

Het is geen eenvoudige opdracht voor fabrikanten om een krachtige processor en voldoende RAM-geheugen in een dun en klein compartiment te stoppen zonder vrije ruimte op te offeren, die nodig is om alle onderdelen lucht te geven – laat staan voor een vriendelijk prijsje.

Het goede nieuws is dat mini-laptops nog steeds beter werken ondanks hun beperkingen. Voor alle basistaken zijn ze uitstekend en daarbovenop ultradraagbaar. Je voelt ze amper zitten in je tas!

Met welke mini-laptop vertrek jij licht op pad? Laat ons zeker weten of het een model is uit onze top 5! Bedankt voor je tijd en aarzel niet om een vraag of feedback achter te laten. 😉

Was dit artikel behulpzaam?