De Beste Goedkope Laptop is Perfect voor Basistaken

Wayne Koers

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

7 min. leestijd

Goedkoop is duurkoop? Overal, behalve hier!

De Beste Goedkope Laptop is Perfect voor Basistaken

Met de beste goedkope laptop kom je al een heel eind als het om het voltooien van simpelere computertaken gaat. Zelf heb ik een basismodel MacBook Air van een paar jaar geleden, en die doet het nog steeds prima als het aankomt op tekstbewerking, mails versturen en algemeen browsen op het internet.

Wat zijn de beste goedkope laptops van 2024?

Dit zijn de top 5 beste goedkope laptops op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie:

Waarom Wifiwijs vertrouwen? We spenderen meerdere uren het aan onderzoeken, schrijven, updaten en editen van al onze artikelen. Lees hier meer informatie over hoe een artikel tot stand komt.

Beste goedkope laptops van 2024

1. Beste goedkope laptop: Acer Aspire 5 (2022, A515-57-56UV)

1. Beste goedkope laptop: Acer Aspire 5 (2022, A515-57-56UV)

Belangrijke specificaties:

Schermgrootte: 15.6 Inch
Beeldschermresolutie: 1920 x 1080
Type computer processor: Intel Core i5
Intern geheugen: 16 GB
Opslagcapaciteit: 512 GB
Opslag media: SSD
Type videokaart: Intel Iris Xe Graphics

Als ik kijk naar de Acer Aspire 5 (2022, A515-57-56UV), valt hij echt op in de categorie betaalbare laptops. Hij biedt een geweldige mix van prestaties en waarde. Volgens TechRadar zijn er verschillende configuraties beschikbaar, maar het 14-inch model dat we hebben getest heeft een Intel Core i5-1135G7 processor, 8GB DDR4 RAM en 512GB PCIe SSD-opslag. Voor ongeveer $600 in de VS en £450 in het VK krijg je een helder 1080p scherm, Wi-Fi 6, Gigabit Ethernet en een stevige behuizing. Het toetsenbord typt comfortabel en de vingerafdruksensor op de trackpad maakt het gebruik handig. Het 14-inch scherm wordt geprezen om zijn goede kijkhoeken en draagbaarheid, met een gewicht van 1,7 kg en een dikte van 18 mm. Maar zoals TechRadar opmerkt, kan de dunne L-vormige stroomconnector een potentieel zwakke plek zijn.

De Acer Aspire 5 (2022) wordt erkend als een van de "beste goedkope laptops voor dagelijks internetgebruik en productiviteitstaken". Het is een ideale keuze voor budgetbewuste gebruikers die op zoek zijn naar een betrouwbare laptop voor dagelijks gebruik. Zoals PCMag benadrukt: "De Aspire 5 is een solide keuze als je op zoek bent naar een budgetvriendelijke Windows-laptop die basiscomputertaken aankan."

Deze nieuwste versie van de Aspire 5-serie bouwt voort op zijn voorgangers door moderne functies zoals Wi-Fi 6 en een krachtigere processor te integreren, en daarmee in te spelen op de veranderende behoeften van gebruikers. Door zijn betaalbaarheid, gecombineerd met respectabele specificaties en stevige bouw, is het een overtuigende kanshebber in het instapsegment van laptops.

In vergelijking met zijn concurrenten onderscheidt de Acer Aspire 5 zich door een gebalanceerde mix van prestaties en betaalbaarheid. Hoewel hij misschien niet de dunste randen heeft of het meest geavanceerde ontwerp, compenseert hij dat met betrouwbare prestaties en een aantrekkelijk prijspunt. Zoals PCMag het treffend verwoordt: "De Acer Aspire 5 is een solide keuze als je op zoek bent naar een budgetvriendelijke Windows-laptop die basiscomputertaken aankan."

Ondanks zijn sterke punten heeft de Aspire 5 enkele kleine tekortkomingen, zoals het beperkte aantal USB-C-poorten en het ietwat conventionele ontwerp met forse schermranden. Bovendien is de kwetsbaarheid van de stroomconnector, zoals TechRadar opmerkt, een punt van overweging voor potentiële kopers.

Al met al biedt de Acer Aspire 5 (2022, A515-57-56UV) een overtuigende optie voor prijsbewuste consumenten die een capabele laptop zoeken voor dagelijks gebruik. Met zijn evolutie brengt hij moderne functies en verbeterde prestaties tegen een betaalbare prijs, waardoor het een opmerkelijke keuze is voor mensen die waarde hechten aan essentiële functionaliteit zonder daarvoor te veel te betalen.

Voordelen Acer Aspire 5 (2022, A515-57-56UV)
 • Betaalbare prijs
Nadelen Acer Aspire 5 (2022, A515-57-56UV)
 • Beperkt aantal USB-C poorten
 • Vulnerabiliteit van de stroomconnector
 • Conventioneel ontwerp met dikke schermranden

2. Uitstekende Chrome OS-tablet voor een betaalbare prijs: Lenovo Chromebook Duet 5 (2021)

2. Uitstekende Chrome OS-tablet voor een betaalbare prijs: Lenovo Chromebook Duet 5 (2021)

Belangrijke specificaties:

De Lenovo Chromebook Duet 5 (2021) is een slank en draagbaar apparaat met een batterijlevensduur van meer dan tien uur, waardoor het geschikt is voor lichte productiviteit, school en zakelijk gebruik. Het opvallende kenmerk is het OLED-scherm, dat superieure beelden en een hoog scherm-tot-lichaam verhouding biedt, waardoor het ideaal is voor mediaconsumptie en licht gamen. Het high-end model, uitgerust met een Qualcomm Snapdragon 7c Gen 2-processor, 8 GB RAM en 128 GB eMMC-opslag, biedt een overtuigend pakket, vooral gezien de prijs. Volgens Laptop Mag wordt "het 13,3-inch OLED-scherm van het apparaat zeer gewaardeerd, en de stoffen hoes voegt een unieke touch toe." De toetsenbord kan echter wat krap aanvoelen, en de responsiviteit van het touchpad voldoet mogelijk niet altijd aan de verwachtingen. Het is vermeldenswaard dat het apparaat niet geschikt is voor zware werkbelastingen of gaming.

Het lichte en ventilatorloze ontwerp van de Chromebook Duet 5, gecombineerd met de veelzijdigheid van een magnetische stoffen achterkant en toetsenbord, maken het een handige en comfortabele optie voor onderweg. Ondanks de voordelen heeft het apparaat enkele beperkingen, zoals het ontbreken van een 3,5 mm koptelefoonaansluiting en HDR-inhoudsondersteuning, zoals benadrukt door Rtings. Bovendien wijst de review van notebookcheck.net op nadelen zoals een relatief zacht toetsenbord en klikpad, evenals buigen en draaien van de tablet. De snelle schermresponstijden maken het echter geschikt voor snel gamen, wat wijst op het potentieel voor entertainmentdoeleinden.

Op het gebied van betaalbaarheid en beeldkwaliteit steekt de Lenovo Chromebook Duet 5 (2021) duidelijk boven de rest uit. Met zijn OLED-scherm, lange batterijduur en veelzijdige ontwerp biedt het een sterke waardepropositie. In vergelijking met andere goedkope Chromebooks met gemiddelde displays, excelleert de Duet 5, zoals opgemerkt door notebookcheck.net: "De Lenovo IdeaPad Duet 5 Chromebook maakt indruk met zijn AMOLED-display, dat superieure kleuren en zwartniveaus biedt tegen een concurrerende prijs, in tegenstelling tot de meeste goedkope Chromebooks met gemiddelde displays." Voor gebruikers die een krachtige werkstation of uitgebreid zakelijk gebruik zoeken, is de Duet 5 mogelijk niet de beste keuze vanwege zijn beperkingen en prestatiebeperkingen, zoals vermeld door Rtings.

In de wereld van goedkope laptops blinkt de Lenovo Chromebook Duet 5 (2021) uit in het bieden van een hoogwaardig OLED-scherm, draagbaarheid en indrukwekkende batterijduur, waardoor het een uitstekende keuze is voor lichte productiviteit, schoolgebruik en mediaconsumptie. Hoewel het misschien niet geschikt is voor zware werkbelastingen of gaming, maken de kenmerken het tot een overtuigende optie voor degenen die een budgetvriendelijk apparaat zoeken met de nadruk op beeldkwaliteit en gemak voor onderweg.

Voordelen Lenovo Chromebook Duet 5 (2021)
 • Sleek en draagbaar ontwerp
 • OLED-display met een hoog scherm-tot-lichaamsverhouding
 • Lange batterijduur
Nadelen Lenovo Chromebook Duet 5 (2021)
 • Krap toetsenbord
 • Beperkte responsiviteit van de touchpad
 • Afwezigheid van een 3,5 mm koptelefoonaansluiting en HDR-inhoudsondersteuning

3. Betaalbare 14-inch 2-in-1 Chromebook: Acer Chromebook Spin 514 (2022)

3. Betaalbare 14-inch 2-in-1 Chromebook: Acer Chromebook Spin 514 (2022)

Belangrijke specificaties:

Schermgrootte: 14 Inch
Beeldschermresolutie: 1920 x 1080
Type computer processor: AMD Athlon Silver
Intern geheugen: 4 GB
Opslagcapaciteit: 128 GB
Opslag media: SSD
Type videokaart: AMD Radeon Graphics
Operatingsysteem: Chrome OS

Ik ben trots om de Acer Chromebook Spin 514 (2022) aan te kondigen, een betaalbare 14-inch 2-in-1 Chromebook die indrukwekkende waarde biedt voor zijn prijs. Met een veelzijdig ontwerp en essentiële functies, kan het goed concurreren met duurdere modellen, waardoor het geschikt is voor professionals, casual gebruikers en studenten. De laptop heeft een 14-inch 1080p Corning Gorilla Glass-display en een 1080p webcam, wat essentiële maar goed geïmplementeerde functies biedt. Volgens TechRadar is "het prestatieverschil verwaarloosbaar voor niet-technofiele gebruikers", waarmee het zijn kracht in dagelijks gebruik bevestigt. Met een AMD Ryzen 5 5625C-processor, 8GB geheugen en 128GB opslag biedt de Spin 514 krachtige prestaties voor taken die op de Chrome-browser kunnen worden beheerd.

Het apparaat verrast ook met functies zoals een "geweldige 1080p webcam en militaire duurzaamheid", zoals benadrukt door Laptop Mag. Het stevige, geruisloze ontwerp en verschillende processormogelijkheden, tot 16GB RAM en 512GB opslag, maken het een robuuste en veelzijdige optie. De 2-in-1 functionaliteit en lichte bouw van de Spin 514 voegen nog meer aantrekkingskracht toe, ondanks dat hij een beetje fors is. Het voldoet aan diverse connectiviteitsbehoeften met een ruim assortiment poorten, hoewel het een microSD-kaartsleuf mist. Deze functies positioneren de Spin 514 als een betrouwbare en duurzame Chromebook, geschikt voor gebruikers die op zoek zijn naar een robuuste, reisvriendelijke optie.

In vergelijking hiermee valt de Acer Chromebook 514 (2022) op als een "volkomen adequate" en betrouwbare Chromebook, op maat gemaakt voor dagelijkse functionaliteit. Het heeft een eenvoudige combinatie van een 11e generatie Core-chip, 8GB RAM en 128GB SSD-opslag, waardoor het geschikt is voor gangbare ChromeOS-taken. Het solide en functionele ontwerp geeft prioriteit aan praktisch gebruik boven extravagantie en biedt een betrouwbare optie voor dagelijks werk. Het toetsenbord, trackpad en scherm worden geprezen vanwege hun geschiktheid voor dagelijks gebruik, samen met een redelijke batterijduur. Geprijsd op een redelijk niveau voor een mid-range machine, wordt het beschouwd als een betrouwbare keuze voor alledaagse taken.

In vergelijking met concurrenten blinkt de Acer Chromebook Spin 514 (2022) uit in het leveren van een robuuste en veelzijdige 2-in-1 Chromebook-ervaring tegen een betaalbare prijs. Zijn prestaties, duurzaamheid en essentiële functies maken het een overtuigende keuze voor gebruikers die op zoek zijn naar een budgetvriendelijk maar capabel apparaat. Het kan echter in de VS te maken krijgen met sterkere concurrentie van duurdere modellen zoals de HP Dragonfly Pro Chromebook. Ondanks dit maken de waarde en prestaties van de Spin 514 het toch een opmerkelijke optie, vooral voor degenen wiens werklast kan worden beheerd op de Chrome-browser.

Tot slot valt de Acer Chromebook Spin 514 (2022) op als een budgetvriendelijke 2-in-1 Chromebook, die een combinatie van prestaties, duurzaamheid en essentiële functies biedt. Zijn veelzijdigheid, robuuste ontwerp en verrassende elementen zoals een geweldige webcam dragen bij aan zijn aantrekkingskracht, waardoor het een uitstekende keuze is voor verschillende gebruikerstypes. Hoewel het misschien niet de premiummodellen overtreft, maken zijn waarde en prestaties het tot een topkandidaat in de betaalbare Chromebook-categorie, vooral voor degenen die op zoek zijn naar een betrouwbare en kosteneffectieve dagelijkse werkpartner.

Voordelen Acer Chromebook Spin 514 (2022)
 • Betaalbare prijs
Nadelen Acer Chromebook Spin 514 (2022)
 • Iets grof ontwerp
 • Geen microSD-kaartsleuf

4. Microsoft Surface Go 3 (2021)

4. Microsoft Surface Go 3 (2021)

Belangrijke specificaties:

Beeldschermresolutie: 1920 x 1280
Opslagcapaciteit: 128 GB
Operatingsysteem: Windows 10 Pro

Ik ben enthousiast over de Microsoft Surface Go 3 (2021)! Deze betaalbare 2-in-1 Windows tablet combineert draagbaarheid en functionaliteit op een overtuigende manier. Met een startprijs van $799 is het verkrijgbaar in twee configuraties, met een 12.4-inch PixelSense touchscreen, 12th Gen Intel Core i5-1235U processor, 8-16GB RAM en 256GB SSD-opslag. Dit 2.49-ponds apparaat heeft een slank aluminium chassis en is verkrijgbaar in vier kleuropties, waardoor het een premium uitstraling heeft. Helaas maakt de glanzende afwerking en lage helderheid het lastig om buiten te gebruiken, zoals benadrukt door Tom's Guide.

Volgens RTINGS maken het scherpe en kleurrijke display, het comfortabele toetsenbord en de degelijke webcam videokwaliteit de Surface Go 3 geschikt voor school- en zakelijk gebruik. Toch is het kleine scherm misschien niet ideaal voor multitasking, en de beperkte CPU-kracht en geïntegreerde graphics beperken de mogelijkheden voor veeleisende taken. Daarnaast beperken de beperkte prestaties bij het spelen van veeleisende games, de trage responstijd van het display en het ontbreken van VRR-ondersteuning de game-potentie.

De beperkingen in prestaties en batterijduur zijn factoren om rekening mee te houden bij langdurig gebruik, vooral in veeleisende werksituaties, zoals opgemerkt door RTINGS. Ondanks deze beperkingen maken de draagbaarheid en goede beeldkwaliteit het geschikt voor multimedia- en zakelijk gebruik.

In vergelijking met concurrenten zoals de MacBook Air M2, kan de Surface Go 3 last hebben van beperkte verwerkingskracht, zoals vermeld door Tom's Guide. Echter, het 3:2 beeldverhouding biedt voldoende schermruimte, een functie die zich onderscheidt als een concurrentievoordeel.

Kortom, de Microsoft Surface Go 3 (2021) blinkt uit als een betaalbare 2-in-1 Windows tablet, ideaal voor school, zakelijk en multimedia gebruik vanwege zijn draagbaarheid en goede beeldkwaliteit. Hoewel het misschien niet kan tippen aan de verwerkingskracht van sommige concurrenten, maken de premium uitstraling en ruime schermruimte het een sterke speler in de budget 2-in-1 markt.

Zoals Tom's Guide zegt, biedt de Surface Go 3 "een overtuigende mix van draagbaarheid en functionaliteit," terwijl RTINGS zijn geschiktheid voor school- en zakelijk gebruik benadrukt, ondanks de beperkingen. Deze inzichten benadrukken de sterke punten en beperkingen van het product en benadrukken zijn niche als een top budget 2-in-1 Windows tablet.

Voordelen Microsoft Surface Go 3 (2021)
 • Portabiliteit en functionaliteit
Nadelen Microsoft Surface Go 3 (2021)
 • Glanzende afwerking en lage helderheid voor buitengebruik
 • Beperkte verwerkingskracht en capaciteit voor veeleisende taken
 • Beperkingen in het omgaan met veeleisende game-titels

5. Acer Aspire 3 (A315-24P)

5. Acer Aspire 3 (A315-24P)

Belangrijke specificaties:

Schermgrootte: 15.6 Inch
Beeldschermresolutie: 1920 x 1080
Type computer processor: AMD Ryzen 5
Intern geheugen: 8 GB
Opslagcapaciteit: 512 GB
Opslag media: SSD
Type videokaart: AMD Radeon 610M
Operatingsysteem: Windows 11 Home

De Acer Aspire 3 (A315-24P) is een voordelige keuze voor diegenen die behoefte hebben aan een laptop met een groot scherm. Met een prijs van $399,99 biedt deze budgetvriendelijke laptop indrukwekkende prestaties, waardoor hij geschikt is voor productiviteit en licht gamen. Met een 15,6-inch 1080p scherm, 8GB RAM en 128GB SSD, wordt hij geleverd met Windows 11 in de S-modus, maar kan eenvoudig worden omgeschakeld om apps van buiten de Microsoft Store te installeren. Volgens HowToGeek belooft hij een indrukwekkende batterijduur van 11 uur, waardoor hij ideaal is voor langdurig gebruik.

De Aspire 3 15 (2023) is ontworpen voor school, zakelijk en werkstationgebruik, volgens RTINGS, en is goed geschikt voor basisproductiviteitstaken en draagbaarheid. Zijn draagbaarheid, goede beeldscherpte en vermogen om lichte productiviteitstaken aan te kunnen worden benadrukt als sterke punten. RTINGS merkt echter nadelen op, zoals een dof en uitgewassen TN-paneel, beperkt RAM en korte batterijduur. Het wordt niet aanbevolen voor gamen of multimediaconsumptie vanwege zijn lage CPU-vermogen, geïntegreerde graphics en beeldkwaliteit.

LaptopMedia benadrukt de aantrekkingskracht van de Aspire 3 als een betaalbare dagelijkse laptop, beschikbaar in meerdere configuraties met verschillende processoren en opslagopties. De laptop biedt een AMD Ryzen 5 7520U of Ryzen 3 7320U processor, AMD Radeon 610M graphics, 8GB RAM en opslag variërend van 128GB SSD tot 512GB SSD. Zijn 15,6" Full HD scherm met IPS-technologie, samen met functies zoals USB Type-C, HDMI en een vingerafdruklezer, maken het een veelzijdige keuze voor dagelijks gebruik.

Ondanks zijn sterke punten, heeft de Aspire 3 beperkingen, met name op het gebied van gamen en multimedia prestaties. De beeldkwaliteit en natuurlijke luidsprekers beperken zijn multimediaprestaties, terwijl zijn gamenprestaties beperkt worden door de CPU en geïntegreerde graphics. Bovendien worden het beperkte RAM en de korte batterijduur geïdentificeerd als mogelijke nadelen.

In vergelijking met zijn tegenhangers onderscheidt de Acer Aspire 3 zich door zijn grote scherm, betaalbaarheid en verscheidenheid aan configuraties. Echter, voor diegenen die op zoek zijn naar een laptop voor meer veeleisende taken zoals gamen of multimediaconsumptie, zouden concurrerende modellen met krachtigere processoren en toegewijde grafische kaarten geschikter kunnen zijn.

Samengevat, de Acer Aspire 3 (A315-24P) valt op als een voordelige keuze voor een laptop met groot scherm, uitblinkend in basisproductiviteitstaken en alledaags gebruiksscenario's. Zijn budgetvriendelijke prijs en meerdere configuratieopties maken het een veelzijdige optie voor gebruikers met uiteenlopende behoeften. Het is echter essentieel om rekening te houden met zijn beperkingen op het gebied van gamen, multimediaprestaties en batterijduur. Zoals HowToGeek het treffend verwoordt, "Als je op zoek bent naar een betaalbare laptop voor dagelijks gebruik, biedt de Acer Aspire 3 een reeks configuraties om aan verschillende behoeften te voldoen."

Voordelen Acer Aspire 3 (A315-24P)
 • Groot 15,6-inch 1080p scherm
 • Betaalbare prijs
 • Veelzijdige configuratie-opties
Nadelen Acer Aspire 3 (A315-24P)
 • Beperkte gaming- en multimediaprestaties
 • Mat en vaag TN-paneel
 • Beperkt RAM-geheugen en korte batterijduur

Hoe kies je de beste goedkope laptop?

Voor veeleisendere taken, zoals videobewerking, schaf je best een krachtigere laptop aan, zoals een goede laptop voor videobewerking. Als je op zoek bent naar een de beste lichte laptop voor onderweg of een goede mini-laptop, vind je in onze gidsen tal van tips.

Welk besturingssysteem is het beste voor een budgetlaptop?

Goedkope laptops kom je tegen in allerlei configuraties!

Chrome OS

Chromebooks waren vroeger niet veel meer dan veredelde netbooks met Google's Chrome OS. Hoewel deze op Chrome OS gebaseerde laptops nog steeds resoluut op het web zijn gericht, beschikken ze nu over uitgebreidere functies.

Als je het grootste deel van je werktijd in de cloud doorbrengt, biedt een Chromebook je veel van de functionaliteit van een gewone Windows 10- of macOS-laptop, en afhankelijk van het model gaat de batterij zelfs langer mee.

Zorg er wel voor dat je overal waar je een Chromebook gebruikt, gemakkelijk toegang hebt tot een stabiele wifiverbinding, want ze hebben beperkte offline functionaliteit en weinig lokale opslagruimte.

Een Pentium- of Celeron-processor is voldoende voor een budgetvriendelijke Chromebook voor licht gebruik. Chromebooks met Intel Core-processors zijn vaak te vinden in de luxere klasse.

Google Chromebook

Windows

Een goedkope Windows-laptop is goed om mee te surfen op het web, licht app-gebruik en mediaconsumptie, maar niet veel meer. Hij gaat gebukt onder de belasting van drie of vier lichte apps tegelijk, dus hij is niet geschikt voor zware multitasking.

Als je geen Windows nodig hebt en de voorkeur geeft aan de platforms van Apple, of als je vooral video's kijkt en games speelt, overweeg dan een iPad met toetsenbord.

Vergeleken met een goedkope Windows-laptop, is deze combinatie sneller bij het e-mailen, films kijken of notities maken, en terwijl een Chromebook je dwingt te vertrouwen op webapps en Android-apps die voor telefoons zijn gemaakt, zijn er duizenden voor iPad geoptimaliseerde apps en games te vinden.

Kun je 2-in-1 laptops vinden in het budgetsegment?

Met een 2-in-1 laptop schakel je heen en weer tussen een laptop en een tablet, door het toetsenbord uit de weg te klappen. Overweeg een converteerbaar systeem als je in de eerste plaats de typemogelijkheden van een laptop wilt, maar af en toe het liggende, passieve consumptiegemak van een tablet op prijs stelt, rekening houdende met het feit dat een combinatie van een tablet en een los toetsenbord geen complete vervanging van een goede laptop is.

Kom je deze optie echter vaak tegen in dit segment? Dat niet, maar uitzonderingen bestaan – vooral onder de Chromebooks!

macOS

MacBooks kom je in dit prijssegment niet veel tegen, buiten de MacBooks met iets oudere processors om. Doorgaans gaat het daarbij om MacBook Air-modellen die de Intel-processors nog gebruiken, in plaats van Apple's eigen M-processors.

Een MacBook Air is, als je hem voor een gunstige prijs tegenkomt, echter een uitstekende optie als je voor ultieme draagbaarheid wilt gaan. Zoals de naam doet vermoeden, zijn dit zeer lichte laptops – maar toch verrassend krachtig.

Mijn eigen MacBook Air staat me zelfs toe om foto's te bewerken, zolang ik niet met tientallen complexe lagen werk!

Daarnaast is het prettig dat macOS een ontzettend veilig besturingssysteem is. Apple hecht veel waarde aan je privacy en de veiligheid van je apparaat, en ik kan dan ook zeggen dat ik nog nooit een virus of ander schadelijk programma op mijn MacBook ben tegengekomen.

Processor en prestaties: wat te verwachten in een goedkope laptop?

Het goede nieuws is dat je met de budgetlaptops van tegenwoordig minder compromissen hoeft te sluiten dan vroeger!

 • Intel's Celeron- en Pentium-processors dreven in het verleden het grootste deel van de goedkope laptops aan, maar worden gestaag weggedrukt door de krachtigere Intel Core- en AMD Ryzen-lijnen. Toch zijn ook de Celeron- en Pentium-processors zo ver ontwikkeld, dat ze het grootste deel van je webbrowsing- en productiviteitsbehoeften ondersteunen zonder te vertragen.
 • De markt voor goedkope Windows-laptops wordt vooral bevolkt door systemen die zijn gebaseerd op de veel pittigere Core i3-, Core i5-, Ryzen 3- en Ryzen 5-processorfamilies. Kies voor deze processorlijnen als je meer doet dan enkel browsen en tekstbewerken, en je zoveel mogelijk waar voor je geld wilt!

Geïntegreerde grafische kaart: de standaardoptie

Al deze processors bevatten ook de grafische voorzieningen van de laptop. De nieuwste geïntegreerde grafische kaarten houden zich staande in browser-gebaseerde games en zelfs sommige online games, zoals World of Warcraft.

High-end games vereisen een afzonderlijke grafische kaart, die je in deze prijsklasse niet snel tegenkomt. Daarvoor moet je uitwijken naar een goede gaming-laptop!

Geïntegreerde grafische kaart

Een geïntegreerde grafische kaart is in de processor ingebouwd. Geïntegreerde grafische hardware maakt geen gebruik van apart grafisch geheugen voor graphics en video, maar gebruiken het interne geheugen (RAM) van je laptop.

Intern geheugen (RAM) in budgetlaptops

Het RAM (random access memory) van je computer is een kortetermijngeheugen waarin gegevens worden opgeslagen wanneer de processor ze nodig heeft. Verwar dit niet met de langetermijngegevens op je harde schijf, die daar ook blijven wanneer je computer is uitgeschakeld.

Tegenwoordig hebben de meeste goede goedkope laptops, althans de Windows-modellen, 8 GB. De lagere hoeveelheden komen nog steeds voor in Chromebooks, maar Chrome OS is een licht besturingssysteem dat minder vraagt qua intern geheugen. 🪶

Snelheid van het interne geheugen

De snelheid van het geheugen meten we aan de hand van het aantal cycli per seconde dat het uitvoert. Hoe meer cycli je RAM per seconde uitvoert (dus: hoe meer MHz), hoe meer gegevens deze kan opslaan en lezen, wat zorgt voor een soepelere gebruikerservaring – zolang je laptop ook een goede, snelle processor heeft!

De snelheid van je RAM is een belangrijke factor bij het bepalen van de algehele prestaties van je systeem. Het afstemmen van de RAM-snelheid op de CPU-snelheid kan [dan ook] helpen om de beste prestaties uit je systeem te halen.

TicklishOwl op Reddit

Opslag in budgetlaptops: hoeveel, en welk type?

Als het op opslag aankomt, gebruiken sommige goedkope systemen nog steeds draaiende harde schijven (HDD), met een capaciteit van rond de 500 GB, maar steeds vaker kiezen fabrikanten van goedkope Windows-machines voor solid state drives (SSD's) met een kleinere capaciteit van 128 GB of 256 GB.

Als je met de capaciteit van een kleinere SSD uit de voeten kunt, raad ik je dat ten zeerste aan, zelfs in plaats van een ruimere harde schijf. Dit vanwege de duurzaamheid van SSD's, omdat ze geen bewegende onderdelen hebben.

Andere goedkopere systemen, met name Chromebooks, hebben doorgaans slechts een kleine hoeveelheid (32 GB of 64 GB) lokale opslagruimte, maar compenseren dit met royale aanbiedingen van extra gratis cloudopslag. Natuurlijk moet je, net als bij alles wat in de cloud zit, online zijn om er toegang toe te krijgen.

Houd er ook rekening mee dat sommige goede machines, waaronder Chromebooks, het zogenaamde eMMC-geheugen (embedded multimedia card ) gebruiken als hun fysieke opslagruimte. Dit zien we vooral op tablets en smartphones, en is een type flash-geheugen dat goedkoper is dan een SSD, maar in verhouding ook iets trager.

Het scherm: formaat en resolutie

Afhankelijk van hoe draagbaar je je budgetlaptop wenst te maken, kun je kiezen voor een klein model van 10 of 11,6 inch tot een volledig 15,6 inch apparaat. Let wel: grotere modellen vind je niet snel onder de goedkope laptops.

Vergeet daarbij niet dat de grootte van het scherm van invloed is op zaken als gewicht, het toetsenbord en zelfs het aantal poorten en aansluitingen dat de laptop heeft.

Hieronder een overzicht van de meest voorkomende formaten en vaak voorkomende resolutie in deze prijsklasse:

 • 15,6-inch Full HD: 1920 × 1080 pixels
 • 15,6-inch HD: 1366 × 768 pixels
 • 14-inch Full HD: 1920 × 1080 pixels
 • 14-inch HD: 1366 × 768 pixels
 • 13,3-inch Full HD: 1920 × 1080 pixels
 • 13,3-inch HD: 1366 × 768 pixels
 • 11,6-inch Full HD: 1920 × 1080 pixels
 • 11,6-inch HD: 1366 × 768 pixels
Vrouw werkt buiten op haar laptop

Een scherm met een lagere resolutie, dat een kenmerk is van sommige van deze machines, verbruikt minder energie in verhouding tot een met een hogere resolutie, wat een voordeel is als je je laptop niet om de haverklap wilt opladen.

Voor simpele toepassingen op een kleiner scherm (tot zo'n 12,5 inch) is de lagere HD-resolutie van 1366 × 768 pixels voldoende.

Voor alles wat groter is, raad ik je aan om voor de hogere Full HD-resolutie met 1920 × 1080 pixels te kiezen. Dit maakt de beelden scherper en makkelijker te herkennen.

Wifi-protocol: een bekende valkuil bij goedkope laptops

Tja, fabrikanten moeten ergens op besparen, toch? Laat me je de verschillen uitleggen tussen de wifi-protocollen die je tegenkomt in dit prijssegment:

 • Wifi 4 (ofwel: 802.11b/g/n), gebruikelijk bij modellen met oudere chipsets (Intel Pentium en Celeron, bijvoorbeeld). Dit protocol is beperkt tot 2,4GHz-kanalen.
 • Wifi 5 (ook bekend als 802.11ac) voegt daarentegen ook een veel sneller 5GHz-kanaal toevoegt.
 • Er zijn nog niet veel goedkope laptops met wifi 6 (802.11ax), het laatste wifi-protocol.

Vergeet niet dat als je veel in de cloud werkt of zelfs een Chromebook koopt (die bijna volledig op de cloud loopt!), dat wifi-snelheid en -stabiliteit van cruciaal belang zijn. Kies daarom tenminste een model met toegang tot 802.11ac.

2,4 GHz vs. 5 GHz

De belangrijkste verschillen tussen de twee frequenties zijn het bereik (dekking) en de bandbreedte (snelheid) die de banden bieden. De 2,4GHz-band biedt een groter bereik, maar verzendt gegevens met lagere snelheden. De 5GHz-band biedt minder dekking maar zendt gegevens met hogere snelheden uit.

Batterijlevensduur: ga voor minstens 7 uur

Dankzij de efficiënte processors van tegenwoordig hebben goedkope laptops over het algemeen een zeer goede batterijlevensduur. Deze laptops gaan gemiddeld zo'n 7 tot 12 uur mee per volle accu, wat genoeg is om de hele dag te werken.

Vermijd laptops met een batterijduur van slechts 4, 5 of 6 uur, vooral als je hem als zakelijke laptop gebruikt en veel op pad bent!

Handen op een toetsenbord in beeld

Welke merken maken goede goedkope laptops?

Sommige merken blinken nu eenmaal uit in bepaalde categorieën, zo ook hier!

Acer

Acer maakt al jaren laptops in verschillende prijssegmenten, zo ook in de lagere brackets. De populariteit van dit merk is niet voor niets tot stand gekomen: het bedrijf produceert betrouwbare apparaten met een zeer aanlokkelijke prijs-kwaliteitverhouding – net iets beter dan die van Lenovo over het algemeen.

Lenovo

Ook Lenovo dingt mee naar een pluimpje binnen dit prijssegment. Ze produceren simpel uitziende apparaten, maar wel van oerdegelijke kwaliteit. Ze kunnen daardoor iets beter tegen een stootje dan de gemiddelde laptop van Acer. Bovendien is hun klantenservice volgens gebruikers van topkwaliteit!

Wat is volgens de Consumentenbond de beste goedkope laptop?

De beste goedkope laptop volgens Consumentenbond is de Asus X415EA-EB1510W, dankzij zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Deze laptop biedt je een robuuste Intel Core i5-processor, 8 GB RAM en een snelle 512 GB SSD voor efficiënte multitasking en opslag, ideaal voor dagelijks gebruik.

Wat is volgens Tweakers de beste goedkope laptop?

De beste goedkope laptop volgens Tweakers is een die uitstekende prestaties levert voor een betaalbare prijs. De HP 15s-eq2003nd is een sterke kandidaat in deze categorie. Deze laptop beschikt over een AMD Ryzen 5 processor, 8 GB RAM, en een snelle 512 GB aan SSD, wat zorgt voor vlotte prestaties bij dagelijks gebruik.

Wat is volgens Pocket-lint de beste goedkope laptop?

De beste goedkope laptop volgens Pocket-lint is de Acer Aspire 3 A314-22-R3Z0. Deze laptop blinkt uit met zijn AMD Ryzen 5-processor en 8 GB RAM, waardoor je moeiteloos meerdere taken tegelijkertijd uitvoert. Het 14-inch Full HD-scherm biedt heldere beelden voor jouw werk of entertainment, terwijl de 256 GB SSD zorgt voor vlotte opstarttijden en genoeg opslagruimte.

Veelgestelde vragen over goedkope laptops van onze lezers

Dit deel is speciaal toegewijd aan jullie vragen en opmerkingen. Maar ...

We hebben nog geen vragen ontvangen

Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

Was dit artikel behulpzaam?