De Beste 2-in-1 laptop: dé Laptop en Tablet in één

Jasmijn Roekaerts

Geschreven door: Jasmijn Roekaerts

360 graden plezier.

De Beste 2-in-1 laptop: dé Laptop en Tablet in één

De beste 2-in-1 laptop combineert het gebruiksgemak van een tablet met de kracht van een laptop. Hij heeft zowel een touchscreen als een fysiek toetsenbord aan boord. Dit soort laptops zijn geweldige transformatietools, want ze hebben een scherm dat 360 graden draait!

Wanneer je een laptop nodig hebt, zijn ze een laptop; wanneer je een tablet nodig hebt, transformeer je ze tot een tablet; en wanneer je iets tentvormigs nodig hebt om een presentatie te geven, kunnen ze dat ook.

Klinkt dat als muziek in je oren? Lees dan snel verder! 🔽

Lenovo IdeaPad Flex 5 Hybride 82HU00DRMH

Lenovo IdeaPad Flex 5 Hybride 82HU00DRMH
Schermgrootte: 14 inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Processortype: AMD Ryzen 3
Intern geheugen: 8 GB
Totale opslagcapaciteit: 512 GB
Videokaart: AMD Radeon Graphics
Besturingssysteem: Windows 10 Home
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Lenovo IdeaPad Flex 5 14ARE05 81X2

Lenovo IdeaPad Flex 5 14ARE05 81X2
Schermgrootte: 14 inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Processortype: AMD Ryzen 5
Intern geheugen: 16 GB
Totale opslagcapaciteit: 512 GB
Videokaart: AMD Radeon Graphics
Besturingssysteem: Windows 10 Home
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

Lenovo Yoga 7 82BJ002EMH

Lenovo Yoga 7 82BJ002EMH
Schermgrootte: 15.6 inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Processortype: Intel Core i7
Intern geheugen: 16 GB
Totale opslagcapaciteit: 1000 GB
Videokaart: Intel Iris Xe Graphics
Besturingssysteem: Windows 10 Home
Bekijk prijs op Bol.comPijltje

De beste 2-in-1 laptop koopgids: hoe maak je de beste koop?

Als je geen behoefte hebt aan tabletfunctionaliteit, ga je waarschijnlijk voor de beste laptop in plaats van een 2-in-1 laptop. Dit betekent dat de belangrijkste concurrent van de 2-in-1's op de huidige pc-markt een goede tablet is.

Qua prestaties zit een 2-in-1 laptop tussen een tablet en een laptop in. Hij is minder krachtig dan de beste laptop, maar krachtiger dan een tablet. En in tegenstelling tot een tablet heeft een 2-in-1 laptop wel een toetsenbord voor typegemak.

Laat je niet intimideren door het aantal verschillende modellen op de markt, in deze koopgids leg ik je alles uit wat je moet weten, zodat je de beste 2-in-1 laptop voor jou vindt.

Grootte

De eerste stap om te bepalen welke 2-in-1 geschikt is voor jou, is bepalen hoe groot het apparaat moet zijn dat je nodig hebt. Ben je een student en wil je iets dat je gemakkelijk in een tas stopt om mee te nemen naar de les en weer terug naar huis? Of wil je een iets groter scherm om presentaties te geven zonder dat je een beamer hoeft aan te sluiten?

2-in-1 laptops variëren van 10 inch-modellen, die het meest geschikt zijn voor mensen die veel onderweg zijn, tot universele modellen tussen 11 en 14 inch en reusachtige 15 inch-modellen, die waarschijnlijk het grootste deel van hun leven op één plek doorbrengen.

Resolutie

De meest betaalbare 2-in-1 laptops hebben een beeldscherm van 1366 x 768 pixels, maar indien je budget het toelaat ga je idealiter voor een scherper 1920 x 1080 Full HD-scherm. Met deze resolutie geniet je van een betere beeldkwaliteit en de mogelijkheid om twee vensters naast elkaar te zetten voor multitasking.

Sommige modellen hebben een Quad HD- (2560 x 1440 pixels) of Ultra HD- (3840 x 2160) scherm met een nog hogere resolutie, die meer details biedt en geschikt is als je veel bezig bent met foto's of video's.

Ultra HD is een andere benaming voor 4K-content die steeds breder beschikbaar wordt voor thuisgebruik, zowel op Blu-ray disks als online, waardoor dit ook de voorkeursresolutie is voor filmliefhebbers. Het grote nadeel van beeldschermen met een hogere resolutie is dat ze meer stroom verbruiken.

Ideapad op een glazen tafel

Processor

De meeste 2-in-1's zijn uitgerust met een Intel-processor. De krachtigste systemen zijn voorzien van een Intel Core i7 of i9. Modellen uit het middensegment hebben vaak een Core i3 of i5-processor aan boord, die een goede balans biedt tussen prijs en prestaties.

Core i3- en lager (zoals Celeron- en Pentium-processors) zijn meestal niet sterk genoeg voor hedendaagse taken. Idealiter ga je daarom het liefst minstens voor een Core i5.

Apparaten met deze processortypes zijn goed voor de meeste productiviteitsscenario's en kunnen ook casual gaming aan. In sommige 2-in-1 laptops vind je ook AMD-processors. Op welke manier je de processor van de laptop moet interpreteren, leg ik je hieronder uit.

Intel processortypes en processornummers

Intel Core i5-10510U is een voorbeeld van hoe een laptopfabrikant het type processor vermeld.

Ik splits het even voor je uit. De eerste cijfers (10) na het streepje verwijzen naar de generatie; in dit geval gaat het om een chip van de 10e generatie. De i5-9510U zou een chip van de negende generatie zijn, die in 2018 en 2019 is uitgebracht. Recenter is beter!

De volgende twee of drie getallen (510) hebben betrekking op de prestaties. Hoe hoger deze getallen, hoe krachtiger de processor. Dit geldt echter alleen binnen eenzelfde chiplijn. De Intel Core i5-10510U is iets krachtiger dan de Intel Core i5-10210U, maar veel minder krachtig dan de Intel Core i7-10350U.

De i7-chip is altijd krachtiger dan de i5, en het verschil is groter dan het verschil tussen twee chips in dezelfde chiplijn. De letter aan het eind van de chipnaam (U in het voorbeeld) is Intels aanduiding voor het doel van de chip. Voor laptops zijn de letters die je aan het eind ziet Y, U of H.

De Y-serie-chips zijn geoptimaliseerd voor de levensduur van de batterij. Dat is een goede zaak als je vaak en lang van een stopcontact bent verwijderd, maar die extra batterijlevensduur gaat ten koste van bepaalde prestaties. H-chips zijn geoptimaliseerd om de beste prestaties te leveren, en U-chips zijn energiezuinig, maar niet zo zuinig als de Y-serie.

Intel Core i9 9900k op een moederbord

AMD-processors

De naamgeving van AMD's chips is net zo moeilijk te ontcijferen als die van Intel. In de naam AMD Ryzen 5 3600X bijvoorbeeld, is het eerste cijfer (3) de generatie en het tweede cijfer (6) hoe krachtig het is. De 6 maakt van dit voorbeeld een middelsterke chip, terwijl een 3 of 4 zwakker en trager zou zijn. De letter X aan het eind geeft hoge prestaties aan.

Over het algemeen is een Intel i5 in specifieke gevallen min of meer te vergelijken met een Ryzen 5 Ze zijn vergelijkbaar wanneer je lichtere taken doet, zoals streamen of lichte games speelt.

Hetzelfde geldt voor de Intel i9 en Ryzen 9, die geschikt zijn voor zware rekentaken zoals bij videobewerking; Intel i7 en Ryzen 7, waarmee je lekker gamet en foto's bewerkt; en de Intel i3 en de Ryzen 3, die geschikt zijn voor lichte documentbewerking en browsen op het internet.

Kloksnelheid

In het algemeen betekent een hogere kloksnelheid een snellere processor. De processor verwerkt elke seconde vele instructies (zoals rekenkundige berekeningen) van verschillende programma's. De kloksnelheid meet het aantal cycli dat je processor per seconde uitvoert, gemeten in GHz (gigahertz).

Een processor met een kloksnelheid van bijvoorbeeld 4,7 GHz, doorloopt 4,7 miljard cycli per seconde. Soms worden meerdere instructies in één klokcyclus uitgevoerd, in andere gevallen wordt één instructie over meerdere klokcycli uitgevoerd.

Aangezien verschillende processorontwerpen instructies verschillend verwerken, vergelijk je best de kloksnelheden binnen hetzelfde merk en dezelfde generatie processor.

Geheugen

Random access memory, bekend als RAM, is wat je laptop gebruikt om gegevens vast te houden terwijl de processor een bepaalde taak uitvoert. Zie RAM als je bureau. Alle dingen waar je nu aan werkt moeten op je bureau passen. Als je bureau te klein is, vallen dingen eraf en kun je er niet aan werken.

Overvol bureau

Op dezelfde manier, als je RAM vol geraakt, kun je geen browser tabbladen meer openen of andere taken uitvoeren. Uiteindelijk bevriest je laptop moet je hem opnieuw opstarten.

8 GB RAM is tegenwoordig standaard op bijna elke 2-in-1, maar 16 GB is beter als je het je kunt veroorloven. Ga niet verder dan 16 GB, tenzij je serieus werk doet waarvoor veel extra geheugen nodig is, omdat de extra prestaties voor de meeste taken de extra kosten niet waard zijn.

Opslag

De harde schijf is de plaats waar je al je gegevens opslaat. Zie dit als de dossierkast naast je bureau. De meest gebruikelijke keuze is tegenwoordig een solid state drive (ssd), hoewel sommige budgetlaptops nog steeds draaiende schijven (hhd) gebruiken.

Een harde schijf (hdd) is een traditioneel opslagmedium dat gebruik maakt van mechanische schijven en een bewegende lees/schrijfkop om toegang te krijgen tot gegevens. Een solid state drive (ssd) is een nieuwer, sneller type apparaat dat gegevens opslaat op geheugenchips die onmiddellijk toegankelijk zijn.

Ga voor een ssd-schijf als je het je kunt veroorloven. Ssd's zijn sneller, vooral als ze een NVMe-verbinding gebruiken, die gegevens veel sneller in en uit de harde schijf verplaatst dan de oudere standaard.

NVMe

NVMe (nonvolatile memory express) is een nieuw opslagtoegangs- en transportprotocol voor solid state drives (ssd's) van de volgende generatie, dat de hoogste doorvoer en snelste reactietijden tot nu toe biedt voor alle soorten werk.

Ik raad je ook een opslagruimte van minimaal 256 gigabyte aan. Als je alles in de Cloud opslaat, kom je misschien met minder toe, maar het is goed om de ruimte te hebben als je die ooit nodig hebt. Als je van plan bent veel games of software te installeren, of veel foto's of video's op te slaan, slokt dat snel veel ruimte op!

Batterijlevensduur

De levensduur van de batterij is een ander belangrijk onderdeel van een goede 2-in-1 laptop. Als je van plan bent de laptop mee te nemen naar de les, op reis of naar een klant, reken er dan niet op dat je altijd een stopcontact ter beschikking hebt.

Overweeg een 2-in-1 met een batterijlevensduur van tenminste 8 tot 10 uur, wat genoeg moet zijn om je door een paar colleges te loodsen of een lange meeting met een cliënt.

Poorten

Hoewel de processor, het RAM-geheugen en de harde schijf de grootste invloed hebben op de prestaties, zijn het aantal en de soorten poorten op je laptop ook belangrijk. Poorten zijn de verschillende manieren om dingen op je laptop aan te sluiten, zoals usb-apparaten.

Hoewel fysieke aansluitingen op een laptop steeds meer verdwijnen, ga je best voor ten minste enkele usb-poorten en een microfoon/koptelefoonaansluiting.

Voordelen van een 2-in-1 laptop

Zoom meeting op een laptop

Ideaal voor op kantoor

Een 2-in-1 laptop waarop gewone pc-software draait, en die een fysiek toetsenbord heeft om gemakkelijker te typen, functioneert prima als een zakelijke laptop. Dit maakt een 2-in-1 superieur aan een tablet voor het meeste dagelijkse kantoorgebruik.

Meerdere gebruiksscenario's mogelijk

De tablet in een 2-in-1 maakt het een handig hulpmiddel voor kantooromgevingen of overal waar een touchscreen interface de productiviteit bevordert. Denk maar aan presentaties, brainstormsessies, enzovoort. Dankzij het draaibaar touchscreen gebruik je de 2-in-1 zowel als standaardlaptop, tablet, of iets daartussenin.

Ruimte voor creativiteit

Veel gebruikers vinden de tablet/tekeninterface in een 2-in-1 een ideale aanvulling op een gewone laptop, zeker op vlak van creativiteit, of het nu voor kantoorwerk (tekenen van diagrammen, schema's, enzovoorts) is of voor thuisentertainment (tekenprogramma's, spelletjes, enzovoorts).

Draagbaarheid

2-in-1 laptops zijn meestal lichtgewicht ontwerpen en zijn dus uiterst draagbaar. Als draagbaarheid je grootste criteria is, kijk dan ook eens naar een ultrabook. Veel van de dunne en lichte ultrabooks tegenwoordig op de markt zijn 2-in-1-modellen.

De 5 beste 2-in-1 laptops onder elkaar

1. Lenovo IdeaPad Flex 5 Hybride 82HU00DRMH

1. Lenovo IdeaPad Flex 5 Hybride 82HU00DRMH
Schermgrootte: 14 inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Type paneel: IPS
Touchscreen: Ja
Beeldscherm verversing snelheid: 60 Hz
Processortype: AMD Ryzen 3
Processornummer: 5300U (4 cores)
Processor generatie: 5e generatie
Kloksnelheid: 2,6 GHz (max. 3,8 GHz)
Intern geheugen: 8 GB
Totale opslagcapaciteit: 512 GB
Type opslag: SSD
Videokaart: AMD Radeon Graphics
Besturingssysteem: Windows 10 Home
Totaal aantal usb-poorten: 3
HDMI: 1
Geschatte accuduur: Max.12 uur

2. Lenovo IdeaPad Flex 5 14ARE05 81X2

2. Lenovo IdeaPad Flex 5 14ARE05 81X2
Schermgrootte: 14 inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Type paneel: LCD
Touchscreen: Ja
Processortype: AMD Ryzen 5
Processornummer: 4500U (6 cores)
Processor generatie: 3e generatie
Kloksnelheid: 2,3 GHz (max. 4 GHz)
Intern geheugen: 16 GB
Totale opslagcapaciteit: 512 GB
Type opslag: SSD
Videokaart: AMD Radeon Graphics
Besturingssysteem: Windows 10 Home
Totaal aantal usb-poorten: 2
HDMI: 1
Geschatte accuduur: Max.12 uur

3. Lenovo Yoga 7 82BJ002EMH

3. Lenovo Yoga 7 82BJ002EMH
Schermgrootte: 15.6 inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Type paneel: IPS
Touchscreen: Ja
Processortype: Intel Core i7
Processornummer: i7-1165G7 (4 cores)
Processor generatie: 11e generatie
Kloksnelheid: 4,7 GHz)
Intern geheugen: 16 GB
Totale opslagcapaciteit: 1000 GB
Type opslag: SSD
Videokaart: Intel Iris Xe Graphics
Besturingssysteem: Windows 10 Home
Totaal aantal usb-poorten: 4
HDMI: Geen
Geschatte accuduur: Max.16 uur

4. HP Pavilion x360 14-dw1700nd

4. HP Pavilion x360 14-dw1700nd
Schermgrootte: 14 inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Type paneel: IPS
Touchscreen: Ja
Beeldscherm verversing snelheid: 60 Hz
Processortype: Intel Core i5
Processornummer: 1135G7 (4 cores)
Processor generatie: 11e generatie
Kloksnelheid: 4,2 GHz)
Intern geheugen: 8 GB
Totale opslagcapaciteit: 256 GB
Type opslag: SSD
Videokaart: Intel Iris Xe Graphics
Besturingssysteem: Windows 10 S
Totaal aantal usb-poorten: 2
HDMI: 1
Geschatte accuduur: Max.8,5 uur

5. Acer Spin 3 SP314-21-R07J

5. Acer Spin 3 SP314-21-R07J
Schermgrootte: 14 inch
Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels
Type paneel: IPS
Touchscreen: Ja
Beeldscherm verversing snelheid: 60 Hz
Processortype: AMD Ryzen 3
Processornummer: 3250 (2 cores)
Processor generatie: 3e generatie
Kloksnelheid: 2,6 GHz (max. 3,5 GHz)
Intern geheugen: 8 GB
Totale opslagcapaciteit: 512 GB
Type opslag: SSD
Videokaart: AMD Radeon Graphics
Besturingssysteem: Windows 10 Home
Totaal aantal usb-poorten: 3
HDMI: 1
Geschatte accuduur: Max.10 uur

Veelgestelde vragen over 2-in-1 laptops

Hoeveel RAM moet ik nemen in een 2-in-1 laptop?

Voor iedereen die op zoek is naar het allernoodzakelijkste voor computergebruik, zou 8 GB RAM op een 2-in-1 laptop voldoende moeten zijn. Als je wilt dat je laptop in staat is om meer veeleisende taken tegelijk uit te voeren, ga dan voor 16 GB RAM-geheugen of meer.

Moet ik voor AMD of Intel gaan?

Als het gaat om AMD vs. Intel, hangt het allemaal af van wat voor soort gebruiker je bent. AMD is een goede keuze voor entry- en mid-level-gebruikers, terwijl Intel de beste premium chips maakt voor pro-gebruikers. Dit komt omdat Intels high-end chips sneller en energiezuiniger zijn dan die van AMD. Dit verschil wordt echter steeds kleiner, dus til er niet te zwaar aan.

Zijn 2-in-1 laptops goed voor studenten?

Prestaties, draagbaarheid en veelzijdigheid komen samen in een 2-in-1. Deze apparaten behoren tot de beste Windows-laptops, en in de meeste gevallen zijn ze een uitstekende laptop voor studenten. Specifieke studiekeuzes, zoals grafische studies of fotografie, vereisen zwaardere taken van een laptop. Een laptop voor fotobewerking is in dat geval geen overbodige luxe.

Welke 2-in-1 laptop moet ik kopen?

Dat is natuurlijk aan jou en je budget. Indien je draagbaarheid en flexibiliteit hoog in het vaandel draagt, is een 2-in-1 laptop echt iets voor jou. Wat prestaties betreft hangt het vooral af van je activiteiten. Hieronder heb ik een handige tabel met – naar mijn inzicht – de belangrijkste specificaties van de beste 2-in-1 laptops. Zo kun jij de beste keus maken.

Schermgrootte Schermresolutie Processortype Intern geheugen Totale opslagcapaciteit Videokaart
1 Lenovo IdeaPad Flex 5 Hybride 82HU00DRMH 14 inch 1920 x 1080 pixels AMD Ryzen 3 8 GB 512 GB AMD Radeon Graphics
2 Lenovo IdeaPad Flex 5 14ARE05 81X2 14 inch 1920 x 1080 pixels AMD Ryzen 5 16 GB 512 GB AMD Radeon Graphics
3 Lenovo Yoga 7 82BJ002EMH 15.6 inch 1920 x 1080 pixels Intel Core i7 16 GB 1000 GB Intel Iris Xe Graphics
4 HP Pavilion x360 14-dw1700nd 14 inch 1920 x 1080 pixels Intel Core i5 8 GB 256 GB Intel Iris Xe Graphics
5 Acer Spin 3 SP314-21-R07J 14 inch 1920 x 1080 pixels AMD Ryzen 3 8 GB 512 GB AMD Radeon Graphics

Lenovo IdeaPad Flex 5 Hybride 82HU00DRMH

Schermgrootte: 14 inch

Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

Processortype: AMD Ryzen 3

Intern geheugen: 8 GB

Totale opslagcapaciteit: 512 GB

Videokaart: AMD Radeon Graphics

Lenovo IdeaPad Flex 5 14ARE05 81X2

Schermgrootte: 14 inch

Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

Processortype: AMD Ryzen 5

Intern geheugen: 16 GB

Totale opslagcapaciteit: 512 GB

Videokaart: AMD Radeon Graphics

Lenovo Yoga 7 82BJ002EMH

Schermgrootte: 15.6 inch

Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

Processortype: Intel Core i7

Intern geheugen: 16 GB

Totale opslagcapaciteit: 1000 GB

Videokaart: Intel Iris Xe Graphics

HP Pavilion x360 14-dw1700nd

Schermgrootte: 14 inch

Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

Processortype: Intel Core i5

Intern geheugen: 8 GB

Totale opslagcapaciteit: 256 GB

Videokaart: Intel Iris Xe Graphics

Acer Spin 3 SP314-21-R07J

Schermgrootte: 14 inch

Schermresolutie: 1920 x 1080 pixels

Processortype: AMD Ryzen 3

Intern geheugen: 8 GB

Totale opslagcapaciteit: 512 GB

Videokaart: AMD Radeon Graphics

Leonovo laptop op een bureau

Conclusie

Voor taken als kantoorwerk, surfen op internet en films kijken zijn 2-in-1 laptops perfect. Hun grootste troeven zijn draagbaarheid, veelzijdigheid en goede prestaties. Je gebruikt ze niet alleen waar je maar wilt, maar ook hoe je maar wilt!

Zit jouw favoriete 2-in-1 laptop in onze top 5? Of heb je nog ideeën over welke specificaties besproken moeten worden? Laat het ons hieronder weten!

Was dit artikel behulpzaam?