De Beste Laptop voor Videobewerking is Krachtig en Snel

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

18 min. leestijd

De Beste Laptop voor Videobewerking is Krachtig en Snel

Ben je het beu dat je laptop blijft hangen terwijl je je video's aan het bewerken bent? Upgrade dan naar de beste laptop voor videobewerking en krijg snellere rendertijden! De belangrijkste spelers in dit spel zijn krachtige processoren, en veel RAM-geheugen en sterke videokaarten.

Voeg daar een hoogwaardig scherm met hoge resolutie aan toe en je bewerkt je video's als nooit tevoren. Al deze prestaties zijn niet goedkoop, maar werken met high-res beeldmateriaal is nu eenmaal een energie- en geheugenintensieve taak.

De 16 inch MacBook Pro is onze nummer één, omdat het de beste MacBook op de markt is om al je videoprojecten succesvol uit te voeren. Onze beste koop laptop voor videobewerking is de MSI GF63 Thin 10SC-683NL. Dit krachtig werkpaard biedt gewoonweg de beste prijs-kwaliteitverhouding voor een laptop die je kunt vinden.

Ontdek snel wat voor goeds deze top 5 nog allemaal te bieden heeft hieronder! 💪🏻

#1 Apple MacBook Pro (16 inch, 2021)
Dé beste laptop voor videobewerking van 2024

Onze score: 9,6

Apple MacBook Pro 16 inch (2021) vooraanzicht

Als je een Apple liefhebber bent, is de nieuwe 16 inch Macbook Pro moeilijk te overtreffen. Hij is uitgerust met de nieuwe en snelle Apple M1 pro-chip die zowel de taken van de processor en videokaart op zich neemt.

Het 16 inch beeldscherm is helder, kleurrijk en heeft superdunne randen, waardoor hij ook licht en draagbaar is. Thuis of onderweg, met deze laptop werk je sneller dan ooit.

Schermdiagonaal: 16 inch
Processor: Apple M1 Pro-chip
Intern werkgeheugen (RAM): 32 GB

Totale opslagcapaciteit: 2 TB
Videokaart: Apple M1 Pro-chip
Schermresolutie: 3456 x 2234 pixels

#2 MSI GF63 Thin 10SC-683NL
Beste koop laptop voor videobewerking van 2024

Onze score: 9,2

msi gf63 thin 10sc 683nl

De MSI GF63 Thin heeft flinterdunne randen, levert indrukwekkende prestaties, geweldig geluid en een mooi scherm in een stevig frame. Een droom van een laptop voor elke videobewerker!

Schermdiagonaal: 15,6 inch
Processor: Intel Core i7
Intern werkgeheugen (RAM): 16 GB

Totale opslagcapaciteit: 512 GB
Videokaart: NVIDIA GeForce GTX 1650
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

Check prijs op Coolblue →

De 5 beste laptops voor videobewerking in een oogopslag

 1. Apple MacBook Pro (16 inch, 2021) - Dé beste laptop voor videobewerking van 2024.
 2. MSI GF63 Thin 10SC-683NL - De beste koop laptop voor videobewerking.
 3. Microsoft Surface Pro 8 - Beste hybride laptop voor videobewerking.
 4. Lenovo Thinkpad X1 Extreme G4 - Beste laptop voor videobewerking voor professionals.
 5. Asus ZenBook Pro Duo 15 OLED UX582HS-H2003X - Beste laptop voor videobewerking met twee 4K-schermen.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een laptop voor videobewerking?

Schermgrootte is een belangrijke factor waar je rekening mee moet houden. Werken met software zoals Adobe Premiere Pro betekent vaak dat je scherm wordt opgedeeld voor verschillende functies: een voorbeeldvenster, tijdlijn, effectentabblad, enzovoorts.

Een kleine laptop geeft je niet genoeg schermruimte om comfortabel te werken aan lange montages. 15 inch is een goede balans tussen draagbaarheid en schermruimte, maar hoe groter het scherm, hoe comfortabeler het montageproces.

Dan is er nog de kwestie van schermresolutie en kwaliteit. Streef naar een zo nauwkeurig mogelijk kleurenscherm met hoge resolutie. Maak en bewerk je 4K- of zelfs 8K-materiaal? Zo ja, ga dan voor een hogere schermresolutie dan FullHD.

Ook de processor is een zeer belangrijk onderdeel. Ga minstens voor een quad core processor (dus met 4 kernen) en minstens 16 GB intern werkgeheugen (RAM). 

Laptop SKU's

Fabrikanten identificeren hun producten met behulp van een SKU (Stock Keeping Unit), of onderdeelnummer. SKU's kunnen een universeel nummer zijn, zoals een UPC-code of onderdeelnummer van een leverancier, of een unieke identificatiecode die door een specifieke winkel of online verkoper wordt gebruikt.

Wanneer je online of in een winkel winkelt, helpt de kennis van het SKU je een uniek product te identificeren wanneer er veel vergelijkbare opties zijn, zoals laptops uit dezelfde laptopserie.

Laptops uit dezelfde serie zijn vaak in verschillende kleuren en maten verkrijgbaar en hebben bijvoorbeeld een andere videokaart, processor, opslag en/of hoeveelheid RAM.

Het is daarom belangrijk om de productspecificaties te bekijken van het product dat je op het oog hebt. SKU's staan meestal in kleine lettertjes onder de productnaam en worden vaak voorafgegaan door de woorden 'SKU', 'Part Number', 'Product ID' of iets dergelijks.

De beste laptop voor videobewerking, gedetailleerd.


Schermdiagonaal: 16 inch
Processor: Apple M1 Pro-chip
Intern werkgeheugen (RAM): 32 GB
Totale opslagcapaciteit: 2 TB
Videokaart: Apple M1 Pro-chip
Schermresolutie: 3456 x 2234 pixels

De 16 inch MacBook Pro is niet alleen de krachtigste MacBook die Apple ooit heeft gemaakt, het is ook de beste.

apple macbook pro (2019) touch bar mvvk2

Apple heeft bijna elk aspect van deze iconische laptop verbetert vergeleken met vorige modellen. Als je het budget ervoor hebt, is dit de beste laptop voor videobewerking die je kunt kopen.

Processor en videokaart

Deze MacBook Pro heeft een deca-core M1 Pro-chip aan boord. Dit omvat zowel de processor (met 10 kernen) als de videokaart. De MacBook Pro heeft hiermee een system on a chip (SoC), waarin onder andere de processor en de videokaart zich bevinden.

De M1 Pro-chip heeft een maximale kloksnelheid van 3,2 GHz. Dit klinkt wellicht niet gek snel, maar omdat de onderdelen, zoals bij andere systemen, niet afzonderlijk van elkaar werken én de chip een centraal geheugen heeft, is de verwerkingssnelheid een stuk sneller.

Elk deel van de chip staat in contact met data en geheugen zonder dat te hoeven kopiëren en zenden. Hierdoor gaat alles veel sneller en efficiënter. Apple beweert zelfs dat de MacBook Pro met deze chip 1,7 keer beter presteert en 70 procent minder stroom verbruikt dan soortgelijke laptops zonder een SoC.

Je krijgt daarbij 2 TB aan SSD-opslag, wat echt gigantisch veel is en ideaal voor professioneel gebruik.

Beeldscherm

De beeldkwaliteit van de MacBook Pro 16 inch 2019 was al behoorlijk goed met een resolutie van 3072 × 1920 pixels en met een pixeldichtheid van 226 pixels per inch. Dit is nu nóg beter! De MacBook pro 16 inch 2021 heeft een resolutie van 3456 × 2234 pixels – net geen 4K – met een pixeldichtheid van 254 pixels per inch (PPI).

Pixeldichtheid

Pixeldichtheid is een berekening die het aantal fysieke pixels per inch op een scherm van een apparaat weergeeft. Het wordt vaak aangeduid als pixels per inch of PPI. Pixeldichtheid wordt steeds belangrijker omdat de resolutie van schermen de afgelopen jaren drastisch toeneemt.

De dunne randen zorgen ervoor dat inhoud overweldigend aanvoelt, of je nu video's bewerkt of series bekijkt. Het scherm van de 16 inch MacBook Pro heeft bovendien een zeer goede constante helderheid van 1000 nits en een maximale helderheid van 1600 nits. Zo valt je content zelf in redelijk sterjk verlichte ruimtes goed te zien.

Daarnaast ondersteunt de MacBook de DCI P3-kleurengamma. Dit is de standaard voor de Amerikaanse filmindustrie en daarmee zeer geschikt voor videobewerking. DCI P3 toont 25 procent meer kleuren, met diepere zwarttinten, dan sRGB. De MacBook ondersteunt ook het sRGB-kleurengamma, met een perfecte sRGB-dekking van 125%.

En er is meer: voor het eerst zit er ProMotion op een MacBook. Hierdoor voelen dingen als scrollen of gamen supersnel en vloeiend aan – en dat terwijl de techniek ook nog eens stroom bespaart!

De refesh-rate tot 120 Hz wordt automatisch aangepast aan hoe de content op het scherm beweegt. Als je video’s bewerkt, kun je ook kiezen voor een vaste refresh-rate. Zo zorg je dat alles precies aansluit op je beeldmateriaal.

Toetsenbord en touchpad

De MacBook pro 2019 kwam Apple met het vertrouwde Magic Keyboard. Hiermee werden de toetsenbord-problemen van eerdere modellen geëlimineerd en het bracht een comfortabelere typervaring. Deze keer heeft Apple het toetsenbord wéér verbeterd!

Allereerst heeft het toetsenbord een rij functietoetsen. Hier vind je nieuwe sneltoetsen voor onder meer Spotlight, de dicteer­functie en de Niet storen-modus. Daarnaast is de Touch Bar, het dunne touchscreen boven het toetsenbord, is weer verdwenen. Niet iedereen was dol op de Touch Bar, maar veel programma's zoals Photoshop maken er nu goed gebruik van.

Ook de Touch ID-knop is veranderd. Het heeft een nieuwe voelbare ring, waardoor het makkelijker is om eenvoudig en snel je Mac te ontgrendelen met je vingerafdruk. En net als bij het vorige model is de escape-toets een aparte knop en zijn de pijltjestoetsen ook nog in een omgekeerde-T-opstelling, wat een veel intuïtievere indeling is.

Geluidskwaliteit

De audio van de 16 inch MacBook Pro is bijna indrukwekkender dan de beelden. Er is een geluidssysteem met zes luidsprekers aan boord. Dit systeem biedt ook een krachtigere bas. Hij heeft ook drie microfoons van studiokwaliteit aan boord, die concurreren met de beste microfoons die er zijn. 🎤

Misschien is hij net iets minder krachtig dan de beste pc voor videobewerking, maar deze laptop voldoet zeker aan al je eisen wanneer je op zoek bent naar de beste laptop voor videobewerking.

Aansluiting

Wat poorten betreft, kom je bij de Apple Macbook pro 16 inch (2021) niet te kort. Bovenop de Thunderbolt 4 usb-c poorten en de audio-aansluiting die het vorige model had, krijg je bij dit model een extra Thunderbolt 4 usb-c aansluiting, een HDMI-poort, een SDXC-kaartlezer en een MagSafe 3-poort.

Dit laatste is een all-time favourite van veel Apple-fans: blijf je hangen achter de oplader, dan laat hij los, in plaats van de hele laptop van je bureau af te sleuren.

Thunderbolt 4 ondersteunt tot slot tot twee 4K-schermen tegelijk – een verdubbeling van wat Thunderbolt 3 aankon. De nieuwste versie ondersteunt zelfs een 8K-beeldscherm, wat goed nieuws is voor degenen die behoefte hebben aan een standaard die een beeldscherm met de hoogste resolutie ondersteunt.

Wat we goed vinden:

 • Indrukwekkend 16 inch scherm met slankere randen
 • Toetsenbord is een verbeterd Magic Keyboard
 • Levert beestachtige prestaties

Wat we minder goed vinden:

 • De resolutie van het beeldscherm is net geen 4K

Schermdiagonaal: 15,6 inch
Processor: Intel Core i7
Intern werkgeheugen (RAM): 16 GB
Totale opslagcapaciteit: 512 GB
Videokaart: Nvidia GeForce GTX 1650 
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

MSI GF63 thin 10SC-683NL achteraanzicht

De prijs-kwaliteit verhouding van deze gaming laptop is extreem goed, vooral vanwege een aantal van de software capaciteiten die door MSI zijn ingebouwd en de afzonderlijke Nvidia GeForce GTX 1650 videokaart. Officieel is het een gaming laptop, maar dat maakt het zeker niet minder geschikt als laptop voor videobewerking!

Processor en videokaart

De MSI GF63 Thin is gewapend met een processor van de 10e generatie van Intel. Het gaat om een Comet Lake H-serie processor met zes kernen en een maximale kloksnelheid van 5 GHz. En één ding is zeker: met deze Intel Core i7-10750H-processor valt niet te spotten, zelfs al is de processor inmiddels niet meer de allernieuwste.

Multitasken is geen probleem voor deze krachtpatser. Je kijkt bijvoorbeeld op Netflix een serie terwijl je je video's bewerkt zonder dat de MSI hapert.

Net als zijn voorganger heeft de nieuwe XPS 15 een aparte Nvidia GeForce GTX 1650 videokaart, wat ideaal is voor foto- en videobewerking of spreadsheets die veel gegevens bevatten. Nvidia heeft 4 GB VRAM-geheugen gekoppeld aan de GeForce GTX 1650.

Beeldscherm

Het scherm van MSI GF63 Thin heeft een resolutie van 1920 x 1080 pixels (Full HD of FHD). Het biedt prachtige kleuren en is zeer gedetailleerd. 4K zou natuurlijk nóg beter zijn en is essentieel voor bepaalde videoprojecten.

Het scherm reproduceert 99% van het sRGB-kleurengamma, wat helaas lager is dan het gemiddelde van 123% van premium laptops.

Als het op helderheid aankomt, scoort dit model niet al te best met gemiddeld 250 nits. Hiermee zit hij ver onder het gemiddelde van 367 nits bij premium laptops – maar we mogen niet klagen: er zijn maar weinig laptops van deze prijs waarmee je video's kunt bewerken.

Geluidskwaliteit

Een ander gebied waar MSI op gefocust heeft in dit model is geluid. De MSI heeft twee surround sound speakers van Nahimic Audio.

Nahimic Audio speakers zitten in veel gaming laptops en zijn speciaal gemaakt om de game tot leven te laten komen. Je kunt je dus vast wel voorstellen dat de geluidskwaliteit van deze speakers behoorlijk goed is en dit komt ook goed van pas voor videobewerking.

Surround sound

Surround sound is een technologie die wordt gebruikt om de kwaliteit van de geluidsweergave voor luisteraars te verrijken. Dit gebeurt door middel van extra audiokanalen. Deze kanalen bevinden zich op meerdere plekken waardoor het klinkt alsof het geluid van je omgeving komt.

Toetsenbord en touchpad

Ondanks dat de MSI GF63 Thin een redelijk kleine laptop is, zijn ze er toch in geslaagd om de toetsen en de touchpad redelijk groot te houden. Dit komt mede omdat er numpad op zit.

De toetsen hebben een fijne rand en er zit een goede ruimte tussen te toetsen wat naukeurigheid garandeert. De travel – hoe ver de toetsen naar beneden gaan wanneer je erop drukt – is vrij ondiep, waardoor je vingers snel over het toestenbord vliegen.

Daarnaast is het toetsenbord verlicht, ideaal wanneer je in een donkere ruimte werkt. Je moet wel van rood houden, want een andere optie krijg je niet bij de achtergrondverlichting van dit toetsenbord!

Dat touchpad is groot en glad en heeft ingebouwde muistoetsen, zodat je snel toegang hebt tot bijvoorbeeld het Windows-menu. Het grote touchpad zorgt ervoor dat je vingers bijna nooit de randen raken je soepel navigeert door websites en documenten. De handpalmafwijzing is ook een grote troef, waarbij de cursor op zijn plaats blijft terwijl je op het toetsenbord werkt.

Wat we goed vinden:

 • Groten toetsen en touchpad zorgen voor een geweldige typervaring
 • Luidsprekers van deze laptop simuleren 3D-surround sound
 • Het toetsenbord en de touchpad zijn fijn in gebruik

Wat we minder goed vinden:

 • Een betere beeldkwaliteit was fijn geweest

Schermdiagonaal: 13 inch
Processor: Intel Core i7
Intern werkgeheugen (RAM): 16 GB
Totale opslagcapaciteit: 1 TB
Videokaart: Intel Iris Xe Graphics
Schermresolutie: 2880 x 1920 pixels 

De Surface Pro 8 is zowel een krachtige laptop als een draagbare tablet, en is de meest veelzijdige laptop voor videobewerking die je kunt krijgen. Je kunt het scherm namelijk loskoppelen van het toetsenbord, waardoor je in een keer een tablet hebt.

Microsoft Surface Pro 8

Processor en videokaart

Gewapend met quad-core (4 kernen) Intel Core i7-1185G7 processor, 16 GB RAM en een 1 TB SSD, is de Surface Pro 8 ruim voldoende snel voor al je multitasking behoeften.

De videokaart die in deze laptop zit is de Intel Iris XE Graphics. Het is een geïntegreerde videokaart, wat betekent die deze in de processor is ingebouwd en geen eigen geheugen (VRAM) heeft.

Een geïntegreerde grafische hardware maakt geen gebruik van een aparte geheugenbank voor graphics of video. In plaats daarvan gebruikt de videokaart het systeemgeheugen dat wordt gedeeld met de processor.

De opslag is daarmee indrukwekkender, met ruim 1 TB aan plek voor al je bewerkte video's – of in ieder geval een flinke portie hiervan, zonder dat daar een externe SSD aan te pas hoeft te komen.

Beeldscherm

Het scherm van de Surface Pro 8 heeft 2880 × 1920 pixels en is helder en levendig. Daarmee is hij perfect voor tekenen, videobewerking of om videomateriaal te bekijken. Zo geeft dit paneel video's en films van hoge kwaliteit prachtig weer.

Het scherm van Microsoft dekt een uitstekende 104% van het sRGB-kleurengamma. De MacBook Pro, onze #1, behoudt nog steeds zijn eerste plaats met zijn 125% dekking van het sRGB-kleurengamma en de ondersteuning van het ICD P3-kleurengamma.

Ook de helderheid van de Surface Pro 8 is uitstekend met een gemiddelde van 450 nits. Maar de MacBook Pro (1000 nits) is nog steeds onovertroffen. 🏅

Geluidskwaliteit

De luidsprekers van de Surface Pro 8 zijn gemiddeld. De twee luidsprekers bevinden zich aan de zijkant van het scherm en zenden het geluid in de richting van de gebruiker.

Zang en instrumenten komen mooi en duidelijk naar voren, maar de e bas is minimaal. Microsoft levert geen audiosoftware bij deze laptop; het is niet mogelijk om niveaus of voorinstellingen aan te passen.

Toetsenbord en touchpad

Hoewel de Surface Pro 8 vaak verkocht wordt in combinatie met het toetsenbord en een pen, is de Pro 8 ook zonder toetsenbord beschikbaar. Uiteraard heb je het toetsenbord wel nodig voor videobewerking.

Het toetsenbord van de Surface Pro 8 is redelijk ondiep, met een travel van 1,2 millimeter. De toetsen hebben wel een stevige klik, wat typen zeer aangenaam maakt.

Het is geen verrassing dat het touchpad perfect werkt met Windows. Het apparaat reageert direct op gebaren, zoals met drie vingers omhoog vegen om alle geopende vensters weer te geven of met vier vingers tikken om het Action Center te openen.

Daarnaast kun je kiezen voor een toetsenbord met een vingerafdruklezer en/of de Microsoft Surface pen. Dat laatste is ideaal als je naast videobewerking ook andere grafische taken uitvoert, zoals design. Het gebruiken van de pen voelt identiek aan ehet gebruiken van een pen of potlood op papier.

Daarnaast kun je kiezen voor een toetsenbord met een vingerafdruklezer en/of de Microsoft Surface pen. De Surface Pen is nog steeds één van de beste op de markt is. Hij wordt meestal niet meegeleverd met de Surface Pro 8, dus je moet deze waarschijnlijk apart kopen. Wel werkt hij feilloos en biedt hij kantelgevoeligheid, arcering, 4096 drukpunten en een gum.

Wat we goed vinden:

 • De beeldkwaliteit is meer dan voldoende voor videobewerking
 • Deze laptop is erg veelzijdig, aangezien je zijn scherm los kunt koppelen

Wat we minder goed vinden:

 • De videokaart is geïntegreerd in de processor, waardoor hij niet de krachtigste is

Schermdiagonaal: 16 inch
Processor: Intel Core i9
Intern werkgeheugen (RAM): 32 GB
Totale opslagcapaciteit: 1 TB
Videokaart: NVIDIA GeForce RTX 3080
Schermresolutie: 3840 x 2400 pixels

Lenovo ThinkPad X1 Extreme G4

De 16 inch Lenovo ThinkPad X1 Extreme is een slanke, dunne en lichte zakelijke laptop gemaakt van stevige materialen.

De ThinkPad X1 Extreme weegt minder dan de concurrentie, en is behoorlijk draagbaar voor een 16-inch laptop. Met 1,8 kilo is de Lenovo lichter dan bijvoorbeeld de MacBook Pro (2,1 kilo) en de MSI GF63 Thin (1,9 kilo). De laptop is zeker niet goedkoop, maar als je het budget er voor hebt, is de laptop het meer dan waard!

Processor en videokaart

De X1 Extreme doet zijn naam eer aan als het op prestaties aankomt: deze laptop is razendsnel. Hij is uitgerust met een octa-core (8 kernen) Intel Core i9-11800H processor, 32 GB RAM en een 1 TB aan SSD-opslag.

De maximale kloksnelheid van de processor bedraagt maar liefst 5 GHz en kan multitasken als geen ander! De ThinkPad X1 Extreme is dankzij de Nvidia GeForce RTX 3080 videokaart met een indrukwekkend 16 GB VRAM ook geschikt als gaming laptop voor.

Deze aparte videokaart is krachtig genoeg voor al je videoprojecten en om moderne games op middelhoge tot hoge grafische instellingen te spelen.

Beeldscherm

ThinkPad X1 Extreme is gericht op professionals en heeft een fenomenaal 4K (3840 x 2400 pixels)-touchscreen met HDR-ondersteuning. Het scherm is gedetailleerd en barst van de levendige, verzadigde kleuren. Dit is zonder twijfel een van de beste 16 inch-schermen op een zakelijke laptop, of welke laptop dan ook.

HDR

HDR biedt op twee vlakken een drastische verbetering ten opzichte van traditionele SDR (standaard dynamisch bereik) inhoud: licht en kleur.

HDR-video maakt gebruik van nieuwe hardware die een veel hoger contrast weergeeft tussen de helderste wittinten en de donkerste zwarttinten op je scherm.

Dit scherm dekt een uitstekende 186% van het sRGB-kleurengamma! 🌈 Met een maximum van 600 nits is het beeldscherm van de X1 Extreme ook erg helder, hoewel het scherm van de MacBook Pro in onze lijst nóg helderder is.

Geluidskwaliteit

Lenovo heeft zijn luidsprekers een behoorlijke update gegeven. De dubbele luidsprekers zijn verplaats van de onderzijde naar de zijkanten van het toetsenbord en zijn 20 procent groter dan voorheen. Deze vernieuwingen komt de geluidskwaliteit van de laptop zeker ten goede.

Het geluid dat de ThinkPad X1 Extreme produceert, vult een middelgrote kamer. Midden- en hoge tonen zijn erg helder en ook de bas is licht aanwezig. Op het maximale volume is er ook geen sprake van vervorming.

De geluidskwaliteit is redelijk goed, hoewel dit varieert afhankelijk van het muziekgenre waarnaar je luistert. De luidsprekers houden eenvoudige snaarritmes in akoestische muziek bij, maar complexe rocknummers bijvoorbeeld klinken wat minder gedetailleerd.

Toetsenbord en touchpad

Laptop met videobewerkingsprogramma open

ThinkPad-toetsenborden zijn betrouwbaar en die van de X1 Extreme staat aan de top.

Dat is voor een groot deel te danken aan de 1,7 millimeter travel van de toetsen, wat bovengemiddeld voor een laptop die zo dun is.

Het toetsenbord is ook voorzien van achtergrondverlichting.

Verder overlegt de touchpad van de ThinkPad X1 Extreme een prima reactiesnelheid en scrol je er aangenaam mee door webpagina's. Het gladde oppervlak aarzelt niet bij de Windows 10 gestures die je wilt uitvoeren, waaronder vegen met drie vingers om van app te wisselen.

Wat we goed vinden:

 • Het 4K-touchscreen is fenomenaal
 • Dit scherm ondersteunt HDR
 • Het touchpad en toetsenbord zijn van premiumkwaliteit

Wat we minder goed vinden:

 • De geluidskwaliteit kan beter
 • De laptop is behoorlijk prijzig

Schermdiagonaal: 15,6 inch
Processor: Intel Core i9
Intern werkgeheugen (RAM): 32 GB
Totale opslagcapaciteit: 1TB
Videokaart: NVIDIA GeForce RTX 3080
Schermresolutie: 3840 x 2160 pixels

Asus ZenBook Pro Duo 15 UX582HS-H2003X vooraanzicht

Deze Asus ZenBook Pro Duo is een frisse wind in de laptopwereld, zeker in een tijd waarin zakelijke laptopontwerpen een beetje veilig en saai zijn geworden. Hij heeft een tweede 4K-scherm, wat erg zeldzaam is in laptops!

Processor en videokaart

De Asus ZenBook Pro Duo wordt geleverd met een octa-core (acht kernen) Intel Core i9-11900H processor met een maximale kloksnelheid van 4,9 GHz.

Hij heeft een dedicated of aparte Nvidia GeForce RTX 3080 videokaart. Dit betekent dat de Asus ZenBook Pro Duo een behoorlijk snelle laptop is die bijna alle taken gemakkelijk aankan.

Dit is ook zeer zeker niet ondergeschikt voor hedendaagse games. Het is in veel gevallen niet eens nodig om de resolutie van de game te verlagen omdat de RTX 3080 de meeste games moeiteloos aankan. Wel is het bij de sommige intense games te raden om de resolutie te verlagen om meer frames per seconds te kunnen waarborgen.

Beeldscherm

De dubbele schermconfiguratie van de ZenBook Pro Duo is veruit het meest opvallende kenmerk. Het bovenste scherm is een prachtig 15,6 inch 4K-touchscreen met verbluffende beeldkwaliteit. De kleuren zijn levendig en het contrast is uitstekend om foto's en video's te bewerken.

Het primaire oled-scherm toont een verbluffende 203,4% van het sRGB-gamma, wat veel meer is dan het gemiddelde.

Asus ZenBook Pro Duo 15 UX582HS-H2003X zijaanzicht

Het tweede scherm, of screenpad, dat een diagonaal van 14 inch en een resolutie van 3840 x 1100 pixels heeft, is direct onder het hoofdscherm geplaatst.

Hierdoor beweeg je bijna naadloos tussen het bovenste en onderste scherm.

De ScreenPad is in staat om 107,8% van het sRGB-gamma weer te geven, wat niet slecht is.
Het oled-scherm van de Duo heeft een gemiddelde helderheid van 331 nits, terwijl de ScreenPad 289 nits haalt.

Natuurlijk heeft het hebben van een tweede 4K-scherm gevolgen voor de laptop. De Asus ZenBook Pro Duo is een stuk dikker en zwaarder dan andere ZenBooks, en hij is een stuk duurder.

Geluidskwaliteit

Een punt waar Asus nog kan verbeteren is audio. De audio is al behoorlijk verbeterd ten opzichte van zijn voorgangers. Het is duidelijk, maar de bas is minimaal en de luidsprekers zijn niet krachtig genoeg om de ruimte te vullen. Hard omgevingsgeluid in kan de luidsprekers overtreffen.

Asus voegt geen audiosoftware toe, dus je kunt de luidsprekers niet regelen. Wie op zoek is naar kwalitatief geluid, kan best een goede noise-cancelling koptelefoon aanschaffen.

Toetsenbord en touchpad

Het toetsenbord is vanwege het tweede scherm een beetje naar beneden geduwd, naar de onderste helft van de laptop. De toetsen hebben zowel een langere travel als een scherpere feedback. Er is voldoende ruimte tussen de toetsen, wat nauwkeurigheid garandeert.

Het touchpad is verplaatst naar de rechterkant van het toetsenbord. Dit is waarschijnlijk in het begin wat wennen, omdat je het normaal gesproken onder het toetsenbord verwacht. De meeste gebruikers van de ZenBook Pro Duo willen waarschijnlijk een goede externe muis willen gebruiken.

Beide schermen op de Duo zijn touchscreens, maar je kunt ook een pen aanschaffen voor bediening. De Asus Active Stylus is gemaakt van aluminium en voelt stevig aan, vergelijkbaar met een vulpen. Met 1024 drukniveaus slaagt hij er goed in een echte schrijfervaring na te bootsen.

Wat we goed vinden:

 • 4K-oled-touchscreen met verbluffende beeldkwaliteit
 • Je kunt bijna naadloos bewegen tussen het bovenste en onderste scherm
 • Dit model is ook geschikt voor ambitieuze games, al dan niet op wat lagere instellingen bij de meest instense games

Wat we minder goed vinden:

 • Audio is van mindere kwaliteit

Koopgids

Om de beste laptop voor al je videoprojecten te kopen, moet je met heel wat zaken rekening houden. Alle begrippen in deze koopgids zijn van belang voor de prestatie van een laptop, dus niet onbelangrijk om mee te nemen in je onderzoek! 😉

RAM

Het computergeheugen, werkgeheugen of RAM (random access memory) is de korte-termijn gegevensopslag van je systeem. Het slaat de informatie op die je computer actief gebruikt, zodat deze snel toegankelijk is. Hoe meer programma's je systeem gebruikt, hoe meer geheugen je nodig hebt.

Terwijl 16 GB al goed is voor een laptop voor fotobewerking, is 16 GB RAM voor HD-video prima, maar bij 4K of 8K video-editing stijgt dat minimum tot 32 GB of meer. Gegevens moeten snel toegankelijk zijn voor zowel de videokaart als het RAM-geheugen, dus opslagsnelheid is van cruciaal belang.

Naast de opslagruimte heeft de RAM nog een aantal belangrijk aspecten, waaronder snelheid en timing.

laptop en veel andere elektronische aparatuur in beeld

Bij elke generatie RAM (zo is de oudere DDR3 trager dan de nieuwere DDR6), hoort een bepaalde range aan kloksnelheid en timing. Timing geeft weer hoe snel het werkgeheugen toegang krijgt tot individuele bits verspreid over meerdere datakolommen.

Snellere RAM-snelheden geven je processor sneller toegang tot de gegevens die zijn opgeslagen op de harde schijf, waardoor je meteen een supersnelle samenwerking hebt tussen die processor en je werkgeheugen.

Opslagsnelheid is vooral van belang als je meerdere RAM-belastende programma's tegelijk open hebt, zoals After Effects of Cinema 4D. Een tekort aan RAM-geheugen leidt tot trage prestaties.

Processor

De processor, ook wel CPU (central processing unit) genoemd, is het brein van elke laptop en heeft de grootste invloed op je productiviteit. Een snellere processor betekent dat programma's sneller laden en ze minder snel vasthangen.

Je laat ook meerdere programma's tegelijk lopen en de laptop hapert niet wanneer je processorintensieve taken uitvoert.

Cores en threads

Voor videobewerking heb je een multi-core Intel i7- of i9-processor nodig met, bij voorkeur, vier of meer processorkernen.

Er zijn ook verschillende AMD-processoren op de markt die zeer geschikt zijn voor videobewerking, waaronder de Ryzen 7-, Ryzen 9- en Threadripper-serie.

De afgelopen jaren zijn de videokaarten van AMD geëvolueerd van prijsgerichte en energieverslindende oplossingen naar toonaangevende ontwerpen die meer kernen, meer prestaties en lagere stroomvereisten leveren, zoals AMD's next-gen Ryzen 5000 chips.

De strijd tussen Intel of AMD, twee gevestigde waarden op de markt, woedt voort. Eén ding is zeker: AMD blijft concurreren met het gevestigde Intel.

Processorkernen (cores) zijn afzonderlijke verwerkingseenheden binnen de centrale processor van je laptop. De processorkern ontvangt instructies van een enkele rekentaak, verwerkt deze informatie en slaat die tijdelijk op in het werkgeheugen.

Alle processors hebben actieve threads. Het aantal threads dat je hebt hangt af van het aantal cores in de processor. Elke core kan twee threads hebben. Dus een processor met acht cores zal 16 threads hebben.

Een thread is een virtuele versie van een core. Fysieke cores worden opgedeeld in virtuele cores (threads) om de efficiëntie te verhogen. Hoe meer cores de processor heeft, hoe beter hij in staat is instructies van meerdere taken te begrijpen, wat zeer belangrijk is bij multitasking!

AMD-processoren zijn over het algemeen iets beter geschikt voor programma's die afhankelijk zijn van meerdere threads, aangezien deze processoren standaard meer threads hebben in vergelijking met hun directe concurrentie. Verschillende Adobe-programma's, zoals Photoshop, horen hiertoe.

Intel chip in beeld op moederbord

Kloksnelheid

De kloksnelheid meet het aantal cycli dat de processor per seconde uitvoert, gemeten in GHz (gigahertz). Deze basiseenheid helpt je de snelheid van een processor te begrijpen.

Een hoger getal betekent dus een hogere kloksnelheid. Om al je programma's en apps te laten werken, moet je processor voortdurend berekeningen uitvoeren. Met een hogere kloksnelheid voert de laptop deze berekeningen sneller uit en werken de toepassingen als gevolg daarvan sneller en soepeler.

Videokaart

Geïntegreerde grafische kaarten hebben geen eigen processor, terwijl dedicated grafische kaarten een eigen processor hebben en een eigen werkgeheugen, ook wel VRAM genoemd. Dit zijn de twee soorten videokaarten om tussen te kiezen.

Een dedicated videokaart levert doorgaans meer kracht en is sneller dan geïntegreerde grafische kaarten. Daaraan hangt een bijbehorend prijskaartje.

Voor veeleisende taken en zwaarder gebruik van de laptop ga je best voor een dedicated videokaart.

Geïntegreerde videokaarten zijn genoeg voor lichtere grafische en kosten daarom ook een stuk minder.

Beeldscherm

Scherpte

Standaard laptopmodellen worden meestal geleverd met een ingebouwd lcd-scherm met een resolutie van 1280 × 800 pixels. Dit resolutieniveau is goed genoeg voor basishandelingen, maar het spreekt voor zich dat een hoge resolutie veel gebruiksvriendelijker is en noodzakelijk voor videobewerking.

Bij het bewerken van de 4K-video's heb je een laptop nodig met een 4K-scherm, wat 3840 x 2160 pixels is. Met een 4K-scherm zie je de inhoud in het meest optimale formaat.

Helderheid

De nit is de standaardeenheid van helderheid die men gebruikt om verschillende lichtbronnen te beschrijven. Een hogere waarde betekent een helderder beeldscherm.

Beeldschermen voor laptops hebben doorgaans een gemiddelde helderheid tussen 200 en 300 nits. Een rating van meer dan 300 nits is goed en een rating van meer dan 500 nits is extreem goed.

sRGB-kleurengamma

Het meest gebruikte kleurengamma op een laptop is sRGB, oftewel standaard Rood-Groen-Blauwgamma.

sRGB is het gebruikelijke RGB-kleurengamma voor alle apparaten die kleuren gebruiken, zoals digitale camera's, scanners, computerschermen, printers en projectoren. Op die manier is er een uniformiteit in de weergave van kleuren op alle apparaten.

Laptop in een donkere ruimte

Aansluitingen

Vergeet de aansluitingen niet bij je aankoop van een nieuwe laptop. Usb 3.1 type-c is een plus, aangezien je hierop een snelle externe harde schijf kunt aansluiten om je projectbestanden veilig op te slaan.

Een Thunderbolt 3-poort is nóg sneller en is ook in te zetten om videosignalen over te dragen aan bijvoorbeeld een tweede scherm.

Een SD-kaartlezer bespaart je het gebruik van dongles of adapters bij het importeren van beeldmateriaal, maar helaas zijn geïntegreerde lezers een zeldzaamheid aan het worden in de flinterdunne laptops van vandaag.

De beste laptops voor videobewerking

ProductsoortBeste voorBeoordelingProductpagina
Apple MacBook Pro (16 inch, 2021)iOS-gebruikers9,6Bekijk hem hier
MSI GF63 Thin 10SC-683NLPrijs-kwaliteit9,2Bekijk hem hier
Microsoft Surface Pro 8 Hybride laptop9,0Bekijk hem hier
Lenovo Thinkpad X1 Extreme G4Professionals8,9Bekijk hem hier
Asus ZenBook Pro Duo 15 UX582HS-H2003XTwee 4K-schermen8,8Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

💪🏻 Hoeveel RAM heeft je laptop voor videobewerking nodig?

Een minimum van 16 GB RAM voor HD is prima, maar bij 4K- of 8K-editing stijgt dat minimum tot 32 GB of meer. Gegevens moeten snel toegankelijk zijn voor zowel de processor als het RAM, dus genoeg snelle opslag is van cruciaal belang. Te weinig RAM-geheugen leidt tot trage prestaties, ongeacht hoe snel de andere componenten van de laptop zijn.

👉🏻 Wat is een dedicated videokaart bij een laptop?

Een dedicated videokaart heeft een eigen geheugen in de vorm van VRAM (Video RAM, oftewel Video Random Access Memory) en staat volledig los van de processor. Deze speciale chip heeft snel toegang tot relevante beeldgegevens.

👌🏻 Hoeveel cores heb ik nodig voor videobewerking?

Het maakt niet uit wat voor soort bewerking je doet, een quad core (dat zijn 4 kernen) is het minimaal aanbevolen aantal cores dat je nodig hebt in je laptop. Als je meer complexe videobewerking uitvoert, zijn 6 tot 10 cores aanbevolen.

Conclusie

Om je videoprojecten efficiënt en goed uit te voeren, heb je een beest van een laptop nodig.

De beste laptop op de markt of een goede laptop voor studenten, is niet per se de beste laptop voor videobewerking. Daarom is het belangrijk de koopgids goed na te lezen en er voor te zorgen dat je alles aan boord hebt om je video's snel en eenvoudig te bewerken!

Bedankt voor het lezen en alvast heel veel plezier met al je videoprojecten! Laat zeker weten met welke laptop jij al je video's bewerkt. 😉

Was dit artikel behulpzaam?