Beste 24 Inch Monitor: Groter is Niet Altijd Beter

Wayne Koers

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

6 min. leestijd

Vind gemakkelijk dé perfecte monitor!

Beste 24 Inch Monitor: Groter is Niet Altijd Beter

Op zoek naar de beste 24 inch monitor? Dit artikel onthult de beste keuzes! Ontdek het perfecte evenwicht tussen schermgrootte en beeldkwaliteit voor je thuisopstelling. Lees verder en verbeter je kijkervaring! 🖥

Wat zijn de beste 24 inch monitors van 2024?

Dit zijn de top 5 beste 24 inch monitors op basis van expertreviews en onderzoek van onze redactie.

Waarom Wifiwijs vertrouwen? We spenderen meerdere uren het aan onderzoeken, schrijven, updaten en editen van al onze artikelen. Lees hier meer informatie over hoe een artikel tot stand komt.

Beste 24 inch monitors van 2024

1. Beste 24 inch monitor: Asus ProArt Display PA248QV

1. Beste 24 inch monitor: Asus ProArt Display PA248QV

Belangrijke specificaties:

Helderheid: 300
Beeldscherm verversing snelheid: 75 Hz
Schermgrootte: 24 Inch

Ik ben enthousiast over de ASUS ProArt Display PA248QV 24-inch monitor. Met zijn kleur-accurate IPS paneel, 1920x1200 resolutie en 16:10 beeldverhouding biedt hij extra verticale ruimte, waardoor je meer content verticaal kunt bekijken. Met een pixeldichtheid van ongeveer 94 PPI zorgt het scherm voor scherpe details en tekst zonder dat je hoeft te schalen, wat de visuele ervaring verbetert. De 24.1-inch scherm dekt 100% van de sRGB kleurruimte en is fabriek-gekalibreerd op Delta E < 2 voor professionele nauwkeurigheid, waardoor je precieze en consistente kleuren krijgt over het hele scherm met 178° brede kijkhoeken.

Maar de veelzijdigheid van de PA248QV gaat verder dan alleen fotobewerking. Met een invoervertraging van ongeveer 9ms, een verversingssnelheid van 75Hz en ondersteuning voor Adaptive-Sync voor zowel AMD als NVIDIA kaarten, biedt hij ook een goede game-ervaring. Het OSD-menu bevat vooraf gekalibreerde beeldvoorkeuren, een snelle rendering modus voor Motion Blur Reduction en standaard beeldaanpassingsgereedschap, waardoor hij aantrekkelijk is voor een breed scala aan gebruikers.

Op het gebied van ontwerp en connectiviteit heeft de monitor dunne randen, een veelzijdige standaard en verschillende aansluitmogelijkheden, waaronder HDMI, DP, miniDP en DVI ingangen. Het scherm biedt voldoende opties voor fijnafstemming, met fabriekskalibratie voor specifieke helderheid en kleurinstellingen, wat door gebruikers wordt geprezen vanwege de gebruiksvriendelijkheid. De ASUS Eye Care technologie, zoals Ultra-Low Blue Light en Flicker-Free technologieën, benadrukt het merk's toewijding aan gebruikerscomfort en ooggezondheid tijdens langdurig gebruik.

Hoewel de PA248QV veel aantrekkelijke functies biedt, is het belangrijk om rekening te houden met het ontbreken van een USB Type-C/Thunderbolt poort en de beperkte output van de ingebouwde speakers met 2W, zoals vermeld in de review van Photography Life. Daarnaast wordt ook de mogelijkheid van variatie tussen exemplaren genoemd als een potentieel aandachtspunt vanwege de budgetvriendelijke aard van de monitor, wat kan duiden op een mogelijke afweging in consistentie.

In vergelijking met concurrenten springt de ASUS ProArt Display PA248QV eruit als een budgetvriendelijke monitor die geen concessies doet aan prestaties, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor fotobewerking en casual gaming. Zijn hoge kleurnauwkeurigheid, snelle kleurruimte-aanpassing, gepersonaliseerde bewerkingservaring en uitgebreide connectiviteit onderscheiden hem van anderen in zijn categorie. Toch moeten potentiële kopers het ontbreken van bepaalde functies en de mogelijkheid van exemplaarvariatie afwegen tegen de aantrekkelijke eigenschappen van de monitor.

Al met al voldoet de ASUS ProArt Display PA248QV 24-inch monitor aan de eisen van zowel professionals als enthousiastelingen, met een combinatie van prestaties, betaalbaarheid en gebruikersgerichte functies. Of het nu gaat om fotobewerking of casual gaming, deze monitor is een aantrekkelijke keuze voor wie op zoek is naar een budgetvriendelijk maar capabel scherm.

Voordelen Asus ProArt Display PA248QV
 • Kleur-accuraat IPS-paneel met 1920x1200 resolutie en 16:10 beeldverhouding, voor extra verticale schermruimte.
 • Veelzijdige connectiviteitsopties, waaronder HDMI, DP, miniDP en DVI-ingangen, met dunne randen en een veelzijdige standaard.
 • Degelijke game-ervaring met 75Hz verversingssnelheid, Adaptive-Sync ondersteuning en een invoervertraging van ongeveer 9ms.
Nadelen Asus ProArt Display PA248QV
 • Afwezigheid van USB Type-C/Thunderbolt-poort.
 • Beperkt vermogen van de ingebouwde luidsprekers op 2W.
 • Mogelijke variatie in kwaliteit vanwege het budgetvriendelijke karakter.

2. Acer Predator XB253Q Gwbmiiprzx

Ik ben de Acer Predator XB253Q Gwbmiiprzx 24-inch monitor, en ik ben ontworpen voor een meeslepende game-ervaring. Met een vernieuwingsfrequentie van 280Hz, een responstijd van 0,5 ms en G-SYNC compatibiliteit, lever ik uitzonderlijke gameprestaties. Volgens PCGameBenchmark behaalde ik een score van 85% op basis van Amazon-communityscores, waarbij mijn schermkwaliteit, helderheid en gameprestaties werden geprezen. Mijn resolutie is 1920 x 1080 pixels en ik ben VESA DisplayHDR 400 gecertificeerd, wat zorgt voor levendige beelden en dynamisch bereik.

IGN merkt op: "Ik kom met een garantie van 3 jaar en een uitgebreid menu op het scherm voor kwaliteitsaanpassingen," wat Acer's toewijding aan langetermijnbetrouwbaarheid en gebruikersaanpassing laat zien. Er zijn echter wat problemen met de compatibiliteit en precieze kalibratie van het menu. Op het gebied van connectiviteit bied ik HDMI 2.0 en DisplayPort 1.2, waardoor ik naadloos kan integreren met verschillende apparaten. Ik excelleer in kleurnauwkeurigheid, hoewel ik tekortschiet in kleurengamma in vergelijking met sommige goedkopere modellen. Ondanks dit lever ik een levendig en boeiend beeld met een heldere achtergrondverlichting.

In vergelijking, de Acer Predator X25, geprezen door RTINGS vanwege zijn uitzonderlijke gameprestaties, heeft een hoge vernieuwingsfrequentie van 360Hz, snelle responstijden en lage invoervertraging. Echter, zijn 25-inch scherm en 1080p resolutie zijn misschien niet ideaal voor multitasking of het bekijken van films. De Acer Predator XB253Q Gwbmiiprzx, met zijn 24,5-inch scherm, biedt een compacter optie die geschikt is voor degenen die op zoek zijn naar een balans tussen gaming en kantoorgebruik, zonder in te leveren op gameprestaties.

In vergelijking met andere 24-inch gamingmonitoren, waaronder de Alienware AW2523HF, Asus ROG Swift 360Hz PG259QN, en Acer Nitro XV252Q Zbmiiprx, val ik op door mijn robuuste bouwkwaliteit, uitstekende schermkwaliteit en concurrerende prijsstelling. Terwijl de Alienware AW2523HF en Asus ROG Swift PG259QN vergelijkbare vernieuwingsfrequenties en beeldkwaliteit bieden, onderscheid ik mezelf door mijn stevige constructie en hoge helderheid, waardoor ik een aantrekkelijke optie ben voor gamers die op zoek zijn naar een premium gevoel.

Kortom, ik ben een topkeuze voor pc-gamers die een hoogwaardige game-ervaring zoeken. Mijn uitstekende gameprestaties, levendige beelden en ergonomisch ontwerp maken mij een overtuigende optie. Echter, mijn kleurengamma en menukalibratieproblemen maken mij misschien niet de beste keuze voor gebruikers die nauwkeurige kleurreproductie zoeken voor professioneel multimediawerk. Als je een gamer bent die op zoek is naar een robuuste, meeslepende game-ervaring zonder de bank te breken, ben ik een sterke kanshebber.

Voordelen Acer Predator XB253Q Gwbmiiprzx
 • Hoge verversingssnelheid van 280Hz voor uitzonderlijke gameprestaties
 • VESA DisplayHDR 400-certificering voor levendige beelden en dynamisch bereik
 • Robuuste constructie en concurrerende prijsstelling
Nadelen Acer Predator XB253Q Gwbmiiprzx
 • Menukalibratieproblemen voor nauwkeurige aanpassingen
 • Kleurruimte valt tegen in vergelijking met sommige goedkopere modellen
 • Mogelijk niet de beste keuze voor professioneel multimediawerk vanwege beperkingen in kleurreproductie

3. ASUS VG246H

3. ASUS VG246H

Belangrijke specificaties:

Helderheid: 300
Beeldscherm verversing snelheid: 100 Hz
Schermgrootte: 24 Inch

De ASUS VG246H 24-inch monitor biedt een mix van sterke punten en beperkingen, waardoor het geschikt is voor verschillende doeleinden, maar met opvallende nadelen. Ik ben dol op de ergonomie, met een nauwkeurige beeldweergave vanuit verschillende hoeken en goede reflectiebehandeling, waardoor het ideaal is voor kantoorinstellingen en mediaconsumptie en -creatie. De 24-inch, 1080p-schermformaat kan echter beperkend zijn voor multitasking en meeslepende game-ervaringen. Zoals rtings.com opmerkt, "Geschikt voor verschillende doeleinden, maar met opvallende nadelen." De lage contrastverhouding en trage responstijden van de monitor maken het ook minder geschikt voor donkere ruimtes en snel bewegende inhoud, wat de gameprestaties en gedetailleerd werk beïnvloedt. Bovendien is het ontbreken van HDR-ondersteuning een opvallende beperking, vooral in vergelijking met zijn concurrenten.

In de wereld van gamingmonitoren concurreert de ASUS VG246H met de Dell Alienware AW2523HF en de ViewSonic XG2431. De eerste blinkt uit met een snelle 360Hz verversingssnelheid en FreeSync-ondersteuning, wat zorgt voor een meeslepende game-ervaring, terwijl de laatste, een budgetoptie, indrukwekkende gameprestaties biedt met een lagere 240Hz verversingssnelheid en een unieke achtergrondverlichting. In vergelijking daarmee is de ASUS VG246H, zoals benadrukt door rtings.com, een budgetvriendelijke optie die geschikt is voor kantoorwerk vanwege zijn uitstekende ergonomie en brede kijkhoeken, maar tekortschiet in gamefuncties met een verversingssnelheid van 75Hz.

Hoewel de ASUS VG246H zijn beperkingen heeft, valt hij op door zijn veelzijdigheid, waardoor het een redelijke keuze is voor kantoorwerk en algemene mediaconsumptie. Voor gebruikers die op zoek zijn naar een meer meeslepende game-ervaring met hogere verversingssnelheden en geavanceerde gamefuncties, zijn de Dell- en ViewSonic-opties misschien meer geschikt. Zoals rtings.com stelt: "Het presteert goed in kantoorinstellingen en voor mediaconsumptie en -creatie, maar de beperkingen kunnen de game-ervaring beïnvloeden."

Samenvattend biedt de ASUS VG246H 24-inch monitor een redelijke optie voor degenen die op zoek zijn naar een budgetvriendelijke monitor met sterke ergonomie en geschiktheid voor kantoorwerk en mediaconsumptie. Echter, de beperkingen in gameprestaties en resolutie kunnen veeleisende gebruikers afschrikken. Zoals benadrukt door rtings.com, "De ASUS VG246H-monitor is een gemengde zak, geschikt voor verschillende doeleinden, maar met opvallende nadelen."

Voordelen ASUS VG246H
 • Uitstekende ergonomie
Nadelen ASUS VG246H
 • Beperkte multitasking door 24-inch, 1080p scherm
 • Lage contrast en trage responstijden beïnvloeden gaming prestaties en gedetailleerd werk
 • Gebrek aan HDR-ondersteuning

4. Gigabyte G24F 2

4. Gigabyte G24F 2

Belangrijke specificaties:

Helderheid: 300
Beeldscherm verversing snelheid: 180 Hz
Schermgrootte: 23.8 Inch

De Gigabyte G24F 2 24-inch monitor is een betaalbaar gaming scherm dat indruk maakt met zijn prestaties en functies. Met een resolutie van 1920x1080, een verversingssnelheid van 165Hz (overklokbaar tot 180Hz) en een responstijd van 1ms levert het uitzonderlijke bewegingshelderheid en responsiviteit, waardoor het ideaal is voor snelle games. Het IPS-paneel van de monitor dekt 100% sRGB en 91% DCI-P3 kleurengamma, wat zorgt voor levendige en nauwkeurige kleuren. Dit maakt het een aantrekkelijke optie voor E-Sports opstellingen, aangezien het goed presteert bij snelle games.

De VRR-ondersteuning van de G24F 2, in combinatie met FreeSync Premium, elimineert effectief het scheuren van het scherm, waardoor de game-ervaring wordt verbeterd. De connectiviteitsopties van de monitor, waaronder DisplayPort 1.2, HDMI 2.0 en USB 3.2, bieden veelzijdigheid voor verschillende apparaten en opstellingen. De VESA-montagemogelijkheid, samen met kantel- en hoogteverstelling, voegt flexibiliteit toe wat betreft plaatsing en ergonomie.

Hoewel de standaard kleurnauwkeurigheid niet zo hoog is, kan het kalibreren van de monitor de kleurprestaties aanzienlijk verbeteren. Bovendien ontbreekt het de G24F 2 aan ingebouwde luidsprekers, wat een nadeel kan zijn voor gebruikers die op zoek zijn naar geïntegreerde audio-oplossingen. Ondanks deze beperkingen, is de G24F 2 een topkeuze in de categorie van monitors onder de $200, vanwege de indrukwekkende prestaties en waarde die het biedt.

In vergelijking met zijn concurrenten doet de G24F 2 het goed in zijn prijsklasse, met een overtuigende combinatie van hoge verversingssnelheden, VRR-ondersteuning en een breed kleurengamma. Hoewel er misschien monitors zijn met marginaal betere standaard kleurnauwkeurigheid of ingebouwde luidsprekers, maakt het totaalpakket van de G24F 2 het een sterke keuze voor gamers en prijsbewuste consumenten die op zoek zijn naar een rijk uitgerust scherm zonder de bank te breken.

Kortom, de Gigabyte G24F 2 24-inch monitor maakt indruk met zijn gamingprestaties, levendige kleuren en betaalbare prijs, waardoor het een overtuigende optie is voor zowel gamingliefhebbers als algemene gebruikers die op zoek zijn naar een display met indrukwekkende mogelijkheden.

Voordelen Gigabyte G24F 2
 • Hoge verversingssnelheid (165Hz, overclockbaar tot 180Hz)
Nadelen Gigabyte G24F 2
 • Standaard kleurnauwkeurigheid kan kalibratie vereisen
 • Geen ingebouwde luidsprekers

5. Kosteneffectief met USB-C-connectiviteit: Asus VA24DCP

5. Kosteneffectief met USB-C-connectiviteit: Asus VA24DCP

Belangrijke specificaties:

Helderheid: 250
Beeldscherm verversing snelheid: 75 Hz
Schermgrootte: 60.5 Inch

If you're passionate about <b>IT and electronics</b>, like being up to date on technology and don't miss even the slightest details, buy <b> Monitor Asus VA24DCP IPS LED 23,8" Flicker free </b> at an unbeatable price. <br /> <br /> <ul> <li>Screen: 23,8"</li> <li>Technology: <ul> <li>IPS</li> <li>LED</li> <li>Flicker free</li> </ul> </li> <li>Resolution (px): 1920 x 1080 px</li> <li>Type: Monitor</li> <li>Product with plug: Yes</li> <li>Type of plug: Plug EU</li> <li>Diagonal of the screen (cm): 60,5 cm</li> <li>Characteristics: <ul> <li>Flat screen</li> <li>Adjustable</li> <li>With stand</li> <li>Installation guide included</li> <li>Built-in speakers</li> </ul> </li> <li>Energy classification: F</li> <li>Frequency: <ul> <li>144 Hz</li> <li>50 - 60 Hz</li> <li>75 Hz</li> <li>48 - 75 Hz</li> <li>30 - 85 Hz</li> </ul> </li> <li>Colour: Black</li> <li>Connections: <ul> <li>HDMI</li> <li>HDCP</li> <li>HDMI 1.4</li> </ul> </li> <li>Aspect ratio: 16:9</li> <li>Resolution: Full HD</li> <li>Contrast Ratio: 1000:1</li> <li>Finish: Matt</li> <li>Ports: 1</li> <li>Headphones: 3,5 mm</li> <li>Shine: 250 ANSI</li> <li>Voltage: 100 - 240 V</li> <li>Power: 4 W</li> <li>Touchscreen: No</li> <li>Includes: Headphone output</li> <li>Angle: 178º</li> <li>Energy consumption: <ul> <li>14 kWh</li> <li>16 kWh</li> <li>0.5 kWh</li> <li>0.3 kWh</li> </ul> </li> <li>Connectors: <ul> <li>Kensington</li> <li>Safety slot</li> </ul> </li> <li>Assembly: VESA</li> <li>Compatible: VESA 100 x 100 mm</li> </ul>

Hoe kies je de beste 24 inch monitor?

Bij het kiezen van een nieuwe pc-monitor moet je goed begrijpen waarin je precies investeert. Bij een gaming-monitor zijn resolutie en schermgrootte van groot belang, terwijl een monitor voor je zonnig thuiskantoor vooral baat heeft bij een goede helderheid.

Voor ieder gebruik zijn andere functies belangrijk. Hieronder vind je de belangrijkste zaken die je in gedachten moet houden bij het zoeken naar de beste 24 inch monitor voor jou. 👇

Schermtypes

De meeste moderne pc-monitoren verkoopt men als lcd- of led-monitoren. Technisch gezien zijn alle led-monitoren lcd-monitoren, maar niet alle lcd-monitoren zijn led-monitoren.

Beide soorten schermen maken gebruik van vloeibare kristaltechnologie om beelden weer te geven, maar ze verschillen in de manier waarop ze van achteren zijn verlicht. Daarnaast heb je ook nog nieuwere schermtechnologieën, zoals oled en amoled.

Jongetje volgt online les

Led

Gamers, grafische ontwerpers en video-editors geven de voorkeur aan led-monitoren, omdat deze gebruikmaken van light-emitting diodes voor de achtergrondverlichting van de monitor.

Hierdoor lichten bepaalde delen van de monitor meer op om de game of het project op je scherm beter uit te lichten. Andere voordelen zijn een beter contrast, hoge kleurkwaliteit en een dunner ontwerp.

Gebogen schermen?!

Ook kiezen steeds meer gamers voor een goede curved monitor. Een curved monitor zorgt voor een intensievere game-ervaring: door de kromming in het scherm voelt het alsof je je in de game bevindt!

Lcd

Een standaard lcd-monitor maakt daarentegen gebruik van cold cathode fluorescent lamps (CCFL) om het scherm te verlichten.

Dit betekent dat het hele beeld gelijkmatig oplicht, wat goed is voor wie van plan is zijn monitor gedurende lange uren te gebruiken en basistaken uit te voeren zoals tekstverwerking, het beantwoorden van e-mails en communiceren met anderen.

Lcd-monitoren bestaan al langer en de technologie is ouder, wat betekent dat ze over het algemeen ook betaalbaarder zijn. Elke lcd-monitor is uitgerust met een specifiek type paneel. Elk paneeltype heeft voor- en nadelen, afhankelijk van je gebruik en budget. Ik zet ze hieronder voor je op een rijtje.

 • TN

Twisted nematic (TN) panelen zijn een van de oudere technologieën, maar een zeer betrouwbare optie. TN-monitoren zijn het beste voor gamers die een monitorpaneel nodig hebben dat prioriteit geeft aan hoge vernieuwingsfrequenties en lage latentie boven kleurengamma en kijkhoeken. Ze zijn ook betaalbaarder dan andere monitortypen. 1 RTINGS (2022). 'Our monitor input tests: Input lag'

 • IPS

Zowel IPS- als VA-monitorpanelen beschouwd men als upgrades ten opzichte van TN-monitorpanelen. IPS-panelen winnen het echter als het gaat om kwaliteit. Dit komt omdat IPS-panelen een superieure kleurweergave en kijkhoeken hebben, en ze zijn TN-panelen voorbijgestreefd op het gebied van verversingssnelheid.

 • VA

VA-panelen zijn de superieure optie voor telewerkers, omdat ze een beter kleurcontrast hebben dan de meeste soorten pc-monitoren. Zie ze als een geweldige alleskunner die dient als compromis tussen TN- en IPS-panelen.

VA-panelen genieten vaak de voorkeur van grafische ontwerpers en foto-editors, die waarde hechten aan de kleurweergave en de mogelijkheid om 25% van de sRGB-dekking weer te geven.

sRGB

sRGB staat voor standaard red, green, blue (rood, groen, blauw). Het is de kleurruimte die wordt gebruikt op het internet, de meeste computermonitoren en mobiele apparaten. sRGB geeft betere (consistentere) resultaten en dezelfde, of fellere, kleuren.

Het gebruik van Adobe RGB is een van de belangrijkste oorzaken van kleuren die niet overeenkomen tussen beeldscherm en drukwerk. sRGB is de standaard kleurruimte van de wereld. Gebruik het en alles ziet er altijd en overal goed uit.

Oled

In tegenstelling tot andere monitortypes gebruiken oled-panelen een nieuwere technologie die geen achtergrondverlichting nodig heeft, omdat ze organisch materiaal gebruiken om licht uit te zenden.

Dankzij de oled-technologie is het scherm helderder dan andere soorten panelen, is het energiezuiniger en zijn de kijkhoeken superieur. Sinds ik zelf een oled-tv in huis heb, hoef ik niets anders meer. Het contrast en de kleurweergave is perfect.

Deze monitoren zijn echter gevoeliger voor inbranden als je een statisch beeld te lang op het scherm laat staan.

Inbranden

Inbranden verwijst naar een beeld dat 'ingebrand' is in je scherm wanneer het gedurende lange tijd dezelfde inhoud heeft weergegeven. Dit gebeurt wanneer je te lang hetzelfde beeld op je scherm houdt, zoals bij een videospelletje of een tv-beeld.

Monitor met twee speakers naast

Amoled

Amoled staat voor active-matrix organic light-emitting diodes en maakt gebruik van dunne stroken filmtransistoren (TFT) achter elke pixel. 2 AndroidAuthority (2023). 'Amoled vs lcd: Everything you need to know'

Deze transistoren verplaatsen de elektrische stroom sneller over het hele scherm, waardoor elke pixel sneller activeert. Amoled gebruikt men meestal in zeer grote displays, omdat het moeilijker is energie over de hele lengte van een enorm scherm over te brengen.

Schermresolutie

Bij het kiezen van een monitor is de schermresolutie een essentiële overweging. Resolutie verwijst naar het aantal pixels, en hoe meer pixels, hoe beter de beeldkwaliteit. Hoewel 1080p, of full high definition (FHD) monitoren ooit de gouden standaard waren, zijn ze nu eerder de standaard.

Een FHD-beeldscherm is perfect voor telewerken of videostreaming, en ook voor alle andere basistaken. De FHD-resolutie op een 24 inch monitor resulteert in een pixeldichtheid van ongeveer 91 ppi, wat behoorlijk goed is als het gaat om de beelddetails en schermbereik.

Ppi

Ppi staat voor pixels per inch (niet per vierkante inch). Een inch is gelijk aan 2,54 centimeter. Door de afstand tussen pixels te verkleinen zonder de schermgrootte van het scherm te veranderen, neemt de ppi toe, en hoe hoger dit getal, hoe hoger de definitie van het scherm. Een uitstekend bereik voor monitoren ligt tussen de 100 en 150 ppi.

De 4K ultra high definition (UHD) resolutie biedt vier keer zoveel pixels als de resolutie van een 1080p FHD-monitor – vandaar de aanduiding "4K". Deze resolutie is pas interessant op een monitor van groter formaat. 1440p (2560 x 1440 pixels) is ideaal voor 27 inch monitor, en 4K (3860 x 2160 pixels) is geweldig voor formaten van 28 tot 43 inch.

Let wel: hoe hoger de resolutie, hoe harder je videokaart en processor moeten werken. Wil je dus ook gamen op 4K of content renderen op deze resolutie, zorg dan dat je een sterke processor en goede videokaart in je pc hebt zitten!

Goed verlichte werkruimte

Beeldverversingsfrequentie

De verversingsfrequentie van je beeldscherm geeft aan hoeveel keer per seconde het beeldscherm een nieuw beeld tekent. Dit meet men in Hertz (Hz). Als je beeldscherm bijvoorbeeld een verversingsfrequentie van 144 Hz heeft, vernieuwd je beeld 144 keer per seconde. Dit is het geval bij de beste 144Hz-monitor.

Een hogere beeldverversingsfrequentie zorgt voor een vloeiender beeld dat prettiger is voor de ogen. Dus als je je ogen wilt ontlasten, is een beeldverversingsfrequentie van 120 Hz ideaal.

De verversingsfrequentie is ook belangrijk voor gamers, dus de meeste monitoren geschikt voor gaming hebben een verversingsfrequentie van tenminste 120 Hz (de snelste haalt 360 Hz), en je wilt een maximale responstijd van 5 ms.

Normal-fun 8728 legt op Quora uit:'De hogere verversingssnelheden zorgen eenvoudigweg voor een plezierigere game-ervaring en dragen bij aan een grotere onderdompeling.'

Responstijd

De responstijd voor monitoren is de tijd die nodig is om van de ene kleur naar de andere over te schakelen. Het is dus de tijd die nodig is om van zwart naar wit en weer terug naar zwart te gaan, uitgedrukt in milliseconden (ms). Er is echter ook grijs-naar-grijs (GtG) en soms zelfs gewoon zwart-naar-wit.

De GtG-responstijd van 5 ms of minder is goed voor gaming. Hardcore gamers streven eerder naar 1 ms, vanwege de snellere reacties.

Helderheid

Helderheid is de waargenomen intensiteit van het licht dat van een scherm komt. Op een kleurenscherm is dit het gemiddelde van de rode, groene en blauwe pixels op het scherm. Helderheid is vooral belangrijk voor de kleurwaarneming op je monitor en de leesbaarheid van documenten op je scherm.

De beste monitor heeft tegenwoordig een helderheid van ongeveer 300 tot 350 cd/m². Extra helderheid is handig zijn als je in een goed verlichte kamer werkt of naast grote ramen. Te veel helderheid is echter een recept voor vermoeide ogen. Zolang de monitor een helderheid van 250 cd/m² bereikt, is dit prima!

Overige overwegingen bij het kiezen van een 24 inch monitor

Er zijn nog andere dingen die je in overweging moet nemen bij de aankoop van een pc-monitor.

Ergonomie

Krijg je de monitor met een ergonomische standaard of is hij in hoogte verstelbaar? Dit is belangrijk om te voorkomen dat je je lichaam onnodig overbelast.

Stel de hoogte van de monitor zo in dat de bovenkant van het scherm op ooghoogte staat, of iets daaronder. Je ogen moeten enigszins naar beneden kijken wanneer je naar het midden van het scherm kijkt. Plaats de monitor op tenminste 51 cm van je ogen – ongeveer een armlengte afstand.

Wanneer je een monitorbeugel hebt, neemt je monitor overigens minder plaats in beslag en is het gemakkelijk om de monitor op de juiste hoogte te plaatsen.

Man werkt aan een project op zijn monitor

Flikkervrij scherm

Flikkervrije monitoren zijn speciaal ontworpen om een enkele continue lichtbron te produceren. Een typische monitor past de helderheid aan door te flikkeren, waarbij hij perioden van weinig licht afwisselt met perioden van hogere helderheid.

Hoewel je je misschien niet bewust bent van het flikkeren, kan dit een aantal problemen veroorzaken, waaronder vermoeide ogen. Let er dus op dat de monitor flikkervrij is, want dat komt je ogen ten goede! 👀

Typen aansluitingen

Er zijn verschillende soorten video-aansluitingen beschikbaar. Deze omvatten usb-c, DisplayPort, HDMI, DVI en VGA. Usb-c is zeer gebruiksvriendelijk, omdat je hiermee gemakkelijk verbinding maakt met andere apparaten en eenvoudig gegevens overdraagt.

DisplayPort en HDMI gebruik je om rechtstreeks op een desktop-pc aan te sluiten, hoewel HDMI gebruikelijker is. Welke poort beter is, hangt vooral af van de specificaties van je pc.

Je kunt ook DVI- en VGA-poorten tegenkomen, maar deze beschouwd men over het algemeen als verouderde opties. DVI-poorten hebben echter nog steeds hun plaats, en ze zijn een goede optie als je van plan bent om bijvoorbeeld pc-speakers naast je pc-monitor te gebruiken.

Wat is volgens de Consumentenbond de beste 24 inch monitor?

De beste 24 inch monitor volgens Consumentenbond is de Samsung LS24A600UCUXEN. Deze monitor valt op door zijn superieure beeldkwaliteit met een QHD-resolutie van 2560x1440 pixels, wat zorgt voor haarscherpe en gedetailleerde beelden. Het IPS-paneel biedt levendige kleuren en brede kijkhoeken, ideaal voor zowel werk als entertainment.

Met functies zoals Flicker-Free technologie en Eye Saver Mode, biedt deze monitor ook comfort voor langdurig gebruik, wat oogvermoeidheid vermindert.      

Wat is volgens Tweakers de beste 24 inch monitor?

De beste 24 inch monitor volgens Tweakers is de HP EliteDisplay E243i (1FH49AA) in zilver. Deze monitor onderscheidt zich met zijn WUXGA-resolutie van 1920x1200 pixels, wat zorgt voor scherpe en heldere beelden. Het IPS-paneel biedt uitstekende kijkhoeken en kleurreproductie, ideaal voor professioneel gebruik en multimedia. 

Wat is volgens The New York Times de beste 24 inch monitor?

De beste 24 inch monitor volgens The New York Times is de Asus ProArt PA248CNV. Deze monitor is speciaal ontworpen voor professionals in grafisch ontwerp en beeldbewerking, met een nadruk op kleurnauwkeurigheid en consistente beeldkwaliteit. Het beschikt over een IPS-paneel met een resolutie van 1920x1200 pixels. 

Veelgestelde vragen over 24 inch monitors van onze lezers

We hebben nog geen vragen ontvangen over de beste 24 inch monitor

Stuur ons hieronder via het feedbackformulier vooral jullie vragen of opmerkingen door, zodat we deze hier kunnen doornemen!

Was dit artikel behulpzaam?

Bronnen