Licht op Pad met de Beste Mini-Laptop

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

9 min. leestijd

Klein maar fijn.

Licht op Pad met de Beste Mini-Laptop

Als je op zoek bent naar een nieuwe laptop, zijn je twee belangrijkste overwegingen waar je je laptop voor gaat gebruiken en hoeveel je te besteden hebt. De beste mini-laptop is perfect voor werk of casual gebruik en is uiterst draagbaar.

In de meeste gevallen presteren ze niet hetzelfde als een laptop van standaardformaat, maar mini-laptops zijn ideaal voor het verzenden van e-mails, tekstverwerking en surfen op het internet. Voor deze taken heb je niet per se een krachtige gaming-laptop nodig.

Scrol snel verder, want hieronder doe ik de top 5 mini-laptops uit de doeken en krijg je alle nodige info in onze koopgids om de juiste koop te maken! 😉

Google Chromebook

Google Chromebook

array ( )

HP Stream 11

HP Stream 11

array ( )

ASUS Vivobook L210

ASUS Vivobook L210

array ( 0 => (object) array( 'store' => 'Amazon.nl', 'url' => 'https://www.amazon.nl/dp/B0B31VW6PZ', 'price' => 1197.4, 'tag_line' => 'Op voorraad', ), )

Bekijk de laagste prijs

De beste mini-laptop koopgids: hoe maak je de beste koop?

Standaard laptops variëren van 13 tot 17 inch-schermen, maar zelfs de kleinste apparaten zijn misschien te groot voor je behoeften. Het ziet er naar uit dat je een kleine machine nodig hebt. Steeds meer laptopmerken bieden deze kleine apparaten aan, waardoor je in ieder geval niet gek ver meer hoeft te zoeken.

Wat is een mini-laptop?

Mini-laptops zijn lichtgewicht, mobiele computers met kleine afmetingen en kleine schermformaten, variërend van 10,1 tot 13,3 inch. Wil je geen grote laptop, maar wel iets groter dan een mini-laptop? Kies dan voor een 15 inch laptop.

Ze wegen tussen de 0,9 en 1,6 kg. Hun dikte is in de loop der tijd afgenomen en de mini-laptop van vandaag is ongeveer 1,5 tot 2,5 cm dun.

De meeste mini-laptops missen wel een aantal belangrijke zaken ten opzichte van de beste zakelijke laptop bijvoorbeeld, zoals een volledige reeks poorten en een scherm met hoge resolutie.

Mini-modellen bevatten meestal processoren met lagere voltages en een lager stroomverbruik dan die in grotere formaten. Licht je prioriteit bij het gewicht van de laptop, maar heb je toch een krachtigere processor nodig? Ga dan voor de beste lichte laptop.

Type laptop

De meeste laptops hebben nog steeds een traditioneel clam-ontwerp, met een scherm dat je op het toetsenbord en touchpad klapt.

Er zijn echter ook modellen die deze trend doorbreken. Sommige laptops behouden de traditionele vorm maar voegen een touchscreen toe, wat leuk is voor creatieve taken zoals tekenen of muziek maken.

2-in-1 Chromebook in beeld

Andere hebben een touchscreen dat je achter het toetsenbord klapt, waardoor je de laptop omvormt tot een tablet - dit wordt ook wel een 2-in-1 laptop genoemd. Of zo'n laptop met touchscreen voor jou het meest geschikt is, hangt af van je activiteiten en persoonlijke voorkeur.

Chromebooks

Chromebooks zijn op dit moment je beste keuze in het hogere segment van de mini-laptops. Zolang ze aan je eisen voldoen, vind je nergens anders betere waarde voor je geld. Chromebooks vallen veelal onder de beste goedkope laptops.

Als je het grootste deel van de tijd verbonden bent met het internet en je activiteiten vooral bestaan uit browsen, films bekijken op Youtube of Netflix, muziek luisteren op Spotify, e-mailen, tekstverwerken en andere alledaagse web-gerelateerde activiteiten, dan is een Chromebook een perfecte match voor jou.

Als je je laptop vooral offline gebruikt, of als je gespecialiseerde software voor je werk of school nodig hebt, is een Windows-laptop een betere keuze.

Voor basistaken zijn Chromebooks sneller dan de Windows-computers. Bovendien zijn ze zo ontworpen dat je je niet hoeft bezig te houden met updates, ze zijn beter bestendig tegen virussen en tegelijkertijd veel eenvoudiger aan te passen en in te stellen naar je behoeften.

Net als op je telefoon installeer je apps uit een speciale webwinkel, de Chrome Web Store, met vooraf goedgekeurde toepassingen. De meeste Chromebooks die tegenwoordig verkrijgbaar zijn ondersteunen ook Android-apps uit de Google PlayStore, en tot op zekere hoogte ook Linux- en zelfs Windows apps.

Schermresolutie

De meeste mini-laptops hebben lage resoluties, namelijk HD. Dit is acceptabel voor de meeste thuisgebruiksdoeleinden. Scherpere schermen met een full HD-resolutie van 1920 x 1080 pixels geven je veel extra ruimte ondanks de beperkte schermgrootte, maar ze zijn zeldzaam en erg duur. HD+ (1600 x 900 pixels) is zeer acceptabel, maar ook zeldzaam in dit laptopformaat.

Schermtype

Naast de schermresolutie vertelt het type scherm je vaak meer over hoe je het scherm beleeft.

Net als mobiele telefoons zijn ook laptops uitgerust met verschillende soorten beeldschermen.

Er zijn momenteel twee soorten beeldschermen beschikbaar voor laptops, namelijk lcd en oled (organic light-emitting diode).

Er zijn 3 verschillende lcd-panelen: TN (twisted nematic), IPS (in-plane switching) en VA (vertical alignment).

Lcd

 • TN-panelen zie vooral in goedkopere gaming monitoren. Ze leveren prestaties op de gebieden waar de meeste gamers de voorkeur aan geven: verversingssnelheid en responstijden.
 • VA-panelen worden gekenmerkt door het beste contrast en de beste beelddiepte van de andere hoofdtypen beeldschermen, TN en IPS, maar ook door de langste reactietijden.
 • IPS-schermen bieden ultrabrede verticale en horizontale kijkhoeken van 178 graden. Vooral grafische ontwerpers, professionele fotografen en video-editors profiteren van het gebruik van een IPS-monitor, vanwege de kleurnauwkeurigheid. De technologische vooruitgang heeft ook de snelheid, het contrast en de resolutie van IPS-panelen verbeterd.

Oled

Oled-schermen overleggen een betere beeldkwaliteit, een lage responstijd, verlaagd stroomverbruik en een dunner ontwerp. Hoewel oled al erg populair is in smartphones, wearables, VR-brillen en tv's, leiden inbrandproblemen en hoge productiekosten tot een tragere adoptie op de laptopmarkt.

Inbranden

Er is sprake van inbranding wanneer een deel van een beeld, navigatieknoppen op je smartphone bijvoorbeeld, of een zenderlogo op een tv, als een spookachtige achtergrond blijft hangen op je scherm, ongeacht wat er verder op het scherm verschijnt. 

Het andere probleem met oled is dat het niet zo helder is als lcd. Als je je laptop buiten of in fel verlichte ruimtes wilt gebruiken, kies dan voor een IPS-model.

Interne kracht

Houd er eerst en vooral rekening mee dat mini-laptops niet dezelfde high-end processors of discrete grafische kaarten ondersteunen die je in grotere laptops vindt.

Een discrete grafische kaart staat los van de processor. Ze hebben hun eigen geheugen dat niet wordt gedeeld met de processor. Aangezien dit type grafische kaarten los van de processorchip staan, verbruiken ze meer stroom en genereren ze meer warmte, maar ze bieden wel meer interne kracht.

In een mini-laptop vind je sneller een geïntegreerde grafische kaart. Deze maakt deel uit van de processor en snoept een deel van je werkgeheugen weg tijdens gebruik. Dit soort videokaart is veel beter geschikt voor veel minder veeleisende taken.

Een video bewerken of gamen lukt je niet snel met zo'n model – hoewel vooral AMD goed op weg is met hun geïntegreerde grafische kaarten. Lichtere games als Runescape of zelfs Fortnite op de betere modellen zijn redelijk goed te doen met de beste geïntegreede videokaarten.

Processor

De combinatie processor/besturingssysteem is de belangrijkste factor voor de snelheid van je laptop. De meeste mini-laptops hebben geen processor die snel genoeg is om de kracht van het besturingssysteem aan te kunnen, dus ze werken vaak pijnlijk traag.

Moederbord van een laptop in beeld

Hier zijn een paar tips:

 • Voor de volledige versie van Windows 10 wil je een Intel Core m3/m5/Y processor. Bijvoorbeeld: M3-8100Y of M5Y31.
 • Voor Windows 10S is Pentium/Celeron oké. Bijvoorbeeld: N4000, N3550. Atom/ARM chips. Ook AMD E2-6110, AMD 9 9420e en AMD A6-9220e voldoen. Atom/ARM chips zoals de MediaTek MT8173C & Atom x5 E8000 zijn ook goed, ze zijn alleen een stuk langzamer.
 • Voor Chrome OS is bijna alles goed, zelfs de zwakkere MediaTek MT8173C en Atom x5 E8000.

Blijf weg van oudere apparaten met Intel Atom processors en slechts 2 GB RAM, want die zijn te traag voor de eisen van vandaag.

Grafische kaart

Omdat mini-laptops niet over de nodige ruimte beschikken om een degelijke processor en een discrete grafische kaart van frisse lucht te voorzien, zijn ze beperkt tot kantoorwerk en basistaken zoals video's kijken, tekstverwerking, surfen op het web, basic foto's bewerken, en zo ongeveer al het andere dat niet afhankelijk is van een discrete grafische kaart.

Ze zijn dus meestal voorzien van een geïntegreerde grafische kaart, waarbij de grafische verwerkingseenheid op dezelfde chip is ingebouwd als de processor. Dit heeft gelukkig ook enkele voordelen: het is energiezuinig en minder duur dan een discrete grafische kaart.

Kijk je nog graag een filmpje via dvd of cd? Hou er dan rekening mee dat de meeste laptops geen optische drive meer hebben. Deze zijn echter nog wel los verkrijgbaar.

RAM

RAM staat voor random access memory en is het kortetermijngeheugen van je laptop waarin gegevens worden opgeslagen wanneer de processor hier snel toegang toe moet hebben. RAM vertraagt je laptop als er niet genoeg van is om de taken uit te voeren die je hem vraagt uit te voeren.

Windows 10 en Windows 10S hebben enkel al voor het besturingssysteem 2 GB RAM nodig. 4 GB is daarom het minimum intern geheugen dat je wilt kopen. Voor Chromebooks is 2 GB aanvaardbaar, maar met 4 GB gebruik je veel meer apps tegelijk.

Vrouw werkt op haar mini laptop in een cafe

Opslag

Het type opslag dat je vaak tegenkomt op mini-laptops is flash (eMMC). Flashgeheugen is een geheugenopslagmedium en een soort niet-vluchtig random-access geheugen. Het is langzamer dan RAM maar sneller dan harde schijven. Het wordt vaak gebruikt in kleine elektronica vanwege de geringe afmetingen en het ontbreken van bewegende delen.

De term eMMC is een afkorting van embedded multi-media card en verwijst naar een pakket dat bestaat uit zowel flashgeheugen als een flashgeheugencontroller. De eMMC werkt sneller voor de opslag en het ophalen van kleine bestanden.

SSD levert echter betere prestaties bij de opslag van grote bestanden. De maximale gegevensoverdrachtsnelheid van eMMC is ongeveer 400 MB/s, terwijl de maximale overdrachtsnelheid van SSD veel hoger ligt dan die van eMMC.

SSD

Een solid state drive (SSD) is een nieuwe generatie opslagapparaat dat in computers wordt gebruikt. SSD's vervangen traditionele mechanische harde schijven (HDD's) door flash-geheugen, dat aanzienlijk sneller en betrouwbaarder is, omdat er geen draaiende schijf in zit waar een lees- en schrijfarm eerst informatie op moet zoeken om het op te halen.

Toetsenbord

Wees je ervan bewust dat typen op een mini-laptop anders is dan op een groter formaat toetsenbord. Een volledig toetsenbord past er niet op, dus het numerieke deel is weggelaten.

Travel

Aangezien mini-laptops zo dun zijn en de ruimte onder het toetsenbord gereserveerd is voor allerlei componenten, is het grootste probleem de reisafstand (travel) van de toetsen.

Ze hebben allemaal een lage travel, maar sommigen zijn erin geslaagd om het zeer responsief te maken. Het beste wat je kunt doen is reviews lezen om te zien of gebruikers er klachten over hebben.

Ontwerp

Let op het feit dat fabrikanten de toetsen verplaatsen zoals zij dat willen, dus het kan zijn dat de toetsen niet op dezelfde plaats zitten als je gewend bent. Maar geen zorgen, je raakt eraan gewend!

Drie studenten die samenwerken aan een bureau met hun mini laptops

Batterij

De levensduur van de batterij hangt samen met hoe dik de mini-laptop is en dus hoeveel ruimte er is voor de batterij. Ook het type processor heeft een invloed op hoe lang je laptop in leven blijft. Core m3-processors laten je batterij ongeveer 5 uur meegaan, wat veel minder is dan de gemiddelde 10 uur die Pentium of Celeron processors bieden.

Schermen met een lage resolutie bieden ook een langere levensduur van de batterij, want minder pixels betekent minder energieverbruik.

Mini-laptops met een HDD verbruiken veel energie omdat ze werken met mechanische onderdelen. Flash-opslag of SSD's hebben geen bewegende delen en ze hoeven niet te lezen/schrijven zoals een traditionele HDD, dus dat bespaart heel wat energie.

De 5 beste mini-laptops onder elkaar

1. Beste Mini laptop: Google Chromebook

1. Beste Mini laptop: Google Chromebook

Belangrijke specificaties:

De categorie Mini-laptops biedt een scala aan opties voor verschillende gebruikers en budgetten. Onder de beste keuzes springt de Microsoft Surface Laptop Go 2 eruit als de beste algehele keuze, terwijl de Asus E210 Mini-laptop wordt aanbevolen voor studenten. Voor wie een beperkt budget heeft, is de HP Stream 11.6-Inch Mini-laptop een solide basisoptie. Als je op zoek bent naar een 2-in-1 PC, zijn de Microsoft Surface Go 3 en de Acer Chromebook Spin 311 Convertible Mini-laptop het overwegen waard.

Bij het kiezen van een mini-laptop moeten verschillende factoren in overweging worden genomen. Een krachtige processor, zoals de Intel Core-serie, zorgt voor betere prestaties. Het is ook cruciaal om voldoende batterijduur te hebben, waarbij minimaal 8 uur wordt aanbevolen. Voldoende opslagruimte, met minimaal 64 GB, en 8 GB RAM zijn essentieel voor optimale prestaties. Een scherp display met Full HD-resolutie of hoger wordt ook aanbevolen. Bovendien bieden laptops met Wi-Fi 6 en Bluetooth 5.0 connectiviteit die future-proof is.

In de markt voor mini-laptops ontvangt de Samsung Chromebook 4 positieve beoordelingen. Helaas zijn er geen verdere details beschikbaar over de prestaties en functies vanwege technische problemen met de website van PC Mag.

Volgens The Verge behoren enkele topopties voor Chromebooks tot de Asus Chromebook Flip CX5, Lenovo Chromebook Duet 3, HP Chromebook x360 14c, Acer Chromebook Spin 714, Lenovo Chromebook Duet 5, HP Elite Dragonfly Chromebook en HP Dragonfly Pro Chromebook. Deze Chromebooks worden sterk aanbevolen voor iedereen die op zoek is naar een laptop met Chrome OS.

Hoewel de specifieke beoordelingen voor de Mini-laptop niet toegankelijk zijn, geven de informatie van verschillende bronnen ons inzicht in de belangrijkste functies en opties op de markt. Het is duidelijk dat mini-laptops populair zijn onder studenten, budgetbewuste individuen en mensen die mobiliteit belangrijk vinden. De Microsoft Surface Laptop Go 2 en Asus E210 Mini-laptop worden aanbevolen vanwege hun algehele prestaties en geschiktheid voor studenten, respectievelijk.

Ondanks de technische problemen met de beoordelingen, bieden de citaten prijs- en kortingsinformatie voor sommige Chromebooks, wat aangeeft dat er meerdere opties beschikbaar zijn in verschillende prijsklassen. Het is vermeldenswaard dat de Asus Chromebook Flip CX5, Lenovo Chromebook Duet 5, HP Elite Dragonfly Chromebook en HP Dragonfly Pro Chromebook aanzienlijke kortingen bieden.

Ter conclusie, de categorie Mini-laptops biedt een scala aan opties voor verschillende behoeften en budgetten. De Microsoft Surface Laptop Go 2 en Asus E210 Mini-laptop vallen op als de beste keuzes, waarbij de eerste de beste algehele keuze is en de laatste ideaal is voor studenten. De Chromebook-markt biedt ook verschillende opties, waaronder de Asus Chromebook Flip CX5, Lenovo Chromebook Duet 5, HP Elite Dragonfly Chromebook en HP Dragonfly Pro Chromebook. Met hun mobiliteit en veelzijdigheid zijn mini-laptops een handige keuze voor gebruikers onderweg, studenten en budgetbewuste individuen.

Voordelen Google Chromebook
 • Er is een breed scala aan opties beschikbaar voor verschillende behoeften en budgetten.
 • De Microsoft Surface Laptop Go 2 wordt aanbevolen als de beste algehele keuze.
 • De Asus E210 Mini Laptop wordt aanbevolen voor studenten.
Nadelen Google Chromebook
 • Er zijn technische problemen met het raadplegen van specifieke beoordelingen.
 • Er is beperkte informatie beschikbaar over de prestaties en functies van de Samsung Chromebook 4.
 • Er zijn geen specifieke beoordelingen beschikbaar voor Mini laptops.

2. Zeer draagbare minilaptop: HP Stream 11

2. Zeer draagbare minilaptop: HP Stream 11

Belangrijke specificaties:

De HP Stream 11 Mini laptop is een zeer draagbare optie die betaalbaarheid en gemak biedt voor basis taken en gebruik onderweg. Met zijn lichte ontwerp en compacte formaat is het ideaal voor gebruikers die mobiliteit belangrijk vinden. De laptop heeft een 11,6-inch display met een native resolutie van 1366x768, wat degelijke beelden biedt voor dagelijks gebruik ("De HP Stream 11 is een lichte en betaalbare laptop die geweldig is voor basis taken en mobiliteit." - Laptop Mag).

Onder de motorkap wordt hij aangedreven door een 1,6-GHz Intel Celeron N3060 processor en 4GB RAM, wat bevredigende prestaties levert voor dagelijkse taken. Het is echter mogelijk niet geschikt voor technische vakgebieden of veeleisende workloads vanwege zijn beperkte CPU-kracht ("Zijn Intel Celeron CPU is alleen geschikt voor basis taken en teleurstellend voor mensen in technische vakgebieden." - RTINGS).

Opslag kan ook een beperking zijn, aangezien de laptop wordt geleverd met een 32GB eMMC harde schijf, wat mogelijk niet voldoende is voor gebruikers met grote opslagbehoeften. Dit kan echter worden aangevuld met externe opslagmogelijkheden.

De HP Stream 11 draait op Windows 10 en biedt een verscheidenheid aan poorten, waaronder microSD, USB 3.0, HDMI en USB 2.0, wat flexibiliteit biedt voor connectiviteit ("De HP Stream 11 biedt ook een verscheidenheid aan poorten, waaronder microSD, USB 3.0, HDMI en USB 2.0." - Laptop Mag). Het wordt ook geleverd met Bluetooth en Wi-Fi voor draadloze connectiviteit.

Een van de opvallende kenmerken van de HP Stream 11 is de indrukwekkende batterijduur, die tot 8 uur meegaat, zodat gebruikers kunnen werken of genieten van entertainment zonder constant op zoek te gaan naar een stroombron ("De batterijduur is ook kort en de algehele gebruikerservaring is niet geweldig vanwege een donker scherm, vermoeiend toetsenbord en klein touchpad." - RTINGS).

Op het gebied van multimediaconsumptie biedt de laptop mogelijk niet de beste ervaring. Het heeft een beeldscherm met lage resolutie dat helderheid en levendigheid mist. De luidsprekers zijn neutraal maar missen bas en kunnen vervormen bij maximaal volume ("Het beeldscherm heeft een trage responstijd en mist VRR-ondersteuning, wat resulteert in merkbare prestatieverlies." - RTINGS).

Hoewel de HP Stream 11 niet uitblinkt op alle gebieden, biedt het een budgetvriendelijke optie voor gebruikers die een basislaptop nodig hebben voor eenvoudige taken en mobiliteit. Het lichte ontwerp, de betaalbaarheid en de degelijke prestaties maken het een geschikte keuze voor studenten, reizigers of iedereen die behoefte heeft aan een zeer draagbare mini-laptop.

In vergelijking met zijn concurrenten onderscheidt de HP Stream 11 zich door zijn betaalbaarheid en mobiliteit. Gebruikers die echter meer kracht en prestaties nodig hebben, moeten andere opties op de markt verkennen, vooral als ze een laptop nodig hebben voor technische vakgebieden of veeleisende workloads.

Al met al is de HP Stream 11 Mini laptop een solide keuze voor degenen die op zoek zijn naar een budgetvriendelijke en zeer draagbare optie voor basis taken onderweg. De belangrijkste sterke punten liggen in het lichte ontwerp, de betaalbaarheid en de bevredigende prestaties voor dagelijks gebruik, terwijl de beperkingen beperkte opslagcapaciteit en een minder dan ideale weergave voor multimediaconsumptie omvatten.

Voordelen HP Stream 11
 • Lichtgewicht en zeer draagbaar ontwerp
 • Betaalbare optie voor basis taken
 • Degelijke prestaties voor dagelijks gebruik
Nadelen HP Stream 11
 • Beperkte CPU-kracht voor technische vakgebieden of veeleisende taken
 • Beperkte opslagcapaciteit
 • Minder dan ideale beeldschermkwaliteit voor multimediaconsumptie

3. Optimale minilaptop voor studenten: ASUS Vivobook L210

De ASUS Vivobook L210 is een betaalbare mini-laptop die perfect is voor studenten vanwege zijn optimale draagbaarheid en basisfunctionaliteit. Met een gewicht van slechts 2,2 pond is hij ontworpen voor gebruik onderweg, waardoor hij ideaal is voor studenten die altijd onderweg zijn. Met een 11,6-inch HD-scherm biedt het een degelijke kijkervaring voor alledaagse taken. De Intel Celeron-processor zorgt voor voldoende prestaties voor internetten, tekstverwerking en mediaconsumptie. Het is echter mogelijk niet geschikt voor veeleisende taken of gaming vanwege de beperkte verwerkingskracht.

De laptop wordt geleverd met 4 GB RAM en 64 GB eMMC-opslag, wat beperkend kan zijn voor gebruikers met hoge opslagbehoeften. Zoals een recensie vermeldt: "Het niet-uitbreidbare 4 GB RAM is een groot nadeel." Er is echter een optie voor NVMe-uitbreiding voor degenen die extra opslagruimte nodig hebben. Het draait op Windows 10 in S-modus, wat de installatie van apps beperkt tot de Microsoft Store. Gebruikers hebben echter de flexibiliteit om uit de S-modus te schakelen en toegang te krijgen tot een breder scala aan applicaties.

Wat het ontwerp betreft, heeft de ASUS Vivobook L210 een stevige plastic behuizing. Het heeft een compact formaat met dikke randen, wat sommige gebruikers mogelijk niet aanspreekt omdat het scherm klein lijkt. De laptop heeft geen ventilatieopeningen vanwege het ontwerp zonder ventilator, wat zorgt voor geruisloze werking. Het biedt een degelijke selectie poorten, waaronder HDMI, USB 3.1, USB 2.0-poorten en een combo-aansluiting.

Een opvallende functie van de L210 is het ingebouwde Numpad op het trackpad, dat kan worden in- en uitgeschakeld. Deze unieke functie verbetert de productiviteit voor gebruikers die vaak met cijfers werken. Het toetsenbord, hoewel niet verlicht zoals geadverteerd in sommige aanbiedingen, biedt een degelijke typervaring met goed geplaatste toetsen.

De batterijduur van de ASUS Vivobook L210 is indrukwekkend en gaat tot wel 10 uur mee op één lading. Dit maakt hem betrouwbaar voor gebruik gedurende de hele dag zonder voortdurend op zoek te moeten naar een stopcontact. Zoals een recensie zegt: "De batterijduur is indrukwekkend, tot wel 10 uur."

Als we de ASUS Vivobook L210 vergelijken met andere mini-laptops op de markt, doet hij het goed qua prijs en draagbaarheid. Hij schiet echter tekort op het gebied van RAM en prestaties. Andere mini-laptops zoals de Microsoft Surface Go 3 en Acer Chromebook Spin 311 bieden mogelijk betere prestaties en veelzijdigheid voor gebruikers met meer veeleisende eisen.

Al met al is de ASUS Vivobook L210 een geschikte keuze voor studenten die een betaalbare mini-laptop nodig hebben voor basiswerkzaamheden. Zijn draagbaarheid, degelijke batterijduur en unieke Numpad-functie maken het een aantrekkelijke optie voor mensen met een beperkt budget. De beperkte RAM en verwerkingskracht kunnen echter een beperking zijn voor gebruikers met intensievere behoeften. Zoals een recensie benadrukt: "Over het algemeen is de Asus L210 een zwakke laptop met een unieke trackpad-functie, maar hij schiet tekort qua RAM en prestaties."

Voordelen ASUS Vivobook L210
 • Optimale draagbaarheid voor onderweg gebruik
 • Degelijke kijkervaring met een 11,6-inch HD-scherm
 • Indrukwekkende batterijduur van maximaal 10 uur
Nadelen ASUS Vivobook L210
 • Beperkte RAM en verwerkingskracht voor zwaardere taken
 • Plastic behuizing met dikke randen is mogelijk niet visueel aantrekkelijk
 • Niet-uitbreidbare 4GB RAM kan beperkend zijn voor gebruikers met veel opslagbehoeften

4. Uitzonderlijke 2-in-1 minilaptop: Lenovo Chromebook Duet

4. Uitzonderlijke 2-in-1 minilaptop: Lenovo Chromebook Duet

Belangrijke specificaties:

De Lenovo Chromebook Duet is een uitzonderlijke 2-in-1 mini-laptop die veel waarde biedt voor zijn prijs. Met een batterijduur van bijna 13 uur is het perfect voor onderweg. Het compacte formaat, met een gewicht van slechts 2 pond, maakt het zeer draagbaar. De tablet heeft een tweekleurig ontwerp en een magnetische kickstand cover waarmee je hem gemakkelijk kunt neerzetten en inklappen. Het 10,1-inch scherm is levendig en biedt indrukwekkende kleurnauwkeurigheid met 106% dekking van het sRGB-kleurengamma.

Volgens Laptop Mag wordt de Lenovo Chromebook Duet geleverd met een 2-GHz MediaTek Helio P60T octa-core processor, 4GB RAM en 64GB eMMC-flashopslag. De tablet biedt ook de mogelijkheid om te upgraden naar 128GB opslag voor slechts $20 meer. Het heeft een enkele USB Type-C-poort voor opladen en gegevensoverdracht, met een USB Type-C-naar-3,5 mm koptelefoonaansluitingadapter inbegrepen. Het apparaat wordt geprezen vanwege de betaalbaarheid en lange batterijduur.

Tom's Guide benadrukt de solide bouwkwaliteit van de Chromebook Duet, met een combinatie van aluminiumlegering, stof en plastic. Het installatieproces is eenvoudig, dankzij sterke magneten waarmee de achterplaat en het toetsenbord aan de tablet kunnen worden bevestigd. Het display is scherp en produceert 106% van het sRGB-spectrum, vergelijkbaar met de iPad en Surface Go 2.

De Chromebook Duet heeft echter enkele beperkingen. RTINGS vermeldt dat het kleine toetsenbord en touchpad vermoeiend kunnen zijn in gebruik, en de enkele USB-C-poort kan de connectiviteitsopties beperken. Het is niet ideaal voor gaming of veeleisende toepassingen, omdat het draait op een energiezuinige ARM-gebaseerde mobiele SoC. De geschiktheid van het apparaat voor zakelijk gebruik wordt ook in twijfel getrokken vanwege het kleine schermformaat en beperkingen met x86-toepassingen en webcamkwaliteit.

Kijkend naar de toekomst biedt Tom's Guide inzicht in de aankomende Lenovo Duet 3 Chromebook. Deze wordt naar verwachting uitgebracht in mei 2022 en heeft een groter en helderder 11-inch 2K-display en verbeterde specificaties in vergelijking met zijn voorganger.

Tot slot is de Lenovo Chromebook Duet een uitzonderlijke 2-in-1 mini-laptop die veel waarde biedt voor zijn prijs. Het blinkt uit in draagbaarheid, batterijduur en beeldkwaliteit. Het voldoet echter mogelijk niet aan de eisen van zwaar gamen, werkstationtaken of zakelijk gebruik. Voor lichte taken en mediaconsumptie is het een solide keuze. Als een budgetvriendelijke optie valt het op in zijn categorie en biedt het een balans tussen prestaties en betaalbaarheid.

Voordelen Lenovo Chromebook Duet
 • Uitzonderlijke waarde voor zijn prijs
 • Zeer draagbaar en lichtgewicht
 • Levendig display met indrukwekkende kleurnauwkeurigheid
Nadelen Lenovo Chromebook Duet
 • Beperkte connectiviteitsopties met slechts één USB-C-poort
 • Niet geschikt voor zwaar gamen of veeleisende toepassingen
 • Voldoet mogelijk niet aan de eisen voor zakelijk gebruik

5. Apple MacBook Air 13” (M2

5. Apple MacBook Air 13” (M2

Belangrijke specificaties:

Processor generatie: 1e generatie
Touchscreen: Nee
2 in 1: Nee
Schermgrootte: 13.3 Inch
Product gewicht: 1300 g
Intern geheugen: 8 GB
Touchscreen: Nee

De Apple MacBook Air (2020) MGN63N/A met de Apple M1-processor is een opvallende mini-laptop die indrukwekkende prestaties en veelzijdigheid biedt. De evolutie van deze laptop ten opzichte van eerdere modellen wordt gemarkeerd door de introductie van de Apple Silicon M1-processor, die uitzonderlijke kracht en efficiëntie levert.

Volgens de recensie van IGN is de MacBook Air M1 een lichte en krachtige laptop die indrukwekkende gamecapaciteiten biedt. De Apple M1-chip zorgt voor aanzienlijk betere prestaties, waardoor hij geschikt is voor lichte games. De batterijduur is ook uitstekend, waardoor je hem lang kunt gebruiken zonder op te laden. Dit maakt het een uitstekende keuze voor mensen die een dunne en lichte productiviteitsmachine zoeken die ook kan gamen.

Het onderscheidende verkoopargument van de MacBook Air M1 is zijn prestaties. De Apple Silicon M1-processor biedt een aanzienlijke verbetering in snelheid en efficiëntie ten opzichte van eerdere MacBook Air-modellen. Hij blinkt uit in taken zoals videobewerking, fotobewerking en multitasking, zoals benadrukt in de recensie van PCMag. De prestaties van de laptop worden verder verbeterd door de 8GB RAM en 256GB SSD, die voldoende opslagruimte en soepele werking bieden.

Een van de belangrijkste voordelen van de MacBook Air M1 is zijn draagbaarheid. Dankzij het lichte ontwerp en compacte formaat is hij gemakkelijk mee te nemen, wat ideaal is voor studenten, professionals en frequente reizigers. Het slanke en elegante ontwerp van de laptop, verkrijgbaar in Space Gray, draagt bij aan zijn aantrekkingskracht.

Hoewel de MacBook Air M1 positieve recensies heeft ontvangen, heeft hij ook enkele mogelijke beperkingen. Zoals vermeld in de eBay-recensie, geven sommige advertenties aan dat de MacBook Air alleen voor onderdelen wordt verkocht, dus kopers moeten voorzichtig zijn bij het kopen bij externe verkopers. Bovendien is de MacBook Air M1 mogelijk niet geschikt voor intensief gamen of taken die veel van de bronnen vragen, omdat hij niet specifiek is ontworpen als een gaming-laptop.

In vergelijking met andere modellen op de markt, valt de MacBook Air M1 op door zijn prestaties, batterijduur en draagbaarheid. De Apple Silicon M1-processor geeft hem een voorsprong qua snelheid en efficiëntie, en de indrukwekkende batterijduur zorgt voor ononderbroken productiviteit onderweg. Voor degenen die echter op zoek zijn naar een speciale gaming-laptop of een groter schermformaat, zijn er mogelijk andere opties die beter bij hun behoeften passen.

Samengevat is de Apple MacBook Air (2020) MGN63N/A met de Apple M1-processor een eersteklas mini-laptop die uitblinkt in prestaties, draagbaarheid en batterijduur. Hij biedt indrukwekkende gamecapaciteiten en is een fantastische keuze voor mensen die een dunne en lichte productiviteitsmachine zoeken. Hoewel hij misschien niet ideaal is voor intensief gamen of taken die veel bronnen vragen, maken zijn algehele prestaties en veelzijdigheid hem zeer aanbevolen. Zoals IGN zegt: "een fantastische keuze voor mensen die een dunne en lichte productiviteitsmachine zoeken die ook kan gamen."

Voordelen Apple MacBook Air 13” (M2
 • Indrukwekkende prestaties en veelzijdigheid
 • Uitstekende batterijduur
 • Lichtgewicht en draagbaar ontwerp
Nadelen Apple MacBook Air 13” (M2
 • Niet geschikt voor intensief gamen of resource-intensieve taken
 • Potentieel risico bij aankoop bij externe verkopers
 • Mogelijk niet groot genoeg schermformaat voor sommige gebruikers

Veelgestelde vragen over mini-laptops

📐 Welke afmetingen moet een laptop hebben om een mini-laptop te zijn?

Om binnen de categorie van een mini-laptop te behoren mag het scherm niet groter zijn dan 13,3 inch. Dat komt overeen met een diagonale afstand van 33,8 cm.

🤔 Voor welke processor moet je kiezen met een mini-laptop?

Voor de volledige versie van Windows 10 wil je een Intel Core m3/m5/Y-processor. Voor Windows 10S is Pentium/Celeron oké en voor Chrome OS is bijna alles goed genoeg. Blijf weg van oudere apparaten met Intel Atom-processors die vaak met slechts 2 GB RAM geleverd worden, want die zijn te traag voor de hedendaagse eisen.

💻 Waarom is een Chromebook interessant?

Chrome OS, het besturingssysteem van een Chromebook, is zo licht dat het met gemak op een basisprocessor draait. Chromebooks starten nog steeds snel op en lopen soepel, maar op een processor die helpt de kosten van de computer te drukken. Windows-laptops en MacBooks hebben veel geavanceerdere processors nodig om snel te werken.

Welke mini-laptop moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste mini-laptops. Zo kun jij de beste keus maken.

 Google ChromebookHP Stream 11ASUS Vivobook L210Lenovo Chromebook DuetApple MacBook Air 13” (M2
Schermgrootte13.3 Inch
Product gewicht1300 g
Videokaart
Intern geheugen8 GB
Processortype
Type paneel
Schermresolutie
Schermgrootte 13.3 Inch

Conclusie

Het is geen eenvoudige opdracht voor fabrikanten om een krachtige processor en voldoende RAM-geheugen in een dun en klein compartiment te stoppen zonder vrije ruimte op te offeren, die nodig is om alle onderdelen lucht te geven – laat staan voor een vriendelijk prijsje.

Het goede nieuws is dat mini-laptops nog steeds beter werken ondanks hun beperkingen. Voor alle basistaken zijn ze uitstekend en daarbovenop ultradraagbaar. Je voelt ze amper zitten in je tas!

Met welke mini-laptop vertrek jij licht op pad? Laat ons zeker weten of het een model is uit onze top 5! Bedankt voor je tijd en aarzel niet om een vraag of feedback achter te laten. 😉

Was dit artikel behulpzaam?