Beeldscherm-Daisy-Chain: Wat Behaal je Hiermee?

Luca Nowak

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Julian Koops

8 min. leestijd

Beeldscherm-Daisy-Chain: Wat Behaal je Hiermee?

Iets moet me van het hart: ik ben gek op het perfectioneren van mijn werkplek. Mijn beeldschermen? Een wonder van technisch vernuft, een meesterstuk van technologie, mijn kleine oase van rust in deze chaotische wereld. Dus toen ik hoorde over de beeldscherm-daisy-chain, was ik direct geïnteresseerd.

Geef me een paar monitoren, een DisplayPort-kabel en wat vrije tijd en ik ben niet meer te stoppen. Het idee van een netwerk van beeldschermen, elegant en harmonieus aan elkaar gekoppeld als een rij dominostenen, doet mijn hart sneller kloppen. 💓

Ok, ik ben weer geland. Ben je klaar om de opties te verkennen? Laten we snel de belangrijkste punten doornemen, en daarna de details induiken.

Belangrijkste punten samengevat

 • Een beeldscherm-daisy-chain is een methode om meerdere schermen aan elkaar te koppelen, wat kan leiden tot meer schermruimte en efficiëntere multitasking.
 • Het opzetten van een beeldscherm-daisy-chain vereist de juiste hardware, software en instellingen, maar kan de productiviteit aanzienlijk verhogen.
 • Met de komst van nieuwe DisplayPort-standaarden kunnen we in de toekomst nog meer schermen aansluiten met nog hogere resoluties.
Een man zit achter drie monitors

Wat is een beeldscherm-daisy-chain precies?

In de context van beeldschermen, verwijst een daisy chain naar een methode om meerdere schermen aan elkaar te koppelen in een aaneenschakeling. Het is een beetje als dominostenen, maar dan zonder de hartverscheurende val aan het eind.

Het idee is dat het signaal van de ene monitor naar de andere wordt doorgegeven. Dit betekent dat je niet alleen te maken hebt met de hardware, ofwel de fysieke beeldschermen en kabels, maar ook met software en instellingen. Het is een beetje als het leren gebruiken van je tv als monitor, maar dan met extra stappen.

De technische beginselen van een beeldscherm-daisy-chain

Allereerst heb je de juiste poorten en kabels nodig. En nee, we hebben het hier niet over de usb-poort waar je je muis aan verbindt.

Het signaal wordt doorgegeven van het ene scherm naar het andere, dus het is belangrijk om te weten hoe dit precies werkt.

En laten we de rol van drivers en software niet vergeten. Deze zijn cruciaal voor een succesvolle daisy chain-configuratie. Zonder de juiste drivers zou je monitoren net zo nutteloos zijn als een klok zonder wijzers.

Over een klok gesproken: het overklokken van je monitor kan ook een rol spelen in je daisy chain avontuur – in zowel de positieve als de negatieve zin.

Voordelen van het opzetten van een beeldscherm-daisy-chain

"Waarom zou ik al die moeite doen?" Nou, er zijn heel wat voordelen aan het opzetten van een beeldscherm-daisy-chain.

Het eerste voordeel is meer schermruimte. Stel je voor dat je een hele film kunt bekijken, terwijl je op hetzelfde moment je e-mails controleert, zonder te moeten schakelen tussen vensters. Dat is de droom, toch? Dit is vooral fijn als je een 4K-monitor gebruikt om je film op te kijken. Je hoeft hier dan geen ruimte op te verspillen aan een saai e-mailprogramma.

En nu we het hebben over multitasken: met een daisy chain-configuratie voer je gemakkelijk meerdere taken tegelijk uit. Denk aan het bewerken van een foto, terwijl je een tutorial bekijkt, of het spelen van een videogame, terwijl je een livestream volgt.

Een goede 27 inch monitor voor je games; en nog eentje voor je stream – of desnoods een wat goedkoper, kleiner en/of ouder model om je stream op te volgen. Alles kan!

Daisy chain vs. parallel

Terwijl in een daisy-chain-opstelling één scherm aan je pc is verbonden, en weer een tweede scherm aan dat eerste scherm is verbonden (maar niet aan je pc), zijn bij een parallel-opstelling beide monitoren verbonden aan je scherm. Het resultaat is in grote lijnen hetzelfde: meer schermruimte!

Echter, een parallel-opstelling is niet mogelijk als je pc niet genoeg uitgangen heeft om meerdere schermen op aan te sluiten. Als je maar één DisplayPort- of Thunderbolt-uitgang hebt, is een parallel-opstelling niet mogelijk – maar een daisy chain wél.1Dwight Pavlovic, HP Tech Takes (2021). 'How to Daisy-Chain Monitors'

Hoe beeldscherm-daisy-chain je productiviteit verhoogt

Je vraagt je misschien af hoe meer schermruimte kan bijdragen aan efficiënter werken. Stel je voor dat je aan een groot project werkt, waarbij je voortdurend moet schakelen tussen verschillende programma's en bestanden.

Met een daisy chain, kun je al deze vensters open houden en razendsnel heen en weer schakelen. Zie je het al voor je?

En met de beste monitor voor jouw specifieke behoeften, gaat je productiviteit echt door het dak! 🚀

Een man zit voor twee monitoren te werken in het donker met een pet op

Verbeter je beeldkwaliteit met beeldscherm-daisy-chain

Als je een wirwar van kabels en een mix van verschillende monitoren hebt, kan je beeldkwaliteit eronder lijden. Gelukkig kun je met een beeldscherm-daisy-chain je bureau opruimen en je beeldkwaliteit verbeteren.

Hoe? Als je monitoren hebt die verschillende resoluties ondersteunen, kan een daisy chain je helpen om het maximale uit elke monitor te halen. En dat allemaal dankzij die ene slimme kabel – maar daar kom ik zo op terug. Kies je voor een goede 24 inch monitor, of nog liever twee? Dan zit je sowieso gebakken.

Hoe stel je een beeldscherm-daisy-chain in?

Oké, dus je bent klaar om de sprong te wagen en je eigen beeldscherm-daisy-chain op te zetten. Super! Maar waar begin je? Hier zijn enkele stappen om je op weg te helpen.

1. Kies je monitoren en controleer de aansluitingen

Eerst en vooral: wees er zeker van dat je monitoren geschikt zijn voor daisy chaining. Niet elke monitor heeft de juiste aansluitingen, dus het is belangrijk om dit te controleren. Zoek naar monitoren met DisplayPort 1.2 of hoger, of Thunderbolt.

HDMI: nee, bedankt 🙅‍♂️

Hoe veelzijdig HDMI ook is, je kunt er geen daisy-chain-set-up mee opzetten. Je moet Thunderbolt of DisplayPort 1.2 of hoger beschikbaar hebben, zowel op je monitoren als op je pc (videokaart of moederbord, afhankelijk van of je een losse videokaart hebt of niet).

Bovendien: op macOS kun je enkel een daisy chain opzetten via Thunderbolt. Houd dat in gedachten als je op een MacBook Pro werkt!

2. Begrijp het belang van de juiste kabels

Je hebt de juiste monitoren, nu heb je de juiste kabels nodig. Dit is niet het moment om zuinig te zijn, mensen!‍ Goedkope kabels kunnen leiden tot slechte beeldkwaliteit en andere problemen. Dus ga voor kwaliteit en kies voor kabels die geschikt zijn voor daisy chaining.

Zorg daarbij ook dat ze de juiste DisplayPort-standaard ondersteunen (die aansluit op die van de ingang van je monitor en de uitgang van je pc), of Thunderbolt (wederom afhankelijk van waar je de monitors precies op wilt aansluiten).

3. Volg deze stappen om je schermen aan te sluiten

Nu komt het leuke gedeelte: het aansluiten van je schermen. Volg deze stappen om je monitoren in een daisy chain te zetten:

 1. Sluit je eerste monitor aan op je computer met de DisplayPort- of Thunderbolt-kabel.
 2. Sluit je tweede monitor aan op de eerste monitor met een andere DisplayPort- of Thunderbolt-kabel.
 3. Herhaal stap 2 voor eventuele extra monitoren.

Zodra alles is aangesloten, moet je nog wat instellingen op je computer aanpassen om de daisy chain werkend te krijgen. Maar dat is een fluitje van een cent.

4. De software instellen

Hiervoor hoef je enkel naar de beeldscherminstellingen van je pc of laptop te gaan. Voor Windows doe je dat zo:

 1. Rechtermuisklik op je bureaublad > Display settings (Beeldscherminstellingen).
 2. Druk op Detect om alle monitoren zichtbaar te krijgen.
 3. Druk vervolgens op Identify om te zien welke monitor Windows als primaire monitor ziet.
 4. Pas dit naar gelang aan, en versleep de schermen in het venster om ze in de juiste volgorde voor je set-up te krijgen.
  • Je kunt daarbij ook kiezen of je je displays wilt verlengen, spiegelen, enzovoorts. Speel hier vooral even mee om een goed idee te krijgen van wat bij je past!
screenshot display instellingen op windows voor meerdere monitors

Voor macOS steekt het iets anders in elkaar, maar moeilijker is het zeker niet:

 1. Navigeer linksbovenin je scherm naar Apple Menu > System settings.
 2. Tik op Displays.
  • Het precieze uiterlijk van het menu verschilt onderling per exact besturingssysteem – Ventura's menu lijkt zeer veel op de interface van een iPhone en iPad, maar voorgaande versies niet. Hoe dan ook:
 3. Tik op het scherm dat je wilt instellen. Nu kun je ook hier je schermindeling aanpassen!
Beeldschermen rangschikking op een Macbook

Veelvoorkomende problemen bij het instellen van een beeldscherm-daisy-chain

Wees vooral niet ontmoedigd. De meeste problemen die je tegenkomt bij het opzetten van een beeldscherm-daisy-chain zijn gemakkelijk op te lossen. Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen die je kunt tegenkomen:

 • Je monitoren en/of je pc of laptop hebben niet de juiste aansluitingen. Dan houd de pret simpelweg op, want die aansluitingen zijn de non-negotiable voorwaarde waaraan we moeten voldoen.
 • Je gebruikt de verkeerde kabels. Controleer in dat geval de DisplayPort-versie die de kabel ondersteunt. Gebruik je Thunderbolt, dubbelcheck dan of je niet een normale usb-c-kabel in je handen hebt.
 • Je monitoren hebben verschillende resoluties, wat kan leiden tot een inconsistent beeld en een verspringende muiscursor. Duik in dat geval nog eens de display settings in, en kijk of je overeenkomende resoluties kunt kiezen.
  • Zo nee, overweeg dan een software als LittleBigMouse. Daarmee voorkom je in ieder geval dat je muis blijft verspringen als je van de ene monitor naar de andere navigeert ermee.

Maar er zijn nog andere eventuele problemen die wat meer aandacht vragen ... ⤵️

Hoe los je problemen met de bandbreedte op?

Kortgezegd is dit de hoeveelheid data die in een seconde over je kabel kan reizen. Beeld het in als de breedte van een snelweg: hoe meer rijstroken, hoe meer auto's er tegelijkertijd kunnen rijden, en hoe beter de doorstroom van verkeer.

En in onze wereld van beeldschermen betekent meer bandbreedte meer pixels die tegelijkertijd kunnen worden aangestuurd, wat resulteert in betere beeldkwaliteit.

Maar wat als er een file ontstaat? Als je bandbreedte niet voldoende is voor al je aangesloten schermen, kunnen sommige schermen laggy worden of zelfs helemaal niet werken. Geen paniek! Hier zijn een paar oplossingen:

 • Verlaag de resolutie van je schermen. Minder pixels = minder data = minder bandbreedte nodig.
 • Overweeg het gebruik van monitoren met lagere basisresoluties.
Man zit achter meerdere beeldschermen in het donker

Wat te doen als niet alle schermen werken?

Als niet alle schermen werken in je daisy-chain-set-up, kan dit verschillende oorzaken hebben. Misschien zijn je monitoren niet compatibel met daisy chaining, of misschien heeft je computer niet de nodige software of drivers om het te ondersteunen.️

Maar vrees niet, er zijn oplossingen! Probeer deze stappen eens:

 • Controleer de instellingen van je monitoren en zorg dat ze correct zijn ingesteld voor daisy chaining.
 • Zorg dat je de nieuwste drivers voor je grafische kaart hebt geïnstalleerd.
 • Als niets anders werkt, overweeg dan het gebruik van een multi-stream-transport-hub . Dit apparaat splitst het signaal van je computer naar meerdere DisplayPort-uitgangen, waardoor je meer schermen kunt aansluiten.

Je beeldscherm-daisy-chain future proof maken

De wereld van technologie staat nooit stil, en dat geldt ook voor daisy chaining. Nieuwe standaarden en technologieën worden ontwikkeld die de manier waarop we onze schermen aansluiten en gebruiken kunnen verbeteren. Dus hoe blijf je voorop lopen?

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen

De beste manier om op de hoogte te blijven van de nieuwste technologieën en standaarden rond daisy chaining is simpel: blijf leren! Volg tech-blogs, neem deel aan online forums en praat met andere tech-enthousiastelingen. En vergeet vooral niet regelmatig je hardware en software te updaten.

Conclusie

Zo, we zijn alweer aan het einde van onze tocht gekomen. Een tocht vol verwondering en bewondering, een tocht door het land van de beeldscherm-daisy-chain. We hebben gezien wat een daisy chain is, hoe je een opzet, en hoe je je productiviteit ermee verbetert.

Ik hoop dat je net zo gefascineerd bent als ik door deze geweldige techniek! Als ik je één ding mag meegeven, dan is het dit: durf te experimenteren. Probeer nieuwe dingen uit. Speel met je beeldschermen, mix en match, daisy chain erop los.

Wie weet: misschien vind je een opstelling die perfect voor je werkt, een opstelling die je werkplezier en productiviteit naar nieuwe hoogten stuwt. Laat je ons hieronder weten of het je is gelukt?!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen