Zo Sluit je een Tweede Scherm Aan op je Laptop

Macbook Pro aangesloten op groot scherm bij witte muur

Zelf werk ik op een laptop voor de grootste reden dat een laptop zo handig is: ik vouw hem zo op en neem mijn werk ergens anders zonder gedoe verder. Ik heb de mazzel dat ik een laptop met een scherm van 16 inch heb, maar wat als je dat niet hebt en wat meer werkruimte wilt? Dan kun je een tweede beeldscherm aansluiten op je laptop. 💻

Deze gids wordt opgedeeld in een Windows 7, 8 en 10 en Macbooks met MacOS Catalina (10.15) gedeelte. Scroll dus vooral even door naar wat op jou van toepassing is!

Table of Contents

Macbook Pro aangesloten op groter scherm

Windows: Dit heb je nodig

Qua benodigdheden ben je gelukkig niet lang bezig! Je hebt de volgende dingen nodig:

  • Je laptop
  • Je tweede beeldscherm
  • Een kabel om de twee met elkaar te verbinden
  • Optioneel: een verloopkabel naar usb-c

Welke kabel je precies nodig hebt, is sterk afhankelijk van welke connectiviteitsopties zowel je laptop als je monitor hebben. Bij een laptop kan dit soms ietwat moeilijker liggen, omdat de connectiviteitsopties hiervan vaak beperkt zijn.

Veel laptops hebben tegenwoordig geen HDMI-ingang en/of DisplayPort meer. VGA- en DVI-poorten zijn inmiddels ook verleden tijd, zelfs op de meeste monitoren. Als je laptop echter ook geen mini-HDMI-ingang of mini-DisplayPort heeft, ben je waarschijnlijk aangewezen op een usb-c-adapter.

Het stappenplan

Stap 1: De juiste kabel kiezen en aansluiten

De eerste stap is het kiezen van de juiste kabel (en mogelijk adapter). Bekijk alle ingangen op je monitor en op je laptop en zie welke overeenkomen.

In een ideale wereld hebben zowel de laptop als de monitor een HDMI-ingang of DisplayPort of een mini-variant hiervan, maar die kans wordt tegenwoordig steeds kleiner. Zelfs de beste laptop heeft tegenwoordig weinig aansluitingsmogelijkheden

Heeft je laptop een usb-c aansluiting? Top! Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een HDMI naar usb-c-adapter of DisplayPort naar usb-c-adapter nodig.

Stap 2: Het tweede scherm instellen

Als je eenmaal je kabel op het beeldscherm en de laptop hebt aangesloten, is de Windows-kant van de zaak eenvoudig. Op Windows 8 of 10 druk je op WIN + P. Je krijgt hierna vier opties te zien in een menu aan de rechterkant. In de onderstaande video zie je rond 0:50 hoe dit in zijn werk gaat.

Gebruik de keuze Duplicate of Second screen only als je een presentatie op een projector wilt weergeven of een film wilt afspelen. Voor meer werkruimte heb je echter de Extend-optie nodig. Hiermee kun je je hele bureaublad over beide schermen spreiden en vensters en andere items van de ene naar de andere slepen.

Gebruikers van Windows 7 moeten een andere werkwijze volgen. Klik met de rechtermuisknop ergens op het bureaublad en selecteer Screen resolution > Extend these displays in het Multiple displays uitklapmenu, en klik op OK of Apply.

Stap 3: Het bijstellen van het scherm

Standaard zal Windows het scherm van de laptop links plaatsen en de monitor rechts, wat betekent dat je de cursor ‘door’ de rechterkant van het scherm moet bewegen om bij je bureaumonitor te komen. Als je het andersom hebt, met de laptop aan de rechterkant van je beeldscherm, moet je nu een kleine aanpassing maken.

Klik op het Windows bureaublad met de rechtermuisknop en selecteer Screen resolution. Klik dan in het dialoogvenster dat nu verschijnt op de schermpictogrammen en sleep ze rond in het vak (ze zijn genummerd 1 en 2) tot ze in de juiste positie staan. Als je niet zeker weet welk scherm welke is, klik dan op de knop Identify om je te helpen.

Via dezelfde weg kun je Windows ook zo instellen dat hij erkent dat je tweede scherm bijvoorbeeld boven je laptop hangt.

Macbook Pro links met monitor rechts

MacOS: Dit heb je nodig

Het feit dat Macbooks alleen usb-c-ingangen gebruiken is een blessing and a curse. Aan één kant neemt het veel connectiviteitsopties weg, maar je krijgt er eigenlijk ook veel voor terug. De hedendaagse Macbooks – tevens de Pro’s and Airs – gebruiken allemaal usb-c-poorten. Deze kun je elk gebruiken om videosignalen door te geven aan een externe monitor.

Weet je niet zeker wat bij jou van toepassing is? Controleer dan vooral even deze pagina van Apple voor je naar de rest van je benodigdheden kijkt:

  • Je laptop
  • Je tweede scherm
  • Een kabel met één usb-c-uiteinde en een uiteinde dat op je monitor past
  • Optioneel: een verloopkabel naar usb-c

Het stappenplan

Stap 1: De juiste kabel kiezen en aansluiten

Kies op basis van de laptop die jij hebt de juiste kabel en/of adapter. Hierboven lees je welke aansluitingen bij jouw specifieke laptop horen.

Als je een Macbook met alleen usb-c-poorten gebruikt, zul je ook een HDMI naar usb-c-adapter of DisplayPort naar usb-c-adapter nodig hebben. Vergeet deze dus niet!

Stap 2: Het tweede scherm instellen

Als je het beeldscherm op je MacBook hebt aangesloten en hem aanzet, zal je MacBook het toegevoegde beeldscherm automatisch detecteren. Je hoeft hem alleen maar in te stellen zoals je wilt door naar System Preferences > Displays te gaan.

Vanaf hier zijn de belangrijkste instellingen te vinden in het tabblad Arrangement bovenin. Hier kun je instellen welke monitor je hoofddisplay is. Om dit te doen, klik en sleep je op de mini-menubalk en plaats je deze op de monitor die je als hoofddisplay wilt gebruiken.

Je kunt ook op een hele monitor klikken en slepen om hem te verplaatsen en in te stellen hoe je het bureaublad wilt laten werken, net als bij Windows. Van daaruit kun je je tweede monitor gaan gebruiken. Je kunt apps van de ene monitor naar de andere slepen, enzovoorts.

Tevens vind je hier de optie om je scherm te spiegelen, waardoor alles dat op het scherm van je laptop gebeurt, weergegeven wordt op je monitor. Dit is vooral handig als je bijvoorbeeld presentaties wilt geven of een film wilt laten afspelen.

De MacBook detecteert hoe dan ook automatisch je monitor wanneer je hem aansluit en MacOS onthoudt ook de venstergrootte van de tweede monitor. Als je de stekker uit het stopcontact haalt, gaan alle vensters naar je MacBook.

Stap 3 (optioneel): Sidecar

MacOS en iPadOS ondersteunen de zogenaamde Sidecar-functie. Dit stelt je in staat om je iPad te gebruiken als tweede monitor. Ook hier kun je ervoor kiezen om je scherm te spiegelen of om de iPad te gebruiken als een verlenging van je laptopscherm. De systeemeisen hiervoor vind je terug bij Apple.

De eenvoudigste manier om bij Sidecar te komen is door gebruik te maken van de AirPlay-interface op de Macbook. Als je op het AirPlay-icoontje bovenin de menubalk klikt (dit is het icoontje dat eruit ziet als een scherm met een pijltje onderin), zal je iPad in de AirPlay-lijst verschijnen als je een hebt die compatibel is met Sidecar.

Je kunt ook via System Preferences > Sidecar bij de desbetreffende instellingen komen. Makkelijker wordt het niet!

Over usb-c-aansluitingen

Om het nog ingewikkelder te maken, maken steeds meer laptops gebruik van een usb-c-aansluiting, die niet alleen data overbrengt, maar ook videobeelden overdraagt en je laptop kan opladen.

Usb-c is briljant, maar het is niet altijd even duidelijk wat de usb-c-poort van je laptop wel en niet doet. Sommige apparaten ondersteunen alleen usb-2-connectiviteit en stroomvoorziening, maar dragen helemaal geen videosignaal. Weer andere apparaten bieden usb-3-connectiviteit, maar je staan je niet toe je monitor in te pluggen. 

Helaas is er geen enkele manier om van buitenaf te zien wat voor soort usb-c-aansluiting je hebt. Je moet dit simpelweg even uitproberen of door de specificaties van de usb-hardware die je laptop gebruikt bladeren.

Conclusie

Het viel allemaal wel mee, toch? Als je eenmaal zicht hebt op welke ingangen je laptop en je monitor hebben en of hier een adapter voor nodig is, ben je al snel op weg.

Laat ons vooral even weten hoe het gegaan is – of als je nog vragen hebt. ⤵️ Bedankt voor het lezen!

 

Deel dit bericht!

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *