Bewerk je Foto's als Nooit Tevoren met de Beste Laptop voor Fotobewerking

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door:

Fact checked en geredigeerd door: Luca Nowak

18 min. leestijd

Bewerk je Foto's als Nooit Tevoren met de Beste Laptop voor Fotobewerking

Een goede laptop voor fotobewerking is de droom van elke content creator en fotograaf. Waar herken je zo'n laptop aan? De beste laptop voor fotobewerking is onder andere uitgerust met een goede processor die grafisch intensieve toepassingen aankan. De beste laptopmerken hebben zo'n high-spec laptop in hun assortiment.

Als fotoliefhebber heb je ook een pracghtig beeldscherm nodig met hoge resolutie, zoals de Apple MacBook Pro 14" (2021). Met deze compacte laptop werk je overal met zware grafische programma's, want hij is opgefrist met de door Apple ontworpen M1-chip.

Met al deze zaken in het achterhoofd heb ik een top 5 van de beste laptops voor fotobewerking in elkaar gezet! Ontdek ze hier. ⬇️ 

#1 Apple MacBook Pro 14" (2021)Dé beste laptop voor fotobewerking van 2024

Onze score: 9,4

apple macbook pro 14 inch 2021

Deze compacte Macbook is een echte uitblinker als je graag je laptop overal mee naartoe neemt. Het is een van Apple's eerste Liquid Retina XDR-displays, waarop je foto's er fantastisch uitzien, terwijl hij ook een slank en stijlvol ontwerp heeft.

Schermdiagonaal: 13,2 inch
Processor: Apple M1 Pro
Intern werkgeheugen (RAM): 16 GB

Totale opslagcapaciteit: 1 TB
Videokaart: Apple M1 Pro
Schermresolutie: 3024 x 1964 pixels

#2 Microsoft Surface Pro 8Beste koop laptop voor fotobewerking van 2024

Onze score: 8,9

Microsoft Surface Pro 8 vooraanzicht

De lange levensduur van de batterij en de snelle en betrouwbare Intel-processor van de Microsoft Surface Pro 8, maken deze 2-in-1 zeer geschikt voor fotobewerking.

Teken of schets je daarnaast ook graag? Ook dan heb je een goede aan deze laptop: door het 2-in-1 ontwerp klap je het scherm terug, en gebruik je hem in tabletmodus met een stylus, indien gewenst.

Schermdiagonaal: 13 inch
Processor: Intel Core i7
Intern werkgeheugen (RAM): 16 GB

Totale opslagcapaciteit: 512 GB
Videokaart: Intel Iris Xe Graphics
Schermresolutie: 2880 x 1920 pixels

Check prijs op Coolblue →

De 5 beste laptops voor fotobewerking in een oogopslag

  1. Apple MacBook Pro 14" (2021) - Dé beste allround laptop voor fotobewerking.
  2. Microsoft Surface Pro 8 - Dit is de beste koop laptop voor fotobewerking.
  3. Apple MacBook Pro 16" (2021) - De beste Apple-laptop voor fotobewerking.
  4. Microsoft Surface Book 3 - De kwalitatiefste laptop voor fotobewerking.
  5. ConceptD 7 Ezel CC715-71P-73YE - Beste laptop voor fotobewerking voor grafische professionals.

Wat moet een laptop voor fotobewerking aan boord hebben?

Een laptop voor optimale fotobewerking kiezen is niet eenvoudig, gezien het grote aanbod aan laptops op de markt. Om de juiste keuze te maken, zijn er een aantal zaken die belangrijk zijn voor de prestaties van de laptop.

Streef naar een beeldscherm met hoge resolutie, SSD-opslag in plaats van een traditionele harde schijf, minstens een quad core processor (dus met 4 kernen) en minstens 8 GB intern werkgeheugen (RAM). Als je een zware gebruiker bent, met grote beeldbestanden en uitgebreide bewerkingen, overweeg dan 16 GB RAM.

Met 32 GB RAM krijg je nog meer ademruimte. Samen met een hexa core processor (met 6 kernen), is gehaper tijdens zelfs de intensiefste fotobewerking verleden tijd.

Is je computer klaar voor het bewerken van de prachtige foto's die je met een goede systeemcamera hebt gemaakt? Indien niet, kun je hieronder alvast wat inspiratie opdoen en dromen van een krachtige, supersnelle laptop met een scherm waar de kleuren haast uitspringen! 🎨

De beste laptop voor fotobewerking, gedetailleerd.


Schermdiagonaal: 14,2 inch
Processor: Apple M1 Pro
Intern werkgeheugen (RAM): 16 GB
Totale opslagcapaciteit: 1 GB
Videokaart: Apple M1 Pro
Schermresolutie: 3024 x 1964 pixels

bovenaanzicht apple macbook pro 14 inch 2021

De Apple MacBook Pro 14" (2021) is, dankzij de vernieuwde internals en het verbeterde toetsenbord, misschien wel het vitaalste lid van de MacBook-lijn.

De Apple MacBook Pro 14" (2021) zit qua kracht ergens tussen de 16 inch MacBook Pro (2021) en de MacBook Pro (2020) in, en heeft zijn componenten opgewaardeerd met betere specificaties dan zijn voorganger. Dit is geen goedkope laptop, maar je krijgt er wel veel voor terug.

Design

Wat het ontwerp betreft, is alles vrijwel hetzelfde gebleven als het 2020-model. Hij wordt net als zijn voorganger geleverd in de kleuren Silver of Space Gray, en de afmetingen zijn ruwweg hetzelfde, namelijk 302,6 × 221,2 × 155 mm. Dit is iets minder breed, iets dieper en minimaal minder dik dan het vorige model. Diens afmetingen waren 304,1 × 212,4 × 156 mm.

Dit model is ook iets zwaarder met zijn 1,6 kg, tegenover de 1,4 kg van 2020. Het verschil is voor de meeste mensen niet al te merkbaar, en het is nog steeds redelijk licht voor een professionele laptop.

Processor en videokaart

De eerste door Apple ontworpen system on a chip (SoC) is ontwikkeld voor gebruik in Macs, en werd voor het eerst uitgebracht in het 2020-model. Hierna heeft Apple deze chip verder ontwikkeld. De M1-chip heeft plaats gemaakt voor de M1 Pro en M1 Max.

Deze hebben allebei meer CPU-cores (processorkernen), meer GPU-cores (kernen van je videokaart), en relatief meer intern geheugen dan M1.

Daarboven op hebben ze de chip geüpgraded met een supersnelle machine learning, en de verbeterde media engines die ProRes ondersteunen. Dat maakt onder andere videobewerking een pijnloze taak.

De Apple Macbook 14-inch Pro 2021 in deze lijst maakt gebruik van de M1 Pro. Deze chip is net als de Max-variant voorzien van een geïntegreerde geheugenarchitectuur die ervoor zorgt dat de processor, videokaart en andere processoronderdelen geen gegevens naar elkaar hoeven te kopiëren, maar toegang hebben tot dezelfde datapool.

De Apple M1 Pro grafische kaart is een geïntegreerde videokaart met 10 cores, ontworpen door Apple en geïntegreerd in de Apple M1 Pro SoC. Volgens Apple is deze videokaart sneller en energiezuiniger dan niet alleen zijn eigen voorganger, maar ook concurrerende producten.

Beeldscherm

Het Retinascherm op vorige modellen heeft plaats gemaakt voor Liquid Retina XDR. Met een resolutie van 3024 × 1964 en 254 pixels per inch (PPI), ben je verzekerd van een helder en haarscherp beeld.

Daarnaast heeft het scherm een contrastverhouding van 1.000.000:1. In foto’s, video’s en games komt HDR-content tot leven met verfijnde highlights, ongelooflijk veel detail in schaduwen en heldere natuur­getrouwe kleuren.

Het display is nauw­keurig gekalibreerd en biedt profes­sionele referentie­modi voor kleurcorrecties, fotografie, design en printproductie, allemaal in HDR.

Ook nieuw is ProMotion, waardoor handelingen als scrollen supersnel en vloeiend aanzien, terwijl je ook nog eens stroom bespaart. De verversingssnelheid tot 120 Hz wordt automatisch aangepast aan hoe de content op het scherm beweegt. Als je video’s bewerkt, kun je ook kiezen voor een vaste verversingssnelheid. Zo zorg je dat alles precies aansluit op je beeldmateriaal.

Cruciaal voor creatieve professionals is de ondersteuning van het P3-kleurengamma, dat een uitstekende kleurweergave biedt.

P3-kleurengamma

P3, een kleurruimte met een breed gamma voor video, wordt steeds populairder en vind je tegenwoordig in smartphones en veel all-in-one computers. Het biedt een even breed kleurengamma als Adobe RGB (ongeveer 25% groter dan sRGB), maar het breidt zich meer uit in de rode en gele en minder in de cyaan en groene kleurgebieden.

Toetsenbord

Vorig jaar kwam Apple al met het vertrouwde magic keyboard. Hierbij werden niet alleen de problemen die eerdere modellen met het toetsenbord hadden (zoals vastzittende toetsen) geëlimineerd, maar het biedt ook een veel tactielere en comfortabelere typervaring.

Dit jaar heeft Apple het toetsenbord wéér verbeterd. Voor het eerst heeft het toetsenbord een rij functietoetsen van volledige hoogte, met een gevoel van mechanische toetsen waar pro’s dol op zijn. Hier vind je nieuwe sneltoetsen voor onder meer Spotlight, de dicteer­functie en ‘Niet storen’.

De Touch Bar, het dunne touchscreen boven het toetsenbord, is weer verdwenen. Niet iedereen was dol op de Touch Bar, maar veel programma's zoals Photoshop maken er nu goed gebruik van, zodat je snel toegang hebt tot allerlei tools en instellingen.

De Touch ID-knop, die ook dienst doet als aan/uit-knop, is ook veranderd. Het heeft een nieuwe voelbare ring waarmee je je vinger makkelijker op de juiste plek legt om snel, eenvoudig en veilig je Mac te ontgrendelen (of te betalen met Apple Pay) met alleen je vingerafdruk.

En net als bij het vorige model is de escape-toets een aparte knop, waardoor deze makkelijk te vinden is, en de pijltjestoetsen zijn ook nog in een omgekeerde-T-opstelling, zoals op veel laptoptoetsenborden, wat een veel intuïtievere indeling is.

Aansluiting

Wat poorten betreft, kom je bij de Apple Macbook pro 14" (2021) niet te kort. Bovenop de Thunderbolt 4 usb-c poorten en de audio-aansluiting die het vorige model had, krijg je bij dit model een extra Thunderbolt 4 usb-c aansluiting, een HDMI-poort, een SDXC-kaartlezer en een MagSafe 3-poort.

Dit laatste is een all-time favourite van veel Apple-fans: blijf je hangen achter de oplader, dan laat hij los, in plaats van de hele laptop van je bureau af te sleuren.

Thunderbolt 4 ondersteunt tot slot tot twee 4K-schermen tegelijk – een verdubbeling van wat Thunderbolt 3 aankon. De nieuwste versie ondersteunt zelfs een 8K-beeldscherm, wat goed nieuws is voor degenen die behoefte hebben aan een standaard die een beeldscherm met de hoogste resolutie ondersteunt.

Wat we goed vinden:

  • Helder, levendig Liquid Retina XDR-scherm
  • De SoC is ontzettend krachtig
  • Slanke en licht voor een professionele laptop
  • Veel aansluitingen

Wat we minder goed vinden:

  • De Touch Bar zit niet meer op dit model
  • Verre van budgetvriendelijk

Schermdiagonaal: 13 inch
Processor: Intel Core i7
Intern werkgeheugen (RAM): 16 GB
Totale opslagcapaciteit: 512 GB
Videokaart: Intel Iris Xe Graphics
Schermresolutie: 2880 x 1920 pixels

De Surface Pro 8 is bedoeld voor mensen die echt baat hebben bij een 2-in-1 die licht genoeg is om overal mee naartoe te nemen en flexibel genoeg om als tablet of laptop te gebruiken.

De Surface Pro 8 heeft een zeer lange batterijlevensduur, tot wel 16 uur, wat betekent dat je in de meeste gevallen niet hoeft te stressen als je je oplader vergeten bent!

 Microsoft Surface Pro 8 losse onderdelen

Design

De Surface Pro 8 heeft vrijwel dezelfde look als de vorige modellen, en is verkrijgbaar in twee kleuren: platina en grafiet. Je hebt nog steeds drie primaire modi: tablet, laptop en de kickstand (een standaard die tot 180 graden uitschuifbaar is).

Daarnaast kun je het design van de Surface Pro 8 personaliseren met de Surface Adaptive Kit. Deze biedt extra labels voor je toetsenbord, labels voor de in- en uitgangen, en 3-dimensionale stickers om je computer en compatibele accessoires intuïtiever in gebruik te maken.

De Surface Pro 8 weegt slechts 0,89 kilogram als tablet en – een nog steeds zeer lichte – 1,2 kilogram met het toetsenbord bevestigd.

Processor en videokaart

Vergeleken met de vorige Surface Pro is de Surface Pro 8 een grote sprong voorwaarts qua prestaties, dankzij de 11e-generatie quad core Intel Core i7-1185G7, met een maximale kloksnelheid van 4,8 GHz. Dit samen met 16 GB RAM is ruim voldoende is voor de meeste fotobewerkingstaken.

Deze processor voert zware taken snel uit, waaronder het merendeel dat onder fotobewerking valt. Ook meerdere taken tegelijk uitvoeren is geen probleem: zelfs met een hele reeks tabbladen open in Chrome, terwijl je muziek streamt in Spotify en de Netflix-app open hebt, levert de Surface Pro 6 soepele prestaties.

De Intel Iris Xe Graphics laat fotobewerkingsprogramma's soepel draaien, en draait ook lichtere games redelijk goed. Voor zware games die grafisch erg veeleisend zijn, is een gaming-laptop beter geschikt.

Beeldscherm

Het 13-inch scherm van de Surface Pro 8 is één van de betere schermen die je op een 2-in-1 laptop vindt. Het is niet alleen scherp met een resolutie van 2880 × 1920 pixels; het is ook opmerkelijk helder en kleurrijk.

Het scherm heeft een helderheidswaarde van 450 nits, een verversingssnelheid tot 120 Hz en een respectabele 136 procent zichtbaarheid van het sRGB-kleurengamma.

Toetsenbord

De typervaring op het toetsenbord van de Surface Pro 8 is opmerkelijk goed voor een 2-in-1. De toetsen hebben een travel van 1,3 mm, wat prettig is. Een langere travel is vooral nuttig voor nauwkeurigheid, snelheid en comfort. De Surface Pro 8 kun je gebruiken met twee toetsenborden: de Surface Pro Signature Keyboard en de Surface Pro X Keyboard

Microsoft Surface Pro 6

Het touchpad op de Surface Pro 8 is even nauwkeurig als altijd. Scrollen gaat soepel en gebaren zoals het schakelen tussen apps met drie vingers werken goed.

De Surface Pen is niet standaard inbegrepen, maar als je de Surface Pro 8 koopt, zul je er geen spijt van hebben.

De pen biedt 4.096 gevoeligheidsniveaus en een rubberen gum aan de achterkant. Die gevoeligheid komt goed van pas als je ook veel digital art maakt; zo zie je het verschil tussen veel en weinig druk op de pen meteen terug op je scherm.

Aansluiting

Lange tijd hadden de Surface Pro modellen een eigen docking-connector in plaats van een usb-c aansluiting. Bij de Surface Pro 8 is dit niet meer zo. Naast hun eigen Surface docking-connector, heeft de Surface Pro 8 nu ook twee Thunderbolt 4-aansluitingen.

Dat is goed nieuws, want Thunderbolt 4 kan tot twee 4K-schermen tegelijk ondersteunen. De nieuwste versie ondersteunt zelfs een 8K-beeldscherm, wat goed nieuws is voor degenen die behoefte hebben aan een standaard die een beeldscherm met de hoogste resolutie ondersteunt.

De Surface Pro heeft net als zijn voorgangers een koptelefoonaansluiting. Maar naast het toevoegen van de twee Thunderbolt poorten, mist dit model helaas wat aansluitingen ten opzicht van de vorige modellen. De Surface Pro 8 heeft geen usb 3.0-poort, geen mini-DisplayPort en geen microSD-kaartsleuf.

Wat we goed vinden:

  • Snel dankzij een sterke quad core processor
  • Helder en kleurrijk scherm
  • Zeer comfortabel toetsenbord

Wat we minder goed vinden:

  • Niet veel aansluitmogelijkheden
  • Geen microSD-kaartsleuf

Schermdiagonaal: 16 inch
Processor: Apple M1 Max
Intern werkgeheugen (RAM): 32 GB
Totale opslagcapaciteit: 1 TB
Videokaart: Apple M1 Max
Schermresolutie: 3456 x 2234 pixels

Een totaal nieuw toetsenbord, een groter scherm met dunnere randen, krachtige processor en een enorme totale opslagruimte.

Macbook Pro 16 inch 2021

Design

De 16 inch MacBook Pro lijkt sterk op andere MacBook Pro's. Hij heeft een enorm touchpad en een stevig, aluminium ontwerp in de keuze uit twee kleuren: zilver en space gray.

Ook heeft hij een dunne behuizing, is slechts 1,68 cm dik en weegt 2,1 kilo. Hij is dus een ideale reisgenoot en vergezelt je graag op al je avonturen!

Processor en videokaart

Deze MacBook Pro beschikt over de nieuwe Apple M1 Max-chip. Je hebt ook 1 TB aan maximale opslagruimte, wat echt gigantisch veel is en ideaal voor professioneel gebruik.

De M1 Max bevat acht high-performance cores en twee high-efficiency cores. Hierdoor levert de chip meer processorsnelheid terwijl die maar een tiende van de stroom gebruikt. De GPU heeft toegang tot data met minder vertraging en zijn vele malen efficiënter, waardoor je kunt rekenen op ongeëvenaarde prestaties per watt.

De M1 Max-chip is goed voor twee keer snellere graphics en dubbel zoveel geheugenbandbreedte als M1 Pro, en heeft een speciale media engine voor decoderen en nog eens twee voor encoderen.

Het encoderen van video gaat tot twee keer zo snel, en met de twee ProRes-accelerators geniet je van nog betere prestaties wanneer je werkt met meerdere streams. Dat maakt hem ook voor videobewerking uitermate geschikt!

Beeldscherm

macbook pro 16 inch 2021 liquid retine xdr scherm

Het is geen verrassing dat deze MacBook één van de helderste en kleurrijkste schermen bevat.

Het scherm van de MacBook Pro heeft een resolutie van 3456 × 2234, wat echter net geen 4K-scherm is.

Apple heeft waarschijnlijk voor deze resolutie gekozen om de batterij te sparen. De slankere randen zorgen ervoor dat beelden desondanks erg overweldigend aanvoelen, of je nu foto's bewerkt of series aan het kijken bent.

Het beeldscherm van de laptop biedt 1.000 nits constante helderheid en is zelfs in staat om 1.600 nits aan piekhelderheid te bieden. En net als de Macbook Pro 14” (2021) heeft het scherm een contrastverhouding van 1.000.000:1, ProMotion en een ondersteuning van het P3-kleurengamma.

Toetsenbord

Ook het toetsenbord komt overeen met de 14-inch versie. Dat houdt in dat ook hier de Touch Bar weg is, maar je wel geniet van alle verbeteringen en extra functies, zoals de nieuwe rij functietoetsen, de verbeterde Touch ID-knop, de losse escape-toets en de  pijltjestoetsen in een omgekeerde-T-opstelling.

Het resultaat is een sterk verbeterd toetsenbord dat 1 mm travel levert. Het toetsenbord voelt zacht aan op de weg naar beneden, met een stevige klik onderaan.

Aansluitingen

Misschien verwacht je het al, maar de aansluitingen op de 16-inch MacBook Pro zijn hetzelfde als die van de 14-inch MacBook Pro. Deze laptop beschikt dus ook over drie Thunderbolt 4 usb-c-poorten, een HDMI-poort, een koptelefoonaansluiting, een SDXC-kaartlezer en een MagSafe 3-poort die makkelijk loslaat om je MacBook Pro snel op te laden.

Wat we goed vinden:

  • Verbeterd Magic Keyboard
  • Indrukwekkend 16 inch-scherm met slankere randen
  • Deze laptop levert beestachtige prestaties
  • Veel aansluitmogelijkheden

Wat we minder goed vinden:

  • Beeldscherm heeft net geen 4K-resolutie
  • De touch balk ontbreekt op dit model

Schermdiagonaal: 13,5 inch
Processor: Intel Core i7
Intern werkgeheugen (RAM): 32 GB
Totale opslagcapaciteit: 512 GB
Videokaart: NVIDIA GeForce GTX 1650 MAX-Q
Schermresolutie: 3000 x 2000 pixels 

In veel opzichten is de Surface Book 3 een voorbeeld van hoe ver de beste laptops in slechts een paar jaren zijn gekomen.

Microsoft Surface Book 3 - i7 - 32 GB - 512 GB

Het is een uiterst hoogwaardig apparaat, met een van de beste beeldschermen, een toetsenbord dat de nieuwe magic keyboards van de MacBook Pro in de schaduw stelt en een hybride ontwerp dat zeer geschikt is voor creatieve taken, zoals het bewerken van foto's.

Design

De Surface Book 3 is een prachtig apparaat. Alles eraan schreeuwt kwaliteit uit, van het harde gevoel van het toetsenbord tot het chromen Microsoft-logo op de achterkant. Dit model is per slot van rekening hét high-end model van Microsofts Surface-lijn.

Aan de bovenkant van het scherm, of de zijkant van het apparaat wanneer het in tabletmodus staat, zie je twee knoppen. De kleinste daarvan is een aan/uit-knop en de lange knop is een volumeknop.

Als je het scherm van het toetsenbord wilt verwijderen, is er een speciale knop om dat te doen, naast de delete-toets. Je moet de knop een paar seconden ingedrukt houden totdat je de melding krijgt dat het apparaat klaar is om te worden verwijderd. Handig als je per ongeluk op deze toets drukt!

De Surface Book 3 voelt zeer stevig aan. Het scherm wiebelt een beetje, zoals bij elke 2-in-1 laptop, maar in tegenstelling tot vele anderen beweegt het scherm niet al te drastisch als je het apparaat beweegt.

Processor en videokaart

De Surface Book 3 heeft helaas geen ultrakrachtige processor uit de H-serie. In plaats daarvan is hij uitgerust met een Intel Core i7-1065G7 processor met 4 cores en een maximale kloksnelheid van 3,9 GHz.

Daarnaast is hij uitgerust met een NVIDIA GeForce GTX 1650 MAX-Q . Dit is een grafische kaart die geschikt is voor lichtere games, maar niet aan te raden voor gamen op bijvoorbeeld 4K-resolutie, aangezien de kaart gekoppeld is aan de low-power processor.

Deze Surface Book 3 is verder uitgerust met een 32 GB aan RAM en een totale opslagcapacitiet van 512 GB. Dat eerste is overkill voor de meeste dagelijkse gebruikers, maar foto- en videobewerkers zullen dat geheugen absoluut waarderen, want het bewerken van foto's is nogal een veeleisende taak!

Beeldscherm

Misschien wel het beste onderdeel van de Surface Book 3 is het scherm. Het 13,5-inch model heeft een schermresolutie van 3000 x 2000 pixels.

De beeldverhouding van 3:2 is ideaal voor het bewerken van foto's, en zelfs wanneer je 16:9 video in je vrije tijd tot je neemt, ziet het er nog steeds fantastisch uit.

Met een gemiddelde schermhelderheid van 250 nits en een dekking van 100% van het sRGB-kleurengamma, ziet alles er fantastisch uit op dit apparaat.

Toetsenbord

Het toetsenbord is zonder twijfel nog een hoogtepunt van de Surface Book 3, en is veruit een van de meest comfortabele toetsenborden die je op een laptop aantreft. De afstand tussen de toetsen is perfect, en de bediening en travel zorgen voor een uiterst comfortabele type-ervaring.

Het trackpad daarentegen is aan de kleine kant, maar die keuze van Microsoft komt waarschijnlijk voort uit het feit dat je veel op het touchscreen van de Surface Book 3 kunt doen. Ondanks het feit dat het trackpad te klein is, klaart het de klus en is hij soepel en responsief.

Aansluitingen

Aan boord van de Surface Book 3 zitten twee usb-a-poorten, een usb-c-poort, en als je het scherm loskoppelt van het toetsenbord, vind je nog een Surface Connect-poort aan de zijkant van het apparaat, samen met koptelefoonaansluiting aan de andere kant.

Wat we goed vinden:

  • 2-in-1 ontwerp is handig voor content creators
  • Helder en levendig scherm
  • Heeft een toonaangevend toetsenbord

Wat we minder goed vinden:

  • Trackpad is aan de kleine kant

Schermdiagonaal: 15,6 inch
Processor: Intel Core i7
Intern werkgeheugen (RAM): 32 GB
Totale opslagcapaciteit: 1 TB
Videokaart: NVIDIA Quadro RTX 3000
Schermresolutie: 3840 x 2160 pixels (4K of UHD)

ConceptD 7 Ezel CC715-71P-73YE

De Acer ConceptD 7 is een zeer krachtige laptop gericht op de creatieve professional die een formidabele laptop nodig heeft voor het uitvoeren van complexe en veeleisende taken zoals foto's bewerken of 3D rendering.

Klinkt dat iets voor jou? Dan is de Acer ConceptD 7 de (hoge) vraagprijs waard!

Design

De ConceptD 7 heeft een ingetogen look, in lijn met zijn positionering als een 'serieus' professioneel apparaat. Hoewel de vorm van de laptop vergelijkbaar is met die van Acers gaming laptops, is het kleurenschema wit met warmgele RGB-achtergrondverlichting voor de toetsen.

Deze laptop blijft net zo wit en levendig als toen je hem voor het eerst uitpakte, en Acer zegt dat hij is voorzien van een vlekbestendige coating die hem beschermt tegen vergeling en vlekken van vuil, inkt en koffie.

Met een gewicht van 2,10 kg is de ConceptD 7 zeker geen lompe laptop en eerder een lichtgewicht, maar hij is net niet zo slank als de MacBook Pro 16 inch.

Processor en videokaart

Deze Acer ConceptD 7 heeft 32 GB RAM, een Intel Core i7-9750H processor met zes cores en Nvidia Quadro RTX 3000-videokaart, samen met 1 TB totale opslag op de SSD.

Dit zijn enkele zeer indrukwekkende specificaties, dus het is geen verrassing dat deze laptop briljant presteert!

De Nvidia Quadro RTX 3000 voor laptops is een professionele, high-end videokaart met een krachtige werking. Bij gebruik van deze laptop voor fotobewerking en beeldbewerking zorgt de RTX 3000 ervoor dat de laptop dit probleemloos doet!

Beeldscherm

Het IPS-scherm is een grote troef met zijn 4K-resolutie (3.840 x 2.160), en is bovendien omgeven door indrukwekkend dunne randen. Het beeld is helder en levendig, en is al in de fabriek gekalibreerd. Daardoor ziet alles er direct uit de doos fantastisch uit.

IPS 

IPS staat voor in-plane switching, een type led-paneeltechnologie. IPS-panelen worden gekenmerkt door de uitstekende kleuren en kijkhoeken.

Het IPS-paneel is Pantone Validated en weergeeft zodoende accurate kleuren, wat niets minder dan essentieel is voor mensen die op creatief gebied werken. Dit onderscheidt deze laptop echt van veel van zijn concurrenten!

Toetsenbord

ConceptD 7 Ezel CC715-71P-73YE bovenzicht

Het toetsenbord en het trackpad doen beide uitstekend hun werk.

De toetsen van het toetsenbord zijn groot genoeg om nauwkeurig te raken, hoe snel je ook typt, en de warme gloed van de achtergrondverlichting past goed bij het witte kleurenschema van de laptop.

De travel van de toetsen is niet zo diep, maar voelt toch responsief en comfortabel aan. Ook het touchpad is prima, reageert goed op alle bewegingen, en is net groot genoeg. Ik had iets groter zelf fijn gevonden, maar goed: niet iedereen heeft een enorme touchpad nodig. Met een goede muis kom je vaak een stuk sneller, een stuk verder.

Aansluitingen

De Acer ConceptD 7 heeft drie usb-a 3.1-poorten, een full-size HDMI 2.0 poort, een mini DisplayPort 1.4, een usb-c-poort en een ethernetpoort voor bekabelde netwerken.

Dit maakt hem meteen een zeer veelzijdiger apparaat. Als je op zoek bent naar een professionele laptop om op te werken, wil je iets waarmee je je apparaten kunt aansluiten zonder dat je met adapters hoeft rond te lopen. De enige merkbare afwezigheid is een SD-kaartsleuf, wat veel fotografen zal teleurstellen.

Wat we goed vinden:

  • Zeer accurate kleuren op het IPS-scherm
  • Zeer sterke processor en videokaart
  • Goede selectie van poorten

Wat we minder goed vinden:

  • Niet zo dun en licht als MacBook Pro
  • Duur in aankoop
  • Geen SD-kaartsleuf aanwezig

Koopgids

Na de beste laptop voor studenten onder de loep te nemen, dook ik dieper in de wereld van de beste laptops voor fotobewerking. Een laptop voor dit doel heeft natuurlijk zeer specifieke eisen en een aantal zaken die niet over het hoofd gezien mogen worden bij je aankoop! 👇🏻

Beeldscherm

Grootte

De grootte van een scherm wordt gewoonlijk beschreven door de lengte van de diagonaal, dat wil zeggen de afstand tussen de tegenover elkaar liggende hoeken, meestal in inches.

Natuurlijk hangt de juiste grootte voor jou van het scherm van je laptop af van vele factoren: wordt dit je hoofdlaptop, of is dit een secundair apparaat? Hoe belangrijk is een groot scherm versus draagbaarheid en batterijduur?

Een schermformaat van 13-14 inch is de beste balans tussen draagbaarheid en een veelzijdige fotobewerkingswerkruimte, terwijl 15-16 inch een comfortabel schermoppervlak biedt en het extra gewicht waard is als je voornamelijk op één locatie werkt.

Scherpte

Schermresolutie verwijst naar de helderheid van de tekst en afbeeldingen die op je scherm worden weergegeven. Bij hogere resoluties, zoals 3840 x 2160 pixels (4K of UHD), worden items scherper weergegeven.

Vrouw werkt op haar laptop in de zetel

Een 4K-laptop is de moeite waard als je op zoek bent naar een laptop met een groter scherm, (>13 inch), vooral als je een ontwerper bent en het budget ervoor hebt.

Verversingssnelheid

De verversingssnelheid meet hoe vaak een scherm in één seconde wordt ververst. Hogere verversingsfrequenties worden in verband gebracht met betere videokwaliteit en minder vermoeide ogen.

Hoewel 60 Hz al decennialang het absolute minimum is, biedt een 75 Hz-monitor een toegankelijke upgrade. 120-144 Hz is vooral gericht op gamers en komt ook bij videobewerking goed van pas. Dit zie je daarom vooral op de beste laptops voor videobewerking en op de beste pc's voor videobewerking.

Helderheid

De nit is de standaardeenheid van luminantie die wordt gebruikt om verschillende lichtbronnen te beschrijven. Een hogere waarde betekent een helderder beeldscherm.

Beeldschermen voor laptops hebben doorgaans een gemiddelde helderheid tussen 200 en 300 nits. Een waarde van meer dan 300 nits is goed en 500 nits of meer is extreem goed.

Processor

De processor is het hart van je computer. De primaire taak van de processor is alle berekeningen en aansturingen van een computer zo goed en zo snel mogelijk uit te voeren. Kortom, hoe sneller de processor berekeningen uitvoert, hoe sneller je laptop werkt.

Intel processoren op tafel

Voor fotobewerkingssoftware is veel rekenkracht nodig. Processoren worden op twee manieren ingedeeld: het aantal cores en de frequentie in GHz (de kloksnelheid).

Kloksnelheid en cores

De kloksnelheid is de snelheid waarmee een processor een verwerkingscyclus kan voltooien. Ze wordt gemeten in gigahertz. Hoe hoger, hoe beter.

Adobe bijvoorbeeld raadt aan een 2 GHz of snellere processor te gebruiken, maar als je je een betere kunt veroorloven, is het de moeite waard. Photoshop bijvoorbeeld gebruikt de processor voor het merendeel van zijn taken, dus streef naar 3 GHz of hoger voor de beste resultaten.

Het aantal cores geeft aan hoeveel onafhankelijke rekenmachines er zijn. Hoe meer cores, hoe beter een computer is in multitasking (of het opdelen van complexe bewerkingen).

Werk je graag met een programma als Photoshop, maar heb je slechts twee cores, zal je dit verschil duidelijk merken. Met vier cores zit je al goed, dus maak je geen zorgen over een 18-core monstermachine, met vier kom je al een heel eind vooruit! 😉

Cachegeheugen

Een processor slaat vaak gebruikte informatie uit het hoofdgeheugen op in de cache. Deze kun je benaderen zonder dat je helemaal terug hoeft te gaan naar het hoofdgeheugen van de computer telkens wanneer je een taak uitvoert.

Cachegeheugen is belangrijk omdat het de efficiëntie van het ophalen van gegevens verbetert. Het slaat programma-instructies en gegevens op die herhaaldelijk worden gebruikt bij de werking van programma's.

Alle informatie die de processor waarschijnlijk de volgende keer nodig heeft, slaat hij op. 8 MB cache maakt zodoende snellere gegevensoverdracht mogelijk dan 2 MB bijvoorbeeld.

RAM

Als de processor het brein van je laptop is, is het RAM het kortetermijngeheugen. RAM (of Random Access Memory) is de opslagruimte waarin bestanden worden geladen wanneer je ermee werkt.

Het is veel sneller dan de opslagruimte op harde schijven of zelfs SSD's, dus je kunt er heel snel wijzigingen in aanbrengen, zonder dat je elke keer dat je iets doet moet opslaan en opnieuw moet laden.

Gigabyte moederbord met werkgeheugensleuven close-up

Zoals je je waarschijnlijk kunt voorstellen, maken fotobewerkingsprogramma's hier vrij veel gebruik van. Afbeeldingen bewerken bijvoorbeeld is een intensief proces voor het werkgeheugen.

RAM wordt gemeten in gigabytes (GB). In tegenstelling tot harde schijven waar 256 GB tot zelfs enkele terabytes opslagruimte is, hebben de meeste pc's tegenwoordig tussen de 4 en 32 GB aan werkgeheugen. De sweet spot ligt tussen de 8 GB en 16 GB.

Adobe beveelt bijvoorbeeld 8 GB aan is. 8 GB is een heel redelijke hoeveelheid, en als je werkt met 24-megapixel raw-bestanden en niet tientallen foto's stapelt, is dat misschien alles wat je nodig hebt.

Meer is echter beter, dus als je 16 GB kunt veroorloven, doe dat dan vooral. 32 GB of zelfs 64 GB is waarschijnlijk overkill, tenzij je grote panorama's maakt of veel met HDR en focus stacking werkt.

Panoramafoto van een meertje met bomen en berg op de achtergrond

Videokaart

De grafische verwerkingseenheid of de videokaart is een beetje een luxe element vergeleken met de processor en RAM. Je hebt er niet per se een nodig, maar voor videobewerking is het geen overbodige luxe.

De videokaart wordt in de eerste plaats gebruikt om je monitor van stroom te voorzien, wat voor fotografen vaak belangrijk is. Als je een 4K-scherm gebruikt, wil je ook een goede videokaart.

Bovendien profiteren fotobewerkingsprogramma's zoals Photoshop van de extra kracht van de videokaart, vooral wanneer je geavanceerde gereedschappen gebruikt, zoals Perspective Warp, filters, zoals de olieverf filter, en Blur Gallery.

De videokaart ontlast de processor bij zwaardere grafische taken. Video's renderen zonder videokaart zal je computer al helemaal doen zweten.

De Intel UHD grpahics is een mid-range geïntegreerde videokaart. Net als zijn Intel UHD 620 voorganger met vergelijkbare specificaties, is de Intel UHD in staat om veel van de tegenwoordig populaire games te draaien en de processor te ondersteunen bij zware taken.

De AMD Radeon Pro 5500M en Nvidia Quadro RTX 3000 zijn voorbeelden van dedicated videokaarten. Ze staan volledig los van de processor, wat hun meer kracht geeft. Ze hebben een werkgeheugen van 4 GB en 6 GB. Hoe meer werkgeheugen, des te beter de videokaart zware grafische processen aankan!

Opslag

Een laatste belangrijke aspect is de opslag van je computer. Er zijn twee basissoorten opslag: de klassieke en draaiende harde schijf, oftewel HDD's, en Solid State Drives, oftewel SSD's. Een traditionele harde schijf is erg goedkoop en geeft je veel opslagruimte, maar een SSD is veel sneller.

Vrouw fotografeert de natuur

Deze snelheid is welkom wanneer je bestanden opent, opslaat of een fotobewerkingsprogramma opstart. SSD's hebben ook het voordeel dat ze minder snel defect raken, dus ze zijn veiliger voor het opslaan van belangrijke foto's en andere bestanden.

De beste laptop voor fotobewerking

ProductsoortBeste voorBeoordelingProductpagina
Apple MacBook Pro (14-inch, 2021)Allround9,4Bekijk hem hier
Microsoft Surface Pro 8Prijs-kwaliteit8,9Bekijk hem hier
Apple MacBook Pro (16-inch, 2021)iOS-gebruikers8,7Bekijk hem hier
Microsoft Surface Book 3Kwaliteit8,4Bekijk hem hier
Acer ConceptD 7 (CN715-71P-72VR)Professionals8,3Bekijk hem hier

Veelgestelde vragen

🧐 Welke processor heb ik nodig?

Streef minimaal naar een quad core, 3 GHz-processor. Als je een zware gebruiker bent, met grote beeldbestanden en uitgebreide bewerkingen, overweeg dan een > 4 GHz processor.

❔ Wat is een dedicated videokaart?

Een dedicated videokaart staat volledig los van de processor. Dedicated videokaarten hebben ook een eigen geheugen in de vorm van VRAM (Video RAM, oftewel Video Random Access Memory), waarmee de speciale chip snel toegang heeft tot relevante beeldgegevens.

🤔 Hoeveel RAM heb ik nodig bij een laptop voor fotobewerking?

Men raadt minimaal 8 GB en idealiter 16 GB RAM is aan als je de nieuwste Creative Cloud-applicaties draait, zoals Photoshop CC en Lightroom Classic. RAM is de tweede belangrijkste component, omdat het het aantal taken verhoogt dat de processor tegelijkertijd kan verwerken. Alleen al het openen van Lightroom of Photoshop gebruikt ongeveer 1 GB RAM elk.

Conclusie

Een goede laptop vandaag op de markt, is niet per se de beste laptop voor het bewerken van al je foto's. In de koopgids ontdek je alle factoren waarmee je rekening dient te houden bij je aankoop, om er zeker van te zijn dat je snel en zonder onderbrekingen werkt.

Ik ben alvast benieuwd welke laptop jouw werkpaard is, of mag worden, om al je foto's er nóg beter te laten uitzien. 😉 Bedankt voor het lezen!

Was dit artikel behulpzaam?