Zo Sluit Je een Tweede Scherm aan op je Laptop

Ruben Wildeman

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

9 min. leestijd

Meer beeldschermen, meer ruimte.

Zo Sluit Je een Tweede Scherm aan op je Laptop

Iedereen weet hoe handig een laptop is alleen al omwille zijn draagbaarheid, maar lang niet iedereen gebruikt hem enkel onderweg. Ben je net als ik, dan zit je vaker wel dan niet aan je bureau, dan is een tweede scherm, zoals een ultrawide monitor, geen overbodige luxe. Maar hoe gaan een tweede beeldscherm aansluiten op je laptop in zijn werk? 💻

Deze gids wordt opgedeeld in een gedeelte voor Windows 7, 8 en 10 en een voor MacBooks met macOS. Scrol dus vooral even door naar wat op jou van toepassing is. Een toekomst met meerdere beeldschermen lacht je toe!

In het kort: hoe sluit je een tweede beeldscherm aan op een laptop?

Om een tweede beeldscherm aan te sluiten op je laptop, identificeer je eerst de beschikbare poorten op beide apparaten, zoals HDMI, DisplayPort of usb-c. Vervolgens gebruik je de juiste kabel om de laptop met het beeldscherm te verbinden en pas je de scherminstellingen aan via het besturingssysteem van je laptop voor een optimale weergave.

Voorbereidende stappen voor het aansluiten van een tweede beeldscherm

Voordat je begint met het aansluiten van je tweede scherm, is het essentieel om twee voorbereidende stappen te volgen.

 1. Sluit eerst de stroomkabel van je monitor aan
 2. Zorg dat je de monitor op een stabiele en ergonomische plek plaatst.

Laat die tweede tip vooral niet achterwege. Het is mij vaak genoeg gebeurt tijdens het aansluiten van nieuwe monitors op mijn laptop dat ik dacht, "zet maar even hier neer," en vervolgens de boel inclusief kabels maar moeilijk op de beoogde plek kreeg.

chromebook met tweede beeldscherm ernaast en toetsenbord ervoor op houten bureau

Stappenplan: Tweede beeldscherm aansluiten op een Windows-laptop

De stappen tussen Windows en macOS verschillen ietwat van elkaar. Hieronder vind je de stappen voor Windows; verderop deel ik de stappen voor een macOS-laptop (MacBook) met je.

Benodigdheden voor het aansluiten van een tweede scherm op Windows-laptops

Je hoeft gelukkig niet lang te zoeken naar dingen die je nodig hebt! Je beeldschermen uitbreiden begint bij de volgende benodigdheden:

 • Je laptop
 • Je tweede beeldscherm
 • Een kabel om de twee met elkaar te verbinden, zoals een HDMI-kabel of DisplayPort-kabel
 • Optioneel: een verloopkabel naar usb-c
 • Optioneel: een usb-dock

Welke kabel je precies nodig hebt, is sterk afhankelijk van de connectiviteitsopties van zowel je laptop als je monitor. Bij een laptop ligt dit soms ietwat moeilijker, omdat de connectiviteitsopties hiervan vaak beperkt zijn.

Veel laptops hebben tegenwoordig geen HDMI-ingang en/of DisplayPort meer. VGA- en DVI-poorten zijn inmiddels ook verleden tijd, zelfs op de meeste monitoren. Als je laptop echter ook geen mini-HDMI-ingang of mini-DisplayPort heeft, ben je waarschijnlijk aangewezen op een usb-c-adapter.

Stap 1: De juiste kabel kiezen en aansluiten

De eerste stap is het kiezen van de juiste kabel (en mogelijk adapter). Bekijk alle ingangen op je monitor en op je laptop en zie welke overeenkomen.

In een ideale wereld hebben zowel de laptop als de monitor een HDMI-ingang of DisplayPort of een mini-variant hiervan, maar die kans wordt tegenwoordig steeds kleiner. Zelfs de beste laptop heeft tegenwoordig weinig aansluitingsmogelijkheden – kijk maar naar de MacBooks ...

Heeft je laptop in ieder geval een usb-c aansluiting? Top! Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een HDMI naar usb-c-adapter of DisplayPort naar usb-c-adapter nodig.

Kom je usb-poorten tekort?

Als je meerdere apparaten tegelijk wilt aansluiten, overweeg dan een docking station. Dit dient als tussenstation tussen je laptop en je monitor, met als voordeel dat je meerdere monitoren en andere apparaten tegelijk aan op je laptop via één centrale hub kunt aansluiten.

Deze voorkeur krijgt mijn voorkeur als ik veel randapparatuur moet aansluiten, omdat dit ook meteen een stuk netter oogt op je bureau dan vijf verschillende kabels erover heen laten lopen!

Stap 2: Het tweede scherm instellen

Als je eenmaal je kabel op het beeldscherm en de laptop hebt aangesloten, is de Windows-kant van de zaak eenvoudig.

Op Windows 8 of 10 druk je op WIN + P. Je krijgt hierna vier opties te zien in een menu aan de rechterkant.

Gebruik de keuze Duplicate of Second screen only als je je beeldschermen dupliceren wilt.

Voor meer werkruimte heb je echter de Extend-optie nodig. Hiermee spreid je je hele bureaublad over beide schermen, en sleep je vensters en andere items van de ene naar de andere slepen.

win + p menu verticaal bijgesneden

Gebruik de keuze Duplicate of Second screen only als je je beeldschermen dupliceren wilt. Voor meer werkruimte heb je echter de Extend-optie nodig. Hiermee spreid je je hele bureaublad over beide schermen, en sleep je vensters en andere items van de ene naar de andere slepen.

Gebruikers van Windows 7 volgen een andere werkwijze. Klik met de rechtermuisknop ergens op het bureaublad en selecteer Screen resolution > Extend these displays in het Multiple displays uitklapmenu, en klik op OK of Apply.

Laat je tweede scherm niets zien?

Dan moet je waarschijnlijk eerst met de hardware knoppen op je scherm de juiste bron kiezen. Lees bij de ingang op het scherm (waar je de kabel hebt ingeplugd) af hoe deze ingang heet. Dit is vaak HDMI 1, DP1, enzovoorts.

Sluit je nog een derde scherm aan, of misschien zelfs een vierde? Overweeg dan de daisy-chain-methode. Op die manier sluit je het derde scherm aan op je tweede, in plaats van de derde weer op je laptop aan te sluiten. Dat scheelt je weer een HDMI- of usb-poort!

Stap 3: Het bijstellen van het scherm

Standaard plaatst Windows het scherm van de laptop links en de monitor rechts, wat betekent dat je de cursor ‘door’ de rechterkant van het scherm moet bewegen om bij je bureaumonitor te komen. Als je het andersom hebt, met de laptop aan de rechterkant van je beeldscherm, moet je nu een kleine aanpassing maken.

Klik op het Windows bureaublad met de rechtermuisknop en selecteer Screen resolution. Klik daarna in het dialoogvenster dat nu verschijnt op de schermpictogrammen en sleep ze rond in het vak (ze zijn genummerd 1 en 2) tot ze in de juiste positie staan. Als je niet zeker weet welk scherm welke is, klik dan op de knop Identify.

Via dezelfde weg stel je Windows ook zo in dat hij erkent dat je tweede scherm bijvoorbeeld boven je laptop hangt. Lees hier ons artikel als je problemen hebt met het aansluiten van je monitor.

Stappenplan: Tweede beeldscherm aansluiten op een MacBook

Ook hier heb ik vaak genoeg mee mogen experimenteren. Ik ben dan ook een liefhebber van zowel Windows als macOS. 😉

Benodigdheden voor het aansluiten van een tweede scherm op macOS

Het feit dat MacBooks alleen usb-c-ingangen gebruiken is een blessing and a curse. Aan één kant neemt het veel connectiviteitsopties weg, maar je krijgt er ook veel voor terug. De hedendaagse MacBooks – tevens de Pro’s and Airs – gebruiken allemaal dezelfde poorten. Deze gebruik je elk om videosignalen door te geven aan een externe monitor.

macbook aangesloten op tweede scherm met wit toetsenbord ervoor

Weet je niet zeker wat bij jou van toepassing is? Controleer dan deze pagina van Apple voor je naar de rest van je benodigdheden kijkt:

 • Je laptop
 • Je tweede scherm
 • Een kabel met één usb-c-uiteinde en een uiteinde dat op je monitor past
 • Optioneel: een verloopkabel naar usb-c
Hoe zit het met oudere MacBooks (Pro en Air) zonder usb-c?

MacBook Pro's uit 2011 tot 2015 alsook MacBook Airs uit 2011 tot 2017 hebben Thunderbolt of Thunderbolt 2 (usb-c-ingangen) die je voor dit doeleinde kunt gebruiken.

Heb je een MacBook Pro of MacBook Air van eind 2008 tot 2010? Dan kun je hun mini-DisplayPort gebruiken.

De 15 inch en 13 inch Retina MacBook Pro's van 2012 tot 2015 gebruikten tevens HDMI-poorten. Dat scheelt weer gedoe met adapterkabels.

Stap 1: De juiste kabel kiezen en aansluiten

Kies op basis van de laptop die jij hebt de juiste kabel en/of adapter. Hierboven lees je welke aansluitingen bij jouw specifieke laptop horen.

Als je een Macbook met alleen usb-c-poorten gebruikt, heb je ook een HDMI-naar-usb-c-adapter of DisplayPort-naar-usb-c-adapter nodig. Vergeet deze dus niet!

Stap 2: Het tweede scherm instellen

Als je het een of meerdere beeldschermen op je MacBook hebt aangesloten en hem aanzet, detecteert je MacBook deze automatisch. Je hoeft hem alleen maar in te stellen zoals je wilt door naar System Preferences > Displays te gaan.

macos instellingen voor tweede scherm
macos instellingen voor tweede monitor

Vanaf hier zijn de belangrijkste instellingen te vinden in het tabblad Arrangement bovenin. Hier stel je in welke monitor je hoofddisplay is. Om dit te doen, klik en sleep je op de mini-menubalk en plaats je deze op de monitor die je als hoofddisplay wilt gebruiken.

Je kunt ook op een hele monitor klikken en slepen om hem te verplaatsen en in te stellen hoe je het bureaublad wilt laten werken, net als bij Windows. Van daaruit gebruik je je tweede beeldscherm. Je kunt apps van de ene monitor naar de andere slepen, enzovoorts.

Tevens vind je hier de optie om je scherm te spiegelen, waardoor alles dat op het scherm van je laptop gebeurt, weergegeven wordt op je extra monitor. Dit is vooral handig wanneer je bijvoorbeeld een presentatie geeft of een film afspeelt.

De MacBook detecteert hoe dan ook automatisch je tweede scherm wanneer je hem aansluit en MacOS onthoudt ook de venstergrootte van de tweede monitor. Als je de stekker uit het stopcontact haalt, springen alle vensters terug naar je MacBook.

Stap 3 (optioneel): Sidecar

MacOS en iPadOS ondersteunen de zogenaamde Sidecar-functie. Dit stelt je in staat om je iPad als tweede scherm te gebruiken. Ook hier kun je kiezen om je scherm te spiegelen of om de iPad te gebruiken als een verlenging van je laptopscherm. De systeemeisen hiervoor vind je terug bij Apple.1Apple (n.d.) 'Een iPad als tweede beeldscherm gebruiken voor een Mac'

De eenvoudigste manier om bij Sidecar te komen is door gebruik te maken van de AirPlay-interface op de MacBook. Als je op het AirPlay-icoontje bovenin de menubalk klikt (dit is het icoontje dat eruit ziet als een scherm met een pijltje onderin), zal je iPad in de AirPlay-lijst verschijnen als je een hebt die compatibel is met Sidecar.

Je kunt ook via System Preferences > Sidecar bij de desbetreffende instellingen komen. Makkelijker wordt het niet!

sidecar instellingen macos

De rol van usb-aansluitingen bij tweede schermen

Om het nog ingewikkelder te maken, maken steeds meer laptops gebruik van een usb-c-aansluiting, die niet alleen data overbrengt, maar ook videobeelden overdraagt en je laptop kan opladen.

Deze aansluiting is briljant, maar het is niet altijd even duidelijk wat hij wel en niet doet. Sommige apparaten ondersteunen alleen usb-2-connectiviteit en stroomvoorziening, maar dragen helemaal geen videosignaal. Weer andere apparaten bieden usb-3-connectiviteit, maar je staan je niet toe je tweede beeldscherm in te pluggen. 

Helaas is er geen enkele manier om van buitenaf te zien wat voor soort usb-c-aansluiting je hebt. Je moet dit zelf uitproberen, of door de specificaties van de usb-hardware van je laptop bladeren.

De camera van je tweede monitor gebruiken

Heeft je tweede scherm een ingebouwde webcam en wil je die gebruiken? Erg ingewikkeld is dat niet, omdat die webcam net als elke andere usb-webcam functioneert. Hieronder volgen de korte stappen:

 1. Verbind de monitor met de laptop volgens de stappen die we hierboven al besproken hebben.
 2. Plug de usb-kabel van het tweede scherm in je laptop. Gebruik hier het liefste een usb 3.0-ingang (de blauwe) voor.
 3. Daarna installeer je de desbetreffende driver (het stuurprogramma). Vaak downloadt de laptop deze zelf al. Hier ontvang je in Windows een melding over. In MacOS moet je de driver waarschijnlijk zelf downloaden.
  Ik raad je aan de handleiding van je monitor te bekijken om te zien welke driver je precies moet downloaden, en waarvandaan. Je kunt ook "[Naam] [serienummer van je monitor] drivers" in Google intikken om drivers te vinden.
 4. Hierna herkent je laptop de webcam en kun je hem selecteren als camera in welk programma dan ook, van Discord tot Skype, en van je streaming software tot Zoom.

FAQ: Veelgestelde vragen over het aansluiten van een tweede monitor

Vragen die je misschien nog hebt, beantwoord ik hieronder. Ik heb de meest gestelde verzameld, maar laat het vooral via het feedbackformulier weten als je zelf nog een brandende vraag hebt!

Welke type aansluiting heb ik nodig voor mijn tweede beeldscherm?

Het type aansluiting voor je tweede beeldscherm hangt af van de beschikbare poorten op je laptop en het beeldscherm. Gangbare aansluitingen zijn HDMI, DisplayPort en usb-c Controleer de eigenschappen van je laptop en kies een beeldscherm met een overeenkomstige poort voor een naadloze verbinding.

Welke resolutie is het beste voor een tweede beeldscherm bij mijn laptop?

Voor een helder en scherp beeld is een resolutie van 1920x1080 (Full HD) of hoger aan te raden. Als je grafisch werk doet of films in hoge kwaliteit wilt bekijken, overweeg dan 4K-resolutie. Wees er wel zeker van dat (de videokaart van) je laptop de gekozen resolutie ondersteunt voor de beste ervaring.

Is de verversingssnelheid belangrijk bij het kiezen van een tweede beeldscherm?

Ja, de verversingssnelheid, gemeten in Hertz (Hz), bepaalt hoe vloeiend beelden worden weergegeven. Voor algemeen gebruik is 60 Hz voldoende. Als je echter video's bewerkt of games speelt, is een scherm met 120 Hz of hoger ideaal voor een soepelere weergave.

Hoe beïnvloedt de kijkhoek mijn kijkervaring op een tweede beeldscherm?

De kijkhoek bepaalt hoe goed je het scherm kunt zien vanuit verschillende hoeken. Een brede kijkhoek, bijvoorbeeld 178 graden, zorgt dat je het beeld duidelijk ziet, zelfs als je niet recht voor het scherm zit. Dit is vooral handig als je vaak samenwerkt, je tweede scherm niet recht voor je staat of je scherm deelt met anderen!

dual monitor set up op een bureau met twee speakers ernaast en een plantje

Conclusie

Het viel allemaal wel mee, toch? Als je eenmaal zicht hebt op welke ingangen je laptop en je tweede beeldscherm hebben, en of hier een adapter voor nodig is, ben je al snel op weg.

Laat ons vooral even weten hoe het gegaan is, en/of je nog vragen hebt. ⤵️ Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen