Zet een Meesterwerk neer met de Beste Pc voor Videobewerking

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Voor de meest efficiënte workflow ooit.

Zet een Meesterwerk neer met de Beste Pc voor Videobewerking

Tegenwoordig maak je zelfs op je smartphone een klein meesterwerk van je videomateriaal. Als je echter een complexere video of langspeelfilm wilt bewerken, heb je de beste pc voor videobewerking nodig om dit voor elkaar te krijgen.

In dit artikel bespreek ik de dingen die je moet overwegen voordat je een pc voor videobewerking koopt en we selecteerden alvast de 5 beste modellen voor je! 👇

COMPUGEAR Allround AC7F-32R480S1H-G1050

COMPUGEAR Allround AC7F-32R480S1H-G1050
Processortype: Intel Core i7
Aantal processorkernen: 8
Intern geheugen: 32 GB
Totale opslagcapaciteit: 1480 GB
Type opslag: HDD en SSD
Videokaart: NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti
Videokaartgeheugen: 4 GB
Totaal aantal usb-poorten: 7
Besturingssysteem: Windows 11
Bekijk op Bol.comPijltje

Acer Aspire TC-895 I8004 PC

Acer Aspire TC-895 I8004 PC
Processortype: Intel Core i5
Processor generatie: 10e generatie
Aantal processorkernen: 8
Intern geheugen: 8 GB
Totale opslagcapaciteit: 512 GB
Type opslag: SSD
Videokaart: NVIDIA GeForce GTX 1650
Videokaartgeheugen: 4 GB
Totaal aantal usb-poorten: 8
Besturingssysteem: Windows 10 Home
Bekijk op Bol.comPijltje

Pcman Desktop Pc intel i3 incl. Windows 10

Pcman Desktop Pc intel i3 incl. Windows 10
Processortype: Intel Core i3
Processor generatie: 10e generatie
Aantal processorkernen: 10
Intern geheugen: 8 GB
Totale opslagcapaciteit: 240 GB
Type opslag: SSD
Harde schijf interface: SATA6
Videokaart: NVIDIA GeForce 210
Videokaartgeheugen: 1024 MB
Totaal aantal usb-poorten: 10
Besturingssysteem: Windows 11 Pro
Bekijk op Bol.comPijltje

De beste pc voor videobewerking koopgids: hoe maak je de beste koop?

Als je van plan bent om een 60-90 minuten durende documentaire met meerdere lagen video en audio te monteren, dan moet je wat zoekwerk verrichten om te bepalen wat je nodig hebt voor jouw specifieke behoeften.

Voor videobewerking en grafisch werk verslaat een desktop-pc gemakkelijk de beste laptop, omdat een desktop je betere prestaties biedt voor de prijs dan een laptop.

Als draagbaarheid op je wensenlijstje staat, dan moet je gaan voor de beste laptop voor videobewerking. Ligt je focus meer op foto's dan op video? Ga dan voor een goede laptop voor fotobewerking!

Het feit dat je nog verder leest, betekent dat je duidelijk op zoek bent naar een goede machine om je video's te bewerken. Hieronder vind je een aantal belangrijke zaken die je op weg helpen in je zoektocht naar een goede pc voor videobewerking. 🎥

Het besturingssysteem

Mac of Windows?

Sinds de lancering van MacOS en Windows zijn er verhitte debatten over welk softwareplatform beter is. Sommigen zeggen dat computers die MacOS gebruiken beter zijn dan computers die Microsoft Windows gebruiken, terwijl anderen het tegenovergestelde beweren.

Als videobewerker wil je natuurlijk gebruik maken van de beste computersoftware, uitgerust met het beste bewerkingsprogramma om je video's effectief, efficiënt en productief te bewerken.

Het ontwerp van Mac is strak; het product is trendy en heeft de reputatie de favoriete computer te zijn van artiesten, muzikanten, ontwerpers en video-editors. Apple heeft een product ontwikkeld dat mensen als stijlvol beschouwen, terwijl de computers van Microsoft Windows bekend staan om hun veelzijdigheid.

Zowel Windows als MacOS hebben hun voordelen als het gaat om videobewerking. Hoewel de meningen van persoon tot persoon verschillen, is er geen twijfel dat de gebruikersinterface tussen de twee besturingssystemen zeer verschillend is.

In werkelijkheid komt het allemaal neer op persoonlijke voorkeur en met welke bewerkingsprogramma's je het liefst werkt.

De populairste videobewerkingssoftware, zoals Adobe Premiere Pro, is beschikbaar voor zowel MacOS als Windows. Terwijl Mac-gebruikers bijna uitsluitend Apple Final Cut Pro gebruiken, hebben Windows-gebruikers meer opties, zoals Corel VideoStudio en Pinnacle Studio.

Chrome OS

Een Chromebook is een uitstekend en (vaak) goedkoop alternatief voor de meeste laptops met Windows of MacOS. Het nadeel van ChromeOS is dat het niet geschikt is voor intensieve taken zoals het bewerken van foto's en video's.

Dat komt onder andere door de incompatibiliteit met bekende, veelzijdige software voor video-editors. Daarnaast is het zo dat de hardware van de meeste Chrome OS-apparaten deze taken niet zou aankunnen zelfs al was de software wél beschikbaar voor Chrome OS.

De processor

De processor, of centrale verwerkingseenheid, is verantwoordelijk voor al het rekenwerk. Het is het brein van de pc, en het is één van de kerncomponenten voor een snelle, betrouwbare machine.

Videobewerkingssoftware leunt zwaar op de processor, dus je wilt iets dat snel en krachtig is en veel dingen tegelijk aankan.

De processorindustrie is een duopolie, met Intel en AMD als de twee heersende bedrijven. Intel heeft een groter marktaandeel, maar AMD heeft zijn concurrent de laatste jaren gestaag ingehaald.

intel chip in beeld

Intel-chips zijn duur en ze reserveren hun beste eigenschappen voor duurdere processors. In een poging om marktaandeel te winnen is AMD extreem gul: ze maken veel van de beste functies beschikbaar op hun goedkopere processors.

AMD-processors zijn hiermee betaalbaarder dan hun Intel-tegenhangers. De AMD Ryzen-processors, die direct concurreren met Intels beste processors, zijn allemaal unlocked. Dat betekent dat de processor in staat is om te overklokken, of met andere woorden te draaien op een hogere frequentie dan de standaard frequentie.

Die frequentie wordt ook aangeduid met kloksnelheid. Dit is aangegeven in Gigahertz (GHz) en staat voor hoeveel cycli een processor per seconde doorloopt. Een 3,2 GHz-processor doorloopt hiermee 3,2 miljard cycli per seconde. Hoe hoger dat getal, hoe beter.

Wel dien je hierbij rekening te houden met de generatie van de processor. Je hebt doorgaans meer aan een processor uit de allerlaatste generatie die op 2,8 GHz draait dan eentje van 5 jaar geleden die op 3,2 GHz draait.

Cores en threads

De cores, ook wel kernen genoemd, zijn de micro-processors binnenin de processor. Net als dat men hersenen in kwabben onderverdeeld, deel je processors met meerdere cores ook op in losse onderdelen die samenwerken.

De algemene regel is dat je zoveel mogelijk cores wilt krijgen voor je prijs, maar niet alle programma's maken even goed gebruik van meerdere cores. Videobewerking valt hier doorgaans wél onder, dus let goed op het aantal cores!

Alle Ryzen processors maken daarnaast gebruik van simultaneous multi-threading. Hierbij deelt de processor elke rekentaak die hij ontvangt, op in kleinere rekensommen. Hierdoor kunnen de cores van de processor gelijkmatiger en sneller de taken voltooien.

Intel gebruikt hyper-threading. Processors met meerdere threads gebruiken 2 threads voor elke core. In plaats van één thread die taken naar elke core stuurt, zijn er 2 threads die tegelijkertijd taken naar elke core sturen, wat de efficiëntie verhoogt.

Cores en threads

Cores verhogen de hoeveelheid werk die per keer kan worden verricht, terwijl threads de verwerkingscapaciteit en de snelheid van de berekeningen verhogen. Cores zijn een feitelijke hardwarecomponent, een soort sub-processors, terwijl threads een virtuele component zijn die de taken beheren. 

Man met koptelefoon bewerkt een video

Videokaart

Terwijl de processor informatie en taken voor algemene computerdoeleinden berekent, verwerkt de videokaart (of grafische kaart) grafische taken die variëren van het bekijken van video's op YouTube tot het bewerken van speciale effecten en het in realtime renderen van videogame graphics.

De processor verwerkt data-intensievere taken waarvoor hele cores nodig zijn, terwijl de videokaart honderden cores heeft die elk kleinere taken uitvoeren.

De frequentie van de videokaart en de frequentie van het video-RAM (VRAM) van de videokaart, evenals de VRAM-capaciteit, zijn allemaal belangrijke meeteenheden.

Het doel van VRAM is te zorgen voor een gelijkmatige en soepele uitvoering van de grafische weergave. VRAM is een buffer tussen de computerprocessor en het beeldscherm en wordt vaak de frame buffer genoemd.

De beste grafische kaarten gebruiken GDDR6. GDDR6 (graphics double data rate 6) is de opvolger van GDDR5 en beschikt over een grotere capaciteit en bandbreedte in vergelijking met de vorige versie. GDDR6 is ontworpen voor gebruik in krachtige computers – bijvoorbeeld computers voor videobewerking.

Het aanbevolen VRAM voor 4K-videobewerkingen is 6GB VRAM. 3 tot 4 GB is aanbevolen voor 1080p (Full HD) bewerkingen.

De frequentie van de videokaart is vergelijkbaar met de frequentie van de processor, waarmee men meet hoeveel cycli er per seconde plaatsvinden. Hogere frequenties betekenen dat je video sneller rendert, aangezien de cores in de videokaart sneller werken.

Terwijl vroeger de processor de belangrijkste videobewerkingscomponent was, lijkt het erop dat videokaarten de toekomst zijn. Adobe zegt dat het hardware-versnellende functies ondersteunt bij gebruik van een videokaart uit hun aanbevolen lijst.

AMD en NVIDIA zijn de twee grote bedrijven op het gebied van videokaarten, die beide opties bieden voor gemiddelde consumenten en creatieve professionals. Intel is onlangs begonnen met de productie van grafische kaarten, maar heeft nog een lange weg te gaan voordat men deze beschouwt als levensvatbare opties.

Intern geheugen (RAM)

Als je een ervaren videobewerker bent, weet je hoe belangrijk RAM – of werkgeheugen – is. De hoeveelheid beschikbare RAM dicteert hoe snel video's laden als je de tijdlijn scrolt. Elke cut, effect en overgang vereist RAM, en meer RAM betekent dat je video snel laadt en bekijkt zonder te wachten.

Video's proberen te bewerken op een computer met slechts 4 of 8 GB RAM is een oefening in frustratie, met allerlei crashes en wegvallende frames.

Als je de pc voor professionele doeleinden gaat gebruiken, ga dan voor 64 GB RAM. Hoewel het mogelijk is om nog hoger te gaan, is 64 GB RAM ruim genoeg voor Full HD- en 4K-videobewerking, en het is net genoeg voor 8K-videobewerking.

Special effects software, zoals After Effects, heeft baat bij veel RAM, waarbij 64 GB als voldoende wordt beschouwd. Adobe beveelt tot 128 GB RAM aan, maar dat kost enorm veel en is vaak overkill.

Persoon die een video aan het editen is

De RAM-snelheid geeft aan hoeveel cycli de RAM per seconde uitvoert. Hoe meer gegevens hij opslaat en leest, hoe soepeler je gebruikerservaring is.

Voor double-data-rate (DDR) geheugen geldt: hoe hoger het getal, hoe sneller het geheugen en hoe hoger de bandbreedte. Zo overtreft DDR5 zijn voorganger DDR4 op bijna elk gebied: betere energie-efficiëntie, hogere snelheden en een grotere bandbreedte.

Opslag

Er zijn tegenwoordig verschillende opslagopties, maar geen enkele is beter dan een M.2 NVMe PCIe SSD. Een NVMe SSD (solid state drive) is het snelste type consumentenopslag dat momenteel beschikbaar is, en hoewel het duur is, is hij tot 25 keer sneller zijn dan een standaard harde schijf (HDD).

Als videobewerker heb je veel opslagruimte nodig – in ieder geval genoeg om niet na elke bewerking bestanden te moeten verwijderen. Een minimum van 512 GB SSD is aangeraden.

Het ideale scenario voor degenen die op hun budget moeten letten, is een dubbel opslagsysteem: een NVMe SSD met je besturingsysteem en de belangrijkste programma's erop, en een langzamere HDD met zoveel mogelijk opslagcapaciteit.

De 5 beste pc's voor videobewerking onder elkaar

1. COMPUGEAR Allround AC7F-32R480S1H-G1050

1. COMPUGEAR Allround AC7F-32R480S1H-G1050
Processortype: Intel Core i7
Aantal processorkernen: 8
Intern geheugen: 32 GB
Totale opslagcapaciteit: 1480 GB
Type opslag: HDD en SSD
Videokaart: NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti
Videokaartgeheugen: 4 GB
Totaal aantal usb-poorten: 7
Besturingssysteem: Windows 11

2. Acer Aspire TC-895 I8004 PC

2. Acer Aspire TC-895 I8004 PC
Processortype: Intel Core i5
Processor generatie: 10e generatie
Aantal processorkernen: 8
Intern geheugen: 8 GB
Totale opslagcapaciteit: 512 GB
Type opslag: SSD
Videokaart: NVIDIA GeForce GTX 1650
Videokaartgeheugen: 4 GB
Totaal aantal usb-poorten: 8
Besturingssysteem: Windows 10 Home

3. Pcman Desktop Pc intel i3 incl. Windows 10

3. Pcman Desktop Pc intel i3 incl. Windows 10
Processortype: Intel Core i3
Processor generatie: 10e generatie
Aantal processorkernen: 10
Intern geheugen: 8 GB
Totale opslagcapaciteit: 240 GB
Type opslag: SSD
Harde schijf interface: SATA6
Videokaart: NVIDIA GeForce 210
Videokaartgeheugen: 1024 MB
Totaal aantal usb-poorten: 10
Besturingssysteem: Windows 11 Pro

4. ScreenON – AMD – Home / Office PC.Z32026 WiFi

4. ScreenON – AMD – Home / Office PC.Z32026 WiFi
Processortype: AMD Ryzen 5
Processor generatie: 3e generatie
Aantal processorkernen: 6
Intern geheugen: 16 GB
Totale opslagcapaciteit: 480 GB
Type opslag: SSD
Harde schijf interface: SATA6
Videokaart: NVIDIA GeForce GTX 1660
Videokaartgeheugen: 6 GB
Totaal aantal usb-poorten: 8
Besturingssysteem: Windows 10 Pro

5. ACER Aspire TC-1660 (I8012 NL)

5. ACER Aspire TC-1660 (I8012 NL)
Processortype: Intel Core i5
Processor generatie: 11e generatie
Aantal processorkernen: 6
Intern geheugen: 8 GB
Totale opslagcapaciteit: 512 GB
Type opslag: SSD
Videokaart: NVIDIA GeForce GTX 1650
Videokaartgeheugen: 4 GB
Totaal aantal usb-poorten: 8
Besturingssysteem: Windows 10 Home

Veelgestelde vragen over de beste pc voor videobewerking

Hoeveel RAM heb je nodig voor videobewerking?

16 GB RAM is goed voor projecten in Full HD tot 4K. Dit laat ook gebruik van kleinere applicaties op de achtergrond toe. Met 64 GB RAM kun je 8K-beeldmateriaal in 10 bit of meer aan.

Vrouw leest het scrips van haar video na

Is Intel of AMD beter voor videobewerking?

Content creatie is altijd al het gebied geweest waar AMD in uitblinkt (vanwege het grotere aantal cores en threads) en dat is nu nog meer het geval. Kies AMD boven Intel voor videobewerking, zeker op vlak van prijs-kwaliteit.

Heb je een goede videokaart nodig voor videobewerking?

Hoewel de processor het belangrijkste onderdeel is voor de meeste videobewerkingssoftware, is een krachtige grafische kaart van cruciaal belang om succesvol en efficiënt video's te bewerken. Welk type videokaart beter presteert, hangt soms af van de videobewerkingssoftware, maar niet altijd. Premiere Pro en Davinci Resolve bijvoorbeeld doen het goed met zowel AMD als NVIDIA.

Welke pc voor videobewerking moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget; iedereen is uniek. Wat ik wel voor je heb, is een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste pc's voor videobewerking. Zo kun jij de beste keus maken.

ProcessortypeAantal processorkernenIntern geheugenTotale opslagcapaciteitType opslagVideokaart
1COMPUGEAR Allround AC7F-32R480S1H-G1050Intel Core i7832 GB1480 GBHDD en SSDNVIDIA GeForce GTX 1050 Ti
2Acer Aspire TC-895 I8004 PCIntel Core i588 GB512 GBSSDNVIDIA GeForce GTX 1650
3Pcman Desktop Pc intel i3 incl. Windows 10Intel Core i3108 GB240 GBSSDNVIDIA GeForce 210
4ScreenON – AMD – Home / Office PC.Z32026 WiFiAMD Ryzen 5616 GB480 GBSSDNVIDIA GeForce GTX 1660
5ACER Aspire TC-1660 (I8012 NL)Intel Core i568 GB512 GBSSDNVIDIA GeForce GTX 1650

COMPUGEAR Allround AC7F-32R480S1H-G1050

Processortype: Intel Core i7

Aantal processorkernen: 8

Intern geheugen: 32 GB

Totale opslagcapaciteit: 1480 GB

Type opslag: HDD en SSD

Videokaart: NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti

Acer Aspire TC-895 I8004 PC

Processortype: Intel Core i5

Aantal processorkernen: 8

Intern geheugen: 8 GB

Totale opslagcapaciteit: 512 GB

Type opslag: SSD

Videokaart: NVIDIA GeForce GTX 1650

Pcman Desktop Pc intel i3 incl. Windows 10

Processortype: Intel Core i3

Aantal processorkernen: 10

Intern geheugen: 8 GB

Totale opslagcapaciteit: 240 GB

Type opslag: SSD

Videokaart: NVIDIA GeForce 210

ScreenON – AMD – Home / Office PC.Z32026 WiFi

Processortype: AMD Ryzen 5

Aantal processorkernen: 6

Intern geheugen: 16 GB

Totale opslagcapaciteit: 480 GB

Type opslag: SSD

Videokaart: NVIDIA GeForce GTX 1660

ACER Aspire TC-1660 (I8012 NL)

Processortype: Intel Core i5

Aantal processorkernen: 6

Intern geheugen: 8 GB

Totale opslagcapaciteit: 512 GB

Type opslag: SSD

Videokaart: NVIDIA GeForce GTX 1650

Conclusie

Videobewerking, visuele effecten en animatie vereisen een goed presterende pc om alles soepel te laten verlopen en te voorkomen dat je kostbare tijd verspilt aan het wachten tot projecten zijn gerenderd en gecodeerd.

Heb jij al dé pc gevonden voor jouw videobewerkingsprojecten? En is het een model uit onze top 5? Ik hoor het heel graag van je!

Was dit artikel behulpzaam?