Beste 24 Inch Monitor: Groter is Niet Altijd Beter

Wayne Koers

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

Dit formaat past perfect bij je natuurlijk gezichtsveld.

Beste 24 Inch Monitor: Groter is Niet Altijd Beter

Ben je op zoek naar je volgende monitor en beschouw je 24 inch als de perfecte schermgrootte? Dan is dit artikel over de beste 24 inch monitor voor jou! Dit is een populair formaat voor veel thuisopstellingen, omdat het een goed evenwicht biedt tussen schermgrootte en beeldkwaliteit.

Hieronder vind je de 5 beste 24 inch monitoren met verschillende soorten panelen, verversingsfrequenties, resoluties en andere functies. In de koopgids help ik je op weg om het ideale model voor jouw behoeften te vinden! Ontdek het snel hieronder. 👇

Philips 243V7QDSB - Full HD

Philips 243V7QDSB - Full HD
Flicker Free: Ja
Helderheid: 250
Beeldscherm verversing snelheid: 75 Hz
In hoogte verstelbaar: Nee
Type paneel: IPS
Schermgrootte: 24 Inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Bekijk op Bol.com

AOC 24B2XHM2 - Full HD

AOC 24B2XHM2 - Full HD
Helderheid: 250
Beeldscherm verversing snelheid: 75 Hz
In hoogte verstelbaar: Nee
Type paneel: VA
Schermgrootte: 24 Inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Bekijk op Bol.com

Philips 243V7QDAB

Philips 243V7QDAB
Helderheid: 250
Beeldscherm verversing snelheid: 60 Hz
In hoogte verstelbaar: Nee
Type paneel: IPS
Schermgrootte: 24 Inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Bekijk op Bol.comBekijk op Coolblue

Beste 24 inch monitor koopgids: hoe maak je de beste koop?

Bij het kiezen van een nieuwe pc-monitor moet je goed begrijpen waarin je precies investeert. Bij een gaming-monitor zijn resolutie en schermgrootte van groot belang, terwijl een monitor voor je zonnig thuiskantoor vooral baat heeft bij een goede helderheid.

Voor ieder gebruik zijn andere functies belangrijk. Hieronder vind je de belangrijkste zaken die je in gedachten moet houden bij het zoeken naar de beste 24 inch monitor voor jou. 👇

Waarom zou je gaan voor een 24 inch monitor?

Er zijn veel redenen waarom mensen de voorkeur geven aan een monitor van 24 inch, of 61 cm (diagonaal gemeten). Allereerst ziet zelfs een lagere resolutie van 1920 × 1080 pixels er goed uit op schermen van 24 inch.

Je krijgt een behoorlijke schermruimte, redelijk scherpe details en een resolutie die niet te veel vergt van je pc, waardoor je kunt investeren in andere kenmerken van de monitor, zoals een hogere verversingssnelheid of een paneel van hogere kwaliteit.

Ook nemen 24 inch monitoren niet veel ruimte in beslag, wat ideaal is als je een kleinere bureau hebt. Sommige gamers geven de voorkeur aan 24 inch monitoren omdat je op zo'n klein scherm alle actie in één keer ziet; je hoeft je hoofd en ogen niet zo veel te bewegen als bij een grotere monitor. Wanneer je een monitorbeugel hebt, neemt je monitor nog minder plaats in beslag.

Schermtypes

De meeste moderne pc-monitoren verkoopt men als lcd- of led-monitoren. Technisch gezien zijn alle led-monitoren lcd-monitoren, maar niet alle lcd-monitoren zijn led-monitoren.

Beide soorten schermen maken gebruik van vloeibare kristaltechnologie om beelden weer te geven, maar ze verschillen in de manier waarop ze van achteren zijn verlicht. Daarnaast heb je ook nog nieuwere schermtechnologieën, zoals oled en amoled.

Jongetje volgt online les

Led

Gamers, grafische ontwerpers en video-editors geven de voorkeur aan led-monitoren, omdat deze gebruikmaken van light-emitting diodes voor de achtergrondverlichting van de monitor.

Hierdoor lichten bepaalde delen van de monitor meer op om de game of het project op je scherm beter uit te lichten. Andere voordelen zijn een beter contrast, hoge kleurkwaliteit en een dunner ontwerp.

Gebogen schermen?!

Ook kiezen steeds meer gamers voor een goede curved monitor. Een curved monitor zorgt voor een intensievere game-ervaring: door de kromming in het scherm voelt het alsof je je in de game bevindt!

Lcd

Een standaard lcd-monitor maakt daarentegen gebruik van cold cathode fluorescent lamps (CCFL) om het scherm te verlichten.

Dit betekent dat het hele beeld gelijkmatig oplicht, wat goed is voor wie van plan is zijn monitor gedurende lange uren te gebruiken en basistaken uit te voeren zoals tekstverwerking, het beantwoorden van e-mails en communiceren met anderen.

Lcd-monitoren bestaan al langer en de technologie is ouder, wat betekent dat ze over het algemeen ook betaalbaarder zijn. Elke lcd-monitor is uitgerust met een specifiek type paneel. Elk paneeltype heeft voor- en nadelen, afhankelijk van je gebruik en budget. Ik zet ze hieronder voor je op een rijtje.

  • TN

Twisted nematic (TN) panelen zijn een van de oudere technologieën, maar een zeer betrouwbare optie. TN-monitoren zijn het beste voor gamers die een monitorpaneel nodig hebben dat prioriteit geeft aan hoge vernieuwingsfrequenties en lage latentie boven kleurengamma en kijkhoeken. Ze zijn ook betaalbaarder dan andere monitortypen.

  • IPS

Zowel IPS- als VA-monitorpanelen beschouwd men als upgrades ten opzichte van TN-monitorpanelen. IPS-panelen winnen het echter als het gaat om kwaliteit. Dit komt omdat IPS-panelen een superieure kleurweergave en kijkhoeken hebben, en ze zijn TN-panelen voorbijgestreefd op het gebied van verversingssnelheid.

  • VA

VA-panelen zijn de superieure optie voor telewerkers, omdat ze een beter kleurcontrast hebben dan de meeste soorten pc-monitoren. Zie ze als een geweldige alleskunner die dient als compromis tussen TN- en IPS-panelen.

VA-panelen genieten vaak de voorkeur van grafische ontwerpers en foto-editors, die waarde hechten aan de kleurweergave en de mogelijkheid om 25% van de sRGB-dekking weer te geven.

sRGB

sRGB staat voor standaard red, green, blue (rood, groen, blauw). Het is de kleurruimte die wordt gebruikt op het internet, de meeste computermonitoren en mobiele apparaten. sRGB geeft betere (consistentere) resultaten en dezelfde, of fellere, kleuren.

Het gebruik van Adobe RGB is een van de belangrijkste oorzaken van kleuren die niet overeenkomen tussen beeldscherm en drukwerk. sRGB is de standaard kleurruimte van de wereld. Gebruik het en alles ziet er altijd en overal goed uit.

Oled

In tegenstelling tot andere monitortypes gebruiken oled-panelen een nieuwere technologie die geen achtergrondverlichting nodig heeft, omdat ze organisch materiaal gebruiken om licht uit te zenden.

Het is ook het eerste mainstream monitorpaneel dat niet op lcd-technologie is gebaseerd. Dankzij de oled-technologie is het scherm helderder dan andere soorten panelen, is het energiezuiniger en zijn de kijkhoeken superieur.

Monitor met twee speakers naast

Deze monitoren zijn echter gevoeliger voor inbranden als je een statisch beeld te lang op het scherm laat staan. Oled-monitoren hebben wel de beste specificaties, en daarom genieten ze de voorkeur van hardcore gamers, video-editors, foto-editors en Autocad-gebruikers.

Inbranden

Inbranden verwijst naar een beeld dat 'ingebrand' is in je scherm wanneer het gedurende lange tijd dezelfde inhoud heeft weergegeven. Dit gebeurt wanneer je te lang hetzelfde beeld op je scherm houdt, zoals bij een videospelletje of een tv-beeld.

Amoled

Amoled staat voor active-matrix organic light-emitting diodes en maakt gebruik van dunne stroken filmtransistoren (TFT) achter elke pixel.

Deze transistoren verplaatsen de elektrische stroom sneller over het hele scherm, waardoor elke pixel sneller activeert. Amoled gebruikt men meestal in zeer grote displays, omdat het moeilijker is energie over de hele lengte van een enorm scherm over te brengen.

Schermresolutie

Bij het kiezen van een monitor is de schermresolutie een essentiële overweging. Resolutie verwijst naar het aantal pixels, en hoe meer pixels, hoe beter de beeldkwaliteit. Hoewel 1080p, of full high definition (FHD) monitoren ooit de gouden standaard waren, zijn ze nu eerder de standaard.

Een FHD-beeldscherm is perfect voor telewerken of videostreaming, en ook voor alle andere basistaken. De FHD-resolutie op een 24 inch monitor resulteert in een pixeldichtheid van ongeveer 91 ppi, wat behoorlijk goed is als het gaat om de beelddetails en schermbereik.

Ppi

Ppi staat voor pixels per inch (niet per vierkante inch). Een inch is gelijk aan 2,54 centimeter. Door de afstand tussen pixels te verkleinen zonder de schermgrootte van het scherm te veranderen, neemt de ppi toe, en hoe hoger dit getal, hoe hoger de definitie van het scherm. Een uitstekend bereik voor monitoren ligt tussen de 100 en 150 ppi.

De 4K ultra high definition (UHD) resolutie biedt vier keer zoveel pixels als de resolutie van een 1080p FHD-monitor – vandaar de aanduiding "4K". Deze resolutie is pas interessant op een monitor van groter formaat. 1440p (2560 x 1440 pixels) is ideaal voor 27 inch monitor, en 4K (3860 x 2160 pixels) is geweldig voor formaten van 28 tot 43 inch.

Let wel: hoe hoger de resolutie, hoe harder je videokaart en processor moeten werken. Wil je dus ook gamen op 4K of content renderen op deze resolutie, zorg dan dat je een sterke processor en goede videokaart in je pc hebt zitten!

Goed verlichte werkruimte

Beeldverversingsfrequentie

De verversingsfrequentie van je beeldscherm geeft aan hoeveel keer per seconde het beeldscherm een nieuw beeld tekent. Dit meet men in Hertz (Hz). Als je beeldscherm bijvoorbeeld een verversingsfrequentie van 144 Hz heeft, vernieuwd je beeld 144 keer per seconde. Dit is het geval bij de beste 144Hz-monitor.

Een hogere beeldverversingsfrequentie zorgt voor een vloeiender beeld dat prettiger is voor de ogen. Dus als je je ogen wilt ontlasten, is een beeldverversingsfrequentie van 120 Hz ideaal.

De verversingsfrequentie is ook belangrijk voor gamers, dus de meeste monitoren geschikt voor gaming hebben een verversingsfrequentie van tenminste 120 Hz (de snelste haalt 360 Hz), en je wilt een maximale responstijd van 5 ms.

Responstijd

De responstijd voor monitoren is de tijd die nodig is om van de ene kleur naar de andere over te schakelen. Het is dus de tijd die nodig is om van zwart naar wit en weer terug naar zwart te gaan, uitgedrukt in milliseconden (ms). Er is echter ook grijs-naar-grijs (GtG) en soms zelfs gewoon zwart-naar-wit.

De GtG-responstijd van 5 ms of minder is goed voor gaming. Hardcore gamers streven eerder naar 1 ms, vanwege de snellere reacties.

Helderheid

Helderheid is de waargenomen intensiteit van het licht dat van een scherm komt. Op een kleurenscherm is dit het gemiddelde van de rode, groene en blauwe pixels op het scherm. Helderheid is vooral belangrijk voor de kleurwaarneming op je monitor en de leesbaarheid van documenten op je scherm.

De beste monitor heeft tegenwoordig een helderheid van ongeveer 300 tot 350 cd/m². Extra helderheid is handig zijn als je in een goed verlichte kamer werkt of naast grote ramen. Te veel helderheid is echter een recept voor vermoeide ogen. Zolang de monitor een helderheid van 250 cd/m² bereikt, is dit prima!

Andere dingen om in gedachten te houden

Er zijn nog andere dingen die je in overweging moet nemen bij de aankoop van een pc-monitor.

Ergonomie

Krijg je de monitor met een ergonomische standaard of is hij in hoogte verstelbaar? Dit is belangrijk om te voorkomen dat je je lichaam onnodig overbelast.

Stel de hoogte van de monitor zo in dat de bovenkant van het scherm op ooghoogte staat, of iets daaronder. Je ogen moeten enigszins naar beneden kijken wanneer je naar het midden van het scherm kijkt. Plaats de monitor op tenminste 51 cm van je ogen – ongeveer een armlengte afstand.

Man werkt aan een project op zijn monitor

Flikkervrij scherm

Flikkervrije monitoren zijn speciaal ontworpen om een enkele continue lichtbron te produceren. Een typische monitor past de helderheid aan door te flikkeren, waarbij hij perioden van weinig licht afwisselt met perioden van hogere helderheid.

Hoewel je je misschien niet bewust bent van het flikkeren, kan dit een aantal problemen veroorzaken, waaronder vermoeide ogen. Let er dus op dat de monitor flikkervrij is, want dat komt je ogen ten goede! 👀

Typen aansluitingen voor videomonitors

Er zijn verschillende soorten video-aansluitingen beschikbaar. Deze omvatten usb-c, DisplayPort, HDMI, DVI en VGA. Usb-c is zeer gebruiksvriendelijk, omdat je hiermee gemakkelijk verbinding maakt met andere apparaten en eenvoudig gegevens overdraagt.

DisplayPort en HDMI gebruik je om rechtstreeks op een desktop-pc aan te sluiten, hoewel HDMI gebruikelijker is. Welke poort beter is, hangt vooral af van de specificaties van je pc.

Je kunt ook DVI- en VGA-poorten tegenkomen, maar deze beschouwd men over het algemeen als verouderde opties. DVI-poorten hebben echter nog steeds hun plaats, en ze zijn een goede optie als je van plan bent om bijvoorbeeld pc-speakers naast je pc-monitor te gebruiken.

Dubbele monitoropstelling

Afhankelijk van je beroep of de manier waarop je gamet, is een opstelling met twee monitoren interessant, zeker op vlak van productiviteit en efficiëntie. Overweeg om twee modellen van hetzelfde type of op zijn minst van dezelfde fabrikant te kopen om compatibiliteit te garanderen.

De 5 beste 24 inch monitors onder elkaar

1. Philips 243V7QDSB - Full HD

1. Philips 243V7QDSB - Full HD
Beeldverhouding: 16:09
Afmetingen zonder standaard (b x h x d): 54 x 33 x 4.5 cm
Flicker Free: Ja
Helderheid: 250
Beeldscherm verversing snelheid: 75 Hz
HDMI: 1
In hoogte verstelbaar: Nee
Type paneel: IPS
Beeldverhouding: 16:09
Type gebruik: Dagelijks gebruik
Schermgrootte: 24 Inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

2. AOC 24B2XHM2 - Full HD

2. AOC 24B2XHM2 - Full HD
Beeldverhouding: 16:09
Afmetingen zonder standaard (b x h x d): 539.47 x 320.94 x 37.6 mm cm
Helderheid: 250
Beeldscherm verversing snelheid: 75 Hz
HDMI: 1
In hoogte verstelbaar: Nee
Type paneel: VA
Beeldverhouding: 16:09
Type gebruik: Dagelijks gebruik | Gaming | Kantoor
Schermgrootte: 24 Inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

3. Philips 243V7QDAB

3. Philips 243V7QDAB
Beeldverhouding: 16:09
Afmetingen zonder standaard (b x h x d): 540 x 325 x 45 mm cm
Helderheid: 250
Beeldscherm verversing snelheid: 60 Hz
HDMI: 1
In hoogte verstelbaar: Nee
Type paneel: IPS
Beeldverhouding: 16:09
Type gebruik: Dagelijks gebruik
Schermgrootte: 24 Inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

4. Samsung LS24R350 - Full HD

4. Samsung LS24R350 - Full HD
Beeldverhouding: 16:09
Afmetingen zonder standaard (b x h x d): 539.7 x 321.3 x 49.9 mm cm
Flicker Free: Ja
Helderheid: 250
Beeldscherm verversing snelheid: 75 Hz
HDMI: 1
In hoogte verstelbaar: Nee
Type paneel: IPS
Beeldverhouding: 16:09
Type gebruik: Dagelijks gebruik
Schermgrootte: 24 Inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

5. Samsung LS24R650

5. Samsung LS24R650
Beeldverhouding: 16:09
Afmetingen zonder standaard (b x h x d): 539.4 x 319.7 x 71.6 mm cm
Flicker Free: Ja
Helderheid: 200
Beeldscherm verversing snelheid: 75 Hz
HDMI: 1
In hoogte verstelbaar: Ja
Type paneel: IPS
Beeldverhouding: 16:09
Type gebruik: Kantoor | Dagelijks gebruik
Schermgrootte: 24 Inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

Veelgestelde vragen over 24 inch monitors

🤔 Wat voor soort lcd-panelen zijn er?

Er zijn drie hoofdcategorieën binnen de lcd-monitoren: TN, VA en IPS. Tot voor kort was TN het meest gangbare type, met goede beeldprestaties en een hoge responsiviteit tegen een redelijke prijs.

VA levert in op het reactievermogen en is momenteel het traagste paneeltype, maar biedt een relatief hoog contrast en betere kleurprestaties dan TN-panelen. IPS is de koning van de kleur en biedt de meest consistente en nauwkeurige prestaties op dit gebied, terwijl IPS ook uitstekende kijkhoeken, een respectabel reactievermogen en een redelijk contrast biedt.

📏 Wat zijn de afmetingen van 24 inch?

Een 24 inch monitor is ongeveer 20 inch breed (50,8 cm) en 12 inch (30,5 cm) hoog. De beelddiagonaal is 24 inch, wat overeenkomt met 61 cm. De meeste moderne monitoren hebben een beeldverhouding van 16:9.

De beeldverhouding van een monitor is, zoals elke verhouding, een proportionele weergave van twee afzonderlijke getallen. In het geval van monitoren beschrijft de beeldverhouding de correlatie tussen breedte en hoogte.

Minimalistische bureau met een monitor

🎮 Is 24 inch goed voor gaming?

In het algemeen zijn 24 inch monitoren een goede optie om op te gamen. Alles kleiner dan dit maakt het moeilijker om het spel effectief te zien.

Een van de belangrijkste redenen waarom gamers vaak 24 inch monitoren gebruiken in plaats van grotere, is het beperkte gezichtsveld van je ogen. Je twee ogen werken samen om een stereoscopisch beeld van de wereld te creëren en een 24 inch monitor past goed binnen het gezichtsveld van je ogen.

Welke 24 inch monitor moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste 24 inch monitors. Zo kun jij de beste keus maken.

Flicker FreeHelderheidBeeldscherm verversing snelheidIn hoogte verstelbaarType paneelSchermgrootteSchermresolutie
1Philips 243V7QDSB - Full HDJa25075 HzNeeIPS24 Inch1920 x 1080 pixels
2AOC 24B2XHM2 - Full HDJa25075 HzNeeVA24 Inch1920 x 1080 pixels
3Philips 243V7QDABJa25060 HzNeeIPS24 Inch1920 x 1080 pixels
4Samsung LS24R350 - Full HDJa25075 HzNeeIPS24 Inch1920 x 1080 pixels
5Samsung LS24R650Ja20075 HzJaIPS24 Inch1920 x 1080 pixels

Philips 243V7QDSB - Full HD

Flicker Free: Ja

Helderheid: 250

Beeldscherm verversing snelheid: 75 Hz

In hoogte verstelbaar: Nee

Type paneel: IPS

Schermgrootte: 24 Inch

Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

AOC 24B2XHM2 - Full HD

Flicker Free: Ja

Helderheid: 250

Beeldscherm verversing snelheid: 75 Hz

In hoogte verstelbaar: Nee

Type paneel: VA

Schermgrootte: 24 Inch

Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

Philips 243V7QDAB

Flicker Free: Ja

Helderheid: 250

Beeldscherm verversing snelheid: 60 Hz

In hoogte verstelbaar: Nee

Type paneel: IPS

Schermgrootte: 24 Inch

Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

Samsung LS24R350 - Full HD

Flicker Free: Ja

Helderheid: 250

Beeldscherm verversing snelheid: 75 Hz

In hoogte verstelbaar: Nee

Type paneel: IPS

Schermgrootte: 24 Inch

Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

Samsung LS24R650

Flicker Free: Ja

Helderheid: 200

Beeldscherm verversing snelheid: 75 Hz

In hoogte verstelbaar: Ja

Type paneel: IPS

Schermgrootte: 24 Inch

Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

Conclusie

Welke afmeting van monitor je kiest, hangt vooral af van je ruimte, budget en activiteiten. 24 inch is de meest comfortabele maat voor kantoorwerk, hoewel een 27 inch monitor beter is als je een hogere resolutie wilt. Bijna alles boven 27 inch is te groot om van dichtbij op je bureau te bekijken.

Heb jij al je favoriete 24 inch monitor op het oog? En is het een model uit de top 5 hieronder? Laat het me weten, ik ben benieuwd!

Was dit artikel behulpzaam?