De Beste Goedkope Laptop is Perfect voor Basistaken

Wayne Koers

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

De dagen dat een goede laptop een fortuin kost zijn voorbij.

De Beste Goedkope Laptop is Perfect voor Basistaken

Als je alleen basistaken uitvoert, zoals surfen op het web en e-mails controleren, dan is de beste goedkope laptop een ideaal apparaat voor jou. Een goedkope laptop biedt dus voldoende prestaties om je dagelijkse taken zonder haperingen uit te voeren, en ik help je hieronder op weg om het juiste model voor jouw activiteiten te vinden! 💡

Lenovo IdeaPad 3 15IGL05 81WQ00H0MH grijs

Lenovo IdeaPad 3 15IGL05 81WQ00H0MH grijs
Type laptop: Windows laptop (geen gaming)
Type opslag: SSD
Intern geheugen: 4 GB
Processortype: Intel Celeron
Type paneel: IPS
Schermgrootte: 15.6 Inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Bekijk op Bol.com

HP 15s-eq1716nd - Laptop grijs

HP 15s-eq1716nd - Laptop grijs
Type laptop: Windows laptop (geen gaming)
Type opslag: SSD
Intern geheugen: 4 GB
Processortype: AMD Ryzen 3
Type paneel: SVA
Schermgrootte: 15.6 Inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Bekijk op Bol.com

HP Chromebook 15A-NA0401ND - 15.6 grijs

HP Chromebook 15A-NA0401ND - 15.6 grijs
Type laptop: Chromebook (met Chrome OS)
Type opslag: Flash
Intern geheugen: 4 GB
Processortype: Intel Celeron
Type paneel: IPS
Schermgrootte: 15.6 Inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Bekijk op Bol.com

De beste goedkope laptop koopgids: hoe maak je de beste koop?

Het kopen van een nieuwe laptop is een uitdagende taak – zeker wanneer je zoekt naar een goed model onder een bepaalde prijslimiet. Hieronder licht ik de belangrijkste zaken waarop je moet letten bij je aankoop uit, zodat je een degelijk model voor jouw behoeften aanschaft!

Nu de prijs van zeer degelijke onderdelen blijft dalen, hebben betaalbare laptops steeds krachtigere specificaties. Het wordt geen draagbaar gaming beest of media krachtpatser, maar je hebt genoeg kracht om te surfen, documenten te bewerken en video's te streamen.

Voor veeleisendere taken, zoals videobewerking, schaf je best een krachtigere laptop aan, zoals een goede laptop voor videobewerking. Als je op zoek bent naar een de beste lichte laptop voor onderweg of een goede mini-laptop, vind je in onze gidsen tal van tips.

Type goedkope laptops

Chromebooks

Chromebooks waren vroeger niet veel meer dan veredelde netbooks met Google's Chrome OS. Hoewel deze op Chrome OS gebaseerde laptops nog steeds resoluut op het web zijn gericht, beschikken ze nu over uitgebreidere functies.

Als je het grootste deel van je werktijd in de cloud doorbrengt, biedt een Chromebook je veel van de functionaliteit van een gewone Windows 10- of macOS-laptop, en afhankelijk van het model gaat de batterij zelfs langer mee.

Zorg er wel voor dat je overal waar je een Chromebook gebruikt, gemakkelijk toegang hebt tot een stabiele wifiverbinding, want ze hebben beperkte offline functionaliteit en weinig lokale opslagruimte.

Een Pentium- of Celeron-processor is voldoende voor een budgetvriendelijke Chromebook voor licht gebruik. Chromebooks met Intel Core-processors zijn vaak te vinden in de luxere klasse.

Google Chromebook

Windows

Een goedkope Windows-laptop is goed om mee te surfen op het web, licht app-gebruik en mediaconsumptie, maar niet veel meer. Hij gaat gebukt onder de belasting van drie of vier lichte apps tegelijk, dus hij is niet geschikt voor zware multitasking.

Als je geen Windows nodig hebt en de voorkeur geeft aan de platforms van Apple, of als je vooral video's kijkt en games speelt, overweeg dan een iPad met toetsenbord.

Vergeleken met een goedkope Windows-laptop, is deze combinatie sneller bij het e-mailen, films kijken of notities maken, en terwijl een Chromebook je dwingt te vertrouwen op webapps en Android-apps die voor telefoons zijn gemaakt, zijn er duizenden voor iPad geoptimaliseerde apps en games te vinden.

Houd er wel rekening mee dan een combinatie van een iPad en een toetsenbord geen complete vervanging van een laptop is.

2-in-1 modellen

Tablets worden steeds populairder, maar ze zijn zo verschillend van de traditionele laptops dat ze niet altijd goede vervangers zijn. Sommige hebben een afneembaar toetsenbord, maar zelfs deze zijn veel minder comfortabel om mee te typen dan een conventionele laptop.

Met een 2-in-1 laptop schakel je heen en weer tussen een laptop en een tablet, door het toetsenbord uit de weg te klappen. Overweeg een converteerbaar systeem als je in de eerste plaats de typemogelijkheden van een laptop wilt, maar af en toe het liggende, passieve consumptiegemak van een tablet op prijs stelt.

In deze modellen vind je echter niet zo veel betaalbare apparaten, maar er zijn een paar Windows 10- en Chrome OS-gebaseerde modellen die betaalbaar zijn. Er zijn zowel permanent bevestigde (360 graden draaibare scharnieren) modellen, als modellen met een afneembaar toetsenbord.

Processor en grafische kaart

Het goede nieuws is dat je met de budgetlaptops van tegenwoordig minder compromissen hoeft te sluiten dan vroeger. Intel's Celeron- en Pentium-processors (die het grootste deel van de goedkope laptops aandrijven) zijn zo ver ontwikkeld, dat ze het grootste deel van je webbrowsing- en productiviteitsbehoeften ondersteunen zonder traag aan te voelen.

De markt voor goedkope Windows-laptops wordt vooral bevolkt door systemen die zijn gebaseerd op de veel pittigere Core i3-, Core i5-, Ryzen 3- en Ryzen 5-processorfamilies. Kies voor deze processorlijnen als je meer nodig hebt dan alleen de basis.

Al deze processors bevatten ook het silicium waarop de grafische voorzieningen van de laptop draaien. De nieuwste geïntegreerde grafische kaarten houden zich staande in browser-gebaseerde games en zelfs sommige online games, zoals World of Warcraft. High-end games vereisen een afzonderlijke grafische kaart, die je in deze prijsklasse niet vindt.

Geïntegreerde grafische kaart

Een geïntegreerde grafische kaart is in de processor ingebouwd. Geïntegreerde grafische hardware maakt geen gebruik van een aparte geheugenbank voor graphics en video. Processoren met geïntegreerde grafische voorzieningen vind je in systemen met een kleinere vormfactor, zoals laptops.

Als je geïntegreerde grafische kaart heet begint te worden, lijdt de processor ook onder die hitte, waardoor ze beiden trager worden – hoewel verlamming in dit geval een nauwkeuriger woord is. 😅 Als geld geen rol speelt en je graag veel wilt gamen, kijk dan eens naar de beste gaming-laptop.

RAM

Het RAM (random access memory) van je computer is een kortetermijngeheugen waarin gegevens worden opgeslagen wanneer de processor ze nodig heeft. Verwar dit niet met de langetermijngegevens op je harde schijf, die daar ook blijven wanneer je computer is uitgeschakeld.

In het verleden werden veel van de goedkoopste Windows-laptops geleverd met slechts 2 GB of 4 GB intern geheugen (RAM), maar tegenwoordig hebben de meeste laptops, althans de Windows-modellen, 8 GB. De lagere hoeveelheden komen nog steeds voor in Chromebooks.

De snelheid van het geheugen meet men aan de hand van het aantal cycli per seconde dat het uitvoert. Bijvoorbeeld, als RAM is gewaardeerd op 3200 MHz, voert het 3,2 miljard cycli per seconde uit.

Hoe meer cycli je RAM per seconde uitvoert, hoe meer gegevens deze kan opslaan en lezen, wat zorgt voor een soepelere gebruikerservaring. Er is een directe correlatie tussen een hogere DDR (double data rate) RAM en de klokcycli die deze modules aankunnen.

DDR heeft een veel hogere overdrachtssnelheid dan andere geheugenproducten, en een grote capaciteit. Het alomtegenwoordige gebruik van DDR SDRAM voor het werkgeheugen van een processor is in de loop der jaren verbeterd naarmate de industrie vooruitgang boekt van DDR naar DDR2, DDR3, DDR4 en binnenkort DDR5.

DDR5 is in vrijwel alle opzichten beter dan DDR4. Het meest opmerkelijk is dat DDR5 een hogere bandbreedte zal hebben, terwijl het minder energie verbruikt dan DDR4. Het zal je ook in staat stellen een grotere RAM-capaciteit te hebben, en dus een veel krachtigere laptop of computer.

Opslag

Als het op opslag aankomt, gebruiken sommige goedkope systemen nog steeds draaiende harde schijven (HDD), met een capaciteit van vaak 500 GB, maar steeds vaker kiezen goedkope Windows-machines voor solid state drives (SSD's) met een kleinere capaciteit van 128 GB of 256 GB.

Als je met de capaciteit van een kleinere SSD uit de voeten kunt, raad ik je dat ten zeerste aan, zelfs in plaats van een ruimere harde schijf, vanwege de duurzaamheid. SSD's zijn over het algemeen betrouwbaarder dan harde schijven, omdat ze geen bewegende onderdelen hebben.

Andere goedkopere systemen, met name Chromebooks, hebben slechts een kleine hoeveelheid (32 GB of 64 GB) lokale opslagruimte, maar compenseren dit met royale aanbiedingen van extra gratis cloudopslag.

Natuurlijk moet je, net als bij alles wat in de cloud zit, online zijn om er toegang toe te krijgen. Houd er ook rekening mee dat sommige goede machines, waaronder Chromebooks, het zogenaamde eMMC-geheugen gebruiken als hun belangrijkste opslagruimte.

eMMC of embedded multimedia card gebruikt men vaak op tablets en smartphones. Het is een type flash-geheugen die goedkoper is dan een SSD, maar beperkt zijn in grootte. Deze opslag voelt een beetje traag aan als je een SSD gewend bent.

Het scherm

Afhankelijk van hoe draagbaar je je budget laptop wenst te maken, kun je kiezen voor een klein model van 10 of 11,6 inch tot een volledig 15,6 inch apparaat. Vergeet niet dat de grootte van het scherm van invloed is op zaken als gewicht, het toetsenbord en zelfs het aantal poorten en aansluitingen dat de laptop heeft.

Hieronder een overzicht van de meest voorkomende formaten en hun equivalente resolutie in deze prijsklasse:

  • 15,6-inch Full HD: 1920 x 1080 pixels
  • 15,6-inch HD: 1366 x 768 pixels
  • 14-inch Full HD: 1920 x 1080 pixels
  • 14-inch HD: 1366 x 768 pixels
  • 13,3-inch Full HD: 1920 x 1080 pixels
  • 13,3-inch HD: 1366 x 768 pixels
  • 11,6-inch Full HD: 1920 x 1080 pixels
  • 11,6-inch HD: 1366 x 768 pixels

Een scherm met een lagere resolutie, dat een kenmerk is van sommige van deze machines, verbruikt minder energie, wat een voordeel is.

Vrouw werkt buiten op haar laptop

Voor de meeste toepassingen is de lagere HD-resolutie van 1366 x 768 pixels voldoende. Kleine schermformaten zoals 11,6 of 12,5 inch kunnen met een lagere resolutie uit de voeten.

Voor alles wat groter is, raad ik je aan om voor de hogere Full HD-resolutie met 1920 x 1080 pixels te kiezen. Dit maakt de beelden scherper met meer puntjes en details per vierkante inch. Op een Full HD-scherm zien lijnen en rondingen er vloeiender uit en zijn de kleuren intenser.

Let ook op het schermtype. Hier bezuinigt men vaak op, waardoor je minder goede kijkhoeken krijgt, evenals een mindere helderheid en kleur. Neem als het kan een IPS-scherm in plaats van een TN-scherm. Zoek naar een matte afwerking boven een glanzend scherm dat reflecteert als een spiegel wanneer het helder en zonnig is.

Touchscreen

Een touchscreen moet je niet altijd verwachten. Vooral de converteerbare 2-in-1 laptops hebben per definitie een touchscreen, omdat dat nodig is om de laptop als tablet te gebruiken of in andere oriëntaties waarin het toetsenbord bedekt is.

Poorten en connectiviteitsopties

Een combinatie van usb 2.0- en usb 3.1-poorten is vrij gebruikelijk bij goedkopere laptops. Budgetlaptops met de nieuwste usb c-poorten zijn zeldzaam. Ze verschijnen enkel in het topsegment van de budgetreeks.

De meeste budgetlaptops zijn uitgerust met een HDMI-video-uitgang, of het nu een full size HDMI of een micro HDMI is. Andere interfaces zijn de standaard 3,5 mm-aansluiting voor een koptelefoon en microfoon, SD- of micro SD-kaartlezer en een webcam.

Handen op een toetsenbord in beeld

Let ook op het netwerk. Goedkope modellen met oudere chipsets ondersteunen mogelijk alleen wifi 3 (of 802.11b/g/n). Wifi 3 is beperkt tot 2,4 GHz kanalen; die zijn langzamer dan recentere chipsets met wifi 4 (ook bekend als 802.11ac) die ook een 5 GHz kanaal toevoegen.

2,4 GHz vs. 5 GHz

De belangrijkste verschillen tussen de twee frequenties zijn het bereik (dekking) en de bandbreedte (snelheid) die de banden bieden. De 2,4 GHz-band biedt een groter bereik, maar verzendt gegevens met lagere snelheden. De 5 GHz-band biedt minder dekking maar zendt gegevens met hogere snelheden uit.

Er zijn nog niet veel goedkope laptops met wifi 6 (802.11ax), het laatste wifi-protocol. Vergeet ook niet dat Chromebooks ontworpen zijn om voornamelijk via het internet te werken, dus wifisnelheid en stabiliteit zijn hier van cruciaal belang.

Batterijlevensduur

Dankzij de efficiënte processors van tegenwoordig hebben goedkope laptops over het algemeen een zeer goede batterijlevensduur. Deze laptops gaan gemiddeld zo'n 7 tot 12 uur mee per keer dat ze zijn opgeladen, wat genoeg is om de hele dag te werken. Vermijd laptops met een batterijduur van slechts 4, 5 of 6 uur.

De 5 beste goedkope laptops onder elkaar

1. Lenovo IdeaPad 3 15IGL05 81WQ00H0MH grijs

1. Lenovo IdeaPad 3 15IGL05 81WQ00H0MH grijs
Wifi: Ja, 802.11ac
Geschatte accuduur: Max.12 uur
Kaartlezer: SD-kaart
Harde schijf interface: PCIe
Type laptop: Windows laptop (geen gaming)
Totaal aantal usb-poorten: 3
Besturingssysteem: Windows 11 S Mode
Videokaart: Intel UHD Graphics 600
Videokaartmodel: Onboard videokaart
Type opslag: SSD
Totale opslagcapaciteit: 128 GB
Intern geheugen: 4 GB
Processortype: Intel Celeron
Touchscreen: Nee
Type paneel: IPS
Schermgrootte: 15.6 Inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

2. HP 15s-eq1716nd - Laptop grijs

2. HP 15s-eq1716nd - Laptop grijs
Wifi: Ja, 802.11ac
Geschatte accuduur: Max.0 uur
Kaartlezer: SD-kaart
Harde schijf interface: PCIe
Type laptop: Windows laptop (geen gaming)
Totaal aantal usb-poorten: 3
Besturingssysteem: Windows 11 S Mode
Videokaart: AMD Radeon Graphics
Videokaartmodel: Onboard videokaart
Type opslag: SSD
Totale opslagcapaciteit: 256 GB
Intern geheugen: 4 GB
Processortype: AMD Ryzen 3
Touchscreen: Nee
Type paneel: SVA
Schermgrootte: 15.6 Inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

3. HP Chromebook 15A-NA0401ND - 15.6 grijs

3. HP Chromebook 15A-NA0401ND - 15.6 grijs
Wifi: Ja, 802.11ac
Geschatte accuduur: Max.10 uur
Kaartlezer: Micro SD
Harde schijf interface: eMMC
Type laptop: Chromebook (met Chrome OS)
Totaal aantal usb-poorten: 2
Besturingssysteem: Chrome OS
Videokaart: Intel UHD Graphics
Videokaartmodel: Onboard videokaart
Type opslag: Flash
Totale opslagcapaciteit: 64 GB
Intern geheugen: 4 GB
Processortype: Intel Celeron
Touchscreen: Nee
Type paneel: IPS
Schermgrootte: 15.6 Inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

4. HP 15s-fq2721nd - Laptop grijs

4. HP 15s-fq2721nd - Laptop grijs
Wifi: Ja, 802.11ac
Geschatte accuduur: Max.0 uur
Kaartlezer: SD-kaart
Harde schijf interface: SATA3
Type laptop: Windows laptop (geen gaming)
Totaal aantal usb-poorten: 3
Besturingssysteem: Windows 11 S Mode
Videokaart: Intel UHD Graphics
Videokaartmodel: Onboard videokaart
Type opslag: SSD
Totale opslagcapaciteit: 128 GB
Intern geheugen: 4 GB
Processortype: Intel Core i3
Touchscreen: Nee
Type paneel: SVA
Schermgrootte: 15.6 Inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

5. HP 17-cp0713nd - Laptop zwart

5. HP 17-cp0713nd - Laptop zwart
Wifi: Ja, 802.11ac
Geschatte accuduur: Max.5 uur
Kaartlezer: Geen extern geheugenslot
Harde schijf interface: PCIe
Type laptop: Windows laptop (geen gaming)
Totaal aantal usb-poorten: 3
Besturingssysteem: Windows 11 Home
Videokaart: AMD Radeon Graphics
Videokaartmodel: Onboard videokaart
Type opslag: SSD
Totale opslagcapaciteit: 256 GB
Intern geheugen: 4 GB
Processortype: AMD Ryzen 3
Touchscreen: Nee
Type paneel: SVA
Schermgrootte: 17.3 Inch
Schermresolutie: 1600 x 900 pixels

Veelgestelde vragen over goedkope laptops

🤔 Wat kan je verwachten van een goedkope laptop?

Verwacht niet van goedkope laptops dat ze uitstekend zijn voor gaming. Je krijgt geen scherm met 4K-resolutie of een verversingssnelheid hoger dan 60 Hz. Het RAM-geheugen zal maximaal 8 GB zijn, wat niet slecht is, maar ook niet spectaculair. Ze zijn hiermee vooral geschikt voor basistaken, zoals tekstverwerking, browsen en streaming.

Het is ook onwaarschijnlijk dat je meer dan 500 GB aan opslagruimte krijgt. Zolang je niet meer verwacht dan dat, zit je goed.

Man met koptelefoon aan zijn laptop

💻 Wat kan je doen met een goedkope laptop?

Goedkope laptops zijn het meest geschikt voor surfen op het web, tekstverwerken en streamen. Als je echter wat meer verwacht van je laptop, overweeg dan een goede zakelijke laptop. Deze heeft doorgaans een krachtigere processor en meer opslagruimte. Een gaming laptop heeft dit ook, en daarbovenop ook nog een sterkere videokaart.

💾 Hoeveel RAM heeft een goedkope laptop?

Voor iedereen die op zoek is naar het allernoodzakelijkste voor computergebruik, is 4 GB RAM op een goedkope laptop voldoende. Als je wilt dat je laptop in staat is om meer veeleisende taken tegelijk uit te voeren, zoals gamen, grafisch ontwerp en programmeren, ga dan voor een goede laptop met ten minste 8 of 16 GB RAM-geheugen.

Welke goedkope laptop moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste goedkope laptops. Zo kun jij de beste keus maken.

Type laptopType opslagIntern geheugenProcessortypeType paneelSchermgrootteSchermresolutie
1Lenovo IdeaPad 3 15IGL05 81WQ00H0MH grijsWindows laptop (geen gaming)SSD4 GBIntel CeleronIPS15.6 Inch1920 x 1080 pixels
2HP 15s-eq1716nd - Laptop grijsWindows laptop (geen gaming)SSD4 GBAMD Ryzen 3SVA15.6 Inch1920 x 1080 pixels
3HP Chromebook 15A-NA0401ND - 15.6 grijsChromebook (met Chrome OS)Flash4 GBIntel CeleronIPS15.6 Inch1920 x 1080 pixels
4HP 15s-fq2721nd - Laptop grijsWindows laptop (geen gaming)SSD4 GBIntel Core i3SVA15.6 Inch1920 x 1080 pixels
5HP 17-cp0713nd - Laptop zwartWindows laptop (geen gaming)SSD4 GBAMD Ryzen 3SVA17.3 Inch1600 x 900 pixels

Lenovo IdeaPad 3 15IGL05 81WQ00H0MH grijs

Type laptop: Windows laptop (geen gaming)

Type opslag: SSD

Intern geheugen: 4 GB

Processortype: Intel Celeron

Type paneel: IPS

Schermgrootte: 15.6 Inch

Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

HP 15s-eq1716nd - Laptop grijs

Type laptop: Windows laptop (geen gaming)

Type opslag: SSD

Intern geheugen: 4 GB

Processortype: AMD Ryzen 3

Type paneel: SVA

Schermgrootte: 15.6 Inch

Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

HP Chromebook 15A-NA0401ND - 15.6 grijs

Type laptop: Chromebook (met Chrome OS)

Type opslag: Flash

Intern geheugen: 4 GB

Processortype: Intel Celeron

Type paneel: IPS

Schermgrootte: 15.6 Inch

Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

HP 15s-fq2721nd - Laptop grijs

Type laptop: Windows laptop (geen gaming)

Type opslag: SSD

Intern geheugen: 4 GB

Processortype: Intel Core i3

Type paneel: SVA

Schermgrootte: 15.6 Inch

Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

HP 17-cp0713nd - Laptop zwart

Type laptop: Windows laptop (geen gaming)

Type opslag: SSD

Intern geheugen: 4 GB

Processortype: AMD Ryzen 3

Type paneel: SVA

Schermgrootte: 17.3 Inch

Schermresolutie: 1600 x 900 pixels

Conclusie

Houd er rekening mee dat je niet de krachtigste of meest functierijke laptop krijgt in het betaalbare segment, maar ik denk dat je aangenaam verrast zult zijn door wat je kunt krijgen voor een betaalbare prijs!

Van levendige beeldschermen tot verrassend robuuste processors, onze top 5 met de beste goedkope laptops biedt genoeg keuze voor iedereen die zoekt naar een goede laptop met een klein prijskaartje. Het ontwerp en de bouw worden ook steeds beter.

Laat je me weten welke goedkope laptop jij op het oog hebt? En staat hij tussen onze favorieten hieronder? Bedankt voor je tijd en ik ben alvast benieuwd!

Was dit artikel behulpzaam?