De Beste Laptop voor Videobewerking is Krachtig en Snel

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door: Jasmijn Roekaerts

Of je nu vlogt of films maakt, op locatie of thuis, deze laptops zijn een droom.

De Beste Laptop voor Videobewerking is Krachtig en Snel

Ben je het beu dat je laptop blijft hangen terwijl je je video's aan het bewerken bent? Upgrade dan naar de beste laptop voor videobewerking en krijg snellere rendertijden! De belangrijkste spelers in dit spel zijn krachtige processoren, en veel RAM-geheugen en sterke videokaarten.

Voeg daar een hoogwaardig scherm met hoge resolutie aan toe en je bewerkt je video's als nooit tevoren. Al deze prestaties zijn niet goedkoop, maar werken met high-res beeldmateriaal is nu eenmaal een energie- en geheugenintensieve taak.

De 16 inch MacBook Pro is onze nummer één, omdat het de beste MacBook op de markt is om al je videoprojecten succesvol uit te voeren. Onze beste koop laptop voor videobewerking is de Dell XPS 15. Dit krachtig werkpaard is gewoonweg de beste prijs-kwaliteit laptop die je kunt vinden.

Ontdek snel wat voor goeds deze top 5 nog allemaal te bieden heeft hieronder! 💪🏻

#1 Apple MacBook Pro (16 inch, 2019)
Dé beste laptop voor videobewerking van 2022

Onze score: 9,6

apple macbook pro (2019) touch bar mvvk2 16 inch intel core i9 1tb spacegrijs

Als je een Apple liefhebber bent, is de nieuwe 16 inch Macbook Pro moeilijk te overtreffen. Hij is uitgerust met een snelle Intel Core i9 processor en een krachtige AMD Radeon Pro 5500M videokaart.

Het 16 inch beeldscherm is helder, kleurrijk en heeft superdunne randen, waardoor hij ook licht en draagbaar is. Thuis of onderweg, met deze laptop werk je sneller dan ooit.

Schermdiagonaal: 16 inch
Processor: Intel Core i9
Intern werkgeheugen (RAM): 16 GB

Totale opslagcapaciteit: 1 TB
Videokaart: AMD Radeon Pro 5500M
Schermresolutie: 3072 x 1920 pixels

#2 DELL XPS 15
Beste koop laptop voor videobewerking van 2022

Onze score: 9,2

dell xps 15 9500 notebook black,silver

De Dell XPS 15 heeft flinterdunne randen, levert indrukwekkende prestaties, geweldig geluid en een prachtig touchscreen in een stevig frame. Een droom van een laptop voor elke videobewerker!

Schermdiagonaal: 15,6 inch
Processor: Intel Core i7
Intern werkgeheugen (RAM): 16 GB

Totale opslagcapaciteit: 512 GB
Videokaart: NVIDIA GeForce GTX 1650 Ti
Schermresolutie: 1920 x 1200 pixels

Check prijs op Amazon.nl →

De 5 beste laptops voor videobewerking in een oogopslag

 1. Apple MacBook Pro (16 inch, 2019) - Dé beste laptop voor videobewerking van 2022.
 2. DELL XPS 15 - De beste koop laptop voor videobewerking.
 3. Microsoft Surface Book 2 (15 inch) - Beste hybride laptop voor videobewerking.
 4. Lenovo Thinkpad X1 Extreme G3 - Beste laptop voor videobewerking voor professionals.
 5. Asus ZenBook Pro Duo UX581LV-H2018T - Beste laptop voor videobewerking met twee 4K-schermen.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een laptop voor videobewerking?

Schermgrootte is een belangrijke factor waar je rekening mee moet houden. Werken met software zoals Adobe Premiere Pro betekent vaak dat je scherm wordt opgedeeld voor verschillende functies: een voorbeeldvenster, tijdlijn, effectentabblad, enzovoorts.

Een kleine laptop geeft je niet genoeg schermruimte om comfortabel te werken aan lange montages. 15 inch is een goede balans tussen draagbaarheid en schermruimte, maar hoe groter het scherm, hoe comfortabeler het montageproces.

Dan is er nog de kwestie van schermresolutie en kwaliteit. Streef naar een zo nauwkeurig mogelijk kleurenscherm met hoge resolutie. Maak en bewerk je 4K- of zelfs 8K-materiaal? Zo ja, ga dan voor een hogere schermresolutie dan FullHD.

Ook de processor is een zeer belangrijk onderdeel. Ga minstens voor een quad core processor (dus met 4 kernen) en minstens 16 GB intern werkgeheugen (RAM). 

Laptop SKU's

Fabrikanten identificeren hun producten met behulp van een SKU (Stock Keeping Unit), of onderdeelnummer. SKU's kunnen een universeel nummer zijn, zoals een UPC-code of onderdeelnummer van een leverancier, of een unieke identificatiecode die door een specifieke winkel of online verkoper wordt gebruikt.

Wanneer je online of in een winkel winkelt, helpt de kennis van het SKU je een uniek product te identificeren wanneer er veel vergelijkbare opties zijn, zoals laptops uit dezelfde laptopserie.

Laptops uit dezelfde serie zijn vaak in verschillende kleuren en maten verkrijgbaar en hebben bijvoorbeeld een andere videokaart, processor, opslag en/of hoeveelheid RAM.

De hieronder besproken MacBook Pro 16" kent zo bijvoorbeeld ook een variant met een i7-processor en Intel UHD Graphics, wat een stuk minder ambitieus is.

Het is daarom belangrijk om de productspecificaties te bekijken van het product dat je op het oog hebt. SKU's staan meestal in kleine lettertjes onder de productnaam en worden vaak voorafgegaan door de woorden "SKU," "Part Number," "Product ID," of iets dergelijks.

De beste laptop voor videobewerking, gedetailleerd.


#1 Apple MacBook Pro (16 inch, 2019)
Dé beste laptop voor videobewerking van 2022

Schermdiagonaal: 16 inch
Processor: Intel Core i9
Intern werkgeheugen (RAM): 16 GB
Totale opslagcapaciteit: 1 TB
Videokaart: AMD Radeon Pro 5500M
Schermresolutie: 3072 x 1920 pixels

De 16 inch MacBook Pro is niet alleen de krachtigste MacBook die Apple ooit heeft gemaakt, het is ook de beste.

apple macbook pro (2019) touch bar mvvk2

Apple heeft bijna elk aspect van deze iconische laptop verbetert vergeleken met vorige modellen. Als je het budget ervoor hebt, is dit de beste laptop voor videobewerking die je kunt kopen.

Processor en videokaart

Deze MacBook Pro heeft een octa core Intel i9-processor (met 8 kernen) aan boord en een maximale kloksnelheid van 4,8 GHz. Je hebt daarbij 1 TB aan opslagruimte, wat echt gigantisch veel is en ideaal voor professioneel gebruik.

De AMD Radeon Pro 5500M dedicated videokaart is daarnaast zeer krachtig. Daarom is deze laptop ook een goede keuze voor liefhebbers die ook zo nu en dan graag gamen of in zo af en toe 3D-ontwerpprojecten doen.

Beeldscherm

De overstap van Apple naar 16 inch heeft niet geleid tot een lagere beeldkwaliteit, in tegendeel! De resolutie is verhoogd naar 3072 x 1920 pixels en de pixeldichtheid bedraagt 226 pixels per inch.

Dat is net geen 4K-resolutie jammer genoeg, maar wel een behoorlijke sprong ten opzichte van de 2880 x 1800 pixels van het 15 inch model.

Pixeldichtheid

Pixeldichtheid is een berekening die het aantal fysieke pixels per inch op een scherm van een apparaat weergeeft. Het wordt vaak aangeduid als pixels per inch of PPI. Pixeldichtheid wordt steeds belangrijker omdat de resolutie van schermen de afgelopen jaren drastisch toeneemt.

De slankere randen zorgen ervoor dat inhoud meer overweldigend aanvoelt, of je nu video's bewerkt of series bekijkt. Het scherm van de 16 inch MacBook Pro heeft bovendien een zeer goede maximale helderheid van 500 nits en reproduceert 114% van het sRGB-kleurengamma, wat uitstekend is.

Toetsenbord en touchpad

Apple heeft het controversiële vlindertoetsenbord vervangen door een vernieuwd Magic Keyboard met schaarmechanisme. Dit levert een betere travel van 1 mm, vergeleken met slechts 0,8 mm voorheen.

Het toetsenbord voelt zacht aan op de weg naar beneden, met een stevige klik onderaan. De nieuwe toetskapstructuur is holler, waardoor je vingers beter in de toetsen passen.

Het touchpad is ietsjes kleiner geworden op deze MacBook Pro, maar de gevoeligheid en nauwkeurigheid zijn er op vooruit gegaan.

Geluidskwaliteit

De audio van de 16 inch MacBook Pro is bijna indrukwekkender dan de beelden. Er is een geluidssysteem met zes luidsprekers aan boord. Dit systeem biedt ook een krachtigere bas. Hij heeft ook drie microfoons van studiokwaliteit aan boord, die concurreren met de beste microfoons die er zijn. 🎤

Wat we goed vinden:

 • Indrukwekkend 16 inch-scherm met slankere randen
 • Toetsenbord is een nieuw Magic Keyboard

Wat we minder goed vinden:

 • De resolutie van het beeldscherm is net geen 4K

#2 Dell XPS 15
Beste koop laptop voor videobewerking van 2022

Schermdiagonaal: 15,6 inch
Processor: Intel Core i7
Intern werkgeheugen (RAM): 16 GB
Totale opslagcapaciteit: 512 GB
Videokaart: Nvidia GeForce GTX 1650 Ti
Schermresolutie: 1920 x 1200 pixels

dell xps 15 9500 notebook black silver

Kleine aanpassingen leiden tot grote veranderingen. Dat is wat Dell bewijst met de nieuwe Dell XPS 15. De winnende componenten van de laptop zijn het prachtige industriële ontwerp, de afzonderlijke Nvidia GeForce GTX 1650 Ti videokaart.

Processor en videokaart

De Dell XPS 15 is gewapend met een processor van de 10e generatie van Intel. Het gaat om een Comet Lake H-serie processor met acht kernen en een maximale kloksnelheid van 5 GHz. En één ding is zeker: met deze Intel Core i7-10750H-processor valt niet te spotten.

Multitasken is geen probleem voor deze krachtpatser. Je kijkt bijvoorbeeld op Netflix een serie terwijl je je video's bewerkt zonder dat de XPS 15 hapert.

Net als zijn voorganger heeft de nieuwe XPS 15 een aparte Nvidia GeForce GTX 1650 Ti videokaart, wat ideaal is voor foto- en videobewerking of spreadsheets die veel gegevens bevatten. Nvidia heeft 4 GB VRAM-geheugen gekoppeld aan de GeForce GTX 1650 Ti.

Beeldscherm

Het scherm van Dell XPS 15 heeft een resolutie van 1920 x 1200 pixels (Wide UXGA). Het biedt prachtige kleuren en is zeer gedetailleerd. 4K zou natuurlijk nóg beter zijn en is essentieel voor bepaalde videoprojecten.

Wide UXGA

Een resolutie van 1920 x 1200 pixels wordt ook wel Wide UXGA genoemd. FullHD heeft 1920 x 1080 pixels, dus Wide UXGA heeft meer pixels in de breedte dan FullHD.

Het scherm reproduceert 132% van het sRGB-kleurengamma, wat levendiger is dan het gemiddelde van 123% van premium laptops. Dat resultaat is ook beter dan de 114% van de MacBook Pro.

Als het op helderheid aankomt, scoort de XPS zeer goed met 434 nits. Hiermee overtreft hij het gemiddelde van 367 nits bij premium laptops.

Als je de kleurtemperatuur van het beeldscherm wilt aanpassen, is de Dell PremierColor-software de aangewezen manier. Je krijgt hierbij negen voorinstellingen (Vibrant, Internet (sRGB), Custom, SD Video, HD Video, Cinema, Low Blue (D40), Photo en Low Blue Light (D45).

Dell touchscreen in beeld

Geluidskwaliteit

Een ander gebied waar Dell op gefocust heeft in dit model is geluid. Dell heeft twee primaire, naar boven gerichte luidsprekers toegevoegd, die worden versterkt door twee naar onder/zijkant gerichte tweeters. Deze luidsprekers hebben roosters met een enorme hoeveelheid gaatjes in het frame, wat uniek is.

De indrukwekkende hardware wordt verbeterd met Waves Nx 3D audio. Waves was ook al aanwezig op eerdere modellen, maar het was beperkt tot koptelefoongebruik. Dat verandert nu, want de luidsprekers van de laptop kunnen nu ook 3D surround sound simuleren.

De technologie kan zelfs je webcamera gebruiken om je hoofd te zien en te volgen om de audio ideaal te positioneren. De verschillende audioprofielen zijn afgestemd door een multi-Grammy Award-winnende producer, Jack Joseph Puig.

Toetsenbord en touchpad

Dell is er in geslaagd om de laptop 5,5% kleiner te maken dan het vorige model, terwijl de toetsen en het touchpad aanzienlijk groter zijn geworden.

De XPS 15 is voorzien van grotere toetskappen op het volledige toetsenbord. Ondanks het grotere formaat, zijn de toetsen goed verdeeld en bieden ze een uitstekende feedback.

Het touchpad is 62% groter dan die van het vorige model. Hierdoor raken je vingers bijna nooit de randen en navigeer je soepel door websites en documenten. De handpalmafwijzing is ook een grote troef, waarbij de cursor op zijn plaats blijft terwijl je op het toetsenbord werkt.

Wat we goed vinden:

 • Groten toetsen en touchpad zorgen voor een geweldige typervaring
 • Luidsprekers van deze laptop simuleren 3D surround sound

Wat we minder goed vinden:

 • Een iets hogere schermresolutie was fijn geweest

#3 Microsoft Surface Book 2 (15 inch) 
Beste hybride laptop voor videobewerking

Schermdiagonaal: 15 inch
Processor: Intel Core i7
Intern werkgeheugen (RAM): 16 GB
Totale opslagcapaciteit: 1 TB
Videokaart: Intel HD Graphics 620
Schermresolutie: 3240 x 2160 pixels 

microsoft surface book 2 (15 inch) i7 16 gb 1 tb

De Surface Book 2 is zowel een krachtige laptop als een draagbare tablet, en is de meest veelzijdige laptop voor videobewerking die je kunt krijgen. Je kunt het scherm namelijk loskoppelen van het toetsenbord, waardoor je in een keer een tablet hebt.

Processor en videokaart

Gewapend met quad core (4 kernen) Intel Core i7-8650U processor, 16 GB RAM en een 1 TB SSD, is de Surface Book 2 ruim voldoende snel voor al je multitasking behoeften.

De videokaart die in deze laptop zit is de Intel HD Graphics 620. Het is een geïntegreerde videokaart, wat betekent die deze in de processor is ingebouwd en geen eigen geheugen (VRAM) heeft.

Een geïntegreerde grafische hardware maakt geen gebruik van een aparte geheugenbank voor graphics of video. In plaats daarvan gebruikt de videokaart het systeemgeheugen dat wordt gedeeld met de processor.

Beeldscherm

Het scherm van de Surface Book 2 heeft 3240 x 2160 pixels (4K) en is helder en levendig. Daarmee is hij perfect voor tekenen, videobewerking of om videomateriaal te bekijken. Zo geeft dit paneel 4K-films prachtig weer.

Het scherm van Microsoft dekt een uitstekende 131% van het sRGB-kleurengamma. De Dell XPS 15, onze #2, behoudt nog steeds zijn eerste plaats met zijn 132%.

Ook de helderheid van de Surface Book 2 is uitstekend met een gemiddelde van 417 nits. Maar de MacBook Pro (500 nits) is nog steeds onovertrefbaar.

Geluidskwaliteit

De luidsprekers van de Surface Book 2 zijn gemiddeld. Zang, gitaren en drums komen mooi en duidelijk naar voren. Enkel de bas is minimaal. Microsoft levert geen audiosoftware bij deze laptop, dus het is niet mogelijk om niveaus of voorinstellingen aan te passen.

Toetsenbord en touchpad

Het toetsenbord van de Surface Book 2 is redelijk ondiep, met een travel van 1,2 millimeter. De toetsen hebben wel een stevige klik, wat typen zeer aangenaam maakt.

Het is geen verrassing dat het touchpad perfect werkt met Windows. Het apparaat reageert direct op gebaren, zoals met drie vingers omhoog vegen om alle geopende vensters weer te geven of met vier vingers tikken om het Action Center te openen.

Microsoft Surface Book 2 (15 inch) op een werktafel als tablet, zonder toetsenbord

Dan is er nog de Surface Pen, die nog steeds één van de beste op de markt is. Hij wordt niet meegeleverd met de Surface Book 2, dus je zult deze apart moeten aanschaffen. Maar hij werkt feilloos en biedt kantelgevoeligheid, arcering, 4096 drukpunten en een gum.

Wat we goed vinden:

 • Prachtig 4K-beeldscherm
 • Het kleurbereik is indrukwekkend
 • Deze laptop is erg veelzijdig, aangezien je zijn scherm los kunt koppelen

Wat we minder goed vinden:

 • De videokaart is geïntegreerd in de processor

#4 Lenovo Thinkpad X1 Extreme G3
Beste laptop voor videobewerking voor professionals

Schermdiagonaal: 15,6 inch
Processor: Intel Core i9
Intern werkgeheugen (RAM): 32 GB
Totale opslagcapaciteit: 1 TB
Videokaart: NVIDIA GeForce GTX 1650 Ti
Schermresolutie: 3840 x 2160 pixels

lenovo thinkpad x1 extreme g3 20tk000pmh

De 15 inch Lenovo ThinkPad X1 Extreme is een slanke, dunne en lichte zakelijke laptop gemaakt van stevige materialen. De ThinkPad X1 Extreme weegt minder dan de concurrentie, en is behoorlijk draagbaar voor een 15-inch laptop. Met 1,7 kilo is de Lenovo lichter dan bijvoorbeeld de MacBook Pro (1,8 kilo) en de XPS 15 (1,9 kilo).

Processor en videokaart

De X1 Extreme doet zijn naam eer aan als het op prestaties aankomt: deze laptop is razendsnel. Hij is uitgerust met een octa core (8 kernen) Intel Core i9-
10885H processor, 32 GB RAM en een 1 TB aan SSD-opslag.

De maximale kloksnelheid van de processor bedraagt maar liefst 5,3 GHz en kan multitasken als geen ander! De ThinkPad X1 Extreme is dankzij de Nvidia GeForce GTX 1050 Ti videokaart met 4 GB VRAM ook geschikt als instapmodel voor games.

Deze aparte videokaart is krachtig genoeg voor al je videoprojecten en om de meeste moderne games op lage tot middelhoge grafische instellingen te spelen.

Beeldscherm

ThinkPad X1 Extreme is gericht op professionals en heeft een fenomenaal 4K (3840 x 2160 pixels)-touchscreen met HDR-ondersteuning. Het scherm is gedetailleerd en barst van de levendige, verzadigde kleuren. Dit is zonder twijfel een van de beste 15,6 inch-schermen op een zakelijke laptop, of welke laptop dan ook.

HDR

HDR biedt op twee vlakken een drastische verbetering ten opzichte van traditionele SDR (standaard dynamisch bereik) inhoud: licht en kleur.

HDR-video maakt gebruik van nieuwe hardware die een veel hoger contrast weergeeft tussen de helderste wittinten en de donkerste zwarttinten op je scherm.

Dit scherm dekt een uitstekende 186% van het sRGB-kleurengamma! 🌈 Met een maximum van 366 nits is het beeldscherm van de X1 Extreme ook erg helder, hoewel andere schermen in onze lijst nóg helderder zijn.

Geluidskwaliteit

De dubbele luidsprekers aan de onderzijde van de ThinkPad X1 Extreme vullen een middelgrote kamer. De geluidskwaliteit is gemiddeld, hoewel dit varieert afhankelijk van het muziekgenre waarnaar je luistert.

De luidsprekers houden eenvoudige snaarritmes in akoestische muziek bij, maar complexe rocknummers bijvoorbeeld klinken wat minder gedetailleerd.

Toetsenbord en touchpad

Laptop met videobewerkingsprogramma open

ThinkPad-toetsenborden zijn betrouwbaar en die van de X1 Extreme staat aan de top.

Dat is voor een groot deel te danken aan de 1,7 millimeter travel van de toetsen, wat bovengemiddeld voor een laptop die zo dun is.

Het toetsenbord is ook voorzien van achtergrondverlichting.

Het touchpad van de ThinkPad X1 Extreme heeft een zeer goede reactiesnelheid en je scrolt er aangenaam mee door webpagina's. Het gladde oppervlak aarzelt niet bij de Windows 10-bewegingen die je wilt uitvoeren, waaronder vegen met drie vingers om van app te wisselen.

Wat we goed vinden:

 • Hij heeft een fenomenaal 4K-touchscreen
 • Dit scherm ondersteunt HDR
 • Het touchpad en toetsenbord zijn van premium kwaliteit

Wat we minder goed vinden:

 • De geluidskwaliteit is gemiddeld

#5 Asus ZenBook Pro Duo UX581LV-H2018T
Beste laptop voor videobewerking met met twee 4K-schermen

Schermdiagonaal: 15,6 inch
Processor: Intel Core i7
Intern werkgeheugen (RAM): 16 GB
Totale opslagcapaciteit: 512 GB
Videokaart: NVIDIA GeForce RTX 2060
Schermresolutie: 3840 x 2160 pixels

asus zenbook pro duo ux581lv h2018t

Deze Asus ZenBook Pro Duo is een frisse wind in de laptopwereld, zeker in een tijd waarin zakelijke laptopontwerpen een beetje veilig en saai zijn geworden. Hij heeft een tweede 4K-scherm, wat erg zeldzaam is in laptops!

Processor en videokaart

De Asus ZenBook Pro Duo wordt geleverd met een hexa-core (zes kernen) Intel Core i7-10750H processor met een maximale kloksnelheid van 5 GHz.

Hij heeft een dedicated of aparte Nvidia GeForce RTX 2060 videokaart. Dit betekent dat de Asus ZenBook Pro Duo een behoorlijk snelle laptop is die de meeste taken gemakkelijk aankan.

Dit is ook zeer zeker niet ondergeschikt voor veel hedendaagse games. Wel moet je de resolutie van games verlagen van de native 4K-resolutie van het scherm naar iets meer handelbaars. De RTX 2060 is een oerdegelijke midrange-kaart, maar intense games draaien op 4K is teveel gevraagd.

Beeldscherm

De dubbele schermconfiguratie van de ZenBook Pro Duo is veruit het meest opvallende kenmerk. Het bovenste scherm is een prachtig 15,6 inch 4K-touchscreen met verbluffende beeldkwaliteit. De kleuren zijn levendig en het contrast is uitstekend om foto's en video's te bewerken.

Het primaire oled-scherm toont een verbluffende 203,4% van het sRGB-gamma, wat veel meer is dan het gemiddelde en de 114% van de MacBook Pro.

asus zenbook pro duo van schuin voren gezien

Het tweede scherm, of screenpad, dat een diagonaal van 14 inch en een resolutie van 3840 x 1100 pixels heeft, is direct onder het hoofdscherm geplaatst.

Hierdoor beweeg je bijna naadloos tussen het bovenste en onderste scherm.

De ScreenPad is in staat om 107,8% van het sRGB-gamma weer te geven, wat niet slecht is.
Het oled-scherm van de Duo heeft een gemiddelde helderheid van 322 nits, terwijl de ScreenPad 289 nits haalt.

Natuurlijk heeft het hebben van een tweede 4K-scherm gevolgen voor de laptop. De Asus ZenBook Pro Duo is een stuk dikker en zwaarder dan andere ZenBooks, en hij is een stuk duurder.

Geluidskwaliteit

Een punt waar Asus nog kan verbeteren is audio. De aan de zijkant gemonteerde luidspreker is niet krachtig genoeg om de ruimte te vullen. Luide gesprekken in de ruimte kunnen de luidsprekers overtreffen.

Asus voegt geen audiosoftware toe, dus je kunt de luidsprekers niet regelen. Wie op zoek is naar kwalitatief geluid, kan best een goede noise-cancelling koptelefoon aanschaffen.

Toetsenbord en touchpad

Het toetsenbord is vanwege het tweede scherm een beetje naar beneden geduwd, naar de onderste helft van de laptop. De toetsen hebben zowel een langere travel als een scherpere feedback. Er is voldoende ruimte tussen de toetsen, wat nauwkeurigheid garandeert.

Het touchpad is verplaatst naar de rechterkant van het toetsenbord. Dit is waarschijnlijk in het begin wat wennen, omdat je het normaal gesproken onder het toetsenbord verwacht. De meeste gebruikers van de ZenBook Pro Duo willen waarschijnlijk een goede externe muis willen gebruiken.

Beide schermen op de Duo zijn touchscreens, maar je kunt ook een pen aanschaffen voor bediening. De Asus Active Stylus is gemaakt van aluminium en voelt stevig aan, vergelijkbaar met een vulpen. Met 1024 drukniveaus slaagt hij er goed in een echte schrijfervaring na te bootsen.

Wat we goed vinden:

 • 4K-oled-touchscreen met verbluffende beeldkwaliteit
 • Je kunt bijna naadloos bewegen tussen het bovenste en onderste scherm
 • Dit model is ook geschikt voor wat meer ambitieuze games, al dan niet op wat lagere instellingen

Wat we minder goed vinden:

 • Audio is van mindere kwaliteit

Koopgids

Om de beste laptop voor al je videoprojecten te kopen, moet je met heel wat zaken rekening houden. Alle begrippen in deze koopgids zijn van belang voor de prestatie van een laptop, dus niet onbelangrijk om mee te nemen in je onderzoek! 😉

RAM

Het computergeheugen, werkgeheugen of RAM (random access memory) is de korte-termijn gegevensopslag van je systeem. Het slaat de informatie op die je computer actief gebruikt, zodat deze snel toegankelijk is. Hoe meer programma's je systeem gebruikt, hoe meer geheugen je nodig hebt.

Terwijl 16 GB al goed is voor een laptop voor fotobewerking, is 16 GB RAM voor HD-video prima, maar bij 4K of 8K video-editing stijgt dat minimum tot 32 GB of meer. Gegevens moeten snel toegankelijk zijn voor zowel de videokaart als het RAM-geheugen, dus opslagsnelheid is van cruciaal belang.

Naast de opslagruimte heeft de RAM nog een aantal belangrijk aspecten, waaronder snelheid en timing.

laptop en veel andere elektronische aparatuur in beeld

Bij elke generatie RAM (zo is de oudere DDR3 trager dan de nieuwere DDR5), hoort een bepaalde range aan kloksnelheid en timing. Timing geeft weer hoe snel het werkgeheugen toegang krijgt tot individuele bits verspreid over meerdere datakolommen.

Snellere RAM-snelheden geven je processor sneller toegang tot de gegevens die zijn opgeslagen op de harde schijf, waardoor je meteen een supersnelle samenwerking hebt tussen die processor en je werkgeheugen.

Opslagsnelheid is vooral van belang als je meerdere RAM-belastende programma's tegelijk open hebt, zoals After Effects of Cinema 4D. Een tekort aan RAM-geheugen leidt tot trage prestaties.

Processor

De processor, ook wel CPU (central processing unit) genoemd, is het brein van elke laptop en heeft de grootste invloed op je productiviteit. Een snellere processor betekent dat programma's sneller laden en ze minder snel vasthangen.

Je laat ook meerdere programma's tegelijk lopen en de laptop hapert niet wanneer je processorintensieve taken uitvoert.

Cores en threads

Voor videobewerking heb je een multi-core Intel i7- of i9-processor nodig met, bij voorkeur, vier of meer processorkernen.

Er zijn ook verschillende AMD-processoren op de markt die zeer geschikt zijn voor videobewerking, waaronder de Ryzen 7-, Ryzen 9- en Threadripper-serie.

De afgelopen jaren zijn de videokaarten van AMD geëvolueerd van prijsgerichte en energieverslindende oplossingen naar toonaangevende ontwerpen die meer kernen, meer prestaties en lagere stroomvereisten leveren, zoals AMD's next-gen Ryzen 5000 chips.

De strijd tussen Intel of AMD, twee gevestigde waarden op de markt, woedt voort. Eén ding is zeker: AMD blijft concurreren met het gevestigde Intel.

Processorkernen (cores) zijn afzonderlijke verwerkingseenheden binnen de centrale processor van je laptop. De processorkern ontvangt instructies van een enkele rekentaak, verwerkt deze informatie en slaat die tijdelijk op in het werkgeheugen.

Alle processors hebben actieve threads. Het aantal threads dat je hebt hangt af van het aantal cores in de processor. Elke core kan twee threads hebben. Dus een processor met acht cores zal 16 threads hebben.

Een thread is een virtuele versie van een core. Fysieke cores worden opgedeeld in virtuele cores (threads) om de efficiëntie te verhogen. Hoe meer cores de processor heeft, hoe beter hij in staat is instructies van meerdere taken te begrijpen, wat zeer belangrijk is bij multitasking!

AMD-processoren zijn over het algemeen iets beter geschikt voor programma's die afhankelijk zijn van meerdere threads, aangezien deze processoren standaard meer threads hebben in vergelijking met hun directe concurrentie. Verschillende Adobe-programma's, zoals Photoshop, horen hiertoe.

Intel chip in beeld op moederbord

Kloksnelheid

De kloksnelheid meet het aantal cycli dat de processor per seconde uitvoert, gemeten in GHz (gigahertz). Deze basiseenheid helpt je de snelheid van een processor te begrijpen.

Een hoger getal betekent dus een hogere kloksnelheid. Om al je programma's en apps te laten werken, moet je processor voortdurend berekeningen uitvoeren. Met een hogere kloksnelheid voert de laptop deze berekeningen sneller uit en werken de toepassingen als gevolg daarvan sneller en soepeler.

Videokaart

Geïntegreerde grafische kaarten hebben geen eigen processor, terwijl dedicated grafische kaarten een eigen processor hebben en een eigen werkgeheugen, ook wel VRAM genoemd. Dit zijn de twee soorten videokaarten om tussen te kiezen.

Een dedicated videokaart levert doorgaans meer kracht en is sneller dan geïntegreerde grafische kaarten. Daaraan hangt een bijbehorend prijskaartje.

Voor veeleisende taken en zwaarder gebruik van de laptop ga je best voor een dedicated videokaart.

Geïntegreerde videokaarten zijn genoeg voor lichtere grafische en kosten daarom ook een stuk minder.

Beeldscherm

Scherpte

Standaard laptopmodellen worden meestal geleverd met een ingebouwd lcd-scherm met een resolutie van 1280 × 800 pixels. Dit resolutieniveau is goed genoeg voor basishandelingen, maar het spreekt voor zich dat een hoge resolutie veel gebruiksvriendelijker is en noodzakelijk voor videobewerking.

Bij het bewerken van de 4K-video's heb je een laptop nodig met een 4K-scherm, wat 3840 x 2160 pixels is. Met een 4K-scherm zie je de inhoud in het meest optimale formaat.

Helderheid

De nit is de standaardeenheid van helderheid die men gebruikt om verschillende lichtbronnen te beschrijven. Een hogere waarde betekent een helderder beeldscherm.

Beeldschermen voor laptops hebben doorgaans een gemiddelde helderheid tussen 200 en 300 nits. Een rating van meer dan 300 nits is goed en een rating van meer dan 500 nits is extreem goed.

sRGB-kleurengamma

Het meest gebruikte kleurengamma op een laptop is sRGB, oftewel standaard Rood-Groen-Blauwgamma.

sRGB is het gebruikelijke RGB-kleurengamma voor alle apparaten die kleuren gebruiken, zoals digitale camera's, scanners, computerschermen, printers en projectoren. Op die manier is er een uniformiteit in de weergave van kleuren op alle apparaten.

Laptop in een donkere ruimte

Aansluitingen

Vergeet de aansluitingen niet bij je aankoop van een nieuwe laptop. Usb 3.1 type-c is een plus, aangezien je hierop een snelle externe harde schijf kunt aansluiten om je projectbestanden veilig op te slaan.

Een Thunderbolt 3-poort is nóg sneller en is ook in te zetten om videosignalen over te dragen aan bijvoorbeeld een tweede scherm.

Een SD-kaartlezer bespaart je het gebruik van dongles of adapters bij het importeren van beeldmateriaal, maar helaas zijn geïntegreerde lezers een zeldzaamheid aan het worden in de flinterdunne laptops van vandaag.

De beste laptops voor videobewerking

ProductsoortBeste voorBeoordelingProductpagina
Apple MacBook Pro (16 inch, 2019)iOS-gebruikers9,6Bekijk hem hier
DELL XPS 15Prijs-kwaliteit9,2Bekijk hem hier
Microsoft Surface Book 2 (15 inch)Hybride laptop9,0Bekijk hem hier
Lenovo Thinkpad X1 Extreme G3Professionals8,9Bekijk hem hier
Asus ZenBook Pro Duo UX581LV-H2018TTwee 4K-schermen8,8Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

💪🏻 Hoeveel RAM heeft je laptop voor videobewerking nodig?

Een minimum van 16 GB RAM voor HD is prima, maar bij 4K- of 8K-editing stijgt dat minimum tot 32 GB of meer. Gegevens moeten snel toegankelijk zijn voor zowel de processor als het RAM, dus genoeg snelle opslag is van cruciaal belang. Te weinig RAM-geheugen leidt tot trage prestaties, ongeacht hoe snel de andere componenten van de laptop zijn.

👉🏻 Wat is een dedicated videokaart bij een laptop?

Een dedicated videokaart heeft een eigen geheugen in de vorm van VRAM (Video RAM, oftewel Video Random Access Memory) en staat volledig los van de processor. Deze speciale chip heeft snel toegang tot relevante beeldgegevens.

👌🏻 Hoeveel cores heb ik nodig voor videobewerking?

Het maakt niet uit wat voor soort bewerking je doet, een quad core (dat zijn 4 kernen) is het minimaal aanbevolen aantal cores dat je nodig hebt in je laptop. Als je meer complexe videobewerking uitvoert, zijn 6 tot 10 cores aanbevolen.

Conclusie

Om je videoprojecten efficiënt en goed uit te voeren, heb je een beest van een laptop nodig.

De beste laptop op de markt of een goede laptop voor studenten, is niet per se de beste laptop voor videobewerking. Daarom is het belangrijk de koopgids goed na te lezen en er voor te zorgen dat je alles aan boord hebt om je video's snel en eenvoudig te bewerken!

Bedankt voor het lezen en alvast heel veel plezier met al je videoprojecten! Laat zeker weten met welke laptop jij al je video's bewerkt. 😉

Was dit artikel behulpzaam?