Zo Sluit Je een Tweede Scherm aan op je Laptop

Wayne Koers

Geschreven door: Wayne Koers

Je hebt alleen nog een geschikte kabel nodig.

Zo Sluit Je een Tweede Scherm aan op je Laptop

Zelf werk ik op een laptop voor de grootste reden dat een laptop zo handig is: ik vouw hem zo op en neem mijn werk ergens anders heen zonder gedoe. Ik heb de mazzel dat ik een laptop met een scherm van 16 inch heb, maar wat als je dat niet hebt en wat meer werkruimte wilt? Dan sluit je een tweede beeldscherm aan op je laptop. 💻

Deze gids wordt opgedeeld in een Windows 7, 8 en 10 en Macbooks met MacOS Catalina (10.15) gedeelte. Scroll dus vooral even door naar wat op jou van toepassing is!

Macbook met extra curved scherm

Windows: Dit heb je nodig

Qua benodigdheden ben je gelukkig niet lang bezig! Je hebt de volgende dingen nodig:

  • Je laptop
  • Je tweede beeldscherm
  • Een kabel om de twee met elkaar te verbinden
  • Optioneel: een verloopkabel naar usb-c

Welke kabel je precies nodig hebt, is sterk afhankelijk van de connectiviteitsopties van zowel je laptop als je monitor. Bij een laptop ligt dit soms ietwat moeilijker, omdat de connectiviteitsopties hiervan vaak beperkt zijn.

Veel laptops hebben tegenwoordig geen HDMI-ingang en/of DisplayPort meer. VGA- en DVI-poorten zijn inmiddels ook verleden tijd, zelfs op de meeste monitoren. Als je laptop echter ook geen mini-HDMI-ingang of mini-DisplayPort heeft, ben je waarschijnlijk aangewezen op een usb-c-adapter.

Het stappenplan

Stap 1: De juiste kabel kiezen en aansluiten

De eerste stap is het kiezen van de juiste kabel (en mogelijk adapter). Bekijk alle ingangen op je monitor en op je laptop en zie welke overeenkomen.

In een ideale wereld hebben zowel de laptop als de monitor een HDMI-ingang of DisplayPort of een mini-variant hiervan, maar die kans wordt tegenwoordig steeds kleiner. Zelfs de beste laptop heeft tegenwoordig weinig aansluitingsmogelijkheden.

Heeft je laptop een usb-c aansluiting? Top! Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een HDMI naar usb-c-adapter of DisplayPort naar usb-c-adapter nodig.

Stap 2: Het tweede scherm instellen

Als je eenmaal je kabel op het beeldscherm en de laptop hebt aangesloten, is de Windows-kant van de zaak eenvoudig. Op Windows 8 of 10 druk je op WIN + P. Je krijgt hierna vier opties te zien in een menu aan de rechterkant. In de onderstaande video zie je rond 0:50 hoe dit in zijn werk gaat.

Gebruik de keuze Duplicate of Second screen only als je een presentatie op een projector wilt weergeven of een film wilt afspelen. Voor meer werkruimte heb je echter de Extend-optie nodig. Hiermee spreid je je hele bureaublad over beide schermen, en sleep je vensters en andere items van de ene naar de andere slepen.

Gebruikers van Windows 7 volgen een andere werkwijze. Klik met de rechtermuisknop ergens op het bureaublad en selecteer Screen resolution > Extend these displays in het Multiple displays uitklapmenu, en klik op OK of Apply.

Laat je tweede scherm niets zien?

Dan moet je waarschijnlijk eerst met de hardware knoppen op je scherm de juiste bron kiezen. Lees bij de ingang op het scherm (waar je de kabel hebt ingeplugd) af hoe deze ingang heet. Dit is vaak HDMI 1, DP1, enzovoorts.

Stap 3: Het bijstellen van het scherm

Standaard plaatst Windows het scherm van de laptop links en de monitor rechts, wat betekent dat je de cursor ‘door’ de rechterkant van het scherm moet bewegen om bij je bureaumonitor te komen. Als je het andersom hebt, met de laptop aan de rechterkant van je beeldscherm, moet je nu een kleine aanpassing maken.

Klik op het Windows bureaublad met de rechtermuisknop en selecteer Screen resolution. Klik daarna in het dialoogvenster dat nu verschijnt op de schermpictogrammen en sleep ze rond in het vak (ze zijn genummerd 1 en 2) tot ze in de juiste positie staan. Als je niet zeker weet welk scherm welke is, klik dan op de knop Identify.

Via dezelfde weg stel je Windows ook zo in dat hij erkent dat je tweede scherm bijvoorbeeld boven je laptop hangt.

Macbook met borderless scherm

MacOS: Dit heb je nodig

Het feit dat Macbooks alleen usb-c-ingangen gebruiken is een blessing and a curse. Aan één kant neemt het veel connectiviteitsopties weg, maar je krijgt er eigenlijk ook veel voor terug. De hedendaagse Macbooks – tevens de Pro’s and Airs – gebruiken allemaal usb-c-poorten. Deze gebruik je elk om videosignalen door te geven aan een externe monitor.

Weet je niet zeker wat bij jou van toepassing is? Controleer dan deze pagina van Apple voor je naar de rest van je benodigdheden kijkt:

  • Je laptop
  • Je tweede scherm
  • Een kabel met één usb-c-uiteinde en een uiteinde dat op je monitor past
  • Optioneel: een verloopkabel naar usb-c

Hoe zit het met oudere Macbook (Pro's en Air) zonder usb-c?

Macbook Pro's uit 2011 tot 2015 alsook Macbook Airs uit 2011 tot 2017 hebben Thunderbolt of Thunderbolt 2 (usb-c-ingangen) die je voor dit doeleinde kunt gebruiken.

Heb je een Macbook Pro of Macbook Air van eind 2008 tot 2010? Dan kun je hun mini-DisplayPort gebruiken.

De 15 inch en 13 inch Retina Macbook Pro's van 2012 tot 2015 gebruikten tevens HDMI-poorten. Dat scheelt weer gedoe met adapterkabels.

Het stappenplan

Stap 1: De juiste kabel kiezen en aansluiten

Kies op basis van de laptop die jij hebt de juiste kabel en/of adapter. Hierboven lees je welke aansluitingen bij jouw specifieke laptop horen.

Als je een Macbook met alleen usb-c-poorten gebruikt, heb je ook een HDMI naar usb-c-adapter of DisplayPort naar usb-c-adapter nodig. Vergeet deze dus niet!

Stap 2: Het tweede scherm instellen

Als je het beeldscherm op je MacBook hebt aangesloten en hem aanzet, detecteert je MacBook het toegevoegde beeldscherm automatisch. Je hoeft hem alleen maar in te stellen zoals je wilt door naar System Preferences > Displays te gaan.

Vanaf hier zijn de belangrijkste instellingen te vinden in het tabblad Arrangement bovenin. Hier stel je in welke monitor je hoofddisplay is. Om dit te doen, klik en sleep je op de mini-menubalk en plaats je deze op de monitor die je als hoofddisplay wilt gebruiken.

Je kunt ook op een hele monitor klikken en slepen om hem te verplaatsen en in te stellen hoe je het bureaublad wilt laten werken, net als bij Windows. Van daaruit gebruik je je tweede monitor. Je kunt apps van de ene monitor naar de andere slepen, enzovoorts.

Tevens vind je hier de optie om je scherm te spiegelen, waardoor alles dat op het scherm van je laptop gebeurt, weergegeven wordt op je extra monitor. Dit is vooral handig wanneer je bijvoorbeeld een presentatie geeft of een film afspeelt.

De MacBook detecteert hoe dan ook automatisch je monitor wanneer je hem aansluit en MacOS onthoudt ook de venstergrootte van de tweede monitor. Als je de stekker uit het stopcontact haalt, springen alle vensters terug naar je MacBook.

Stap 3 (optioneel): Sidecar

MacOS en iPadOS ondersteunen de zogenaamde Sidecar-functie. Dit stelt je in staat om je iPad als tweede monitor te gebruiken. Ook hier kun je ervoor kiezen om je scherm te spiegelen of om de iPad te gebruiken als een verlenging van je laptopscherm. De systeemeisen hiervoor vind je terug bij Apple.

De eenvoudigste manier om bij Sidecar te komen is door gebruik te maken van de AirPlay-interface op de Macbook. Als je op het AirPlay-icoontje bovenin de menubalk klikt (dit is het icoontje dat eruit ziet als een scherm met een pijltje onderin), zal je iPad in de AirPlay-lijst verschijnen als je een hebt die compatibel is met Sidecar.

Je kunt ook via System Preferences > Sidecar bij de desbetreffende instellingen komen. Makkelijker wordt het niet!

sidecar voor OS

Over usb-c-aansluitingen

Om het nog ingewikkelder te maken, maken steeds meer laptops gebruik van een usb-c-aansluiting, die niet alleen data overbrengt, maar ook videobeelden overdraagt en je laptop kan opladen.

Usb-c is briljant, maar het is niet altijd even duidelijk wat de usb-c-poort van je laptop wel en niet doet. Sommige apparaten ondersteunen alleen usb-2-connectiviteit en stroomvoorziening, maar dragen helemaal geen videosignaal. Weer andere apparaten bieden usb-3-connectiviteit, maar je staan je niet toe je monitor in te pluggen. 

Helaas is er geen enkele manier om van buitenaf te zien wat voor soort usb-c-aansluiting je hebt. Je moet dit zelf uitproberen, of door de specificaties van de usb-hardware van je laptop bladeren.

Conclusie

Het viel allemaal wel mee, toch? Als je eenmaal zicht hebt op welke ingangen je laptop en je monitor hebben en of hier een adapter voor nodig is, ben je al snel op weg.

Laat ons vooral even weten hoe het gegaan is, en/of je nog vragen hebt. ⤵️ Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?